Dodaj do ulubionych

czym czyscic parkiet?

24.11.04, 12:41
Hej
Czym czyscic parkiet? Kupilam Sidolux do parkietow ale niektorzy mi go
odradzaja. Podobno zostawia warstwe ktora potem ciezko zmyc i wciera sie w
nia brud... - tak mowia.
A dla mnie tak naprawde praca nad parkietem to 2 rzeczy - najpierw zwykle
czyszczenie a potem nablyszczanie/woskowanie.
Tak wiec czym to robic?
Pozdrawiam
P.S. Kupilam juz plyn do zmywania Sidolux- u :)
Obserwuj wątek
    • ginger159 Re: czym czyscic parkiet? 08.12.04, 21:25
      Jeśli chodzi o parkiety to zależy od tego czy masz lakierowany czy nie. Jeśli
      Twój parkiet jest dobrze polakierowany (kilka warstw lakieru) to wystarczy myć
      go czystą ciepłą wodą bez detergentów, a szmatka musi być dobrze odciśnięta
      (żeby woda nie dostawała się do rowków!). Ja TAK ROBIĘ OD WIELU LAT i mój
      parkiet wciąż wygląda jak nowy. Co do Sidoluxu to zrobilam ten sam błąd co Ty,
      tylko za późno się zorientowałam i wykładzina w kuchni ściemniała i nie da się
      warstw sidoluxu zmyć zmywaczem! Nigdy nie używaj go jeśli chcesz zachować kolor
      parkietu (chyba że po każdym myciu chcesz używać zmywacza:). Jeśli parkiet jest
      słabo polakierowany to radzę albo jeszcze go przelakierować i mieć święty
      spokój albo jeśli parkiet jest zniszczony wycyklinować go i polakierować od
      nowa. Twn wysiłek się połaca!!!
      • ochra Re: czym czyscic parkiet? 09.12.04, 11:56
        Ja kupiłam właśnie Pronto do parkietu, może ktoś już to przetestował?
        • lucy6 Re: czym czyscic parkiet? 14.12.04, 10:58
          ginger159 : "Jeśli
          Twój parkiet jest dobrze polakierowany (kilka warstw lakieru) to wystarczy myć
          go czystą ciepłą wodą bez detergentów, a szmatka musi być dobrze odciśnięta
          (żeby woda nie dostawała się do rowków!). "

Moj parkiet jest dobrze polakierowany - przynajmniej tak mi sie wydaje - świeci
          sie całkiem dobrze. Mieszkam w tym mieszkaniu od 3 tygodni wiec nie wiem ile
          warstw lakieru jest tam polozone (mieszkanie z rynku wtornego). Jedynie w
          przedpokoju parkiet "stracił blask" no i jeszcze w miejscu gdzie poprzedni
          wlasciciele mieli stol jadalny...
          Jesli chodzi o rowki - to wlasciwie on ich nie ma. Jest tak ułożony ze klepki
          sa jedna obok drugiej.

Zmywacza do Sidoluxu chyba nie bede uzywac po każdym myciu:) Po tym co
          przeczytalam na etykiecie - posmaruj, wyszoruj, wymyj - mysle ze to jest zbyt
          pochlaniajace - ja mam 74m2 parkietu :)

Dzieki za rade Ginger. W przedpokoju chyba po prostu polakieruje :)
          Pozdrawiam

• ginger159 Re: czym czyscic parkiet? 04.01.05, 18:24
            Hej
            To znowu ja. Słyszałam ostatnio, że dobry do czyszczenia parkietu jest Pronto
            do parkietów. Ja nie używałam, ale może warto spróbować?
            Pozdrawiam-Ginger
            • lucy6 Re: czym czyscic parkiet? 17.01.05, 17:04
              Dzieki ginger159.
              Tez mi tak mowiono ze Pronto lepsze ale ostatnio znanazlam na tym forum posta -
              w jaki sposob usunac Pronto z parkietu :-)
              Stad wniosek ze wszystko co nablyszcza chyba pozostawia warstwe, ktora wcale
              nie musi byc elegancka i czysta...
              :)
              Zaczelam myc po prostu woda - zgodnie z rada powyzej - pewnie jeszcze za
              wczesnie na jakies oceny, ale jak na razie nie widze roznicy miedzy
              nablyszczaczami a zwykla woda, no moze sie troche mniej blyszczy, ale
              przynajmniej nie musze zdzierac jakis warstw woskow...
              Dzieki za rade...
              Pozdrawiam wszystkich
              • mifsc Re: czym czyscic parkiet? 17.01.05, 20:55
                Szybciej domyjesz po namoczeniu zbierając brud ligniną, lub ręcznikiem
                papierowym, papierem toaletowym (najtańszego sorta) często go zmieniając.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka