Dodaj do ulubionych

Rowerzysci w centrum

06.11.13, 09:23
Miasto wprawdzie z trudem, ale powoli zyskuje przyjazną rowerzystom twarz, z roku na rok wzrasta populacja jeżdzących rowerem codziennie. Niestety, w ścislym centrum, czyli w okolicy 3. Maja, oraz przyległościach obowiązuje prawo silniejszego. Dbałość o słabszych uczestników ruchu,
co jest standardem w krajach, które dłużej niż nasz rozwijały cywilizację, w naszej rzeczywistości jest fikcją. Mam pewne doświadczenie w poruszaniu się rowerem po centrach paru europejskich miast, nigdzie nie czułem się intruzem, przeciwnie, dawano mi odczuć, że to ja jestem u siebie, nawet jeśli nie było to oznaczone znakami. Być może miasto zdecyduje się na wprowadzenie stref ograniczenia prędkości do 30 km/h. Tymczasem, panie i panowie siedzący za kierownicami swoich aut, mimo posiadanych zezwoleń na wjazd jesteście w dalszym ciągu gośćmi na deptaku, nawet jeśli schronieni w wygodnym wnętrzu uważacie inaczej. I na nim, i w bezpośrednim sąsiedztwie obowiązuje was szczególne natężenie uwagi, dobrym zwyczajem jest zadbanie o niechronionego uczestnika ruchu.
Pozdrawiam pana w wielkim srebrnym wolwo, który jadąc Aleją Pod Kasztanami w kierunku sądu dziś przed osma rano w trosce o moje bezpieczeństwo zwrócił mi uwagę, że już drugi raz wjeżdżam mu pod koła.
Paddy
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Rowerzysci w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.13, 11:24
      "Dbałość o słabszych uczestników ruchu" powinna również obowiązywać rowerzystów, szczególnie tych, którzy pędzą po wąskich chodnikach wymuszajac na pieszych schodzenie im z drogi. Szczegolnie na chodniku koło PKO BP na 3 Maja i dalej na al. Lubomirskich. Nie rób drugiemu co Tobie niemiłe...
      • resmen_spokojny Re: Rowerzysci w centrum 06.11.13, 13:18
        ale auta parkujące 60 cm od budynku ci nie przeszkadzają
    • Gość: c Re: Rowerzysci w centrum IP: *.dynamic.mm.pl 06.11.13, 20:04
      zastanawiam się czy pan z volvo nie mógłby się przespacerować te parę metrów zamiast pchać się autem, nawet jeżeli to volvo, ulicą, gdzie o ile pamiętam stoi jak wół znak B-1 i z tabliczką, że "nie dotyczy rowerzystów".
      • Gość: Paddy Re: Rowerzysci w centrum IP: *.rzeszow.vectranet.pl 06.11.13, 21:21
        Pan z volvo był na fragmencie trasy nieobjętym zakazem ruchu. Jego prawo tam jezdzic. Także jego prawo czuc się tam z pierwszenstwem przejazdu, zgodnie z zasadami ruchu. Pan był z wyglądu starszej daty, i nie sadze, żeby do niego moglo dotrzeć, ze może rower zjezdzajacy z deptaka należy przepuscic.
        W sumie ladnie się zachowal, bo mógł przecież depnac na gaz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka