Dodaj do ulubionych

W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska

IP: 204.126.92.* 09.04.07, 19:12
Pokazac im stadion Resovii najstarszego Zydowskiego Klubu
Obserwuj wątek
    • Gość: asfdg W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: *.rzeszow.mm.pl 09.04.07, 19:20
      Kolejny głupkowaty pomysł na który wywali się publiczne pieniądze licząc na
      zainteresownie turystów z Izraela -) Ilu będzie tych turystów? 12 ,15 czy 20 tu
      rocznie.Jednocześnie pisze się listy o wsparcie remontu kładki na rejtana.Bez
      sensu i logiki.Tworzy się martwe pomysły trwoniąc publiczne pieniądze które mogą
      być wykorzystane na cośrealnie potrzebnego.Jeśli jest to dowód gospodarności
      ratusza to to ja jestem Jan Turecki :-) Jedna wielka bzdura.
      • Gość: jeszczerzeszowiak Zmieńcie też nazwę miasta! IP: 204.13.236.* 10.04.07, 11:14
        To zmieńcie też nazwę miasta na bardziej dla żydostwa chwytliwą np. na Judeszów,
        żydzieszów, żydoszów, żydów, żydziewie, Judowo, Mośkowo, Judowa-Zdrój itp
        możliwości jest wiele to tylko kwestia inwencji Magistratu.
        • Gość: bercikx83 Re: Zmieńcie też nazwę miasta! IP: *.mcon.pl 10.04.07, 12:09
          MOJ-RZESZóW

ta nazwa już od dawna istnieje - a terez nabierze nowego znaczenie
        • Gość: rzeszowiak Re: Zmieńcie też nazwę miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:50
          To ci odkorowani żydożercy jeszcze nie wymarli? Tragedia! Ale najniższe formy
          zycia potrafią przetrwać nawet atak nuklearny...
      • Gość: MP Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: 84.38.160.* 10.04.07, 13:12
        Nie zgadzam, Zydow nie ma, bo powybijali i powyrzucali, to choc Trasa zydowska
        bedzie. Moze nowe pokolenie nie bedzie myslalo ze tu mieszkali zawsze tylko
        katolicy.
        • Gość: Obywatel :)) Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 18:19
          Jestem za!!!!! nie badzcie antysemitami!!!!!! Podkarpackoje Ще не вмерла
          Українa )))
    • Gość: Clark Kent Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: 82.177.97.* 09.04.07, 19:55
      Tego nam jeszcze w Rzeszowie brakowało do szczęścia...
    • s-k-i-n W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska 09.04.07, 22:50
      Żadnych Żydów!!!
      • Gość: 123 Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.07, 23:32
        Wywody jak wywody może, ktoś to przełozy na Polski.
    • olias W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska 10.04.07, 00:28
      nie wiem czy to dobry pomysł. I tak niczego nie kupią, bo zbrukane dotykiem
      gojów. tytlko w ryja można od ich ochroniarzy zarobić, jak to się od czasu do
      czasu zdarza.
    • ouimet to jest pomysl perspektywiczny... 10.04.07, 03:53
      np.ustawic w tej alejce lawki drewnianopodobne,wygodne do wycinania /scyzorykiem
      rzezajacym/imion tamze siadajacych mojskow i mojsiek.Pod drzewkami przygotowac
      tabliczki na ktorych np.Icek napisze,ze: tu sikalem w roku/i wstawi
      date/,natomiast wokol krzaczkow tez tabliczki gotowe do zapisania robienia siku
      przez Rachelke.A wszystko ,aby za kilka lat przyjeczalo potomstwo Ickow i
      rachelek zaswiecic swieczke w miesscu obszczanym przez dziadow-pradziadow/bogatych /
      • Gość: Gojka [...] IP: *.ccc.de 10.04.07, 10:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Emigrant Re: to jest pomysl perspektywiczny... IP: *.ostnet.pl 10.04.07, 10:48
          Zydowskie sciezki niech sobie sami Zydzi tworza i za wlasna kase, nam nie sa
          potrzebne ich akcenty w zadnym polskim miescie, ale jak tak dalej pojdzie to
          nie bedzie juz polskich miast, Zydowstwo juz ma sie dobrze w sferach wladzy
          wiec raczej marne szanse na polska niepodleglosc, Czarnota niewatpliwie jest
          ich emisariuszem, zreszta jego aparycja jest tez czysto zydowska wiec nie dziwi
          ta jego aktywnosc na korzysc zydowskiej diaspory.
          • Gość: martob Re: to jest pomysl perspektywiczny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:19
            Jest mi wstyd z powyższe posty, nienawiść, głupota, kompleksy to wszystko można
            w nich znaleźć. A co nam szkodzi taka trasa, Rzeszów na bardzo bogatą historie
            i czy się to komuś podoba czy nie również dotyczącą ludności
            żydowskiej.Tworzyli to miasto, przyczyniali się do jego rozwoju i zniknęli wraz
            z ostatnią wojną. Warci są upamiętnienia i docenienia. A ci którzy piszą takie
            bzdury jak w powyższych postach i tak tego nie rozumieją, a szkoda, bo bez
            znajomości i zrozumienia historii miejsca w których się żyje, naród/
            społeczeństwo/ jednostki odchodzą w zapomnienie.
            • Gość: żydzieszowianin Re: to jest pomysl perspektywiczny... IP: *.media.mit.edu 10.04.07, 11:49
              Tak to pomysł perspektywiczny bo dlaczego Polacy mają lepiej znać historię
              żydostwa skoro nie znają dobrze swojej. Dlaczego Polacy mają znać historię
              najeźdżców ze wschodu i orientalnych pasożytów którzy ten kraj puścili z torbami
              a teraz chcą wyludnić bo w Izraelu już im się ziemia pali pod nogami.
              Może w perspektywie ma się urzeczywistnić powiedzenie "Wasze ulice nasze
              kamienice"?W Lodzi już to przerabiali gdy za podstawionych wyimaginowanych
              żydowskich przodków przejmowali nieruchomości w sposób opisany przez Zyda Urbana
              w art. "Kup se żyda żyd się przyda"
              Mało nam jeszcze ,że całą Polskę mamy zażydzoną we wszystkich dziedzinach.
              to tak jak w następującej historii:
              "Gdy dziesięcioosobowa delegacja polskiego rządu jedzie z wizytą do Izraela ile
              pokoi zamówią w hotelu???
              -
              -
              -
              Ani jednego bo każdy zatrzyma się u rodziny"
              • Gość: mysza Re: to jest pomysl perspektywiczny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:53
                a czy nie można zrobic jakiejś normalnej trasy turystycznej, tak żeby bez
                nachalnej propagandy można było razem z dziećmi poznac okolice Rzeszowa
                • Gość: alba parchata trasa turystyczna IP: 149.9.0.* 10.04.07, 12:14
                  Nie można bo wszystko musi być podporządkowane coraz bardziej drapieżnej i
                  nachalnej żydowskiej ideologii. Trzeba tak wszystko spaprać by zwykli
                  (nieżydowscy) turyści omijali Rzeszów z daleka a będąc przejazdem nawet nie
                  wychodzili z dworca kolejowego.
              • Gość: mtg Re: to jest pomysl perspektywiczny... IP: *.pskn.east.verizon.net 10.04.07, 12:42
                ...Ale co mozna sie spodziewac po panu Marku Ciemnocie. Och!
                Przepraszam ...Czarnocie. Tak jakos jedno blisko drugiego.
                • Gość: Jurek Re: Poroniony pomysł IP: *.nat.rsk.pl 10.04.07, 12:57
                  Żydzi przylatuja samolotami na 1 dzień i zaraz wracają. Czym ich zatrzymamy w
                  Rzeszowie? Synagogami obróconymi na inne cele, parkiem - dawnym cmentarzem i
                  grobami pod Głogowem? Gdyby to ich interesowało, to juz dawno by zgłosili taką
                  potrzebę.
                  w turystyce ważne jest rozeznanie rynku. Czy ktoś pytał organizatorów
                  żydowskich pielgrzymek o zapotrzebowanie na takie wycieczki?
        • Gość: observer [...] IP: *.cc.duth.gr 10.04.07, 17:42
        • Gość: observer [...] IP: *.cc.duth.gr 10.04.07, 17:45
          • borowik1 Re: dlaczego skasowano post-prawda boli ? 10.04.07, 18:42
            proponuje zlikwidowac ten wątek bo pokazuje on Polsce i światu na jakim
            poziomie są ludzie związani z naszym pięknym regionem.
            • Gość: przewrotna baba [...] IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.07, 22:39
    • Gość: SPQR Re: Poroniony pomysł IP: *.intertele.pl 10.04.07, 15:29
      Jak tak czytam te wpisy to zbiera mnie na wymioty. Od razu zaznacze, że nie
      jestem żydem ani pochodzenia żydowskiego (żeby nikt mnie nie posądzał o
      stronniczość)ale co wam zrobił ten naród, że tak go nie nawidzicie ? Czy ktoś z
      was widzi na ulicach Rzeszowa żydów, czy któremuś z was żyd coś zrobił ? Z
      pewnością nic . Jak byście rodzili się od pokoleń w Rzeszowie jak ja to byście
      wiedzieli, że było tu bardzo dużo ludności pochodzenia żydowskiego i nikt na
      nich nie narzekał. Co do trasy to uważam, że byłoby fajnie gdyby u nas zrobiono
      jakąś atrakcje turystyczną która ściągnełaby do Rzeszowa turystów. Np. Kraków
      nabiera kolorów również poprzez wycieczki żydowskie i może u nas warto by było
      również spróbować.
      --------------------------------------------------------------------------------
      Senatus Populusque Romanus
      • Gość: antyżyd Re: Poroniony pomysł IP: 218.32.241.* 10.04.07, 17:02
        To wystąp przeciwko żydowi w zażydzonym sądzie gdzie zażydzona prokuratura na
        pewno ci nie pomoże. Wszyscy będą mataczyć ,fałszować i kręcić w sprawach a na
        koniec z prawniczym profesjonalizmem fachowo cię okradną i obrobią. Wśród żydów
        przekonasz się ,że pomimo twoich racji prawo w żydosądach jest po stronie żydów
        nawet choćby ten żyd był złodziejem, naciągaczem, pijakiem ,narkomanem ,k... itd
        dlatego, że jest żydem wśród swoich a ty nic nie wartym dla nich gojem. Ja się o
        tym na własnej skórze przekonałem i dlatego dzisiaj chce mi się rzygać nie tylko
        na ich widok ale na samą wzmiankę o żydostwie. Dlatego wcale nie dziwię się
        hitlerowcom ,że ich jak zarazę tępili bo mieli w tym swoją uzasadnioną rację.
        • Gość: rzeszowiak Re: Poroniony pomysł IP: *.dnet.pl 10.04.07, 17:06
          Dzis się zszokowałem! nie miałem pojęcia że mieszkam w tak antysemickim
          mieście. Wstyd mi za tych wszystkich małych ludzików co piszą powyżej.
        • Gość: rzeszowiak Re: Poroniony pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:54
          Takie taksty powinny być karalne! To ni mniej nie więcej tylko nawoływanie do
          nienawiści.
      • Gość: stary rzeszowiak Re: Poroniony pomysł IP: *.rzeszow.mm.pl 20.04.07, 17:44
        Gość portalu: SPQR napisał(a):

> Jak tak czytam te wpisy to zbiera mnie na wymioty. Od razu zaznacze, że nie
        > jestem żydem ani pochodzenia żydowskiego (żeby nikt mnie nie posądzał o
        > stronniczość)ale co wam zrobił ten naród, że tak go nie nawidzicie ?

Kretyn nienawidzi tego, czego nie zna, to rodzaj atawistycznego strachu przed
        czymś obcym. Myślę, że nie powinno się likwidować tego wątku- jak tu ktoś
        radził- on naprawdę oddaje poziom myślenia wielu Polaków. Antysemityzm bez
        Żydów, za to "żydem" jest każdy wróg, np. klub sportowy.
        A jeśli chodzi o trasę- jestem za, nawet jak nie będzie wielu turystów z
        Izraela, to zainteresuje ona turystów z innych krajów, gdzie nie ma tak
        prymitywnego, pszenno-buraczanego antysemityzmu.
      • Gość: 222 Re: Poroniony pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 21:23
        Ta...ty nie jesteś żydem... tak jak ja nie mam samochodu(mam 2)jestem antysemitą
        i jestem z tego dumny!!!
        A chcesz mnie skarżyć za to? To weź pod uwage ze jestem też antypigmejem i tak
        samo protestuj przeciw temu.(robactwem jesteście)
    • Gość: jestem_więc_myslę W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: *.rzeszow.mm.pl 10.04.07, 19:37
      Szanowni komentatorzy!
      Nie będę ustosunkowywał sie do wyżej umieszczonych komentarzy z przyczyn zresztą
      wiadomych.
      Idea przedsięwzięcia pana Marka Czarnoty, choc szlachetna i ludzka, to tak jak w
      przypadku sztuki, wyprzedza chyba o ileś dziesięcioleci ten zamysł. Po samych
      komentarzach można zrozumieć w jakim mieście i regionie mieszkamy i czego mozna
      oczekiwać po wszystkim co katolickie i jak dalece ten pomysł wydaje sie być
      abstrakcyjny. Niestety, w naszej świadomości zaściankowej pokutuje fakt nauki
      Kościoła, że pierwsze trzeba byc Polakiem-katolikiem, natomiast kwestia, która
      powinna byc poruszana w szkołach i w nauczaniu Koscioła, ze pierwsze nalezy być
      człowiekiem i zachowywac istotę człowieczeństwa,została jak zawsze pomijana , co
      widać w wyżej umiejscowionych komentarzach.
      Wstrętne jest to, że ci , którzy dzisiaj lżą Żydów i wszystko co żydowskie w
      Polsce, w takich przypadkach jak zarzucanie Polakom antysemityzmu , podnoszą
      największe larum, powołując się przy tym na najwięcej zasadzonych drzewek w
      Israelu w Yad Vashem, czy tez na przechowywanie Żydów w czasie okupacji Polski
      przez hitlerowskie Niemcy.Zresztą , jestem przekonany, że zdecydowana większośc
      tych krzykaczy i pieniaczy nie jest skora do żadnego dobrego uczynku, ani tez
      nie są to zwolennicy czynienia pokoju, tolerancji, dialogu.
      Jaka jest historia Żydów dla Polaka? Historia Zydów dla Polaka jest przede
      wszystkim w opracowaniach katolickich, a zatem nie nalezy wyjasniac, że
      antysemityzm europejski nie wywodzi się ( jak to niektórzy sugeruja) z
      samowymyslenia żydowskiego, ale wywodzi sie z wielowiekowej , prawie
      dwutysiącletniej historii tzw. chrześcijaństwa ( zaznaczyć muszę , że nie mam na
      mysli wyznań chrzescijanskich,ktore były przez wieki nacechowane np.tolerancją).
      Logicznym zatem jest fakt , jakie jest równiez nastawienie w Polsce i kto
      podsyca nadal takie nastroje i takie pojmowanie stereotypu Żyda.
      Dlaczego Europa nie nabiera sie już na nauki takich misjonarzy jak o.M.Kolbe,
      T.Rydzyk, H. Jankowski itp? Ci dwaj ostatni działaja przy cichym wparciu i
      przyzwoleniu Episkopatu Polski. Bowiem tłumione tam są wszelkie nastroje, które
      może nie tyle nazywane są antysemickie , ile żenująco głupie.
      Żydzi, jak każdy naród maja wsród siebie ludzie o brzydkiej, wręcz wstrętnej
      naturze. Najlepszym przykładem niech będzie fakt, jaki miał miejsce w tym roku w
      Leżajsku, że rabin z USA , który twierdził, że nie było Holocaustu poprostu
      dostał od hasydów w mordę.I niezależnie czy będziemy mówili o judaiźmie czy o
      ekonomii zydowskiej, kulturze , wszędzie pojawia się kanalie, a jak sie juz
      pojawią, to adwersarze Żydów wykorzystają to skrupulatnie, często nie
      przebierając w środkach.
      Dlaczego przeciętne polskie dzieckie nie wiedząc kto to jest Zyd , juz czuje do
      niego odrazę? Odpowiedź chyba jest tak logiczna, ze nie sposób jej komentować.
      Moge żywić tylko nadzieje, że Rzeszów, w którym mieszkam będzie otwarty dla
      każdego człowieka, który przyjedzie tutaj w gości i oby zawsze odniósł wrażenie,
      że miło mu tu było przebywac i bedzie miał ochote jeszcze tutaj wrócić.
      Główne rondo rzeszowskie nazwane imieniem Romana Dmowskiego wyjasnia chyba
      wiele, kto stał za propozycja i akceptacja nadania takiej nazwy , a co za tym
      idzie jest to niekwestionowane świadectwo dla naszego miasta
      Szanowny Panie Marku CZarnota!
      Winszuje pomysłu, jednak jakże daleko przedwczesnego.Zyczył bym sobie, aby
      włodarze tego miasta nie byli zdominowani przez tych, którzy tak naprawde (nie
      siedząc na świeczniku) decydują o tym, co tu ma być i co się tu ma dziać.

P.S. Wstyd mi za komentarze , które czytałem wyżej ( poza niewielkim procentem).
      Przypomne tylko co niektórym, ze gdy Chrystus , w Błogosławieństwach na górze
      mówił :"... Wy jesteście solą ziemii...", to wśród słuchających nie siedział ani
      jeden katolik, tylko sami Zydzi.
      • Gość: jestem_więc_myslę Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: *.rzeszow.mm.pl 10.04.07, 19:46
        SPROSTOWANIE! Zdanie :"Bowiem tłumione tam są wszelkie nastroje, które
        może nie tyle nazywane są antysemickie , ile żenująco głupie" tyczy sie
        naturalnie Europy.
    • cool_kid Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska 10.04.07, 20:38
      Jak komuś w zyciu nie wyjdzie i nic nie osiągnie, to wtedy najlepiej zwalić
      winę na Zyda prawda? Załosne po prostu.
      • Gość: Galerian Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: 84.38.160.* 10.04.07, 23:01
        Oj tak. Współczuje panie i panowie frustraci, współczuję. Jesteście jak 2 baby z
        dzisiejszego kabaretu Bałtroczyka (pewnie Żyd), które mówią "Radio M wszystkich
        kocha! Ciebie; Ciebie; Ciebie i Ciebie... a ciebie nie! Żydzie...
        • Gość: takasobie [...] IP: *.ein.unterdrueckter.codesklave.de 10.04.07, 23:30
    • Gość: Ludwik [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:35
      • Gość: dżep koniec postów ,zydki się wk..... IP: *.chem.uconn.edu 10.04.07, 22:51
        Koniec postów bo cenzura nastała jak się żydki z wybiórczej wk....
        • Gość: Ludwik Re: koniec postów ,zydki się wk..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:55
          mala zmiana z GW na GŻ
          • Gość: Ludwik Re: koniec postów ,zydki się wk..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 23:00
            Wykasujcie wsztstkie posty przeciw powstaniu trasy.I jutro mozecie napisac ,ze
            pomyskl spotkal sie z aprobatą forumowiczow.Zalosne
    • Gość: ja pytanie do adminów!! IP: *.res.pl 10.04.07, 23:40
      czy Państwo zgłoszą ten wątek odpowiednim instytucjom? bo część wypowiedzi
      kwalifikuje się jako przestępstwo.
      • Gość: SPQR Re: pytanie do adminów!! IP: *.intertele.pl 10.04.07, 23:42
        Masz w zupełności rację pewne organy państwa powinny zająć się niektórymi
        wpisami !
        • Gość: mason o Michniku IP: *.dnet.pl 11.04.07, 00:17
          jeśli kaźdy Polak byłby przynajmniej w połowie takim patriotą polskim jak
          Michnik to bylibyśmy najbardziej patriotycznym narodem na świecie
          • Gość: Blanka Re: zydzi IP: *.171.43.117.crowley.pl 11.04.07, 08:22
            żadnej ścieżki dla żydów
            • Gość: mtg Re: zydzi IP: *.pskn.east.verizon.net 11.04.07, 12:52
              ...Jestes pewien? ...A moze sciezki zdrowia? ...Takie jak ZOMO organizowalo dla
              Polakow!
              • Gość: sceptyk Polski antysemityzm IP: 84.38.160.* 11.04.07, 16:49
                Wiekszośc postów powyże j potwierdza tezy o polskim abntysemityzmie zyjącym do
                dzisiaj.
                W Polsce było i jest przyzwolenie dla antysemityzmu, rasizmu i zbrodni
                popełnianych przez Niemców i Polaków na "narodzie wybranym".

I mają rację ci którzy mówią że niemcy nie przypadkowo dokonywali holocaustu na
                tereneach Polski - po prostu tu było na to przyzwolenie autochtonów :)

Przy tym zdaję sobie sprawę że większość antysemickich wypowiedzi pochodzi od
                małolatów, wściekłych szczeniąt , małych bydlątek nie zdających sobie sprawy z
                tego co piszą.
                • ares19 Re: Polski antysemityzm 11.04.07, 17:11
                  hmm - tak sobie myśle skąd sie to im bierze - plucie, nienawiść, antysemityzm...
                  Czy to wpływ lekcji religii, szkół kierowanych odgórnie przez przerosniętego
                  wszechpolaka z teczką ministra???
                  A może po prostu efekt frustracji tych jak napisał poprzednik "małych bydlątek"
                  - mających świadomośc że na stracie w dorosłe zycie są na straconej pozycji -
                  więc przynajmniej sobie na "zydów" poplują???

• Gość: ciekawski Re: Polski antysemityzm IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 11.04.07, 18:06
                    Pytanie : Ilu Polakow uratowali Zydzi podczas wojny (chodzi o tereny wschodnie
                    po wkroczeniu Rosjan).
                    A co do tej sciezki , jest to glupi pomysl , na tragedii robic biznes.
                    • Gość: ja Re: Polski antysemityzm IP: *.res.pl 11.04.07, 18:12
                      a jaki przelicznik wg ciebie będzie odpowiedni żeby pamiętać o tym że kiedyś i
                      oni tu mieszkali?? 1 do 1? 1 do 5? 1 do 20? a może policzymy życie ludzkie w
                      dolarach, euro albo w złocie???...
                      • Gość: i ja Re: Polski antysemityzm IP: *.serverkompetenz.net 11.04.07, 18:55
                        twardy przelicznik ,bo ich Bogiem jest weksel
                    • piotrzr Re: Polski antysemityzm 11.04.07, 20:11
                      Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> Pytanie : Ilu Polakow uratowali Zydzi podczas wojny (chodzi o tereny wschodnie
                      >
                      A ilu zamordowali w czasie wojny - z przyczyn głownie rabunkowych, a ilu Zydów
                      zamordowali - tych co ocaleli z shoah i mieli odwagę wracac w rodzinne strony???
                      Czy znasz historię pogromów rzeszowwskiego i krakowskiego w 1945??
            • cool_kid Re: zydzi 11.04.07, 21:59
              Blanka ty się nie wypowiadaj i siedź w Przybyszówce antysemitko.
            • Gość: rze Re: zydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:55
            • Gość: rzeszowiak Re: zydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:58
              Publikacja takich postów to skandal! Wydaje mi się, że moderator lub
              administrator powinien teksty poniżej pewnego poziomu po prostu kasować. To się
              w większości kwalifikuje do jakiegoś prywatnego bloga, ale tutaj na coś takiego
              nie powinno być miejsca! Niech sobie takie prymitywy gardłują na wszechpolskich
              wiecach, trzymając rączki w hitlerowskim geście.
    • Gość: SPQR Re: jaki szef taka gazeta IP: *.intertele.pl 10.04.07, 23:40
      Wstyd mi, że żyje w takim mieście gdzie tyle jest antysemityzmu :-( te wpisy
      antysemickie nadają się do ścigania przez prokurature (administratorzy mogą się
      wykazać)!
    • Gość: kerry obrzydliwe miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:13
      Od czasu do czasu przy dyskusjach o Zydach, homoseksualistach, feministkach itp., mieszkancy Rzeszowa pokazują swoje najczesciej spotykane oblicze.

To przez takich ksenofobicznych prymitywow, Rzeszow jeszcze dlugo bedzie zapyzialym zasciankiem. I to mimo czystych swiezo wyasfaltowanych ulic, odmalowanych kamienic i galerii na ktore czekacie z takim utesknieniem.
      • cool_kid Re: obrzydliwe miasto 11.04.07, 21:43
        Coraz bardziej mnie to wkurza. Pełno tu nietolerancyjnych prostaków, tępych
        ograniczonych ludzi o mentalności wieśniaka. Ta agresja, chamstwo, brak kultury
        i obycia i to gapienie się na przechodniów jak na wsi. Większość mieszkańców to
        niestety przesiedlency ze wsi i czesto to widać w codziennym życiu.
    • mateusz.maciejczyk ale idea ;-) 11.04.07, 21:27
      Niektóre komentarze są nietrafione. Ale obrażanie Rzeszowian też nie jest na
      miejscu.

Większość Polaków ma za złe nacji żydowskiej to, że się czegoś dorobiła i umiała
      radzić sobie w trudnych chwilach. Reszta posiada wiedzę historyczną większą bądź
      mniejszą na temat tego państwa i tych ludzi.
      Zacznijmy może od pytania, dlaczego żydzi mają mieć lepiej na świecie niż inne
      narodowości? Np. USA, czego w tym kraju narodowość żydowska ma większe
      uprawnienia od przykładowo Polaków? Dlaczego Izraelici w większej mierze dzielą
      ludzi na żydów i gojów, a tych gojów porównuje się niejednokrotnie do zwierząt?
      Dlaczego Izraelici którzy posiadali w państwie Polskim przywieleje np.
      pobieranie lichy przez co się dorobili, a co było zabronione dla chrześcijan
      domagają się teraz wielomiliardowych reparacji powojennych? Pisałem o tym nie
      raz, nie tylko ta nacja wiele straciła. Jednak tylko ona upatruje sobie w
      narodzie Polskim wrogów a co za tym idzie Polacy są wrogo nastawienie do Żydów.
      Wiele milionów osób podczas II wojny światowej ucierpiało, ale tylko w perfidny
      sposób wspomniany Izraelita chce niewiadomo jakich rekompensat. A co z Polakami
      z dziada pradziada, którym zostały zagarnięte majątki? Co z tymi którzy zginęli
      podczas II Wojny w Obozach koncentracyjnych, Katyniu, Charkowie, Miednojach, czy
      walce na polu bitwy lub pod gruzami walących się budynków? Czy o nich nie należy
      wspominać? Czy Polak w Polsce musi być gorszy?
      • Gość: ciekawski pytanie cd IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 11.04.07, 23:53
        Czy Polacy ratowali Zydow - odp. TAK (duza czesc w stosunku do innych
        narodowosci).
        Czy Polacy krzywdzili Zydow (wtym mordestwa na Nich) - odp. TAK (byly
        takie przypadki).

teraz

Czy Zydzi ratowali Polakow (kiedy byli w potrzebie) - odp. .... (czekam)
        Czy Zydzi krzywdzili Polakow (wtym mordestwa na Nich) - odp. TAK (znamy
        wiele takich przypadkow).

Sumujac Polacy w wiekszosci byli obojetni na los Zydzow lub sie bali o
        los swojej rodziny , byli jednak tacy ktorzy narazali sie by uratowac
        Zydow ,byli tez i tacy ktorzy z nienawisci lub dla wzbogacenia sie
        dopuszczali sie czynow nie godnych chrzescijaninowi.

Zydzi hmmmmmmm sami ich sumujcie ale wpierw odpowiedzcie czy
        podawali Polakom pomocna dlon, kiedy jej potrzebowali.

PS ludzie dziela sie na zlych i dobrych , w jednym narodzie jest
        przewaga dobrych w innym odwrotnie.
        • Gość: Blanka Re: strasi bracia w wierze IP: *.171.43.117.crowley.pl 12.04.07, 02:49
          cool_kid obrońca żydów ? słuchaj,ja do nich nic nie mam,niech sobie żyją ale niech sie nie wtrącają i nieszkodzą państwu które zrobiło dla nich tak wiele - mam na myśli naszą piękną Polske :) chociaż ich obecność widać też w USA - judeny jedne !
      • ares19 Re: ale idea ;-)u maciejczyka 12.04.07, 08:07
        mateusz.maciejczyk napisał:

> Niektóre komentarze są nietrafione. ?>>>
        > Dlaczego Izraelici którzy posiadali w państwie Polskim przywieleje np.
        > pobieranie lichy przez co się dorobili, a co było zabronione dla chrześcijan
        > domagają się teraz wielomiliardowych reparacji powojennych?
        > Wiele milionów osób podczas II wojny światowej ucierpiało, ale tylko w
        perfidny
        > sposób wspomniany Izraelita chce niewiadomo jakich rekompensat. A co z
        Polakami
        > z dziada pradziada, którym zostały zagarnięte majątki? Co z tymi którzy
        zginęli
        > podczas II Wojny w Obozach koncentracyjnych, Katyniu, Charkowie, Miednojach,
        czy walce na polu bitwy lub pod gruzami walących się budynków? Czy o nich nie
        należywspominać? Czy Polak w Polsce musi być gorszy?
        >

Od młodego kandydata na polityka nalezy wyagać więcej...od pisania głupot..

Jakież to przywileje mieli żydzi w Polsce...co ty dziecko wypisujez :)))

A w "w Obozach koncentracyjnych, Katyniu, Charkowie, Miednojach, czy walce na
        polu bitwy lub pod gruzami walących się budynków" - obywatele polscy narodowści
        żydowskiej stanowili niemały odsetek ofiar... dlaczego więc zawłaszczasz te
        miejsca wyłącznie dla Polaków... Co chcesz przez to dowodzić???
        Nie słyszałeś o oficerach polskich narodowości żydowskiej w Katyni i innych
        miejcch ???
        Ubolewana z powodu pisania głupot przez kandata na polityka stopnia
        wszelakiego :(
        • Gość: inny swiat Re: z drugiego konca polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 10:59
          a tak ladnie pisali o waszym miescie w szczecinskich gazetach, ze tak czysto,
          ladnie i wogole..., i prawie bym uwiezyl, ale z ciekawosci spojrzalem na wasza
          strone i czar prysl z ogrmna predkoscia. Jak widac, roznica miedzy wschodem i
          zachodem polski jest ogromna, kotra widac nie tylko w czasie wyborow.
          • Gość: As Re: z drugiego konca polski IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 12.04.07, 11:15
            Wiekszosc wpisów tutaj nie pochodzi z Rzeszowa - wystarczy spojrzeć na IP.
          • Gość: stud Re: z drugiego konca polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 12:20
            co to jest "kotra", albo inczej po jakiemu to jest ?
        • mateusz.maciejczyk troszkę historii ;-) 12.04.07, 12:54
          > Jakież to przywileje mieli żydzi w Polsce...co ty dziecko wypisujez :)))

W początkowych wiekach istnienia państwa polskiego (zaraz po rozbiciu
          dzielnicowym) żydzi zarządzali i dzierżawili mennicami książęcymi. W czasach
          późniejszych w większości ludność narodowości żydowskiej mogła udzielać pożyczki
          na procent, katolikom było to zakazane. Na mocy przywilejów zatwierdzonych przez
          Kazimierza Wielkiego powstały w ramach miast osobne dzielnice żydowskie z własną
          organizacją wewnętrzną. Każda Gmina posiadała żydowską szkołę, a w większych
          miastach powstały uczelnie wyższe (jesziwy). W 1580 roku Stefan Batory ustanowił
          specjalny Sejm Żydowski. Wiek XV i XVI był czasem uzyskania rozległej autonomii
          w Polsce. Dopiero konflikty na tle wyznaniowym i ekonomicznym w XVII sprawiły,
          że Polska nie była już tak bezpieczna dla nich jak wcześniej.
          To tak do XVII wieku pokrótce

Jeżeli to nie były przywileje to ja nie wiem co nim było ;-) Od wieku XVIII może
          później dokończę ;)

> A w "w Obozach koncentracyjnych, Katyniu, Charkowie, Miednojach, czy walce na
          > polu bitwy lub pod gruzami walących się budynków" - obywatele polscy narodowści
          >
          > żydowskiej stanowili niemały odsetek ofiar... dlaczego więc zawłaszczasz te
          > miejsca wyłącznie dla Polaków... Co chcesz przez to dowodzić???

Nigdzie nie wspomniałem o pochodzeniu. Chociaż proszę bzdur nie pisać że zostali
          tam wymordowani tylko pochodzenia żydowskiego, ponieważ źródła inaczej podają.

Pozdrawiam
          • ares19 wobec antysemickej histerii 12.04.07, 13:24
            Zaraz, zaraz - to te prawa Zydzi brali sobie sami - czy też były im UDZIELANE
            przez mądrych władców Polski???
            Mnie się wydaje że raczej to drugie - więc jak mozna wobec tego budować zarzuty
            dla Żydów??
            Królowie i ich doradcy wiedzieli po prostu kto rozwija gospodarkę, przyczynia
            się do rozwoju miast - to własnie żydzi i niemcy.
            Wystarczy poptrzeć na wyniosła kaminice rzeszowskiej ul Okrzei, Baldachów,
            gałęzowskiego i Grunwaldzkiej :) czy krakowskiego Kzimierza!!!
            A że zazdrość polskiego motłochu brała często górę na rozsądkiem - to i były
            pogromy.
            A kto praw do lichwy katolikom zakazywał - Żydzi???
            A ja nie powiedziałem, że ginęli tylko zydzi = dopowiedziałem tylko to - czego
            pominełeś i przemilczałes w swojej demagogicznej i antysemickiej w grucie
            rzeczy wypowiedzi- Panie M>M.
            A antsemityzm w tej dyskusji, który się wpisujesz swymi wypowiedziami jest
            odrażający. Już wiem że należy cie olewać przy natstepnych próbach wyborczych -
            fee nieładnie panie M.M
            • Gość: WasylNeczystyj [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 14:47
              • Gość: ciekawski do aresa IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 12.04.07, 16:16
                ares nie chodzi o to czy dal im krol czy ksiaze t takie prawa ,
                problem w tym , ze nie ma w nich wdziecznosc za to co dla nich zrobilismy.
                Mozna smialo powiedziec , ze uratowalismy ich przed zaglada , kiedy
                przyjmowalismy ich do swojego kraju.Nasza serdeczna slowianska goscinnosc
                wykorzystali a co dali w zamian ? wlasnie co dali.
                Kiedy w XVIII wieku zabrano im przywileje , oburzyli sie i stalismy sie
                dla nich wrogami (nie mam na mysli biedoty zydowskiej).Sam widzisz z jaka
                spotkalismy sie wdziecznascia.
                Musze zaznaczyc , ze jest duzo zydow darzacych nas sympatia.
                Wiec moze lepiej serdecznoscia podejsc do tej grupy a ta druga olac niech
                sie gnija w swym jadzie nienawisci.
                W kazdym narodzie sa ludzie dobrzy i zli tak tez jest u nas i u nich.
                • ares19 od Aresa 19 12.04.07, 18:29
                  Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> ares nie chodzi o to czy dal im krol czy ksiaze t takie prawa ,
                  > problem w tym , ze nie ma w nich wdziecznosc za to co dla nich zrobilismy
                  > .
                  > Mozna smialo powiedziec , ze uratowalismy ich przed zaglada ,

A własnie oto chodzi. że byli doceniani przez władców Polski - za ich wkład w
                  rozwój kraju. Za wnoszenie do zacofanego kraju nad Wisłą - cywilizacji
                  pieniądza, rozkręcanie gospodarki , handlu.
                  To my powinniśmy być im wdzięczni albo conajmniej dobrze ich wspominać - za
                  wkład w rozwój nauki, sztuki, urnbanistyki i literatury!!
                  My ich ratowalismy?? A poczytaj sobie wydane przez wydawnictwo UJ ksiązkę Moshe
                  Ostera "Gehinom znaczy piekło" chłopaka z Rzeszowa - mieszkal na Kopernika
                  1/dzis oczywiście koło 80-tki/- jak mordował sie przy odbudowie mostu na
                  lwowskiej pod batami niemców /w 1939 r. gdy mial 13 lat/ a gapie na brzegu
                  cieszyli sie z udręki zydowskiej, jak żebral na stroniwie u nobliwych mieszczek
                  o wodę i coś do jedzenia - a był przeganiany 'Bo wyście ukrzyzowli Jezusa", jak
                  katował go policjant granatowy-Polak bo wytrząsnąl mu i jego bratu ziemniaki i
                  buraki spod koszuli.
                  Jak męty uliczne - tzw polscy strażacy katowali i pędzili zydów do niewolniczej
                  pracy. Jak polscy chłopcy - junacy pilnowali zydów nad dołami śmierci w lesie
                  głogowskim przed niemieckimi egzekucjami.
                  A co do tego Jezusa - przecież to kosciól katolicki wmawial ciemnocie /i dalej
                  wmawia/ ową winę zydowską -w imię mitu, legendy namawiając do nietolerancji.
                  Zapominając że Jezus byl przecież Zydem i sam /jeśli był/ wybral smierć w imię
                  wyższych racji :)
                  A jak owo polskie ratowanie przed zagładą wyglądało - ot poczytaj sobie np
                  "monolog polsko-zydowski' Henryka Grynberga .
                  Są oczywiscie tysięczne przykłady polskich "sprawiedliwych sród narodów świata"
                  - ale oni zapewne mocno wstydzili by sie za wypowiedzi pana Maciejczyka i spółki :(
                  • Gość: ciekawski Re: od Aresa 19 IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 12.04.07, 21:09
                    uratwoanie ich od zaglady nie mialem na mysli II wony swiatowej ale wiek
                    XVI kiedy masowo uciekali z Europy Zachodniej przed zaglada.
                    A co powiesz o zawroconym statku z uchodzcami zydowskimi u wybrzezy US.
                    Dlaczego , bogaci zydzi uciekli wczesniej a biedote zostawili na zaglade.
                    Ogladalem film akcja w Czechach jak Anglik ratuje dzieci zydowskie , wyworzac
                    je do Anglii.Film powstal dzieki ludziom , ktorzy zostyali uratowanie ,
                    wiesz i to jest piekne w tym,ze wtedy dzieci dzisaj staruszkowie maja
                    wdziecznosc dla niego za uratowanie zycia,byl tez tam watek gdzie bogaty
                    zyd pol roku przed wkroczeniem niemcow sprzedaje drugiemu zydowi dom za 1/3
                    ceny i wyjezdza do Chicago.Ten celebrowal ze zrobil interes zycia aza 1/2 roku
                    musial zamienic na barak obozowy.Jest wielu zydow ktorzy zostawili majatki w
                    Polsce,ledwo uszliz zyciem.Sa bardzo wdzieczni Polakom , za uratowanie zycia.
                    Ale sa tez tacy ktorzy nie mieli i nie maja z Polska nic wspolnego ale
                    chca kase za majatki wspolbraci w wierze.
                    Czy ty czaisz do czego zmierzam , sa dwie grupy ludzi dobrzy i zli.
                    A jeszcze co do majatkow , prawowici wlasciciele moga je odebrac prawnie,
                    przyklad Pan Balamut , Dom Papieza w Wadowicach.Nie musial walczyc tak
                    jak inni o pozostawiony majatek a wiesz dlaczego , bo prawnie byl to
                    jego wlscicielem a teraz ludzie , ktorzy nawet palcem nie kiwneli dla
                    ratowania swoich braci w wierze teraz chca zaplaty za ich majtki czy
                    to nie jest wstretne.
                    A co do Polakow , rozni byli ,sa i beda ale nie plujmy na siebie
                    i na Nasz kraj.Moze czas na szacunek dla siebie i Naszej Ojczyzny.

Dziekuje
                    • mateusz.maciejczyk Re: od Aresa 19 12.04.07, 21:21
                      nic dodać nic ująć.
            • mateusz.maciejczyk ares 12.04.07, 16:43
              Na czym polega moja wrogość do narodu żydowskiego? Na tym, że śmiem im zwrócić
              uwagę iż wiele od Polaków uzyskali a w zamian nic nie dali? Brawo.

Następnym razem przy używaniu słów proszę sprawdzić co oznacza ono teraz pozwolę
              sobie przytoczyć jego definicję:

Antysemityzm - nienawiść do Żydów, prześladowanie ich, jedna z form rasizmu,
              szowinizmu i nietolerancji.

Antysemityzm – uprzedzenie, postawa wrogości w stosunku do Żydów[1][2][3],
              postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa. Najbardziej ekstremalny
              antysemityzm głosiła ideologia niemieckiego nazizmu, doprowadzając do zagłady
              narodu żydowskiego w okupowanej Europie.

Przykro mi ja nie odnajduje żadnego określenia mojej osoby w tych definicjach.
              Jeżeli pan uważa, że zwrócenie uwagi na konflikt interesów który widać na
              codzień jest antysemityzmem, to jest to tylko i wyłącznie pana opinia.
              Niestety albo stety, ja jestem człowiekiem tolerancyjnym dopóki dopóty ktoś nie
              wchodzi do mojego mieszkania i nie nakazuje mi zrobić czegoś wbrew mojej woli.
              Żyję w państwie Polskim i nie pozwolę sobie, żeby pamięć o Polakach była
              przysłaniana ludźmi innej narodowości. Nie pozwolę również na określanie
              społeczeństwa polskiego mianem "polskiego motłochu" jak to pan zrobił.
              Mój pradziad zginął w niewoli niemieckiej podczas II wojny światowej. Został mu
              zagarnięty cały majątek. Jego rodzina musiała żyć przez wiele lat w głębokiej
              biedzie. Państwo nic im nie zwróciło. Jeżeli Polak nie dostał reparacji
              powojennych to dlaczego ktoś inny ma dostać? Że niby za sprawą naszego narodu
              doszło do eksterminacji narodu żydowskiego? Z tego co podają źródła historyczne
              to Niemcy rozpoczęli II wojnę tak jak i I. To Hitler wybudował obozy. To
              Stalinowcy z Hitlerowcami dopuszczali się mordów wspierani przez zachodnie
              korporacje również pod zarządem dzisiejszych Izraelitów. Naród polski w czasie
              swojego 1000-letniego istnienia zezwolił Żydom na osiedlenie się w naszych
              granicach, ustanowił dla tej nacji przywileje, przez setki lat dzięki Polakom
              ten naród mógł funkcjonować, pomnażać swoje majątki et cetera, et cetera.

A teraz co otrzymaliśmy w zamian? Wielu Polaków oddało życie ratując Żydów.
              Wielu Żydów wydawało nazistom swoich rodaków. Znaleźli się i tacy Polacy, którzy
              wydawali i żydów jak i Polaków. Ale czy kiedykolwiek naród Żydowski pomógł
              Polakom? Ja sobie tego nie mogę przypomnieć.

Jeżeli więc dzisiaj w państwie demokratycznym, gdzie zgodnie z konstytucją
              przysługuje mi wolność słowa przychodzi mi na myśl stwierdzenie, że na arenie
              międzynarodowej są grupy lobbystów żydowskich którzy wręcz chcą wymusić
              reparacje powojenne z rzędu 70mld złotych na państwie Polskim (2xbudżet roczny
              kraju), a ja się z tym nie zgadzam i zostaje w ten sposób posądzony o
              antysemityzm to gdzie tutaj logika? Brawo po raz kolejny drogi Panie

Apropo olewania. Olewać to może sobie pan kwiatki. Ja jestem człowiekiem. Jeżeli
              pan oczekuje szacunku ode mnie czy innych osób proszę liczyć się z tym, że ja
              czy inna osoba oczekuje tego w zamian.
              • Gość: jestem_wiec_mysle Re: ares IP: *.rzeszow.mm.pl 12.04.07, 17:30
                Szanowny mateuszu.maciejczyk
                Moze warto by Pan poczytal troszke historii Polski ale takiej nie w opracowaniu
                narodowo-katolickim.Moze warto by dowiedzial sie Pan kim byl np narodowy bohater
                Polski opiewany w piesniach Stefan Czarnecki , kim byl np dla Zydow.Radovan
                Karadzic dla bosniackich serbow tez byl bohaterem.
                • Gość: jaeger mówię jestem, w domyśle czytam Wyborczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 17:42
                  lepiej przestań myśleć bo tracisz czas na marne
                  • Gość: jestem_wiec_mysle Re: mówię jestem, w domyśle czytam Wyborczą IP: *.rzeszow.mm.pl 12.04.07, 22:09
                    jaeger,czy czytanie wyborczej to jakas skaza, jakis blad?Polak katolik nie moze
                    czytac takiej gazety?A moze mam czytac goscia niedzielnego lub ogladac TV trwam
                    i jeszcze sluchac radio maryja?
                • mateusz.maciejczyk Re: ares 12.04.07, 20:01
                  nie korzystam z literatury narodowo-katolickiej. To co napisałem jest w
                  podręcznikach do historii. Zresztą teraz przeglądając sobie strony internetowe
                  to co napisałem wcześniej jest na wielu stronach izraelitów ;-) więc nie wiem
                  czego się mamy tego nagle zacząć wypierać...
                  • Gość: mtg Zaklamany Swiat. IP: *.delv.east.verizon.net 12.04.07, 23:27
                    ...Ja osobiscie jak bym byl "Bogiem" to wybral bym Eskimosow albo Czerwono-
                    skorych. To sa ludzie, ich "Slowo" jest wiecej warte niz 10 podpisow zrobionych
                    notarialnie i ztwierdzonych przez sad. Ja mysle, ze "Bog" byl pijany i nie
                    wiedzial co robi albo czy "Bog" jest, ... jak pisze Urban.
                    • Gość: ciekawski Re: Zaklamany urban IP: 70.131.206.* 12.04.07, 23:40
                      a urban to jest twoj autorytet no tak ten to ma slowo hehe
                      i jest Jego odzwierciedleniem hehe Niech on sie popatzy na siebie , kim
                      jest pozniej niech napisze co stwierdzil patrzac na siebie hehe
              • Gość: filosemita :)) co nam dali ZYDZI IP: 84.38.160.* 14.04.07, 08:40
                mateusz.maciejczyk napisał:

Ale czy kiedykolwiek naród Żydowski pomógł
                > Polakom? Ja sobie tego nie mogę przypomnieć.

Boś głupi albo za krótko zyjesz...

Ano pomógł - bo dał mistrzów słowa polskiego - Tuwima, Leśmina i tak jakoś po
                matce - Mickiewicza . Kilkunastu rezyserów filmowych - jak chociażby Mistrza
                Polańskiego, kompozytorów - np Rubinsteina.
                Dał bohaterów polskich powstań narodowych - powinieneś wiedzieć coś o gen. Berku
                Joselewiczu.
                Dał doskonałego twórcę wspólczesnej najlepszej gazety polskiej - Pana Red. Michnika.
                Dał jednego z najlepszych Ministrów Spraw Zagranicznych w historii III R-plite -
                Pana Rotfelda.
                Ale po co ja to piszę - do takich tępawych antsemitów jak maciejszyk i spólka??
                Dzielne dzieci ostatniego pogromcy Zydów - Władzia Gomółki - waszego
                podkarpackiego rodaka :)))
                Jesteście obrzydliwy w swej antyżydowskiej ksenofobii.
                Ale jak to ktoś powiedzaił "Polak zarażą się antysemityzmem z mlekiem matki"
                • zgryz41 Re: co nam dali ZYDZI 14.04.07, 12:31
                  Czytam Gazetę Wyborczą, cenię Tuwima, Leśmiana, Słonimskiego, Rubinsteina,
                  Polańskiego i wszystkich mądrych ludzi bez względu na pochodzenie i opcję
                  polityczną, bo podobnie jak jeden z forumowiczów, dzielę ludzi na dobrych i
                  złych, mądrych i głupich. Dlatego nie bardzo rozumiem tych wszystkich, których
                  oburza postawa p. Mateusza Maciejczyka i nawet domagają się wejścia na forum
                  prokuratora. Pana M.M. nie znam, ale podoba mi się jego opanowanie i jasne
                  wykładanie swoich poglądów na pewne sprawy,w oparciu o fakty. Bo niewątpliwym
                  faktem jest, że nie tylko Żydzi utracili majątki w czasie wojny, ale Polacy
                  także. I faktem też jest, że zarówno I jak i II wojnę światową wywołali
                  Niemcy.Czy przypominanie o tym jest antysemityzmem?
    • Gość: lukacz Re: ale idea ;-) dość fałszu! cd. IP: *.ccc.de 12.04.07, 10:48
      . A jednak Żydzi Izraela bronią na arenie propagandy międzynarodowej, jak tylko
      mogą. I my, Polacy, powinniśmy się od nich tego nauczyć. Wtedy dopiero oni nie
      będą mogli nas pokonać. I wtedy dopiero będziemy efektywni.
      * Oto jest oryginał wypowiedzi Israela Singera, po angielsku. Reuters Agency
      reported from Buenos Aires, Argentina on Fri, 19 April 1996 (14:50:17 PDT) on
      The World Jewish Congress.
      Israel Singer, General Secretary of the World Jewish Congress stated that "More
      than three million Jews died in Poland and the Polish people are not going to be
      the heirs of the Polish Jews. We are never going to allow this. (...) They're
      gonna hear from us until Poland freezes over again. If Poland does not satisfy
      Jewish claims it will be "publicly attacked and humiliated" in the international
      forum."
      • Gość: stud Re: ale idea ;-) dość fałszu! cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 12:23
        przecież żydowstwo międzynarodowe już dawno zapowiedzialo, że będzie sobie
        robić kpiny z Polaków, jeśli im tylko majątków nie oddamy, ... pytanie, skąd
        się nagle tylu Żydów namnożylo ?
    • Gość: jestem_wiec_mysle Re: ale idea ;-) dość fałszu! IP: *.rzeszow.mm.pl 12.04.07, 12:05
      Lukacz.Zostawmy moze to co Zydowskie i skupmy sie na tym co nie katolickie , w
      historii Polski.Reszte dospiewaj sobie sam.A jesli tego nie rozumiesz, to juz
      nie moj problem.
    • Gość: romulus Re: Antysemityzm Maciejczyka IP: *.dnet.pl 14.04.07, 22:43
      Juz dawno nie zabieralem glosu na tym forum.Oczy przecieram ze zdumienia jak
      daleko ta dyskusja odeszla od zasadniczego tematu czyli trasy historycznej.Bąc
      co bąc to jednak jest kawał historii w tym naszej związanej z zydami w
      Rzeszowie.Sądze ze zanikająca gwiazda telewizji Rzeszów Pan Marek C.chce cym ś
      tam się wykazać jako pracownik a raczej urzędnik magistratu.Pomysł dobry.Ale
      brak mi szczegółow tego pomysłu. Rzyciłem kilka lat temu hasło o muzyce
      klezmerowskiej jakiś spotkaniach czy coś tam podobnego.Dzisiaj gdy czytam te
      posty w wiekszości nieprzychylne zydom to dochodze do wniosku że chyba
      przeceniłem nzsza społeczność.Tkwi w niej jakaś nuta odwetu za to co było..To
      tak jak dzisiaj wielu chce rozliczen przeszlości i to nie tej odległej .Wsród
      nie tylko innych wyznawców tego czy tamtego swatopoglądu.To jest takze
      rozliczanie pomiędzy katolikami.To jest jakiś obłęd.Pomimo tego życzę aby
      pomysł się powiódł a Pan Prezydent nie uległ tzw większości.Moim zdaniem nie ma
      obaw a tylko będzie to dobrze świadczyć o nas jako ludzi z tego regionu
      • Gość: Prześmiewca Re: Antysemityzm Maciejczyka IP: *.centertel.pl 14.04.07, 23:18
        Gdzie tkwi problem?Problem powstał w 1943r gdy Niemcy rozdali w Rzeszowie
        żydowski majątek.
    • Gość: jestem_wiec_mysle W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: *.rzeszow.mm.pl 15.04.07, 03:50
      Wczoraj o godz 20:15 na TV1 mozna bylo ogladnac film "Lista Shindler"Ciesze sie
      , bo to najlepszy komentarz (nie przypadkowy chyba w tym temacie) dla wszystkich
      osob piszacych tu swoje (najgrzeczniej mowiac) negatywne opinie.Slowem
      "winszuje" specyficznego podejscia i stroniczej wiedzy.
      We al kulam, elocha selichot, selach lanu, mechal lanu, kaper lanu.(Za wszystkie
      nasze grzechy, B-że Miłosierny, przebacz nam, daruj nam, wybacz nam.)

• Gość: ciekawski Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 15.04.07, 05:06
        a do kometrzy nie dodali,ze podczas krecenia filmu , powstala fundacja pomocy
        zydom na wschodzie (dokladnie w Drohobyczu), pewna starsza pani zydowka
        z Drohobycza skarzyla sie , ze pieniadze przejela jakas organizacja z USA.
        Hmmmmm widzisz jak jest biednemu to nawet wiatr w oczy wieje,
        niezaleznie od pochodzenia.A co tej trasy to glupi pomysl,bo to tak
        jakby na tragedii ktos chcial zrobic pieniadze reklamujac nia miasto.

Wy widzicie u Polakow tylko zle cechy a oczekujecie,zeby u was widziano
        tylko te dobre.Mysle ,ze wszystkich powinno sie mierzyc jedna miara.
        • Gość: romulus Re: W Rzeszowie powstanie Trasa Żydowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 17:48
          I tutaj z ciekawskim się zgadzam.Na nieszczęściu nie powinno się robić jakieś
          tam kariery czy popularności.Dlatego w swojej wypowiedzi zaznaczylem że powinien
          być konkretny plan zamierzenia.Szczególnie w miejscach gdzie Zydzi doznali
          krzywd .Mam na myśli szlak z getta na dworzec kolejowy czy też inne.To musi być
          bardzo przemyślane.
    • Gość: Obserwator Ja tutaj nie widze, zeby byl antysemita IP: *.icm.edu.pl 16.04.07, 00:01
      To, ze martwi sie o losy i historie Polakow chyba nie oznacza ze jest
      antysemita? Nie widze w jego wypowiedziach zadnej agresji skierowanej do tego
      narodu. Jezeli stwierdzenie oparte zreszta na historii mowiace o tym, ze
      narodowosc zydowska nie powinna miec za zle Polakom tylu rzeczy gdyz bylismy ich
      przyjaciolmi i tak na prawde pomagalismy im jest antysemityzmem to warto sie
      zastanowic czy ktos rzeczywiscie wie co to slowo oznacza.
      • ares19 Ja w nim widzę antysemitę 20.04.07, 17:25
        Gość portalu: Obserwator napisał(a):

> To, ze martwi sie o losy i historie Polakow chyba nie oznacza ze jest
        > antysemita? Nie widze w jego wypowiedziach zadnej agresji skierowanej do tego
        > narodu. Jezeli stwierdzenie oparte zreszta na historii mowiace o tym, ze
        > narodowosc zydowska nie powinna miec za zle Polakom tylu rzeczy gdyz bylismy ic
        > h
        > przyjaciolmi i tak na prawde pomagalismy im jest antysemityzmem to warto sie
        > zastanowic czy ktos rzeczywiscie wie co to slowo oznacza.

To taki młody antysem. - ale nie skin, czy gertychowski wszepolak. To taki miły
        chłopiec który albo kłamie albo kierując sie niewiedzą fałszuje historię. Całe
        dwudziestolecie miedzywojenne to było szykanowanie żydów, spychanie ich na
        pozycje gorszej kategorii, ghetta ławkowowe tworzone przez takich miłych
        studencików jak M. w czapeczka korporanckich- tylko z kastetami i lagami w ręku,
        wrzucanie bomb i petard do sklapów zydowskich, agresywna propaganda kościelna w
        stylu "nie kupuj u zyda" w czym pierwsze miejsce miały pisemka rodem z
        Niepokalanowa, prostacka anstysemicka propaganda Dmowskiego... to mało??
        Tylko że studencik M. - udaje że tego nie wie albo nie wie faktycznie...to niech
        sie młodziak uczy...historii.A okres II wojny...tysiące szmalcowników wydające
        Zydów w ręce niemców albo biorący łapówki za niewydawanie, szabrownicy buszujący
        po mieszkaniach wysiedlonych zydów, mordowanie zydów za przyzwoleniem
        niemieckim,granatowi policjanci pilnujący zydów na miejscach egzekucji,
        wyłapujący uciekinierów z gett...Po drugiej wojnie -pogromy w tzw 'Wyzwolonej
        Polsce",aż po rok 1968 z hasłami "syjoniści do syjamu" "precz z żydami" i
        zmuszanie tysięcy żydów do emigracji...
        Ale bylismy przyjaciołmi zydów, cho cho...
        • Gość: scpt Re: Ja w nim widzę antysemitę IP: 84.38.160.* 21.04.07, 13:07
          Postawa Pana Maciejczyka - to postawa "przyzwolenia" na antysemityzm, przy
          pseudohistorycznych dywagacjach, przy probie zmieniania pozycji żydów z ofiar na
          osoby same sobie winne, na powoływanie się na rzekomą ich niewdzięczność, na
          przemilczaniu wielowiekowych przesladowan zydów w Polsce, na nieudolnym
          ukrywaniu niewygodnych faktów.
          Wydaje się mi że to typowa postawa osoby ktory uważa że nigdy na zyda by ręki
          nie podniósł, bo to takie niepoprawne poltycznie - ale równoćzesnie
          stwierdzającego miedzy wierszami, że skoro sie pluje na zydów- to muszą być do
          tego jakieś powody :(
          • Gość: 222 Re: Ja w nim widzę antysemitę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 20:59
            I są.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka