Dodaj do ulubionych

To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Kied...

19.01.13, 10:29
Myli się ten kto uważa że problemem "reprezentacyjnego deptaku" Rzeszowa są jedynie te kamienice, które wymagają remontu. I kiedy uporamy się z tym problemem, to 3 Maja będzie błyszczeć, przynosić chlubę miastu.

Po pierwsze to nie jest deptak, tylko imitacja deptaka, po którym śmigają spalinowe "furmanki" aż niemiło. Po drugie czy ulicę w ścisłym starym centrum miasta, aspirującą do tego miana, można tak nazwać bez posądzenia o bufonadę, jeżeli standard jej wykonania i wystroju to: nawierzchnia z betonowej kostki, obrzydliwe ławeczki w cmentarnej stylistyce i ogromniaste betonowe sarkofagi udające kwiatony. Dodatkowo liczne witryny spaskudzone przez banki, parabanki firmy telekomunikacyjne. Cmokać z zachwytu może tylko ktoś pozbawiony elementarnego poczucia estetyki "Reprezentacyjny deptak"

Polecam wizyty w innych miastach i zapoznanie się z ich deptakami oraz starym centrum miasta - Można inaczej.

Skończmy z tą lokalną bufonadę że jesteśmy "stolicą wszystkiego", najwyższy czas.
Obserwuj wątek
    • miastowy_galicjan To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Kied... 19.01.13, 12:44
      Najładniejsze oczywiście są te kamienice narożne! Ale perełka to ta na końcu 3-maja! Zaprojektowana została przez znanego architekta rzeszowskiego inż. Tekielskiego. Początkowo była to kamienica czynszowa!
      Mam nadzieję że nie zostanie odnowiona w jakieś pstrokate kolory (różowy, beżowy etc). I konserwator zabytków odpowiednio będzie nad tym czuwał! Nie pamiętam za bardzo jaki był oryginalny kolor ale chyba coś z szarego. Tu przydała by się jakaś stonowana ciemna zieleń z ładnym szarym do tego nowy dach i cycuś malina!
      Najpiękniejsza kamienica w Rzeszowie! Oh chciałby być jej właścicielem! heee
      • miastowy_galicjan Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 12:51
        Aha dodam jeszcze że w 100% zgadzam się z pierwszą wypowiedzią!
        Pstrokaty kicz reklam, różnych badziestw, nagrobkowych ławek, kiepski deptak to naprawdę
        nie przystoi tej reprezentacyjnej ulicy! Powinno być to prawnie uregulowane!
        Deptak ma być wkrótce przebudowywany! Oby nawierzchnia była jakaś ciekawa!
        Powinni w niej wkomponować (za pomocą bruku) pasy wytyczone na ścieżkę rowerową!
        Na wjazdach do deptaków wyłączonych z ruch rogatki otwierane tylko przez wybrane służby!
        Chociaż żyłka w d...ie ochronie i policji nie pęknie jak będą tam się przechadzać tylko patrole piesze! O dostawcach nie wspomnę bo wynaleziono różne wózki (paleciaki). Podjeżdża się od tyłu i jazda a nie pod same drzwi podjeżdżać wygodne pasibrzuchy!!!
        • stop_n_rz Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 14:27
          "Ale perełka to ta na końcu 3-maja!"
          Istotnie, zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych i ma potencjał. Przy dzisiejszych realiach rzeszowskich, obawy aby jest nie "upie_n_kszono" są w pełni uzasadnione.

"Deptak ma być wkrótce przebudowywany! Oby nawierzchnia była jakaś ciekawa!"
          Tutaj nie jestem optymistą, gdyż standard tego zapowiadanego początkowo jako "generalny remont", pacykowania 3 Maja na razie ograniczył się do posmarkania farbą betonowych ławeczek i donic oraz wymiany siedzisk, sama nawierzchnia o ile nic się nie zmieniło w planach ma być jedynie połatana w miejscach gdzie kostka betonowa się wykruszyła. I jako ilustrację do "starań" urzędników o upie_n_kszenie 3 Maja dodam... Po malowaniu ławek i kwietników (ul. 3 Maja) proponuję pójść za ciosem i dodać coś dla naszych kochanych dzieciaczków i wrażliwych na pienkno dorosłych. Każdej ławki niech pilnuje krasnal, albo co tam... dwa krasnale.. Będzie pienknie i kolorowo, po prostu zajebiaszczo
          • kmdr_rohan Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 14:34
            Jeśli znasz szczegóły... Czy po remocie "ławeczek" - będzie można na nich wygodnie usiąść?
            • stop_n_rz Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 14:43
              kmdr_rohan napisał:
              "Jeśli znasz szczegóły... Czy po remocie "ławeczek" - będzie można na nich wygodnie usiąść?"

Ależ one... już... są... po... "remoncie", siedziska są identyczne (niektóre już pęknięte) jak przed "remontem". Nie zachęcają do... siedzenia. Tutaj w trakcie sławetnego remontu
              • kmdr_rohan Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 14:53
                Aha. Po remoncie. Czyli dalej mają stopień wygody porównywalny z "krzesłem czarownic". Dzięki za informację
                • stop_n_rz Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 15:45
                  A tu już po tzw. remoncie kapitalnym
                  • kmdr_rohan Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 17:17
                    Gdybym nie był z Rzeszowa, zapytałbym czyj to nagrobek. Ale niestety, jestem. Pana K. skazałbym za to cudo myśli architektonicznej, na codzienne dwugodzinne siedzenie na tym "czymś".
          • lowca_intelektow Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 14:57
            > "Ale perełka to ta na końcu 3-maja!"
            > Istotnie, zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych i ma potencjał. Przy dzi
            > siejszych realiach rzeszowskich, obawy aby jest nie "upie_n_kszono" są w pełni
            > uzasadnione.

Jakie obawy?
            Jakie upiększenie?
            Człowieku przestań siać ferment i pluć mieszaniną jadu z idiotycznymi insynuacjami.
            Rozumiem, że masz osobiste porachunki z Ferencem, ale one raczej średnio interesują forumowiczów. Zdegradował Cię / wywalił z roboty / zwolniłeś się / .... * To są Twoje prywatne sprawy. Ziejąc tu żądzą zemsty wystawiasz świadectwo jedynie sobie.

3-Maja 32, bo o niej mówicie, jest w całości własnością prywatną. Należy do spadkobierców przedwojennego architekta, który ją zaprojektował i wybudował Mateusza T. Tekielskiego. Jest pod stałym nadzorem WKZ.
            Kilka lat temu właściciele przeprowadzili w niej remont klatki schodowej, całkowitą rekonstrukcję kamiennego portalu i bramy wjazdowo-wejściowej. Do tego doszła wymiana wszelkich instalacji. 2 lata temu została w całości wymieniona stolarka okienna i zrekonstruowany, wykonany z piaskowca balkon na 2 piętrze. Wykonano remont stropu. W planach na najbliższą przyszłość jest kapitalny remont dachu oraz przywrócenie przedwojennej formy elewacji. Wszystko w porozumieniu i pod nadzorem WKZ.

Teraz pytanie.
            Co Tobie do tego?
            Jakim prawem dziamiesz coś o jakimś ""upie_n_kszaniu"?
            Może ponownie uzurpujesz sobie urojone prawo do pakowania swoich brudnych butów w prywatne sprawy innych ludzi?
            Udziałów w tej kamienicy nie masz, bo mieć nie możesz.
            Twoich podatków w niej nie ma, więc......
      • Gość: Rzeszowiak Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.mk.de 23.01.13, 20:18
        miastowy_galicjan wiesz w ogóle o jakich kwotach piszesz... czy tak po prostu sobie komentujesz artykuł ??
      • Gość: as Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.13, 21:08
        Moja ulubiona kamienica :) Co to bycia właścicielem/ką....to też o tym marze. Boje się jednak co wyniknie z jej remontu, jeśli do takiego dojdzie. Na razie, mimo odchodzącego tynku otacza ją przyjemna aura tajemniczości.
    • lowca_intelektow Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 12:55
      > Po pierwsze to nie jest deptak, tylko imitacja deptaka, po którym śmigają spali
      > nowe "furmanki" aż niemiło. Po drugie czy ulicę w ścisłym starym centrum miasta
      > , aspirującą do tego miana, można tak nazwać bez posądzenia o bufonadę, jeżeli
      > standard jej wykonania i wystroju to: nawierzchnia z betonowej kostki, obrzy
      > dliwe ławeczki (...)

Ciekawe, czy poza jadoplujcami zadomowinymi ( taki nowy element w teorii ewolucji) i klepiącymi ich po pleckach rasowymi Podkarpacczykami czystej krwi jeszcze te Twoje niekontrolowane ejakulacje, zwane polucjami sobotnimi, ktoś bierze poważnie?

• jamamota OT do W.J. 19.01.13, 17:04
      Powiedz czemu przed karnym przeniesieniem z rodzinnego Krakowa do Rzeszowa nie walczyłeś z taka zajadłością z władzami grodu Kraka?? Czemu koledzy nie stanęli murem za Tobą. Czy nie żal Ci rodzinnego miasta z piramidą szklaną typu świetlik dachowy zamiast z dziełem prof. Wiktora Zina na Rynku Głównym d.naszemiasto.pl/k/r/21/42/4cacd8991c765_o.jpg
      Tu masz przyszłą perełkę pod Wawelem
      www.gazetakrakowska.pl/artykul/740301,osiedle-pod-wawelem-duzy-gniot-ciezka-masa-budynkow-sonda,id,t.html
      Chyba ze korzenie Twoje Panie W.J. sięgają Kocmyrzowa
      Czemu to będąc na garnuszku UM Rzeszowa pisząc na forum GW podpisywał się Pan z imienia i nazwiska?
      Teraz to wstyd czy obawa jeśli tak to przed kim, czym??

• prof.tarantoga Re: OT do W.J. 19.01.13, 17:13
        W.J. ???....hmm.. W.J.???.... WŁADYSŁAW JAGIEŁŁO !!!??

Pacz Pan... króla nam przenieśli z Krakowa.. ale szyk bedzie
    • dr_psychol To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Kied... 19.01.13, 17:46
      Remonty zabytkowych obiektów, przy wykorzystaniu szlachetnych materiałów budowlanych są drogie i bardzo drogie. Rozumiem że właścicieli kamienic może być na nie stać. Chciałbym jedynie zapytać, czy władze miasta, w jakiś sposób starają się kamienicznikom pomóc, np: poprzez zwolnienia z podatków na określony czas, w zamian za odpowiednią restaurację budynku?
      Albo czy pomagają pozyskiwać środki na remont zabytków, z budżetu państwa, funduszy UE, lub jakichkolwiek innych źródeł?

Się pożyje, się zobaczy. Kamienica Tekielskiego, ma swój klimat, nawet w obecnym stanie. Oby go nie straciła.
      W Stolicy Innowacji wszystko jest możliwe, dopuszczalne i na miejscu. Nie zdziwiłoby mnie zanadto, gdyby wszystkie trzy budynki docieplono styropianem, pomalowano na różowo i przykryto blachodachówką :)))

• lowca_intelektow Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 18:07
        dr_psychol napisał:

> Chciałbym jedynie zapytać, czy władze miasta, w jakiś sposób starają s
        > ię kamienicznikom pomóc, np: poprzez zwolnienia z podatków na określony czas, w
        > zamian za odpowiednią restaurację budynku?
        > Albo czy pomagają pozyskiwać środki na remont zabytków, z budżetu państwa, fun
        > duszy UE, lub jakichkolwiek innych źródeł?

Tak. Choć trzeba wykazać sporą dozę własnej inicjatywy.

> Się pożyje, się zobaczy. Kamienica Tekielskiego, ma swój klimat, nawet w obecny
        > m stanie. Oby go nie straciła.

Mogę zagwarantować, że nie straci.

> W Stolicy Innowacji wszystko jest możliwe, dopuszczalne i na miejscu. Nie zdzi
        > wiłoby mnie zanadto, gdyby wszystkie trzy budynki docieplono styropianem, pomal
        > owano na różowo i przykryto blachodachówką :)))

Rozumiem, że gruczoły jadowe nabrzmiały ;-)))
        • dr_psychol Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 18:26
          Może przybliż te działania władz miasta. Jeśli coś wiesz więcej. Chętnie się dowiem czegoś nowego :)

"Rozumiem, że gruczoły jadowe nabrzmiały"

A co Ty zrobiłeś dla Rzeszowa? :)))))))
          • Gość: pisul Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.res.pl 19.01.13, 18:34
            3 maja nie mozna nazywac deptakiem bo jezdza po niej samochody! Glowna ulica i poboczne paniagi jak i ryneczku w 100% POWINNY BYC ZAMKNIETE DLA RUCHU OSOBOWEK!
          • lowca_intelektow Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 18:35
            dr_psychol napisał:

> Może przybliż te działania władz miasta.

Jak już będzie widać konkretne efekty chętnie. Na obecnym etapie nie chcę zapeszać.

> A co Ty zrobiłeś dla Rzeszowa? :)))))))

Jak możesz o to pytać starego, wrednego cesarza egoistów ;-)
            • dr_psychol Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 21:35
              "Jak możesz o to pytać starego, wrednego cesarza egoistów ;-)"

Rzekłbym raczej cesarza językowych konformistów. Szerzącego pochwałę przeciętności, specjalistę od jadów i plwocin hehe.

Klaudiusz, napisał traktat o jadzie węży, to Ty nie dasz rady? Nie marnuj potencjału, korzystaj z wiedzy. Pisz chłopie, będziesz żył jak cysorz, na swojej wyspie skarbów :)))

• lowca_intelektow Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 21:52
                > Rzekłbym raczej cesarza językowych konformistów. Szerzącego pochwałę przeciętno
                > ści, specjalistę od jadów i plwocin hehe.

Rzekłeś raczej Waść i..... ;-)))
                • dr_psychol Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 22:26
                  ... i jad wysączył się z ust mych plugawych...

j a d
                  j a d
                  j a d

j a d

Po trzykroć jad

nędzny gad

cholerny świat

a miał być ku**a czad ...

Dobre nie? :)))))))))))
                  • lowca_intelektow Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 22:50
                    dr_psychol napisał:

> (...)
                    >
                    > Dobre nie? :)))))))))))

Nie ;-))))))))
                    Ale coraz bardziej mnie frapują te delikatesy, a dokładniej namiary na dilera.
          • Gość: Walter Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 19:25
            dr.psycholku przesyłam Ci serdeczne pozdrowionka i przy okazji pozwolę sobie zapytać a co Ty brachu dla rzeszówka poza częstym laniem mądrości uczyniłeś ???-podaj jeden przykład bardzo proszę !!!!
            • dr_psychol Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 21:40
              Generale Walter ukażcie się! Ukażcie! Zaklinam na wszystkie świętości... p y t a m was i wszystkich na tym forum:

COŚCIE ZROBILI DLA RZESZOWA?!!! :))))))))))

• Gość: Izraelita Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 10:25
        Oiszesz Pan głupoty,że ich nie stać na remont. Jakie dotacje i zwolnienia.A wiesz Pan jaki oni mają dochód z wynajmu od tego banku ? Ciekaw jestem czy w Nowym Jorku ci młodzi spodkobiercy z Izraela płacą Income Tax od tej kamienicy. Brak słów.
        • lowca_intelektow Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 20.01.13, 14:06
          > A wiesz Pan jaki oni mają dochód z wynajmu od tego banku ?

Na 3-go Maja 32 nigdy żaden bank nie wynajmował nawet 1m2.

> Ciekaw jestem czy w Nowym Jorku ci młodzi spodkobiercy z Izraela płacą
          > Income Tax od tej kamienicy.

Już wyżej błysnąłeś Waść realizmem w negatywie, a tu przeszedłeś wszystkie granice.
          Ta kamienica nie ma i nigdy nie miała żadnych młodych spadkobierców z Izraela w NY.
          A jak Cię ciekawi czy ktoś płaci podatki złóż aplikacje do US.
          • Gość: Izraelita, Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.13, 23:15

Ejakulacja dr-psychola poraza. Czytaj ze zrozumieniem czlowieku.- 3 Maja 18. Napisze do Urzedu Skarbowego ,ale w Albany - New York State
    • Gość: Tubylec To jest zbyt niebezpieczne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 20:16
      Obecne władze miasta jak też "mózgi" od estetyki naszego miasta mogą zrobić więcej złego niż dobrego dla naszego miasta.Kamienice są w dobrym stanie technicznym i opóźnienie parę lat w ich remoncie nie wpłynie na ich kondycję.

Obecne władze posiadają bardzo duże "osiągnięcia" w pstrokaciźnie" naszego miasta.Estetyka i gust to dla nich puste i obce określenie.

A za parę lat mam nadzieję,że dorobimy się decydentów wrażliwych na estetykę i będą wiedziały co należy zrobić by nieodwracalnie nie zeszpecić tak pięknych kamienic.
    • k.owalska To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Kied... 19.01.13, 21:43
      Zgadzam się z komentarzami wyrażającymi obawę przed remontem kamienic polegającym np. na ociepleniu styropianem i otynkowaniu na bladoróżowo. Niestety, obawy, że tak może się wydarzyć, są w naszym mieście jak najbardziej uzasadnione.. Zgadzam się też z tym, że, póki kamienice są w dobrym stanie technicznym, najlepiej byłoby zostawić je w spokoju. A w ogóle, jak to "straszą"? Ok, wiem, gusta są różne. Ja np. uwielbiam stare budynki, po których widać, że są stare :) Zwłaszcza kamienica nr 32 to faktycznie najładniejszy budynek na tej ulicy, robi naprawdę duże wrażenie. Zawsze lubię sobie popatrzeć na nią, kiedy idę tamtędy, od razu przywodzi na myśl XIX wiek :) To właśnie takie budynki tworzą m.in. klimat Krakowa. Jak dla mnie powinni jacyś mądrzy ludzie poważnie się zastanowić nad jakimś alternatywnym sposobem renowacji starych budynków - powinno się je pokrywać czymś prawie niewidocznym, ale za to oczywiście supertrwałym :) Szkoda, że to przynajmniej na razie nierealne. Nie wiem, jak inaczej rozwiązać ten problem. Oczywiście ważne jest, żeby nie zepsuć kamienic całkowicie, ale jak dla mnie, po takiej renowacji, jaki by nie był kolor tynku, stracą na zawsze swój niepowtarzalny charakter.
      • dr_psychol Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 22:33
        Do renowacji starych budynków, powinno używać się starej cegły, starej dachówki lub przynajmniej materiałów udających stare. Kamienica Tekielskiego, prezentuje się ciekawie, właśnie dlatego że wygląda na starą, zgadzam się. Szczególnie elewacja robi wrażenie, po remoncie może być ... ślycznie ...

Pożyjemy zobaczymy.
        • lowca_intelektow Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 19.01.13, 23:05
          > Kamienica Tekielskiego, prezentuje się ciekawie, właśnie dlatego że wygląda na starą,
          > zgadzam się. Szczególnie elewacja robi wrażenie, po remoncie może być ... ślycznie ...

Już nie Tekielskiego, bo poszło po kądzieli ;-)

Elewacja w oryginale była, a dokładniej jest nadal obłożona płytami z piaskowca.
          Niestety w czasach "błędów i wypaczeń" piaskowiec został otynkowany zwykłym, ordynarnym tynkiem cementowym. Efekt widzimy. Tynk miejscami trzyma się nieźle, miejscami odpadł.

• Gość: Rzeszowiak Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.mk.de 23.01.13, 20:33
            masz kiepskie informacje...
    • azkariel To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Kied... 19.01.13, 22:55
      Każdy ma obawy przed przeprowadzaniem remontów pięknych, zabytkowych kamienic, jednak wydaje mi sie, że czasem trzeba zaufac niektórym osobom, i liczyć, że wszytsko będzie dobrze. Trzeba przyznać, że Rzeszów nie ma zbyt wielu "PIĘKNYCH" kamienic, z bogato zdobionymi elewacjami, dlatego serce się kraje na widok tych, które przetrwały wojenna zawieruche, a teraz na naszych oczach ulegają destrukcji, moim zdaniem skupiono się na ul. 3 maja, a co z przepiękną kamienicą na bodajże ul. Jana III Sobieskiego,, gdzie całkowitemu zniszczeniu uległy piękne ornamentowe malowidła, ponoć podobne do tych znajdujących się na kamienicy naprzeciwko teatru im. Wandy Siemaszkowej ( w której o ile się nie mylę, siedzibę ma "jakiś" bank). Do tego przyjeżdżając do Rzeszowa po długiej przerwie moją uwagę zwróciła jedna z kamienic znajdująca się na ul. 3 maja, można powiedzieć również "perełka" tej ulicy z pięknymi ceramicznymi elementami (talerzami) na elewacji, obłożona rusztowaniem. Ehh..jak ja się ucieszyłem na myśl, że w końcu zostanie odnowiona, niestety po zdjęciu rusztowania po "talerzach" słuch zaginął, nie wiem jak to wygląda na chwilę obecną (ja byłem w Rzeszowie w sierpniu oraz czasie świąt Bożego Narodzenia zeszłego roku i nie widziałem ich na elewacji). Szkoda by było, aby miasto straciło tak unikatową elewację...!!! !!! !!! do tego jest jeszcze znakomita narożna kamienica, (nie wiem jaki jest jej stan na chwilę obecną,) zaraz obok bramy wjazdowej do Zamku, z elementami seceji, której elewacja aż się PROSIŁA o remont!!!...podsumowując, myślę, że trzeba dbać i chronić to co mamy, bo za dużo nam nie został w porównaniu do innych miast. Wiem, może ktoś zarzuci "łatwo" mówić, ale od czegoś trzeba zacząć :D
    • azkariel To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Kied... 19.01.13, 22:57
      Każdy ma obawy przed przeprowadzaniem remontów pięknych, zabytkowych kamienic, jednak wydaje mi sie, że czasem trzeba zaufac niektórym osobom, i liczyć, że wszytsko będzie dobrze. Trzeba przyznać, że Rzeszów nie ma zbyt wielu "PIĘKNYCH" kamienic, z bogato zdobionymi elewacjami, dlatego serce się kraje na widok tych, które przetrwały wojenna zawieruche, a teraz na naszych oczach ulegają destrukcji, moim zdaniem skupiono się na ul. 3 maja, a co z przepiękną kamienicą na bodajże ul. Jana III Sobieskiego, (naprzeciwko zieleni miejskiej przed WDK), gdzie całkowitemu zniszczeniu uległy piękne ornamentowe malowidła, ponoć podobne do tych znajdujących się na kamienicy naprzeciwko teatru im. Wandy Siemaszkowej ( w której o ile się nie mylę, siedzibę ma "jakiś" bank). Do tego przyjeżdżając do Rzeszowa po długiej przerwie moją uwagę zwróciła jedna z kamienic znajdująca się na ul. 3 maja, można powiedzieć również "perełka" tej ulicy z pięknymi ceramicznymi elementami (talerzami) na elewacji, obłożona rusztowaniem. Ehh..jak ja się ucieszyłem na myśl, że w końcu zostanie odnowiona, niestety po zdjęciu rusztowania po "talerzach" słuch zaginął, nie wiem jak to wygląda na chwilę obecną (ja byłem w Rzeszowie w sierpniu oraz czasie świąt Bożego Narodzenia zeszłego roku i nie widziałem ich na elewacji). Szkoda by było, aby miasto straciło tak unikatową elewację...!!! !!! !!! do tego jest jeszcze znakomita narożna kamienica, (nie wiem jaki jest jej stan na chwilę obecną,) zaraz obok bramy wjazdowej do Zamku, z elementami seceji, której elewacja aż się PROSIŁA o remont!!!...podsumowując, myślę, że trzeba dbać i chronić to co mamy, bo za dużo nam nie został w porównaniu do innych miast. Wiem, może ktoś zarzuci "łatwo" mówić, ale od czegoś trzeba zacząć :D
      • stop_n_rz Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 20.01.13, 09:39
        Mam mieszane uczucia co do centrum i ew. remontów.

Z jednej strony obecny stan to tragiczna... tragedia, przynosząca wstyd miastu.

Z drugiej, to może nawet lepiej że obecni "esteci" nie biorą się za zbyt radykalne porządki, gdyż efekty mogłyby być... powalające.

• Gość: pałą w łeb Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.d-com.pl 24.01.13, 09:05

To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja.

nieprawda!
      To Krzaklewski zeszpecił naszą ulicę 3 Maja - projektując jej przebudowę
      To ratusz szpeci naszą ulicę 3 Maja - tolerując samochody
      • stop_n_rz Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki 24.01.13, 09:28
        "(...)ratusz szpeci naszą ulicę 3 Maja - tolerując samochody"

... i konserwując obecny parszywy stan, pseudo "remontami kapitalnymi" szumnie ogłaszanymi w mediach.
        • Gość: pałą w łeb Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.d-com.pl 24.01.13, 09:29
          tyż prowda
          • Gość: antypisul Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.31.31.213.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.02.13, 21:58
            to nieprawa! Prezydent dba o nas jak ojciec najlepszy i nieprawdą jest, że dach przecieka! zamiast się cieszyć lejecie tylko jad i dach przecieka.
        • Gość: dty Re: To te kamienice szpecą naszą ulicę 3 Maja. Ki IP: *.podkarpacki.net 24.01.13, 10:31
          hau hau
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka