Dodaj do ulubionych

Torunianie! Uwaga na czerwone tico!

13.09.10, 12:22
Jak to jest, że im mniejsze autko tym większa wścieklizna u kierowcy? Wielokrotnie gdy widzę wyczyny osobników w autkach typu tico, matiz czy seicento włos mi się jeży na głowie. Czy brak wyobraźni zależy od wielkości pojazdu? Czy kierowcy wsiadający do takich "puszeczek" nie zdają sobie sprawy że śmierć siada z nimi na tylnym fotelu? Że wystarczy słup czy trochę większa dziura w drodze a praktycznie nic nich przed obrażeniami nie ochroni?
Popatrzcie sami jak jeżdżą niektórzy posiadacze takich autek. Ilość potencjalnych samobójców i morderców w minisamochodach jest znacznie wyższa niż w normalnych autach.
A myślałby człowiek że powinno być odwrotnie.
Chociaż jak obserwuję Polskich kierowców to pokory dla swojego szczęścia i szacunku dla życia i zdrowia innych, to raczej u nas nie uczą.
Obserwuj wątek
    • ka-losz Re: Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 13.09.10, 12:50
      A Ty N0mad czym jeździsz? Pewnie jakimś wielkim amerykańcem skoro uważasz kierowców małych "puszeczek" za gorszych.

> Ilość potencjalnych samobójców i morderców w minisamochodach jest znacznie wyższa niż w > normalnych autach

A tu to już żeś pojechał po bandzie.
      • nuffi_zza_krat Re: Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 13.09.10, 15:15
        nomad jezdzi dużym, czerwonym... tramwajem
        • krzych.korab Sąd powinien orzec odebranie dziadkowi samochodu 14.09.10, 05:40
          którym spowodował wypadek i każdego następnego który ewentualnie kupi chyba że zatrudni kierowcę.
      • vtss Re: Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 14.09.10, 08:33
        Jezdzilem malym Tico, nawet obtluklem go znacznie (niekoniecznie z wlasnej winy) i jakos zyje.

Z kolei teraz jezdze duzym amerykancem, w dodatku terenowym (a czasem motocyklem) i wcale nie wyczyny tych w malych samochodach budza we mnie strach... bo najwiekszy wplyw na to, co na drodze, ma to, co miedzy uszami, a zupelnie nie to w czym sie siedzi. Tyle, ze trzeba troche dorosnac zeby to zrozumiec.
    • roman_ Re: Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 13.09.10, 15:20
      Spieszę z wyjaśnieniem, chociaż gdybyś użył choć trochę wyobraźni lub doświadczenia i nie myślał "ja jadę " to byś samych sobie znalazł wyjaśnienie. Co do "ja jadę" miałem kiedyś fajny przypadek . Jadę Żółkiewskiego prawym pasem na równi z innych samochodem, ciepło, szyby pootwierane, włączam lewy kierunkowskaz a gość po lewej krzyczy "ale teraz ja jadę ":)))))).
      Wracając do tematu takim maluszkami jeździ się stosunkowo szybko z jednego powodu . Mają słabe przyśpieszenie i jak się już rozpędzisz to nie chciałbyś już tego powtarzać . Kiedyś to było w miarę bezpieczne bo i ruch był mniejszy i tak nie ścigali za przekroczenie prędkości o 20-30km. Takim 126p najlepiej się pomykało 70-80 km/h po mieście:). Gorzej było jak się trafiło na gościa w typie "ja jadę" od razu czuł się urażony i koniecznie musiał ci udowodnić kto tu ma mocniejszy silnik . Wtedy bywało ryzykownie. Ja od razu odpuszczałem. Przecież wiadomo że nie pojechałbym szybciej niż on . Ale on musiał to sprawdzić :) Szybko jeżdżą nie tylko maluszki. Często tez kierowcy w samochodach o dużych mocach pokazują co potrafią. Pytanie co gorsze pędzące 130 Tico czy duża bryka dla której prędkość podróżna to 150-180 . Dla pieszego to bez różnicy . Dla innych mniej groźne Tico .Prędzej sam kierowca zginie niż kogoś zabije w np. w terenówce.
      Zakładając że jeździsz dużym samochodem możesz czuć się bezpiecznie Tico ci nie zagraża a ci w dużych według ciebie jeżdżą spokojnie i bezpiecznie.
    • jowita771 Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 13.09.10, 17:14
      Stary baran nie powinien siadać za kierownicę. Kompletny brak wyobraźni, tekst, że może zamknąć oczy i jechać naprawdę godny idioty.
      • ciotka-ltd Re: Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 13.09.10, 23:21
        To nie jst bezczelnosc, glupota czy zlosliwosc dziadka - to demencja starcza, choroba Alzheimera... I mowie to powaznie, bo tesciowa tez taka byla w poczatkach choroby, zanim osiagnela stan roslinki. Starosc nie radosc, smierc nie wesele - ze tez nikt z rodziny dziadkiem nie moze sie zajac.
    • szlachcic Re: Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 13.09.10, 17:45
      ja nie mowie ze dziadka nalezy wtracic do wiezienia, ale po tym jak na sprawe w sadzie przyjechal autem sad powinien skonfiskowac mu auto plus te zawiasy i powiedziec jasno
      dziadzius, nastepny taki przypadek i kiblujesz
      ta sytuacja jest przez to ze profesorkowie karnisci mowia ze nie wysokosc kary jest wazna
      No i mamy tysiace przykladow durnoty tych profesorkow
      W jednej z sieci hipermarketow klienci w godzine znalezli 250 przeterminowanych produktow
      Kara nalozona na hipermarket - 500zl
      Dziekujemy ci profesorze Filar
    • 88i88 Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 13.09.10, 19:29
      Komentarz w wersjii VIDEO
    • deepshitdiver Proste rozwiązanie problemu 13.09.10, 19:44
      uciąć mu prawą nogę!
      • jaz0n Re: Proste rozwiązanie problemu 13.09.10, 20:42
        Jest prostsze- eutanazja. Choc na takiego głupiego dziada to i tak mało... Żadnej skruchy, nieodpowiedzialność i do tego bezczelne kłamstwa.
      • djkrzywepalce To by było skuteczne... 14.09.10, 11:04
        Ale niestety (stety?) nie żyjemy w muzułmańskim kraju.
    • gelbigel czyli podsumowując 13.09.10, 20:33
      84 letni półślepy dziadek jechał 10km/h Tiko po starym mieście po czym na pasach lekko potrącił leżącego wcześniej (wg. dziadka) skacowanego 53 latka z jamnikiem na skutek czego ten zmarł w szpitalu 3 dni później. Czegoś tu nie rozumiem ...no cóż. I skoro ten dziadek ma kilka mieszkań to czemu jeździ tiko (z grzeczności nazywanym czasem samochodem)
      • ciotka-ltd I Bogu dzieki! 13.09.10, 23:15
        Wyobrazasz sobie te rzez na ulicach, gdyby jezdzil 5-litrowym audi?
    • jedrek95 Re: Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 13.09.10, 21:40
      Dziwne jeżdżę akurat Matizem i zauważyłem że im bardziej wypasiona bryka tym więcej chamstwa ,cwaniactwa ( wyjazd na most z Chopina z lewego pasa np jazd po jezdni jak małpa na drucie z pasa na pas bez kierunkowskazów a na światłach i tak się spotykamy parkowania z zajęciem całego chodnika bo przecież trzeba dbać o wielki kufer i nie ważne że na wózek na chodniku już miejsca nie ma , parkowania jak najbliżej nawet blokując wyjazd i zachowań z cyklu ja wielki PAN mogę wszystko i to raczej tacy zabijają bo sami są rzeczywiście dużo bardziej bezpieczni ale może tylko mi się wydaje szerokiej drogi
    • tojamyszka Torunianie! Uwaga na czerwone tico! 14.09.10, 08:20
      To dotyczy nie tylko Torunia . Uważam , że trzeba by w Polsce przepisowo zmusic wszystkich kierowcow powyzej okreslonego wieku by robili oprocz badan technicznych samochodu takze badania stanu zdrowia , chocby w przychodni rejonowej . Stary czlowiek jest niereformowal;ny . Nikt z rodziny mu nie podskocvzy , bo jakby ktos chcial uswiadamiac takiego to uslyszy , ze ...... i to juz nie nadaje sie do powtorzen , Albo stary czlowiek pokiwa glowa i tak zrobi swoje . Dzieciaka mozna zdyscyplinowac , ojca , matke czy babcie i dziadka sie nei da , bo zaraz taki staruszek sie zlosci , ze jak stary to juz nikt go nie kocha . Sama czasem slysze od moje mamy a czy ty myszlisz , ze jak stara to glupia jestem ? Moj tato jezdzi samochodem majac 82 lata i pytacie czuy sie nie boje ? Pewnie ze sie boje i to nie tylko o niego ale takze o kazdego kto stanie na jego drodze . Mam nadzieje , ze nic sie nie stanie , ale glowy za to wlasnej nie dam .
      Rodzina nie jest autorytetem w reformowaniu starych ludfzi , tu musza zadzialac przepisy . Bo jak ktos zechce zabronic staremu czlowiekoiwi cokolwiek to ten zrobi taki szum w TV ze syn czy corka ze wstydu przez 10 lat spod ziemi nie wyjda .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka