Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie energią słoneczną domu

14.11.08, 15:40
Czytałem w internecie że istnieje możliwośc otrzymania dotacji z UE
na instalację ogrzewania z energi słonecznej, czy ktoś może mi
udzielic informacji, do jakiego urzędu mam się zwrócic, bardzo
proszę jeśli ktś może mi pomuc w tej sprawie o napisanie na Forum!
Sprawa dotyczy budynku wolnostojącego na terenie wśi woj.
podkarpackie!
Obserwuj wątek
    • Gość: kolega Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 17:48
      kolego Zabawny udaj się do UGminy i zaputaj.Jak się spodobasz urzędniczce/kowi
      dostaniesz poradę.
    • Gość: Prometeusz Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 18:39
      Może jest jakiś nowy program dofinansowań odnawialnych źródeł
      energii . . .
      W dotychczasowych programach o dofinansowanie nie mogły się starać
      osoby fizyczne.
      • Gość: znawca Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.multimo.gtsenergis.pl 14.11.08, 19:04
        Narodowy fundusz ochrony środowiska zajmuje sie tym dofinansowaniem
        trzeba tam zadzwonic i sie wszystkiego dowiesz warunkiem uzyskania takiego
        dofinansowanie jest wyprodukowanie 300 kW energi
        • Gość: Bozena Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.rzeszow.mm.pl 14.11.08, 20:19
          Ja też słyszałam, że os. prywatne nie dostają dotacji (przenajmniej
          tak było dotychczas), poza tym ogrzewanie energią słoneczną domu w
          naszym regionie nie jest dobrym pomysłem. Zapraszam do firmy
          Viessman, ul. Lwowska 55-ja tam pracuję (jestem laikiem w tych
          sprawach ale chłopaki od spraw technicznych wszystko Ci wytłumaczą).
          Może lepiej kolektory słoneczne do podgrewu wody czy pompy ciepła.
          Przepraszam-jeśli to zabrzmiało jak reklama, możesz iść do
          konkurencji-tylko nie daj się naciągnąć. Bo jak pracuję tam tyle lat
          nikt nigdy nie zakładał instalacji do podgrzewu domu energią
          sloneczną.
          • Gość: znawca Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.multimo.gtsenergis.pl 14.11.08, 20:36
            najlepiej załóż sobie solary do podgrzewania wody koszt około 10 tys
            fajna sprawa te sorary
            • Gość: Bożena Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.rzeszow.mm.pl 14.11.08, 20:44
              Tylko nie jakieś chińskie dziadostwo
    • mal49 Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu 15.11.08, 07:48

www.energieodnawialne.pl/fundusze/fundusze.php?kat=Rolnicy
      --------------
      ;-)
      • Gość: znawca Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.multimo.gtsenergis.pl 15.11.08, 09:42
        nie nie chińskie to są solary próżniowe firmy ACV plus zasobnik ciepłej wody tej
        samej firmy
        • Gość: Bożena Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.rzeszow.mm.pl 15.11.08, 13:03
          Ja proponuję viesmanna do tego zintegrowany z solarami kocioł
          kondensacyjny do podgrzewu domu i ew. wody. Wszystko jednej firmy
          działa najlepiej.
          • Gość: klami Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.189.216.5.skyware.pl 15.11.08, 13:26
            nie sadze zeby korzystanie z fotoogniw (czy jak tam sie to zwie)
            było złym pomysłem, w Niemczech nawet dachówki nie widac bo tyle ich
            jest na domach a przeciez klimat jest podobny, gorzej z cena w
            Polsce no i zapewne z fachowcami.
    • Gość: koala Przy obecnej technice IP: *.sbr3.nsw.optusnet.com.au 17.11.08, 10:18
      jest to jeszcze prawie niemozliwe. W Australi gdzie mieszkam uzywa
      sie paneli do ogrzewania wody do uzywania w domach ale jest to
      bardzo kosztowne. Taniej jest uzywac pradu lub gazu. Mimo ze mamy
      tutaj caly rok az nadmiar slonca i nie ma tak niskich temperatur w
      zimie jak w Polsce nie ma takiej mozliwosci aby ogrzac dom poprzez
      panele sloneczne. Ogrzewanie panelami jest jeszcze za malo wydajne i
      wode w bojlerach ktore sa uzywane do ogrzewania wody dogrzewa sie
      jeszcze pradem elektrycznym.
      • Gość: Gringo Re: Przy obecnej technice IP: *.intertele.pl 17.11.08, 14:06
        www.pressmedia.com.pl/sn/index.php?option=com_content&task=view&id=4268&Itemid=40

w linku powyżej jest opisane jak ma się sytuacja w Rzeszowie. W
        skrócie. dopóki miasto nie postara się o fundusze to NFOŚ
        przeciętnemu Kowalskiemu nie da kasy. Musi gmina postarac sie o te
        pieniądze.
      • Gość: mik Re: Przy obecnej technice IP: 84.9.50.* 29.12.08, 18:32
        Jest "prawie" tak jak mowisz. Ogrzewanie wody uzytkowej daje spore obnizki rachunkow i jest oplacalne. Nawet w Polsce, choc nie przez caly rok jest to mozliwe.
        Co do fotovoltaicznych rozwiazan, to sadze ze oplacaja sie w kazdym klimacie. Rzecz w tym jak to skonstuowac i co chcemy osiagnac. Bo zeby obnizyc rachunki za prad w skali roku o 60-80%, to nie ma zadnego problemu i jest to oplacalne. Generalnie jesli chodzi o energie odnawialna, to polega to na tym zeby zrobic system ktory polega na roznych zrodlach energi. Ogniwa, wiatrak i kolektory razem moga byc zrodlem samowystarczalnosci. Fascynacja jednym tylko rozwiazaniem, prowadzi do tego ze efekt jest czesciowy i czesto inny niz zakladany. Klimat mamy jaki mamy, w zimie bedzie zimno. I to w projektach trzeba uwzglednic. Ale czy sie oplaca czy nie? Moim zdaniem tak. Nawet bardzo.
        Ceny ogniw tanieja, energii, gazu, paliwa, rosna i to powyzej stopy inflacji. Problem zwrotu z inwestycji prawdopodobnie bedzie sie zmienial w czasie na korzysc instalacji "ekologicznych". Ja w kazdym razie jestem w to zaangazowany. Nie chodzi mi o "globalne ocieplenie" tylko o moj budzet. A do tego extra bonusem jest satysfakcja z tego ze "ruskim za gaz" bede placil znacznie mniej. :)

• Gość: Certyfikat Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 17:36
      Jak zrobić świadectwo energetyczne dla takiego domu.
      Tu coś jest na ten temat www.energochlonnosc.pl
      • Gość: db Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.08, 18:34
        tak
    • Gość: ppukom Re: Ogrzewanie energią słoneczną domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 16:18
      Bzdura.Nic nie dostaniesz. Ja zakładałem w listopadzie 2008 firmy
      Watt Duo Mega 20 m2 powierzchni czynnej, największy zestaw do domu w Polsce ze
      zbiornikiem 1100 l. Nic osobie fizycznej ani firmie się nie należało.Tylko
      kredyt.Dotacji niet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka