Gość: Wiktoria IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.04, 22:44 Witam! W styczniu lece do Kenii. Bardzo prosze o porady praktyczne w tek kwestii. Szczepienia, komary - profilaktyka, 2 safari - jak sie ubrac.... Jakie ceny - np. wypozyczanie samochodow... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m. Re: Kenia IP: *.devs.futuro.pl 16.12.04, 13:08 szczepienia: Zółtaczka AiB, żółta febra, tężec, malaria - Lariam czy Malaron - zależy od ciebie, lekarz pewnie będzie ci to doradzał, o tym czy go posłuchasz ty decydujesz (według mnie, jeśli nie jedziesz w jakąś głuszę np. Lake Turkana, to nie warto), profilaktyka komarowa to repelenty z DET powyżej 50%(w Polsce nie do dostania) jeśli lecisz przez LHR to na lotnisku kupisz je w Bootsie) długi rękaw i spodnie i coś na głowę i nieodkryte buty i moskitiera to najlepsza profilaktyka, safari - długi rękaw i spodnie i cos do osłony głowy, uszu i karku, pamiętaj ze bedzie się troche pylić, jazda dzipem po "polnych" drogach tumany kurzu itd, wypożyczenie bryki - nie wiem, jakie są ceny, stan dróg w Kenii może Cię nieco rozczarować Odpowiedz Link Zgłoś
kate_16 Re: Kenia 20.12.04, 10:40 hej, bylam w tym roku w kenii, bralam lariam, kupilam go w aptece, przepisal mi go lekarz, ktory nie mial pojecia co to jest - po prostu go o to poprosilam. z lariamem trzeba uwazac - niektorzy znosza go obojetnie inni maja straszne "jazdy" po nim - ja sama przesiedzialam dwa dni w pokoju,bo sie paskudnie czulam... wlasciwie to ryzyko zakazenia malaria jest dosc male.tak jak pisala m. - jadac w niekotre rejony nie musisz ich brac,lariam dziala paskudnie na watrobe, nie mozna go przyjmowac dluzej niz 3 mesiace(jadac na 2 tyg bierzesz 7 tabletek(7 tygodni)przed,w ciagu wyjazdu i 4 tygodnie po),ludzie ktorzy przyjezdzaja na kilka miesiecy do kenii nie biora lariamu acha - komary sa bardzo natarczywe(nie wszystkie i nie w kazdej porze roku przenosza malrie),gdy siedzi sie gdzies wieczorem na dworzu - proponuje zabrac ze soba spirale(np Bayeru) - doskonale je odpedzaly pozdrawiam i zycze udanego pobytu! Kenia jest piekna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Kenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:59 Pracowalem w Kenii 96/97 i bylem tam w 2002 na safari oto kilka rad: - zapomnij o wyprzyczaniu samochodu dlaczego? 1. to co chcesz zobaczyc - parki i dzikie zwierzeta trzeba zobaczyc z firma. ORganizacja smamemu safari wymaga wielkiej wiedzy o kreju i... dobrego radia bo tak kierowcy powiadamiaja sie gdzie sa zwierzeta 2. drogi nie tylko Cie rozczaruja ale sa w potwornym stanie matatu pedza slalomem miedzy dziurami nie ma sensu sie katowac 3. do innych miejsc (poza parkami mozesz dojechac albo autobusem albo koleja - mombasa - polecam te podroz jedno z wiekszych doswiadczen w Kenii 4. jesli dobrze znasz droge, potrafisz sam naprawic samochod i masz gdzie trafic przed noca - wtedy wynajmuj (ceny sa wysokie poniewaz samochody w Kenii w ogole sa kilka razy (tak, tak) drozsze niz u nas - Safari najlepiej pojedz z firma www.gametrackers.com sa swietni i naprawde solidni maja bardzo dobre wozy - nie jakies tam nissany z wyskakujacym daszkiem tylko wielkie heavy duty tracks. Uwaga: nie oszczedzaj na safari jesli nie zdecydujsze sie na Gametrackers pamietaj ze kazdy kto oferuje safari za mniej niz 90 - 100 usd za dzien od osoby musi gdzies jak to mowia anglicy sciac zakrety. Nie wydawaj tez za duzo - zamiast jechac na ekskluzywne safari w lodgach (ceny od 220 do nawet 1000 USD za dzien) lepiej pojechac na camping - wrazenia sa niesamowite - szczegolnie kiedy w nocy widzisz cien hieny w slabym swietle ogniska na scianie namiotu...ale to juz zupelnie inna historia. szczepienie - zaszczep podstawowe malaria - jesli jedziesz na 1 - 2 miesiace to polecam ci jakies pigulki (uwaga klimat sie ocieplil i nawet w Nairobi 1660 mnpm moze byc malaria choc to raczej zadkie), ubranie tylko jasne - odstrasza komary, nie uzywaj wody kolonskiej ani zadnych perfum - przyciagaja komary. Uwaga na symptomy kilka osob w Polsce zmarlo na malarie bo mysleli ze to grypa. grudzien i styczen to najgoretsze miesiace i szczyt sezonu wiec ceny beda wysokie. Najwazniejsze to...sprobowac Tusker kenijskie piwo koniecznie baridi sana Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kenia IP: 217.153.60.* 06.01.05, 15:04 Cześć Luka. Zastanawiam sie nad wyjazdem do Kenii na urlop na jakies 2 tyg., ale chcialbym pojechać indywidualnie, bo moze bedzie taniej, a poza tym nie lubie wycieczek. Masz orientacje, co do cen biletow lotniczych (ja znalazlem cos za 2600 zł) i cenach na miejscu (hotel, posilki, transport lokalny). Gdzie leciec, zeby powypoczywać nad morzem, a jednoczesnie cos zobaczyc, np. safari? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Kenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:10 czesc piotr niestety musze cie namawiac na co najmniej 3 tygodnie:-) biorac pod uwage konieczne inwestycje bilet etc. Czy indywidualnie bedzie taniej??? Moze. Ale musisz zrobic sobie prosta kalkulacje. Nie wiem co chcesz robic i co lubisz wiec to co podam ponizej bazuje na tym co ja bym zrobil na Twoim miejscu (zakladam tez ze do Kenii i afryki subsaharyjskiej - czyli prawdziwej afryki:-) jedziesz po raz pierwszy) 1. bilet za 2600 (z taksami?) uwazalbym za duzy sukces na trasie waw-nbo-waw. malo linii z europy lata do nbo wiec gratuluje-nizej to juz tylko moze byc albo jakies last minute z condorem (teraz thomas cook) ale do mombasy albo z BA w promocji 2. Ceny na miejscu Majac dwa tygodnie proponuje wiekszosc czasu spedzic na zwiedzaniu i na safari Cena za dzien safari pod namiotami (najtansze ale tez najfajniejsze i duzo lepsze od luksusowych lodgow) to kwota ok 100 usd za dzien ( w tym nocleg, namiot, transport, trzy posilki) polecam firme www.gametrackers.com sa naprawde super a jak kucharzem na Twoim safari bedzie Agostino to po prostu raj na ziemi. Bylismy na 14 dniowym safari a jedzenie ani razu sie nie powtorzylo podobnie jak opowiesci o turystach i zwierzetach przy ognisku. 3. Trasa 1 tydzien parki narodowe trasa: samburu (gametrackers maja tam swietny staly oboz z wielka czszka slonia w centrum) - j.baringo (slodkowodne jezioro z mnostwem ptaktow - wez lornetke - hipcie i krokdyle) j.bogoria - sodowe (flamingi i gejzery cudowny widok) - j.nakuru - (zwierzeta i najwieksza na swicie populacja flamingow) - masai mara (bez komentarza) 2 tydzien z nairobi pociagiem do mombasy, mombasy lokalnym starym autobusem do watamu - tam najlepiej zatrzymac sie na plot 28 (kiedys wlascicielem byla Mrs Simpson mialem jeszcze okazje ja poznac w 1996 roku, teraz po jej smierci zarzadza tym miejscem Arocha - chrzescijanska fundacja ochrony srodowiska bardzo fajni ludzie swietne miejsce, dobre jedzenie - trzeba tylko pomagac przy zmywaniu naczyn ale smiem twierdzic ze to i tak najlepsze miejsce. NB: tsunami nie powinno zbytnio zaszkodzic watamu inna opcje na drugi tydzien: a. Lamu (niestety nie bylem ale to cudowna wyspa) b. j. turkana - moje marzenie tez nie bylem c. zachodnia Kenia - mniej zaturyszczone plantacje herbaty w kericho Polecam lonely planet to dobre zrodlo informacji co do cen: 7 dniowe safari z gametrackers to ok 700 - 800 usd + alkohol i tip bilet kolejowy nbo - msa -nbo ok 2500 szylingow (podziel przez 75 i masz usd) przejazd msa - watamu ok 60 szylingow dzien noclegu w aroacha 1200 szylingow To tyle pozdrawiam z polskich biur sproboj www.africaline.pl maja fajne kwatery pod nairobi i ciekawa trase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Kenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:01 Luka, mam prośbę o kilka następnych informacji. Po pierwsze czy jadąc na safari można spokojnie zabrać wszystkie swoje rzeczy, czy może są jakieś ograniczenia? Np. chcą żeby coś zostawiać gdzieś do przechowania, bo na przykład nie zabierają dużych plecaków. Poza tym jak się ubierać?? Domyślam się, że jakieś przewiewne długie rękawy, czapka na głowę itp, ale może masz jakieś rady, wysokie buty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Kenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:15 Czesc odpowiadam - na safari mozna zabrac swoje wszystkie rzeczy poniewaz kazda dobra firma gwarantuje miejsce w specjalnych lukach na plecaki (gametrackers ma takie super wozy ze spoko wszystko biora). Warto tylko pamietac by nie brac za duzo rzeczy w ogole (w razie czego nadmiar bagazu mozna zostawic u nich w biurze). Najwazniejsze by zabrac malo rzeczy (np nie warto brac wyrafinowanych kosmetykow bo zapach perfum przyciaga komary wiec mozna sobie to darowac - ja jako wody kolonskiej uzywalem autanu :-) Zabieraja duze plecaki - tylko jak ci bedzie wazyl 20 kg to kazdego dnia musisz go dotaszczyc z wozu do namiotu i z powrotem lepiej mierzyc w jakies 10 kg max (pamietaj ze kupisz mnostwo pamiatek, durnostojek, batikow, rzezb makonde, masajskie koce i tysiace innych rzeczy:-) zreszta a propos kupowania to bardzo fajny jest efekt po powrocie bo te wszystkie rzeczy wspaniale sie wyrozniaja kiedy nie sa otoczone setka takich samych rzeczy. Polecam sklep w Nairobi z cenami lepszymi niz na targu na Moi Avenue Jak sie ubierac? Sluchaj wiec ja Ci dam rade bazujac na tym co dla mnie jest najwazniejsze czyli zeby uniknac ukaszen komarow by nie dostac malarii: - zawsze a szczegolnie od zmierzchu zasloniete cale cialo. Kolory jasne-bo odstraszaja komary; bluzki lekkie i bawelniane z dlugikm rekawem, dlugie spodnie z mozliwoscia odpinania nogawek, czapka nie zaszkodzi bo jest ostre slonce. But najlepiej sprawdzaja sie uzywane buty podroznicze - podkreslam uzywane bo nie ma co na taka wyprawe kupowac nowych. Ale jak jedziesz na safari to i tak glownie siedzisz w samaochodzie i malo sie ruszasz chyba ze idziesz na Mt Kenya czy do Hell's Gate (do tego ostatniego warto ale jesli jestes w poblizu). Pozdrawiam PS: Pisze te wszystkie dane ad gametrackersow bo z nimi bylem. Sa tez tanie firmy ktore woza ludzi minibusami z wypychanym dachem ale to jest beznadzieja - to nie jest prawdziwe safari, poza tym firmy oferujace najtansze safari po 60 - 70 usd za dzien nie sa warte polecenia. I jeszcze jedna rada: jesli ladujesz w Nairobi otoczy cie tlum tzw fly catchers czyli naganiaczy najlepsza metoda zeby sie od nich opedzic to poqwiedziec nazwe firmy i ze juz sie ma safari. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Kenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 22:08 Luka, i ja mam pytania, bo zamierzam w lipcu wybrać się do Kenii... - w jaki sposób znalazłeś i zarezerwowałeś sobie przelot?? - czy wyprawa na Safari, którą wspominasz to 13 days Kenya Wildlife Trail z gametrackers?? - zamierzam pojechać na miesiąc... co warto sobie jeszcze w tym czasie zorganizować oprócz 2 tyg. Safari? - na ile wcześniej rezerwowałeś sobie tę wyprawę na Safari?? wszystko internetowo?? płatność kartą kredytową?? - gdzie polecałbyś lecieć do Nairobi?? czy Mombasy?? skąd warto zacząć wyprawę i gdzie skończyć?? - a jak z noclegami w tych miastach? łatwo znaleźć? jaki koszt i standard? będę NAPRAWDĘ WDZIĘCZNA jeśli znajdziesz chwilkę aby udzielić mi tych kilka wskazówek... z góry dziękuję i pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Kenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:04 Luka, dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc to wybieram się do Tanzanii, ale myślę, że Twoje informacje też tam będą pomocne. Z tego co wiem to gametrackers też tam mają swoją ofertę. Są oczywiście tańsze oferty niż ich, ale może rzeczywiście nie warto ryzykować. W Tanzanii safari wyglądają ogólnie na nieco droższe niż w Kenii. O te buty się pytałam, bo zastanawiałam się czy lepsze takie za kostke czy normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Kenia IP: *.acceptus.pl 11.01.05, 17:25 czesc odpowiadam Maji: - tak gametrackers sa tez w TZ i jesli nic sie nie zmienilo to sie nazywaja BTrackers - w TZ uwazaj w Arushy MUSISZ sobie zalatwic z gametrackers ze cie odbiora z dworca autobusowego bo na tym dworcu wystepuje najwiekszy wspolczynnik flycatcherow na jednego przyjezdzajacego turyste i idzie na ostro (przeczytaj lonely planet o tym gdzie sie nie zatrzymywac w arushy - tak safari w TZ sa nieco drozsze to normalne - kiedy porownujesz ceny to nie zapomnij wziac pod uwage nie tylko ilosci dni ale tez tego co w te cene jest wliczone (np czy jest wliczona woda czy nie) a najwazniejsze od tego zalezy udane safari sa dwie rzeczy: a. czy firma realizuje sama to safari czy jest posrednikiem i napedza klientow innym (w tym drugim przypadku w ogole zapomnij) b. jakie maja samochody - generalnie jak maja biale japonskie vany siedmio osobowe z otwoieranym dachem to zapomnij musi byc porzadny woz But lepiej z cholewka zawsze to bezpieczniej w obozowisku ale bez przesady - nie do kolan:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Kenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:33 Napisałam do gametrackers właśnie także zobaczę co odpowiedzą. Też tak myślałam, że dobrze by było żeby ktoś nas odebrał z dworca. Przewodnik lonely planet już mam także mam nadzieję wyczytać coś ciekawego :-) Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Kenia IP: *.acceptus.pl 11.01.05, 18:00 czesc Eve odpowiadam: - rezerwowalem w normalnym biurze ale po moich ostatnich doswiadczeniach najbardziej profesjonalni sa VIP travel w warszawie sa naprawde super chyba maja strone viptravel.pl - tak dokladnie Kenya Wildlife Trail to to safari na ktorym bylismy jest naprawde super - miesiac w Kenii co oprocz 2 tygodni safari: polecam serdecznie trzy rzeczy: a. mniej zaturyszczony zachod kenii (kakamega forest, kisumu etc) b. watamu na wybrzezu c. moje niespelnione marzenie Lamu (tylko zdaje sie ze tsunami troche je zrujnowalo ale tego na 100 proc nie wiem) - safari rezerwowalem 2 miesiace wczesniej i wszystko internetowo - placilem przelewem bo wychodzi w sumie najtaniej, 30 procent kwoty - reszta gotowka w biurze na miejscu - raczej do NBI niz MSA - trail jest fajny bo konczy sie w mombasie wiec mozesz od razu jechac do watamu (w samym miescie nie ma co mieszkac - chociaz mysmy spali dwie noce i tez jest ciekawie wo ogole nie ma turystow) - noclegi sa o roznym standardzie w NBI od hiltona po backpackerskie hoteliki ale w ogole to jest dosyc drogo najgorzej jest z klasa srednia hoteli - w mombasie nie ma generalnie hoteli wysokiej klasy sa tylko na wybrzezu za mombasa - cena noclegow jest rozna tani hotel to pewnie kwestia ok 20 - 50 usd za dwojke - jesli chcesz uniknac spraw organizacyjnych bo jest to Twoj pierwszy raz w afryce prawdziwej czyli subsaharyjskiej to polecam africaline.pl chlopaki i dziweczyny wiedza co robia Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve dzięki!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 20:56 bardzo,bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź i poświęcony Twój czas :)) ale pewnie i tak nasunie mi się jeszcze kilka innych pytań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eve Re: Kenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 17:03 Luka, niestety mam kolejne pytania... czy da się po wylądowaniu w Nairobi spędzić tam 3-4 dni (bezpiecznie..) w oczekiwaniu na wyruszenie Safari bez uprzedniego zarezerwowania noclegów?? jest szansa zarezerwowania na miejscu?? ale czyba nie warto przebywać w mieście tyle dni-co można zorganizować w okolicy Nairobi?? a jak myślisz-realane jest później dostanie się z Mombasy do Arusha i np. uczestnieczenie w wyprawie na Kilimandżaro?? nie wiesz przypadkiem jak bardzo wyczerpująca jest to wyprawa?? czy tylko dla naprawdę przygotowanych wspinaczkowców?? ponownie będę wdzięczna za wskazówki.... ps. nie chcę być zbyt natarczywa, ale moze przypadkiem jestes z Wawy i jest jakaś możliwość kontaktu z Tobą także poza forum tak aby zanadto nie "ekspoloatować" Cię tutaj?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Kenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:30 odpowiadam: - mozna nocowac tylko lepiej sobie choc jedna noc zarezerwowac bo albo przylatujesz wieczorem albo rano. A szukanie miejsca z plecakiem to samobojstwo:-) nerwowe - w okolicach Nairobi to mozna: pojechac do Karen Blixen Museum, Pojechac na wycieczke do Nairobi National Park - to pierwszy park w kenii z 1936 roku tam od razu mozesz zobaczyc wiele dzikich zwierzat, odwiedzic aroboretum, wjechac na taras widokowy Kenyatta Conference Center, wieczorem koniecznie do Carnivore ale nie siedzialbym tam tak dlugo (choc ja przez rok tam pracowalem i mam sentyment to raczej ruszalbym w droge) - z Mombasy do Arushy to nie jechalem ale to jest kawalek - latwiej z NBI do Arushy bo sa regularne shutle - wyprawa na Kili jest wyczerpujaca ale kazdy sprawny fizycznie wejdzie jest tylko kwestia choroby wysokosciowej ale ta jak wiem od niczego (sprawnosc fizyczna) nie zalezy (poza wysokoscia) wiec spoko - unikaj tylko najpopularniejszej trasy lepiej mniej uczesczanymi i zawsze z dobrym biurem - ja nie bylem wiec znam tylko z opowiadan no to na razie mam propozycje - przeczytaj dobrze przewodniki lonely planet bo one sa najaktualniejsze jak masz pytania to pisz spoko odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
jetlag1 Re: Kenia 13.01.05, 02:33 Radze zalatwic sobie wszystko przed wyladowaniem w NBO, cztery dni tam , to duzo za duzo. Z Mombasy do Arushy mozesz przejechac autobusem. Dlugo!!! MtKili, mozesz zalatwic w Arushy, najpopularniejsza trasa, tzw Coca Cola route. Marangu,prosto do gory. Polecam Machame, do ostatniego obozu @4,7K npm, wszystko ok, pozniej nie ma latwo, zalezy od twojej kondycji.Brak tlenu!!!!! Musisz miec przewodniow i tragarza/y. 6 dni, licz na min $500 plus tips. Przygoda nie z tej ziemi!!! Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Kenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 07:26 bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi:) zastanawiam sie czy tę wyprawę na Kilkimandżaro da się zarezerwować na miejscu w Arushy, np. znaleźć przweodników i tragarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve szcepienia? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 07:27 no właśnie, kiedy zacząć się szczepić-na ile przed wyjazdem? i gdzie? jest jakiś lekarz/przychodnia kompetentni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: szcepienia? IP: *.devs.futuro.pl 13.01.05, 09:57 daruj sobie Kimo, wala tam wszyscy, wejdz na Mt Kenya, taniej, mniej ludzi i przyroda taka ze siadasz (nie bylem na kimo ale wchodzilem na Kenya z parka Kiwi, co byla). Zadzwon do wojewodzkiego Sanepidu to sie dowiesz o szczepieniach (przynajmniej w wawie i poznaniu). Grunt to zółtaczka A i B, minimum to chyba 6 tyg. przed wyjazdem (pierwsza dawka + febra + tężec) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: szcepienia? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 20:31 dzięki za odzew:) a na Mt Kenya wchodziłeś z przewodnikiem czy zorganizowaną grupą? nadal wdzięczna za wszystkie podpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja firmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 20:33 Może ktoś słyszał coś o firmach utalii travel albo wonders of creation? Z gametrackers niestety nie moge się zabrać bo nie dopasowaliśmy się terminami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: szcepienia? IP: *.devs.futuro.pl 14.01.05, 11:38 zlapalem na necie jekies biuro z nairobi, zapłaciłem im około 250 usd (wiesz to bylo 3 lata temu) za 5 dni/4 moce treking, odebrali mnie z lotniska i wio na Mt kenya, przewodnik dostał od biura 100 usd za osobę (w sumie 6 osób), slabo? w tym noclegi i jedzenie, woda, porterzy, transport (na miejscu możesz w Nanyuki wynając przewodnika właśnie za 100 usd). Potem zaatwili mi bilety na pociag do mombasy, polazili z nami po miescie, i odstawili na dworzec, a potem odebrali mnie z lotniska w NBO po przylocie z Lamu, zawiezli do Carnivore (mozesz sobie darowac) i odstawili na lotnisko. Wiesz, jezeli jestes pierwszy raz w afryce, to lepiej zeby cie ktos odebral z lotniska, Nairobi nie jest bezpiecznym miastem. Kup przewodnik LP lub Pascala, znajdziesz tam namiary na lokalne, godne zaufania biura, ktore Ci zorganizują trekingi i ktore odbiora Cie z lotniska. Wejdź sobie na stronę www LP, na TTF, tam dostaniesz dużo najbardziej aktualnych informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve a kiedy rezerwować przelot? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 20:33 dzwoniłam do poleconego przez Luka biura, a Pani mi orzekła,że to zdecydowanie za wcześnie, że dopiero w marcu będzie mi mogła cokolwiek powiedzieć/podać cenę... nie za późno?? nie będzie to za drogo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: a kiedy rezerwować przelot? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 20:36 Ja przelotu szukałam mniej więcej od pół roku i w rezultacie zarezerwowałam niecałe 3 tygodnie przed wylotem, w ofercie BA, i była to najtańsza oferta odkąd zaczęłam się za tym rozglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: a kiedy rezerwować przelot? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.05, 00:33 aha... dzięki za info:) nie wiem czy wystarczy mi nerwów, aby czekać az tyle. bo jak nie mam przelotów to nie mogę i wycieczek tam zarezerwować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: a kiedy rezerwować przelot? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:10 A zapoznawałaś się z ofertą African Safari Club? sprzedaje ją u nas Medtur. Są różne opinie na ich temat, ale ofertę mają najtańszą, sama się nad tym zastanawiałam chociażby dla samego przelotu, latają do Mombasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: a kiedy rezerwować przelot? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.05, 09:21 a jeszcze nie spojrzałam na ich ofertę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve niestety nie znalazłam oferty na lato:( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.05, 09:26 przepraszam,że zawracam Ci głowę, ale naprawdę jestem pochłonięta poszukiwaniem wycieczki do Kenii i b. mi na tym zależy... niestety na stronie medtur-u widzę opisaną wycieczkę, ale niestety żadnych terminów ani cen na lipiec-sierpień.. nie umiem szukać czy jeszcze nie są dostępne?? a kiedy Ty rezerwowałaś wyjazd u nich- na ile przed wyjazdem? dzięki z góry za cierpliwe udzielanie info;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: niestety nie znalazłam oferty na lato:( IP: *.acceptus.pl 14.01.05, 10:08 Jeszcze jedna sprawa: lipiec - sierpien to dwa najzimniejsze miesiace w Kenii. Co szczegolnie mozna odczuc na tzw White Highlands czyli na wyzynach (Nairobi, Great Rift Valley). Warto miec cos cieplego ze soba - noca moze byc nawet ok 5 - 8 stopni Co do biletu to sugeruje takze zapoznanie sie z ofertami roznych linii lotniczych i trzymanie reki na pulsie. Bilet do NBI o tej porze (wysoki sezon) za mniej niz 900 - 1000 usd nalezy uznac za tani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: niestety nie znalazłam oferty na lato:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 14:26 Ja z ASC w końcu nie rezerwowałam, bo znalazłam tani przelot w BA ale bardzo możliwe, że po prostu jeszcze nie mają ofert, zadzwoń do nich. Do tego lipca to jeszcze pół roku przecież... W stosunku do tego co patrzyłam w wakacje to teraz są zupełnie inne rozkłady lotów itp. Szukaj w ofertach BA, KLM i Swiss przede wszystkim. Teraz zdaje się jest jakaś promocja, do dzisiaj czy jutra w KLM, może coś mają już na lipiec. Promocja w BA obejmowała najpóźniejsze wyloty w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: niestety nie znalazłam oferty na lato:( 17.01.05, 10:40 Witam W Kenii/Tanzani bylem w 2001 roku, lecialem El-Al do Nairobi. Co do szczepien obowiazkowa jest zolta febra przy wjezdzie na Zanzibar, reszta jest zalecana nalezy sie skonsultowac z lekarzem. Przed wylotem nie mialem zadnych rezerwacji, wszystko zalatwialismy na miejscu obylo sie bez problemow. Co do wejscia na Kili technicznie nie jest skomplikowany, jedyny problem to wysokosc, wejscie odbywa sie zbyt szybko i organizm sie buntuje. Dzien wycieczki kosztuje okolo 100$ + napiwki (sredni standard), wejscie takie mozna zalatwic zarowno w Nairobii jaki i w Arushy czy Moshi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Kenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:35 Z linii polecam Swiss bo lataja tam Airbusem 330 i nawet w klasie eco kazdy ma swoj wlasny ekranik i moze sobie wybierac filmy i gry. Polecam. Tylko uwaga z reguly latem samolot z NBI do Zurychu jest przebokowany (leci z Dar wiec tam wszystkich upychaja a biedni kenijczycy musza walczyc ze wsieklymi turystami). Proponuje sie nie wyklucac tylko wziac 400 USD (tyle placa od glowy), apartament w hotelu (nam sie to zdarzylo i zakwaterowali nas w Lilian Towers to taki budynek z samymi apartamentami w centrum miasta zamieniony na hotel 5 gwaizdkowy) i ruszyc w miasto lub na wycieczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megg Re: Kenia - plaże IP: *.law.uj.edu.pl 22.01.05, 13:17 gdzie są najpiękniejsze, spokojne plaże, i czy prawdą jest, że za każdy dzień uprawiania sportów wodnych (chodzi mi tylko o snoorking) pobierana jest opłata? Odpowiedz Link Zgłoś
paakwezi Re: Kenia - plaże 23.01.05, 00:37 osobiscie uwazam ze najpiekniejsze plaze sa w Watamu - najlepiej pojechac samemu za za snorkeling placi sie: oplata za wplyniecie to Watamu Marine Park, maska, pletwy i lodka. Mozna tez sprobowac z brzegu to jest niesamowite ale jakies 50 metrow od brzegu w pod duza skala snorklowalismy z trafilismy na wielka box fish Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megg Re: Kenia - plaże IP: *.law.uj.edu.pl 24.01.05, 12:41 dziękuję Paakwezi! Odpowiedz Link Zgłoś