05.02.18, 23:01
"Ze Stanisławem Ożogiem, posłem do Parlamentu Europejskiego z Prawa i Sprawiedliwości, rozmawia Mariusz Kamieniecki.
- W Domu Polski Wschodniej w Brukseli podpisano deklarację sojuszu na rzecz silnej polityki spójności Unii Europejskiej. Czemu ma służyć ten sojusz?
Deklarację podpisali marszałkowie województw: podkarpackiego, lubelskiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i świętokrzyskiego. W ten sposób chcą zabiegać, aby w przyszłym budżecie unijnym nie zmniejszać dotacji dla najbiedniejszych czy też najbardziej zapóźnionych regionów Unii Europejskiej."
Odnoszę wrażenie, że ostatnio europoseł z Sokołowa już mniej krytycznie wypowiada się o Unii Europejskiej i jej prominentnych przedstawicielach... Czyżby miało chodzić o dudki? ;-))

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/194177,polityka-spojnosci-jest-niezbedna.html
Obserwuj wątek
    • chris1970 Re: Dudki 06.02.18, 10:12
      Aby było wiadomo czytelnikom o czym piszesz, poniżej podaję informację o tym, co to są dudki:

Dudek albo Dydek, zdawkowa srebrna moneta, wartości około sześciu teraźniejszych polskich groszy; były pojedyncze i podwójne dudki, mianowicie między 1580 a 1630 r., za panowania Stefana Batorego i Zygmunta III. Ta moneta, której nasz prosty lud w wielu okolicach jeszcze nie zapomniał i rachuje na dydki, szeroko upowszechniona była, nie tylko w całej Polsce, Litwie Siedmiogrodzie, ale i w wielu krajach niemieckich, w Prusiech, Danii i miastach hanzeatyckich: Gdańsku, Bremie, Lubece i wielu innych; nazywała się: düttchen, dütgen, dütjen düttlichen, dutgen, duttichen, dultki duteki, diettiche, ditigen, duttchen i dötken. Ta moneta już na początku XIV wieku była w obiegu, która miała być najprzód bitą w mieście Doktum i niby od tego miasta wzięła swoją nazwę, która podług jednych pochodzi od wyrazu francuskiego tête, teston; według zaś innych ma to być wyraz zdrobniały od deut, po hollendersku duyt, drobnej hollenderskiej monety i zdaje się, ż to ostatnie mniemanie jest prawdopodobniejsze.

Czytaj wiecej: www.wiadomosci24.pl/artykul/skad_sie_wziely_goralskie_dudki_321556.html
      • wislocki12 Niestety 06.02.18, 12:45
        Z żalem pragnę poinformować, że aż tak daleko moje ambicje poznawcze nie sięgają... :-(
        • chris1970 Re: Niestety 06.02.18, 12:51
          Jestem rozczarowany.
          • wislocki12 Rozczarowanie 06.02.18, 13:16
            Ja też... :-(
          • wislocki12 Numizmatyka 07.02.18, 00:10
            Kiedyś interesowałem się numizmatyką... Teraz też, ale marnie mi idzie! :-((
            • chris1970 Re: Numizmatyka 07.02.18, 08:47
              Ciekawa pasja, ale czemu marnie idzie? Brakuje czegoś?
              • wislocki12 Bilon i banknoty 07.02.18, 11:36
                Czego brakuje? Bilonu. Banknotów też... :-(
                • chris1970 Re: Bilon i banknoty 08.02.18, 11:32
                  Płać kartą.
                  (zapachniało trochę Marią Antoniną, choć to nie ona sugerowała Paryżanom ciastka).
                  • wislocki12 Tłusty czwartek 08.02.18, 13:31
                    Karty też nie mam. Wzorem prezesa PiS zrezygnowałem! ;-)
                    PS Mam wrażenie, pozostajesz pod wrażeniem tłustego czwartku! :-)
                    • wislocki12 Miało być 08.02.18, 13:34
                      Miało być, że pozostajesz... :-(
                    • chris1970 Re: Tłusty czwartek 08.02.18, 13:36
                      Nie ma jak u mamy ciepły kąt... (a może konto)?
                      • wislocki12 Nie ma złego... 08.02.18, 22:21
                        Ani pierwszym, ani drugim nie pogardziłbym... :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka