Dodaj do ulubionych

Marmur na podłogę.

12.09.06, 20:17
Mam takie pytanko, co Wy na marmurową posadzkę w salonie połączonym z jadalnią
Metraz jest dość duży bo ponsd 50 m, kolor maruru jasny beż i w tym samym
odcieniu byłby obłożony prosty geometryczny kominek.
Jakie są plus i minusy marmuru na podłodze. Mi się podoba ale boję się żeby
nie było to zbyt pretensjonalne.
Meble są w stylu art deco.
Obserwuj wątek
    • hiena-margie Re: Marmur na podłogę. 12.09.06, 20:18
      mmmm
      daj zdjecia marmuru i mieszkania.. marmur jest strasznie chlodny i trudny w
      konserwacji.... lapie kazdy tluszcz, sok...
    • k_anilorak Re: Marmur na podłogę. 13.09.06, 14:36
      Ja mam marmur w kuchni, przedpokoju (podłogi) i łazience (ściany i podłoga)
      oraz paraperty. Do mycia wystarczy mop i ciepła woda - nawet nie specjalnie
      trzeba używać detergentów. Dodatkowo można marmur zaimpregnować specjalnym
      środkiem, ale jeszcze nie miałam do tego cieprliwości - jak na razie
      zaimpregnowana jest łazienka i spisuje się świetnie.
      Ja polecam - mam mamrmur perlato olimpio.
    • k_anilorak Re: Marmur na podłogę. 13.09.06, 14:37
      p.s. wbrew pozorom marmur wcale nie jest zimny. A odpowiednio dobrany kolor
      dodaje ciepła pomieszczeniu.
      • agamagda Re: Marmur na podłogę. 13.09.06, 16:35
        Nazwę muszę sprawdzić bo wyleciała mi z głowy, ale jest to kolor beżowy z
        ciemniejszymi nieco "smugami". Kolor jest "ciepły". A jak wygląda kwestia
        utrzymania , bo coś słyszłam że nie za bardzo mozna używać detergenty i plamy
        łatwo zostają na podłodze (mam dwoje dzieci + kota + ewentualnie psa) .
        Bardzo jest ślisko?

W przedpokoju mam gres polerowany i nie mam specjalnych problemów, czy śliskość
        jest podobna?
    • loluman Re: Marmur na podłogę. 19.09.14, 01:08
      Witam. Mam salon, hol oraz kuchnię w crema marfil - marmur /ok. 100 metrów/ i nie polecam. Efekt super ale utrzymanie dramat. Użytkuję dwa lata i już na podłogę w kuchni nie mogę patrzeć - z polerowanej robi się półmatowa i porysowana. Właśnie dzisiaj moja młodsza córka rozlała mydło w toalecie i już plama nie do zmycia. Pies nie wchodzi w grę. Mam yorka i na tej podłodze ma zakaz przebywania, bo też już pozostawił trwały ślad. Podłoga była impregnowana. Używam specjalnych środków do mycia niemieckiej firmy i to też nie pomaga. Poszukaj jakiegoś twardego granitu. Ja już nigdy nie położę marmuru. Nie miałam doświadczenia i nie miał mi kto doradzić.
    • natalia.zebra Re: Marmur na podłogę. 25.02.15, 18:07
      Fajne płytki na podłogę mają na stronie www.mooz.com.pl/#!galeria/c180. Przy 50 m można połączyć 2 kolory :)

Widziałem u nich na fb świetne realiacje. www.facebook.com/moozmarmur
      • decoroomprojekty Re: Marmur na podłogę. 03.04.15, 17:52
        W wiosennym wydaniu magazynu Wnętrze i Ogród znajdziecie artykuł opisujący nasz projekt oraz zdjęcia mieszkania. Publikacja dotyczy nowoczesnego mieszkania utrzymanego w loftowym stylu, które znajduje się na warszawskim Mokotowie. Zachęcamy do lektury.
        www.decoroom.eu/aktualnosci/103.html
    • nyng Re: Marmur na podłogę. 25.12.15, 15:01
      Mam perlato olimpo który jest trochę miększy -od 15 lat. Znam ten problem. Będąc na Malcie dowiedziałem się jak to robią, źe w hotelu podłoga wygląda jak polakierowna. Jest kilka systemów profesjonalnych. Sprawdziłem BUZIL I VOIGT. Nie widzę róźnicy. Za namową profesjonalistów wytrawiłem najpierw buzil g491 kwas!!! Zmatowi i wytrawi, ale twoja podłoga i tak jest matowa. Potem 3 razy voigt vc360 - zrobilem połowę salonu, drugie pół buzil R200 (tylko 10l- do stałem 0,5l napróbę od znajomej). Nie widzę żadnej róźnicy. Masz b. Twardą politurę. Filce pod stoły i krzesła.
      PO 3-5 MIESIĄCACH ZMYWASZ (vc150 voigt). I od nowa. Można co jakiś czas po myciu poprawić ale rozrobionym - wszystko na karcie produktów. Do mycia codziennego używam buzil s780.
    • piotrzrb Re: Marmur na podłogę. 27.01.23, 15:46
      Wszystko oczywiście zależy od rodzaju marmuru. Warto postawić na klasyczne i sprawdzone odmiany o spokojnej strukturze jak Ice Beige, Botticino, Crema Marfil itp. Mi średnio się podoba polerowany, nowoczesny styl marmuru, dlatego razem z żoną zdecydowaliśmy się na trawertyn z tego sklepu: www.trawertyn-marmur.pl/ Bardzo podobają nam się jego ciepłe odcienie i matowa powierzchnia na której nie widać smug, kurzu itp. Żona zachwycona :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka