Dodaj do ulubionych

Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do szkół

01.10.10, 08:04
to najbardziej bezsensowny zakup dla szkół o jakim słyszałem ale za to bardzo medialny. Rzutniki muszą co jakiś czas dostać nową lampę za parę setek itp. Rzutnik świeci nauczycielowi w oczy bo musi dać obraz nisko, bateryjki do pisaków tez kosztują, oprogramowanie mizernie z tym pracuje. dzieciaki mają ubaw z nieporadności nauczycieli. Tak więc przyda się zakup przed wyborami i na drzwi otwarte w szkole. Paranoja
Obserwuj wątek
    • harcownik-online Re: Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do s 01.10.10, 09:11
      alez kiełubacha wyborcza - buahahahah//..

niech sie wypowie na temat przydatności tego wynalazku prawdziwy nauczyciel.

czy to jest "nowinka" czy kolejna LIPA !?
    • poweredge Re: Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do s 01.10.10, 09:43
      Z tego co widzę sprzęt będzie naprawdę super. Tablica dotykowa więc piszemy palcami, więc nie będzie kłopotu z bateryjkami (notabene nie widziałem jeszcze tablicy w której należałoby wymieniać w pisakach bateryjki - może jakieś chińskie) rzutnik u góry bardzo blisko tablicy więc nie ma mowy o oślepianiu nauczyciela. No, ale jak ktoś woli nic nie robić, to wszędzie widzi problemy i kiełbasę wyborczą. My nauczyciele czekamy na ten sprzęt z niecierpliwością, a kolega heniek niech lepiej idzie krowy paść i nie wypowiada się na tematy o których nie ma pojęcia.

heniekstar napisał:

> to najbardziej bezsensowny zakup dla szkół o jakim słyszałem ale za to bardzo m
      > edialny. Rzutniki muszą co jakiś czas dostać nową lampę za parę setek itp. Rzu
      > tnik świeci nauczycielowi w oczy bo musi dać obraz nisko, bateryjki do pisaków
      > tez kosztują, oprogramowanie mizernie z tym pracuje. dzieciaki mają ubaw z niep
      > oradności nauczycieli. Tak więc przyda się zakup przed wyborami i na drzwi otwa
      > rte w szkole. Paranoja
      • heniekstar Re: Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do s 01.10.10, 10:02
        zapewniam Cię, że pisaki będa potrzebne a rzutnik choćby wisiał najwyżej i tak będzie oslepiał. Wiem co mowię zaufaj mi. Ponadto nie ma oprogramowania specjalistycznego a używanie pisaka zamiast myszki to totalny idiotyzma. Mała precyzja (rtozdzielczośc czujnika) to bolączka tych urządzeń.
        nadaja się do preleccji prezentacji itp. Do prowadzenia lekcji na chwilę.
        • marcinbird Re: Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do s 01.10.10, 13:35
          heniekstar napisał:

> zapewniam Cię, że pisaki będa potrzebne a rzutnik choćby wisiał najwyżej i tak
          > będzie oslepiał. Wiem co mowię zaufaj mi.

No cóż, jak się będziesz gapić w żarówkę zwykłej lampy, to też będziesz "oślepiony".
          ja bym Ci nie ufał, bo chyba jednak nie wiesz co mówisz. :)

• heniekstar Re: Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do s 01.10.10, 14:55
            widać, że tablicę widziałeś tylko na targach. Żarówka 100 W to raczej co innego niż halogen o mocy np. 1500 W i to ze strumieniem światła skierowanym w układzie optycznym w jedną stronę. Chłopie nawet 2 sekundy światła z obiektywu rzutnika potrafi trwale uszkodzić wzrok.
            • hobbes1980 Re: Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do s 01.10.10, 18:16
              Co do pisaków z cała pewnościa nie masz racji- nie sa one na baterie. Tablica na ogól dziala w ten sposób ze plastikowy pisak odpowiedniego koloru lezy w odpowiedniej przegrodce. Kiedy go wyjmiesz odbezpiecza się taki przycisk w przegrodce i potem mozna juz pisac nawet palcem i kolor i tak bedzie rozróżniany.
              Tablica dotykowa to fajna rzecz i jezeli tylko nauczyciel bedzie umial z niej korzystać może prowadzić dzieki temu ciekawsze lekcje. Lepsze to niz ciagłe narzekania na przedpotopową 'kredę i tablice'.

A tak na marginesie- kto kaze Ci sie gapic w rzutnik? Jak juz się czepiasz to rób to z sensem.
              • hobbes1980 Jeszcze jedno... 01.10.10, 18:19
                Skąd Ci się tam wzieły w ogole rzutniki? Przeciez tablica interaktywna to zupełnie do innego a polaczona jest ewentualnie nie z rzutnikiem a z komputerem.
                • heniekstar Re: Jeszcze jedno... 01.10.10, 20:36
                  hahahahahahahahahahahahahaha no teraz toś zalał ładnie. Czy ty myslisz że tablica świeci obrazem z komputera? hahahahahaha. Z komputera obraz podawany jest do rzutnika. Rzutnik wyświetla go na tablicy. Używa sie pisaków z czujnikiem, a tablica działa dokladnie tak samo jak tablet graficzny. Nauczyciel patrrząc na klasę patrzy tez w kierunku strumienia świtała. Nawet jeśli jest lekko z boku lub wysoko świeci w oczy. Pozostawia też cień na tablicy więc trzeba stać z boku. Tablice o których mówisz istnieją ale są bardzo drogie i też wykorzystują rzutnik.
                  Można kupić maleństwo o nazwie e-beam i przykleić w narożniku dużego telewizora. To jest o wiele lepsze rozwiązanie no i znacznie mniej kosztuje. Ale niestety o oświacie zawsze decydują głaby niemające nic wspólnego z nauczaniem. Czasami doradcami sa panie nauczycielki które o tych urzadzeniach i TI mają znikome pojęcie kończące się na GG i czacie.
                  • heniekstar odnośnie pisaków 01.10.10, 20:40
                    palec nie zastąpi pisak może jedynie poruszac elementami na ekranie ale nie nadaje się do bardziej precyzyjnych prac. Wskazywanie palcem przyznasz nie jest zbyt estetyczne i higieniczne :). Tablica po paru lekcjach jest urąbana że hej. Środki czyszczące (nie Ludwik) kosztują. Panie nauczycielki maja pazurki. Juz widze te tablice i jak one używają swoich tipsów :)
                    • bederyk Re: odnośnie pisaków 01.10.10, 21:35
                      Rozumiem, polecasz rysik i tabliczkę grafitową!
                    • hobbes1980 Re: odnośnie pisaków 01.10.10, 21:51
                      Opisanej przez siebie tablicy używam w pracy więc wiem co mowie- nie musisz mi wierzyc. Rzutnika na marginesie równiez i jakos jeszcze nie oslepłem. No ale jak widze wiesz lepiej.
        • bederyk Re: Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do s 01.10.10, 21:32
          Bredzisz chłopie, aplikacji jest całe mnóstwo do tablic. Dobrze przeszkoleni innowacyjni nauczyciele doskonale sobie z tym radzą.
          • harcownik-online Re: Interaktywne tablice za 29 mln zł trafią do s 07.10.10, 09:18
            ale te Tablice to będą tylko w szkole hebrajskiej - czy dla maluczkich też będą ?
            przecież te tablice sa dofinansowywane - więc moga trafic tylko do swoich - nie do robactwa

oj oj - jo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka