Dodaj do ulubionych

Przekręty w ARIMR

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 16:35
Koleżanki i Koledzy, Pracownicy ARiMR,

To co ostatnimi czasy dzieje się w Naszej instytucji zakrawa o pomstę do nieba, nadaje się do prokuratury, PIP-u, NIK-u, instytucji o nazwie OLAF, sądu pracy, sądu karnego i nie wiem gdzie jeszcze...opisujecie to na co dzień na obydwu forach, na których jak widać jest nieliczna grupa piszących, ale patrząc po odsłonach o wiele większa czytających.
Smutne jest to, że jest aż tak wielki poziom strachu, zaszczucia, niepewności, a instynkt samozachowawczy, który paraliżuje karze siedzieć cicho i dbać o swoje miejsce pracy. Znam to, wiem o tym, sam tak mam...rozumiem do pewnego stopnia. Bo taka postawa prowadzi tylko do zachowania posiadanego minimum, a przecież od wielu lat siatka płac się nie zmieniła przy jednoczesnym szalejącym wzroście cen za wszystko, nawet inflacyjnego już nie mamy, za chwilę odebrane zostanie stażowe i zapewne 13tki.

Jeszcze kilka lat temu pracownicy ARiMR byli elitą, mieli lepsze uposażenie niż w niejednym ministerstwie i co się stało, że zostaliśmy w ogonie, na szarym końcu egzystencji.. Nikt o Nas nie zadbał i sami tego też nie zrobiliśmy, bo 10 związków zawodowych nie zrobiło przez lata NIC. Chociażby Zarządzenie nr 9/2012, które jest wbrew prawu i logice dobrze pojmowanej kultury zarządzania i etyce. Bo dlaczego ma być zwalniany ktoś z dłuższym stażem, ktoś kto wie i zna i umie i potrafi, ktoś dzięki komu to wszystko się jeszcze w ogóle trzyma... a może tak ktoś kto ma nr buta 46 albo ktoś kto ma powyżej 180 cm wzrostu? Dlaczego nie?
Taka postawa jedyne co daje to przetrwanie i nic po za tym. Taka postawa prowadzi do tego, że... nic się nie zmieni, a przecież jesteśmy Armią ponad 10 tysięcy Ludzi w całej Polsce!

Mniej mnie interesują przekręty w kontekście oszustw, bo są od tego stosowne instytucje. Interesuje mnie i martwi w ARiMR degrengolada związana z czynnikiem ludzkim. Człowiek w Naszej firmie nic nie znaczy, jest nikim, nie ma poszanowania ze strony kadry zarządzającej, jest zmuszany do pracy ponad siły, do brania na siebie odpowiedzialności za działanie wbrew procedurom, zarządzeniom, niekiedy prawu... Człowiek w Naszej firmie nie ma prawa do wypowiadania swojego zdania, a ten, który je wypowie jest niszczony, tłamszony i w konsekwencji zwalniany lub sam odchodzi. Po to są tworzone takie narzędzia jak oceny roczne, gdzie jedna osoba stanowi o dalszej pracy bądź nie innych osób. Gdzie farsą jest obiektywizm w ocenianiu. Gdzie oceniani nie mają prawa odwołania, nie mają prawa obrony. Gdzie kierownictwo nie podlega żadnym ocenom, bo gdyby tak było to z przerażaniem zobaczyliby, że nie nadają się, nie mają kompetencji, wiedzy, kwalifikacji i zdolności, aby pełnić swoje funkcje.... Zapewne nie wszyscy, ale spora część. Gdzie Sprawy w sądzie pracy wygrywają pracownicy ARiMR, to o czymś świadczy. Gdzie z powodu złego traktowania KTOŚ odbiera sobie życie, a inni choć widzą co się dzieje ze strachu odkręcają głowy. Ludzie szybko zapominają co miało miejsce w Świętokrzyskim OR, co może mieć miejsce wszędzie, a przecież ktoś poddany długotrwałemu stresowi, dręczeniu, wykluczeniu, ktoś tłamszony, ośmieszany, zdesperowany swoją sytuacją zawodową może zrobić wszystko, jak Ś.P. Nasz Kolega Artur.

Chcę coś zrobić, to mały krok tylko, pokazać Nam samym i może kierownictwu jaki jest poziom zaszczucia w Naszej firmie, jaka jest skala mobbingu, nepotyzmu i zwyczajnej ludzkiej podłości.

Stworzyłem ankietę, w serwisie google, w taki sposób aby wszyscy którzy zechcą o co bardzo Was proszę ją wypełnić będą się czuli bezpieczni. Link do ankiety podaję niżej. Z jednego komputera można ją wypełnić jeden raz, jest absolutnie anonimowa. Link można sobie skopiować i otworzyć gdziekolwiek, na jakimkolwiek komputerze, a dane zostaną przesłane do zbiorczej ankiety na google.

docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dFdIdHA0WmoyNHdva2xkU09iWmNnc2c6MQ

To jest początek... to pokaże Nam jaka jest skala. Może nie mam racji, może głosy, które wołają nie są prawdziwe, ale myślę i mam przekonanie, że jest jeszcze gorzej niż mi się wydaje.Wszystkie dane opublikuję na Naszych forach, ale żeby to ZOBACZYĆ potrzebujemy Siebie nawzajem, wypełnijcie proszę ankietę, poświęćcie temu kilka minut.

Z pozdrowieniami,
Obserwuj wątek
    • Gość: Dor AtCa Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 17:38
      Proste wyjście z sytuacji
      Zmień pracę.
      • Gość: przekaźnik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 18:05
        Tu chodzi przede wszystkim o pokazanie tego co dzieje się w państwowej firmie gdzie urzędnicy opłacani są za pieniądze podatników.
        Ta sprawa ma drugie dno
        Dopłaty zamiast rolników biorą coraz częściej cwaniacy i oszuści
        i tylko dobrze zmotywowany pracownik może zapobiec defraudacjom,no chyba że założymy że te wszystkie kontrole to pic na wodę i..unijna zabawa

P.S problem opisany powyżej dotyczy pracowników zajmujących się kontrolami beneficjentów
        • Gość: konrad Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 18:39
          No to może szanowni pracownicy ARIMR mnie mało kumatego uświadomicie dlaczego zanim zaczeliście restrukturyzować i modernizować rolnictwo było ono w pełni rozkwitu a obecnie jest pozamiatane.
          Dlaczego drzewiej w każdej podrzeszowskiej wsi w każdym gospodarstwie pełno było gadziajstwa wszelakiego ziemia po bożemu zaorana po miedze, a dzisiaj ugór a chłop nawet swoich jajek nie ma.?
          • Gość: Yupi Re: Przekręty w ARIMR IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.06.12, 19:53
            Najprostszy sposób,to rozpędzić to towarzystwo kumów,pociotków i krewnych królika na cztery wiatry.Ląki kosić,rowy melioracyjne do roboty,żaby hodować a nie narzekać.Stworzyliście takimi próżniaczymi instytucjami swoją klasę próżniaków i pasożytów.Kryterium oceny chłopa i rolnika,to w tej chwili niczego nie hodować,nic nie uprawiać,wyciskać brukselkę i należy się wszystko byleby dużo i za nic na cudzy koszt.No i ciągle narzekać że mało.Do kośćółka pomodlić się o powódz,wichurę lub inną klęskę,bo będą dużo rozdawać za darmo.A wieś spokojna i wesoła.Krowy już ciężko uświadczyć,nawet królików nie hoduje czy kury na własne potrzeby,bo oczywiście nic się nie opłaca.To tacy modernizatorzy załatwili nam taki obraz i wizerunek bambra pasożyta powiatowego.Wszystko padło na pysk,bo pasożyt robił nic nie będzie a ekonoma i bata(w przenośni) brak.Jeszcze śmie narzekać i ankiety rozsyła.A nie potrafi odsiać plew od ziarna typu cwaniaki,wyłudzacze i pasożyty z KRUS,co robią za "rolników" a ziemi nieuprawianej u nich tyle co za paznokciami lub nawet nie wie gdzie ma ten hektar do wyłudzeń.O czym tu mowa i to narzekanie!?To skutki waszej roboty.
        • Gość: Olaf Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 19:14
          "Może nie mam racji, może głosy, które wołają nie są prawdziwe, ale myślę i mam przekonanie, że jest jeszcze gorzej niż mi się wydaje"

Dobre !
          słyszysz głosy ?
          myślisz . . i masz przekonanie . . .
          wydaje Ci się ?

Do lekarza to dopiero w poniedziałek możesz się wybrać.
          Nie Zwlekaj !
    • Gość: przekaźnik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 19:56
      Jak na razie nikt nie zrozumiał o co w tym wątku chodzi,albo ......nie chce zrozumieć
      Wszak o dopłaty może przecież ubiegać się każdy kto ma choć skrawek( 1 ha )ziemi
      Po co więc szkodzić ....samemu sobie
      Czyż nie???
    • Gość: leCHUJarek Re: Przekręty w ARIMR IP: *.ostnet.pl 29.06.12, 20:02
      przekaźnik napisał "Jeszcze kilka lat temu pracownicy ARiMR byli elitą, mieli lepsze uposażenie niż w niejednym ministerstwie"

I to twoim zdaniem było normalne ? Banda miernych urzędniczyn opływająca jak pączuszki w maśle w sute pensje i premie na koszt podatników. Was wszystkich od samej góry do ostatniego biurka powinno się wylać na zbitą twarz i radźcie sobie na "rynku pracy" jak wszyscy normalni ludzie. Ja takim płaczom poszkodowanego urzędasa mówię grzeczne " spier.dalaj"
    • Gość: przekaźnik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 21:19
      Proszę żeby na forum wypowiadali się ludzie inteligentni i kulturalni a wypowiedzi były merytoryczne.
      Proszę czytać i próbować zrozumieć przeczytany tekst a potem się wypowiadać
      Chodzi mi po prostu o dyskusję na poziomie

P.S nie jestem autorem wątku tylko "przekaźnikiem" tematu
      • Gość: Yupi Re: Przekręty w ARIMR IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.06.12, 22:26
        No to przekażniku "na poziomie".Przekaz pryncypałom,że to wy jesteście winni całej rozpierduchy na wsi tak modernizowaliście i dopłacaliście.Leży wszystko na łopatkach,narasta konflikt miasta ze wsią,a wy nawet nie pojmujecie jaki sabotaż robicie.Po pierwsze wyposażacie głównie swoich pociotków i znajomków od koryta.Rolników do uposażenia to macie ale tylko z nazwy.Głównie to pasożyty typu handlowcy,przedsiębiorcy,hodowcy kanarków i posiadacze przeliczeniowego w rodzaju prawnik,polityk czy jakiś radca.Prawdziwych rolników to u was jest niewielu.Jeśli już im pomagacie to raczej jak doprowadzić ich do zadłużenia,przejęcia lub bankructwa.I jeszcze ankieta ile za coś takiego powinni wam płacić i czy jest to sprawiedliwe.NIE JEST.Wszyscy jak leci na łączkę gąski wam pasać.Ankietę to możecie sobie zrobić u prokuratora.Kto i ile jest winien do zwrotu i w jakim procencie z tych sutych pensyjek za psucie wizerunku wsi,rolnictwa i jego rozwałkę,posiadacze hektarów przeliczeniowych z KRUS.To wy wyhodowaliście tę masę pasożytów i pseudo-rolników.A tu takie wypociny!Jeszcze żądają sprawiedliwości i chcą dalej istnieć,żeby niszczyć nadal.Paranoja!Typowy biurwowy rak złośliwy który niszczy polskie rolnictwo.
      • Gość: NM Re: Przekręty w ARIMR IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 22:29
        Jestem osoba inteligentna i kulturalna więc pozwole sobie zabrac głos w tym temacie. Otóz w rolnictwie nastała tez ekonomika. I bardzo dobrze. I trzymanie jednej dwóch krówke mija sie z celem. Podobnie jak uprawianie 15 arów pola . lepiej je sprzedac na działeczke budowlaną. i słusznie. Blokersy uciekaja na wieś niczym w znanej ,,chłopomanii" z ,,Wesela" Wyspiańskiego. Tereny sa potrzebne.
        • Gość: konrad Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 05:29
          Ja już wcześniej zaznaczyłem że jestem mało kumaty ale jedno wiem że konstytucja zapewnia wszystkim równe prawa więc bez zbędnych inwektyw które aż się cisną zapytuje po raz kolejny-
          skoro specyfika rolnictwa podkarpackiego wymagała jego likwidacji czy nie najwyższy czas rozwiązać ARIMR.
          Wykonaliście tytaniczną prace- krowy tylko w menażeri obwożnej jako była pare dni temu w Boguchwale wystawa zwierząt hodowlanych można dzieciom pokazać a renty rolnicze w postaci dopład do hektara to i ZUS mógłby wypłacać.
          Zameldujcie Unii wykonanie zadania i się samorozwiążcie się zaoszczędzając sobie wstydu a nam wszystkim podatnikom kasy.
    • Gość: przekaźnik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 06:06
      Mam prośbę aby każdy kto dyskutuje na forum napisał czym się zajmuje :
      Czy pracuje, czy się uczy, czy jest emerytem,bezrobotnym , lub czy jest ....nierobem-forumowiczem i podstawowa rzecz czy bierze dopłaty rolnicze z Unii.
      to ułatwi mi odpowiedzi na zarzuty
      Szczególnie Yupi nie bój się powiedz dobry człowieku jak służysz Polsce

P.S Piszcie na temat
      KRUS nie ma nic wspólnego z ARiMR
      • Gość: konrad Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 06:58
        A co to za pytanie -jak służysz Polsce?
        Czyżby ARIMR wypełniała to misje.
        Czy pozaniatanie na podkarpaciu rozdrobnionego rolnictwa i zostawienie tysięcy ludzi na jaużmie w postaci dopłat do hektara czyli de fakto do nic nierobienia służy Polsce.
        Pełna zgoda że ekonomika rolnictwa nie pozwala na zyskowną prace .
        Ale sami żeśmy zaakceptowali reguły tej gry godząc się na proprcje dopłat 35 do 100 z obietnicą że w 2013 dopłaty w całej Unii będą już jednakowe ,
        I co? Obiecanki cacanki a głupiemu radość.
        Czy w powiecie rzeszowskim w miejse obórek i chlewików powstała za czasów panowania ARIMR chocoaż jedna obora i chlewnia .
        Odpowieć brzmi-NIE.
        Nie to żebym się upierdliwie czepiał ale czy nie prościej byłoby pozwolić pasjonatom trzymać po jednej krówce bez zbędnych procedur bo oni nigdy nie byli ani nie będą producentami produkującymi na rynek a tak to działacie drogie biurwy na zasadzie sani nie zjecie i drugienu nie dacie.
    • Gość: Dorota Re: Przekręty w ARIMR IP: *.182.63.169.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.06.12, 07:15
      jak ci tak źle to znajdź sobie inną pracę, sam chciałabym pracować w ARiMR - to fajna fucha urzędnicza przy biureczku, piszesz, że dużo pracujesz a myślisz, że gdzieś indziej tak nie ma !!! piszesz o odpowiedzialności a myślisz, że gdzieś indziej tak nie ma... zamiast tracić siły na takie posty to zabierz się do ROBOTY
      • Gość: leCHUJarek Re: Przekręty w ARIMR IP: *.ostnet.pl 30.06.12, 09:10
        To ty drogi przekaźniczku napisz jak służysz Polsce. Bo to że masz ciepła posadkę na koszt podatników to wiemy. Do czego jest ta posadka potrzebna - już nie. Po co jest ta "instytucja" potrzebna - również nie. Pełne i kompletne rejestry gruntów są w każdej gminie i starostwie. Obecnie są już w pełni "ucyfrowione" . Czemu więc ma służyć nomenklaturowa biurownia ? Do uregulowania kwestii dopłat w zupełności wystarczyłyby obecne urzędy gminne lub/oraz starostwa i ewentualnie niewielka komórka kontrolna w sile paru osób na województwo. Wy zaś jesteście książkowym przykładem pasożytnictwa i synekur partyjnych.
    • Gość: przekaźnik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 09:30
      Odpowiadam Dorotce i LEchowijarkowi

No nic powtórzę jeszcze raz żeby była jasność w temacie
      Wątek dotyczy pracowników którzy pracują w terenie i to w przeważnie w gumiakach nie przy biurkach
      więc słowo urzędnik do nas nie bardzo pasuje to pierwsza sprawa
      A po drugie
      Domagamy się zmian w systemie przyznawania i kontroli dopłat
      Czy wiesz że na dzień dzisiejszy można dostać dopłatę ....rolniczą do pól golfowych

Zgadzasz się z tym bo ja nie
      i dlatego nas szykanują

a więc RESPECT!!!

• Gość: Traktorzysta Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 10:04
        Opisz dokladnie, ze szczegółami, na czym polegają i co to są dopłaty rolnicze
        konkretnie te - do pól golfowych.
        Zaciekawiło mnie to.
        Wypełnij swą "misję" - uświadom mnie.
        • Gość: przekaźnik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 10:18
          www.wprost.pl/ar/319329/Lotniska-i-pola-golfowe-bez-rolniczych-doplat-KE-bada-jak-to-osiagnac/
          • Gość: Yupi Re: Przekręty w ARIMR IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.06.12, 11:51
            Tak cie przekażnik interesuje jak służE!?Służę płacąc prawie tysiaka ZUS co miesiąc, o innych kosztach nie wspomnę.Po 10-12 godzZ ponad połowy zarobków jestem okradany ,aby wam i pasożytom starczyło.Dopłat do paliwa też nie mam.Więc się nie wywnętrzaj i nie ankietuj,lepiej podaj ile płacisz składek na KRUS raz na kwartał,a przede wszystkim ile łożysz na służbę zdrowia.Moja składka to 255 zetów,a ty przez dziesięciolecia z tego korzystasz nie płacąc nic.Pełno tych pasożytów po szpitalach czy sanatoriach,nawet matkę starowinę odstawi na zimę lub urlop do szpitala,aby oszczędzić na opale czy opiece.A "emerytura" rolnicz leci za to że dziadziuś oddawali kontygenty Hitlerowi.To ja mam dopłacać.Pewno!Lepiej teraz dziadków hodować,niż świnie czy kury.Pieniądz sam leci.Przystrzyż lepiej trawniczek i szykuj się do gościny coby pokazać zadbany pałac i przeżreć darmową kasę.

Nie bój się też.Jestem bardzo blisko rolnictwa.Cenię też rolników jak pracują na swoim.Ale farbowane lisy, a takich jest zdecydowana większość wyłudzaczy mają przynajmniej u mnie przechlapane.Ty już nie podniecaj się tymi polami golfowymi.Przynajmniej jest właścicielem pewno i ma obszar do którego bierze dopłatę.Lepiej skup się na dopłatach tych co nic nie mają.Najedzie taki dawne pola po PGR,czy skarbu państwa i uprawia nielegalnie nie raz dziesiątki hektarów.Taki bierze nie tylko dopłaty nie ze swojego ,ale i zyski ma z upraw.Nie wy przypadkiem tym kręcicie,wiedząc od lat o tym procederze.Nawet aktem własności nie musi się legitymować.Za to też chcesz pensyjkę?
            • Gość: wolny Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 12:37
              A dzisiaj masz dzień wolny i siedzisz na forum
              Bajki!!!
          • Gość: Traktorzysta Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 12:05
            Oj nie wysiliłeś się "przekaźniku"
            moze napiszesz przynajmniej ile takich pól golfowych na Podkarpaciu otrzymuje te dopłaty rolnicze, jakiegi rzędu sa to pieniądze i kto stworzył takie przepisy.
      • Gość: P Re: Przekręty w ARIMR IP: *.res.pl 01.07.12, 09:04
        Co Ty przekaznik z PISu jestes?
        • Gość: przekaźnik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.12, 16:21
          Nie ,z PSLU
          • Gość: konrad Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.12, 16:39
            No to ja mimio że mało kumaty jestem wiem że w ARIMR mogą być tylko ludzie z PSLu.
    • Gość: nick Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 12:12
      rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,11945644,Jan_Bury__A_co_ja_na_to_poradze__ze_ludzie_tak_do.html
      Człowiek jest najważniejszy
      • Gość: konrad Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 13:22
        ...jeszcze pare lat temu pracownicy ARIMR byli elitą mieli uposażenie lepsze niż w ministerstwie......
        Pozwole odnieść się do tych słów.
        Tak się składa że każda władza chce mieć wiernych rachmistrzów którzy solidnie wykonają brudną robote w postaci inwentaryzacji sreber rodowych.
        Bo z chwilą zakolczykowania zwierząt i w ciągnięcia ich do centralnej bazy danych ich współwłaścicielem staje się nasza unija kochana z swoimi rygorystycznymi procedurami.
        Czy aby to Tyś namowił starowinke żeby przyznała się do posiadania kozy żywicielki jedynej zresztą w całym jej ubogim gospodarstwie.
        Otóż ta koza jałowieje od paru lat, mleko ucieła i starsza i niezaradna kobicina chciała by z nią zrobić porządek znaczy jak to drzewiej bywało zrobić krawatke i ścierwem podzielić się z psem.
        Ale gdzie tam - najpierw staruszke trzeba przeczołgać po kilku urzędach żeby poznała siłe procedur unijnych i znalazła kilkaset złotych kasy żeby móc legalnie zdjąć koze z ewidencji.
        Nie wiem czy nazywa się to restrukturyzacja czy modernizacja ale zapewniam cię że tą starowinke wyleczyłeś z dalszej hodowli.
        • Gość: Tomek Re: Przekręty w ARIMR IP: *.ip.netia.com.pl 01.07.12, 21:17
          czytam sobie te wasze wypociny o podkarpackich rolnikach...że niby to babcia ma kózke, ktos tam ma ostatnia krowinke we wsi.. itp itd. zapraszzam więc w moje okolice. okolice przeworska, jarosławia, kańczugi. owszem ziemie tu mamy dobre, odłogów nie ma , za to na polach piękne plantacje rzepaku, pszenicy, kukurydzy, buraków cukrowych, ziemniaków... prosze nie ulegac owczemu pędowi i nie pisac tu bzdur. młodych rolników w okolicy wielu, głód ziemi duży, koncentracja ziemi, powoli , ale nastepuje..więc nie wiem w czym tu macie problem?że niby rolnictwo tu u nas zanika..ARiMRnie jest potrzebne..bzdura. zapytajcie młodych rolnikw...takich co maja 20, , 30 lat..skąd wzięli unijne dotacje do spodarstw..z ARiMr włąśnie.
          • Gość: tomek Re: Przekręty w ARIMR IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.12, 14:29
            ..i jeszcze jedno..zastanawia mnie dlaczego jest wielkie halo jak żywniośc drożeje na skutek nieurodzaju, powodzi itp. Wiesza sie psy na rolnikach ( a nie na handlarzach zarabiających niejednokrotnie 100%). Teraz gdy jest urodzaj, ceny sa niskie np ziemniaki na hurcie po 30 groszy..nikt sie nie martwi o producentów z czego zaplaca rachunki, jak utrzymaja swoje rodziny.
            • Gość: Yupi Re: Przekręty w ARIMR IP: *.rzeszow.vectranet.pl 02.07.12, 17:40
              Nie skupiaj się tak na tych przysłowiowych handlarzach.To taki chłopiec do bicia dla mniej kumatych.Na zasadzie,że najgłośniej krzyczy złodziej,aby łapać złodzieja.Handlarze cienko przędą,zresztą polscy wyniszczeni.Sieci marketów owszem,tłuste koty,ale tam zyski za granicę,więc robicie na obcych.Handlarz kupi taniej to i taniej sprzeda,zapasów nie tworzy bo mu się produkty zepsują.Problem jest gdzie indziej.

Cenę tworzy podatek do każdej operacji zwany popularnie VAT.Handlarz to końcowe ogniwo.Po drodze są pośrednicy w postaci punktów skupu,hurtownicy,a każda operacja wymaga tego VAT który się sumuje.Kto więc tworzy cenę,że z 30 gr dochodzi do zeta za te ziemniaki!?Do tego dochodzą koszty paliw i transportu,przechowywania i od tego jest też drobna marża przy każdej operacji.Ta akurat musi pokryć dodatkowe podatki,akcyzy i opłaty lokalne.Więc gdzie tu widzisz zdzieranie ceny przez handlarza o 100%!?Jak myślisz gdzie te pieniądze poszły?Czy nie aby na pensyjki tejże agencji lub masę innych nierobów,pasożytów i biurew?Jak chcesz się przekonać to sprawdz idąc na handlarza.Będziesz miał kokosy na papierze i długi w ZUS.

Jak to wszystko się omija i gra na spadek cen,to ćwiczą akurat teraz Grecy.Bezpośrednia sprzedaż pole i od razu plac targowy.Wyklucza się tym sposobem całą tę zgraję pasożytów i pośredników.Ale wtedy za co ta klasa próżniaków będzie żyła!?Pensyjek sutych nie będzie za nic nie robienie jak wykluczył by tę armię darmozjadów po drodze i ziemniaki by były po 50 gr.
              • Gość: Tomek Re: Przekręty w ARIMR IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.12, 19:00
                masz racje..ale..jest tez oczywiście ALE . U mnie bierze ziemniaki handlarz on mówi, że on musi zarobic 50gr na kg bo mu sie nie opłaci. A kto docholery zayta rolnika..kiedyś...jaki masz kaszty wytwarzania..i jaki masz z tego zysk?
    • Gość: przekaźnik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 21:41
      praca.gazetaprawna.pl/wywiady/630234,sawicki_laczenie_krus_z_zus_nic_nie_zmieni_obciazenia_skladkowe_beda_takie_same.html
      Pan minister nic nie wie o naszych sprawach
      • Gość: Stycznik Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 22:12
        Nie wie - bo pewnie nie czyta tego Forum.
        Podeślij mu Linka.
      • Gość: bolek Re: Przekręty w ARIMR IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.12, 17:17
        pan wie wiele ale, lecz, dla obsady tysięcy stołeczkow nie warto zajmować sie rolnikami. u nas w przeworskim skupują porzeczkę czarną / niby ważny produkt/ po , po 1,20 zł za 1 kg. o cenie maliny nie wspomnę bo to żart ..coby unia nie zbankrutowała- inne kraje człnkowskie umią walczyc lepieji tam cena jest 3 razy wyższa.gdzie lider zielonych pochodzący rodem z tych właśnie stron, ze o szefie izby rolnej nie wspomnę bo ta instytucja ma nas niby bronic w takich sprawach. zajmuja sie obsadą kadrowa , własnie z przeworskiego ma być nowa dyrektor ARR, to sa obecne problemy na.. takim gorącu zbiory owoców miękich po zlotowce. od oplacalnosc i nie bedzie odłogów?
        • Gość: leCHUJarek Re: Przekręty w ARIMR IP: *.ostnet.pl 06.07.12, 17:33
          Zrzeszcie sie to będziecie mieli lepsze możliwości negocjacyjne. Na zachodzie niezrzeszony rolnik to rzadkość. U nas na dźwięk słowa Spółdzielnia lub Grupa Producencka słyszy się pieprzenie o komunie. I każdy sobie rzepkę skrobie. A pośrednikom to w graj.
          • Gość: prac Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 18:11
            ARIMR nie zajmuje sie skupem malin czy porzeczek luudzie!!!!
            Ma wydac unijne pieniądze a potem skontrolowac czy zostały prawidłowo wydane
            Ta druga działalność obecnie leży,,,,,odłogiem z powodu fatalnego zarządzania i dlatego jest to raj dla cwaniaków
            należy przestać czepiać sie małorolnych i jeżdzic do nich na kontrole 3 razy w roku tylko wziąc sie za tych co rzeczywiście kradną ale w firmie nie ma takiej woli

• Gość: bolek Re: Przekręty w ARIMR IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.12, 06:29
              istotnie arimr nie zajmuje sie pewnie skupem płodow, lecz jesli nie nastąpią zmiany w rolnictwie podkarpackim to bedziemy mieli już tylko same odłogi, a o ile wiadomo to do odłogow nie ma dopłat. więc po co taka instytucja. A malinę, czy porzeczke sprowadzą z Chorwacji, czy Słowacji gdzie dzis jest 3 razy droższa w skupie. tam dbają o swoich rolnikow a przez to i towar dla mieszkańców miast jest tańszy.dzis w okolicy nie uświadczysz krowy, coraz mniej punktów skupu dla owocow miękkich, a kiedyś za dbajacych o wieś rządach na szkolenich mowiono nam ze ogrodnictwo to szansa rozwoju wsi. dzis namiawiają do tworzenia kołchozow czy spółdzielni że wtedy będzie sie opłacało produkować. jest grupa producencka w leżajskim , ale cenyowocow są 10 do 20 groszy wyższe, gdzie ekonomisci mowia że koszt produkcji 1kg tych porzeczek to 3,40zł/kg. istotnie musimy sie zrzeszac ale, aby, aby to towarzyszystwo tylko do obsady stołków zmienić, bo beda tylko skanseny rolne
              • Gość: tiia Re: Dość GMO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 06:37

PiS zgłosił poprawkę do projektu nowelizacji ustawy o paszach. Zgodnie z poprawką okres stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt powinien trwać tylko do 31 stycznia 2013 r. Autorzy projektu, posłowie PO, chcą, by trwał on do 1 stycznia 2017 r.

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, przesunięcie terminu, w którym można stosować pasze genetycznie modyfikowane w żywieniu zwierząt, to jedyna zmiana proponowana w projekcie ustawy z 2006 r. Jak twierdzi poseł sprawozdawca Artur Dunin (PO), jest to ważne dla producentów mięsa i konsumentów. Wyjaśnił, że propozycja nowelizacji, złożona przez posłów PO, powstała pod wpływem opinii rolników, którzy obawiają się utraty konkurencyjności i wzrostu kosztów produkcji drobiu i trzody chlewnej.

Innego zdania jest opozycja. Polska, sprowadzając ok. 2 mln ton soi rocznie, całkowicie uzależnia produkcję mięsa i jaj od importu pasz z niepewnych źródeł i to za duże pieniądze – argumentował Krzysztof Ardanowski (PiS), który zgłosił poprawkę w sprawie skrócenia czasu stosowania moratorium na zakaz używania pasz GMO. Jego zdaniem zamiast wydawać 3-4 mld zł na zakup pasz, lepiej przeznaczyć środki na rozwój rodzimych upraw roślin motylkowatych i strączkowych. Dodał, że można też uprawiać ukraińską niemodyfikowaną odmianę soi i w większym stopniu wykorzystywać śrutę rzepakową i makuchy.

Za koniecznością rozwijania produkcji roślin motylkowych opowiedział się również Cezary Olejniczak (SLD) i zaapelował, by zwiększyć dopłaty do takich upraw. Poparł pomysł skrócenia okresu stosowania pasz GMO, jednak w innej wersji niż PiS. Ponowił swoją propozycję, by moratorium obowiązywało przez kolejne dwa lata – do 31 grudnia 2014 r.

Anna Grodzka (Klub Palikota) poinformowała, że ze względu na zbyt wiele niepewności w sprawie szkodliwości stosowania pasz genetycznie modyfikowanych dla zdrowia, jej klub będzie głosował za odrzuceniem projektu. Podobne stanowisko przedstawił Jarosław Żaczek (SP). Zapowiedział, że jego klub będzie głosował przeciwko nowelizacji, ponieważ nie jest jeszcze udowodnione, że pasze GMO są całkowicie bezpieczne. Podkreślił, że przez ostatnie lata branża paszowa nie zrobiła nic, by uniezależnić się od importu soi GMO.

Za wydłużonym okresem stosowania pasz GMO są oprócz PO także PSL i minister rolnictwa Marek Sawicki. Zapamiętajmy to dobrze do następnych wyborów.

nowyobywatel.pl/
                • Gość: sejka Re: Dość GMO IP: *.ip.netia.com.pl 18.07.12, 16:13
                  Czytam i oczom nie wierzę. Ile jadu, ile sku....! Masakra. Ktoś komuś kazał korzystać z dopłat, użerać się z urzędami, jeden na drugiego donosy pisać? Średnio inteligentny Afrykańczyk wiedziałby, że urzędnicy urzędu nie powołują. Nie zebrała się kupa cwaniaków koło obory sołtysa i nie postanowiła utworzyć agencję. Idzie się do pracy tam gdzie jest miejsce. Nikt nie widzi jak się w agencji jeb.. do 24.oo, do 22.oo, w soboty, niedziele, po 12 godzin jak trzeba wnioski zatwierdzać, jak matki nie mają co z dziećmi zrobić, bo pracodawca wymaga dyspozycyjności, jak życie rodzinne pada. Ani dzieciom pomóc w lekcjach ani ich dopilnować. Mąż na sąsiadki chodzi, bo od tych durnych przepisów tak łeb boli, że chronicznie nic się nie chce. Gdzie tak jest? Widział kto tak zapie... gminy, skarbówki albo inne urzędy? Nie ma, bo tak jest w zasadzie od kwietnia do stycznia co roku. I co? Mam codziennie prezesowi pisać, że procedury, komunikaty i interpretacje są czasami stekiem wykluczających się bzdur? Tam też pracują ludzie i też biorą kasę i każą wykonywać a nie filozofować. Jakby któryś popracował w tym agencyjnym dobrobycie to wiedziałby, że Biedronka to fajna firma. Ale rozumiem nie ma gdzie spuścić ciśnienia to można na forum. A czy w agencji pracuje PSL czy SLD, PIS, PO, PJN, SP RUCH czy inne dziwadło to prawda jest jedna pracują tu wszyscy w różnych proporcjach w różnych czasach. Nie piep... , że jest inaczej.
    • Gość: portiernocny Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 03:24
      niezalezna.pl/31067-psl-kreci-takze-film

Ten film to nie żart
      To dzieje się naprawdę
      W takim kraju żyjemy
      • Gość: sss Re: Przekręty w ARIMR IP: *.189.221.112.skyware.pl 12.06.13, 19:03
        A co powiecie na to?
        Przyznano mi dotację na rozwój mojej firmy,po czym jedna Pani w waszej instytucji
        przy pierwszym składaniu gubi w dziwny sposób dokumenty i wzywa do uzupełnienia po raz I.
        Wszystko co było niby nie dostarczone przy składaniu dokumentów musimy jeszcze raz uzupełnić.
        II uzupełnienie - wzywa do uzupełnienienia innych dokumentów bo tamte za I razem były dostarczone.
        Po jakimś czasie dostajemy pismo ,że brakuje dokumentów tych co dostarczyliśmy za pierwszym razem i odrzuca nam dotację .
        Co wy na to ?
        Zaliczki na sprzęt i maszyny zostały zapłacone, koszty poniesione i co my teraz mamy zrobić?
        Gdzie są nasze dokumenty?
        Ile trzeba zapłacić żeby nie gineły dokumenty.
        Czy też się komuś z was przydarzyło coś takiego dziwnego i prostego dla tej Pani?!

• Gość: widz Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 20:40
          Rozumiem że słowo "przekręty" to słowo na wyrost Tam są tylko nieprawidłowości
          • Gość: konrad Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 20:53
            No to już rok minął i jak tam z krzewieniem nowoczesnego rolnictwa na podkarpaciu.
            Ile powstało nowych chlewni czy obór o ile wzrosło pogłowie zwierząt no i co najważniejsze jak szlachetne zdrówko dzielnych biurw z ARiMR.?
        • Gość: sss Re: Przekręty w ARIMR IP: *.189.221.112.skyware.pl 25.07.13, 07:35
          I cóż nadal czekamy na odpowiedź ze wspaniałej instytucji.
          Czekać , czekać tylko to potrafią mówić i na wszystko mają terminy, a my ?
          Tak się szanuje przedsiębiorców?
          Chcesz dać zatrudnienie innym a oni mówią czekać!
          Kilku moich kolegów z branży miało brać dotację i po moim przypadku już nie chcą.
          To jest właśnie nasze państwo, tak tu się dba o miejsca pracy.
          Szkoda że się boicie pisać o swoich dziwnych przypadkach.
          No cóż, morze ja mam tylko takiego pecha.
        • Gość: ja Re: Przekręty w ARIMR IP: *.30.29.38.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.07.13, 13:36
          a skorzystali państwo z możliwości odwołania?
          na pewno nie! lepiej pluć jadem, prawda?
    • Gość: biurwa Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 21:13
      Teraz się uprawia dopłaty a nie rolę
      Ale pomnika nie oddamy!
      • Gość: konrad Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 21:22
        Do pomnika nic nie mam . Jestem w takim wieku że ani mnie to podnieca ani grzeje.
        Ale coś mi mówi że za bezdurne dopłaty ktoś nam rachunek wystawi.
        Chłop już jajek nie ma ale co będzie jak mu Lidla zlikwidują.
        Nagle okaże się że te dzielne biurwy z ARiMR z prawdziwym rolnictwem nic wspólnego nie mają a jeść się chce.
    • Gość: gosc Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.13, 07:03
      ARiMR to unijny folwark PSLU
      Było już wiele na tym forum o tej firmie ale nikogo to widać nie interesuje
    • Gość: rola Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 15:14
      Dobrze że ten wątek ciagle zyje
      beneficjenci musza wiedzieć że w firmie panuje mobing szczególnie w Biurach Kontroli
      A w takich warunkach rolnik nie moze byc obsłuzony profesjonalnie
      jest nadmiar pracowników ale z powodów róznych równiez politycznych nie mozna ich zwolnić i przemieszczaja sie tabunami miedzy BP a BKM
      Ludzie boja sie o utrate pracy są zastraszani(czy tak ma być traktowany inspektor kontroli?)
      Czy kontrole sa potrzebne?
      Osądzcie sami gdy oglądacie hektary ugorów za które cwaniacy biora gruba kasę
      My pracownicy juz nie wyrabiamy bo nie ma sie do kogo zwrócić o pomoc
      Są wybrańcy partii i sa szaraczki
      I tak to trwa juz 10 lat
      • Gość: lol Re: Przekręty w ARIMR IP: *.centertel.pl 02.08.13, 14:54
        Jak ci źle urzędniczy hemoroidzie na budżetowej posadce to może się zwolnij i weź do uczciwej pracy. Potraficie tylko jęczeć pomimo że żyjecie jak pasożyty na koszt innych którzy muszą ciężko zapier.alać żeby was pasożytów utrzymać. Jak już żyjesz z innych budżetowa dzi.ko to przynajmniej siedź cicho a nie jęcz że mało zarabiasz.
        • Gość: goś Re: Przekręty w ARIMR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 15:30
          Możesz im skoczyć PSL trzyma łapę na tej firmie i dopóki rządzi tak będzie
          Jak głosowałeś? czy czasami nie na tych darmozjadów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka