Gość: Blanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.08, 08:42 były tylko obwarzanki !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k Re: Popcorn i orzeszki przy cmentarzu IP: *.wsiz.rzeszow.pl 04.11.08, 09:33 nieprawda, popcorn i żelki tez były :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migotka oburzające!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.08, 14:17 Jestem oburzona takimi praktykami! Sama mam jeszcze malutkie dziecko ale nigdy nie bede kupowała w takim dniu na cmentarzy popcornu albo jakiegoś innego "zapchajmordkę" po to tylko by mojemu Maluszkowi nie nudziło się w czasie odwiedzania grobu bliskich. Mam nadzieje że odpowiednie władze zrobią z tym porządek! Gdzie są księża??!! Co WY ludzie robicie????!!!!wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitk Re: Popcorn i orzeszki przy cmentarzu IP: *.rzeszow.mm.pl 04.11.08, 17:05 Chyba nie chcialas widziec wszystkiego. Cmentarz na Wilkowyji, wejście z kierunku cmentarza na Pobitnem: popcorn, orzeszki, jakieś słodycze na wagę, wata cukrowa. To wszystko w dużych ilościach, gęsto przemieszane ze sprzedawcami zniczy. Wiesław Jurek mógłby się nawet nie przyznawać, że nie wiedział, bo podobny asortyment spożywczy nie zagościł przy tej bramie pierwszy raz. W zeszłym tez był. "może w przyszłym roku uda się w porę zainterweniować" - jakie może? Pan Jurek publicznie się ośmiesza takimi wypowiedziami. MATiP nie był powołany do tego aby próbować, a po to aby kontrolować handel na terenie miasta. Kto tutaj w końcu rządzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuraiko Popcorn i orzeszki przy cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.08, 18:30 ciekawa jestem, czemu usunięto wypowiedzi pod tym tematem, które pojawiły się w nocy?!!!!! a poza tym to większych problemów już nie ma. wata cukrowa na pewno nie przeszkadza zmarłym. co ciekawe niektórych nie rażą galerie handlowe w bezpośrednim sąsiedztwie cmentarza (Plaza w Lublinie czy Galeria Kazimierz w Krakowie) albo targowisko na Dołowej obok cmentarza żydowskiego. także kioski. pojawiły się wypowiedzi (skasowane!!!), że dobrym pomysłem byłyby ciepłe napoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuraiko Re: Popcorn i orzeszki przy cmentarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.08, 18:31 a przepraszam modów ;)))) wypowiedzi nie skasowano, ale są w innym wątku, który był wcześniej podpięty do tego artykułu (dziwne...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista. Re: Popcorn i orzeszki przy cmentarzu IP: *.rzeszow.mm.pl 04.11.08, 22:26 Kochane owieczki dajcie pieniążki dla Czarnych to oni za Waszych zmarłych się pomodlą bo wy pseudo Katolicy to Nawet nie wiecie co to modlitwa tylko ględzenie Wam najlepiej wychodzi. Boli Was , że ktoś zarabia to rękawki podkasać i do roboty. Nie zapominajcie , że Nekropolia jest Komunalna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S I co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 04:37 I co z tego ze sprzedawali? Swiete oburzenie bo co? Odpowiedz Link Zgłoś
artipb Re: Popcorn i orzeszki przy cmentarzu 05.11.08, 09:25 A ja nie rozumiem oburzenia. Cały ten fajans ustawiony był przed bramą cmentarza, a nie za. Kto chciał, ten kupił, kto nie, przeszedł obok. Mam małe dziecko,w tym roku problemu nie było, ale za rok jak będzie taka sama sytuacja pod bramą,a dziecko poprosi o watę albo cos podobnego, po prostu nie kupię mu tego i wytłumaczę, że cmentarz w dzień Wszystkich Świętych jak i w dni pozostałe, to w naszej kulturze nie jest miejsce na konsumpcję. A jeśli ktoś kupuje, to to jest tylko i wyłącznie jego sprawa - jesli dobrze się czuje stojąc nad grobem i chrupiąc pop corn? Dlaczego w tym kraju wszystko musi być regulowane w drodze nakazów i zakazów - mało tego ludzie się często sami takowych domagają - stado baranów potrzebuje zasad przewodnich, bez których nie jest w stanie samo określić, jak należy postępować? Jakby nie było zbytu, to gość z popcornem by nie przyjechał i nie stał tam cały dzień. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bern Popcorn i orzeszki przy cmentarzu IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 01:02 Nie dziwię się, że ludzi nie oburza wata cukrowa i popcorn przed bramą cmentarza, bo coraz więcej osób ma popcorn w mózgu. Czy naprawdę nie możecie wytrzymać godzinę-dwie bez żarcia? Ja też widziałem ten handel przed cmentarzem i raziło mnie to. Tak zostałem wychowany. I niechodzi wcale o to, że zamiast tych kramików przed cmentarzem powinien stać tłum płaczek a z głośników powinnno lecieć Requiem Mozarta, ale oto żeby nie spłycać, nie ztrywializować, nie spłaszczać tego święta i nie robić z niego zwykłego spacerku, podczas którego można dziecku kupić watę na patyku żeby się nie nudziło, bo tak jest prościej, bo lepiej zatkać dziecku buzię żeby nie trzeba było wysilać się, tłumaczyć, żeby nie trzeba było wychowywać... Te dzieci po prostu nie będą wiedziały na czym polega to święto. Tylko pamiętajcie, że to one kiedyś będą miały opiekować się waszymi grobami... Odpowiedz Link Zgłoś
insert0 Re: Popcorn i orzeszki przy cmentarzu 06.11.08, 01:41 NIEDALEKA DROGA DO TEGO, żEBY JEść W KOśCIELE Odpowiedz Link Zgłoś
artipb Re: Popcorn i orzeszki przy cmentarzu 06.11.08, 11:10 Kolego, ja się z Tobą zgadzam. Ale problem nie polega na tym, żeby zakazać takiego handlu - Polacy to naród przekorny i mogą wtedy po kryjomu podżerać spod kurtek własny bufet :-) Problem polega na tym, że nie należy kupować - w końcu to dzień Wszystkich Świętych a nie Radunica i można zjeść przed lub po wizycie na cmentarzu,nie w trakcie.I dzieciom też trzeba tłumaczyć,że to nie czas i pora na watę cukrową i pocorn. Dla mnie z czasów dziecięcych, póki byłem mały, magiczne były bajecznie kolorowe kwiaty i setki zniczy (kto jeszcze pamięta stare znicze bez pokrywek i problem:żeby nie zgasły na wietrze, wreszcie czarny kopeć jaki powstawał przy ich spalaniu i który czarnym obłokiem unosił się nad całym cmentarzem), a jak nieco podrosłem, zrozumiałem też, po co się te znicze pali i przychodzi na cmentarze. W tej chwili kolorowo jest przez okrągły rok ( sztuczne kwiaty), a "ekologiczne" znicze nie kopcą tak niemiłosiernie i z racji pokrywek mają w nosie podmuchy wiatru, więc i tak coś odeszło i nie wróci. Rodzice, którzy kupują dzieciom watę i popcorn w moim odczuciu sami mają watę zamiast mózgu i zabierają w ten sposób dzieciom coś bardzo ważnego - wiedzę o tradycji o polskiej kulturze. Ale to problem rodziców, a nie administracyjnych zakazów. Odpowiedz Link Zgłoś