Dodaj do ulubionych

Uwaga na Transmitel

14.03.13, 15:49
Muszę się podzielić swoim rozczarowaniem - mieszkam na osiedlu Krakowska Południe. Ostatnio zmieniłam dostawcę internetu (z Transmitel - Multimedia na OST Tyczyn). Jestem bardzo rozczarowana podejściem Transmitela do wypowiedzenia mojej umowy. Przez własną nieuwagę dałam się im konkretnie wykorzystać. Umowę podpisałam w 2009 roku, dwa lata później podpisałam coś na kształt aneksu – nazywało się to „Zamówienie” na kolejne dwa lata. Byłam przekonana, że to po prostu kolejna umowa - nie jestem prawnikiem, nie interesowało mnie więcej niż to na jaki czas ją podpisuję, za jaką kwotę i na jaką prędkość. I co? Przychodzę po 24 miesiącach a tu… obowiązuje mnie 3-miesięczny okres wypowiedzenia, wedle umowy z 2009 roku, bo ten papierek z 2011 to tylko takie dodatkowe coś, ładnie nazwane "Zamówieniem". Przykre, że Transmitel na niedopowiedzeniach i moim braku zrozumienia dla kwestii prawnych zarobi na mnie za nic, za ten 3-miesięczny okres wypowiedzenia 120 zł. Mam nadzieję, że każda złotówka będzie się przekładała na utratę jednego klienta. Ciekawe ilu osobom Transmitel zrobi taką niespodziankę na pożegnanie - proszę sprawdzić daty na umowach i dopytać, bo sama firma na mój zarzut, że mogli powiadomić mnie jako klientkę o końcu umowy i okresie wypowiedzenia odpowiedziała: "mogła Pani przeczytać". Mogłam, przeczytałam, a i tak źle zrozumiałam. Na pewno sprytny sposób ze strony Transmitela na wyciąganie pieniędzy z naszych kieszeni.
Obserwuj wątek
    • res-men Re: Uwaga na Transmitel 14.03.13, 15:53
      wybacz ze tak napiszę ale to samo cisnie sie na usta ...albo nie napiszę domysl sie - wykropkuje ...wsród wyrazów jest słowo baba ....a więc : ...... ....
      • dwuoczka Re: Uwaga na Transmitel 14.03.13, 16:35
        Cokolwiek sugerujesz - wiesz, to nie było tak, że podpisując "Zaświadczenie" w 2011 osoba je zatwierdzająca udzieliła mi wyczerpującej informacji, że jest to dodatek do umowy i po 24 miesiącach wracam na stare zasady. Klasyczny przypadek jak klienta zamotać i zrobić tak, by był stratny na korzyść firmy. Jestem pewna, że mniej biegłe w kwestiach Internetu osoby - czy starsze, czy te w średnim wieku - zostały tak samo podpuszczone jak ja, bez względu na płeć. Stąd ten post - by reagować i nie dać się takiemu cwaniactwu ze strony Transmitela.
        • Gość: fgh Re: Uwaga na Transmitel IP: *.res.pl 14.03.13, 17:00
          aneks - poczytaj w wilipedii ....zmienia to co zawiera a reszta pozostaje bez zman - zanim napiszesz donos skończ podstawówke blondi ...skoro nie czytasz tego co podpisujesz to juz twoja a tym zasługa ...a zresztą po co ja to piszę - jestes baznadziejna
          • dwuoczka Re: Uwaga na Transmitel 14.03.13, 17:34
            Nie napisałam, że aneks, tylko coś na ten kształt - miało to formę krótką, ale wyglądało jak umowa, a nazywało się "Zamówienie". Na przyszłość radzę, czego i ja nauczyłam się na własnym błędzie, czytać ze zrozumieniem. Polecam sprawdzenie w wikipedii czym jest donos - nie sądzę, by forum "dysponowało sankcjami wobec oskarżanego". Forum to miejsce wyrażania opinii - podzieliłam się moim przypadkiem. Przy okazji radzę też sprawdzić co znaczy argument "ad personam". Uciekanie się do niego jest naprawdę poniżej poziomu. Pozdrawiam i przestrzegam przed Transmitelem.
            • Gość: fgh Re: Uwaga na Transmitel IP: *.res.pl 14.03.13, 17:42
              nie ufam osobom które za swoje błędy obarcza stronę przeciwną ...to tak jakbym napisał ze nieświezo pachniesz mając katar ...nie poniżaj się juz bo zaczynam cie nie szanować
              • dwuoczka Re: Uwaga na Transmitel 14.03.13, 17:55
                Ja z kolei nie ufam osobom, które stosują argumenty ad personam, wskazujące na kompletny brak szacunku dla drugiej strony. Ten brak szacunku jest widoczny w Pana poprzedniej wypowiedzi, trudno więc o logikę w zdaniu "bo już zaczynam cie nie szanować".

Napisałam, że sytuacja ma swoje źródło w moim niezrozumieniu tekstu "Zamówienia", które omylnie wzięłam za umowę. Pojawiły się w mojej wypowiedzi określenia takie jak "przez własną nieuwagę" czy "Przykre, że Transmitel na niedopowiedzeniach i moim braku zrozumienia dla kwestii prawnych zarobi na mnie za nic, za ten 3-miesięczny okres wypowiedzenia 120 zł". To naprawdę przykre i obawiam się, że może spotkać też innych, stąd mój wpis - może pozostałym osobom, korzystającym z usług tej firmy, pomoże on uniknąć takiej nieprzyjemniej sytuacji.
            • ex_lowca Re: Uwaga na Transmitel 16.03.13, 11:08
              dwuoczka napisała:

> Na przyszłość radzę, czego i ja nauczyłam się na własnym błędzie, czytać ze zrozumieniem.

Otóż to. Rzekłbym trafiłaś w sedno ;-)

Mógłbym jeszcze zapytać jak długo żyjesz na tym świecie i czy zauważyłaś, że od ok, 20 lat rządzą w nim pieniądze dla pieniędzy, a zwykły człowiek stał się tylko PESEL'em?

• Gość: PEPE uwaga na zapisy w umowie IP: *.230.91.6.rzeszow.mm.pl 16.03.13, 10:58
      Kilka dobrych lat byłem klientem Transmitela i zawsze podpisywałem umowę na czas określony (rok albo dwa lata) Kończyła się jedna umowa - podpisywałem następną. Raz zdarzyło się, że termin umowy minął, a ja nie podpisałem następnej. Wtedy "z automatu" przeszedłem w tryb umowy na czas nieokreślony. Różnica była jedna - wzrosła miesięczna opłata. Kiedy się zorientowałem (zostałem o tym poinformowany w trakcie wizyty w ich biurze na Solarza) podpisałem kolejną umowę. Ostatnio, również w 2011 roku. Wszystkie te kolejne "umowy" miały właśnie formę takiego "zamówienia". Żaden problem.
      Nie bardzo rozumiem opisaną sytuację, tym bardziej, że nie miałaś obowiązku składania wypowiedzenia. Multimedia wykupiły Transmitel ale znam przynajmniej kilka osób, które w związku z tym nie wykonały żadnego ruchu typu rezygnacja. Po prostu nadal korzystają z usług Transmitela. Co więcej, załapały się one na bonus w postaci zwiększenia przesyłu do 30 mb (przy takich samych opłatach - niezależnie od wcześniej wykupionego pakietu) Oczywiście nie potrwa to wiecznie, w pewnym momencie będą musiały podjąć decyzję o rezygnacji z usług lub kontynuacji współpracy ale już z Multimediami. W przypadku rezygnacji, najprawdopodobniej nie poniosą z tego tytułu żadnych konsekwencji - po prostu Transmitel jako taki, przestanie istnieć i dostarczać usługi.
      Moim zdaniem niepotrzebnie wypowiedziałaś umowę tym bardziej, że internet "stowarzyszenia" (w spółce z OST Tyczyn) jest jeszcze w powijakach - ale o to mniejsza. Nie bardzo rozumiem zarzut skierowany do Transmitela, bo rzeczywiście, w umowie (pierwotnej) stoi jak byk, że obowiązuje okres wypowiedzenia. Zresztą - jest to normalna procedura u każdego dostawcy usług. Skoro już zdecydowałaś się na rezygnację z ich usług, to najrozsądniejszym posunięciem było przeglądnięcie zapisów w tej pierwszej umowie - wtedy nie byłoby wogóle tematu.

• Gość: dwuoczka Re: uwaga na zapisy w umowie IP: *.ostnet.pl 17.03.13, 11:47
        Byłam przekonana, że to, co podpisałam 2 lata temu na 24 miesiące rozwiązuje się po tym właśnie okresie. Okazało się jednak, że mam obowiązek złożenia pisma, w którym rezygnuję z usługi - czyli właśnie wypowiedzenia, odnoszącego się do umowy sprzed 4 lat.

Liczyłam, że zmiana jaka zaszła - a więc wykupienie Transmitela przez Multimedia, pomoże mi bezproblemowo zamknąć umowę. Dowiedziałam się jednak, że Transmitel - tu cytuję panie z punktu na Solarza - wciąż jest Transmitelem, a kiedy oficjalnie będzie firmowany nazwą Multimedia - nie wiadomo. Wciąż działa jako firma Transmitel, stąd i nie zmieniają się warunki umów.

Przy okazji - jeśli chodzi o rezygnację z ich usług - nie zrezygnowałam z uwagi na przejęcie przez Multimedia (choć dodzwonić się do tej firmy to jakieś kuriozum, biorąc pod uwagę ilość automatów płci męskiej czy żeńskiej, polecających ci wcisnąć odpowiednią cyfrę na telefonie) - a z uwagi na świetną ofertę OST Tyczyn.
        Jeśli ktoś będzie chciał przejść z usług Transmitela do innego dostawcy może się spotkać z taką sytuacją jak moja, stąd moja reakcja i opisanie sprawy. Warto pamiętać o tych 3 miesiącach wypowiedzenia, choć ostatni papier jaki podpisywaliśmy był na czas określony.

Z OST Tyczyn korzystałam często u znajomych na osiedlu Drabinianka, poznałam więc jego zalety: jest szybki, w atrakcyjnej cenie (pakiet 30mb za 30 zł). Od piątku mam go na Krakowskiej Południe i już widzę różnicę na plus - łącze jest po prostu lepsze, strony i aplikacje wczytują się szybciej. W ofercie na dwa lata przez pierwsze pół roku płacę złotówkę z groszami. Nie wiem zatem skąd określenie "powijaki" - z uwagi na specyfikę mojej pracy, opierającej się w dużym stopniu o internet i obróbkę pojawiających się w nim treści, w moim przekonaniu OST Tyczyn to najlepszy dostawca w Rzeszowie.

Raz jeszcze powtórzę - w przypadku Transmitela - wzięłam "Zamówienie" za nową umowę. Moje niedopatrzenie, więc i moje pieniądze trafią do ich kieszeni. Zapewniam, że w przyszłości umowy będę czytać z większą uwagą, dopytując przed podpisaniem o warunki ich rozwiązania.
        • ex_lowca Re: uwaga na zapisy w umowie 17.03.13, 12:04
          Gość portalu: dwuoczka napisał(a):

> Byłam przekonana, że to, co podpisałam 2 lata temu na 24 miesiące rozwiązuje się (...)

Na jakiej podstawie?

> Liczyłam, że zmiana jaka zaszła - a więc wykupienie Transmitela przez Multimedi
          > a, pomoże mi bezproblemowo zamknąć umowę.

Na jakiej podstawie?

> Dowiedziałam się jednak, że Transmite
          > l - tu cytuję panie z punktu na Solarza - wciąż jest Transmitelem, a kiedy ofic
          > jalnie będzie firmowany nazwą Multimedia (...)

Widzę, że niczego się dalej nie nauczyłaś, a edukacja w zakresie podstaw prawa lub choćby standardowa wiedza na ten temat ominęła Cię szerokim łukiem.

Zmiana formy prawnej, formy własności, regulaminu świadczenia usług, NIP'u i kilku innych daje Ci furtkę prawną do wypowiedzenia umowy z ominięciem jej zapisów. A zamiast na panie "z punktu na Solarza" równie dobrze możesz się powołać na informacje uzyskane od pani sprzedającej jajka na Hali Targowej lub swoją fryzjerkę.

- nie wiadomo. Wciąż działa jako firma
          > Transmitel, stąd i nie zmieniają się warunki umów.

Nie masz pod łapą jakiegoś faceta, który będzie umiał napisać składnie jedno pismo do nich i wysłać je poleconym za potwierdzeniem odbioru lub złożyć je w BOK z potwierdzeniem na kopii?

[ciach - ręce opadają]
          >
          > Raz jeszcze powtórzę - w przypadku Transmitela - wzięłam "Zamówienie" za nową u
          > mowę. Moje niedopatrzenie, więc i moje pieniądze trafią do ich kieszeni. Zapewn
          > iam, że w przyszłości umowy będę czytać z większą uwagą, dopytując przed podpis
          > aniem o warunki ich rozwiązania.

Dopytywać możesz i owszem, ale wspomniane przeze mnie panie. Pierwszą o jajka, drugą o fryzury. Warunki rozwiązania umowy musisz otrzymać na piśmie i w takiej formie je zaakceptować własnym podpisem. W przeciwnym wypadku obowiązują przepisy Kodeksu Cywilnego, czyli 3-miesięczny okres wypowiedzenia.
          • Gość: s Re: uwaga na zapisy w umowie IP: *.rzeszow.mm.pl 13.05.13, 15:12
            Nie znam się na prawie dlatego moje pytanie jest następujące:
            Czy jeśli multimedia wykupiła Transmitel to czy jesli za jakiś czas przestanie on oficjalnie istnieć to czy nie może byc takiej sytuacji że Multimedia przejmą klientów z aktualnymi umowami do końca ich trwania. Czy Multimedia same wypowiedzą umowę i po kłopocie?

• Gość: b Re: uwaga na zapisy w umowie IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.05.13, 17:40
              zależy -pisze w uproszczeniu by nie wdawać się z szczegóły.
              jesli nie zmienią regulaminu to umowa będzie kontynuowana.
              Jeśli zmienią to Cie poinformują żę następuje zmiana i że masz czas na wypowiedzenie z tytułu zmiany regulaminu.
            • Gość: greven Re: uwaga na zapisy w umowie IP: *.play-internet.pl 13.05.13, 19:09
              Gościu S,tak jest w cywilizowanych krajach.I tak ma być TU W TYM ZASRANYM KLECHISTANIE!!.Wykupująca firma jest innym podmiotem gospodarczym!!!z innym nipem i regonem!! aniżeli ta z którą zawarło się umowę pierwotną.Najlepszy ruch-zebrać kilka osób,wystąpić do UOKiK,a wcześniej zgłosić do rzecznika praw konsumenta .tak jak robią w cywilizowanych krajach.Tam by taka sztuka nie przeszła bo organizacje ochrony praw konsumenta są bardzo silne.Ale dla niektórych słowo koniec oznacza coś zupelnie innego,dlatego nalezy zrrobić koniec dla hucpy i zwyłego naciągania.
              • Gość: s Re: uwaga na zapisy w umowie IP: *.rzeszow.mm.pl 14.05.13, 08:14
                Masz racje ze tak powinno byc ale czy nie jest tak ze jesli firma ktora przejela nie daje Ci gorszych warunkow to nie mozesz bez zadnych konsekwencji zerwac umowy.
                Co mnie jednak bardziej Ciekawi to opnia osob, ktore podpisay umowe z MM. Poniewaz pomijajc glupie dodatki z ktorych mozna zrezygnowac to oferta jestidentyczna jak w OST Tyczyn.
    • Gość: Wędrowiec Re: Uwaga na Transmitel IP: *.dynamic.mm.pl 13.05.13, 20:31
      Dwuoczka dziękuję za sygnał co do postępowania Transmitel-MM. Miałem ochotę podpisać z nimi umowę, ale po jej przeczytaniu nabrałem podejrzeń co do ich intencji. Zapisy w umowie są tak skonstruowane, aby wykorzystywać nieuwagę klienta. Np. jeśli chcę podpisać umowę na internet jednocześnie podpisuję umowę na inne usługi. Owszem później można zrezygnować z tych dodatkowych usług, ale ilu klientów to przeoczy. W chwili obecnej reakcja na awarię w weekend przy umowie w Transmitelu następuje w pierwszy dzień roboczy. Podobno w MM jest lepiej według słów ich przedstawiciela, ale jakoś trudno w to uwierzyć. Potwierdzam mułowate działanie sieci.
      Ich polityka jest obliczona na szybki zysk. Egzekwują do spodu każdy punkt umowy. Jednak takie postępowanie zemści się w krótkim czasie, zniechęcając potencjalnych klientów.
    • Gość: wkurzony Re: Uwaga na Transmitel IP: *.net.stream.pl 16.09.13, 21:31
      Witam, dzisiaj spotkało mnie to samo. Dowiedziałem się również przez przypadek, o 3-m. wypowiedzeniu. Pomimo, że moja umowa kończy się w przyszłym m-cu, to muszę czekać 3 m-ce na wyższym rachunku. Spodziewałem się, że cena abonamentu będzie taka sama i podpisać nową na kolejny okres, a tu niespodzianka. Poinformowała mnie konsultantka o nowym wyższym abonamencie. Jak chciałem zrezygnować to poinformowano mnie o 3 m-cznym okresie wypowiedzenia. Niestety nie lubię tak złodziejskich praktyk i również postanowiłem mimo wszystko zrezygnować z TAKIEJ firmy. Pozdrawiam, wkurzony.
      p.s. Mam nadzieję, że każdy klient Tej firmy odejdzie od nich. Z CAŁEGO SERCA IM TEGO ŻYCZĘ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka