Dodaj do ulubionych

Loki i tiule wciąż modne [FOTO]

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 08:46
Jak zwykle wszystko zależy od ludzi i od ich świadomości religijnej. Moje dziecko poszło ubrane w skromną albo-sukienkę, która wcale nie kosztowała 250 zł. Na obiad założyła sukienkę, która nie kosztowała 400 zł. Impreza w restauracji to mój wybór. Dzięki temu miałem więcej czasu na duchowe przygotowanie i przeżycie tego dnia z moim dzieckiem, a nie latanie po hiperze za zakupami i smażenie kotletów, gotowanie rosołu zamiast być w kościele z dzieckiem. Tak więc moja świadomość jest właśnie taka: najważniejsza jest liturgia, przyjęcie komunii a reszta to sprawa drugorzędna. Szkoda tylko że księża napędzają przepych w kościołach stawiając wymagania co do dekoracji, prezentów dla kościoła i innych rzeczy, które nas - rodziców kosztują fortunę. Nie ma się co dziwić że ludzie potem też wariują i im odbija. Kulisy przygotowania takiej uroczystości od strony technicznej są niekiedy bardzo przykre i żal serce ściska że to wszystko dzieje się w kościele, w takich okolicznościach. Wiele rzeczy jest na rodzicach wymuszanych, a rodzice po prostu czasem ze strachu że coś będzie nie tak i odbije się na naszych dzieciach a czasem z innych powodów godzą się na wszystko i zaciskają zęby. Przy tych całych całych ciężkich pieniądzach wydanych na kościół trzeba jeszcze zapłacić za odprawienie mszy komunijnej bo inaczej jakąś intencję za zmarłych wpiszą zamiast za dzieci. Nóż się w kieszeni otwiera na samo wspomnienie. Nie ma etyki w kościele to i nie ma wśród rodziców. DLatego cieszę się że już po, bo do wpadnięcia w kryzys wiary po czymś takim niedaleko droga.
Obserwuj wątek
    • Gość: mama Loki i tiule wciąż modne [FOTO] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 13:36
      Moje dziecko było w tym roku u komunii i również zamawiałam obiad w restauracji, żeby nie bawić się z garami w tym ważnym dla wszystkich dniu.
      Natomiast nie zgodzę się z opinią, że wszystko kosztowało fortunę. Sympartczny katecheta pozostawił rodzicom wolną rękę w wyborze strojów, dekoracji, delikatnie zasugerował prezent do kościoła. Składki na uroczystość były rozłożone w różnych terminach, a po rozliczeniu wydatków jeszcze trezba zwracać rodzicom kasę, bo została niewykorzystana. Msza za dzieci komunijne była odprawiona obligatoryjnie, bo taka jest tradycja i nikt za to nie płaci(ja się z czymś takim nie spotkałam). A cała oprawa mszy była bardzo chwalona przez zaproszonych gości, nie tylko oficjalnych, ale także rodziny dzieci.
      Wystarczy zaangażowanie i dobra organizacja i mamy pełny sukces i 100% zadwolenia.
      Ale oczywiście lepiej jest narzekać.
      Pozdrawiam malkontentów:)
      • Gość: Rodzic Re: Loki i tiule wciąż modne [FOTO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 14:04
        W jakiej to parafii? Może tam poślę do komunii moje następne dziecko. U na msza nie została odprawiona obligatoryjnie, musieliśmy dopłacić...
    • Gość: hirasawa Loki i tiule wciąż modne [FOTO] IP: *.podkarpacki.net 18.05.12, 14:10
      U nas też rodzice składali się po 200 zł,w tym opłata za mszę ,dekoracje,dary ołtarza,prezent dla kościoła itd.Prócz tego rodzice wynajęli firmę sprzątającą kościół.
    • Gość: rechotnik Co za ciule ! IP: *.sbr802.nsw.optusnet.com.au 19.05.12, 13:14
      Ty masz popyrtane we lbie !!
      Po co to cale przyjecie ?
      To jest Komunia sw a wiec przystapienie do stolu Panskiego ?
      Chcesz poswiecic czas dziecku to zajmij sie dzieckiem a nie balami komunijymi !!
      Chcesz pokazac dziecku czy ludziom "co to ja nie jestem" i "na co mnie stac' !!
      Co za duren !! I tak cie potem to twoje dziecko kopnie w dupe jak dorosnie wlasnie za to co zrobiles !! To sie zemsci i to w podly sposob.
      Ty zrobiles swemu dziecku najwieksza krzywde w zyciu. Pomieszales mu wiare w Boga z zaawansowanym fikso-faksem ktory ty masz na punkcie pokazywania sie przed innymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka