hellhax66
21.08.07, 21:24
Mozliwe ze gdzies taki temat juz byl ale przegapilem go...
Ktora technologoa wedlog was jest bardziej przyszłościowa? .Net (glownie c#) czy Java? W czym warto "siedziec"? Z moich przemyslen:
java jest juz na rynku pare lat i ma ugruntowana pozycje, jest przenosna sun caly czas rozwija ta technologie (javaFX?), są rozne wcielena javy (j2se,j2me,j2ee jsp) i ponoc zwlaszcza j2ee daje duze perespektywy na rynku pracy,mozna robic applety:),rozbudowana dokumentacja...z drugiej strony java jest dosc woOolna przez co sie nie nadaje do wielu zastosowan (np do sys real-time), a w bibliotece standartowej jest masa balaganu.
A .Net (mam na mysli glownie c#) jest szybki prawie jak c++, sa fajne narzedzia (visual studio jest wypasione), no i w programowaniu pod wiste to ponoc jest podstawowa platforma, a vista pewnie zdominuje rynek sysopów i najlatwiej bedzie trafic do koncowego usera przez .Net, a microshit co chwile wypuszcza nove versje frameworka...A z drugiej storny .NET jest tylko pod winde i jest od majkrosoftu ktorego nikt nie lubi:) asp chodzi (ZDAJE SIE) tylko na serwerach mikroshitu i nie mozna pisac pod linuxem:)
a ze swojego doswiadczenia z tym jezykami powiedzialbym ze sa dosc podobne (tylko c# - .net jest jakby bardziej logicznie poskładany i szybszy ale nie napisze sie nic pod linuxa bo mimo wszystko mono to margines) ,do javy widzialem mase darmowych bibliotek o duzych mozliwosiciach z niezla dokumentacja a vs 2005 jest duzo fajniejse niz eclipse i netbeans (choc nie widzialem np jbuildera)
tak wiec prosze o przedstawienie swojego punktu widzenia - zwlaszcza ze strony zawodowych programistów ale nie tylko - co moze mi jako sudentowi 3 go roku infy sie bardziej oplacic? C# czy java? Z jaka technologia bedzie lepiej na rynku pracy? (bo chyba nie ma sensu uczyc sie obu rownolegle). A moze wogole sie nie ma czym przejmowac bo ze chwile pojawi sie nowa technologia ktroa zrobi furore? a moze stary dobry C++?
Zaznaczam ze technologie webowe mnie nie podniecaja wiec php ror i inne shity raczej olewam:)