Dodaj do ulubionych

Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk...

• Gość: gość z ul. Miłej Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.150.167.183.csa-net.pl 11.01.12, 13:08
      A wszystko zaczęło się od "zielonego bloku" wybudowanego przez firmę CORPORES przy ul. Miłej.Może ktoś zna historię powstawania tego bloku, od jakich warunków zabudowy i pozwoleń na budowę rozpoczynano inwestycję a co wybudowano ? Czy nie obowiązywała już wtedy uchwała Rady Miasta z 2004 r. o budownictwie jednorodzinnym na tych terenach? W tej sprawie nie chodzi tylko i wyłącznie o chaos budowlany i szpecenie miasta. Ważniejszą sprawą jest zagrożenie podtopieniami okolicznych posesji, właściciele których, według interpretacji urzędników , nie są stroną w postępowaniu. Miasto nawet nie wspomina o budowie kanalizacji deszczowej. Rowy melioracyjne nie są czyszczone, wręcz przeciwnie zasypywane przy budowie kolejnych bloków. A są to tereny jeszcze do niedawna tzw. zalewowe. Czy któryś z wszechwładnych urzędników pofatygował się i poszedł w teren sprawdzić stan rowów melioracyjnych. Obok bloków o których dyskutujemy firma CORPORES planuje budować kolejne bloki, również z odprowadzeniem wód opadowych po terenie (oczywiście nie swoim bo tego po zrealizowaniu inwestycji niewiele zostanie). Pytam, kto odpowie w przypadku podtopień okolicznych posesji? gość
    • Gość: gość Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.150.167.183.csa-net.pl 12.01.12, 12:33
      Panie Konopelski! Mieszkańcom ul.Miłej nie są potrzebne pana parkingi, gdyż my mamy swoje posesje i garaże. Niech pan nie próbuje zgrywać dobrego wujka, ale raczej niech pan nam nie szkodzi. Jak pan chce zapewnić mieszkańcom przyszłych bloków miejsca parkingowe zakładając w projekcie 1,3 ? miejsca na jedno mieszkanie, kiedy jeszcze kilka dni temu pan Chłodnicki przy okazji dyskusji na temat buspasów zakładał, że jedna rodzina ma średnio dwa auta. Nie była to chyba informacja wyssana z palca, tylko potwierdzona jakimiś danymi, jest to przecież urzędnik a urzędnicy nie kłamią. Gdzie będą parkowali mieszkańcy, dla których zabraknie miejsca, czyżby na ulicy Miłej? Panie Chłodnicki, twierdzi pan,że urząd złamałby prawo nie wydając zgody na budowę bloku. Proszę więc powiedzieć mieszkańcom jak to jest, że urząd nie wydaje zgody na budowę garażu na własnym gruncie przy własnym domu, a na sąsiedniej działce wydaje zgodę na budowę bloków zasłaniając się literą prawa. Czyżby w Rzeszowie inne prawo obowiązywało w stosunku do developera a inne do przeciętnego Kowalskiego?
    • Gość: prazek Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: 194.204.66.* 14.01.12, 18:27
      Patrze i oczom nie wierze.
      Autorowi artykułu należy podziękować za wywołanie tematu natomiast samo rzemiosło dziennikarskie jest mu chyba zupełnie nieznane, niczego innego jednak po wybiórczej nie można się spodziewać.
      Deweloper w sposób kapitalny wykorzystał najmniejszy nawet skrawek działki własnej i nie tylko, parkingi zaplanował na rowie melioracyjnym. Nie doszukałem się tam wspomnianych przez Pan prezesa chodników wzdłuż ulicy, dziwne. Znalazłem za to parkingi zaplanowane w żałosny sposób który wyeliminuje praktycznie możliwość ruchu pieszego.
      Generalnie deweloper buduje co chce i jak chce z kompletnym pominięciem przepisów, a urzędnicy dziwnym trafem twierdzą że wszystkie jest w porządku.
      O ile kompletna ignorancja ze strony dewelopera dla przepisów - nie dziwi, to po urzędzie miasta należało by oczekiwać rzetelnej, zgodnej z literą prawa postawy.
      Śledząc na przestrzeni czasu działania dewelopera można założyć iż jego dialog z mieszkańcami mógł się sprowadzać do dwuznacznych propozycji, skłonność ta opanowana do perfekcji może być natomiast bardzo skuteczna w urzędzie miasta i zapewniać realizacje każdej inwestycji.
      Całości powinien przyjrzeć się prokurator, tej i poprzednim inwestycjom tego słynnego dewelioppera.

• Gość: Him Re: Chaos budowlany - do p r o k u r a t o r a! IP: *.ostnet.pl 14.01.12, 20:27
        ta sprawa bezwzględnie powinna trafić do prokuratora. Jak można budować parkingi dla mieszkańców na terenie miasta? dlaczego tylko 1,3 miejsca parkingowego na mieszkanie? w Warszawie nikt nie dostanie pozwolenia na budowę, jeżeli nie ma minimum 2 miejsc na mieszkanie i to od 2006 roku. A Rzeszów ma statystycznie na 1 mieszkańca więcej zarejestrowanych pojazdów i dotatkowo tysiące innych w użytkowaniu przedstawicieli handlowych firm z całego kraju.
        A jak upchać cały zwiększony ruch samochodowy na ul. Strażackiej? miał być remont, poszerzenie chodniki. I co? .. i g...wno z tego będzie, a Pan Prezydent Ferenc chce kolejnego poszerzenia miasta, obiecuje im chodniki i oświetlenie, a na Strażackiej czarna-nieoświetlona dziura.
        • Gość: taka prawda Re: Chaos budowlany - do p r o k u r a t o r a! IP: *.rzeszow.mm.pl 15.01.12, 22:27
          Him, proponuję powołać od razu komisję śledczą. Że jest chaos, to prawda. Ale mieszkańcy też nie są święci. A już najśmieszniejszy jest fragment Twojego posta o ulicy Strażackiej. Tam się nic nie dzieje, bo ..... też ktoś to blokuje. I nie jest to UM Rzeszów. Niestety tubylcy blokują budowę bloków, z czym można się zgodzić, ale potrafią też zablokować sąsiada, czy obiekt użyteczności publicznej. Bo tak.
      • Gość: Prześmiewca Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.12, 17:08
        "Prazek " napisał:
        Generalnie deweloper buduje co chce i jak chce z kompletnym pominięciem przepis
        > ów, a urzędnicy dziwnym trafem twierdzą że wszystkie jest w porządku.
        > O ile kompletna ignorancja ze strony dewelopera dla przepisów - nie dziwi, to p
        > o urzędzie miasta należało by oczekiwać rzetelnej, zgodnej z literą prawa posta
        > wy.

Pragnę zauważyć że deweloper uzyskuje pozwolenie na podstawie warunków zabudowy więc nie pleć chłopcze "trzy po trzy" i nie strasz prokuraturą bo się ośmieszasz.
        • Gość: miasto_innowacji Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.12, 20:46
          A skąd ty wiesz co jest w warunkach zabudowy? dlaczego obywatel mając wątpliwości co do zgodności z prawem decyzji o warunkach zabudowy nie mógłby zgłosić tej informacji do prokuratury? Biorąc pod uwagę sprzeczne informacje, które krążą w mediach na temat przyszłego nowego, pięknego osiedla, pasowałoby zainteresować tą sprawą organy ścigania
          • Gość: Prześmiewca Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.12, 22:35
            Gość portalu: miasto_innowacji napisał(a):

> A skąd ty wiesz co jest w warunkach zabudowy? dlaczego obywatel mając wątpliwoś
            > ci co do zgodności z prawem decyzji o warunkach zabudowy nie mógłby zgłosić tej
            > informacji do prokuratury? Biorąc pod uwagę sprzeczne informacje, które krążą
            > w mediach na temat przyszłego nowego, pięknego osiedla, pasowałoby zainteresowa
            > ć tą sprawą organy ścigania
            Człowieku pisząc takie bzdury dowodzisz że nie znasz się na cyklu inwestycyjnym.
            Nie muszę wiedzieć nic o warunkach zabudowy pisząc na tym forum.O warunkach zabudowy muszą wiedzieć projektanci budynku i pozostałych mediów wraz z drogami.Jest to pierwszy etap do projektowania budowli.Wszyscy właściciele sąsiadujących działek na etapie pozwolenia są powiadamiani o zamierzeniach inwestora.Wiedzą też o warunkach zabudowy.Więc się pytam skąd ta pieniacza reakcja?

• Gość: prazek Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.01.12, 22:42

jedno zasadnicze pytanie do "przesmiewcy" - który jak widzę o procesie inwestycyjnym wie wszystko bądz prawie wszystko
              a co jeżeli pozwolenie na budowę zostało wydane z naruszeniem obowiązujących przepisów i tym samym prawa...czy takie pozwolenie jest ważne ?
              Nikt nie straszy prokuratorem bo od straszenia to są duchy, jak masz coś na sumieniu to zaczynasz "prześmiewczą" dyskusje.
              Poddaje pod dyskusję publiczną na forum rozwiązanie które mogło by wnieść sporo do tej konkretnej sytuacji oraz zweryfikować brak kompetencji w urzędzie miasta
            • Gość: miasto_innowacji Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.12, 11:09
              Po pierwsze to nie masz pojęcia o przepisach prawa. Decyzja o warunkach zabudowy jest przede wszystkim decyzją administracyjną i jako taka ma obowiązek być zgodna z przepisami Kodeksu postępowania administracyjnego jak i ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. A jeśli nie jest, to znaczy, że została wydana z rażącym naruszeniem prawa. Więc skoro ktoś uważa, że ma się tą sprawą zająć prokuratura to dlaczego nie? Ma takie prawo, a prokuratura ma obowiązek sprawdzić, czy wydany akt administracyjny nie narusza obowiązujących przepisów prawa.
              Cykl inwestycyjny to nie decyzja o warunkach zabudowy. Twoja mała wiedza co do definiowania pojęć boli. Najpierw poczytaj przepisy prawa, a później ze mną dyskutuj bo jak narazie to nie mamy o czym rozmawiać.
              • Gość: Prześmiewca Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.12, 23:06
                Właściwie z Tobą nie ma o czym dyskutować , jesteś jednym z kretynów którzy o niczym w życiu nie wiedzą.
                • Gość: b Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: 74.63.112.* 22.01.12, 02:02
                  > Właściwie z Tobą nie ma o czym dyskutować , jesteś jednym z kretynów którzy o n
                  > iczym w życiu nie wiedzą.

Masz chociaż jakieś argumenty? Albo bezpośrednio cóż takiego więcej ode mnie wiesz? Czyżbyś wiedział jak się "załatwia" takie sprawy?
                • Gość: miasto_innowacji Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.12, 10:45
                  To, że nie masz argumentów świadczy o twoich epitetach w stosunku do mnie. Ja nie sprowadzam rozmowy do pyskówki tylko dążę do merytorycznej rozmowy. Chcesz porozmawiać, pisz, a ja się ustosunkuje do tego, ale mnie nie obrażaj bo na to nie zasługuje.
                  • Gość: Prześmiewca Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.12, 19:20
                    Argumenty wynikają z dokumentów.Wykonawca wchodząc na plac budowy posiada pozwolenie prawomocne.Dowiedz się w wydziale architektury ile tym konkretnym wypadku zabrało czasu
                    inwestorowi na uzyskanie pozwolenia? Czyli wszyscy zainteresowani mieli dużo czasu aby wypowiedzieć się na temat pozwolenia. Więc kiego grzyba.Był chyba czas na zablokowanie budowy.Za inwektywy pod Twoim adresem przepraszam.Chcę tylko dodać że decyzje administracyjne o zamiarach inwestora też trafiają do zainteresowanych.
                    • Gość: usmialem sie Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: 74.63.112.* 01.02.12, 20:14
                      Gość portalu: Prześmiewca napisał(a):

> Argumenty wynikają z dokumentów.Wykonawca wchodząc na plac budowy posiada pozwo
                      > lenie prawomocne.Dowiedz się w wydziale architektury ile tym konkretnym wypadku
                      > zabrało czasu
                      > inwestorowi na uzyskanie pozwolenia? Czyli wszyscy zainteresowani mieli dużo cz
                      > asu aby wypowiedzieć się na temat pozwolenia. Więc kiego grzyba.Był chyba czas
                      > na zablokowanie budowy.Za inwektywy pod Twoim adresem przepraszam.Chcę tylko d
                      > odać że decyzje administracyjne o zamiarach inwestora też trafiają do zaintere
                      > sowanych.

Szanowny Panie Prześmiewco - uśmiałem się... Nie wiem czy odnieść Twoją wypowiedź do sytuacji, gdy ktoś chodzi do urzędu raz w tygodniu i sprawdza czy przypadkiem ktoś nie buduje na działce obok, czy do sytuacji gdy nie chodzisz do urzędu sprawdzać i pewnego dnia wracając z pracy zauważasz prace budowlane... Zakładając nawet, że wiedziałeś że coś się będzie budować - sam inwestor o tym wspomina - ustalał co chce budować, a mieszkańcy zaakceptowali... Co w przypadku gdy okazuje się, że dopiero dzięki własnej dociekliwości dowiadujesz się że buduje nie tak jak ustalał?

Z innej beczki - przejdź się (jeżeli masz jakąś niezabudowaną działkę obok siebie) do urzędu, spróbuj się zapytać czy ktoś tam coś buduje, wtedy ocenisz na ile urząd cię poinformuje o kilkupiętrowej inwestycji "pod twoim oknem", która przecież na ciebie nie wpłynie... Nie zdziw się jak usłyszysz: "Nie ma pan nic do tej działki", bądź "Nic nikt nie buduje", a następnego dnia... ... ...

I chciałbym Ci też powiedzieć, że decyzje administracyjne o zamiarach inwestora nie trafiają niestety do zainteresowanych - bo przecież choćby i 40 pięter budowali to jaki to ma wpływ?

Zastanawia mnie tylko (od kilku już lat) kto wydaje pozwolenia na takie bloki w takiej zabudowie terenu - ha! wiem! tylko u nas w Polsce, bo da się to najzwyczajniej ZAŁATWIĆ.
                      • Gość: Prześmiewca Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.12, 01:15
                        Uśmiałem się napisał:
                        "Z innej beczki - przejdź się (jeżeli masz jakąś niezabudowaną działkę obok siebie) do urzędu, spróbuj się zapytać czy ktoś tam coś buduje,"

Nie wiem co masz na myśli "obok siebie". Prawo do informacji posiada osoba która jest stroną w sprawie a zapytać to się możesz o prognozę pogody. Do urzędu jak życie uczy występujesz na piśmie i załatwiasz problem.

> I chciałbym Ci też powiedzieć, że decyzje administracyjne o zamiarach inwestora
                        > nie trafiają niestety do zainteresowanych - bo przecież choćby i 40 pięter bud
                        > owali to jaki to ma wpływ?

W USA przeszło by i 40 pięter, a u nas architekt zaprojektował trzy piętra, jest to wynik innego zapatrywania się na prawo własności.U nas właściciel gruntu ma prawa ograniczone Decyzją o
                        warunkach zabudowy
    • Gość: gość Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 15.01.12, 15:52
      Popieram protest mieszkańców przy ulicy Miłej,trzeba z to wreszcie wszystko poukładać,nie można robić takiego bałaganu budowlanego,Panie Prezydencie!jak Pan liczy się ze zdaniem mieszkańców?
      • Gość: wrrr Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.krak.tke.pl 15.01.12, 23:57
        W poniedziałek rozpocznają sprzedaż mieszkań, więc chyba pozamiatane.
    • Gość: niezainteresowany Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.ostnet.pl 18.01.12, 13:23
      Mam znajomego w okolicy z którym sobie pogadałem przy piwku (do tego doszedł mały wywiadzik z robotnikamiojca kumpla )i.. 1. Poszerzenie ulicy i chodnik juz dawno ktoś zaplanował z drugiej strony ulicy więc niech nikt nie płacze że deweloper kradnie im 4m działki...2. Działkę sprzedawał brat Cyprysia który nie mieszka w tej okolicy....jak to jest prawda to ładny z niego krętacz...3. Na tą działkę skusił się tylko deweloper bo cena pod domki jednorodzinne była by nie do przyjęcia...pewnie z kilkanaście tysięcy,,,,,.4. Cypryś siedział cicho bo do momentu uzyskania pozwolenia na budowe deweloper nie wypłaca całej kwoty za działkę (zazwyczaj tylko kilka procent przy umowie przedwstępnej) a teraz jak rodzinka dostała kasę to może się zgrywać na wielkiego społecznika.....5. Po tym jak deweloper zaczał działać MPK przypomniało sobie że mają na lewo postawiony przystanek haha...bo deweloper zaprojektował w tym miejscu parkingi. 6. Miła to nie jest wies tylko miasto i ekspansja budownictwa wielorodzinnego bedzie uderzac w tym kierunku....wieś zaczyna się teraz za Budziwojem pod Hermanową!!!!
      • hermenegilda_in_plus Brawo Mistrzu 19.01.12, 08:11
        Oj chyba za dużo tego piwka wypiłeś bo piszesz takie banialuki, które nie mają poparcia w rzeczywistości. Nie boisz się, że pociągną Cie do odpowiedzialności za kłamstwa, które tu piszesz? Pamiętaj, że nikt tu nie jest anonimowy. Powiedz czemu służy rozpropagowanie przez Ciebie takich bzdur? Jeśli chodzi o miejsce przystankowe, to ustanowione zostało wieki wieków temu. Na mapach miasta to miejsce przystankowe było i jest. A do reszty to nawet szkoda się odnosić bo i tak nie zrozumiesz. Skoro jesteś "niezainteresowany" to po co to piszesz? i wogóle co Cię to obchodzi, bo przecież jesteś niezainteresowany. Jesteś typem Polaka, który niedowidzi niedosłyszysz ale i tak wie wszytko najlepiej, i swoimi głupimi twierdzeniami chce wprowadzić w błąd innych forumowiczów i zrobić zamęt.
        • Gość: juz zainteresowany Re: Brawo Mistrzu IP: *.ostnet.pl 19.01.12, 08:55
          HA HA HA. to że zwierzęta idą do wodopoju i udeptują ścieżkę nie oznacza że tam jest droga, idź sobie do wydziału geodezji i wybierz mapkę i sprawdź czy tam jest przystanek a potem zabieraj głos ... Tam przystanku formalnie nie ma!! To jest samowola budowlana zadzwoń sobie do MPK to się dowiesz... A ten cały Cypryś to u kumpla był i pod petycją nawet dzieciaki wpisywał i osoby niezameldowane w tym miejscu. Koleś biznes zrobił rodzinny a teraz na społecznika się zgrywa. tam jest pewnie ponad 1 ha to jakieś 1,8 mln złotyc wzieli Trzeba by go zapytać wprost - Czy ma Pan brata i czy sprzedał on działkę deweloperowi??? Jeśli nie... to sam osobiście go przeproszę....Jestem z Budziwoja ale okolice dobrze znam bo jeżdżę codziennie więc częściowo jestem zainteresowany...
          • hermenegilda_in_plus Brawo Mistrzu 19.01.12, 10:06
            Rzeszów, Drabinianka, Rzeszów - działka budowlana na sprzedaż
            Rzeszów, Drabinianka, Rzeszów - działka budowlana na sprzedaż
            Proponowana cena: 196313 (99 / m²)
            Powierzchnia działki: 1973 m²
            OFERTA WSTRZYMANA !!!
            2 DZIAŁKI BUDOWLANE Z WARUNKAMI ZABUDOWY
            19,73 ar i 21,75 ar z aktualnymi WZ na budynek mieszkalny jednorodzinny oraz budynek mieszkalny jednorodzinny z możliwą funkcją usługowo - handlową.
            Oferta Nr 899
            Pośrednik odpowiedzialny - licencja Nr 6196
            Szczegóły

ogłoszono: 2010-06-09 08:19:55
            kształt: prostokąt
            ogrodzenie: nie ogrodzona
            dojazd: asfaltowy

Kontakt LIMES
            Cena: 196 313,00 zł

Koleś masz kawę na lawę, kopia ze strony na której umieszczono ogłoszenie. Masz tu te swoje hektary i miliony.Jak dobrze poszukasz to znajdziesz imię i nazwisko osoby która to sprzedawała bo i takie informacje były podawane na stronach biur nieruchomości. Ja bym na Twoim miejscu szykowała się do przeprosin.
            • Gość: już zainteresowany Re: Brawo Mistrzu IP: 91.224.193.* 19.01.12, 16:52
              Ze źródła GEOPORTAL pomierzona wielkość działek to jakieś 56 arów - te podane przez ciebie to są te 2 z 4-rech przy ulicy (z tym hektarem trochę przeholowałem- ) w ofercie sprzedaży z WARUNKAMI POD DOMEK JEDNORODZINNY!!! jest 19,7ara po 9,9tyś/ar czyli za całość 56 x 10 wychodzi 560tyś. Pod budownictwo wielorodzinne ceny działek w tej okolicy chodzą od 15-20tys/ar przyjmijmy 17,5 tyś...to wychodzi 980tyś zł czyli na okrągło 1mln złotych. Żadne biuro sprzedaży nie poda ci namiaru na właściciela..wiem bo sam szukałem działki do kupienia. Jak widać dzięki temu że działki zostały sprzedane deweloperowi właściciel wzbogacił się DWUKROTNIE!!! nie wnikając kto był właścicielem... Jechałem tam dzisiaj i przyjrzałem się dokładnie i ...co za architekt dróg zaprojektował chodnik z drugiej strony jezdni??? Koleś będzie go miał pod samym oknem. To jakis matoł niedouczony musiał byc!! jego się powinno po sądach pociągnąć!!!! Z drugiej strony ciekaw jestem jak kiedyś poszerzą SIKORSKIEGO do S19 ludzie będą wniebowzięci!!!
    • Gość: Jerzy Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 20:21
      Do już zainteresowanego. Żaden z mych dwóch braci nie sprzedał tej działki. Wywołany do odpowiedzi, nie unikam trudnych pytań i nie chowam się pod nickami. Więc słowo się rzekło...... Dla już zainteresowanego, mój adres mailowy i komórka jest na stronie urzędu miasta. Zapraszam do bezpośredniego kontaktu. Odpowiadając na pytanie myślę że działki nie chciał nikt pod domek kupić bo jest ona przecięta linią wysokiego napięcia . Więc kto kupi działki pod wymarzony domek gdzie jest taka linia. Choć w planie pod ta linią zatwierdzono plac zabaw.
      Już zainteresowanego chciałbym poinformować o budowie po rzeszowsku. Deweloper zagęszcza swa działkę na full, grunty pod parkingi celem uzyskania pozwolenia wydzierżawia bo musi mieć 1,2 stanowiska na mieszkanie. Mieszkańcy kupują mieszkania, dzierżawy się kończą albo miasto wreszcie rozbudowuje drogę ( w przypadku Milej to rzecz nieuchronna w czasie). I wtedy mieszkańcy parkują......znowu po rzeszowsku.
      A wystarczyłoby mieć perspektywę rozwoju traktów komunikacyjnych i nie wydawać decyzji które w przyszłości wywołają konflikty. I nie jest to opis tylko inwestycji na Miłej ....ale przykład wielu osiedli. Więc pytanie: Jeżeli parkingi będące podstawą wydania pozwolenia na budowę przestaną istnieć to budynek i mieszkania ..... powinny zostać wyburzone albo......pewnie powinny być sprzedane tylko w ramach programu rozwoju transportu - przeciwnikom samochodów ???

]erzy Cypryś
    • Gość: Zdzisław K. Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.ostnet.pl 20.01.12, 13:35
      Panie Jerzy nie słyszałem o Pana wcześniejszych dokonaniach na polu walki o ład architektoniczny w mieście Rzeszowie. Pana zainteresowanie tematem jak dla mnie wynika tylko i wyłącznie z prywatnego interesu bo deweloper buduje Panu pod oknami. Dlaczego Pan tak ostro nie walczy o inne "pseudoinwestycje" budowane po rzeszowsku???
      • Gość: lol Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: 74.63.112.* 20.01.12, 18:31
        > Panie Jerzy nie słyszałem o Pana wcześniejszych dokonaniach na polu walki o ład
        > architektoniczny w mieście Rzeszowie. Pana zainteresowanie tematem jak dla mni
        > e wynika tylko i wyłącznie z prywatnego interesu bo deweloper buduje Panu pod o
        > knami. Dlaczego Pan tak ostro nie walczy o inne "pseudoinwestycje" budowane po
        > rzeszowsku???

Panie Zdzisławie, a Pan dlaczego nie walczy o pokój w Afryce? Jak rozumiem jako jeden radny miałby etat przy drzwiach wydziału architektury? Ponadto np pseudoinwestycja "piesze rondo" nie jest pod oknami Cyprysia.
        Ciekaw też jestem także jak miałby być stroną w sprawie budowy z którą nie sąsiaduje w żaden sposób, skoro okazuje się, że nawet na to co "mu deweloper POD OKNEM buduje" nie może mieć wpływu.
    • Gość: Jerzy Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 20:42

Do Pana Zdzisława. Jako radny nie zostałem pozbawiony praw obywatelskich. To że przy Miłej szczególnie interweniuję wynika ze jako mieszkaniec od urodzenia znam tę okolicę od zawsze i wiekowi mieszkańcy więcej wiedzą niż tworzy wydział architektury. (kiedyś wbrew opinii miejscowych ustalono głębokość kanalizacji na 5m po czym gdy ruchome podłoże wyniosło na wierzch studzienki szybko przeprojektowano na mniejszą głębokość).
      A sprawy uporządkowania bałaganu architektonicznego w Rzeszowie były zawsze mym priorytetem. (każde kandydowanie w programie miało uporządkowanie ładu). Niestety w 2010 przegrałem i mamy kontynuacje decyzji po uważaniu władzy. Jak Pan wytłumaczy fakt że w 2004 roku Rada uchwaliła przystąpienie do sporządzenia planu dla terenów m.in. Miłej w uzasadnieniu pisząc ze to teren dla budynków jednorodzinnych i przez całe 7 lat Pan Prezydent nie jest w stanie uchwalić tego planu. ((bo by kogoś ograniczał)
      a czas braku perspektywy i ładu w Rzeszowie czas konczyć.
      Jerzy Cypryś
      • Gość: a Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.rzeszow.mm.pl 21.01.12, 18:31
        Jak zwykle gładkie słówka rodem z ulotek wyborczych..niech Pan przestanie opowiadać o priorytetach i prawach obywatelskich bo bloki na tym osiedlu powstają chyba od 5 lat ale dopóki budowa nie zaczęła się bezpośrednio w okolicy Pana domu miał Pan ten temat daleko w poważaniu..o co Pan w końcu walczy?...Czy jest Pan przeciwny powstawaniu bloków na osiedlu Drabinianka i chce Pan aby budowano tam tylko domki? idę o zakład, że jak przyjdą wybory to będzie Pan mieszkańcom tych bloków wmawiał, że reprezentuje Pan ich interesy...nie odpowiedział mi Pan ponadto na pytanie, które zadałem jakiś czas temu..czy jakiś Pana krewny (nie najbliższa rodzina jak Pan sam napisał czyli jak rozumiem rodzeństwo, rodzice, dzieci) był właścicielem działki odsprzedanej deweloperowi?

Skoro przywiązuje Pan do kwestii zagospodarowania taką wagę to ciekaw jestem bardzo Pana poglądów na temat zabudowy takich terenów jak Drabinianka, Słocina, Miłocin czy Budziwój..czy wszędzie na tych obszarach widzi Pan jedynie domki i miejscowe plany zagospodarowania? gdzie według Pana ma powstawać budownictwo wielorodzinne?

Może zamiast robić sobie kampanię poprzez wojenki z ratuszem i deweloperem lepiej by było czynić starania o chodniki, poszerzenie i wyremontowanie ulic czy kanalizację deszczową?

Zauważyłem, że panuje u nas taka mentalność żeby mieszkać w mieście z wszystkimi tego korzyściami ale pod oknami mieć łąki, sarenki, ciszę i spokój..
        • Gość: a Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.rzeszow.mm.pl 21.01.12, 19:03
          Post pod postem bo nie mogę edytować...pisząc o tym, ze miał Pan w poważaniu temat zabudowy chodziło mi o to, że jak dotąd nigdy wcześniej nie słyszałem, aby tak aktywnie działał Pan na rzecz "ładu architektonicznego" na Pana osiedlu a przecież bloki stoją tam nie od dziś.. Pan pisze, że te sprawy były od zawsze Pana priorytetem..proszę wybaczyć być może ostre słowa w poście powyżej bo nie mam zamiaru Pana obrażać czy umniejszając Pana ewentualnym zasługom..ale tak pisać może każdy i brzmi to dla mnie w taki sposób, iż nie potrafię oprzeć się wrażeniu, że jest trochę tak jak pisze Zdzisław..w związku z Pana stwierdzeniem powyżej napisałem, że chcę poznać Pana poglądy na te kwestie więc mam nadzieję, że zaspokoi Pan moją ciekawość
          • Gość: b Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.EggDr0p.no-lo.Tumban.con.sus.nukes.ProcesosIRC.org 21.01.12, 19:24
            jeżeli cypryś nie śledził na bieżąco - odpowiem za niego - sprzeciwiał się, jednakże nie będąc radnym miał tyle do powiedzenia ile widać po efektach. prosiłbym o trochę przemyślenia zanim się komuś zarzuci, że "dopóki nie pod oknem to temat obojętny"... po prostu nie od zawsze ktoś sprawuje jakąś funkcję... znam go od lat i wiem że szanuje ludzi i nie jest obojętny na problemy nie tylko swoje
        • Gość: b Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.EggDr0p.no-lo.Tumban.con.sus.nukes.ProcesosIRC.org 21.01.12, 19:20
          śledzę temat na bieżąco i widzę ciekawe "indywidualności" które śmierdzą zleceniem... jeżeli utożsamiasz ludzi mieszkających w bloku z deweloperem budującym te bloki - szkoda mi cię po raz pierwszy...

jeżeli widzisz jakiś wpływ czy to rodzina sprzedawała działkę - żal mi cię po raz drugi (objaśniając - cieszę się że masz rodzinę w której wszyscy by szli za twoją prośbą - w przypadku jeśli to rodzina cyprysia sprzedawała działkę)

jeżeli myślisz, że każdy jest idealny jak ty i systematycznie robi obchód okolicznych ulic, wiedz, że nie każdy jest tak idealny... jeżeli uważasz, że cypryś nie protestował przy innych blokach - żal mi cię po raz trzeci (objaśniając - chciałbym abyś i ty mógł być stroną przy każdej budowie w swoim mieście i nawet gdy ktoś buduje w zupełnie innej dzielnicy - zdziałaj tyle co możesz w porównaniu do tego gdy ktoś buduje obok ciebie)

nie rób ludziom wody z mózgu, gdyż od wspomnianych 5 lat powstał w najbliższej okolicy blok (zielony) o którym większość z lokalnych mieszkańców dowiedziała się po wylaniu fundamentów - i tak nie mieli nic do gadania; 2-3 lata temu zakończono budowę bloków przy strażackiej - cypryś radnym jest od... ponad roku? to uzmysławia fakt, że jeżeli nie jesteś przynajmniej radnym znaczy że nie masz NIC do gadania... żal mi cię po raz czwarty...

jeżeli robisz obchody po swojej dzielnicy systematycznie - zrób jakiś obchód/objazd (chociażby przy użyciu mpk) i zobacz gdzie w rzeszowie są miejsca na bloki - chociażby osiedle projektant gdzie nie ma domków jednorodzinnych... żal mi cię po raz piąty...

jeżeli uważasz, że człowiek ma nie dbać o to w czym mieszka i jak mieszka, a powinien się zająć przede wszystkim zająć służbą społeczną (chodniki etc, o które i tak cypryś zabiega)- jesteś moim kandydatem na prezydenta i wszystkie funkcje państwowe... ponadto cypryś nie jest jedynym mieszkańcem miłej, któremu ów "inwestycja" przeszkadza - odsyłam do artykułu w "super nowościach"... myślę że gdyby cypryś nie był radnym to zostałby szybko uciszony tak jak to robi się w przypadku innych obywateli - wmawia się im że coś jest zgodne z prawem. dziękuję, dobranoc - życzę mieszkańcom aby ktoś w końcu zakończył falę takowych "inwestycji"
          • Gość: a Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.rzeszow.mm.pl 21.01.12, 23:43
            Jeśli ja rzekomo piszę na zlecenie to jak nazwać Twoją laurkę? Nie mam najmniejszego zamiaru stawać po stronie dewelopera ani go bronic co już wcześniej napisałem.
            Zadaje pytania bo jestem ciekaw..zwłaszcza po tym co czytam w wątku i co napisał Pan radny. Ponieważ po tym co sam napisał i jakie podejmował działania, nie wiem jaki jest jego cel.
            To, że wielu mieszkańców po prostu nie chce tam bloków to wiem od dawna..przykładem tego są choćby wpisy z wątku albo nawet to co Ty wysmażyłeś..pytanie czy tego samego chce Pan radny, który jest osobą nomen omen publiczną, angażuje się aktywnie w lokalną politykę i który kandydował na urząd prezydenta i za pewne chce to zrobić znowu...chcę więc poznać jego poglądy na temat polityki zagospodarowania terenów pod budownictwo skoro twierdzi, że to jeden z jego priorytetów.
            Nie utożsamiam ludzi z deweloperem natomiast jeśli Pan radny jest przeciwny koncepcji budowy bloków na tym osiedlu to niech to powie i wtedy każdy mieszkaniec bloku (potencjalny wyborca Pana radnego) wyrobi sobie na to swój pogląd wg własnego uznania. Tak samo jeśli nie ma nic przeciwko blokom jako takim a jedynie przeciwko naciąganiu przepisów przez deweli...
            Jeżdżę autobusem i widzę gdzie są wolne miejsca na bloki...i tak się składa, że w większości są to miejsca, które przeważnie są w sąsiedztwie niskiej zabudowy...Wzgórza Staroniwskie, Kielanówka, Słocina, Drabinianka, Przybyszówka, ul. Królowej Marysieńki..to są tylko niektóre miejsca gdzie zabudowa się miesza i budownictwo wielorodzinne powstaje w okolicy domków więc nie rób sobie jaj i nie pisz mi tu jakie to hektary pustych pól w granicach miasta czekają na bloki...Twój argument to klasyka...bloki tak ale nie koło mnie...
            Ja się nie zajmuję służbą publiczną tylko Pan radny a ja jako mieszkaniec i potencjalny wyborca mam prawo wiedzieć do czego wykorzystuje swoje stanowisko. Nota bene bardzo jestem ciekaw co wyjdzie z rzekomego zabiegania o chodniki (widzę, że jesteś bardzo dobrze poinformowany co robi Pan radny) jeśli się non stop wojuje z ratuszem...jak wybudują to za pewne dzięki jego staraniom prawda?
            Nie bronię nikomu dbać o swoje miejsce zamieszkania ale co to znaczy wg Ciebie?..WON z blokami bo szlachta w domkach mieszka i niczego innego nie zaakceptuje?No tak..przecież to od zawsze była willowa dzielnica z pięknymi rezydencjami..To tak ma to wyglądać?
            Jeszcze raz powtarzam..chcę poznać poglądy Pana radnego na ww. tematy..Twój już też znam...zwłaszcza po ostatnim zdaniu...swój żal zachowaj na środę popielcową..mnie on nie potrzebny...
            • Gość: b Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: 74.63.112.* 22.01.12, 02:21
              w imieniu cyprysia pisać nie mogę... jednakże już samo twoje zdanie mówiące: "widzę wolne miejsce na bloki wśród zabudowy jednorodzinnej" świadczy o tym, że mieszkasz w bloku albo "za budziwojem"... wprawdzie nie mam nic do takowych ludzi, ale widać w tobie zazdrość o to, że ktoś ma swój dom w miarę niedaleko centrum miasta, jednakże nie mieszka w bloku... niewiele inteligencji potrzeba, żeby wysnuć z prostego artykułu (chociaż osobiście cyprysia znam i na tej podstawie utwierdzam moją wiedzę), że radny nie ma nic do mieszkańców bloków - zresztą czemu oni są winni? kupieniu mieszkania? rzekłbym, że na 80% pewny jestem, że cypryś ma podobne zdanie - znam go jako rozsądnego gościa i uważam że to co robi robi nie bez powodu... ale za niego się wypowiadał NIE będę i nie daję pełnej gwarancji że ma takowe zdanie...

zauważyłeś może dlaczego budownictwo "się miesza"? otóż bezpośredni wpływ na to ma nasz cudowny wydział architektury... gdyby trochę rozumu mieli, zastanowiliby się gdzie jaka zabudowa powinna powstawać... cypryś mieszka tam gdzie mieszka od kilkuNASTU lat jak nie więcej, tutejsi mieszkańcy jeszcze dłużej - dlaczego nagle pod oknami ich domów mają powstać kilkupiętrowe bloki? dlaczego wydział architektury na to zezwala?

wypowiadam się jako mieszkaniec "willowej dzielnicy" w której (jak widać jestem szlachtą:D) szlachta nie akceptuje bloków... myślę, że jak rozsądnie pomyślisz to sam zauważysz że nie tak to powinno wyglądać: domek 2 piętra, blok 4 piętra, domek 2 piętra, blok 5 pięter... Nie służy to nikomu - mieszkańcom domków, gdyż mają zacieniony dom, ogród, sąsiedzi zaglądają bez przerwy przez okna; mieszkańcom bloków, gdyż sąsiedzi np palą węglem, mają duży ogród, mieszkańcy bloków widzą jedynie dachy i kominy (które oczywiście i tak zasłaniają wszystko)...

w skrócie: TO SIĘ KUPY NIE TRZYMA i nie trzeba być architektem aby zrozumieć jak to w praktyce wygląda... ale pracownicy wydziału architektury nie widzą w tym nic złego... zresztą teoretycznie nawet małpa jest zdolna napisać dzieło Szekspira...
            • Gość: ul. Miła Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.12, 10:35
              Co do dzielnicy willowej to chce zauważyć, że ul. Miła do dzielnic willowych nie należy. W niektórych miejscach, tereny te zachowały swoją rolniczą specyfikę. Mamy tu traktory, krowy, hodujemy kury, uprawiamy zboże, co roku na tych terenach kosi kombajn. Wszyscy, dookoła nowo powstających bloków, opalamy domy węglem bo nie stać nas jako bogaczy na używanie gazu i jak narazie nie zanosi się na poprawę . Nasze kominy znajdą się na wysokości balkonów, bo niestety odległość od bloków do naszych kominów jest zbyt mała.
              Pasowałoby przyjechać zobaczyć gdzie będą stały 5. piętrowe bloki by przekonać się, że to nie miejsce na taka inwestycję.
              A co do "ogólnodostępnych" parkingów Pana dewelopera, są nam one nie potrzebne bowiem każdy z nas ma na tyle działki, że swoje samochody parkuje na posesji.
              A poza tym po co kłamać, że robi się coś dla mieszkańców, przecież gdyby nie te ogólnodostępne parkingi to Panu deweloperowi wyleciałyby miejsca parkingowe, które musi zapewnić dla przyszłych mieszkańców. A zatem te miejsca są potrzebne żeby spełnić , przewidziany w przepisach obowiązek zapewnienia parkingów dla przyszłych mieszkańców. Proszę niech Pan deweloper nie kłamie bo to nie ma najmniejszego sensu. Parkingi już są, jednak oprócz samochodów Pana dewelopera nikt tam nie parkuje, bo nie ma takiej potrzeby. Deweloper to nie instytucja charytatywna, która buduje za darmo, on ma swój cel. Niech go ma tyle, tylko żeby nie kłamał w mediach i nie robił z siebie dobrego wujaszka.

• Gość: gość Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.37.139.209.inquad.biz 21.01.12, 20:00
      W mieście nie powinna dziwić nikogo wysoka zabudowa. To jest standard. Cena m2 gruntu jest wysoka wiec buduje się w górę.
      • Gość: b Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: 74.63.112.* 21.01.12, 20:16
        Gość portalu: gość napisał(a):

> W mieście nie powinna dziwić nikogo wysoka zabudowa. To jest standard. Cena m2
        > gruntu jest wysoka wiec buduje się w górę.

Hahahaha... jak rozumiem obecni właściciele niższych domów powinni systematycznie przeprowadzać się coraz to dalej od centrum burząc swoje domy, żeby nikogo nie zdziwiła niska zabudowa? Zauważ że ktoś płacąc za ten m2 gruntu w sąsiedztwie domów jednorodzinnych konkretne pieniądze (bo w miarę niedaleko centrum) oczekuje, że nikt mu pod oknem kilkupiętrowych bloków ładował nie będzie... Ja na miejscu mieszkańców zacząłbym palić węglem... Byle jakim węglem...
    • Gość: jerzy Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 00:06
      Do a..................
      Szanowny Panie . Do 2006 roku zajmowałem się dzialką edukacyjną i wtedy zaproponowano mi stanowisko wicekuratora oswiaty. (paradoks że Pis siegnął po gościa co nie działał politycznie a osiągnął sukcesy jako dyrektor szkoły.....dzis to stanowiska sa dla działaczy partyjnych.......i wtedy rozpocząłem swa przygode z polityką. To że w sprawie Milej mam wiele do powiedzenia wynika z faktu iż sprawę znam z drobiazgów. I nie wazne czy te bloki powstaną czy nie .....ale na tym przykładzie widać farse prawa. Bo np.
      1. deweloper zabudowuje swa działkę na maksa, [parkingi na tzw. dzierżawie , która wygasa i co wtedy .......władze Miasta maja problem z parkingami ulicami a Mieszkańcy gdzie maja parkować.... itp.
      2. deweloper zabudowuje działke pod linia wys. napięcia.....a kto będzie ludzi leczył w razie co bo kwity sa w porzo
      3. poza tym są tereny zabudowy jednorodzinnej i wielorodzinnej tylko mądrze trzeba je wkomponować
      POSUMOWUJĄC; PODSTAWĄ JEST MADRY PLAN A NIE DECYZJE PO UWAŻANIU.
      Jerzy Cypryś
    • Gość: magda Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.ostnet.pl 23.01.12, 09:20
      chciałam sie zapytać czy pan Cypryś już się zaczął 'leczyć" bo też mieszka w sąsiedztwie tej linii...całe życie mieszkam w sąsiedztwie takiej linii i nie czuję się jakoś "pokrzywdzona" ...co do parkingów ogólnodostepnych to Rzeszów jest porażką...Lepiej zaparkowac pod Halą Podpromie i przejść się na nogach...współczuję Panu naprzeciw budowy bo z chodnikiem wejdą mu pod okno ..ale ile jest bloków i mieszkań w mieście gdzie chodniki są pod oknami...niestey rozwój miasta i przyłaczenia okolicznych wiosek pozwalają na wejście zabudowy wielorodzinnej... chcieliście do miasta...to teraz poczujecie sie jak w mieście...Działki tak poszły do góry bo znalazły sie w mieście że kupno działki pod domek jednorodzinny jest praktycznie nieopłacalna...więc nie dziwcie się że jak przychodzi deweloper to każdy go wita z otwartymi rękami......a propo domków przypomniała mi się sytuacja z jednego miasta gdzie ksiądz wystąpił o wyburzenie chyba 3-ch domków jednorodzinnych ....żeby lepiej kościół wyeksponować
      • Gość: Elektryk Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 09:52
        Ja nie kupiłbym mieszkania w bloku, gdzie nad głową miałbym linię energetyczną 110kV.
        Moze Ty nie odczuwasz promieniowania elektromagnetycznego (jeszcze), moze Twoje dzieci jeszcze też nie odczuwają . . . ale czy warto narażać się na oddziaływanie takiej linii.
        Rozumiem że przepisy dotyczące odległości budynków od linii WN (ochrona ludzi i środowiska przed oddziaływaniem pola elektromagnetycznego) zostały spełnione . . .
        • Gość: bolo Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.rzeszow.mm.pl 23.01.12, 12:07
          Wychowałem się przy takiej linii (10m od domu). Linie są niepożądane, bo psują krajobraz, albo też np. mogą się zerwać albo "trzeszczą". Znam taką dzielnicę, gdzie w sąsiedztwie 110kV najliczniejszą grupą mieszkańców są ... lekarze. Większym zagrożeniem jest np. spanie z komórką przy głowie albo kłapanie przez nią na okrągło.
          • Gość: Elektryk Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 13:58
            10m ? - za blisko - niezgodnie z przepisami.
            jeśli chcesz przekonać się o nieszkodliwości linii 110kV to proponuję postawić budę pieska pod takową linią i sprawdzić jak długo to zniesie.
    • Gość: Urwis Szlachta, mieszkańcy klatek i inni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 14:01
      Za tytuł przepraszam. Obrazić nikogo nie chciałem jeno tylko zwrócić uwagę. Dlatego wymieniłem jakby obie strony. Obecni mieszkańcy ul. Miłej (ulicy jako rejonu bo trzeba brać pod uwagę także liczne odnogi ulicy) to dwie grupy: starzy mieszkańcy i nowi. Dla tych starych mieszkańców czyli tych co dom i ziemię tutaj mają jakby od zawsze budowa bloków jest trochę obojętna. To oni sprzedają działki, wiedzą komu i wiedzą co będzie. Ci "starzy" to też młode pokolenie, które sprzedaje ziemie po rodzicach czy dziadkach. Zatem trochę bezpodstawne jest twierdzenie wielu, że to właśnie Ci nie chcą bloków. Proszę popatrzeć na bloki, do których dojeżdza się od ul. Strażackiej obok centrum dywanów - czy byly jakies protesty? Przed blokami bronią się głównie Ci napływowi, którzy wybudowali nowe domy w oparciu o informację z Urzędu Miasta, że teren ten nie jest przeznaczony pod budowę bloków a jedynie pod zabudowę jednorodzinną.
      • odpady_selektywne Re: Szlachta, mieszkańcy klatek i inni 23.01.12, 18:03
        Gość portalu: Urwis napisał(a):

> Przed blokami bronią się głównie Ci napływowi, którzy wybudowa
        > li nowe domy w oparciu o informację z Urzędu Miasta, że teren ten nie jest prze
        > znaczony pod budowę bloków a jedynie pod zabudowę jednorodzinną.

Na marginesie tej informacji: pod koniec lat '90 próbowałem kupić w tamtym terenie działkę pod domek. I to w kilku różnych miejscach. Właściciele i owszem, zapewniali że "tu panie tylko domki jednorodzinne można stawiać", ale w urzędzie co do wszystkich tych oferowanych działek uświadamiali mnie, że to albo pod bloki, albo pod usługi, albo nawet pod jakąś drogę te działki były w planach zapisane. Sprzedający twierdzili wtedy, że "plan to jeszcze będzie tylko kilka lat, a potem będziesz pan robił na swoim co chcesz". Nie wiem jak to jest teraz w planach przestrzennych, ale wówczas jakoś mi się nie udało bez ryzyka działki tam kupić.
    • Gość: Urwis Linia wysokiego napięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 14:18
      Odległość 10 m to linii wysokiego napięcia to będą mieli mieszkańcy pierwszego piętra bloku AKRO. Ci z czwartej i piątej kondygnacji to będą mogli przez okna ubrania wieszać do wysuszenia hehe. A w nocy zaoszczędzą na prądzie. Bo sami będą świecić.
      • Gość: Elektryk Re: Linia wysokiego napięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 14:57
        Czy na pewno jest to linia WN (110kV lub więcej) ?
        i jest ona w tak małej odległości od budynku (mowa o 10m) ?
        bo jeśli tak . . . to ktoś tu wydał pozwolenie na budowę niezgodnie z prawem
        • Gość: stolica_innowacji Re: Linia wysokiego napięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 16:31
          Niezgodne? Napisz coś więcej bo jestem ciekaw dlaczego niezgodne. Na pewno jest to linia 110 kv.
        • odpady_selektywne Re: Linia wysokiego napięcia 23.01.12, 17:49
          Gość portalu: Elektryk napisał(a):

> Czy na pewno jest to linia WN (110kV lub więcej) ?
          > i jest ona w tak małej odległości od budynku (mowa o 10m) ?
          > bo jeśli tak . . . to ktoś tu wydał pozwolenie na budowę niezgodnie z prawem

No, eltrektyk, dawaj! Nie daj się dłużej prosić! Nooo... Co se będziesz tak sam ze sobą gadał w tym wątku - teraz masz słuchaczy(-a). :)))
          I nie zapomnij o kropce na końcu zdania. Bo kropka ważna jest. Bez kropki na końcu zdania imperatyw kategoryczny jakby mało kategorycznym był.

• Gość: Elektryk Re: Linia wysokiego napięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 18:54
            Tekst linka
    • Gość: mieszkaniec Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 00:01
      a co to Miła nie w Rzeszowie. Chaos ma być bo tak jest wszędzie w Rzeszowie. A mieszkańcy niech sie cieszą że robota ma sie robić
    • Gość: znowu rzeszowianin Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 00:08
      dlaczemu nikt nie jest pewien kupując działke ......że nagle ciosik mu nie wyrośnie pod domem...blokiem
    • Gość: Urwis Parkingi przyblokowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.12, 22:24
      Zainteresowanych polityką urbanistyczną miasta zapraszam na wycieczkę samochodem w uliczki obok bloków, do których dojeżdża się od ul. Strażackiej (obok hali centrum dywanów) Te bloki widać doskonale z ul. Miłej. Byłem tam u kolegi. Pojechałem późnym popołudniem. Masakra. Nie ma gdzie zaparkować. 1,2 miejsca parkingowego na mieszkanie to jest stanowczo za mało. Kolega z żona mają dwa samochody. Ja swoim autem to już 3 auta na jedno mieszkanie. A tam nie ma tak, że ktoś nie ma auta. Po prostu masakra. Bo nie dziwi mnie, że nie ma gdzie zaparkować na osiedlach z lat 80-tych. To były inne czasy. Ale te bloki są nowiuteńkie. Przecież ktoś za to bierze kasę. Z naszych podatków. To jak to Urząd Miasta planuje? Ja nie wiem. Masakra.
    • Gość: duduś Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 23:52
      a po co ludziom parkingi przy mieszkaniach. benzyne po 20 zl za litr i problem sam zniknie a ulice bedą jak w korei...puste i przepustowe
    • Gość: Mecenas Podobno będzie kontrola tego co sie dzieje. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.12, 22:48
      I to z grubej rury.
    • Gość: Stolica_Innowacji Do Prześmiewcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.12, 20:51
      Cytat: "Argumenty wynikają z dokumentów.Wykonawca wchodząc na plac budowy posiada pozwolenie prawomocne.Dowiedz się w wydziale architektury ile tym konkretnym wypadku zabrało czasu inwestorowi na uzyskanie pozwolenia? Czyli wszyscy zainteresowani mieli dużo czasu aby wypowiedzieć się na temat pozwolenia. Więc kiego grzyba.Był chyba czas na zablokowanie budowy.Za inwektywy pod Twoim adresem przepraszam.Chcę tylko dodać że decyzje administracyjne o zamiarach inwestora też trafiają do zainteresowanych. "

Wiem jak wygląda postępowanie administracyjne w sprawie pozwolenia na budowę. Urzędnicy Naszego Pana Prezydenta wydając decyzję o warunkach zabudowy, czy pozwolenie na budowę nie stosują niestety w decyzjach uzasadnienia ani prawnego ani faktycznego, no może faktyczne, które jest znikome i nie adekwatne do stanu faktycznego i przepisów prawa. Z tego co wiem, nikt nie miał czasu, aby zapoznać się z decyzją bowiem bezprawnie wyeliminowano wszystkich właścicieli działek dookoła inwestycji. Dlaczego? Niby przepisy. Tyle, że one są niejasne, na szczęście orzecznictwo sądowoadministracyjne jest bardzo przekonywujące w tym względzie i świadczy o tym, iż bezprawnie wyeliminowano strony postępowania. Nikt dookoła tej inwestycji nie wiedział, że coś się szykuje, mieszkańcy dowiedzieli się już po uprawomocnieniu się decyzji pozwolenie na budowę. W supernowościach napisali, że do redakcji dzwonił Pan, który mieszka koło tej budowy i prace budowlane zanieczyściły wodę pitną w jego studni, a on pewnie stroną nie był. A zatem widzisz, wyeliminowano strony postępowania, nie przeprowadzając żadnej analizy oddziałowywania inwestycji na nieruchomości wokół. Los się zemścił i pokazał, że jednak Prezydent Miasta działał bezprawnie bo inwestycja oddziałowywuje na pobliskie nieruchomości.
      Poza tym
      Pan Chłodnicki gazecie wyborczej powiedział, że przewidywana zabudowa w tym rejonie to 13m i takie budynki na ul. Miłej powstaną. Tyle tylko, że w decyzjach o warunkach zabudowy zapisano dwa bloki po 14m i jeden 17m. Więc kto kłamie i oszukuje mieszkańców???
      • Gość: Prześmiewca Re: Do stolicy-innowacji IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.12, 00:33
        "Uzasadnienie faktyczne" to ja Ci wystawię bez żadnej wiedzy.W każdy cywilizowanym kraju jest skromne i nie narusza prawa własności inwestora.
        4 mb od granicy sąsiada, obiekt mieszkalny wielorodzinny z uwzględnieniem wysokości zabudowy ew. kształtu dachu. I Ty twierdzisz kolego że ktoś specjalnie nie poinformował właścicieli sąsiadujących działek o inwestycji.Mogły być przykładowo nieznane adresy wszystkich współwłaścicieli.
        A jeśli masz podejrzenie że zrobiono to specjalnie to rzucasz oskarżenie pod adresem urzędnika UM.
        Nie wiem czy masz na to dowody. Termin "oddziaływanie inwestycji" w przypadku domu mieszkalnego jest terminem śmiesznym.Panu obok inwestycji zanieczyszczono studnię? Nie wiem czy ten pan robił kiedykolwiek badania swojej wody przed budową aby mógł mówić o zanieczyszczeniu a może jest jednym z tych którego obornik i szambo bezkarnie spływało do fosy od 1982r .W tym roku przyłączono tą część Białej do Rzeszowa.Jak sam widzisz w tym temacie jest więcej pytań jak sugerujesz.A w to że nikt nie został powiadomiony nie wierzę.Pragnę Cię tylko poinformować że pieniądze na tą inwestycję nie pochodzą tylko od inwestora i tym razem bez obrazy życzę Ci abyś raz w życiu straci tak z pół milona wówczas może zmądrzejesz.
        • Gość: Prześmiewca Re: Do stolicy-innowacji IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.12, 00:36
          w ostatnim zdaniu- stracił
    • Gość: Stolica_Innowacji Do Prześmiewcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.12, 21:54
      1. Kłania się Kpa.
      2. Ujęcie w decyzji pojęć „ gabaryty zabudowy dostosować do istniejącej” bądź „kubatura zabudowy winna być dostosowana do istniejącej”, są tylko pojęciami z których nic nie wynika. Ani nie wiadomo z jakiego to przepisu, ani nie wiadomo co to znaczy dostosować do zabudowy istniejącej. Zabudowa dookoła inwestycji to dominująca zabudowa jednorodzinna. A zatem pięć kondygnacji bloku ma się nijak do gabarytów i kubatury jednorodzinnych budynków. Jak organ twierdzi, że jest ok. to winien wyjaśnić tą kwestię w decyzji, tak aby nie było wątpliwości co organ ma na myśli.
      3. W żadnym cywilizowanym kraju żaden planista nie zezwoliłby na robienie bałaganu urbanistycznego, budując bloki wśród zabudowy jednorodzinnej.
      4. Narusza własność inwestora?? A co z mieszkańcami? Oni byli i są od dawien dawna. To inwestor wchodzi z butami w ich lokalną społeczność. Twierdząc zresztą, iż buduje tylko tam, gdzie spotyka się z przychylnością mieszkańców – wywiad dla gcnowiny. No więc, nie wiem z kim ten Pan rozmawiał bo mieszkańcy to grupa ludzi (i liczba mnoga a nie pojedyncza) i mieszkańcy z nim nie rozmawiali, a z tego co wiem to żadnego przedstawiciela do rozmów z Panem inwestorem nie wybierali. A zatem kto, źle postępuje. Mieszkańcy, którzy domagają się tylko swoich praw i poszanowania ich własności, czy też inwestor, który kłamie w każdym wywiadzie udzielanym gazetom? To mieszkańcy, którzy protestują są źli, czy też Pan deweloper, który wciąż powtarza, iż działając jako instytucja charytatywna na swój koszt przebuduje ulicę, stworzy niepotrzebne ogólnodostępne parkingi, idźmy dalej całą infrastrukturę ulicy, tyle tylko, że tylko przy swojej działce. Nikt nie robi niczego bezinteresownie. Parkingi ogólnodostępne to tylko jedna wielka ściema.
      5. Gdzie jest napisane, że specjalnie nie poinformowano właściela działek? Napisane jest, że bezprawnie wyeliminowano strony postępowania. Są to dwa różne pojęcia. Nikogo nie oskarżam, mówię tylko o niskiej jakości merytorycznej wydanych decyzji.
      6. „Termin "oddziaływanie inwestycji" w przypadku domu mieszkalnego jest terminem śmiesznym”. Inwestycją jest blok pięciokondygnacyjny 17m, ściślej zespół bloków. I co, myślisz, że takie przedsięwzięcie nie oddziaływuje na małe domy jednorodzinne?
      7. Akurat ten Pan jest nie takim starym mieszkańcem i na pewno nie zamieszkiwał tych okolic w latach 80-tych, nie prowadził nigdy gospodarstwa rolnego.
      8. Tą cześć Białej przyłączono w 1978r.
      9. Potwierdzam, jest za dużo pytań i niewiadomych, pasowałoby rozwiać te wątpliwości
      10. Nie interesuje mnie skąd deweloper ma pieniądze na inwestycję. Nigdy nie stracę pół miliona, bo nie robię ciemnych i nie przemyślanych interesów.

• Gość: Prześmiewca Re: Do stolicy-innowacji IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.12, 23:14
        Pisząc ten tekst musisz sobie zadać zasadnicze pytanie:

Czym różnią się prawa właścicieli okolicznych działek, od praw inwestora, właściciela terenu.
        Przyjmując że prawa inwestora już zostały ograniczone.

> 3. W żadnym cywilizowanym kraju żaden planista nie zezwoliłby na robienie bałag
        > anu urbanistycznego, budując bloki wśród zabudowy jednorodzinnej.
        Widzisz, jest taki biedniejszy od Polski kraj, który ma do dupy prawo budowlane i nędznych urbanistów,architektów gdzie czterokondygnacyjny dom graniczy z pięćdziesięciopiętrowym drapaczem.
        > 4. Narusza własność inwestora?? A co z mieszkańcami? Oni byli i są od dawien da
        > wna. To inwestor wchodzi z butami w ich lokalną społeczność. Twierdząc zresztą,
        > iż buduje tylko tam, gdzie spotyka się z przychylnością mieszkańców – wy
        > wiad dla gcnowiny.
        Ich "lokalna społeczność" i prawo dyktowania komuś jeśli powołujesz się na "cywilizowane kraje" kończy się na granicy ich działek.To oni "wchodzą z butami" w prawo inwestora obszczekując i oprotestowując budowę.
        Nie wysilaj się młodzieńcze , operujesz typowo zbiurokratyzowanym pojęciem prawa własności .
        • Gość: Prześmiewca Re: Do stolicy-innowacji IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.12, 23:30
          Stolica - innowacji napisał.

"10. Nie interesuje mnie skąd deweloper ma pieniądze na inwestycję. Nigdy nie stracę pół miliona, bo nie robię ciemnych i nie przemyślanych interesów. "

Wiatr od wchodu.
          • Gość: Prześmiewca Re: Do stolicy-innowacji IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.12, 01:38
            Co tam , zamilkli wielcy znawcy inwestycji?
          • Gość: Forum Re: Do stolicy-innowacji IP: *.rzeszow.hypnet.pl 30.03.13, 12:49
            Witam,

Zostało utworzone forum dla przyszłych mieszkańców Srebrnych Klonów pod linkiem www.srebrneklony.fora.pl zapraszam do dyskusji
      • Gość: Prześmiewca Re: Do Stolica_innowacji IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.12, 21:52
        Coś źle z tą znajomością literatury u Ciebie .Żeromski to "Wiatr od morza". A "wiatr od wschodu" to posądzanie wszystkich o ciemne interesy, tak napisałeś.Napisałeś też że "nigdzie na świecie" i dlatego doszedłem do wniosku że nigdzie w świecie to Ty jeszcze nie byłeś i nie widziałeś prawdziwego bałaganu architektonicznego. Kolego przygotuj się do dyskusji bo już ziewam zaproponuj ciekawą płaszczyznę dyskusji i szanuj inwestorów bo to oni dają pracę ludziom którzy na nią czekają.A Twoi okoliczni mieszkańcy których bronisz pomylili interpretację prawa własności.
        I dalej podtrzymuję że są zwykłymi pieniaczami którzy w dzisiejszych realiach nie wiedzą gdzie się znaleźli.A są w samym centrum miasta i ma rację prezydent że ich ignoruje.Stawiam na inwestora.
        • Gość: Stolica_Innowacji ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.12, 22:32
          Szanowny Panie Prześmiewco
          Stefan Żeromski z tego co mi wiadomo (a pewnie nie tylko mi) napisał Przedwiośnie, a trzecia część powieści to właśnie "Wiatr od wschodu".
          Poza tym Stolica_Innowacji niekoniecznie musi być "kolegą", przeważnie rozmówca widzi w swoim odbiorcy tego kogo chce widzieć. A takie rozumowanie nie do końca jest właściwe:).
          Twoje postrzeganie rzeczywistości nawet w tak błahych sprawach jest błędne.
          Ponieważ jest późno, a jutro nowy dzień, a nowy dzień "zawsze jest świeży i wolny od błędów", do Twojej wypowiedzi ustosunkuje się jutro. Jutro ma być wysokie ciśnienie, więc nie powinieneś ziewać.
          • Gość: Prześmiewca Re: ...bład IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 23:31
            Tylko jest małe ale.To nie ja powoływałem się na Żeromskiego a "wiatr od wschodu" w moim wydaniu oznaczał wschodni sposób rozumowania poczytaj sobie dokładnie jak został przedstawiony inwestor.Kombinator , ciemne interesy itd
    • Gość: Stolica_Innowacji Do Prześmiewcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.12, 21:49
      Zaczynając od końca:
      Jeśli kierujesz wątek do mnie to chcę zauważyć, iż Stolica_Innowacji to liczba pojedyncza – jedna osoba. A zatem, tak jak Pan Konopelski masz problem z rozróżnieniem liczby pojedynczej od mnogiej. Ale z drugie strony to bardzo dziękuje za nazwanie mnie znawcą.

Przechodząc do rozmowy:
      Intryguje mnie Twoje tłumaczenie „prawa własności”. Jak najbardziej, Pan deweloper kupił działkę ma prawo inwestować, budować, zarabiać pieniądze, dając przy tym prace innym ludziom. Nikt tu się nie sprzeciwia inwestycji. Nikt tu do Pana dewelopera nie ma pretensji, że buduje, tyle tylko, że z poszanowaniem prawa mieszkańców. Według Konstytucji wszyscy jesteśmy równi wobec prawa, mamy takie same prawa i obowiązki. A prawo właściela niestety nie kończy się tylko na końcu jego nieruchomości, tutaj proponuje przeczytać przepisy, podpowiem ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (m. in).
      W Słowniku Języka Polskiego nie ma definicji słowa obszczekiwać. No i bardzo dobrze bo ludzie to nie psy. Protestujący mieszkańcy to nie burżuazja, ale też nie plebs. Są to mądrzy i rozsądni ludzie i nie zasługują na to jak ich nazywasz (przezywasz). Protestują bo mają prawo. Tobie się to nie podoba, też masz do tego prawo w końcu dążyliśmy do państwa demokratycznego.
      Zapewniam Cię, że mieszkańcy będą protestować dalej. Nie lubią chamstwa, kłamstwa i obłudy, które im Pan dweloper serwuje nie tylko w mediach.

Podaj mi imię i nazwisko osoby, która dyktuje inwestorowi co ma robić. Ja jej nie znam i z artykułów, które pojawiły się w mediach też nie wynika, by ktokolwiek, kiedykolwiek nakazywałby mu co ma robić. Dyktowanie inwestorowi co ma robić, byłoby wtedy, gdyby kazać mu wybudować w tym miejscu duży plac zabaw, który jest bardzo potrzebny w tym rejonie. Pan deweloper to medialny sponsor Miasta Rzeszowa, który będzie tworzył infrastrukturę za własne pieniądze, na ponad 100m ulicy Miłej :), to może zrezygnowałby z bloków i oprócz tej infrastruktury, chodników, parkingów, itd., zrobiłby coś czego faktycznie brakuje, no bo skoro jest taki dobry…
      Co do pojęcia „cywilizowany kraj” użyte zostało, bo Ty go użyłeś:). A co do „zbiurokratyzowanego prawa własności”. To pytam, jakie to nie zbiurokratyzowane prawo własności? Przepisy prawa tworzy ustawodawca, nie ja.

A co do młodzieńca… Dobre. Taki ze mnie młodzieniec, że nie rozumiem pojęcia „wiatr od wschodu” w tym kontekście, a i u Żeromskiego odpowiedzi nie znajduję.

• Gość: naiwny Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mieszk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 23:50
      twinn.pl/?idd=2&poz=&rok=2012&page=0&id=274&idd=8&poz=ml1
      prosze zerknąc jak może wygladac chaos. a mieszkańcom Miłej wspolczujemy bo robota ma sie robic byle robić.
      • Gość: kiemlicz Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.12, 07:32
        Cosik mi sie wydaje ,ze dojdzie do literackiego ... "BIJ KTO W BOGA WIERZY" !!!!!!
        • Gość: Stolica_Innowacji Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.12, 22:37
          "Nie ten jest mądry, kto wiele spraw umie, lecz kto złe od dobrego rozeznać rozumie".
          • Gość: Prześmiewca Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.12, 22:54
            Ten jest mądry co wiele spraw umie, bo to on złe od dobra rozeznać umie.
      • Gość: Prześmiewca Re: Chaos budowlany przy Miłej? Tak twierdzą mies IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 23:09
        "Naiwny" nie rozumiem , czyżbyś uważał że każdy z mieszkańców Strażackiej powinien dysponować trzydziestoarową działką?
    • Gość: Stolica_Innowacji Do Prześmiewcy i do innych zainteresowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.12, 22:07
      Po pierwsze
      Ja nie szanuje inwestorów??
      A co ja im zrobiłam? W którym miejscu „ich” nie szanowałam bądź nie szanuje?
      Jak na razie mam do czynienia z jednym inwestorem (znowu zastosowałeś liczbę mnogą, a nie pojedynczą) i oprócz wypowiedzi medialnych osobiście go nie znam. Nigdy też nic złego na żadnego inwestora nie powiedziałam, ani też nie użyłam żadnych epitetów w stosunku do nich. Więc proszę nie wciskaj mi w usta wypowiedzi, których nigdy nie powiedziałam. Do Pana inwestora, mam tylko tyle, że kłamie, a ja kłamstwa nie lubię.
      Kłamstw medialnych Pana dewelopera jest kilka, a w sumie stanowią one większość jego wypowiedzi. Szanowny Prześmiewco, jeśli ktoś powiedziałby o tobie, że wyraziłeś pozytywną opinie na temat jakiejś inwestycji, co de facto mijałoby się rzeczywistością ze względu na to, że Ty nigdy nie wyraziłeś pozytywnej opinii na temat jakiejś inwestycji, to czy nie byłbyś zły? Nie uważałbyś, że ktoś Twoją osobą robi sobie odpowiednie PR??? i szachuje Twoimi słowami (których faktycznie nie wypowiedziałeś) ??
      Nikt z mieszkańców nie wyraził pozytywnej opinie na temat 2. bloków 14 m i jednego 17m, bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. Jak uważasz, że jest inaczej to napisz, może się czego dowiem.

Po drugie
      Jak byś ze zrozumieniem czytał to co napisałam, to na pewno Szanowny Prześmiewco, zauważyłbyś, że kilka opinii wyżej napisałam, że nikt tu przeciwko Panu deweloperowi armat nie wytoczył, ani nie wytacza. Ma on prawo budować, bo przecież jest to jego działka, jego własność. Przeczytaj co napisałam wyżej w opiniach (w innym poście).

„… i szanuj inwestorów bo to oni dają pracę ludziom którzy na nią czekają”.
      A czy jak deweloper wybudowałby domy jednorodzinne, bądź domy wielorodzinne o kilka metrów niższe, to nie dałby pracy innym??? Rozumowanie dziecka z przedszkola, albo wszystko albo nic. Nic pośrodku nie ma. Ty w ogóle nie czytasz tego co pisze albo nie rozumiesz słowa pisanego.

Po trzecie
      Jaka jest Twoja interpretacja prawa własności, podaj przepis i jego interpretację , bo inaczej się nie dogadamy. A poza tym odpowiadaj na pytania, które zadaje, bo zarzucasz mi, ze jest nudo, a jednocześnie sam nie stosujesz merytorycznej rozmowy .
      Łatwo jest robić głupiego z drugiej osoby, a trudno udowodnić, że samemu się jest mądrym.

Po czwarte
      „I dalej podtrzymuję że są zwykłymi pieniaczami którzy w dzisiejszych realiach nie wiedzą gdzie się znaleźli.A są w samym centrum miasta i ma rację prezydent że ich ignoruje.Stawiam na inwestora.”
      Brawo ul. Miła jest w centrum miasta, no tylko przyklasnąć, w ogóle może wybudujmy tu drugi ratusz, park, centrum handlowe większe od Millenium Hall, zróbmy skrzyżowania wielopoziomowe, a co w końcu jesteśmy w centrum miasta.
      A tak poważnie jak to jest centrum miasta, to popatrz jak to wygląda. Popatrz na infrastrukturę osiedla, np. na wąskie ulice itd. Może nas odwiedzisz. Zapraszam.
      Poza tym, Mój drogi, Prezydent jest przedstawicielem wszystkich mieszkańców Rzeszowa, to oni wybrali go na to stanowisko w powszechnych wyborach i powinien On szanować wszystkich mieszkańców, a nie tylko inwestorów. Rzeszów to nie prywatny folwark, a Pan Prezydent powinien pamiętać że czasy komuny dawno minęły.

To, że stawiasz na inwestora to się nie dziwie, to, że inwestor małym kosztem chce otrzymać jak najwięcej też się nie dziwie, bo gdybym była na jego miejscu, również chciałabym małym nakładem otrzymać jak najwięcej. Jednak jest druga strona, my mieszkańcy, którzy domagamy się poszanowania naszej prywatności, a o to mamy pretensje nie do dewelopera tylko do Prezydenta Miasta Rzeszowa. Deweloperowi natomiast zarzucamy kłamstwo.

Twoje rozumowanie nasuwa mi jeden cytat;
      „Nie ucz na siłę świni śpiewać bo stracisz swój czas, a i świnie zdenerwujesz”
      • Gość: Prześmiewca Re: Do Prześmiewcy i do innych zainteresowanych IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.12, 23:23
        Poświęcę ten czas przepraszam że tak piszę ale służę:
        Kłamstw medialnych Pana dewelopera jest kilka, a w sumie stanowią one większość
        > jego wypowiedzi. Szanowny Prześmiewco, jeśli ktoś powiedziałby o tobie, że wyr
        > aziłeś pozytywną opinie na temat jakiejś inwestycji, co de facto mijałoby się r
        > zeczywistością ze względu na to, że Ty nigdy nie wyraziłeś pozytywnej opinii na
        > temat jakiejś inwestycji, to czy nie byłbyś zły? Nie uważałbyś, że ktoś Twoją
        > osobą robi sobie odpowiednie PR??? i szachuje Twoimi słowami (których faktyczni
        > e nie wypowiedziałeś) ??
        > Nikt z mieszkańców nie wyraził pozytywnej opinie na temat 2. bloków 14 m i jedn
        > ego 17m, bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. Jak uważasz, że jest inaczej to n
        > apisz, może się czego dowie.
        Nie wyrażając zgody, praktycznie bez uzasadnienia, wchodzicie w sferę prywatności inwestora.
        > Po trzecie
        aka jest> J Twoja interpretacja prawa własności, podaj przepis i jego interpretac
        > ję , bo inaczej się nie dogadamy. A poza tym odpowiadaj na pytania, które zadaj
        > e, bo zarzucasz mi, ze jest nudo, a jednocześnie sam nie stosujesz merytoryczne
        > j rozmowy .
        > Łatwo jest robić głupiego z drugiej osoby, a trudno udowodnić, że samemu się j
        > est mądrym.

Przedstaw te kłamstwa.

Po drugie
        > Jak byś ze zrozumieniem czytał to co napisałam, to na pewno Szanowny Prześmiewc
        > o, zauważyłbyś, że kilka opinii wyżej napisałam, że nikt tu przeciwko Panu dewe
        > loperowi armat nie wytoczył, ani nie wytacza. Ma on prawo budować, bo przecież
        > jest to jego działka, jego własność. Przeczytaj co napisałam wyżej w opiniach (
        > w innym poście).

On nie ma prawa budować bo ktoś protestuje.

> Po trzecie
        > Jaka jest Twoja interpretacja prawa własności, podaj przepis i jego interpretac
        > ję , bo inaczej się nie dogadamy. A poza tym odpowiadaj na pytania, które zadaj
        > e, bo zarzucasz mi, ze jest nudo, a jednocześnie sam nie stosujesz merytoryczne
        > j rozmowy .
        > Łatwo jest robić głupiego z drugiej osoby, a trudno udowodnić, że samemu się j
        > est mądrym.

Interpretacja prawa własności jest taka że niezależnie kto w jakim czasie postawił swój dom posiada takie same prawa które są ograniczone warunkami zabudowy a warunki obowiązują też sąsiada.Czyli jeśli określono w nich wysokość zabudowy wszyscy muszą jej przestrzegać.

> „… i szanuj inwestorów bo to oni dają pracę ludziom którzy na nią c
        > zekają”.
        > A czy jak deweloper wybudowałby domy jednorodzinne, bądź domy wielorodzinne o
        > kilka metrów niższe, to nie dałby pracy innym??? Rozumowanie dziecka z przedszk
        > ola, albo wszystko albo nic. Nic pośrodku nie ma. Ty w ogóle nie czytasz tego c
        > o pisze albo nie rozumiesz słowa pisanego.

> Szanuj inwestorów bo to oni kalkulują w głównej mierze koszty budowy przez ceny jakie narzucili im sąsiedzi sprzedając działki.Jedną z sąsiadek jesteś Ty która winduje cenę ziemi.
        Czyli deweloper staje pod Waszą presją.Kalkulują koszt sprzedanej przez Was działki wychodzi mu ze musi dobudować jeszcze jedną kondygnację inaczej jego inwestycja będzie nieopłacalna.
        Tak potwierdzam po raz wtóry Miła jest już ulicą w centrum miasta i mógłbym Ci podpowiedzieć co ja w tym wypadku zrobiłem ale czy muszę? Powiedzmy nie muszę ale Ci podpowiem .Wyprowadziłem się jeszcze 20 km za Rzeszów. Jeśli byłbym typowym mieszczuchem nie ma sprawy dzielilibyśmy razem tą udrękę.
        Lubię świnie i szanuję zaskoczonych ale prawdą jest że Twoje obawy nie mają przełożenia na długość życia .Z całą powagą zapewniam że Twoje życie i życie Prześmiewcy nie ma zagrożenia z powodu działań inwestora, może doczekają tego Twoje wnuczki ale zapewniam że bardziej Ci podziękują jak skrytykują.
        T
        • Gość: Stolica_Innowacji Re: Do Prześmiewcy i do innych zainteresowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 17:59
          1 „Nie wyrażając zgody, praktycznie bez uzasadnienia, wchodzicie w sferę prywatności inwestora”
          Co to jest sfera prywatności inwestora i w jaki sposób wchodzimy w jego sferę? ( nie rozumiem, zbyt krótko i ogólnikowo abym mogła się ustosunkować)
          2. Kłamstwa :
          - „Cała inwestycja była konsultowana z jednym z mieszkańców, który teraz zbiera podpisy i podburza innych.”
          Jeden mieszkaniec to nie grupa mieszkańców. A z tego co wiem to ten mieszkaniec nie wyraził zgody na budynki 14 i 17m .
          Zbieranie podpisów było inicjatywą mieszkańców nie jednego mieszkańca. Podburza mieszkańców?? Mnie nie podburzył, a jestem mieszkańcem. Nikt nikogo nie nagabywał i nie zmuszał do podpisu, każdy podpisał się z własnej woli. Jeśli niechciał nie musiał tego robić. Nikt nad nikim z pistoletem nie stał.

- „Jeden z budynków jest rzeczywiście o półtora metra za wysoki. Proponowaliśmy, że nawet kosztem jakości mieszkań go obniżymy. Ale już nikt nie chciał z nami rozmawiać - mówi Konopelski i dodaje: - Sam jestem zdumiony, że ten konflikt tak się rozrósł.”
          Nikt nie chciał z Panem deweloperem rozmawiać? Fascynujące. U mnie nie był i ze mną na temat budowy nie rozmawiał. Ponownie powtarzam Panu deweloperowi tak jak i Tobie nauczcie się odpowiedniego stosowania liczby mnogiej i pojedynczej.
          Fascynujące jest też to, iż Pan Konopelski poszedł tylko do jednego mieszkańca Pana Radnego. A nie tylko on sąsiadować będzie z tą inwestycją. Mieszkańców dookoła tej inwestycji jest pewnie około 10. Więc skąd te insynuacje Pana Konopelskiego, iż „nikt” nie chciał z nim rozmawiać?

- „Wybudujemy ogólnodostępne parkingi. Nasze plany budowy absolutnie nie kolidują z planami przebudowy drogi.”
          Ogólnodostępny parking powstał w pasie drogowym ulicy. Ogólnodostępne parkingi nie będą ogólnodostępnymi ze względu na to, iż stanowią podstawowe miejsca parkingowe dla mieszkań, dla których Pan deweloper ma obowiązek zapewnić parking.
          Przypuszczam, że w inny sposób nie można byłoby zabudować pasa drogowego, jak tylko stworzyć ogólnodostępny parking. Gratuluje włodarzom miasta, że pozwalają na takie zamierzenia inwestorowi.. No i znowu Pan Prezydent nawet nie pomyślał żeby zostawić miejsce w pasie drogowym na zatoczkę autobusową, ale zrobił dobrze deweloperowi.
          Z parkingów zjeżdża się wprost na ulicę Miła. Popatrz jak to wygląda na Kwiatkowskiego. Kiedyś zwykła ulica, a dziś jedna z głównych ulic, nie dość że wąską i zakorkowana, to kiedyś zezwolono na budowę parkingu przy ulicy. Koszmar.

Plany budowy dewelopera jak najbardziej kolidują z przebudową drogi. Biuro Rozwoju Miasta Rzeszowa, planuje rozbudowę tej ulicy do 12m obecnie ma pewnie z 6. To z której strony zabiorę kolejne 6? Jak zabiorą z prawej to wejdą ludziom pod okna. Kolejny majstersztyk Prezydenta Miasta Rzeszowa.
          Jak budowano Nowe Miasto to ludzi wysiedlano. Teraz jak miasto chce się rozwijać, to niech znowu wysiedli mieszkańców płacąc im cenę rynkową za nieruchomości i wtedy pozwala na budowę nawet 100 kondygnacyjnych bloków. Bo obecna zabudowa to śmiech na sali.

- „…mówi Konopelski i przypomina, że od początku w planach była budowa chodnika przy Miłej po drugiej stronie ulicy. Nie po tej, przy której powstaną nowe bloki.”

Pan Konopelski zamieszkuje, bądź zamieszkiwał Drabiniankę (od kilku lub) przez kilka lat i to nie na ul. Miłej, więc niech nie robi za adwokata i nie tłumaczy prasie po której stronie miały powstać chodniki. Mieszkam znacznie dłużej niż Pan dweloper i bardziej się orientuje po której stornie miał być chodnik. To że ludzie po drugiej stronie będą mieli chodnik pod nosem to tylko zasługa starań dewelopera.
          Sprawdza się stare porzekadło „Kto ma pieniądze ten ma władze”.

I jeszcze jedno dlaczego Pan deweloper budując przy Strażackiej nie zabrał się najpierw za rozbudowę tej ulicy. Nie wybudował tam chodników ani ogólnodostępnych parkingów, które przydałby się zwłaszcza przy szarym bloku bo mieszkańcy parkują na ulicy i na działkach obok zagrodzonego osiedla. Tam też przydałby się chodnik, kanalizacje deszczowa etc.

- „Dariusz Konopelski, prezes Akro-Domu, zamieszaniem jest zdziwiony. Jak przekonuje, zgodnie z polityką firmy inwestuje tylko tam, gdzie nie przeszkadza to sąsiadom inwestycji.”
          Z tej wypowiedz wynika tyle, że przed budową wszyscy mieszkańcy wyrazili swój entuzjazm uściskując Panu Konopelskiemu rękę. Skoro tak, to po co teraz protestujemy? O budowie bloku dowiedziałam się 27.12.2011r., kiedy już pozwolenie na budowę zostało wydane. Więc jak wcześniej, przepełniona euforią mogłam wyrazić swoją pozytywną opinię, skoro o budowie nie wiedziałam. Polityka firmy dobre sobie. Polityką firmy jest kłamstwo, łganie i wprowadzanie w błąd opinii publicznej.
          Reszta następnym razem...

• Gość: Prześmiewca Re: Do stolicy i innych zawiedzionych. IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 23:33
            Rozumiem pana że czujecie się pokrzywdzeni ale z mojego doświadczenie wiem że w kolejnych dwóch pokoleniach spłyną na Was same dobroci i nie musicie rozdzierać szat jak pewien poseł za
            Polski rozbiorowej.To jest histeria, a po wybudowaniu przekonacie się że najgorsze będzie drugie pokolenie za lat dwadzieścia przychodząc do Waszych "sadów" na gruszki .Jednak liczę tutaj na wielką pracę księdza Mleczki wielkiego pasterza, więc strat wielkich nie będzie.
            • Gość: Stolica_Innowacji Re: Do stolicy i innych zawiedzionych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.12, 23:38
              Drogi Prześmiewco, jakie to dobroci mogą na mnie spłynąć, w związku z tym, iż na przeciwko mojego małego domu stanie blok dwa razy większy? Wybacz ja żadnego pozytywu nie widzie, no chyba, że Ty otworzysz mi oczy, skoro masz doświadczenie.
              • Gość: Prześmiewca Re: Do stolicy-innowacji IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.12, 21:21
                Poznasz nowych ludzi a może przyszłą żonę.
                • Gość: Stolica_Innowacji Re: Do stolicy-innowacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.12, 09:32
                  Nie gustuję w kobietach, a męża mam i nie zamierzam go wymieniać. Kolejny dowód na to, że nie czytasz tego co piszę. No i co z naszą merytoryczną dyskusją, czyżby się skończyła?? Nie masz argumentów? Miało być o Twoim doświadczeniu...
                  • Gość: Prześmiewca Re: Do stolicy-innowacji IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 23:05
                    O moim doświadczeniu miało być? I wyszła baba z baby.Ciekawość!
                    • Gość: Stolica_Innowacji Re: Do stolicy-innowacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.12, 22:28
                      "Bardzo Cię polubiłem chłopie... musisz kiedyś do nas wpaść. Tylko zadzwoń przedtem, żebyśmy... byli w domu. ":)
                      O Twoje doświadczenie nie śmiem pytać, bo się rumienie.
      • Gość: Prześmiewca Re: Do Prześmiewcy i do innych zainteresowanych IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 23:17
        i szanuj inwestorów bo to oni dają pracę ludziom którzy na nią czekają”.
        A czy jak deweloper wybudowałby domy jednorodzinne, bądź domy wielorodzinne o kilka metrów niższe, to nie dałby pracy innym??? Rozumowanie dziecka z przedszkola, albo wszystko albo nic. Nic pośrodku nie ma. Ty w ogóle nie czytasz tego co pisze albo nie rozumiesz słowa pisanego.

O w takich wypowiedziach tkwi Twoja znajomość praw rachunku ekonomicznego.Pleciesz bzdury.
    • Gość: mieszkaniec chaos .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 23:49
      jak to jest a parkingami gdy ulicę poszerzą. czy w umowie jest zapis: mieszkania dla tych co nie maja samochodów
      • Gość: Prześmiewca Re: chaos .... IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 23:37
        Inwestor musi wiedzieć że liczba mieszkańców to nie liczba miejsc parkingowych są jeszcze goście którzy wizytują mieszkańców i z tego powodu jest nadzieja zaparkowania większej liczby chętnych.
        • Gość: Stolica_Innowacji Re: chaos .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.12, 23:34
          Szanownym Prześmiewco, oto chodzi, że inwestor buduje najtańszym kosztem. My jako mieszkańcy chcieliśmy zwrócić uwagę na sposób budowania w Rzeszowie. Bloki będą przy ulicy. Mała liczba miejsc parkingowych oraz miejsca "ogólnodostępne" wybudowane w pasie drogowym, które są w rzeczywistości podstawowymi dla bloku, nie są w stanie zapewnić zapotrzebowania jakie będzie, gdy teren ten zostanie zasiedlony. A o dodatkowych miejscach parkingowych dla gości, można zapomnieć.
          • Gość: Prześmiewca Re: chaos .... IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.12, 21:31
            Inwestor zawsze buduje najtańszym kosztem, ponieważ buduje dla kolejnych mieszkańców którzy oczekują żeby było tanio.A starzy mieszkańcy robią wszystko aby było drożej, począwszy od momentu sprzedaży inwestorowi działki, a skończywszy na permanentnym proteście i wymuszaniu offsetów.
            • Gość: Stolica_Innowacji Re: chaos .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.12, 09:49
              No to gratuluje przyszłym mieszkańcom. Mam nadzieję, że nie wylecą przez okno razem z framugą, albo co gorsza budowany tanim kosztem budynek za kilkanaście lat się zawali pogrążając przy tym piękny "ogólnodostępny" parking.
              "Starzy mieszkańcy" windują ceny?? Pokaż paluchem, kto wywindował. Z tego co mi wiadomo jest popyty i jest podaż, gdyby nie popyt, ceny zapewne byłyby niższe, bowiem temu, komu zależy na sprzedaży, sprzedałby nieruchomość za cenę, którą mu zaoferują. To jest mój drogi Prześmiewco rynek, to konsumenci kreują cenę, nie tylko sprzedawcy. Zawsze można wybudować bloki w Koziej Wólce, napewno tam są tańsze działki.
              Chwila chwila, permanentny protest. Nasz protest nie jest jeszcze permanentny, ale wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że permanentnym będzie.

Wymuszanie offsetów ??? Pisz, proszę pisz co mogę wymusić, bardzo mnie to interesuje.
    • Gość: Stolica_Innowacji Stare ale jare IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 17:39
      Jak widać problem z chaosem budowlanym jest nadal aktualny
      tiny.pl/hj3tv
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka