mookey 07.03.08, 06:18 Łubu-dubu, Łubu-dubu... :)) www.pzk.kprm.gov.pl/index.php?id=206&id2=176 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkruk1 Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 18:32 Miejmy tylko nadzieję, że nowy stary dyrektor zmądrzał na wygnaniu. Poprzednio jak chciał się wykazać oszczędnościami na Funduszu Płac i odesłał pieniądze do stolicy to i tak i tak go śmignęli. Panie dyrektorze - żenująco niski poziom płac w PUW to w części Pana wina. Czas na rehabilitację - jeżeli nic się nie zmieni w płacach pracowników, niedługo w urzędzie zostaną miernoty czekające na emeryturę i stażyści. Fachowcy wieją drzwiami i oknami do marszałka i do samorządów, a także do prywaciarzy. Od Pana zależy, czy przywróci Pan prestiż urzędu, w tym także godziwe zarobki, czy zgasi Pan światło wychodząc jako ostatni z budynku.Ja już podziękowałam za pracę, bo nie wytrzymałam PiSowskiego oszołomstwa, ale z rozmów z dawnymi kolegami i koleżankami wiem, że oczekiwania są wielkie. Ostatnie dzwonki, żeby zatrzymać w urzędzie tych kompetetnych pracowników, którzy tam jeszcze zostali. Odpowiedz Link Zgłoś
mookey Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 18:45 Co racja to racja. Nie sądzę jednak żeby akurat w kwestii płacowej cokolwiek się zmieniło - "tak krawiec kraje..." a budżet nadszarpnięty przez nauczycieli, lekarzy, pielęgniarki, policjantów, straż graniczną itd itp najłatwiej zaoszczędzi na "administracji ogólnej". Skończy się na podwyżkach dla "unijnych" żeby nie zwiali do marszałka. Odpowiedz Link Zgłoś
jkruk1 Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 18:58 Zwiewają wszyscy, nie tylko "unijni", a kasy na podwyżki by się trochę znalazło w budżecie, tylko trzeba chcieć. Ludzie gdzieś mają prestiż pracy, bo prestiżem rodziny nie nakarmi.W tej chwili są dwie drogi - albo podwyżki,albo pogodzenie się z faktem, że w urzędzie nie zostanie nieługo żaden fachowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mookey Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 19:09 Obawiam się że władzy (nie tylko obecnej, byłej też) g...o zależy na jakości pracy a więc i na doświadczonych pracownikach. Administracja nie ma żadnej konkurencji, więc nawet gdy terminy będą zarywane a decyzje uchylane to jakoś to będzie (co najwyżej będzie więcej krytycznych postów na forach - ale kogo obchodzi opinia klienta?). Takie są realia. Co do podwyżek to pewnie się skończy na tym co było ostatnio czyli 100 zł per capita. Wielu pracowników liczy że wartościowanie coś zmieni - moim zdaniem nie ma to szans. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: PUW - nowe wróciło 07.03.08, 21:39 Wybacz że będę trochę niemiły ale mówienie o prestiżu w przypadku pracy w urzędzie (jakimkolwiek, nie tylko PUW; nieliczne wyjątki jak np. MSZ tylko potwierdzają regułę) to jakieś nieporozumienie. Dla mnie większy prestiż ma na przykład praca kierownika każdego nieco lepszego sklepu niż urzędnika. Odpowiedz Link Zgłoś
jkruk1 Re: PUW - nowe wróciło 09.03.08, 10:48 Toteż właśnie problem ten zgłaszam,za poprzedniej kadencji dyrektor uważał,że ważnym składnikiem wynagrodzenia jest prestiż pracy w PUW. Dobrze by było, gdyby tym razem dotarło do niego, że wyjścia są dwa - albo podwyżki,albo dalsza masowa ucieczka fachowców z PUW.W prestiż tej pracy nikt już nie wierzy, a co ważniejsze prestiżem nie ureguluje się rachunków i nie nakarmi bliskich. A niestety z tymi, którzy z różnych innych względów pozostaną oraz stażystami nie skonczy się na częstszym uwalaniu decyzji, lecz w nie tak długiej perespektywie na zawalaniu zadań,do realizacji których urząd został powołany.A za to może beknąć nie tylko wojewoda,ale i pan dyrektor. Ps. Osobiście w najbliższym czasie podprowadzę dwie wykształcone osoby,bo z ich kompetencjami stać mnie na zaproponowanie im wynagrodzenia z PUW x2,a z ich pracy będę mieć lekko licząc drugie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mookey Re: PUW - nowe wróciło 09.03.08, 11:14 Co do "prestiżu" to radziłbym zastanowić się czy słowa dyrektora były typową dla niego retoryką (delikatnie ujmując :)) czy rzeczywistymi poglądami. Śmiem wątpić by taki stary lis był taki naiwny :)Moim zdaniem dyrektor jest dla mnie totalnym debeściakiem w "wciskaniu kitu". Co po podkradania pracowników - i bardzo dobrze! Wbrew obiegowym opiniom internetowych "mądrych inaczej" w urzędach pracuje bardzo wielu kompetentnych i dobrych pracowników. Najlepszym dowodem jest to, że wszyscy znani mi byli pracownicy PUW świetnie sobie radzą, także w firmach. Pozdrawiam i życzę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt PUW Re: PUW - nowe wróciło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 15:26 Janusz O. zawsze tylko wciskał kit ludziom pracującym w urzędzie, najważniejsze dla niego było utrzymanie się na stołku a nie dobro pracujących w urzędzie i myśle że się to nie zmieniło. Obym był złym prorokiem Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: PUW - nowe wróciło 09.03.08, 21:43 Nie wiem do końca jak się zarabia w PUW. Moja uwaga o braku prestiżu pracy urzędnika dotyczyła nie tyle zarobków co raczej samej pracy jako takiej czyli przewracania papierów, wydawania absurdalnych przepisów lub wytycznych, utrudniania życia petentom jak tylko można itp. Chodzi o to że primo: urzędnicy w żadne sposób nie przyczyniają się do rozwoju gospodarczego, raczej są przyczyną jego spowalniania, nie robią nic produktywnego a secundo: jest ich o co najmniej 50% za dużo i nikt mi nie wmówi że jest inaczej bo wiem to z własnego doświadczenia jak jest; 50% pracuje reszta zbija bąki w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mookey Re: PUW - nowe wróciło 10.03.08, 05:40 Co do prestiżu zgoda. Ale przecież w pracy chodzi nie o prestiż a o pieniądze ("po prostu" jakby powiedział bohater wątku). Doświadczenie kształtuje świadomość, ty "z własnego doświadczenia" wiesz że w administracji się zbija bąki -ja z własnego wiem, że wielu to ludzie zdolni, pracowici ale sfrustrowani warunkami pracy, wynagrodzeniem, traktowaniem przez przełożonych (traktowanie pracownika z pogardą i poniżanie to w PUW NORMA)oraz niemożnością znalezienia innej pracy w tym naszym podkarpackim, nepotycznym grajdołku. Odpowiedz Link Zgłoś