Dodaj do ulubionych

"Kultowi" ludzie lat 80 i 90 rzeszowskich ulic

IP: 82.177.97.* 12.11.05, 00:11
Przeczytałem na forum o "kultowych" knajpach Rzeszowa lat wcześniejszych.
Ktoś tam wspomniał o słynnym Markizie. Chciałbym pociągnąć z Waszą pomocą ten
temat i przypomnieć o innych takich osobach. Czy pamietacie słynną "Kinomanę"?
Obserwuj wątek
    • Gość: slawo Re: "Kultowi" ludzie lat 80 i 90 rzeszowskich uli IP: 82.177.97.* 12.11.05, 20:31
      Nikt nie pamięta "Kinomany", "Markiza" itp???
    • Gość: B. Było już o nich, dawno temu :-) IP: 195.136.92.* 12.11.05, 22:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=13582073&a=13711261
      • Gość: slawo Re: Było już o nich, dawno temu :-) IP: 82.177.97.* 12.11.05, 23:18
        dzięki za link, to faktycznie było dawno. A może ktoś pamięta jakieś inne
        charakterystyczne osoby i sytuacje z nimi związane?
    • dadz Re: "Kultowi" ludzie lat 80 i 90 rzeszowskich uli 12.11.05, 23:50
      Ja byłem kiedyś bardzo charakterystyczny.
      Ale tak naprawde to nie wiem ,czy chodzi Ci tylko o meneli czy o zwykłych ludzi.
      Dla mnie postacie kultowe lat 80 to Ksiądz Bal z Kościoła tzw, "studenckiego" i
      wożny z liceum do którego chodziłem Pan Wiech
      • Gość: B. Re: "Kultowi" ludzie lat 80 i 90 rzeszowskich uli IP: 195.136.92.* 13.11.05, 11:18
        "W każdym mieście spotyka się odmieńców, ludzi wzbudzających zainteresowanie
        swoim zachowaniem, ubiorem, swą innością, prowokujący czasem złośliwe docinki a
        czasem i szykany gawiedzi" (M. Czarnota, Rzeszowskie ulice i okolice)

To tych ludzi założyciel wątku nazywa kultowymi, charakterystyczny niegdyś dadz
        menelami, a ja wspominam z sentymentem i współczuciem.
        • Gość: Laka Re: "Kultowi" ludzie lat 80 i 90 rzeszowskich uli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:09
          Nie jestem pewny imienia dlatego nie podaję by nie sugerować ale była taka
          starsza pani nosząca deskę na głowie kręciła się po centrumjeszcze w I poł lat
          90 tych
          • Gość: ewa Re: "Kultowi" ludzie lat 80 i 90 rzeszowskich uli IP: *.rzeszow.mm.pl 13.11.05, 15:09
            W MPIKU na Słowacjiego presiadywał Dżejms - woda mineralna i sporty (popularne)
            - straszny kaszel i śmiech gruźlika którego nie zapomnę nigdy, była jeszcze "
            Krzyzówka" co całymi dniami rozwiązywała krzyzówki ,nosiła 3 spódnice i tonołem
            z całym dorobkiem :-) To se ne wrati
            • Gość: jojo Baba z deską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:41
              No a kto pamięta np "babę z deską na głowie" ???
              Widywałem ją w latach 90-tych na 3 maja. Raz nawet sfotografowała ją GW.
              Niewielka kobiecina w płaszczu i chustce - nosiła na głowie długaśną deskę -
              bez pomocy rąk :) Jej popisowym numerem było wykonywanie np zwrotu w tył - przy
              zachowaniu pełnej równowagi owej deski.
              Innymi postacią - jeszcze teraz widoczną na ulicach jest kobieta obnosząca na
              zagiętej ręce sporej wielkości krucifiks - starannie owijany w czasie deszczu w
              folie.
              • Gość: Frenchman Re: Baba z deską IP: *.pata.pl 13.11.05, 18:28
                Pośród "wielkich współczesnych" jest Mietek - dosyć wysoki i chudy kloszard
                który stacjonuje najczęściej na górce zwanej oficjalnie placem Cichociemnych. W
                lecie Mietek zajmuje się wysępianiem od "ogródkowiczów" w rynku resztek piwa,
                papierosów i drobnych pieniędzy, a poznać go można po charakterystycznym zapachu
                który jest na tyle wyrazisty że przy sprzyjającym wietrze wtajemniczeni stojący
                pod ratuszem mogą go bezbłędnie zidentyfikować nawet gdy M. wchodzi dopiero na
                rynek od strony Baldachówki...
                • Gość: ser Tito i Maniuś IP: 81.15.189.* 13.11.05, 19:47
                  Dla starszych będzie jasne: Tito czy też inna barwna postać Maniek, który
                  mieszkał na Mochnackiego. Maniek bardzo ładnie rysował. Tito to pan o dużym
                  brzuchu, żona zawiązywała mu sznurówki a w ręce dzierżył bańkę na piwo,
                  mieszkał w okolicy rynku.
    • w2903 Tito i Manius 13.11.05, 19:57
      Koledzy mojej mamy z dawnych lat
      • Gość: mojetrzygrosze Re: Tito i Manius IP: *.pskn.east.verizon.net 13.11.05, 20:19
        Tito w tym swoim "szmelcu" na bazarze mial tez jedngo buta, ktorego zawsze
        probowal sprzedac.Pamietacie?
        • Gość: ser Re: Tito i Manius IP: 81.15.189.* 14.11.05, 18:30
          Maniek dość postawnej postury z czapką harcerską na głowie i z paskiem na
          brodzie dość często poprzedzał procesje czy pogrzeby wychodzące z Fary.
          Niestety nieraz nie odgadł zaplanowanej marszruty i samodzielnie podąrzał
          ulicą nim się zorientował w pomyłce.Podobało sie nam to.
          • Gość: ser Re: Tito i Manius IP: 81.15.189.* 14.11.05, 18:32
            W zapale podąrzyłem zamiast podążyć.Sorry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka