Dodaj do ulubionych

Jak wybrąc materac

09.07.10, 00:05
Witam wszystkich, chciałbym zakupić materac do spania, ale kompletnie się na
tym nie znam, spałem dotychczas na tapczanie. Nie mogłem nic w księgarni
znaleźć na temat materacy, więc zadaję pytanie w internecie.
Mam 178 wzrostu, ważę 87 kg. i mam czasem problemy z kręgosłupem.
Pomóżcie coś, może ktoś wie czym się kierować przy wyborze materaca?
Tomek R.
Obserwuj wątek
    • cztery.katy Re: Jak wybrąc materac 14.07.10, 16:51
      Nie ma niestety prostej odpowiedzi, tak jak nie ma lekarstwa na
      chory kręgosłup, niestety. Jesli chcesz dowiedzieć się czegoś o
      materacach, jakie są rodzaje i co brać pod uwagę przy zakupie,
      proponuję pochodzić po stronach producentów albo wrzucić w internet
      hasło: jak wybrać materac. Strony producentów najczęściej są
      rozbudowane o działy porad. A jak już bedziesz wiedział jaki materac
      jest dla Ciebie odpowiedni, to koniecznie idź do sklepu i poleż bez
      skrępowania chociaż 20 minut na wybranym modelu. Nie jest to
      komfortowe, ale nie ma innej możliwości żeby sprawdzić czy np. nie
      jest za twardy albo za miękki. Pozdrawiam. M.Margas
    • expert_sentozdrowie Re: Jak wybrąc materac 05.08.10, 19:05
      Witam,

Polecam poszukać w internecie wyników testów materacy. Niezależne testy wielu materacy czołowych firm obecnych na polskim rynku pozwolą Ci poznać zasadnicze różnice pomiędzy nimi oraz ich plusy i minusy.

Jaki materac jest najlepszy dla Ciebie - musisz sam wypróbować. Podczas wizyty w sklepie poleż przynajmniej kilkanaście minut na materacu w pozycji, w jakiej zazwyczaj śpisz - ocenisz wtedy czy materac się dla ciebie nadaje (jeśli nie czujesz się komfortowo w ogóle nie bierz pod uwagę jego kupna i sprawdź kolejny model). Zapytaj sprzedawcę, przez jaki czas możesz testować materac w domu, gdyż niektórzy producenci oferują nawet 30 dni okresu próbnego. Po kilku dniach spania na materacu twoje poranne samopoczucie odpowie Ci na pytanie - czy warto kupić ten właśnie materac.

Jeżeli materac będzie Ci odpowiadał po prostu kup go, nawet jeśli wydaje się drogi! Należy pamiętać, że materac jest z reguły zakupem na wiele lat, więc jak byśmy podzielili cenę materaca na okres użytkowania, to wcale nie wychodzi tak drogo.

Od materaca zależy jak się wyśpimy i jak będziemy funkcjonowali następnego dnia.

pozdrawiam
      Expert SenToZdrowie.pl
      • tamaryszek44 Re: Jak wybrąc materac 05.08.10, 21:11
        Właśnie miałam ten sam problem i mailowo konsultowałam to że sprzedawcą. Po wyczerpujących radach wybrałam optymalny dla nas.
        Nie poleżę na nim dla próby, ale i tak leżenie nawet godzinne może się nie sprawdzić tak jak leżenie całej nocy.
    • jusytka Re: Jak wybrąc materac 18.08.10, 18:53
      Najciekawszym, najzdrowszym i najbardziej idealnym rozwiązaniem są materace
      łączące sprężyny kieszonkowe z dodatkowym obłożeniem lateksem lub pianką.
      Elastyczny lateks lub pianka zapewniają miękkość i sprężystość na powierzchni, a
      sprężyna kieszonkowa o progresywnej twardości sprawi, że nawet osoba o wyższej
      wadze nie będzie się zapadała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka