24.04.14, 20:33
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15851877,Wlochy__Podczas_uroczystosci_ku_czci_Jana_Pawla_II.html#BoxSlotII3img
Jakikolwiek komentarz jest zbędny.
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Re: Cud ! 24.04.14, 20:35
      Tak trzymać!
      • mr.paprykarz Re: Cud ! 24.04.14, 20:57
        No to są cuda normalnie.
      • jozwa50 Re: Cud ! 24.04.14, 20:58
        Będzie nam głupio jak chłop zostanie wskrzeszony. Bo jak nie to wyjdzie że z tego katolickiego Boga wyjątkowo mściwa istota.
        • mjot1 Re: Cud ! 24.04.14, 21:38
          a może ojciec święty gościa sobie upodobał i zawezwał…
          • lechujarek13 Re: Cud ! 24.04.14, 21:43
            mjot1 napisał:

> a może ojciec święty gościa sobie upodobał i zawezwał…

Chyba nie . Ulubieńcem Papy był ten pl.wikipedia.org/wiki/Marcial_Maciel
            info.wyborcza.pl/temat/wyborcza/marciala+maciela+degollado
          • wislocki12 "Czwórca"? 24.04.14, 21:46
            No tak, jak już ktoś na ty forum napisał: Bóg! Za chwilę, dzięki zabiegom wiernego ludu i episkopatu, będziemy mieć swojego człowieka w "Czwórcy"! Bo przecież wiadomo, Matka Boska - Polka, Jej Syn - wiadomo, i... JPII. Jakoś sobie z dziadkiem dadzą radę!
            • lechujarek13 Chyba się nawrócę 25.04.14, 09:05
              www.tvn24.pl/krzyz-dla-jana-pawla-ii-spadl-na-turyste-i-go-zabil,421778,s.html
              Chłopczyna przygnieciony krucyfiksem ku czci Jana Pawła II mieszkał przy ulicy Jana XXIII. To nie może być przypadek. To Bozia chce nam przypomnieć o sobie. I czyni to w właściwy dla siebie sposób.
              Tylko czym ten nieborak sobie zasłużył ? Co prawda cała Biblia jest pełna opisów trupów produkowanych przez Najwyższego - od pojedynczych do całych miast hurtem, a raz nawet globalnie , z wyjątkiem dziadka Noe . Ale tam to była słuszna zemsta, bo albo delikwent krzywo się na Bozię popatrzył , albo za bardzo wzięli sobie do serca słowa "idźcie i rozmnażajcie się " i bzykali się bez umiaru. Tak , że ten chłopina musiał nieźle narozrabiać. Może nawet nie dał księdzu się ubogacać ?
    • kulinarny.robert Re: Cud ! 25.04.14, 09:48
      hehehe matko z córką :-) hehehehe hahahahah hehehehe ...wiem ze głupio sie smiać z tragedii ale zastanawiam sie co powie klecha na jego pogrzebie i ile weźmie kasy :-) hahahah jak wyjaśni w kleszym języku ze bóg jest dobry to jakiś hihot przed beatyfikacją , znak ze ogłupienie społeczeństw przeszło wszystkie granice
      • mr.paprykarz Kult czy kicz ? 25.04.14, 10:33
        ''W Polsce jest około 700 pomników Jana Pawła II. Kilka tysięcy szkół, placów i ulic nosi jego imię. Zdaniem niemieckich mediów kult wokół Jana Pawła II kwitnie, w zapomnienie idzie natomiast jego nauka. Polacy coraz częściej decydują się na odejście od Kościoła katolickiego, ale mimo to kult "polskiego papieża" nakręca koniunkturę i kicz. Miasta i miejsca, w których przebywał Karol Wojtyła, zmieniają się w prawdziwe sanktuaria robiące wszystko, by przyciągnąć jak najwięcej ludzi.''

''
        źródło: Deutsche Welle
        Obserwuj43
        Wiadomości › Świat › Kanonizacja Jana Pawła II
        wczoraj 19:10
        Kult czy kicz? Jak Polacy czczą Jana Pawła II

W Pol­sce jest około 700 po­mni­ków Jana Pawła II. Kilka ty­się­cy szkół, pla­ców i ulic nosi jego imię. Zda­niem nie­miec­kich me­diów kult wokół Jana Pawła II kwit­nie, w za­po­mnie­nie idzie na­to­miast jego nauka. Po­la­cy coraz czę­ściej de­cy­du­ją się na odej­ście od Ko­ścio­ła ka­to­lic­kie­go, ale mimo to kult "pol­skie­go pa­pie­ża" na­krę­ca ko­niunk­tu­rę i kicz. Mia­sta i miej­sca, w któ­rych prze­by­wał Karol Woj­ty­ła, zmie­nia­ją się w praw­dzi­we sank­tu­aria ro­bią­ce wszyst­ko, by przy­cią­gnąć jak naj­wię­cej ludzi.
        Jan Paweł II Jan Paweł II Foto: PAP

Wadowice, miasto kremówek

"Tu się wszyst­ko za­czę­ło" - po­wie­dział pa­pież pod­czas swo­jej piel­grzym­ki do ro­dzin­nych Wa­do­wic. Nie­zna­ne wcze­śniej mia­stecz­ko stało się nagle miej­scem piel­grzy­mek i wy­twór­nią "pa­pie­skich kre­mó­wek". Pa­pież wspo­mniał tylko raz o ciast­kach, dzi­siaj nie ma w Wa­do­wi­cach ka­wiar­ni bez kre­mó­wek - re­la­cjo­nu­je ko­re­spon­dent­ka dpa. Rynek rów­nież przy­po­mi­na o wiel­kim Po­la­ku. Od wielu dni zdo­bią go na­ro­do­we i ko­ściel­ne flagi. Przed ba­zy­li­ką, w któ­rej ochrzczo­no ma­łe­go "Lolka" (tak na­zy­wa­li go bli­scy i ko­le­dzy) kosze kwia­tów i fon­tan­na. Nieco dalej nowo zbu­do­wa­ny plac na­zwa­ny jego imie­niem, wy­ło­żo­ny ciem­no­sza­ry­mi pły­ta­mi, z któ­rych każda upa­mięt­nia jedną z jego licz­nych po­dró­ży. Wszyst­ko za unij­ne pie­nią­dze.
        Kult czy kicz? Kult czy kicz? Foto: Materiały prasowe

Skle­pi­ki przy­ko­ściel­ne (z de­wo­cjo­na­lia­mi) prze­peł­nio­ne pla­ka­ta­mi, zdję­cia­mi, ob­raz­ka­mi, sta­tu­et­ka­mi i po­pier­sia­mi słyn­ne­go Po­la­ka. Fani Ojca Świę­te­go mogą nabyć tu wszyst­ko. Sprze­daw­czy­ni jed­ne­go z nich nie ukry­wa, że liczy na więk­szy obrót tuż przed ka­no­ni­za­cją''

Kult czy kicz?
        • wislocki12 Re: Kult czy kicz ? 25.04.14, 22:11
          Kult czy kicz? A czy to robi jakąś różnicę? ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka