Dodaj do ulubionych

PUW - nowe wróciło

07.03.08, 06:18
Łubu-dubu, Łubu-dubu... :))

www.pzk.kprm.gov.pl/index.php?id=206&id2=176
Obserwuj wątek
    • jkruk1 Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 18:32
      Miejmy tylko nadzieję, że nowy stary dyrektor zmądrzał na wygnaniu.
      Poprzednio jak chciał się wykazać oszczędnościami na Funduszu Płac i
      odesłał pieniądze do stolicy to i tak i tak go śmignęli. Panie
      dyrektorze - żenująco niski poziom płac w PUW to w części Pana wina.
      Czas na rehabilitację - jeżeli nic się nie zmieni w płacach
      pracowników, niedługo w urzędzie zostaną miernoty czekające na
      emeryturę i stażyści. Fachowcy wieją drzwiami i oknami do marszałka
      i do samorządów, a także do prywaciarzy. Od Pana zależy, czy
      przywróci Pan prestiż urzędu, w tym także godziwe zarobki, czy zgasi
      Pan światło wychodząc jako ostatni z budynku.Ja już podziękowałam za
      pracę, bo nie wytrzymałam PiSowskiego oszołomstwa, ale z rozmów z
      dawnymi kolegami i koleżankami wiem, że oczekiwania są wielkie.
      Ostatnie dzwonki, żeby zatrzymać w urzędzie tych kompetetnych
      pracowników, którzy tam jeszcze zostali.
      • mookey Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 18:45
        Co racja to racja. Nie sądzę jednak żeby akurat w kwestii płacowej cokolwiek się
        zmieniło - "tak krawiec kraje..." a budżet nadszarpnięty przez nauczycieli,
        lekarzy, pielęgniarki, policjantów, straż graniczną itd itp najłatwiej
        zaoszczędzi na "administracji ogólnej". Skończy się na podwyżkach dla "unijnych"
        żeby nie zwiali do marszałka.
        • jkruk1 Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 18:58
          Zwiewają wszyscy, nie tylko "unijni", a kasy na podwyżki by się
          trochę znalazło w budżecie, tylko trzeba chcieć. Ludzie gdzieś mają
          prestiż pracy, bo prestiżem rodziny nie nakarmi.W tej chwili są dwie
          drogi - albo podwyżki,albo pogodzenie się z faktem, że w urzędzie
          nie zostanie nieługo żaden fachowiec.
          • mookey Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 19:09
            Obawiam się że władzy (nie tylko obecnej, byłej też) g...o zależy na jakości
            pracy a więc i na doświadczonych pracownikach. Administracja nie ma żadnej
            konkurencji, więc nawet gdy terminy będą zarywane a decyzje uchylane to jakoś to
            będzie (co najwyżej będzie więcej krytycznych postów na forach - ale kogo
            obchodzi opinia klienta?). Takie są realia. Co do podwyżek to pewnie się skończy
            na tym co było ostatnio czyli 100 zł per capita. Wielu pracowników liczy że
            wartościowanie coś zmieni - moim zdaniem nie ma to szans.
          • p26 Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 21:39
            Wybacz że będę trochę niemiły ale mówienie o prestiżu w przypadku pracy w
            urzędzie (jakimkolwiek, nie tylko PUW; nieliczne wyjątki jak np. MSZ tylko
            potwierdzają regułę) to jakieś nieporozumienie.
            Dla mnie większy prestiż ma na przykład praca kierownika każdego nieco lepszego
            sklepu niż urzędnika.
            • jkruk1 Re: PUW - nowe wróciło 09.03.08, 10:48
              Toteż właśnie problem ten zgłaszam,za poprzedniej kadencji dyrektor
              uważał,że ważnym składnikiem wynagrodzenia jest prestiż pracy w PUW.
              Dobrze by było, gdyby tym razem dotarło do niego, że wyjścia są dwa -
              albo podwyżki,albo dalsza masowa ucieczka fachowców z PUW.W prestiż
              tej pracy nikt już nie wierzy, a co ważniejsze prestiżem nie
              ureguluje się rachunków i nie nakarmi bliskich. A niestety z tymi,
              którzy z różnych innych względów pozostaną oraz stażystami nie
              skonczy się na częstszym uwalaniu decyzji, lecz w nie tak długiej
              perespektywie na zawalaniu zadań,do realizacji których urząd został
              powołany.A za to może beknąć nie tylko wojewoda,ale i pan dyrektor.
              Ps. Osobiście w najbliższym czasie podprowadzę dwie wykształcone
              osoby,bo z ich kompetencjami stać mnie na zaproponowanie im
              wynagrodzenia z PUW x2,a z ich pracy będę mieć lekko licząc drugie
              tyle.
              • mookey Re: PUW - nowe wróciło 09.03.08, 11:14
                Co do "prestiżu" to radziłbym zastanowić się czy słowa dyrektora były typową dla
                niego retoryką (delikatnie ujmując :)) czy rzeczywistymi poglądami. Śmiem wątpić
                by taki stary lis był taki naiwny :)Moim zdaniem dyrektor jest dla mnie totalnym
                debeściakiem w "wciskaniu kitu".
                Co po podkradania pracowników - i bardzo dobrze! Wbrew obiegowym opiniom
                internetowych "mądrych inaczej" w urzędach pracuje bardzo wielu kompetentnych i
                dobrych pracowników. Najlepszym dowodem jest to, że wszyscy znani mi byli
                pracownicy PUW świetnie sobie radzą, także w firmach.
                Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
                • Gość: Emeryt PUW Re: PUW - nowe wróciło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 15:26
                  Janusz O. zawsze tylko wciskał kit ludziom pracującym w urzędzie, najważniejsze dla niego było utrzymanie się na stołku a nie dobro pracujących w urzędzie i myśle że się to nie zmieniło. Obym był złym prorokiem
              • p26 Re: PUW - nowe wróciło 09.03.08, 21:43
                Nie wiem do końca jak się zarabia w PUW. Moja uwaga o braku prestiżu pracy
                urzędnika dotyczyła nie tyle zarobków co raczej samej pracy jako takiej czyli
                przewracania papierów, wydawania absurdalnych przepisów lub wytycznych,
                utrudniania życia petentom jak tylko można itp. Chodzi o to że primo: urzędnicy
                w żadne sposób nie przyczyniają się do rozwoju gospodarczego, raczej są
                przyczyną jego spowalniania, nie robią nic produktywnego a secundo: jest ich o
                co najmniej 50% za dużo i nikt mi nie wmówi że jest inaczej bo wiem to z
                własnego doświadczenia jak jest; 50% pracuje reszta zbija bąki w pracy.
                • mookey Re: PUW - nowe wróciło 10.03.08, 05:40
                  Co do prestiżu zgoda. Ale przecież w pracy chodzi nie o prestiż a o pieniądze
                  ("po prostu" jakby powiedział bohater wątku).
                  Doświadczenie kształtuje świadomość, ty "z własnego doświadczenia" wiesz że w
                  administracji się zbija bąki -ja z własnego wiem, że wielu to ludzie zdolni,
                  pracowici ale sfrustrowani warunkami pracy, wynagrodzeniem, traktowaniem przez
                  przełożonych (traktowanie pracownika z pogardą i poniżanie to w PUW NORMA)oraz
                  niemożnością znalezienia innej pracy w tym naszym podkarpackim, nepotycznym
                  grajdołku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka