Dodaj do ulubionych

Wstyd Polaka

05.09.07, 15:03
Według rankingu dumy narodowej badani Polacy w większości chcieliby mieszkać gdzie indziej, nie czują się Polakami, tylko Europejczykami, a co najbardziej bolesne, nie są dumni z tego, że urodzili się w Polsce...

„Nie, nie jestem dumny, że jestem Polakiem“- tak w przeważającej części odpowiadali ankietowani.

- Wstydzimy się za polityków, za nędzne wyniki sportowe. Głosujemy nogami, uciekając z tego kraju. Młodzi, którzy wyjechali, nie chcą żyć na obczyźnie jak stara emigracja - w polskich środowiskach. Szybko odcinają się od polskości. I w Polsce też to widać. Robimy zakupy, oglądamy telewizję, ale cała reszta nas nie interesuje. Wybory, porządek na ulicy, cisza na osiedlu? Wszystko mamy gdzieś - tak skomentował wyniki badań socjolog, profesor Kazimierz Krzysztofek. „Głosowanie nogami”, o którym wspomina profesor wciąż przybiera na sile. Polacy uciekają z Polski...

Wśród badanych w wieku 15-29 lat blisko 70 % chciałoby podjąć pracę na Zachodzie, a ponad 60% zamierza się tam uczyć. Głównym celem wyjazdu nowych emigrantów są Wielka Brytania i Niemcy.

cdn.
Obserwuj wątek
    • oberschlesier1921 Ostatni gasi światło! 05.09.07, 15:07
      Już dziś w polskich szpitalach brakuje pielęgniarek, za cztery lata niedobór ten może sięgnąć ponad 61 tysięcy. Większość obecnych studentek pielęgniarstwa od początku nauki przygotowuje się pod kątem wyjazdu. Wyjeżdżają też specjaliści. Od przystąpienia Polski do UE do 1 lipca 2005 emigracją zainteresowanych było ponad 3500 lekarzy, prawie 2000 lekarzy specjalistów, ponad 1000 stomatologów. Co piąty polski lekarz deklaruje zamiar opuszczenia kraju. Wyjeżdżają też eksperci z innych dziedzin - ponad 15 % młodych architektów zdecydowało się na emigracyjny wyjazd, do nich dołączyła potężna, acz nie ujęta statystykami, liczba informatyków i ekonomistów. Z Unii zaczęły się też pojawiać oferty pracy dla policjantów. Oczywiście do rzeszy tych najlepiej wykształconych dochodzą fachowcy budowlani, osoby z wykształceniem ogólnym, podstawowym i bez. Właściwie trudno byłoby znaleźć grupę zawodową czy społeczną, która nie miałaby swych reprezentantów wśród nowej emigracyjnej fali. No, może oprócz samych polityków, chociaż i ci coraz bardziej zażarcie walczą o stołki w Brukseli...

Kolejnym osłabieniem naszej dumy narodowej jest podział społeczeństwa. Od dłuższego czasu trwają spory, czy ci, którzy opuszczają kraj, są prawdziwymi Polakami. Na dodatek nowo upieczony polski emigrant musi zmierzyć się z dawno już zasiedziałymi rodakami. Wyniki tych konfrontacji bywają bolesne dla obu stron. - Wolę już się trzymać tubylców i poznawać nową kulturę niż tkwić w polskim skansenie. Wstyd mi też, kiedy spotykam ludzi, którzy po naście lat tu siedzą i nie byli w stanie nauczyć się po niemiecku - ucina dyskusję Dorota, która do Wiednia przyjechała na studia.
    • oberschlesier1921 w londynie 05.09.07, 15:10
      „Ja mieszkam w Londynie od ponad 30 lat i jak dotąd moje doświadczenia były bardzo pozytywne. Od ponad roku do Londynu zaczęli przyjeżdżać masowo Polacy. Niestety, wielu nowo przybyłych swoim zachowaniem w bardzo szybkim tempie niszczy dobrą opinię o Polakach, jaką niewątpliwie od czasów wojny byliśmy tu otoczeni. Poczynając od potwornie wulgarnego języka, jakim duża część Polaków posługuje się głośno i publicznie, poprzez wpychanie się do pociągów, autobusów, aż po codzienne kradzieże w sklepach, jeżdżenie komunikacją bez biletów i zupełny brak szacunku dla tutejszych praw i zasad. Pani na mojej lokalnej poczcie, którą znam 25 lat, zapytała mnie, czy mogę jej przetłumaczyć słowo "k….", bo Polacy wciąż go używają, a ona nie rozumie, a jak tak często słyszy, to musi to być ważne słowo... Właśnie dlatego zaczęłam się wstydzić bycia Polką w Anglii i nasza rodzina przestała mówić po polsku w publicznych miejscach. Co gorsze, wielu moich znajomych ma bardzo podobne doświadczenia - żali się pani Katarzyna.
      • petronella.kozlowska Re: w londynie 05.09.07, 15:45
        przepychnaki w pociagach, potracanie pieszych. Dzeicko naciskajace na kazdym
        przystanku guzik i matka zaprzeczjaca kierowcy, kradzieze w sklepach zamykanie
        sklepów w dzielnicach, jak np. w Offenbach-Lauterbron i Offenbach-Bieber,
        üpodczas duzej pauzy w szkolach. Wyzywajace zachowanie sie itd. to wszystko
        cechy Niemców w Niemczech pochodzacych z Rosji.
        Bylam na wyciece w Brukseli, pomiedzy ratuszem a chlopcem sikajacym, jest mala
        kapliczka z figura swietego. Taki glosny Niemiec obejmowal ta figure strzezyl
        zeby a Niemka go filmowala. Inni filmowali ta niemiecka kreature. Ta sama scena
        kolo chlopczyka, jak sie przyblizalam do tej parki uslaszalym "Sierjoza" - stad
        wiem ze to Niemcy.
        • Gość: Wasz Marjanek Re:do Tunty Petrolci: w londynie IP: *.versanet.de 05.09.07, 17:22
          Petrolciu - Tunte ! Ty napewno nigdy w Brukselii nie bywala, bo by wiedziala, ze
          chlopaczek sikajacy stoi okolo dwa metry ponad poziomem chodnika, i objac go
          jest nieco trudno. A moze - stara Tunto - znowu bala nacpana???
          Pyrsk!
          Wasz Marjanek
          • petronella.kozlowska Re:do Tunty Petrolci: w londynie 05.09.07, 18:09
            napisalam o obejmowaniu figury w kapliczcce!
            Czytaj dokladniej zanim rozpoczniesz twoje hitlerowskie tyrady.
            Achlopczyka on nie obejmowal, tylko przyklejal sie do metalowego ogrodzenia,
            atlum sie smial - tlum tzn. Anglicy, Amerykanie, Holendrzy itd.
            Smiali sie z Niemca.
            • oberschlesier1921 Re:do Tunty Petrolci: w londynie 05.09.07, 18:20
              jak dla ciebie pedale jeden walniety rus jest synonimem 80 milionow niemcow, to powinienes udac sie do psychiatry.

pozatym tematem mojego watku byl wstyd polakow, a ty tu pier dolisz nie na temat, nawdychales zaduzo kleju ?
        • oberschlesier1921 Re: w londynie 05.09.07, 18:18
          ku rwa, petro cpunie, brak mi slow.
          po prostu brak mi slow, jak mozna byc tak pier dolnietym jak ty?
          serjoza niemcem, ku rwa jak ty juz cos palniesz.
          za czasow schrödera i fischera przyjechalo do niemiec ok 1 miliona ukraincow na falszowanych papierach, wiekszosc z nich po jakims czasie opuscila niemcy udajac sie do kanady, australi etc.
          pare tysiecy z pewnoscia zostalo i siedzom na harz IV - ku rwa pedale nie porownuj takich ruskich zacofancow do nas niemcow.

wstydz sie tunto.
          • petronella.kozlowska oberszlezier 05.09.07, 22:25
            > ku rwa, petro cpunie, brak mi slow.
            to widac ze ci brak slów. Jest to rezultat niskiego poziomu wyksztalcenia wsród
            Niemców na GS

> za czasow schrödera i fischera przyjechalo do niemiec ok 1 miliona ukraincow
            na falszowanych papierach, wiekszosc z nich po jakims czasie opuscila niemcy
            udaj ac sie do kanady, australi etc.

niemieckie urzedy byly skorumpowane jezeli przyjmowano do RFN 1 milion ludzi na
            sflaszowanych papierach. Nie dobrze swiadzcy to o niemieckich urzednikach.
            Przyjechalo tez 2,7 mln. Niemców z Rosji, takich jak ten Sierjoza.

• petronella.kozlowska czto eta 05.09.07, 22:29
              Jade pociagiem. Na przystanku wsiada otyla Niemka i NImeic, mieli lekko skosne
              oczy. Ona siadla kolo mnie i otweira list, patrzy sie i patrzy i nic nie wie.
              List podaje na przeciwko siedzacemu Niemcowi z zapytaniem:
              "czto eta"?
              On czyta i mówi:
              "eta upomnienije"

Bylo to, bo podpatrzylam, upomnienie za niezaplacony rachunek za telefon mobilny
              w wysokosci ponad 200 €.
              • oberschlesier1921 Re: czto eta 06.09.07, 16:59
                ja jezdze audi a6 - pociagami jezdzom gorole i gupie rusy.
            • oberschlesier1921 Re: oberszlezier 06.09.07, 16:57
              " to widac ze ci brak slów. Jest to rezultat niskiego poziomu wyksztalcenia wsród
              Niemców na GS" - jeszcze raz ciulu - to tylko redewendung.
              i przyjechalo wciul polokow, ino zodyn nie jest taki gupi jak ty.
    • lowcagoroli Re: Wstyd Polaka 05.09.07, 16:23
      matki-polki
      wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=9582
      • rodak3 [...] 05.09.07, 16:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • petronella.kozlowska emigranci niemieccy w USA 05.09.07, 17:01
          64.233.183.104/search?q=cache:0fMfq_zXAYcJ:free.of.pl/p/panorama-usa/art/farm.html+emigracja+z+Niemiec&hl=de&ct=clnk&cd=33&gl=de
    • rodak3 [...] 05.09.07, 17:48
    • Gość: Byno Re: Wstyd Polaka IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.07, 18:03
      100 powodow do zaDUMY w Swirlandi
      humor.gery.pl/cms/?id=1990
      Absoluty HITcior:pozycja Nr:2
      >Jako pierwsza nacja na swiecie,opanowalismy sposob na picie
      denaturatu,plynu borygo,kwasu siarkowego i wody kolonskiej<
      Moje gratulacje
      • petronella.kozlowska Re: Wstyd Polaka 05.09.07, 18:12
        poczytaj hitlerowcu-Niemcu ze chodzi tutaj o strony satyryczne
        humor.gery.pl/cms/?id=1990
        A to ze siedzisz przed PC na polskich stronach to swiadczy o slabej znajomosci
        jezyka niemieckiego u tzw. wypedzonych.
        • oberschlesier1921 Re: Wstyd Polaka 05.09.07, 18:26
          nierozumie jednego, a mianowicie: dlaczego ten artykul tzn.
          "100 powodów do dumy narodowej" umieszczono na stronie humorystyczno satyrycznej.
          w tych wymienionych punktach zauwazamy naglowki artykulow z polskiej prasy codziennej.
        • Gość: Byno Re: Wstyd Polaka IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.07, 18:27
          Aber,aber,nicht Nr 2(satire? real Peg)
          pl.youtube.com/watch?v=KtxlBnkjXTU
          • cirano Re: Wstyd Polaka 05.09.07, 18:39
            Doooobre, Byno.
            A jednak cos umiom, hehe
          • oberschlesier1921 Re: Wstyd Polaka 06.09.07, 16:58
            buahahahahahahah, ale menele, buaahhahahahah!

przegrancy.
        • cirano Re: Wstyd Polaka 05.09.07, 18:31
          Nie da rady Pela traktowac cie powaznie i wiecej nie bede.
          Nic ino prac
    • rodak3 [...] 05.09.07, 19:06
    • Gość: eurofanatik Re: Wstyd Polaka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.09.07, 12:05
      Akurast to, ze czujemy sie Europejczykami bardziej niz Polakami to chyba jest
      dobra rzecz. Wszelkie nacjonalizmy to straszna rzecz.
    • semperfrei Re: Wstyd Polaka 06.09.07, 12:25
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80573,4461724.html
      wstyd...........
      • oberschlesier1921 Re: Wstyd Polaka 06.09.07, 17:01
        oj to was chyba zabolalo, zeby was czesi krytykowali...
    • wilhelm4 Re: Wstyd Polaka 06.09.07, 13:19
      Jest sie czego wstydzic, ojej..........

gospodarka.gazeta.pl/firma/1,31560,4464040.html
    • professorski Re: Wstyd Polaka 06.09.07, 18:51
      Duma i wstyd Polokow :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=68540621&v=2&s=0
      • wladzio55 Re: Wstyd Polaka 09.09.07, 10:29
        Od dzisiaj przestaje byc Polakiem bo sie wstydze za was wszystkich
        od dzisiaj jestem Ukraincem-Lemkiem jak moj Dieduschka!!
        • oberschlesier1921 Re: Wstyd Polaka 11.09.07, 18:11
          ukraince to mordercy narodu polskiego!
    • Gość: Sigmund Frojt Re: Wstyd Polaka IP: *.onlinehome-server.info 09.09.07, 12:56
      Toc to artykulik o oberze i jego kamratach, wynarodowione Poloki-Slonzoki na
      niemieckosc przefarbowane. Kazdy ma wybor, tlumienie tego w podswiadomosci
      konczy sie nerwicami, ale dobrze, ze sie otwieracie, moi mili poldojcze.

Pyrsk !

Sigmund Frojt
    • lowcagoroli Re: Wstyd Polaka 11.09.07, 18:09
      Jesteś patriotką?

Kasia Nosowska: Może to zabrzmi prowokacyjnie, ale nie. To nie jest
      jakieś arcyfajne miejsce - Polska.
      • oberschlesier1921 Re: Wstyd Polaka 11.09.07, 18:16
        ta Kasia Nosowska aus stettin, to chyba zydowka naleza do lozy wolnomularskiej. :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka