Dodaj do ulubionych

krwinki w moczu

07.04.05, 13:30
Witam serdecznie,pozdrawiam wszystkich ,i mam problem ,moze pomozecie.Od
wielu lat mam problem z pecherzem tzn. czeste oddawanie duzych ilosci
moczu.Badalam cukier ok.,bardzo malo pije.Ostatnio bardzo bola mnie plecy i
podbrzusze.Stan podgoraczkowy od m-ca ,dreszcze[do 37,5].Najwiecej sikam w
nocy.W zwiazku ,ze mam kreg. ledzwiowy
[dyskopatia ,zwyrodnienia] ,myslalam ,ze te bole od tego ,ale ten stan
podgoraczkowy?Bylam kilkakrotnie u lekarz z tym problemem.Diagnoza pecherz
neurogenny[zadnych badan].Neurolog ,nie potwierdza tego.Ide ponownie na
rejon, nastepna diagnoza ,taka mam urode pecherza[zadnych badan].Rada ,mam w
dzien spac ,zeby miec noc wolna na sikanie.a goraczka to na tle
nerwowym.Zagotowalo sie we mnie .Od kolezanki dostalam furagi biore przez
tydzien ,troche pomaga ,cala noc spie bez wsTawania.Dwa dni temu jestem
ponownie u lekarza ,z laska daje na badanie moczu i zaznacza ,jak wyniki beda
dobre to mam taka urode.Dzisiaj odbieram wynik[krwinki ustawiaja sie w polu
widzenia ,pojedyncze bakterie ,pasma sluzu ,bialka brak], zmienia
zdanie ,daje skierowanie do urologa,zadnych lekow.W poniedzialek ,lece
zarejestrowac sie [nie wiem jakie terminy].Co radzicie ?,najgorszy ten bol.
Obserwuj wątek
    • analusia Re: krwinki w moczu 08.04.05, 00:58
      Szczerze mówiąc nie wiem co Ci doradzić. Sama od kilku lat choruję na nerki a
      mój wynik moczu wygląda przeważnie tak: Białko 100-350, krwinki białe 10-20
      wpw, krwinki czerwone 50-60 wpw lub pokrywają całe pole widzenia, bardzo liczne
      bakterie, pasma śluzu, szczawiany. Myślę jednak że powinnaś iść do tego
      lekarza, choć nie wiem czy niebyłby leprzy nefrolog. Dodam, że ja również mam
      stan podgorączkowy do 38 st., lekarze stwierdzili że jest to glomerulopatia i
      cewkowo-śródmiąższowe zapalenie nerek. Diagnoza krwinkomoczu jest bardzo ważna,
      trzeba wykonać szereg badań, w moim przypadku odbyło się to w warunkach
      szpitalnych. Codzienne badanie ogólne moczu, mocznik, kreatynina, kw. moczowy,
      USG jamy brzusznej, cystoskopia, urografia, badanie moczu w kierunku krwinek
      dysmorficznych i inne których nazw nie pamiętam. Krwinkomocz może być oznaką
      kamieni nerkowych (wydaje mi się że to może być w Twoim przypadku, to że często
      oddajesz mocz, masz parcie to może jakiś kamyk coś blokuje?), zawłu nerki, oraz
      wiele innych poważniejszych, może być również tak, że te krwinki pochodzą z
      układu rodnego, dlatego nie zwlekaj z wizytą u urologa i nie daj się zbyć, jak
      wcześniej zbywali Cię jacyś dziwni lekarze. Przecież mocz i morfologia to
      podstawa. Napisz jak coś się dowiesz

Pozdrawiam Ania
      • grazka8 Re: krwinki w moczu 08.04.05, 18:57
        Nie widzisz że to znowu idiota sie podszył chyba tak do końca nie wie o czym
        pisze no i zmienił nazwę na lili czy coś tam odpuść sobie to znowu kretyn
        bogomis.
        • lidia.lila1 Re: krwinki w moczu-do grazki 08.04.05, 19:31
          Grazka ,jest wielkim nietaktem z Twojej strony nazywac mnie
          idiota ,kretynem.Napisalam ,tak jak umialam i prosilam o rade.Nie wiem kto to
          jest "bogomis",ale wielkie dzieki,myslalam,ze jest to forum dla wszystkich.
      • lidia.lila1 Re: krwinki w moczu-do Analusi 08.04.05, 19:42
        Dzieki ,ze odpisalas i jeszcze za to ,ze nie potraktowalas mnie za intruza.To
        co napisalam to bylo prawdziwe.Najgorsze ,ze do poniedzialku jest tyle
        dni ,dlatego chcialam zasiegnac porady witrualnie.Widzisz moze naprawde ,nikt
        mi nie wierzyc ,ale napewno juz do tej lekarz nie pojde.Teraz mi przyszlo do
        glowy,ze moze to powiklania po grypie,zobaczymy jeszcze raz dziekuje i zycze
        zdrowka i pozostalym forowiczom rowniez.
        Lidia
        • grazka8 Re: krwinki w moczu-do Analusi 08.04.05, 22:27
          Przepraszam ,ale po tym bogomisie to wszedzie widzę kretynów i tak jak
          napisałaś to wszystko wskazuje na jakiś fortel najlepiej jak wrzucsz cały
          twójWYNIK MOCZU wtedy napewno coś Ci doradzimy jeżeli jest tak jak naprawdę
          opisujesz to musisz naprawdę udać się do urologa a potem nefrologa.Dlatego
          jeszcze raz przepraszam ,ale potem przez takich cymbałow nie wiadomo komu ufac
          chyba poraz pierwszy zawiodła mnie intuicja przepraszam
    • grazka8 Re: krwinki w moczu 08.04.05, 22:35
      Chcę jescze dopowiedzieć ,żę żaden lekarz nie ma prawa bez badań potwierdzić
      diagnozę pęcherz neurogenny czy miałasz wykonane chociaż proste usg , Twoje
      wyniki nie są do końca takie kiepskie na początek proponuje zióla ojca
      Grzegorza na nerki i pęcherz po tygodniu stwierdzisz że jest o niebo lepiej
      oczyszczaja wszelkie bakterie w pęcherzu itd no i koniecznie musisz wykonać
      posiew moczu,oraz usg
    • grazka8 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 09:12
      Częste oddawanie moczu-Jest to objaw u chorych z przewlekłą niewydolnością
      nerek w okresie,w którym obserwuje się u nich wielomocz.U pacjentów tych
      zwiększa się nie tylko częstość mikcji w ciągu dnia,ale pojawia się równiez
      koniezność oddawania moczu w nocy(nycturia).Częste oddawanie moczu występuje
      oczywiście nie tylko w przewlekłej niewydolności nerek,ale i w innych stanach
      chorobowych przebiegających z wielomoczem.Nocne oddawanie moczu obserwuje się
      także u chorych z niewydolnością krązenia.
      • lidia.lila1 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 11:24
        Hej ,Grazka,wczoraj mi bylo przykro ,ale dopiero jak poczytalam posty bogumisia
        to zrozumialam ,jest ok
        Moze podam caly wynik:
        barwa-jasnozolta
        ciezar wlasc-1025
        glukoza-nieobecna
        aceton-nieob.
        ph-6
        urobiligen-0,2
        bilirubina-nieob.
        ciala ketonowe-obecne
        leukocyty-2-4 wpw
        erytrocyty-sw.luzno usiewaja pole widzenia
        nablonki plaskie-10-15
        flora-poj. bakterie
        inne-liczne pasma sluzu
        Robilam to po tygodniowym leczeniu furaginem
        Przeanalizowalam wyniki z dawnych lat[mam ich mase]
        Powtarz sie; krew w moczu[rozne ilosci do 40 wpw]
        nablonki plaskie liczne
        leukocytow do 10
        oraz szczawiany wapnia[moze kamica?]
        Takze mialam robiona urografie w 1997 wszystko ok ,tylko miedniczmi slabo
        zakontrastowane
        W1992 mialam usunieta macice[miesniaki] wiec nie mam okresu.
        Lekarz znow probowala zasugerowac ,ze to przed lub po okresie.
        Zaczelam sie niepokoic od ponad m-ca mam stany podgoraczkowe[dreszcze]
        W tej chwili jest mi slabo ,przy chodzeniu ,bardzo bola mnie nerki ,jest mi
        niedobrze ,brak apetytu
        Umnie w rodzinie siostra mlodsza o rok[47] od 5-ciu lat ma niewydolnosc krazenia
        [wodobrzusze ,sika tylko po wzieciu tabletek i ma cisnienie wysokie]Sugerowalam
        lekarz,to ta konowalka ,powiedziala ,ze co ja sobie wymyslam.Mam problem z
        nogami rano [po nocnym sikaniu,szczuple] a wieczorem banie.W dziecinstwie
        bardzo dlugo chorowalam na miedniczki nerkowe.Kiedys kilka lat temu robilam
        posiew wyszly ziarniaki[2].Moze doradzicie mi czy mam zrobic posiew i jakie
        badania.Nie wiem jakie terminy do urologa ,zrobie sobie prywatnie.
        Pzy sikaniu nie mam pieczenia ,bolu przy oddawaniu.Za wszystkie sugestie bede
        wdzieczna.
        Lidia
        • grazka8 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 12:42
          Posiew jest konieczny cos się dzieje i tylko lekarz powinien o tym zadecydować
          na pierwszym miejscu musi być urolog terminy na kasę są bardzo odległe no i
          powiedz o tych puchnących nogach jest to wskazówka dla lekarza napewno coś
          dzieje się z nerkami wskazują na to właśnie te balony na nogach i zmień tego
          lekarza jest straszny może to torbiele na nerkach no i do lekarza zabierz ten
          aktualny posiew,badanie moczu i napewno nie obejdzie się bez urografii i
          scyntografii.Będę trzymała kciuki.
          • grazka8 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 12:44
            zapomniałam dodać,że te erytrocyty świadczą że coś dzieje się z Twoimi nerkami.
            • lidia.lila1 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 13:11
              Dzieki Grazia,tez myslalam o posiewie ,sprawdze sobie przy okazji hemoglobine i
              ob .Widzisz z tym problemem to mecze sie od lat ,ale teraz doszly te bole nerek
              i brzucha i dreszcze.Tylko mam jeszcze jedno pytanie,czy furagin mozna
              stosowac "dlugo".Wybralam jedno opakowanie[troszku lepiej bylo],nie chodzilam
              tak czesto sikac, ale bole i dreszcze byly..Dzisiaj zaczelo sie znow to
              samo.Lekarz nie chciala mi przepisac [,oczywiscie powiedzialam ,ze sama
              bralam],poniewaz oznajmila ,ze furagin powoduje sluszczanie nablonka.Czy to
              prawda?
              • grazka8 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 13:27
                Tak furagin powoduje złuszczanie nabłonka,ale jeżeli pomagał Ci furagin to ten
                lekarz może się mylic na naszym forum dzieci biorą latami furagine i tylko jest
                jeden przypadek zła tolerancja furaginy a te uderzenie ciepła to może menopauza
                co prawda nie masz okresu,ale możesz przechodzic przez to tak samo jak zdrowe
                kobiety i mieć podwyzszoną ciepłote ciała.
                • grazka8 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 13:33
                  www.resmedica.pl/zdart8998.html polecam do poczytania
                  • lidia.lila1 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 15:14
                    Serdecznie dziekuje ,Grazka,za wszystkie wskazowki,zaraz poczytam i dam znac
                    jak cos bede wiedziec .Odezwe sie w tygoniu.Lidia
                    • wedrowiec2 Re: krwinki w moczu 09.04.05, 19:55
                      Lekarka powinna skierować Cię do nefrologa, a nie do urologa. Twoje objawy
                      wskazują albo na choroby nerek, albo, jak juz napisano na niewydolność
                      krążenia. Nie lecz się sama, ani pod wpływem sugestii koleżanek. Wykonaj
                      podstawowe badania krwi - morfologia, sód, potas, mocznik i kreatynina. Nie są
                      one zbyt drogie, więc jeśli termin wizyty u specjalisty jest odległy, to
                      wykonaj je na własny koszt. Mierz ciśnienie krwi. Wykonaj też powtórne badanie
                      ogólne moczu. Wskazane byłoby badanie USG nerek. Mimo że nocne siusianie jest
                      bardzo uciążliwe, to nie ograniczaj ilości przyjmowanych płynów - to jest
                      bardzo ważne! Przyjmuj ok. 2 litrów dziennie.
    • co-jest-grane Re: krwinki w moczu 09.04.05, 23:57
      Nie lecz się na własną rękę, masz niepokojące i przewlekłe objawy, nie można
      liczyć, że taki problem ustąpi po "domowym" leczeniu - KONIECZNIE poszukaj
      rzetelnego lekarza (nefrologa)!!
      Masz niestety rację, że dotychczasowe podejście Twoich lekarzy do problemu
      było - delikatnie mówiąc - niefrasobliwe.
      • lidia.lila1 Re: krwinki w moczu 10.04.05, 17:35
        Dzieki moi kochani,jutro ide sobie zrobic te wszystkie badania co
        sugerujecie.Mowilam lekarz ,czy nie mam problemow z potasem ,przy tak czestym
        sikaniu ,bez echa.Jezeli chodzi o picie to mam nieraz takie pragnienie ,zebym
        wiadro wody wipila ,ale zaraz zaczyna sie to ciagle sikanie.Nie biore zadnych
        lekow ,ale musze ciagle lezec ,bo jak zaczynam chodzic ,to bol nerek
        potworny.Dzieki jeszcze raz serdecznie ,odezwe sie .Pozdrowienia Lidia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka