Dodaj do ulubionych

Startuje budowa CKH "Nowe Miasto"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:44
RZESZÓW. Rozpoczęło się próbne palowanie terenu, gdzie stanie Centrum Kulturalno-Handlowe ''Nowe Miasto''. Gigantyczna inwestycja za 400 mln złotych będzie wizytówką miasta i regionu. Takie plany ma inwestor obiektu - firma ''Conres''.

''Nowe Miasto'', zaprojektowane przez krakowską pracownię Studio ARCHI 5, stanie na działce przy ul. Karowej, Kopisto i al. Rejtana. Na razie teren budowy został ogrodzony i rozpoczęto próbne palowanie.

- Nasze centrum, zgodnie z najnowszymi tendencjami na światowym rynku, jest silnie związane z miejscem, w którym powstaje - mówi Beata Jeż, rzecznik inwestycji. - Zamierzamy zaoferować mieszkańcom obiekt, w którym wolny czas będą mogły spędzać całe rodziny. Do ich dyspozycji będą: sala widowiskowa, kino z siedmioma salami, kręgielnia, sala bilardowa, fitness z basenem, korty do squasha, teren zabaw dla dzieci, restauracje, puby i kluby muzyczne.

Według ''Conresu'', obiekt przyczyni się do promocji miasta i stanie się wizytówką regionu. Klienci nowego centrum znajdą w nim wyjątkową ofertę kulturalną, rozrywkową oraz handlową.

Aby jednak te ambitne plany zostały zrealizowane, konieczne jest pozyskanie najemców powierzchni. - Proces komercjalizacji już się rozpoczął, a zainteresowanie wynajmem powierzchni jest duże - wyjaśnia Beata Jeż. - Obiekt będzie miał charakter ponadregionalny, więc dobór najemców w dużej mierze odbywa się według tego kryterium. Oczywiście nie zabraknie w nim lokalnych marek, które wzbogacą klimat centrum.

Wśród ok. 180 sklepów znajdą się m.in. delikatesy renomowanej polskiej firmy, sklepy z odzieżą, wyposażeniem wnętrz, restauracje, kawiarnie oraz tzw. dziedziniec żywieniowy. Nowatorskie ma być zagospodarowanie dachu obiektu. Zimą pojawi się tam... lodowisko, a w lecie tor rolkowy. Ważną częścią centrum będzie sala widowiskowa, mieszcząca w zależności od konfiguracji do 4500 osób. W obiekcie znajdzie się też trzygwiazdkowy hotel z centrum konferencyjnym.

Wartość inwestycji to 400 mln zł. 20 proc. tej sumy stanowi wkład własny inwestora. Pozostała część zostanie sfinansowana kredytem bankowym. Otwarcie Centrum zaplanowano na koniec 2007 roku. W obiekcie znajdzie zatrudnienie około 1000 osób. ''Conres'' wykona tez kilka inwestycji na rzecz miasta (patrz ramka).

KRZYSZTOF KUCHTA

Podstawowe dane:

Powierzchnia łączna centrum wraz parkingami: ok. 135 000 m kw.

Powierzchnia obiektu: ok. 80 000 m kw.

Powierzchnia przeznaczona na funkcję handlową: ok. 58 000 m kw.

Powierzchnia przeznaczona na funkcję kulturalno-rozrywkową: ok. 17 000 m kw.

Powierzchnia przeznaczona na centrum biznesowe: ok. 5 000 m kw.

Parkingi: 1 500 miejsc

Dodatkowe inwestycje ''Conresu'' na rzecz osiedla:

Modernizacja al. Rejtana (na odcinku od ul. Kopisto do al. Powstańców Warszawy)

Dobudowanie dojazdu do Gimnazjum nr 7 z miejscami parkingowymi

Wybudowanie parkingu na 40 miejsc dla mieszkańców

Tereny rekreacyjne: wybudowanie boiska, placu zabaw, niewielkiego parku obok Przedszkola nr 38, ścieżek rowerowych

Ustawienie ekranów dźwiękochłonnych oraz nasadzenie drzew wokół centrum

Sfinansowanie kamer do monitoringu osiedla

Super Nowości z dnia 30_05_2006
Obserwuj wątek
    • Gość: MiKaEl Re: Startuje budowa CKH "Nowe Miasto" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 12:51
      Juz o tym napisalem watek ale to troche dziwne, mialo byc 60 tys, potem 80,
      teraz 130. Inwestycja miala kosztowac 150 mln, teraz 400, czy sami nie wiedzą
      co i za ile chcą budowac?
      • Gość: klient Re: Startuje budowa CKH "Nowe Miasto" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 13:09
        no to fajnie- ale czemu hotel tylko 3 gwiazdkowy czy nie mogl by to byc 3 hotel
        4 gwiazdkowy ??
        • pawel_bielsko Re: Startuje budowa CKH "Nowe Miasto" 30.05.06, 17:20
          Fajnie ze tutaj tez cos powstaje. Ale nie tylko w Rzeszowie;pl.wikipedia.org/wiki/Sfera_2
          • Gość: Mikael Re: Startuje budowa CKH "Nowe Miasto" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:23
            Fajnie się zapowiada, byłem ostatnio w Bielsku, świetne miasto. Pozdrawiam.
            • pawel_bielsko Re: Startuje budowa CKH "Nowe Miasto" 30.05.06, 17:27
              Gość portalu: Mikael napisał(a):

> Fajnie się zapowiada, byłem ostatnio w Bielsku, świetne miasto. Pozdrawiam.
              Koniecznie wejdz na nasze bielskie forum:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=53
              Zobacz tez fotki: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=727
    • Gość: Mikael Thread o NM na Skyscrapercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:34
      skyscrapercity.com/showthread.php?t=355592
      • pawel_bielsko Re: Thread o NM na Skyscrapercity 30.05.06, 17:37
        a! ja sie juz na to natknalem ale dziekuje

jak juz o inwestcjach to jeszcze jedno centrum u nas bedzie:
        skyscrapercity.com/showthread.php?t=320465
        • Gość: Mikael Re: Thread o NM na Skyscrapercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:39
          Ładne. Ile teraz jest w Bielsku galerii? Ja byłem tylko w Sarnim Stoku (na
          obiadku m.in. :)) bo nie miałem za dużo czasu.
          • pawel_bielsko Re: Thread o NM na Skyscrapercity 30.05.06, 17:43
            Procz sarniego stoku jest sfera(kinolex, intersport, new yorker, albert, reserved, cropp town, americanos, i jescze wiele jest ich cos ze 120sklepow tam i kregielnia) poza tym sa galerie przy auchan i tesco(tu niewielka), sa castorama i leroy merlin. jest tez Centrum Miasta w ktorym jest pare sklepow. Jest nieszczesny klimczok oraz wokulski i wiele takich w ktorych raczej bardzo firmowych rzeczy nie znajdziesz.

teraz bedzie gemini park(gean, multikino i 100 sklepow) i sfera 2, pozatym cos sie obok auchana buduje
            • pawel_bielsko Re: Thread o NM na Skyscrapercity 30.05.06, 17:45
              konkretnie to tesco x2 i bedzie trzecie, bo o biedronkach i lederpricach i podobnych nie mowie
            • pawel_bielsko Thread o NM na Skyscrapercity 30.05.06, 17:47
              ponadto w przyslosci bedzie ikea i obi. pozdrowienia i przyjedz do Bielska znowu
              • Gość: Mikael Re: Thread o NM na Skyscrapercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:49
                Ja mam nadzieje ze Cushman i Nowe Miasto powstana u nas, w sumie to drugie juz
                jest pewne, zaraz nawet wybieram sie na plac budowy. Na pewno odwiedze Twoje
                miasto na wakacjach (moja dziewczyna mieszka blisko:)) Pozdrawiam.
                • pawel_bielsko Re: Thread o NM na Skyscrapercity 30.05.06, 18:01
                  jeszcze link dla Mikaela skyscrapercity.com/showthread.php?t=172032
    • Gość: rascal Niezła ściema 400 mln zł hehehehehehe IP: *.man.rsk.pl 30.05.06, 20:46
      To chyba byłaby inwestycja roku w Polsce.Znając życie to pewnie będzie
      brzydkie , pstre i będzie miało problem z odbiorem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka