Dodaj do ulubionych

Teatr Muzyczny w Rzeszowie?

IP: *.158.165.39.Dial1.Chicago1.Level3.net 17.05.05, 20:23
A może tak by jakąś dobrą druzynę piłkarską w miescie zbudować. 15-20 mln
dawac po to aby kilka set ludzi przyszło to przesada, na dobry futbol
przyszlo by parenascie tysiecy...
Obserwuj wątek
    • slavres Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? 17.05.05, 20:52
      "Gdybym był decydentem, zarządziłbym, żeby wybudować kilka kilometrów dróg
      mniej, za to dać więcej na kulturę - mówi Dubiel." Punkt widzenia zależy od
      punktu siedzenia.
    • Gość: tm Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:06
      Wielofunkcyjy obiekt dla potrzeb: teatru muzycznego, teatru dramatycznego,
      opery, koncertów, zjazdów, zebrań,itd. itp... być może...
      Wszystkie wyżej wymienione poza operą i teatrem muzycznym miejsce dla siebie
      znajdują w istniejących obiektach.
      Czy celowe jest budowanie takiego obiektu w Rzeszowie w tym momencie? Za bardzo
      duże pieniądze, bo w żaden optymizm finansowy pod tym względem nie warto dawać
      wiary.
      Rzeszów bez wątpienia na wszystko co najlepsze zasługuje, ale pojawia się
      kolejne pytanie, czy to co powstanie będzie tym "najlepszym"?
      Wybudowanie obiektu to jedna sprawa i to nawet ta łatwiejsza. Zawsze może on
      przecież zarabiać na siebie wynajmem. Ale i tutaj pojawjają się głosy osób
      kometentnych, że nie ma takiego zapotrzebowania.
      Druga sprawa to jakość prezentowanych w owym teatrze muzycznym produkcji.
      Albo kontraktowanie produkcji albo etatowy zespół. System stagione nie
      funkcjonuje chyba nigdzie w Polsce, pozostaje więc kilkadzesiąt osób na etatach.
      Jeśli chodzi o poziom teatru muzycznego w Polsce w całości, to przy stałym braku
      pieniędzy jesteśmy skazani na produkcje prowizoryczne, kiczowate, mierne. Opera
      też nie jest od tego wolna.
      Czy warto więc inwestować w sam obiekt? Czym to potem wypełnić?
      Zapewnienia pana szefa Estrady o występujących na deskach TEATRU MUZYCZNEGO
      przyuczonych w tym celu studentach brzmi groteskowo i już na wstępie zniechęca
      do pomysłu. Teatr - tak, muzyka - tak, ale Nie za wszelką cenę!!!
      Dobrze, że pojawjają się głosy rozsądku.
    • Gość: olo Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:08
      Te kilka kilometrów to na pewno nie te kilometry, które prowadzą z domu pana
      Dubiela do miejsca pracy.
      • retlo3 Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? 18.05.05, 18:37
        To te kilka kilometrów dróg , z których korzystają codziennie tysiące
        rzeszowian, byc może także kilku miłosników lekkiej muzy z teatru muzycznego
    • Gość: bumarek Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:16
      przyszłoby a potem prałoby się po zakutych łbach....
      • Gość: Signal Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:40
        Moja opinia jest taka: drogi, budynki, parkingi są ważne dla każdego miasta i
        dobrze się dzieje, że w Rzeszowie ma miejsce dużo remontów. Ale w ostatnim
        czasie pojawia się niepokojący trend - większość środków idzie na usprawnianie
        komunikacji, remonty dróg, odnawianie budynków. Druga sprawa to powstające w
        ogromnej liczbie obiekty handlowe (przypominam że w planach oprócz kilku nowych
        centrów handlowych są nadal Carrefour, Real, Castorama, Selgros). Sprawa
        znalazła się w niebezpiecznym punkcie - miasto zaczyna stawać się kulturową
        pustynią w którym na pierwszym miejscu stawia się sklepy wielkopowierzchniowe i
        wymianę krawężników/chodników/ulic. Idąc ulicą Rejtana można się przerazić - i
        nie tylko z tego powodu że widać to co widać, ale też dlatego że jeszcze kilka
        lat temu wyglądała zupełnie inaczej. Hipermarkety w Rzeszowie radzą sobie
        wyjątkowo dobrze (w wielu innych miastach przeważnie jest pustka), więc będą
        powstawać nowe. Taki obiekt jak teatr muzyczny jest potrzebny. Trzeba zachować
        umiar. Nie można w mieście widzieć tylko jakiegoś tam obszaru w którym powinno
        być dużo wyremontowanych dróg i sklepów. Od dawna mówiłem żeby w architekturze
        miasta postawić na modernizm. Charakteru miasta historycznego już sobie nie
        nadamy, a kilkadziesiąt lat socjalizmu zaowocowało chaosem architektonicznym -
        jedyne wyjście z tego impasu to architektura modernistyczna. Dlatego ten teatr
        powinien być takim budynkiem. I ten teatr jest miastu potrzebny.
        • Gość: Wyrwigrosz Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.rzeszow.mm.pl 17.05.05, 21:50
          Zycie to Teatr - a w ostatnich czasach specializuje sie w tragikomedii
        • Gość: dp Re: SIGNAL IP: *.rzeszow.mm.pl 17.05.05, 22:21
          Może po kolei.... Wszystko pięknie, ja również jestem zwolennikiem zarówno
          rozwoju Rzeszowa jak i ogólnie rozumianej jego sfery kulturanej. Tylko czy nas
          w tym momencie na to stać ???????
          Moja propozycja jest taka : najpierw zadbać o przyziemne potrzeby mieszkańców
          (miejsca pracy, płace, mieszkania, służba zdrowia.... a wówczas automatycznie
          pojawi się zapotrzebowanie na rozrywki i kulturę.
          Czy nie warto by pomyśleć o stworzeniu w peryferycznej części miasta specjalnej
          strefy ekonomicznej z ulgami dla inwestorów (tak jak ma to miejsce w
          Mielcu).Tam w niedługim czasie powstało kilkadziesiąt przeróżnych firm,
          niektóre z nich są ogromne i zatrudniają mnóstwo ludzi. Ja osobiście najpierw
          myślałbym o wydatkach na tego typu projekty. Proszę o komentaże
          • alekr Re: SIGNAL 17.05.05, 22:44
            rozwój kulturalny powinien iść w parze z rozwojem gospodarczym, jeśli miasto
            uzna, że są fundusze to ja jestem za. dlaczego? bo jeśli ma się rozwijać
            Podkarpacki Park Naukowo-Przemysłowy to potrzebna jest np. wysoko
            wyspecjalizowana kadra mena(e?)dżerska, nikt nie przyjedzie do miasta w którym
            szczytem rozrywki są dni Rzeszowa:) Teatr to ważna inwestycja i instytucja, może
            mam dziwne pojęcie o biznesie ale w czasach kiedy można wybrać prawie każde
            miejsce na świecie do zamieszkania, bliskość teatru czy wygodnego CH (ale
            zestaw...) ma kolosalne znaczenie. ten sam problem to odpływ ludzi z Rzeszowa-
            jeśli ktoś ma możliwość to wyjeżdża do miasta gdzie dostęp do kultury jest
            szerszy i łatwiejszy, liczą się również względy ekonomiczne. warto dodać, że
            wysoki współczynnik "ukulturalnienia" posiadają ludzie najwyżej wykształceni czy
            ambitni- tacy którzy mogą pchać rozwój ekonomiczny do przodu. dyskusja co
            pierwsze- kultura czy biznes to błędne koło, ale pojawił się ciekawy pomysł,
            należy go poprzeć. pozdro
            • Gość: Signal Do DP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:49
              Pomysł utworzenia takiej strefy już powstał (Podkarpacki Park Naukowo-
              Technologiczny). Otwarty zostanie w roku 2007. Cudów dokonać nie można, wszyscy
              wiemy w jakim kraju żyjemy. Rzeszów rozwija się w miarę swoich możliwości ale
              nadal nie ma autostrady czy rozbudowanego lotniska. To jednak nie oznacza że
              nie możemy przeznaczyć jakiejś części funduszy na instytucję kulturalną - w
              końcu nie umieramy tu z głodu. Tu chodzi też o prestiż miasta.
              • Gość: dp Re: Do SIGNAL IP: *.wios.rzeszow.pl 18.05.05, 10:33
                Nie wiem czy Park Naukowo Techniczny to to samo co Specjalna Strefa
                Ekonomiczna ???
                Z tego co słyszałem Park ten ma być związany z przemysłem lotniczym a jak
                wiadomo to dosyć wąska i technologicznie zaawansowana branża.
                Ideą Stref Ekonomicznych są przede wszystkim czasowe ulgi podatkowe dla
                inwestorów wszystkich branż. W Mielcu też nie ma lotniska i autostrady a
                zakłady w tamtejszej strefie rosną jak grzyby po deszczu. Jesteś przekonany że
                rzeszowski Park ma funkcjonować na podobnych zasadach ??????
                Odnośnie tworzenia nowego teatru oczywiście nie jestem przeciwnikiem, tylko
                realnie myśląc nie widzę dla niego przyszłości przynajmniej w najbliższej
                przyszłości; choćby patrząc na frekwencje w klasycznych teatrach, filharmonii
                czy zamkniętym już kinie rejs. Jeśli już na początek proponowałbym wynajmować
                pomieszczenia a jeśli okaże się że będzie zapotrzebowanie wtedy pomyśleć o
                budowie nowego obiektu. Pozdrawiam dp
    • Gość: Anemik Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.rzeszow.mm.pl 17.05.05, 22:04
      Budujmy,budujmy - kasy nie ma ale budujmy ,marszałek i wice mówią ze moze się
      uda - budujmy budujmy :-)
    • Gość: rks Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.osk.enformatic.pl 17.05.05, 22:32
      pewnie ludzie by przyszli o ile ceny biletów byłyby na odpowiednim poziomie
      chyba ze dadza mi "mokotowska pensję"---> 3900 brutto to będę stałym bywalcem
    • Gość: XXI Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.pul.tke.pl 17.05.05, 23:39
      No to w planach budowlanych mamy:
      - stadion na Euro - proponuje na jakies 50 tys. - trzeba myslec przyszłościowo,
      - kilka hoteli - dla kibiców,
      - teatr muzyczny,
      - siedziba marszałka wojewówdztwa

a potem...
      Reszów ogłasza upadłość...
      ludzie dalej nie maja mieszkań, brak pracy , ogólny marazm jak nie przymierzając
      w Tarnobrzegu.

Miłych snów (o potędze)panie Dubiel
      • Gość: XXI Re: Teatr Muzyczny w Rzeszowie? IP: *.pul.tke.pl 17.05.05, 23:41
        p.s.
        A ludzie chodzą na spektakle bo bilety sa rozprowadzane przez zakłady pracy i
        finansowane z funduszu socjalnego - więc sa za grosze.
        Dzie ki temu frekwencja na co miesiecznych przedstawieniach jest że HO HO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka