Dodaj do ulubionych

Władca Pierścieni

14.02.02, 15:30
Widzieliście już film? Czy słusznie okrzyknięty został produkcją na miarę XXI
wieku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiech Re: Władca Pierścieni IP: 217.97.134.* 14.02.02, 15:46
      Biorąc pod uwagę fakt, że dziś jest pierwszy pokaz przedpremierowy, wasze
      pytanie wydaje się ciut przedwczesne.
      W każdym razie nie słyszałem jeszcze negatywnej opinii na temat tego filmu i z
      pewnością sam też go obejrzę!

Mało prawdopodobne, że udało się chociaż w części oddać w filmie klimat, jaki
      stworzył Tolkien, ale mimo to warto wybrać się na ten film. Choćby po to, żeby
      bardziej 'uplastycznić' sobie świat, o którym opowiada ta niesamowita opowieść.

W kazdym razie, jak już obejrzę, to na pewno podzielę się wrażeniami! :)
      • Gość: Krytyk Re: Władca Pierścieni IP: *.client.attbi.com 18.03.02, 12:25
        Debilny lukier na patyku! Filmy jest debilny, bo cala historyjka jest debilna.
        Coz to za historia ktora niczym czlowieka nie zaskakuje? Magiczny pierscien?
        Ludzie kochani ten film to debilna papka Hollywood. Efekty specjalne sa
        debilne, wszystkie postacie sa debilne. Film zrobiony przez debili dla debili.
        Chce mi sie krzyczec, DEBILE!!!!
    • Gość: SDB Re: Władca Pierścieni IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 16:39
      Fantastyki nie trawie od zawsze wiec na film nie ide, ksiazki nie czytalem. I
      tak rzadko chodze do kina i rzadko czytam ksiazki wiec jestem takim troche
      analfabeta kulturalnym :)))
      PS. Ciesze sie Redakcjo ze raczylas w koncu cos do nas napisac, prosimy o
      wiecej, chetnie bedziemy sie wpisywac :)))
    • Gość: Jarek Re: Władca Pierścieni IP: *.nf.sympatico.ca 14.02.02, 17:48
      Ciesze sie, ze "The Lord of the Rings" zawital juz do polskich kin, a
      szczegolnie do mego rodzinnego miasta Torunia. Przed obejzeniem filmu pytalem
      sie kilku moich przyjaciol o jego recenzje. Odpowedzi byly zroznicowane:
      wspanialy, glebokie przeslania, ale rowniez: nudny, cztery razy zasnalem...
      Zdecydowalem sie wiec obejzec film w dobrym kinie: Silver City w West Edmonton
      Mall w Edmonton, AB (Canada). Dobre kino zapewnia odebranie wszystkich efektow
      dziwiekowych i wizualnych; mozna calkowicie zaangazowac sie w toczaca sie
      akcje... Obok wartosci technicznych, film ma rowniez ubogacajace przeslania dla
      naszej codziennosci: wartosc przyjazni, wiernosci, jednosci w waznej sprawie,
      codziennej walki z trudnosciami. Osobiscie polecam.
      • alterego Re: Władca Pierścieni 14.02.02, 22:01
        Nie moge sie doczekac, kiedy go zobacze. Wybieram sie do kina z synem. Mamy
        nadzieje, ze po leciutkim zawodzie, jaki nam sprawil Wiedzmin - Wladca
        Pierscieni nam to wynagrodzi.
        • greyrat Re: Władca Pierścieni 14.02.02, 23:50
          ...oj po wiedźmaku jakie to by nie było,to pewnie arcydzieło będzie....a ja
          jutro sunę zakupic se bilet....
      • Gość: Wiech Re: Władca Pierścieni IP: 217.97.134.* 15.02.02, 08:34
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Zdecydowalem sie wiec obejzec film w dobrym kinie: Silver City w West Edmonton
        > Mall w Edmonton, AB (Canada). Dobre kino zapewnia odebranie wszystkich efektow
        > dziwiekowych i wizualnych; mozna calkowicie zaangazowac sie w toczaca sie
        > akcje... Obok wartosci technicznych, film ma rowniez ubogacajace przeslania dla
        >
        > naszej codziennosci: wartosc przyjazni, wiernosci, jednosci w waznej sprawie,
        > codziennej walki z trudnosciami. Osobiscie polecam.

Dobre kino to podstawa. Też chyba bryknę sobie do Edmonton, żeby mi nic z dzieła
        nie umknęło. I wcale nie chodzi o to, żebym się tu niepotrzebnie przechwalał...

...a tak w ogóle to coś mi tutaj zapachniało Profesorkiem!
        • robert_wl Re: Władca Pierścieni 15.02.02, 12:51
          Tak sobie tu czytam, że na "Władce Pierścieni" ludzie wybierają się między
          innymi do Edmonton i głupio mi, że ja ten film obejrzę wcałkiem skromnych
          warunkach - na ekranie mojego monitora. To nastąpi lada dzień i kiedy tylko go
          zobaczę, zaraz podzielę się z Wami wrażeniami.
          • Gość: Wiech Re: Władca Pierścieni IP: 217.97.134.* 15.02.02, 16:05
            robert_wl napisał(a):

> Tak sobie tu czytam, że na "Władce Pierścieni" ludzie wybierają się między
            > innymi do Edmonton i głupio mi, że ja ten film obejrzę wcałkiem skromnych
            > warunkach - na ekranie mojego monitora. To nastąpi lada dzień i kiedy tylko go
            > zobaczę, zaraz podzielę się z Wami wrażeniami.

Stary, no co ty!
            To chociaz do Grunwaldu uderz, zeby pośród tramwajowych dreszczy chłonąć X muzę
            (...i Basiną niedolę byś tysz od razu lepiej rozumiał ;)).
            Na komputrze nie lzja! Tosz to profanacja!

Jak trochę ze mną pogadasz, to cię wezmę ze sobą do Edmonton - na wszelki wypadek
            wykupiłem 2 miejsca w autobusie.

• robert_wl Re: Władca Pierścieni 16.02.02, 11:15
              Gość portalu: Wiech napisał(a):

> Stary, no co ty!
              > To chociaz do Grunwaldu uderz, zeby pośród tramwajowych dreszczy chłonąć X muzę
              >
              > (...i Basiną niedolę byś tysz od razu lepiej rozumiał ;)).
              > Na komputrze nie lzja! Tosz to profanacja!
              >
              > Jak trochę ze mną pogadasz, to cię wezmę ze sobą do Edmonton - na wszelki wypad
              > ek
              > wykupiłem 2 miejsca w autobusie.

Co za przezorność. Mam nadzieję, że zaraz po filmie byśmy wracali, bo rano muszę
              śmigać do roboty. Do Grunwaldu nigdy nie chodziłem. Wszystko co wojskowe, jakoś
              źle mi się kojarzy.

• Gość: Wiech Re: Władca Pierścieni IP: 217.97.134.* 16.02.02, 11:38
                robert_wl napisał(a):

> Gość portalu: Wiech napisał(a):
                >
                > > Stary, no co ty!
                > > To chociaz do Grunwaldu uderz, zeby pośród tramwajowych dreszczy chłonąć X
                > muzę
                > >
                > > (...i Basiną niedolę byś tysz od razu lepiej rozumiał ;)).
                > > Na komputrze nie lzja! Tosz to profanacja!
                > >
                > > Jak trochę ze mną pogadasz, to cię wezmę ze sobą do Edmonton - na wszelki
                > wypad
                > > ek
                > > wykupiłem 2 miejsca w autobusie.
                >
                > Co za przezorność. Mam nadzieję, że zaraz po filmie byśmy wracali, bo rano musz
                > ę
                > śmigać do roboty. Do Grunwaldu nigdy nie chodziłem. Wszystko co wojskowe, jakoś
                >
                > źle mi się kojarzy.
                >

Tak naprawdę to ten wyjazd organizowany jest (przez ORBIS, czyli autokar będzie
                OK) wyłacznie na ten film. Żeby było jednak taniej, organizator nie przewiduje
                noclegu. Wg zapewnień pilota wycieczki powinniśmy być spowrotem nie później niż o
                5:30 rano dnia następnego. Ja też pracuję, co myślałeś?!

I weź koc, bo mówią, że w Edmonton wichry mroźne hulają!
                • robert_wl Re: Władca Pierścieni 16.02.02, 12:10

> Tak naprawdę to ten wyjazd organizowany jest (przez ORBIS, czyli autokar będzie
                  >
                  > OK) wyłacznie na ten film. Żeby było jednak taniej, organizator nie przewiduje
                  > noclegu. Wg zapewnień pilota wycieczki powinniśmy być spowrotem nie później niż
                  > o
                  > 5:30 rano dnia następnego. Ja też pracuję, co myślałeś?!
                  >
                  > I weź koc, bo mówią, że w Edmonton wichry mroźne hulają!

Dzwoniłem do Orbisu i powiedzieli mi, że pod Helios podstawią przegubowego
                  Ikarusa. Z tego wynika, że czeka nas krótka i komfortowa podróż. Ja poza kocami,
                  biorę też śpiwór i uszatkę, którą w 56 przywiozłem z Syberii.
        • Gość: Jarek Re: Władca Pierścieni IP: *.nf.sympatico.ca 15.02.02, 17:30
          >
          > Dobre kino to podstawa. Też chyba bryknę sobie do Edmonton, żeby mi nic z dzieł
          > a
          > nie umknęło. I wcale nie chodzi o to, żebym się tu niepotrzebnie przechwalał...
          >
          > ...a tak w ogóle to coś mi tutaj zapachniało Profesorkiem!

Dzieki Wiech za "profesorkowy" komplement. Jak na razie jeszcze sie tego nie
          doczekalem... Nie mialem najmniejszego zamiaru przechwalac sie Edmonton. Po
          prostu mialem okazje, czego ie zaluje... Z tego co sie orientuje to w Warszawie
          jest kino o podobnym standardzie (IMAX); a poza tym w wielu innych polskich
          miastach. Znam ludzi, ktorzy sa zachwyceni tym filmem, mimo ze ogladali go
          w "beznadziejnym" kinie... Co by nie bylo - warto zobaczyc.
          Na marginesie pozdrawiam z prawdziwie zimowego klimatu. Ostatnie tygodnie
          temperatura trzyma sie w okolicach -30 st.C i duzo, duzo sniegu...
          • b3ut Re: Władca Pierścieni 16.02.02, 03:06
            czy tym władcą tegop pierścienia jest Harry Potter?
            • Gość: Wiech Re: Władca Pierścieni IP: 217.97.134.* 16.02.02, 11:44
              b3ut napisał(a):

> czy tym władcą tegop pierścienia jest Harry Potter?

miesza ci sie wszystko!
              Harry Potter był przecież czarnym charakterem we Wiedźminie!
              Z pierścieniami gość nie ma nic wspólnego!

• b3ut Re: Władca Pierścieni 18.02.02, 12:03
                hmmm myślałem że w wiedźminie to były pokemony...
                • Gość: Wiech Re: Władca Pierścieni IP: 217.97.134.* 18.02.02, 12:15
                  b3ut napisał(a):

> hmmm myślałem że w wiedźminie to były pokemony...

były w pierwotnej wersji.
                  Pózniej je wysiudali, bo Żebrowskiemu sięgały jeno do kolan i nie dało się kręcić
                  scen walki inaczej, niż przez 'westernowe' ujecia.
                  ...a Wiedźmin nie Guliwer, ju noł...

• Gość: Ciotka J Re: Władca Pierścieni IP: 158.75.63.* 20.02.02, 07:53
                  Ludzie!!! Porównywanie Wiedźmina (filmu) do Władcy Pierścieni to ogromna gafa.
                  To się ma jak Komarek do Harleya, jak 15-letni Trabant do Porsche Carrera, jak
                  zimne ognie do komety.
                  FILM NIE JEST DLA DZIECI! TO MOMENTAMI FANATASTYCZNY, STRASZNY HORROR!Ja się
                  ostatnio tak bałem na... no nie pamiętam kurczę! Weźcie chociażby moment, gdy
                  Bilbo oddaje Pierścień Frodowi w swej norce. Moment, gdy na sekundę zmienia się
                  w upiora jest starszny. Albo spotkanie Galadrieli i Froda, nie mówiąc o Oku
                  Saurona.
                  Film wiernie oddaje książkę. Tłumaczenie polskie jest tym razem naprawdę dobre,
                  bo oparte na tłumaczeniu książki. Dla fanatyków - M. Skibniewskiej.
                  POLECAM! Ostatnio tak mnie rozwalił tylko Matrix i dłuuugo nic.
                  Pozdrowienia
                  • Gość: Paez [...] IP: *.client.attbi.com 18.03.02, 12:37
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Wiech Re: Władca Pierścieni IP: 217.97.134.* 16.02.02, 11:43
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Dzieki Wiech za "profesorkowy" komplement. Jak na razie jeszcze sie tego nie
            > doczekalem... Nie mialem najmniejszego zamiaru przechwalac sie Edmonton. Po
            > prostu mialem okazje, czego ie zaluje... Z tego co sie orientuje to w Warszawie
            >
            > jest kino o podobnym standardzie (IMAX); a poza tym w wielu innych polskich
            > miastach. Znam ludzi, ktorzy sa zachwyceni tym filmem, mimo ze ogladali go
            > w "beznadziejnym" kinie... Co by nie bylo - warto zobaczyc.
            > Na marginesie pozdrawiam z prawdziwie zimowego klimatu. Ostatnie tygodnie
            > temperatura trzyma sie w okolicach -30 st.C i duzo, duzo sniegu...

wystarczyło wspomnieć o imaxie, no ale nic to.
            pewnie, że zawsze lepiej oglądac filmy w lepszym standardzie, niz gorszym - tu
            nie dwóch zdań. W sumie to zbyt wielu kin o takim standardzie jeszcze u nas nie
            ma, ale dla pocieszenia - białych niedźwiedzi mamy tez zdecydowanie mniej, niż w
            Kanadzie.

a 'profesorkowy' komplement oberwał ci się za nadmiar niepotrzebnych informacji w
            przekazie...

u nas śniegu niet, mrozu toże, co mnie ogromnie cieszy, bo raczej ciepłolubny
            jestem.

pozdrawiam
            W.
            • Gość: krytyk [...] IP: *.client.attbi.com 18.03.02, 12:32
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: paez Re: Władca Pierścieni IP: *.client.attbi.com 18.03.02, 12:44
        Osle bozy, nikogo nie obchodzi gdzie mieszkasz, szczegolnie jesli mieszkasz tam
        gdzie psy dupa szczekaja. Film jest idiotyczny, i liczy na taka sama widownie.
        A poza tym co, teskni ci sie za Toruniem? Ha, ha, ha!
    • on Re: Władca Pierścieni 18.02.02, 07:29
      Władca Pierścieni RZĄDZI.
      Film jest super, książkę czytałem (wstyd się przyznać) wiele lat temu-ale za to
      kilka razy i to nie dlatego że jej nie zrozumiałem ;-). Film zrobił na mnie
      ogromne wrażenie, z pewnością obejrzę go jeszcze nie raz...nie dwa...
    • Gość: Rob Re: Władca Pierścieni IP: *.gda.computerland.pl 21.02.02, 13:37
      Film jest świetny, ale jest w nim parę nieścisłości. Np. skąd biedny widz,
      który nie czytał książki ma wiedzieć, skąd się wziął ten "dzielny kucyk" z
      którym rzegna się Sam pod drzwiami do Morii?
      Albo pojawiający się w czasie walki Boromira z Uruk-Hai, tekst "Róg Gondoru..."
      W książce to potężny instrument, którego głos dodaje otuchy w walce, a filmie?
      Wychodzi na to, że Boromir dął w niego tylko i wyłącznie po to by przybyto mu
      na ratunek...
      Albo kto rzucał kamieniami w jezioro pod drzwiami. W książce rzucał Boromir, a
      w filmie hobbici. Zmiana nie wielka, ale też niczemu nie służąca.

No i najważniejsza rzecz. W filmie ten najważniejszy z pierścieni jest
      właściwie takim zwykłym (zwykłym jak na magiczne standardy) magicznym
      pierścieniem i na dobrą sprawę nie do końca wiadomo skąd to całe zamieszanie.
      Pojawiają się też rozmowy, z których można wywnioskować, że noszenie tego
      pierścienia sprawia Frodowi cierpienie, ale dlaczego już nie jest powiedziane.
      Przecież to wielkie brzemię, im częściej się go używa i im dłużej nosi tym
      trudniej go zdjąć. Im bliżej Mordoru tym większa jego moc i silniejsze próby
      przejęcia kontroli nad tym kto go posiada. Tego już niestety z filmu się nie
      dowiemy.

Ale żeby nie było, że narzekam powtórzę - film ogląda się świetnie i jest mimo
      wszystko bardziej wierny książce niż się spodziewałem.
      • Gość: Quesso Re: Władca Pierścieni IP: 158.75.53.* 21.02.02, 19:25
        Widziałem film i twierdze, że jest nawet fajny. Chociaż przytłaczjącą rolę
        odgrywają w nim efekty specjalne, zaś dialogi to jakieś tam krótkie gadki- to
        mi się nie podoba. Właściwie to ten film, że tak się wyrażę w większości się
        ogląda niż rozumie. Super-hiper produkcja jest trochę [a nawet bardzo]
        skomercjalizowana. Pewnie powtórzy się historia z I epizodu Gwiezdnych Wojen,
        gdzie produceńci zarobili więcaj na gadżetach zwz. z filmem niż na samym
        filmie.
        • Gość: Rob Re: Władca Pierścieni IP: *.gda.computerland.pl 22.02.02, 10:09
          Właśnie. Po wyjściu z kina, kiedy już trochę ochłonąłem to stwierdziłem, że ten
          film wystarczy obejrzeć raz i jakoś nie bardzo jest ochota oglądać go ponownie.
          • Gość: cabron Re: Władca Pierścieni IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 18:30
            Gość portalu: Rob napisał(a):

> Właśnie. Po wyjściu z kina, kiedy już trochę ochłonąłem to stwierdziłem, że ten
            >
            > film wystarczy obejrzeć raz i jakoś nie bardzo jest ochota oglądać go ponownie.
            Racja. Sam dużo czytam, w kinie jestem raz na tydzień, ale klimaty fantasy
            zupełnie mnie nie kręcą. Nawet nie czytałem "władcy szerszeni". Nie twierdzę, że
            jest zła, to kwestia gustu. Natomiast film (zostałem wyciągnięty przez znajomych-
            fanatyków, sam bym się nie wybrał) - jest nierówny, taki na 3+. Do pewnego
            momentu nawet mi się podobał (zwłaszcza Nowa Zelandia). Ale od połowy - totalna
            sieczka, film robi się mechaniczny, wygląda jak gra komputerowa. Czułem się
            jakbym oglądał "indianę jones". Chociaż zdaję sobie sprawę z trudności
            przeniesienia takiego bogatego tekstu na ekran.

• Gość: Szrek Re: Władca Pierścieni IP: 158.75.29.* 01.03.02, 13:47
              No wiecie film IMHO wymiata ! Najwazniejsze, ze Jacksonowi udalo sie
              stworzyc KLIMAT ! Bo zwykle jest tak ,ze ksiazka przewyzsza film ,ale tu jest
              ono bliski idealu ! Chyba przejde sie jeszcze z 3x razy choc bilety troche
              kosztuja .Polecam i zachecam .Lord Of The Rings Rulez !!!!
    • Gość: xxxx Re: Władca Pierścieni IP: 194.204.138.* 18.03.02, 20:05
      Fajny film. Wydaje mi sie ze z bardzo glebokim przeslaniem . Trudno mi jest je
      opisac ale je czuje.Odnosze wrazenie ze ostrzega sie wnim ludzi przed... No
      wlasnie przed czym. Moze nami samymi . Przed nasza dwoista natura. Przed
      dwoista natura wszystkich rzeczy ktore robimy. Przed dwoista natura naszych
      wynalazkow ktore moga byc dobre i jednoczesnie zle.O nie moznosci zaznania
      pelni szczescia ktore wydawac by sie moglo jest tak blisko.O ulomnosci natury
      ludzkiej. I powiew optymizmu.O tym ze zdarzaja sie jednostki godne zaufania
      [Frodo]ktorym mozemy powierzyc nasze niebezpieczne zabawki[wladze, energie
      atomu,internet itd,itd].Kazdy kij ma dwa konce.:-)
    • Gość: McKafe Re: Władca Pierścieni IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 16:06
      Oglądałem ten film,bardzo mi się podobał.
    • Gość: kaniball Re: Władca Pierścieni IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 18:35
      tak, tak i jeszcze raz tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka