Dodaj do ulubionych

Mały domeczek

07.01.06, 00:08
Dobrzy ludzie pomóżcie.Chciałabym wybudować na działce rodziców (koło ich
domu)mały domek dla mnie i córki.Nie śmiejcie się, ale mam na myśli domek o
pow. ok. 50m2.Mieszkałam kilka lat sama, ale życie zrobiło duży zakręt i
teraz idę pod górkę :-)Strasznie brakuje mi własnego miejsca, jeden pokój u
rodziców i wspólna kuchnia to męczące. Nie mam pojęcia od czego zacząć, żeby
zrealizować swoje marzenie. Ile musiałabym mieć pieniędzy, tak na oko? Pomocy
Obserwuj wątek
    • segowia0 Re: Mały domeczek 08.01.06, 16:45
      nad tym samym myslalem, na razie mamy z rodzicami dwa pokoje i wspolna kuchnie i
      osobne łazienki ale żona by wolala mieszkanie osobne, ze i przyszlym dzieciom
      lepiej by bylo...
      A ze tata jest stolarzem to mysle o postawieniu nie jakiegos giganta z betonu i
      cegiel, ale wlasnie takiego drewnianego ocieplanego, kuchnia, dwie male
      sypialnie i salonik, tylko az sie boje pomyslec ile to moze kosztowac
      • zielony_beret Re: Mały domeczek 09.01.06, 10:04
        sama się nad tym zastanawiam,ale jestem w tak złej sytuacji,ze nie mam gotowej
        działki/placu.U mnie to dodatkowy koszt ok.20tyś zł.Dom wielkości 50-60 m nie
        jest drogi,zalezy to od rodzaju cegieł.Ale dach,podłogi,tynki,
        okna,wanna/brodzik,gniazdka itp.czyli wykończenie domu niejednokrotnie
        przewyższa cene.Ostatnio mój znajomy montował tak zwane "punkty".,czyli po
        prostu gniazdka elektryczne,i "puszki".elektryk zażyczył sobie 300 zł od
        gniazdka,a w samej kuchni było ich 3.Do tego w 3 pokojach po 2 gniazdka i w
        łazience 2 plus w przedpokoju 1 .w domu chyba były jeszcze 2 tak zwane puszki.
        czyli za same pomieszczenia zapłacił 3.600 zł.plus puszki. cena okropna.
        tyle to go chyba cegły kosztowały na domek.
        z moich spostrzeżen wynika,ze postawienie domu zajmuje ludziom srednio ok 2
        tygodni.Małego domu.Ale niewykonczony stoi miesiacami.Kupic te wszystkie,panele
        do podłóg,kafelki,sedesy,kuchenki gazowe,drzwi do pomieszczeń,otynkować ściany
        wewnętrzne i zewnętrzne,no i oczywiście zamontowac okna,parapety,
        itd..ech...mozna nie spać nocami:(
        może ktos sie orientuje ,ile kosztuje taki domek?
    • ajak00 Re: Mały domeczek 09.01.06, 18:35
      Wolę takie mieszkanie niż w bloku, gdzie czysz + opłaty mnie wykończą.Dziś
      słyszałam, że ktoś wybudował na działce rodziców (jako przybudówka)"mieszkanko"
      45m2 za 20 tys.Posiłkując się znajomymi, życzliwymi. Fakt, że wszystko zależy
      od użytych materiałów. Jak przeglądam to forum i widzę ile ludzie mają kasy, a
      ja chcę za 25 tys. domek dostawić to sama z siebie zaczynam się śmiać. Ale może
      to jest jednak możliwe?
      • kanadyjkarz Re: Mały domeczek/pod miastem 21.01.06, 17:10
        Rozmawiałem na wieczorach inwestorskich w Warszawie w Akademi Inwestora o
        takiej sytuacji jak opisałaś. możesz spróbować .podaje stronę wykładowców ,
        www.bbnieruchomosci.pl ,pozdrawiam i życzę powodzenia. Może ktoś jeszcze
        skorzysta.
        • kanadyjkarz Re: Mały domeczek/pod miastem 21.01.06, 17:12
          jest to biuro projektowo - arch.
    • ola_pozytywna Re: Mały domeczek 09.01.06, 20:37
      Kubeł zimnej wody na głowę: dom 50m będzie najdroższym domem świata, licząc na
      metr kwadratowy. Dlaczego? To proste: zjedzą Cie koszty wszelkich możliwych
      projektów, uzgodnień, zezwoleń, przyłączy etc., a wierz mi, że potrzeba je mieć
      praktycznie na wszystko... zresztą zajrzyj sama na forum Muratordom.
      Na pociechę:znacznie taniej wyjdzie rozbudowa istniejącego domu (tzn.planowane
      metry dobuduj do domu rodziców), wtedy duza część kosztów odpada, jako ze jest
      to traktowane jako remont a nie jako budowa.
      • zielony_beret Re: Mały domeczek 10.01.06, 11:12
        racja.
        własnie o tym pisałam wcześniej.Cegły i cement- to nic-w porównaniu z cena
        projektu,zezwoleń,wykończenia.
      • sahell Re: Mały domeczek 10.01.06, 11:13
        hej

a moze cos takiego??
        talbud.pl/tomek_r.html
        z mezem zastanawialismy sie nad takim domkiem, ale nie moglismy znalezc sobie
        odpowiedniego miejsca na postawienie takowego

trzeba tylko poszukac odpowiednia firme, zajrzec w necie i mozna wynalezc fajne
        domki.

pzdr.
        • zielony_beret Re: Mały domeczek 10.01.06, 19:51
          witam ponownie:D
          znalazłam coś fajnego dla Ciebie!!
          metraż jest pewnie za duzy- ale facet podaje ceny- co napewno cię zainteresuje:D
          przeczytaj cały wątek:D polecam:)
          forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=852983

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka