Dodaj do ulubionych

Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac

13.05.03, 14:40
W Dzienniku Polskim Jego Wysokość obecny Radny Sejmiku Podkarpackiego Pan
były Marszałek Sejmu Najjaśniejszej RP Pan S. Zając wyjaśnia łąskawie czemu
to jak mówi "zrezygnował" z szefowania Radzie Naczelnej ZChN (dla mniej
zorientowanych: ZChN-Zjednoczenie Chrześcijańso Narodowe, to taka
organizacja, która istnieje już tylko z nazwy). Twierdzi, że nie zgadzał sie
ze swoim Zjednoczeniem w sprawie Unii, ale co dziwne nie zamierza opuszczac
jej szergów (przynajmniej narazie). Ale tak to już bywa jak statek tonie to
kapitan pierwszy ucieka!?! Czy takich ludzi nam trzeba?!? Ale nie bójcie się
jeśli Pan Zając nie zrobi z Ligi Rodzin Polski ZHcN-u to spotka się z kilkoma
znajomymi (swojego pokoroju) z Polski i założą jakąś partyjkę, z nazwy pewnie
chrześcijańską i będą zasłaniać się Kościołem. I to ma być Honorowy Obywatel
Miasta Jasła... tylko zapłakać...
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator+ Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 15:42
      Podzielam pogląd o słabości ZChN, nie zgadzam się z poglądami p. Zająca w
      sprawie UE, ale nie wiem o co Ci więcej chodzi? Dlaczego chce Ci się płakać na
      wspomnienie o Zającu? Nie jestem z Jasła ale akurat doskonale wiem jak dużo
      dobrego Zając dla tego miasta w ostatnich latach zrobił. Chciałbym, aby
      Rzeszów, albo jakiekolwiek inne miasteczko podkarpackie miało swojego Zająca.
      Problem w tym, że nie ma i dlatego nasz region w bardzo traci. Tak na prawdę
      to w ostatnich kilkudziesięciu latach było tylko liczących się polityków z
      ziemi rzeszowskiej, ludzi, których głos coś znaczył w Warszawie, którzy mieli
      autorytet i którzy liczyli się w rozgrywkach. Po wojnie na polityka dużego
      formatu wyrastał Kojder (spod Przeworska, zamordowany przez bandytów z Urzędu
      Bezpieczeństwa, później wśród bolszewickiej hałastry wyróżniał się Kruczek a
      ostatnio właśnie Zając i Krzaklewski, który z Rzeszowem związany był tylko
      rodzinnie ale dość chętnie włączał się w działania na rzecz rodzinnej ziemi.
      Zając był niezwykle skuteczny i angażował się szczególnie dla Jasła a też dla
      dawnego krośnieńskiego; siła i pierwszorzędny wpływ słynnego Maryjana niestety
      nie zostały wykorzystane w pełni (wiele by pisać dlaczego ale najkrócej:
      zawiniły miałkość politycznej reszty i bezmyślna rywalizacja o "zasługi i
      ordery"). Mimo to coś niecoś udało mu się "załatwić": Uniwersytet (bez
      osobistego udziału Krzaklewskiego na 1000% by nie powstał.
      Jakie mają dziś przebicie towarzysze: Ciesielski, i reszta, których nazwisk na
      warszawskich salonach nie znają nawet dobrze wtajemniczeni każdy widzi.
      • apolityczny Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac 16.05.03, 16:47
        Zgadzam sie, z twierdzeniem że p. Zając zrobił wiele dla Jasła (ponoć dla Radia
        Maryja też ;-)). Tylko po co pchał się do rządzenia Jasłem przez ręce p. Rzońcy
        jak dla Niego przeznaczona jest "wysoka" polityka. I teraz ugrupowanie pana
        Zająca i Rzońcy "Samorząd Razem" głosuje w Radzie Miejskiej Jasła razem z SLD i
        klubami zblizonymi do lewicy. Może jestem nieświadom pewnych spraw ale mnie to
        boli i tego też nie mogę zrozumieć. Zresztą nie dziwię się bo oni pewnie dużo z
        tego nie wiedzą bo na 5 Jego radnych 4 to lekarze, ktorzy patrza zeby tylko
        sesje kończyć jak najszybciej bo im pieniądze uciekają. Ale niektórzy chyba są
        przyzwyczajeni do łatwego przepuszczania pieniędzy bo np. panu Naszkiewiczowi
        uciekło z kasy szpitala (był jego dyrektorem przez ostatnich kilka lat) kilka
        dobrych mln złotych. I co najśmieszniejsze okazalo się to już za rządów nowej
        Pani Dyrektor. Cały czas bylismy (mieszakńcy) że szpital nie ma długów.
        Reasumując. Szanuję pana Zająca za to co zrobił dla Jasła ale nie mogę szanować
        za to co teraz wyprawia poprzez swoich żołnierzy.
    • Gość: obserwator+ Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 15:42
      Podzielam pogląd o słabości ZChN, nie zgadzam się z poglądami p. Zająca w
      sprawie UE, ale nie wiem o co Ci więcej chodzi? Dlaczego chce Ci się płakać na
      wspomnienie o Zającu? Nie jestem z Jasła ale akurat doskonale wiem jak dużo
      dobrego Zając dla tego miasta w ostatnich latach zrobił. Chciałbym, aby
      Rzeszów, albo jakiekolwiek inne miasteczko podkarpackie miało swojego Zająca.
      Problem w tym, że nie ma i dlatego nasz region w bardzo traci. Tak na prawdę
      to w ostatnich kilkudziesięciu latach było tylko liczących się polityków z
      ziemi rzeszowskiej, ludzi, których głos coś znaczył w Warszawie, którzy mieli
      autorytet i którzy liczyli się w rozgrywkach. Po wojnie na polityka dużego
      formatu wyrastał Kojder (spod Przeworska, zamordowany przez bandytów z Urzędu
      Bezpieczeństwa, później wśród bolszewickiej hałastry wyróżniał się Kruczek a
      ostatnio właśnie Zając i Krzaklewski, który z Rzeszowem związany był tylko
      rodzinnie ale dość chętnie włączał się w działania na rzecz rodzinnej ziemi.
      Zając był niezwykle skuteczny i angażował się szczególnie dla Jasła a też dla
      dawnego krośnieńskiego; siła i pierwszorzędny wpływ słynnego Maryjana niestety
      nie zostały wykorzystane w pełni (wiele by pisać dlaczego ale najkrócej:
      zawiniły miałkość politycznej reszty i bezmyślna rywalizacja o "zasługi i
      ordery"). Mimo to coś niecoś udało mu się "załatwić": Uniwersytet (bez
      osobistego udziału Krzaklewskiego na 1000% by nie powstał.
      Jakie mają dziś przebicie towarzysze: Ciesielski, i reszta, których nazwisk na
      warszawskich salonach nie znają nawet dobrze wtajemniczeni każdy widzi.
    • Gość: aaa Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 16:09
      Zajec!!! Nu pagadi!!!
    • Gość: Lew Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac IP: *.gal.pl / 192.168.1.* 13.05.03, 20:26
      To nie Krzaklewski załatwił UR dla Rzeszowa , ale właśnie Zając , który
      przygotował ustawę i wprowadził ją pod obrady Sejmu w odpowiednim czasie.Już
      niewiele osób pamięta , że minister edukacji /z Krakowa/ i ówczesny Wojewoda
      Śmieszkoś chcieli zablokować powstanie UR poprzez tzw. lepszą koncepcję to
      jest włączenia Politechniki Rz do tworzonego uniwersytetu
      Marszałek Zając jest politykiem najwyższej klasy i słusznie ostrzega przed
      wejściem do UE na warunkach uzgodnionych przez tych co walizami przywozili
      pieniądze na "demokrację" od KGB.Brońmy polskich interesów i nie bójmy się ,że
      grozi nam Białoruś bo Norwegia tak samo jak my jest w NATO i nie chce do UE bo
      sama wie co jest dla Norwegów najlepsze.Współpraca z USA i UE na zasadach
      równości to gwarancja pomyślności dla Polski!!!!!
      • Gość: as Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac IP: *.shbiuro.com.pl / 172.21.4.* 13.05.03, 23:12
        Gość portalu: Lew napisał(a):

> To nie Krzaklewski załatwił UR dla Rzeszowa , ale właśnie Zając , który
        > przygotował ustawę i wprowadził ją pod obrady Sejmu w odpowiednim czasie.Już
        > niewiele osób pamięta , że minister edukacji /z Krakowa/ i ówczesny Wojewoda
        > Śmieszkoś chcieli zablokować powstanie UR poprzez tzw. lepszą koncepcję to
        > jest włączenia Politechniki Rz do tworzonego uniwersytetu
        > Marszałek Zając jest politykiem najwyższej klasy i słusznie ostrzega przed
        > wejściem do UE na warunkach uzgodnionych przez tych co walizami przywozili
        > pieniądze na "demokrację" od KGB.Brońmy polskich interesów i nie bójmy
        się ,że
        > grozi nam Białoruś bo Norwegia tak samo jak my jest w NATO i nie chce do UE
        bo
        > sama wie co jest dla Norwegów najlepsze.Współpraca z USA i UE na zasadach
        > równości to gwarancja pomyślności dla Polski!!!!!

Drogi Panie Lwie,
        Nie jestem fanem M. Krzaklewskiego, ani St. Zająca, ale uczciwość i jako taka
        orientacja w polityce nakazuje mówienie, tym bardziej pisanie prawdy. O ile
        mnie pamięć nie myli przewodniczącym klubu AWS i jego faktycznym guru był M.
        Krzaklewski, zatem trudno sobie wyobrazić, by decyzja w sprawie powołania UR
        mogła zapadać poza nim, zwłaszcza że pomysł ten nie cieszył się przychylnością
        środowiska akademickiego w kraju. To wcale nie oznacza że nie należy doceniać
        sporego zaangażowania w to przedsięwzięcię innych ówczesnych posłów AWS.

W sprawie Polski w Unii i powoływania się na przykład Norwegii, która
        funkcjonuje poza Unią polecam porównanie PKB tych dwóch krajów. Dodatkowo
        poecam lekturę geografii gospodarczej Europy, z której wynika, że Norwegowie
        posiadają surowiec strategiczny w dzisiejszym świecie pn. ropa naftowa,
        natomiast w Polsce szukać go na próżno. Chyba że się mylę.
        Pańska wiara, że mali mogą współpracować z wielkimi na zasadach równości nie
        tworząc z nimi wspólnego organizmu gospodarczego jest piękna. I nic poza tym.
        Zdaje mi się, że idea prawdziwej równości upadła wraz z Rewolucją Francuską.
      • Gość: maja Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 11:06
        Gość portalu: Lew napisał(a):

> To nie Krzaklewski załatwił UR dla Rzeszowa , ale właśnie Zając , który
        > przygotował ustawę i wprowadził ją pod obrady Sejmu w odpowiednim czasie.Już
        > niewiele osób pamięta , że minister edukacji /z Krakowa/ i ówczesny Wojewoda
        > Śmieszkoś chcieli zablokować powstanie UR poprzez tzw. lepszą koncepcję to
        > jest włączenia Politechniki Rz do tworzonego uniwersytetu
        > Marszałek Zając jest politykiem najwyższej klasy i słusznie ostrzega przed
        > wejściem do UE na warunkach uzgodnionych przez tych co walizami przywozili
        > pieniądze na "demokrację" od KGB.Brońmy polskich interesów i nie bójmy
        się ,że
        > grozi nam Białoruś bo Norwegia tak samo jak my jest w NATO i nie chce do UE
        bo
        > sama wie co jest dla Norwegów najlepsze.Współpraca z USA i UE na zasadach
        > równości to gwarancja pomyślności dla Polski!!!!!
        =============================================================================

PROSZĘ NIE BREDZIĆ O NORWEGII - JAKO PRZYKŁADZIE NA NIEWEJŚCIE DO UNII!!!
        NORWEGII NIE MOŻNA PORÓWNYWAĆ Z BIEDNĄ POLSKĄ. ONA MA ROPĘ I JEST KRAJEM NA
        PERYFERIACH EUROPY (TERYTORIALNIE).
        "NIE" DLA UNII W PRZYPADKU POLSKI ZDESTABILIZUJE UKŁAD GEOPOLITYCZNY W TEJ
        CZĘŚCI KONTYNENTU.
        "NIE" DLA UNII W PRZYPADKU POLSKI SPRAWI, ŻE STANIEMY SIĘ KRAJEM SATELICKIM
        ROSJI I - CHCĄC NIECHCĄC - ZACZNIEMY PRACOWAĆ NA RZECZ ODBUDOWY STANU
        POSIADANIA ROSJI SPRZED 50 LAT.
        "NIE" DLA UNII W PRZYPADKU POLSKI SPRAWI, ŻE KRAJE MNIEJSZE OD POLSKI ZOSTANĄ
        WCIĄGNIĘTE PONOWNIE W ROZGRYWKI POLITYCZNE WSCHÓD-ZACHÓD.

TAKI SCENARIUSZ TO CEL, DO KTÓREGO DĄŻY LIGA - SPADKOBIERCZYNI DMOWSZCZYZNY
        I JEJ PRORUSKICH CIĄGOT.
        WYBIERAJCIE Z GŁOWĄ I SPÓJRZCIE W HISTORIĘ, ZANIM POWIECIE NIE !!!
        Ku przestrodze - maja
    • Gość: Ryba Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac IP: *.gal.pl / 192.168.1.* 16.05.03, 10:40
      Marszałek wyjaśnił w radiu Maryja dlaczego zrezygnował z przewodniczącego RN
      ZCHN i dlaczego nie popiera UE .Zgadzam się z nim ,że nie możemy być drugą
      kategorią w UE.Zobaczcie jakie są wyniki gospodarcze Niemiec i to nas też
      będzie dołować .
      • apolityczny Re: Marszałek Przewodniczący ZChN Zajac 16.05.03, 16:57
        Ale teraz to już jest musztarda po obiedzie. Jak referendum nie przejdzie to
        nasz Sejm przegłosuje wejście. Więc po co On się tak unosi. Myśli, że coś na
        tym zyska?!?
        • Gość: Kusaj Re: Zajac IP: *.przeworsk.sdi.tpnet.pl 16.05.03, 17:58
          Brawo Maja! Zgadzam się w każdym calu z tym co napisałaś. Szkoda, że tak mało
          osób potrafi pamiętać, że Polska leży między Niemcami i Rosją a na wolność
          trzeba ciągle pracować bo nie dana jest na wieki wieków.
          Być może – bazując na wynikach pomiarów wskaźników poparcia (w woj.
          podkarpackim odnotowano najsłabsze poparcie społeczne dla wejścia do UE) –
          Marszałek kalkuluje i liczy, że w następnych wyborach dostanie nie 30 tys.
          głosów a 130 tysięcy. Ale to bardzo krótkowzroczna polityka. Z uznaniem
          pomyślałem o Leszku Moczulskim (ciekawe, kto o nim jeszcze pamięta?
          Przypominam: to były lider KPN, wieloletni więzień w PRL-u, znany m.in. z
          rozszyfrowania z trybuny sejmowej skrótu PZPR - płatni zdrajcy, pachołki
          Rosji), który w Bochni wspólnie z A. Kwaśniewskim zachęcał do głosowania za
          pryzstąpieniem do Unii.
          • Gość: maja Re: Zajac IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 20:01
            Do p.Aleksandra Moczulskiego czuję szczególną atencję i szkoda, że zszedł z
            areny politycznej. Jego wściekłe wystąpienie sejmowe przeciw postkomunistom
            okazało się wieszcze - vide: sejmowa komisja w sprawie Rywina.
            • Gość: Kusaj Re: Zajac IP: *.przeworsk.sdi.tpnet.pl 16.05.03, 22:49
              Gość portalu: maja napisał(a):

> Do p.Aleksandra Moczulskiego czuję szczególną atencję i szkoda, że zszedł z
              > areny politycznej. Jego wściekłe wystąpienie sejmowe przeciw postkomunistom
              > okazało się wieszcze - vide: sejmowa komisja w sprawie Rywina.

Moczulski, o którym piszemy to Leszek Robert (polityk, historyk, dziennikarz).
              Proszę nie mylić z Leszkiem Aleksandrem poetą, tekściarzem.
              Pozdrawiam bardzo serdecznie.
              • Gość: maja Re: Zajac IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.03, 00:38
                Pardon, pomyliłam imię, ale i tak zgadł Pan o kogo chodzi.
                Pragnę dodać, że wiele lat wcześniej śledziłam jego publikacje i dość dokładnie
                starałam się czytać. Z perspektywy czasu widać, że w wielu spreawach miał
                rację, choć nie we wszystkim (finlandyzacja Polski).
                Brakuje mi właśnie teraz jego przemyśleń.
                Pozdr. maja
          • kostucha1 Re: Zajac 31.05.03, 22:38
            kusaj jestes cudowny cmok prawda jest dla nich zabuistwem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka