Gość: XXL IP: 195.136.92.* 22.03.06, 21:36 jak nie dostaną zwolnień to na poczatku powinni polecieć z pyskiem do Pana Szramika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: St. Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 22:07 Czy to jest grożba lekarzy dla mojego dobra , że jak zachoruję to nie dostanę zwolnienia lekarskiego ? Płacę na Zus i mam prawo dostać zasiłek chorobowy jeżeli jestem chory właśnie za te moje składki. Ale zwolnienie to wypisze też prywatny Skoro lekarze zamierzają strajkować to może wybiorą wariant górniczy jaki był ostatnio w warszawie. I głośny i skuteczny . A tak nie kosztem pacjenta. I może mi ktoś odpowie dlaczego w prywatnych ale na ubezpieczenie nie strajkują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.ostnet.pl 22.03.06, 23:46 Dostaniesz zaświadczenie o niezdolności do pracy na okres ...x...dni na zaświadczeniu, że jesteś niezdolny do pracy. Druk ZUS jest drukiem finansowym, i niech ZUS sam go wypełnia bezpłatnie. Dlaczego mamy wypełniać za darmo kwity ZUS i na własny koszt dostarczać je do niego? Nic z tego nie mamy jako lekarze. Opłata na poczcie za przekaz wynosi min.2,50zł i studiów do tego nie trzeba. Wpis do ewidencji działalności gospodarczej to kartka A4 -kosztuje 100zł. L4 jest połowę mniejszy-warto dać 50zł przez ZUS czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.ostnet.pl 23.03.06, 00:12 Poza tym bezpłatne to są usługi z procesem leczenia związane. Moim zdaniem L4go nie należy. Zaświadczenie / choćby i na recepcie wystarczy /. A ty xxl to najpierw ustawy poczytaj zamiast gębę sobie cudzym nazwiskiem wycierać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.19.165.23.osk.enformatic.pl 23.03.06, 01:59 Pysk mają zwierzątka, które leczy weterynarz, skoro Ty przyznjaesz się do posiadania pyska to nic ci nie grozi - WETERYNARZE nie strajkują. P.S> Jak masz coś pisać to z głową - bo tak walnąc to potem trochę głupio - nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacjent Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.man.rsk.pl 23.03.06, 10:56 Niech mi jakiś mądry lekarz logicznie wytłumaczy, co pacjent będzie miał z tego, że lekarzowi wzrosną pobory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacjent Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.man.rsk.pl 23.03.06, 10:58 Drugie pytanie: Czy po odejściu od łóżek szpitalnych i z przychodni lekarze będą przyjmować w gabinetach prywatnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonib Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.rzeszow.mm.pl 23.03.06, 18:53 W gabinecie prywatnym obowiazuja ceny umowne....czyli takie jakie odpowiadaja lekarzowi i pacjentowi. ALE NIE WSZYSTKO MOZNA ZALATWIC W PRYWATNYM GABINECIE!!! Srednia <rzeszowska> w gabinetach to 70-100zl za pacjenta, natomiast poradnie szpitalne placa lekarzom tak okolo 5-6zl za pacjenta - jakby to przeliczyc z jego pensji - CZYLI PONAD 100 RAZY MNIEJ!!! w porownaniu z dzialalnoscia prywatna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gluby Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent 23.03.06, 23:46 chyba 5-6 zl za godzine a nie za pacjenta... a tak to do dochodu lekarza w prywatnym gabinecie odlicz koszty utrzymania gabinetu oplacenie prade wody itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 12:32 po 1 może więcej lekarzy zostanie w kraju zamiast wyjeżdżać do pracy za normalne pieniądze > więcej lekarzy > mniejsze kolejki > lepsze leczenie po 2 lekarz będzie pracował na 1 etacie > będzie pracował 8h a nie 16 > większe bezpieczeństwo dla pacjentów jeśli operuje lekarz, który nie jest przemęczony Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent 23.03.06, 14:35 Gość portalu: Pacjent napisał(a): > Niech mi jakiś mądry lekarz logicznie wytłumaczy, co pacjent będzie miał z > tego, że lekarzowi wzrosną pobory? To że mniej lekarzy wyjedzie za granicę i będą mniejsze kolejki. Choć paradoksalnie może to być też problem. Obecnie np. przeciętny lekarz ma 1000 zł pensji podstawowej, 1000 zł za dyżury i 1000 zł w prywatnym. Gdy dostanie 2000 zł pensji podstawowej, 2000 zł za dyżury to niektórzy zrezygnują z prywatnego albo ograniczą liczbę przyjęć i to może spowodować że część pacjentów z prywatnych pójdzie do przychodni NFZtowskich i kolejki wzrosną. Wyjściem mogłoby być tu obniżenie pensji lekarzy do minimalnej krajowej, żeby pracowali prywatnie jeszcze więcej niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:40 w końcu zaczną pracować tylko prywatnie, albo wyjadą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co bedziwe mial? Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 08:11 Na takie pytanie mozna odpowiedziec. A co bedzie mial lekarz z tego ze wyleczy pacjenta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonib Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.rzeszow.mm.pl 23.03.06, 18:45 Poprostu BEDA!!!! bo jak nie dostana to wyjada do Anglii, Irlandii...itd i wtedy kto bedzie leczyl.... Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent 28.03.06, 15:51 Musisz płacić większy bakszysz, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ja tzw.służbę zdrowia omijam od lat wielkim łukiem i skończyły mi się wszelkie dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tez pacjent Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:45 Po pierwsze nie wierzę żeby lekarz - tylko dlatego że zacznie wiecej ( czy też dużo więcej zarabiać )to raptem zacznie pracować tylko na jednym etacie. Jakoś tak jest, że lekarze którzy nieźle zarabiają , nie ukrywajmy są tacy, oni pracują na kilku etatach. Tak więc argument chybiony. A po drugie zapytam wzorem poprzednika, co z tego że lekarze na etatach zaczną więcej zarabiać? Czy to wpłynie znacząco np. o 30% na ich pracę zachowanie itp. A może lepiej zapytać dlaczego nie są na kontraktach, podkontraktach w szpitalach czy nawet w przychodniach? Może Pan przewodniczący Związku zamiast czekać aż ja pacjent wkurzę się i w jego imieniu zrobię awanturę odpowie na pytanie Dlaczego nie strajkują i nie żądaja podwyżek ci lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś
dochtoor Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent 26.03.06, 16:48 Pozwól,że ja ci odpowiem. Pracuję w szpitalu - za miesiąc pracy z dyżurami (8x po 16 godzin) szpital przelewa mi na konto 2000-2300. Za 4 dyżury w pogotowiu na konto dostaję 1600zł. Dużo? No to liczymy dalej ~3600 z tego muszę opłacić kursy ( jeszcze chcę się uczyć:P) - 2000 (usg narządu ruchu - 1 kurs) -1600 artroskopia kolana (2 dni kursu). Jasne że nie są to wydatki comiesięczne, ale może już czaisz bazę jak mówią pod moim blokiem? (aha i w domu nie ma mnie przez 12 nocy w miesięcu a w pozostałe dni jestem permanentnie niewyspany - nie schodzimy po dyżurach do domu:-( dobrze że dzieci nie krzyczą ze strachu jak już sobie drogę do domu przypomnę). WNIOSKI: Lepsze zarobki dla doktorka to: 1. Mniej dyżurów = wypoczęty lekarz który miał czas jeszcze wieczorem przeczytać jakieś doniesienie naukowe. 2. środki na kursy podnoszące kwalifikacje 3. to że lekarz jest tu a nie w Irlandii, Holandii, GB czy Hiszpanii jeszcze parę bym wymyślił ale mi się nie chce - i tak wszyscy sobie lekarzami gęby wycierają. Zdrowia życzę - przyda się dochtoor Odpowiedz Link Zgłoś
dochtoor Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent 26.03.06, 16:54 ... I TAK zamierzam strajkować - uważam, że jest to ostatnia szansa na jakąś poprawę - nie zamierzam czekać jak starsi koledzy na to że "kiedyś będzie lepiej". Jeśli teraz nic się nie zmieni to zostaje w kraju tylko do skończenia specjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 20:47 A dlaczego te kursy sa takie drogie? kto to organizuje i dlaczego z moich składek mają być pokryte koszty jakieś firmy ? Może warto wyjaśnić przez wasze organizacje, albo nawet wystąpić do sądu antymonopolowego ?I pytanie, skoro piszesz o tych cenach kursów, pewnie prywatnie nie robisz usg itp.? Ciekawe czy ja mogę żądać podwyżki w pracy bo zapisze sie na kurs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 01:46 TY NIE MASZ obowiązku kształcenia się a my niestety tak - wynika to z ustawy że w ciągu określonego czasu mam zdobyć określoną ilość punktów za kształcenie - a udział w kursach to minimum 400 zł Za głodowe pensje pracując na jednym stanowisku pracy NIE MOŻNA normalnie żyć. Czy ty pracujesz na jednym stanowisku TAK a ja żeby mieć średnią krajową muszę być zatrudniony na 2-3 etatach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Achaja Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.osk.enformatic.pl 27.03.06, 08:37 Obecnie, każdy ma obowiazek dokształcania,takie jest życie. Napewno nie ulega wątpliwości,że lekarze muszą zarabiać dobrze nawiasem mówiąc wszyscy sobie tego życzymy.Każdy chce pójść do dobrze przygotowanego do pracy lekarza,wyspanego i uśmiechniętego. Niestety 50% moich kontaktów z lekarzami to naprawdę złe doświadczenie,prawie jak zły dotyk, muszę przyznać że to raczej doświadczeni lekarze którzy zajmują odpowiednią pozycje na odziale i chyba mają dobrą sytuacje finansową wymuszają łapówki. Smieszą mnie hasła <nie daję>,brzydzę się tym lekarzem,ale jeśli to chodzi o moją córkę ,albo mamę uważam że to wojna ,a tam obowiązują inne normy. Wiem co mówię nie ma nic bardziej upokarzającego jak łapówka, świedomość ,że kogoś nie stać i ten <buc> go nie przyjmie na odział da gorsze leki. Sytuacja po zmienia się diametralnie,uśmiechnie ma sprawy są leki ,można zrobić badania .Może i jest dobrym fachowcem ,bo naprawde leczenie pomogło ,ale on nigdy nie przestania brać. Lekarze powinni oczyścić swoje środowisko bo to w Waszym interesie jest,aby ludzie postrzegali Was dobrze. Chciałabym usłyszeć ile lekarz powinien zarabiać żeby nigdy nie wyciągnął ręki po łapówkę. Życzę mimo wszystko powodzenia bo może jest to sposób,żeby było normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamita Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 22:26 Dokształcać się ja również mam obowiazek w swoim zawodzie i też płacę za szkolenia, nie dostaję za to punktów, ale te punkty to chyba do specjalizacji a nie do pracy? też uważam , że lekarze - tak jak i nauczyciel, kierowca itp. powinni zarabiać w Polsce bardzo dobrze, a nie tylko jak każdy inny zawód za granicą. Ale nie wierze, ze ew. podwyżka wpłynie na wasza pracę zachowanie sie itp. I nie wiem jaka to suma by byc musiała żeby nie byo łpówek. Skoro z gazet wynika ze biorą najlepsi , tacy którzy materialnie nie muszą. problem jest gdzie indziej - w oczyszczeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seweryn Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.man.rsk.pl 28.03.06, 07:32 Lekarze stracili na przemianach po 1990 roku, bo wcześniej obok penssji były jeszcze wpływy z prywatnej praktyki i nagminne łapówki. Nie dziwię się, że walczą o poziom życia, do którego byli przyzwyczajeni jako elita finansowa socjalizmu. Ale my wszyscy zarabiamy - w porównaniu do średniej unijnej - znacznie mniej. Podwyżki sie lekarzom należą, ale obok nich jest jeszcze kilka grup zawodowych, które też powinny je dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:27 że co? mój znajomy lekarz za komuny jeżdził Ładą Samarą, obecnie ma Audi A6. Faktycznie mu się pogorszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
dochtoor Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent 31.03.06, 13:26 Gość portalu: Adamita napisał(a): >ale te punkty to chyba do specjalizacji a nie do pracy? też uważam , że lekarze - tak jak i nauczyciel, kierowca itp. Punkty szkoleniowe wprowadzono dopiero niedawno ale musi je zbierać KAżDY LEKARZ nawet ten co specjalizację zdał przed 10-cioma laty. Nie sa to punkty do specjalizacji - one mają świadczyć o tym że się aktywnie i ciągle dokształcasz. -- Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo, sic homo doctus fit non vi sed saepe studendo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Lekarze: Ten protest jest w interesie pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 08:42 Jak co nie gra w sSluzbie Zdrowia to pretensje do lekarzy.A Wladza Wojewodzka,Powiatowa,Parlament,Rzad. NFZ,ZUS.KRUZ to krasnoludki za nic nie odpowiadaja? Odpowiedz Link Zgłoś