Dodaj do ulubionych

Insekty atakuja!!

21.09.05, 21:35
Nie wiem co to i czy grozne toto.
Wygladaja troche jak przedziorki, gdy sa, ze tak je nazwe - niemowletami.
Potem sa tez malutkie i podluzne z 4 (chyba) nozkami i dosc dlugimi czujkami
z przodu. Widuje je na scianach w kuchni, salonie, na klatce schodowej, w
komorce na podlodze. Lubia papier i kartony oraz miejsca, gdzie sie kurz
zebral czy pajeczyna. Mielismy je juz chyba w zeszlym roku, ale teraz jest
ich jakby troche wiecej albo po prostu sie im wreszcie dokladnie przyjrzalam.

Nie wiem czy mam sie do nich przyzwyczaic, cy wytoczyc walke. Macie jakies
doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • gabon32 Re: Insekty atakuja!! 22.09.05, 08:14
      może to po prostu małe prusaczki? Na pewno robactwo, które trzeba wytępić, bo
      obrzydliwe. W sklepach ze środkami czystości (w hipermarketach raczej tego nie
      znajdziesz) są takie kostki, nie pamiętam jak się toto nazywa, kładziesz w
      rogach kuchni, pokoi, łazienki i sprawa załatwiona. W tych kostkach jest
      trucizna, której robactwo nienawidzi i grzecznie się wynosi. Trzeba uważać,
      żeby nie dobrały się do tych kostek dzieci albo zwierzaki. Pozdr
      • fajnazonka Re: Insekty atakuja!! 22.09.05, 13:42
        Az mi sie slabo zrobilo...:)
        W dodatku przeszukalam internet pod katem prusakow i innych karaluchow i nic
        nie podchodzi pod wyglad moich insektow. Moze wyhodowalam wlasna odmiane? ;)
        Bleeee. Ohyda.

Te moje sa malutenkie, maja pare mm. We wczesnej fazie sa przezroczyste. Chyba
        reaguja na swiatlo, no i lubia sie schowac pod cos. Zastanawiam sie czy nie sa
        to mlode robaczkow, ktore odwiedzaja nas na poczatku lata i ewidentnie wchodza
        przez drzwi z zewnatrz. U nas mieszkaly za listwami przypodlogowymi. Nie sposob
        wytepic, bo nie chcialam stosowac zadnych srodkow ze wzgledu na raczkujace
        dziecie. Fakt, ze juz drugi rok nas odwiedzaja i mozna powiedziec, ze sie do
        nich przyzwyczailam, choc nienawidze robakow. Pod koniec lata robaczki
        przestaja sie pokazywac, wiec mam spokoj, ale moze faktycznie ich dzieci teraz
        sie rozwijaja? Fuj.

Nie wykluczam posiadania 2 odmian robaczkow, jedne lubiace papier, drugie to
        wlasnie wyzej opisane mlode.

Bede szukac dalej w necie, a na razie zakupie plytke owadobojcza i zobaczymy.

Dzieki za rade.
        • brawurka Re: Insekty atakuja!! 28.09.05, 23:21
          Niestety coś mi to mówi.
          Pomimo faktu, że mieszkam w nowym bloku zauważyłam to samo u siebie w mieszkaniu
          i na klatce. Są to maleńskie, jakby przeźroczyste robaczki, z długimi czułkami;
          niektóre potrafią skakać (ale nie są to żadne pchełki). Z końcem lata jest ich
          mniej. Często je widuje przy listwach przypodłogowych, na półeczkach w łazience
          (jak sie troche zakurzą) i zdarzyło mi sie kilka złapać na ścianie w kuchni.
          Generalnie podejrzewam, że skoro są też na klatce, to są w całym bloku.

Przewertowałam chyba cały net w poszukiwaniu info na ich temat. Udało mi sie je
          sklasyfikowac jako GRYZKI Psocoptera (tinylink.com/?VfAYHiXIUV). Mogę sie
          jednak mylić.
          W grafice na googlu pod hasłem Psocoptera znajdziesz masę fotek – obrzydliwość.
          Odnalazłam na nich “moje” robaczki. Niestety, nie wiem co z tym robić. Mam małe
          dziecko, które zajrzy wszędzie i żadne rozstawiane trutki nie wchodzą tu w grę.
          Przyłączam sie więc do prośby autorki wątku o wszelkie info na temat jak się
          tego pozbyć.

Pozdrawiam
        • pchelka.ewa Re: Insekty atakuja!! 02.10.05, 17:51
          mogę podać Tobie prosty i skuteczny przepis na pozbycie się tych nieproszonych gości
          * kup w aptece kwas borny w proszku(wystarczy jedna saszetka) a następnie
          wymieszaj go z czterema żółtkami jaj ugotowanymi na twardo, powstały proszek
          wysyp za szafkami lub w miejscach gdzie Twój dzidziuś nie będzie miał dostępu ,
          robaczki powinny wkrótce zniknąć:)powodzenia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka