Gość: kaska IP: 217.98.60.* 07.11.02, 13:12 Macie jakieś spostrzezenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aśka Re: Wykładowcy UR IP: 80.51.255.* 07.11.02, 17:55 Gość portalu: kaska napisał(a): > Macie jakieś spostrzezenia? UOP już dawno został rozwiązany przez Siemiątkowskiego. Odczep się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ara Re: Wykładowcy UR IP: *.rzeszow.msk.pl 10.11.02, 22:56 Dawno studiowałam na WSP. Zostało mi po tych studiach okropne wspomnienie po wiecznym doktorze Wolfie. Niedawno dowiedziałam się, że on dalej wykłada. Ciekawe do kiedy będzie to robił? Do śmierci? Wyrazy współczucia dla jego studentów? Ale było też wtedy wielu bardzo dobrych np. prof. Radochoński, prof. Markowski i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Wykładowcy UR IP: 80.51.255.* 10.11.02, 23:33 Musiało ci to bardzo odpowiadać z tego powodu, że Radochoński wykładał psychologię marksistowską (zapewne w Twoich czasach obowiązkową lekturą była Psychologia Szewczuka), a Markowski był dyżurnym marksistowskim socjologiem kolejnych pezetpeorowskich sekretarzy i ministrów. Czyba że studiowałaś w WSP w czasie, gdy niewiele różnił się od WUMLu (Wojewódzki Uniwersytet Marksizmu- Leninizmu). Wielu z jego wykładowców z lat 70-80 zrobiło habilitacje i są profesorami w Uniwersytecie Rzeszowskim. Patrz: Bonusiak Włodzimierz, Tocki Jerzy, Sowa Józef, Ampel Teresa, Bobran Marian, itd, a ilu doktorów i magistrów. Także Wolf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Wykładowcy UR IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 23:43 A skąd chceilibyście mieć panów doktorów, czy profesorów?? To jest normalne, że żyli w tamtym okresie i wtedy też zaczynali karierę naukową! Nie mają się czego wstydzić - takie były czasy jakie były i już! A może lepiej żeby tym sprzed roku 89' odebrać tytuły?? A ich miejsca obsadzić takimi młodymi zaraz po studiach z zerowym dorobkiem naukowym i z zerowym doświadczeniem! Nie rozumiem jak można skreślać człowieka tylko za to, że żył w takich a nie innych czasach? W takim razie powinniśmy też wstydzić się własnych rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Wykładowcy UR IP: 80.51.255.* 10.11.02, 23:56 Tu nie nie chodzi o skreślanie kogokolwiek. Chodzi mi o to, że ci ludzie nie uprawiali nauki, tylko udawali, że służą nauce. A dydaktyka była jednym wielkim ideologicznym kłamstwem. Nie pamięta pani co wygadywali o ZSRR (czy musieli - nie!), co wygadywali na temat burżuazyjnej nauki na Zachodzie (czy musieli - nie!), czy powiedzieli pani prawdę o Katyniu, Kołymie (czy powinni to uczynić - tak!)itd. Niech sobie przypomni kariery docentów marcowych (takich bez habilitacji), gdy pousuwano z katedr zasłużonych przedwojennych profesorów na uniwersytetach wKrakowei, Warszawie, tacy byli u nas na WSP. Odpowiedz Link Zgłoś