Dodaj do ulubionych

Jaki naprawdę jest Asad

10.10.15, 22:23
Złocistooki!

Trafiłem tu przypadkiem i przeczytałem kilka Twoich postów, z których wynika, że orientujesz się w sprawach blisko-wschodnich.
Wyjaśnij mi proszę jak to naprawdę jest z tym Asadem?
Przez wiele lat, nasze media jakoś nie zauważały jego dyktatury aż do czasu wybuchu tzw. "Arabskiej Wiosny", którą - jak już dziś powszechnie wiadomo - rękoma CIA, wywołało "imperium dobra".
Od tego czasu, dowiedzieliśmy się, że w całej Afryce północnej panują źli dyktatorzy i że za wszelką cenę, trzeba tam zachodnią demokrację wprowadzić.
Rozumiem Kadafi - uznawany za komucha - mógł być "solą w oku" Ameryki, ale Sadat?
Czym sobie zasłużył? Co takiego zrobił, że z dnia na dzień, okrzyknięto go krwawym dyktatorem?
Zatem jeśli wiesz, naświetl mi sytuację bliskowschodnią widzianą z Twojego punktu widzenia - z możliwymi niuansami.
Obserwuj wątek
    • zlocistoki Re: Jaki naprawdę jest Asad 10.10.15, 23:42
      Ledwo skasowałem nicka to pojawiły się dwa nowe nicki na forum, na którym nikogo nie ma nigdy. Interesujące.

Nie mam wiedzy z niuansami na temat bliskiego wschodu. O samym panu Asadzie dowiedziałem się pierwszy raz, ileś lat temu przed wojną jeszcze, z programu dokumentalnego TVN godzinnego, z którego wynikało, że jest bardzo dobrze wykształconym na zachodzie miłym panu o całkowicie o europejskim spojrzeniu, który chce reformować kraj i władzę dostał trochę niespodziewanie na zasadzie przesunięcia się w kolejce do tronu, którego się nie spodziewał.

Później wybuchła wojna i raptem się dowiedziałem, że właśnie ten pan w świecie arabskim jest największym tyranem, co było największym szokiem medialnym dla mnie jaki zaznałem w telewizji. Raz pokazują jedno, za chwilę mogą dokładnie coś innego. Okazuje się, że w kraju, w którym jako jednym z niewielu możemy zobaczyć jak wyglądają Arabki z rozpuszczonymi włosami i panie chodzą tańczyć na dyskotekach są najbardziej łamane prawa człowieka w odróżnieniu do takich krajów regionu jak Arabia Saudyjska gdzie można mieć uciętą publicznie nogę , łapkę albo zostać nieukamienowanym bez specjalnie zrozumiałego powodu.

Assad to oczywiście młodsze pokolenie, ale też z linii komuszej. CHyba jest jasne dlaczego Assad jest zły jak się spojrzy na mapę rozmieszczenia wojsk Nato na świecie. W Syrii pusto.

Jakoś uchodźcy ciągle opowiadają jakie dobre życie mieli w Syrii. Pokazują też swoje smartfony. Chwalą się dobrym wykształceniem. Strasznie wybrzydzają w Europie jeśli chodzi o jedzenie, mieszkania. CHyba najgorzej nie mieli pod tym Assadem.

Zapewne tam demokracji nie ma, tylko gdzie jest demokracja w tamtym regionie i mamy tu walkę analogiczną pod tytułem : precz z komuną i odrodzeniem religijnym tyle tylko, że u nas szedł za tym katolicyzm i radykałem jest ksiądz Rydzyk wyłudzający kasę od emerytek. A tamte odrodzenie religijne to panowie z bractw muzułmańskich i skrajnie psychopatyczne ideologie wspierane przez Arabię Saudyjską a nie Watykan. Jedyna udana wojna USA to 2 wojna światowa i jedyne udane obalenie komuny to europa wschodnia. Bo tu po prostu są cywilizowani ludzie. W innych regionach świata to jakoś nie działa, no i tu mieliśmy farta, że nie było ropy.

A do tego przecież Syria jest w ciągłym stanie wojny z Izraelem, więc chyba nie ma co pytać czym sobie zasłużył.
      • al-szamanka Re: Jaki naprawdę jest Asad 11.10.15, 14:05
        Kilka lat temu rozmawiałam w poczekalni u lekarza z pewnym Syryjczykiem.
        Zgadaliśmy się o Asadzie, twierdziłam, zgodnie z tym, co pokazuje telewizja i prasa, że to straszny dyktator, zwalcza opozycję itp.
        Syryjczyk strasznie się obruszył i zapytał, czy wiem, co to za opozycja.
        Nie wiedziałam.
        On na to, że to fanatyczni islamiści, którzy chcą swojej dyktatury i szariatu, czego żaden myślący człowiek w Syrii nie chce i świat powinien być Asadowi wdzięczny, że stawia im opór.
        A świat woli przeciwko Asadowi.
        No i mamy państwo islamskie...
      • don.kichote Re: Jaki naprawdę jest Asad 12.10.15, 21:07
        Dzięki

W zasadzie potwierdziłeś moje podejrzenia, że to "nasze" medialne anty-asadowskie wzmożenie, to - jak mawiał niesławnej pamięci "Radosław" - bezrefleksyjne robienie laski Ameryce!
        Tak samo zrobili z Kadafim (tyle że skuteczniej), przez co Europę zalewa dziś nieskończona fala uchodźców. Pożyteczni, polit-poprawni idioci nie widzą w tym żadnego zagrożenia, my - widzimy!
        Niestety - jesteśmy w zdecydowanej mniejszości i... możemy sobie tylko pogadać...

zlocistoki napisał(a):

> Ledwo skasowałem nicka to pojawiły się dwa nowe nicki na forum, na którym nikog
        > o nie ma nigdy. Interesujące.

Też byłem zdziwiony, że są tu tylko Twoje posty :-)
        • zlocistoki Re: Jaki naprawdę jest Asad 12.10.15, 21:46
          Wcale nie jesteśmy w mniejszości. Tutaj raczej jest tak, że koń jaki jest każdy widzi, ale i tak trzeba skoro USA nakazuje. W zasadzie tylko media opłacane bronią linii USA. Wpisy w necie, jacyś niezależni komentujący wszyscy krytykują politykę USA, bo dziś już zwłaszcza po iluś latach absurdalnej wojny i zwycięstwie ISIS trudno inaczej.

Polscy politycy też już się dystansują i mówią o poparciu politycznym tylko, ale już nie biegną z wywieszonym ozorem z wojskiem jak w Iraku, bo wiedzą, że nikt już tego nie kupi. Tak było już z Libią i też jest z Syrią.

No po prostu nie postawimy się więcej Wielkiemu Bratu bo się boimy Rosji. Stać nas na dzień dzisiejszy tylko wreszcie na to, żeby nie tracić okazji siedzieć cicho jak kiedyś zalecał prezydent Francji w przypadku Iraku.
          • zlocistoki Re: Jaki naprawdę jest Asad 12.10.15, 22:11
            Jeszcze w przypadku Libii można było powiedzieć, że przynajmniej lud tak chciał, choć zdolności do demokracji niespecjalne ma. Szybko obalono Kadafiego.

W przypadku Syrii zaś widać, że musi mieć poparcie skoro się utrzymał tak długo, mając blokadę ekonomiczną. Wszyscy zainteresowani usunięciem Assada "demokraci" chyba musieli spieprzyć bo widać tylko radykałów Islamskich na mapie. Czyli tak ich interesuje demokracja. Najlepiej niemiecka, albo pod flagą ISIS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka