Dodaj do ulubionych

nudne szarości

19.05.12, 21:00
Zdaje sobie sprawę, że tzw styl 'forumowy' zdecydowanie odbiega od średniej,
ale...

Od niedawna jestem posiadaczką tv a z racji zawodowych oglądam reklamy i ...
są teraz dwie gdzie szare/białe mieszkanie w miarę ok jest zmieniane w
kolorowego koszmarka.
Wiem, ze biel i szarość będąc producentem farby raczej trudno obchnąć, ale...
w sumie może to byłoby ciekawe i właśnie nieoczywiste w zamian tych czerwieni,
pomarańczowych podświetlanych półeczek k-g...

o - takie sobotniowieczorne przemyśliwania ;)
Obserwuj wątek
    • elfia4 Re: nudne szarości 19.05.12, 23:14
      Marzenie... w końcu nic tak nie przyciąga wzroku widzów niż soczysta limonka, ognista
      czerwień czy słodka morelka;-) A szary to nudny jest, biel znowu szpitalna, więc jak to
      sprzedać człekowi przeciętnemu?;-P
      Zresztą przeciętny kowalski chce tak, jak ma sąsiad malinowski i pan kwiatkowski z
      ulubionego serialu, a że rządzą tam halogeniki, kolorki i glamour tapety, to większość
      mieszkań jest powieleniem lub próbą powielenia trendów ogólnodostępnych i
      wszędziewidocznych... A że do tego żeby tak mieszkać wystarczy pójść do "bodzia i
      agatki" i kupić gotową meblościankę i kanapę na raty zero procent, a później wiadro
      cynamonowej łąki w castoramie, to tym gorzej wróży ambitniejszym rozwiązaniom.
      W szkole nie uczą o kolorach, kompozycji, sztuce, designie, więc skąd człek ma wiedzieć,
      że zabłądził w złym kierunku (chyba, że ktoś miał taką wyjątkową panią od plastyki jak ja
      i czegoś się w szkole dowiedział).
      Dla większości ładnie to kolorowo - czym więcej kolorów, tym lepiej:-)
      A że nam marzy się coby raz ktoś odkolorował trochę mieszkanko z filmu czy reklamy...
      kto się nad taką mniejszością pochyli?
      • metodiw Re: nudne szarości 19.05.12, 23:22
        To już nie pierwsza reklama, w której ładne mieszkanie ktoś "przerabia" na
        kolorowe bezguście.

Ja natomiast załamałam się po przejrzeniu ostatnich Czterech Kątów. Co prawda
        dwa mieszkania w miarę przyjemne (miłe zaskoczenie przy mieszkaniu Stefano
        Terrazzino), jednak następne nic specjalnego, a jakiś przedwojenny chyba dom z
        piękną bazą zaduszony kolorami na maksa :(
        A porady odnośnie urządzania dziecięcych pokoików, to już czysta rozpacz...
        • magda900 Re: nudne szarości 20.05.12, 11:40
          Od dziecka mam takie "zboczenie", że uwielbiam oglądać czyjeś mieszkania. Dlatego
          oglądam programy typu "Ugotowani" czy "Perfekcyjna pani domu". Widać jak na dłoni, że
          forum mocno odbiega od średniej krajowej. A jeszcze z innej beczki - podobno Dulux
          wycofał Dotyk mgły ze swojej oferty. Zamiast Dotyku mgły jest teraz jakaś kra.
    • yellowl Re: nudne szarości 20.05.12, 11:45
      Tradycyjnie się ucieszę, że nie oglądam TV :D
      • yellowl Re: nudne szarości 20.05.12, 11:50
        Za to nałogowo przeglądam ogłoszenia nieruchomościowe. I takie na przykład:
        tiny.pl/hp8nv
        Najlepsza jest szafka w kuchni :D
        • magda900 Re: nudne szarości 20.05.12, 11:54
          o matkoboskoczęstochosko!!!!
          • jjana Re: nudne szarości 20.05.12, 12:21
            Dotyk mgły Duluxa wspominam fatalnie. Mam u siebie zrobiony jeden pokój i garderobę.
            Chyba w akcie desperacji pomalowałam aż 2 pomieszczenia, bo mi się spieszyło. W
            garderobie wpada w lawendę, w tym drugim w niebieski. Dopiero jak dolałam tyle samo
            białej farby, wyszła piękna szarość. Pokój w perspektywie i tak do pomalowania. W
            garderobie nie widać. Wcześniej malowała nim moja mama (nie wiedziałam, że to ten
            dotyk). U Niej wyszedł siny. Dwa tygodnie temu pomalowała czymś innym i odetchnęła.
        • margie Re: nudne szarości 20.05.12, 12:20
          o muj borze.....
        • elfia4 Re: nudne szarości 20.05.12, 12:59
          Himalaje w łazience rządzą;-)
          Ale to Polska średnia - a nawet powyżej, bo budynek sprzed dekady, więc "nowoczesny"
          z halogenikami, niszkami, dużym oknem balkonowym, czyli wszystkim o czym marzy
          przeciętny mieszkaniec m3 w bloku z lat 70-tych;-)))

W ramach obserwacji oglądam perfekcyjną panią domu i tam królują kolory typu istny
          meksyk i jeszcze brazylia na dokładkę...
          Nawet w dzisiejszym odcinku dziewczyna po szkole artystycznej zauważyłam, że
          rozminęła się w praktyce z wiedzą o kolorach czy kompozycji. Jeśli tak wygląda
          mieszkanie kogoś po asp czy liceum plastycznym, to ja wysiadam... spodziewałabym się
          trochę wyższego poziomu niż obrzydliwa rażąca zieleń i meble z brw z babciną kanapą.
          Pomijam bałagan, ale po odgruzowaniu fajnie, gdyby wyłoniło się wnętrze z duszą. O
          drugiej uczestniczce fance fuksji z pomarańczem nie wspominam nawet, bo mnie odrzuca
          na wspomnienie jej mieszkania.
        • qrka Re: nudne szarości 20.05.12, 14:13
          yellowl napisała:

> Za to nałogowo przeglądam ogłoszenia nieruchomościowe.

Wolę deccorię. Posiada dodatkowy walor w postaci komentarzy.
          • yellowl Re: nudne szarości 20.05.12, 15:20
            Ale ja nie przeglądam w celu znalezienia czegoś ohydnego, wręcz przeciwnie. Czasami jednak
            włazi w oczy taki wynalazek, że się nie da obojętnie przejść.
            Na deccorii nawet się kiedyś udzielałam, ale, jak już to pisałam kilka razy, to nie jest portal
            wnętrzarski, a społecznościowy. Więc komentarze są z parafii ' jak ślicznie razem wyglądacie' albo
            ' w ogóle się nie zmieniłaś!'. Generalnie zauważyłam, że im się robię starsza, tym mniej mnie
            bawią koszmarki życiowe [ nie tylko wnętrzarskie] jakie ludzie sobie fundują za własne pieniądze i
            na własne życzenie, a potem bronią tego jak niepodległości. He, taka refleksja popołudniowo-
            niedzielna.
            • elfia4 Re: nudne szarości 20.05.12, 15:52
              Ale na deccori to nuda panie... tylko achy i ochy jak ślicznie, pięknie, uroczo i wogóle
              słitaśnie;-) A człek by chciał czasem łyżkę dziegciu, żeby nie zemdliło od cukru. Nawet tych
              komentarzy nie czytam, bo co to za dyskusja? Raczej zawody klakierów w zdobyciu sympatii
              autora zdjęć. Nasza-klasa bis tylko zamiast nówki sztuki dzieciaczka i samochodu, to
              wnętrza do posłodzenia podstawiają;-)
    • latulka Re: nudne szarości 20.05.12, 16:28
      Podobnie jak yellowl oglądam nałogowo ogłoszenia nieruchomości w moim mieście. I
      nie tak dawno wpadło mi w oko piękne mieszkanie w kamienicy - wysokie, stare
      okna, parkiet. Oczywiście do odświeżenia (malowanie, cyklinowanie; łazienka i
      kuchnia od podstaw) Przyznam, że byłam nieco"chora" że nie będzie moje. Szybko
      zniknęło z oferty bo i cena była b.kusząca. I co? Okazało się, że przed
      sprzedażą postanowiono je wyremontować. Wyrzucono parkiet i zastąpiono
      paskudnymi panelami, okna plastiki, łazienka brązowo-złota - płytki mają wzór
      złotej kwitnącej gałązki. Kuchnia szkaradne płytki beżowe w maziaje. Koszmar.
      Jedyny plus to to, że się natychmiast odkochałam:)
      • kat_maj Re: nudne szarości 20.05.12, 16:39
        aż mnie zabolało jak to przeczytałam....

jak szukałam mojego mieszkania 3 lata temu znalazłam jedno takie niedaleko...
        deski zerwane, cała stolarka wywalona, piece rozebrane, bo przecież teraz można
        takie ładne nowe kupić (w sensie dzrzwi i panele) ....

kolejne mieszkanie - czytam ogłoszenie, ze mieszkanie wysokie, ponad 3 m ; idę
        oglądać a tu sufit styropianowy niemal mam na głowie. Na moje pytanie co się
        stało tym ponad 3 metrom usłyszałam, że po co tak wysoko, ciepło ucieka -->
        obniżyli o 60 cm - serce moje cierpiało....

• latulka Re: nudne szarości 20.05.12, 16:48
          znam to z autopsji
          w co drugim mieszkaniu w kamienicy obniżone sufity "bo taniej ogrzać", dechy
          podłogowe wyrzucone. Mieszkanie które kupiłam ma starą stolarkę drzwiową i nie
          ma podwieszanych sufitów. niestety dechy zastąpiono panelami a w kuchni są
          koszmarne płytki. Zbieram na dechy:) a większość znajomych puka się w głowę (w
          kamienicy mieszkają menele:) ) i pyta kiedy drzwi wymienię
    • big_benka Re: nudne szarości 04.11.15, 11:54
      W reklamach po prostu chyba używają kolorów jako podreślenia, że w danym pomieszczeniu jest życie, radość itp na zasadzie skojarzeń. Ale w realnym życiu faktycznie takie mieszkanie byłoby koszmarkiem :)
    • saszka45 Re: nudne szarości 15.01.16, 17:28
      nie da się wytrzymać dłużej w tych agresywnych kolorystycznie ścianach :-) wiem, bo sama się tak urządziłam. Po roku życia w czerwieniach przerzuciłam się na spokojny lekki beż śnieżki. I znowu czuję się błogo w swoim domu.
      • malczik63 Re: nudne szarości 21.02.16, 18:38
        też jestem za stonowanymi kolorami i mam salon pomalowany "świetlistym refleksem". Nie oznacza to, że szalone kolory mnie nie kuszą. Ale myślę raczej nad odnowionym fotelem w stylu art deco z nową, wściekle kolorową tapicerką. I tylko tyle jeśli chodzi o mocne, kolorystyczne akcenty.
    • saszka45 Re: nudne szarości 17.04.16, 19:32
      nie jestem przekonana, czy ludzie w tzw. prawdziwym życiu decydują się na malowanie ścian na wszystkie kolory tęczy :-) To fajnie sie ogląda, ale w gazetach albo tv, ale na żywo, codziennie przez kilka lat? Koszmarek :-) Sama mam biele z śnieżki, szarości w salonie i kilka bibelotów w intensywnych kolorach. I to wystarcza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka