Dodaj do ulubionych

Kolejarze: Drodzy pasażerowie, liczymy na zrozu...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.11, 10:43
Do roboty związkowe nieroby. Powinno Was się dawno zdelegalizować. Sami działacie na własną szkodę. Szdoka mi pracujących, których bałamucicie swoimi śmiesznymi tekścikami. Co zrobicie jak Regionalne przez Was upadną? Co wtedy będziecie bełkotać?
Obserwuj wątek
    • bluerandy Re: Tusk: Radzcie sobie sami 17.08.11, 11:21
      Gość portalu: pfl napisał(a):

> Do roboty związkowe nieroby. Powinno Was się dawno zdelegalizować. Sami działac
      > ie na własną szkodę. Szdoka mi pracujących, których bałamucicie swoimi śmieszny
      > mi tekścikami. Co zrobicie jak Regionalne przez Was upadną? Co wtedy będziecie
      > bełkotać?

taki jesteś kozak? To sam idź do pracy za 1200zł. Moze zastanów się kto doprowadził do takiej zapaści na kolei, kto wydzielił Przewozy Regionalne z grupy PKP, kto jest odpowiedzialny za podział PKP na milion spółek, PKP energetyka, pkp linie kolejowe, pkp ic, pkp informatyka, pkp telekomunikacja....każda z odrębnym zarządem, odrębną radą nadzorczą, ODRĘBNYM KORYTEM???? Nie kto inny jak Donald Tusk, który zrobił sobie dobrze przerzucając zadłużoną kolej na barki województw jednocześnie skazując ją na likwidację
      • Gość: kolejarz Re: Tusk: Radzcie sobie sami IP: *.rz.izeto.pl 17.08.11, 11:32
        P... głupoty jakie 1200 zł !

"Olszewski podaje, że średnia płaca w spółce wraz z dodatkami to 3209 zł brutto. W tym czasie przeciętne wynagrodzenie w przedsiębiorstwach wynosiło 3573 zł brutto (dane GUS za II kwartał 2011 roku).
        Zarobki w Przewozach Regionalnych są zróżnicowane w zależności od stanowiska. Najniżej w hierarchii płac stoją kasjerki - średnio zarabiają 2319 zł brutto. Konduktorzy miesięcznie dostają przeciętnie 3122 zł brutto, a najlepiej opłacani są maszyniści - średnio 4316 zł brutto."

źródlo: www.tvn24.pl/-1,1714247,0,1,od-maszynisty-do-kasjerki-place-w-przewozach-regionalnych,wiadomosc.html

Pewnie że można by więcej ale znajdzie się chyba sporo takich co chciało by zarabiać przynajmniej tyle.
        • alexandra74 Re: Tusk: Radzcie sobie sami 17.08.11, 11:52
          misiu, średnia płaca to jest przewaznie wywindowana przez prezesów, zarządy i inne pazerne na koryto bestie. Nie ma ta srednia nic wspólnego z zarobkami szeregowego kolejarza czy kasjerki. Ludzie uwielbiaja generalizowac, a kolejarze też maja swoje rodziny i chca zyć na jako takim poziomie. Nie ich winą jest wieczne "ulepszanie" kolei, przy okazji góra chapnie co ich.

Nie twierdze, że popieram strajk, który dezorganizuje życie wielu tysięcy ludzi, ale próbuje ich zrozumiec.
          • Gość: ccc Nie zarabiaja zle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 12:37
            Laseczko, zanim napiszesz cos madrego z wlasna refleksja i zganisz kolege, to poczytaj najpierw artykul ktorego link wrzucil bo po prostu bezczelnie kobietko - bzdury nam tu piszesz!

www.tvn24.pl/-1,1714247,0,1,od-maszynisty-do-kasjerki-place-w-przewozach-regionalnych,wiadomosc.html
      • Gość: pssst Re: Tusk: Radzcie sobie sami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.11, 12:04
        bluemenda a co zrobił kłamczuszek kaczyński dla przewozów regionalnych? jak już oceniasz to oceniaj wszystkich rz adzących od powstania regionalnych w 2001 roku a nie wybiórczo.
    • Gość: Olhor Kolejarze: Drodzy pasażerowie, liczymy na zrozu... IP: *.204.51.160.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.11, 11:26
      "...Może jedną spółkę pasażerską powołać..." O tak, to się marzy związkom. Duża firma, w której ginie większość pieniędzy i całość odpowiedzialności. Co roku wołają o coraz większe dotacje, nie robiąc jednocześnie żadnych restrukturyzacji, analiz kosztów czy opłacalności połączeń...
      Jeżdżę niestety regularnie przez całą Polskę, głównie właśnie Protestami Regionalnymi. Nikt nie umiał mi odpowiedzieć na często stawiane pytanie czemu pociąg który dopiero co wyjechał w trasę nie jest zawodowany (żargon kolejowy, czytaj woda w zbiornikach), czemu jest tak brudno, że strach dotknąć okna czy półki. Czemu okna się nie otwierają, czemu nie ma mydła, papieru, ręczników? Tuż po wyjeździe pociągu przypominam, nie po 8 h jazdy!
      Parę razy miały miejsce awarie, nikt nic nie wie, nikt nic pasażerom nie umie powiedzieć.
      Brak taboru, gorączka podstawowa. Na bocznicach stoją setki wagonów bez remontu i aktualnego przeglądu. Kurcze, kredyt wziąłby na to każdy normalny zarząd firmy, przecież można zwiększyć przychody! Ale nie kolej, oni żyją sami dla siebie.
      Ironią jest to, że dziś Solidarność jest sierotą po komunie, domagającą się coraz więcej i więcej, nie patrząc na sytuację ekonomiczną firmy. Że wspomnę żądania jakie wysuwali przy tworzeniu Protestów Regionalnych - domagali się wtedy dożywotniej gwarancji zatrudnienia!!
      Podsumowując - niech bankrutują, przyjdzie Deutsche Bahn i wtedy wreszcie zaczniemy jeździć jak cywilizowani ludzie! Amen.

• bluerandy Re: Kolejarze: Drodzy pasażerowie, liczymy na zro 17.08.11, 11:46
        Gość portalu: Olhor napisał(a):

> "...Może jedną spółkę pasażerską powołać..." O tak, to się marzy związkom. Duża
        > firma, w której ginie większość pieniędzy i całość odpowiedzialności. Co roku
        > wołają o coraz większe dotacje, nie robiąc jednocześnie żadnych restrukturyzacj

> Brak taboru, gorączka podstawowa. Na bocznicach stoją setki wagonów bez remontu
        > i aktualnego przeglądu. Kurcze, kredyt wziąłby na to każdy normalny zarząd fir
        > my, przecież można zwiększyć przychody! Ale nie kolej, oni żyją sami dla siebie
        > .
        > Ironią jest to, że dziś Solidarność jest sierotą po komunie, domagającą się cor
        > az więcej i więcej, nie patrząc na sytuację ekonomiczną firmy. Że wspomnę żądan
        > ia jakie wysuwali przy tworzeniu Protestów Regionalnych - domagali się wtedy do
        > żywotniej gwarancji zatrudnienia!!
        > Podsumowując - niech bankrutują, przyjdzie Deutsche Bahn i wtedy wreszcie zaczn
        > iemy jeździć jak cywilizowani ludzie! Amen.
        >
        >
        Jedno duze przedsiębiorstwo kolejowe funkcjonuje w Niemczech, przynosząc spore zyski. Ale niektórzy jak ty mają w dupie Polski interes narodowy i wolą, zebysmy kupowali niemieckie samochody, jezdzili niemieckimi kolejami, czytali niemieckie gazety...po 30 latach mówili po niemiecku. Ogarnij się chłopie. Długi Przewozów Regionalnych przewyższaja wartość spółki. Tutaj zaciągniecie pasa nic nie pomoze i związkowcy dobrze to wiedzą. Inflacja rosnie w tempie 5%rocznie(dzięki Rostowskiemu i Tuskowi) a ostatnia podwyżka była 4 lata temu. To jest normalne?
        • Gość: Olhor Re: Kolejarze: Drodzy pasażerowie, liczymy na zro IP: *.204.51.160.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.11, 13:18
          bluerandy napisał:

Jedno duze przedsiębiorstwo kolejowe funkcjonuje w Niemczech, przynosząc spore
          > zyski. Ale niektórzy jak ty mają w dupie Polski interes narodowy i wolą, zebysm
          > y kupowali niemieckie samochody, jezdzili niemieckimi kolejami, czytali niemiec
          > kie gazety...po 30 latach mówili po niemiecku. Ogarnij się chłopie. Długi Przew
          > ozów Regionalnych przewyższaja wartość spółki. Tutaj zaciągniecie pasa nic nie
          > pomoze i związkowcy dobrze to wiedzą. Inflacja rosnie w tempie 5%rocznie(dzięki
          > Rostowskiemu i Tuskowi) a ostatnia podwyżka była 4 lata temu. To jest normalne
          > ?

Nie chce Cię smucić ale w całej Europie przewozy pasażerskie są deficytowe. Zarabia się na cargo - na tym zarabia właśnie głównie Deutsche Bahn. Przewozy pasażerskie są dotowane, utrzymuje się je w celach społecznych - żeby ludziska mieli jak się dostać na nieekonomicznych trasach... Jestem patriotą, Polska jest mi bliska, to powód dla którego jeszcze nie wyjechałem z tego kraju. Ale Przewozy Regionalne to cyrk na kółkach, pochodzę z kolejarskiej rodziny i od 20 lat widzę co się dzieje na kolei. Politykę odłóż na bok, po prostu liczy się jakość usług i produktów. Gdy mam produkt polski i niemiecki takiej samej jakości to kupuję polski. Ale jeśli jest to tandeta to nie widzę sensu żeby być patriotą-frajerem...
    • Gość: gapowicz Kolejarze: Drodzy pasażerowie, liczymy na zrozu... IP: *.tktelekom.pl 17.08.11, 11:51
      Uprzedzam Kolejarzy,tak jak Wy uprzedzacie o zatrzymaniu na dobę pociągów nie licząc się z pasażerami, że nie zamierzam więcej płacić za wasze, niesolidne, śmierdzące, byle jakie "usługi" i będę jeździł bez biletu.
      Oczekuję od Was wyrozumiałości i nie ciągania minie za to po Sądach. Liczę oczywiście na zrozumienie i wyrozumiałość tak jak wykazują to Wasi pasażerowie (których i tak macie w głębokim poważaniu).
      • bluerandy re: do złodzieja 17.08.11, 12:12

Gość portalu: gapowicz napisał(a):

> Uprzedzam Kolejarzy,tak jak Wy uprzedzacie o zatrzymaniu na dobę pociągów nie l
        > icząc się z pasażerami, że nie zamierzam więcej płacić za wasze, niesolidne, śm
        > ierdzące, byle jakie "usługi" i będę jeździł bez biletu.
        > Oczekuję od Was wyrozumiałości i nie ciągania minie za to po Sądach. Liczę oczy
        > wiście na zrozumienie i wyrozumiałość tak jak wykazują to Wasi pasażerowie (któ
        > rych i tak macie w głębokim poważaniu).
        Jezdzisz bez biletu? JESTEŚ ZŁODZIEJEM. Takie ścierwo powinno sie trzymać w zakładzie zamknietym

• Gość: Bezowy Kto tutaj jest złodziejem? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.08.11, 12:51
          Ja dopłacam do kolei w ogóle z nich nie korzystając! Jeżeli już im płacę to wymagam od tej bandy pracy!
          • Gość: ds16 Re: Kto tutaj jest złodziejem? IP: *.ntlworld.ie 17.08.11, 12:58
            Kolej to jest jeden skandal. Usług na poziomie nie było nigdy, za to dyskusja o przywilejach dla tego żyjącego historią tałatajstwa trwa od zawsze. Rzężący trup, którego nie miał kto dobić. Kto spędził kawał życia w naszych pociągach nie nazwie tego inaczej.
    • Gość: Bezowy Marzą mi się takie tytuły prasowe: IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.08.11, 12:55
      "Kolejarze pojechali do Polańczyka"
      "Kolarze strajkują. Nie wyjadą na szosy!"
      ... i wszyscy są happy :)
    • Gość: Yupi Nie liczcie na zrozumienie. IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.08.11, 12:57
      Czas zadym i manf mija bezpowrotnie.Do roboty wypasione knury związkowe!!!Pozbyć się tego tałatajstwa,bo tylko robi zadymy i strajki.Pozbądzcie się pijawek przy korycie typu niezliczeni prezesi,kierownicy,naczelnicy i inne nikomu niepotrzebne biurwy i liczcie jak inni kasę.Każdą złotówkę jak szewc krawiec czy sklepikarz ,a nie wyciągajcie łapy po dotacje i apanaże za kiepską robotę i olewanie pasażerów.
    • Gość: gapowicz Kolejarze: Drodzy pasażerowie, liczymy na zrozu... IP: *.tktelekom.pl 17.08.11, 13:31
      To jest mój protest. Jeżeli uważasz, że mój protest to kradzież, to tym samym protest kolejarzy jest KRADZIEŻĄ.
      • Gość: scpt Drodzy Kolejarze: IP: *.play-internet.pl 17.08.11, 13:45
        A strajkujcie sobie do woli - bowiem....

po pierwsze primo - wszystkie spółki kolejowe powinny być postawione w stan likwidacji a sieć kolejowa, cała infrastruktura - powinna się stać przedmiotem sprzedaży,
        po drugie primo - kolejarze podcinają sami gałąź na której siedzą i to mnie cieszy bo czegoś tak archaicznego, tak zafajdanego jak polskie linie kolejowe to trudno sobie wyobrazić - relikt komunizmu,
        no i po trzecie - a niech sobie strajkują - cieszą się prywatni przewoźnicy szosowi :)
        • Gość: mrówa Re: Drodzy Kolejarze: IP: *.230.89.182.rzeszow.mm.pl 18.08.11, 00:58
          A ja tak samo sobie właśnie myślę... :)

A nawet jak dostana te swoje podwyżki, to czy WC będą czystsze??? - tak się pytam, bo mnie to akurat bardziej interesuje, niż wysokość zarobków w PKP.

A kole mnie w oczy, że mają darmowe przejazdy. Przeciez jeden bilet na morze kosztuje z Rzeszowa ponad sto seta. Zabierze taki kolejarz całą familię parę razy nad Bałtyk i już mu wyjdzie 1000 złoty rocznie.

A ja - skąd mam na to wziąć kasę???

Reasumując - nie lubię PKP bo to śmierdziuszki i nic nie wspominają o swoich przywilejach, które też mają swoją cenę.

buziaczki - jutro jadę busem!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka