sceptyk31 05.09.07, 19:30 Rzecz godna uwagi. Oby to jednak nie było to przedsięwzięcie w rodzaju " mam pomysł a wy go łapcie, ja i tak zarobię". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klient Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.160.unknown.vectranet.pl 05.09.07, 19:34 ciekawa koncepcja, ciekawie by to wygladało może sie uda to zrealizować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.rzeszow.mm.pl 05.09.07, 20:20 Olszynki to enklawa zieleni ,spacerów i spokoju...jedyne miejsce w centrum które ocalało od "nowego" Po jaką cholerę hotel , parking i sklepy w tym miejscu ??? A w wielopoziomowe parkingi i tak nie uwierzę bo tyle juz ich miało powstać ze hej ...Bzdurny pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ambro Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.09.07, 21:26 Jak znam zycie 50-60% miejsca zajmie nowe centrum handlowe, którymi już mi che sie rzygać, przepraszam za słowo. Oprócz tego płatny parking i z parku pozostana strzępy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 20:49 co za idiota to wymyślił przecież to jest teren zalewowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodnik szuwarek Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 21:13 A na wiosnę w Hotelu **** zorganizuję promocję - darmowe łóżka wodne i kąpiele błotne. Już dziś polecam !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.167.unknown.vectranet.pl 05.09.07, 21:29 To juz przesada ja się zgadzam z opinią że to musiał idiota wymyśleć bo jest to teren zalewowy. Moim zdaniem ten inwestor liczy pewnie że do czasu zanim ten jego przybytek powstanie to wisłok wyschnia albo że będa jakieś super zabezpieczenia przeciwpowodziowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 21:33 Póki co jak tak dalej popada to do Olszynek wkroczy nowa fala powodziowa bo w tym roku tam jej jeszcze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.167.unknown.vectranet.pl 05.09.07, 21:40 Może powstanie arka Noego , będzie Fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Do Olszynek wkracza głupota? 05.09.07, 22:02 >Olszynki to naturalny teren zalewowy. W jaki sposób inwestor chce >sobie z tym problemem poradzić? - Przed zalaniem tego terenu miałby >uchronić specjalny mur o wysokości od 2,4 do 3,6 metra. Powstałby >wzdłuż brzegu Wisłoka i pełnił także funkcję ścieżki spacerowej - >tłumaczy Janusz Kurnik. Taaak? A po drugiej stronie rzeki WSSA, osiedle przy Cegielnianej to mogą być zalane? Kawałkiem muru nie pokona się żywiołu wezbranej rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: Do Olszynek wkracza głupota? IP: *.nm.e-zet.pl 05.09.07, 22:52 jak czytam wypowiedzi nietórych to sie zastanawiam czy mają po 10 czy 16 lat??? czytajcie ze zrozumieniem !!! hotel nie ma powstać na terenie parku tylko na terenie tych parterowych budynków i ewentualnie kortów. Co do zalewania czy wy myślicie, że w czasach gdzie buduje sie najdłuższe mostu , buduje tunele pod zatokami itd to firma mająca kase nie będzie potrafiła podnieść terenu !!!! Tereny zalewowe tworzy sie poza miastami a nie w ich centrum !!! czy Wy gdzies podróżujecie, oglądacie NG lub Discovery albo cokolwiek mądrego i ciekawego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Do Olszynek wkracza głupota? 05.09.07, 23:04 rs napisał(a): > jak czytam wypowiedzi nietórych to sie zastanawiam czy mają po 10 > czy 16 lat??? czytajcie ze zrozumieniem !!! hotel nie ma powstać na > terenie parku tylko na terenie tych parterowych budynków i > ewentualnie kortów. Właśnie o to chodzi, bo Olszynki są naturalnym polderem zalewowym. Jeśli nie wiesz czym jest polder - nie wypowiadaj się, proszę. > Co do zalewania czy wy myślicie, że w czasach gdzie buduje sie > najdłuższe mostu , buduje tunele pod zatokami itd to firma mająca > kase nie będzie potrafiła podnieść terenu !!!! Dziecko Drogie, jeśli podniesiesz po jednej stronie - to zaleje drugą. Takie 'podnoszenie' w przypadku środkowego biegu rzeki wiesz gdzie można sobie włożyć? Między bajki i marzenia. Owszem, można uregulować oba brzegi. Tyle że obecnie raczej nie zaleca się takich spraw. Pamiętaj: rzeka płynie całą terasą, nie tylko widocznym korytem, także pod ziemią. To dla wyjaśnienia. Tereny zalewowe > tworzy sie poza miastami a nie w ich centrum !!! Nie tereny a poldery i nie tworzy się samemu, lecz - z reguły - pozostawia tę część doliny, którą rzeka już ukształtowała. czy Wy gdzies > podróżujecie, oglądacie NG lub Discovery albo cokolwiek mądrego i > ciekawego ?? Nie trzeba podróży Dziecinko, wystarczy mieć wykształcenie i doświadczenie zawodowe, żeby PRZESTAć KLASKAć A ZACZąć MYśLEć!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Re: Do Olszynek wkracza głupota? IP: *.proosto.com 06.09.07, 09:13 we Wroclawiu komunisci tez mysleli, ze wystraczy wal i wybudowali na polderach osiedle na 50 tys. luda. Jak dobrze polalo, to woda siegala do 2. piętra (a.d. 1997). Trochę szacunku dla natury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: Do Olszynek wkracza głupota? IP: *.ostdsl.pl 06.09.07, 13:37 dziecinko własnie o to chodzi, że po drugiej stronie rzeki jest baardzo wysoki brzeg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Do Olszynek wkracza głupota? IP: *.167.unknown.vectranet.pl 06.09.07, 09:54 Oczywiście że może podnieść teren , nikt temu nieprzeczy , ale już widze jak daje na to kasę... a pozatym oglądam wszystko :National Geografic , Discovery , Viasat History , Planete , Travel też ciekawy więc proszę mi nie mówić że się ograniczam do oferty teleiwzji publicznej i seriali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David poki co to bedzie powodz a potem sie pomysli IP: 195.136.36.* 06.09.07, 09:43 ehhh, miejsce niefortunne! Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Do Olszynek wkracza głupota? 06.09.07, 10:07 Proponuję wybudować fundamenty o wysokości 5m na których dopiero stanie hotel. Inaczej i tak zaleje. Może nie za pierwszym razem, ale mur będzie osłabiany przez mrozy i wodę zamarzającą. Przy dużej fali powodziowej pójdzie jak kartka papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
mbkozera Do Olszynek wkroczy nowe 05.09.07, 22:54 a teraz czekamy czy pan Podkuski pozwoli coś tu wybudować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikko Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.128.114.4.man.rsk.pl 06.09.07, 00:37 Zapewne 1 ar srodku tej dzialki nalezy do Podkula !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.c. Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 06.09.07, 01:33 Super, że ktoś w ogóle pomyślał o zagospodarowaniu tego terenu w centrum miasta. To co tu jest obecnie woła o pomstę do nieba - składowisko wraków samochodowych pod tytułem "park rowerowy", nieoświetlone miejsce nocnych imprez wyjących po nocach pijanych małolatów, gąszcz nie pielęgnowanej od lat roślinności i składowisko śmieci w centrum miasta porządkowane jedynie przez zbieraczy puszek po piwie i dewastowane w zagospodarowanej części przez zbieraczy złomu /co rusz znikają żeliwne części ławek nad Wisłokiem/ Jednym słowem wielki wstyd dla jakby nie było coraz piękniejszego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.centertel.pl 06.09.07, 05:45 Jest nowe centrum handlowe, odbiegające wyglądem od powszechnie nam znanych standartów.W Piasecznie centrum przypomina rynek starego miasta , kapitalnie rozwiązana jest sprawa parkowania i zaopatrzenia sklepów które posiadają dostępność zewnętrzną dla zaopatrzenia i wewnętrzną dla klientów.W przypadku Olszynek przyszedł mi do głowy pomysł aby nie budować muru zalewowego, tylko posadowić całość na palach w kształcie starego miasta z uliczkami,kamienicami i pozwolić od czasu do czasu wodzie utworzyć rzeszowską Wenecję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.centertel.pl 06.09.07, 05:53 Przepraszam ma być"standardów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czana Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.nm.e-zet.pl 06.09.07, 07:52 Litości to ostatnia enklawa w środku miast, gdzie ludzie spaceruja - młodzi, starsi i w średnim wieku. Z dziećmi, z psami, na rowerach i na rolkach. Wystarczy tam byc w pogodny dzień, żeby zobaczyć ilu osobom odbierze się coś cennego.Bo nie wyobrażam sobie spacerów pod bokiem takiego kompleksu. A mur ścieżką spacerową?? To coś nowego !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aguaaqua Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.prz.rzeszow.pl 06.09.07, 08:53 Proponuję też od razu sprzedać odpowiednim inwestorom park na Dąbrowskiego, przy Pułaskiego i Lisią Górę. Nie zalewowe, duże powierzchnie, ceny się zrobi promocyjne..... Mam od niejakiego czasu wrażenie że planiści i architekci w naszym mieście zdurnieli kompletnie. Pozwalają na oblepianie styropianem zabytkowych kamieniczek budowanych jeszcze za c.k. austrii. Na budowę szklano-pierdołkowych klocków w samym centrum (Piłsudskiego - zamiast pozwolić by po usunięciu z czasem dwóch kamienic na rogu Asnyka by powstała kapitalna panorama przez całe śródmieście). Teraz - sprzedaż Olszynek. Sami szanowni panownie zapewne mieszkają pod miastem, koło lasu i nad rzeczką - więc na swoje dzieła patrzeć na codzień nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Wow! IP: *.proosto.com 06.09.07, 09:16 "Obydwie koncepcje zostały już przedstawione władzom Rzeszowa. - Spodobały się. Gdyby doszło do realizacji to zgodnie z sugestią prezydenta doszłaby jeszcze jedna sprawa - budowa kładki spacerowej łączącej Olszynki z os. Cegielniana" to sie nazywa offset ;) Nasz prezydent to potrafi wynegocjowac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tkr1953 Do Olszynek wkroczy nowe 06.09.07, 11:54 Z dyskusji wynika że jest źle jak się nic nie proponuje a jescze gorzej gdy ktoś coś wymyśli. Podziwiam tych co bronią tego rozgardiaszu w Olszynkach gdzie conajmniej od dwudziestu paru lat normalnie wypoczywający nie ma czego szukać. Jak o Olszynkach pisał Fr. Kotula ,,Na brzeg Wisłoka dostałem się przez normalne pola na których już zżęto zboże, gdzie rdzawiły się pólka ziemniaków i błyszczały główki kapusty. Właśnie tu, gdzie dziś biegnie ulica Szopena, o której wówczas nikomu się nawet nie śniło. ...Kilka razy zapadałem się w grzaski grunt, pokryty trawą niczym kożuchem, ale na tyle cienkim, że łamał sie pod moim ciężarem. Kiedy wreszcie dobrnąłem do twardszego gruntu, do Olszynek, byłem mokry od potu. W butach mialem pełno wody. Musiałem dłuzszy czas odpoczywać, aby złapać oddech i dojść do koryta rzeki. Jej brzegiem prowadziła wcale wygodna ścieżka - na pólnoc, w kierunku mostu. Nasyciwszy oczy widokiem dużej wody i stwierdziwszy, że mam podrapane ręce i twarz, zrozumiałem, że nie mogę podjąć powrotnej drogi przez wiklinowe zarośla, nie miałbym już sił''. Jest to opis z roku 1916. Władze polskie w latach trzydziestych zmieniły trochę ten obraz może pozwólmy także na działanie obecnie tym, którzy mają nowy pomysł na Olszynki czyli nowe funkcje tego terenu. Olszynki z lat trzydziestych na kopii zdjęcia z wspomnianej wyżej książki Fr. Kotuli Tamten Rzeszów. fotoforum.gazeta.pl/72,2,911,61516267,68608350.html Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Do Olszynek wkroczy nowe 06.09.07, 12:37 Chyba nie sądzisz, że nie zależy mi na moim mieście? Właśnie dlatego, że mi zależy na mieście, czytaj: mieszkańcach, próbuję zwrócić uwagę na krótkowzroczność w przypadku budowania czegokolwiek na terasie zalewowej rzeki. "Lysy" też to czuje i przypomina co stało się we Wrocławiu w 1997 r. Zaraz ktoś powie, że Wisłok to nie Odra. A ja odpowiem, że jeszcze gorzej. Zaledwie 2-3 km powyżej tego terenu jest ujście Strugu. Przypomnij sobie co działo się bodaj w 1987 r., gdy wylał Strug: ujście sięgało mniej więcej po zaporę. Ale Wisłok wtedy nie był wcale taki wysoki... Wniosek: miasto leży nad kapryśną rzeką, która stanowi ujście dla licznych górskich rzek. Doświadczenie podpowiada, że wtedy trzeba regulować także koryta ujściowe tych rzek. Rozsądek nakazuje zaś, by nie zabudowywać partii zalewowych terasy. Odpowiedz Link Zgłoś
tkr1953 Re: Do Olszynek wkroczy nowe 06.09.07, 12:46 Byłoby dobrze gdybyśmy się za wszystkich nie martwili i całego świata nie zbawiali, jest to sprawa inwestora jeśli do budowy dojdzie i tych którzy o wydaniu pozwolenia na budowę decydują. Odpowiedz Link Zgłoś
tkr1953 Re: Do Olszynek wkroczy nowe 06.09.07, 13:00 Inmax jest to rzeszowska firma i chyba wie co robi, życzę sukcesu temu projektowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haslowiec Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 14:34 Jestem za przez duze Z. W koncu miasto zostanie zwrocone do rzeki. Rowniez postulowalbym, ze przy okazji budowy nowego rynku po drugiej stronie wisloka budynki powinny byc wyzszcze (3-5 kondygnacji). A nie parterowe kurniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Do Olszynek wkroczy nowe 06.09.07, 18:46 tkr1953 napisał: > Inmax jest to rzeszowska firma i chyba wie co robi, życzę sukcesu > temu projektowi. My się chyba nie rozumiemy! Nie chodzi mi o to czy firma jest dobra czy zła, ani też o to czy będzie w Olszynkach porządek, czyli beton i zamknięcie, a nie trawa. Także nie martwię się czy teren zostanie zalany, bo to problem właściciela i ubezpieczyciela. Chodzi mi mianowicie o BEZPIECZWEŃSTWO obiektów, które znajdują się na prawym brzegu rzeki (niemal vis a vis), gdyż wtedy tam znajdzie ujście fala powodziowa, gdy zostanie ograniczone rozlewisko. I tylko tyle, a może aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: 217.98.81.* 07.09.07, 08:26 mal 49 własnie chodzi o to ze po drugiej stronie brzeg jest bardzo wysoki i dlatego m.in w takim stopniu zalewało Olszynki. A ogólnie pomysł wg mnie ciekawy. Na całym swiecie zycie miast koncentruje sie nad rzeką (jesli oczywiście ją mają) A my to dobrodzijstwo mamy i nie umiemy go wykorzystać. NIe mamy tam wiele imprez, nie mamy ogródków, restauracji itp. itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.elb.vectranet.pl 06.09.07, 18:04 bardzo prosze o klikniecie www.3dwhite.pl/?click=245d03b74f0b85a21bda7385d8f5c796 www.3dwhite.pl/?click=37ed1038ba2149139e78f7bf19d708a6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 20:16 Ale przeciez, tam ciagle zalewa Wisłok.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urban power Re: Do Olszynek wkroczy nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 09:19 Zobaczcie jak zagospodarowuje sie nadbrzeza we Wroclawiu: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=496490 A u nas jak zwykle, obroncy paru krzakow i kilku wrakow samochodowych. Sorry ale ja na olszynkach zadnych odpoczywajacych nie widze moze poza paroma zulami. Odpowiedz Link Zgłoś
tkr1953 Re: Do Olszynek wkroczy nowe 07.09.07, 12:25 Bo w kilku głowach świta jakaś wiedza że ktoś tam kiedyś odpoczywał bo od 30 lat jest tam to co widać( z lekkimi zmianami na niby lepsze) a to co bylo przed wojną (bo my lubimy sentymenty) w tej chwili nikogo by nie bawiło. Zagospodarowanie zalewu miało zastąpić przedwojenne Olszynki. Brać przykład z tych co od stuleci potrafią żyć na pan brat z rzeką to raczej wstyd, bo my tu wiemy że to się nie da zrealizować tak jak i budować dróg przez GDDKiA w Rzeszowie bo oni mają wiele różnorakich problemów, wyjaśnień i trudności.Tych co o miejskie drogi dbają trzeba na razie obszczekać bo nam się to dla pewnej dziwnej zasady nie podoba. Podobnie się traktuje tych co cokolwiek dla tego miasta zrobili wszystko jest na nie, co dla niektórych bardzo bogobojnych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś