Dodaj do ulubionych

Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł

03.03.11, 14:49
Prosimy o konkrety, kto ile daje na spalarnię.
Obserwuj wątek
    • poczuj_roznice Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 03.03.11, 15:48
      i to jest waściwa rola dla bydgoszczy- ogarninie torunskich odpadków.

No i jaki koronny argument by skomleć o metropolię!
      • alfred_prawdomowny Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 03.03.11, 19:20
        Zadałem pytanie, skoro nie potrafisz odpowiedzieć na nie to nie bredź.

Odnośnie metropolii

"Polska nie jest najważniejsza, najważniejsze są miasta - wynika z raportu Instytutu Konkurencyjnej Ekonomii Regionów.
        Upubliczniony niedawno raport dotyczy 2010 roku, bada siłę metropolitalną miast, jako punkt odniesienia stawiając Warszawę. Co wynika z dokumentu? Pod względem siły metropolitalnej Bydgoszcz znajduje się na dziewiątym miejscu w Polsce (Toruń znalazł się na miejscu 14). Najważniejsza jednak z punktu widzenia Bydgoszczy jest dynamika wzrostu siły metropolitalnej miast. W tej kategorii Bydgoszcz (+21%) znalazła się na trzecim miejscu po Gorzowie i Zielonej Górze (Toruń zanotował minimalny spadek dynamiki). W kategorii „skala możliwości i rozmach życia” zajęliśmy miejsce 10.

• heniekstar Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda ?????? 04.03.11, 07:19
          zaraz zaraz. wspólne jest coś co się wspólnie finansuje. Czyżby stary numer z utożsamianiem UM z Toruniem? Znaczy, że taki dobry i przyznał środki i to jest wielki wkład Torunia?
    • szlachcic Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 09:52
      Bydgoszcz ma ogromny problem ze smieciami
      - wieksze miasto
      - polityka smieciowa gorsza od sredniej i tak gownianej polskiej i znacznie gorsza od sytuacji torunskiej

logicznym jest wiec to ze to Bydgoszczy zalezy najbardziej na tej inwestycji i to ona powinna poniesc najwieksze koszty jej utrzymania i budowy
      Nie rozumiem zakompleksionych dlaczego tego nie dostrzegaja?
      przeciez w ich malych glowkach siedzi wiedza ze Byd to potezna znacznie wieksza od Lublina metropolia z milionami firm a Torun to male miasteczko
      Takie wlasnie powinny byc proporcje zaangazowania sie w spalarnie - sa one dzisiaj dla Byd bardzo korzystne
      • heniekstar Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 12:50
        > logicznym jest wiec to ze to Bydgoszczy zalezy najbardziej na tej inwestycji i
        > to ona powinna poniesc najwieksze koszty jej utrzymania i budowy

Tak. Ale według umowy ponosimy wszystkie. I to jest ten problem. Finansować będziemy nawet odbiór waszych śmieci i ich przeładunek, że o stacji przeładunkowej nie wspomnę.

> Takie wlasnie powinny byc proporcje zaangazowania sie w spalarnie - sa one dzis
        > iaj dla Byd bardzo korzystne

Pomijając rzygowiny które napisałeś wcześniej, proporcje powinny być ale nie do zera tak jak jest w tej niekorzystnej umowie.
        • szlachcic Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 18:19
          > Tak. Ale według umowy ponosimy wszystkie. I to jest ten problem.

jakie wszystkie oszolomie?
          dostajecie oszolomie ogromna kase z UE
          bedziecie mieli miejsca pracy, podatki od ludzi i zakladu, to duzy atut
          to wy najwiecej skorzystacie
          caly czas oszolomy macie szanse z tej inwestycji zrezygnowac
          tylko ze ludzie zaznajomieni ze sprawa wiedza co to znaczy dla waszego miasta
          wy tu na forum jestescie zakompleksionymi kretynami ktorzy na ogol nie maja ZADNEJ wiedzy o temacie w ktorym dyskutujecie.
          Fakt, czasami zdarza sie ze macie pojecie ............. pobiezne
          • heniekstar Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 20:31
            > dostajecie oszolomie ogromna kase z UE

plus ok 400 mln pożyczonych i poręczonych przez Bydgoszcz plus 0 z Torunia na "wspólną" spalarnię

i to "oszołomie" niepotrzebne. Odnoszę wrażenie, że nie umiesz używac polskich wyrazów w odpowiednim kontekście

> bedziecie mieli miejsca pracy, podatki od ludzi i zakladu, to duzy atut
            > to wy najwiecej skorzystacie

Nie będziemy mieli bo przejdą tam ludzie z ProNatury których i tak juz opłacamy do tego dojsdzie może z 20 fizycznych i wszystko, Podatki od kilkudziesięciu ludzi to małe miki i nie ma to znaczenia. Market daje więcej na podatki

Reszta r=to rzygowiny zachlanego szlachcica. Facet opanuj sie i opamiętaj. Większość z nas na forum nie jest przeciwnych spalarni tylko TEJ spalarni. Za dużej i nieekonomicznej finansowanej przez nasze miasto a rozwiązującej problemy Torunia
            • szlachcic Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 22:24
              > plus ok 400 mln pożyczonych i poręczonych przez Bydgoszcz plus 0 z Torunia

bydgoszcz ma smieciowy problem ktory musi w najblizszych latach rozwiazac, torun tego problemu nie ma wiec dlaczego ma sie angazowac znaczaco w projekt? Torun w smieciowy problem ostatnimi laty sporo zainwestowal a byd nie
              trzeba bylo cos robic, a teraz nie macie wyjscia
              podziekuj oszolomku swoim prezeydentomostatnich 4 kadencji ktorzy nic nie zrobili
              ale ty jako zakompleksieniec wolisz jechac na Calbeckiego!!!
              robcie tak dalej, sttaczac sie bedziecie dalej

> do tego dojsdzie może z 20 fizycznych i wszystko, Podatki od kilkudziesięciu l
              > udzi to małe miki i nie ma to znaczenia.

40 ludziom nie bedziecie plaxcic zasilkow, oni sami beda je placic, wyzywia rodziny, byc moze z oboma rodzicami bez pracy
              to prawda, to nie duzo etatow, ale przestan pieprzyc ze zaklad nie bedzie dawal miastu znaczacych podatkow, beda one spore

> i nieekonomicznej finansowanej przez nasze miasto a rozwiązującej problemy Tor
              > unia

przeciez Torun to male miasteczko, przy takiej poteznej metropolii, z taka iloscia firm zakladow i firemek Torun jest niezauwazalny
              dlaczego nagle uwazasz ze torunska czesc jest widoczna?
              ta spalarnia rozwiazuje przede wszystkim problem bydgoszczy
              pamietaj oszolomku, zawsze mozecie jej nie budowac
              • heniekstar Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 05.03.11, 08:23
                > bydgoszcz ma smieciowy problem ktory musi w najblizszych latach rozwiazac,

dLATEGO JEST NAM POTRZEBNA O POŁOWĘ MNIEJSZA SPALARNIA BEZ OBCIĄŚŻENIA TRANSPORTEM TORUŃSKICH ŚMIECI I BUDOWY U WAS PRZEŁADOWNI. wystarczy przeczytać co ja pisze i inni bydgoszczanie. Ty jednakw swoim ograniczeniu ubzdurałeś sobie wcześniej jakieś dyrdymały i piszesz głupoty

Facet a z tymi bezrobotnymi to pocisnąłeś :) 20 przejdzie z pronatury a reszta czyli 20 to moze jest zysk dla Torunia u nas akurat niewykwalifikowani znajdą sobie pracę w innej firmie. Nie ośmieszaj Lidl zatrudnia więcej osób w jednym sklepie

> przeciez Torun to male miasteczko, przy takiej poteznej metropolii, z taka ilos
                > cia firm zakladow i firemek Torun jest niezauwazalny
                > dlaczego nagle uwazasz ze torunska czesc jest widoczna?
                > ta spalarnia rozwiazuje przede wszystkim problem bydgoszczy
                > pamietaj oszolomku, zawsze mozecie jej nie budowac

I po co to p...nie ironiczne? No po co? Nasz prtoblem to tyle śmieci ile spali mniejsza spalarnia. Marszałek dał kasę tylko dlatego że spalać będziemy też wasze śmieci. Proste jak drut.

A z resztą po co to ja enty raz piszę i tłumaczę jak imbecylowi?
                • szlachcic Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 05.03.11, 08:52
                  > dLATEGO JEST NAM POTRZEBNA O POŁOWĘ MNIEJSZA SPALARNIA BEZ OBCIĄŚŻENIA TRANSPOR TEM TORUŃSKICH ŚMIECI I BUDOWY U WAS PRZEŁADOWNI

jestes oszolomem ktory nie ma pojecia o sprawie
                  UE nie da zadnej kasy na spalarnie tylko dla 1 miasta, wiec alternatywa oszolomie moze byc tylko to ze wybudujecie ja na miare swoich potrzeb za swoje pieniadze
                  caly czas macie na to szanse!!!!!
                  oszolomie, pisz listy do Bruskiego, bedziesz mial nadzieje
                  Oczywiscie Bruski bedzie sie z ciebie smial bo wie ze tylko kasa z UE moze byc tylko na regionalne inwestycje tego rodzaju
                  Jezeli wiec musimy budowac spalarnie, a musimy, to budowac ja musimy w poblizu najwiekszego miasta. Dlatego tak jest, ja nie mowie ze to miejsce jest najlepsze ale to wladze Byd tak chcialy
                  Zrozum zakompleksiencu

> Facet a z tymi bezrobotnymi to pocisnąłeś :) 20 przejdzie z pronatury a reszta
                  > czyli 20 to moze jest zysk dla Torunia u nas akurat niewykwalifikowani znajdą s
                  > obie pracę w innej firmie.

hehehehehe
                  powyzsze to dowod na twoje kompleksy
                  chlopcze albo sie lecz, albo uciekaj z byd jak inni, albo znajdz jakis sznur i galaz

> I po co to p...nie ironiczne? No po co? Nasz prtoblem to tyle śmieci ile spali
                  > mniejsza spalarnia. Marszałek dał kasę tylko dlatego że spalać będziemy też was

tylko ci sie wydaje ze to marszalek daje, w tym temacie on tylko podpisuje
                  zrozum oszolomie ze UE nie daje kase na inwestycje tego rodzaju tylko dla pojedynczych miast ktore tak naprawde niczego nie rozwiazuja
                  Pomijam juz oszolomie to ze wiekszy przerow daje mniejszy koszt jednostkowy wiec utrzymanie bedzie mniejsze
                  • heniekstar Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 05.03.11, 11:39
                    A teraz uwaga pisze w stylu szlachcica:

Głupku czy ty głupku nie widzisz głupku, że ten projekt głupku jest przeszacowany głupku? I spróbuj głupku postawić głupku taki kombinat blisko Rubonkowa głupku, żebyś głupku wąchał smrody i inne syfy głupku. Powiedz to rubinkowianom głupku, że takie coś im głupku zbudują głupku. Przekonasz im głupku na pewno dodając głupku że to dla dobra aglomeracji i sąsiedniej Bydgoszczy głupku.

Zauważyłeś ile niepotrzebnych wyrazów? Żenujące jest czytanie Twoich wypowiedzi w których używasz ciągle tego samego obraźliwego zwrotu. Daj więc luz i pisz rzeczowo. Nie zgadzasz się ze mną ? Ok, ale nie pisz tak żenująco plebsowym i chamskim językiem, bo to nawet zaściankowa szlachta takim się nie posługuje w chwilach trzeźwości.
                    • szlachcic Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 06.03.11, 13:09
                      > Daj więc luz i pisz rzeczowo

teraz ci napisze jak rzeczowo piszesz ty
                      i to tylko w tym watku
                      i tak jak w przypadku mojego watku "Bydgoszcz pokazala kompleksy i malosc" uciekl tam od odpowidzi na 2 proste pytania borba ktory bardzo przypomina ciebie w kretynstwie jakie pisze
                      napisalem tam ze nie odpowie na te pytania, napisalem ze ucieknie
                      no i tak bylo
                      teraz z toba bedzie podobnie
                      do rzeczy
                      w tym poscie napisales o lokalizacji spalarni i o przeszacowaniu jej, post ten napisales napadajac a mnie
                      odpowiem ci rzeczowo jak to jest (smieszne ze ty piszesz o rzeczowosci)
                      lokalizacja - kolku bydgoski, przeciez napisalem prymitywie ze nie wiem czy ta lokalizacja jest najlepsza, powiem wprost mam to w dupie bo to bydgoszczanie ustalali gdzie ona ma byc
                      wiec jak widzisz polowa twojego nedznego postu wyszla jako kompromitacja twoich bredni bo ja po prostu nigdy nigdzie nie wypowiadalem sie o lokalizacji poza tym ze ona musi byc blisko Byd a nie Tor czy gdziekolwiek ze wzgledu na koszty jej funkcjonowania. Po prostu minimalizowanie kosztow polega na stawianiu czegos tam gdzie schodzi sie z pewnych kosztow. Dlatego kolku elektrownie weglowe prymitywie nie buduje sie w Polsce nad morzem tylko na poludniu. ale ty jestes zbyt glupi zeby to zrozumiec. Wiec teraz dostales wyklad jak to powinno wygladac wiec przstan bredic z innymi prymitywami o tym ze postawcie sobie ja na Rubinkowie.
                      Druga sprawa o jakiej piszesz prymitywie to przeszacowanie?
                      Ja nigdzie ie napissalem kretynie o tym ze jej wielkosc jest idealna, ja nie jestem fachowcem, ty tez nie
                      Zas ty i kretyni tobie podobni piszecie ze wybudujmy ja tylko dla BydgosZczy
                      Jezeli na tym polega twoje przeszacowanie ze bedzie z tego korzystal tez znienawidzony Torun to tylko potwierdzaz z jestes kretynem
                      Reasumujac
                      nie masz pojecia o czym piszesz bo jestes zakompleksionym kretynem
                      2 watki twojego postu to strzal w twoja stope
                      • heniekstar Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 06.03.11, 13:42
                        OK to napisz co napisałeś. Na razie piszesz czego nie napisałeś.
                        Umowa z Toruniem jest skrajnie niekorzystna dla Bydgoszczy i o to idzie cała gra. Po jej ratyfikowaniu Toruń już nie ma na głowie śmieci i ich wywozu. Wszystko załatwia Bydgoszcz za darmo. Wiele jeszcze kwiatków jest w tej umowie. Takie traktowanie Bydgoszczy i skrajny idiotyzm przydupasów Całbeckiego doprowadził do tego, że będziemy Was utrzymywać i jeszcze za to płacić. Nie poniesiecie nawet grosza kosztów budowy i potem utylizacji waszych śmieci. O to nam chodzi i o to mamy pretensje do poprzednich władz Bydgoszczy, obecnych które top kontynuują i do cwaniactwa marszałka który obietnicami dla polityków wkręcił nasze4 miasto w ten "interes"
                        • szlachcic Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 06.03.11, 21:03
                          heniekstar napisał:

> OK to napisz co napisałeś. Na razie piszesz czego nie napisałeś.

to co napisalem powtorzylem w moim ostatnim poscie
                          to mozesz latwo sobie sprawdzic
                          heniek kompromitujesz sie niewiedza, a osmiszasz sie zarzucajac mi nierzetelnosc
                          ale rob tak dalej, mnie bawisz

> Umowa z Toruniem jest skrajnie niekorzystna dla Bydgoszczy i o to idzie cała gra.

tu juz zmieniasz temat bo tego w ostatnim poscie nie pisales
                          ale rozumiem ze zrozumiales ze sie osmieszyles

> traktowanie Bydgoszczy i skrajny idiotyzm przydupasów Całbeckiego doprowadził d
                          > o tego, że będziemy Was utrzymywać i jeszcze za to płacić

po pierwze bredzisz, bo wyszukujesz tylko te fakty ktore pozwalaja ci bardziej nienawidzic Calbeckiego i Torunia
                          teraz juz rozbudowujesz temat a ja bym chcial skonczyc najpierw to co napisales w poscie poprzednim. poki tego nie zrozbisz nie ma dalszej dyskusji
                          no ale przeciez ty jestes rzetelny wiec sprawe zalatwisz
                          • heniekstar Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 06.03.11, 21:28
                            oczywiście miałem na myśli bydgoskich przydupasów
                          • heniekstar Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 06.03.11, 21:31
                            podtrzymuje wszystko co napisałem wcześniej. Pisałem to na podstawie oryginalnych dokumentów np. umowy pomiędzy B i T. Mój ostatni wpis nie przeczy temu co pisałem wcześniej a uzupełnia go i podsumowuje by się dyskusja nie rozjechała.
                          • arafat11 Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 10.03.11, 20:38
                            szlachcic naprawde jestes idiota....
                            jak ci wykazano wszystkie koszty ponosi bydgoszcz( pomijam dotacje)
                            inwestycje beda tez w toruniu i beda tam miejsca pracy(ow punkt odbiorczy plus cala infrastruktura)
                            sam ciagle sie spuszczasz jaki to tirun duzy, ze bydgoszcz tylko 1,75 wieksza...wiec produkuje tylko 1,75 smieci wiecej...zgadza sie?
                            klamstwem jest, ze kasa na spalarniejest tylko dla dwoch miast...jakos inne miasta buduja je dla jednego....
      • alfred_prawdomowny Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 15:15
        Znowu bredzisz. odwołaj się do danych ekologicznych. Bydgoszcz należy do liderów recyklingu w Polsce.
        Wspólna, to rozumiem współnie finasowana. Z tego co mi wiadomo wkład toruński jest praktycznie żaden. Proporcje sa tobie znane.
        PS. Co ma do tego Lublin, pieniaczu?
    • gustaw0 Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 11:14
      czyli Bydgoszcz dodatkowo bedzie miała ciepło i prąd praktycznie za darmo a my.....spalone śmieci które jeszcze kawał drogi trzeba dowieść....no ciekawa polityka ciekawa.....
      • frych47 Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 11:28
        gustaw0 napisał:

> czyli Bydgoszcz dodatkowo bedzie miała ciepło i prąd praktycznie za darmo...

Jo, wodę tez mamy za darmo, za darmo to boli gardlo
      • alfred_prawdomowny Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 15:17
        Bardzo ciekawa ta umowa, za dowóz płaci Bydgoszcz.
        • maly_rzadzi_wiekszym Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 15:50
          super mamy larynkę z dowozem:))))))))))
      • pogotowie_ortograficzne Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 22:33
        gustaw0 napisał:

> dowieść <

Pisze się "dowieźć".
        • franek-dolas Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 05.03.11, 10:21
          Jesteś durniem czy masz też jakieś własne zdanie?
    • obi-1 Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 04.03.11, 19:38
      Dzięki Bydgoszczy Toruń będzie troszkę mniejszym szambem.
      • maly_rzadzi_wiekszym Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 05.03.11, 10:18
        zatem dzieki Toruniowi bydgoszcz będzie jeszcze większym szambem (czy to w ogóle mozliwe????)
        • frych47 Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 05.03.11, 11:18
          maly_rzadzi_wiekszym napisała:

> zatem dzieki Toruniowi bydgoszcz będzie jeszcze większym szambem (czy to w ogól
          > e mozliwe????)

Specjalistów od szamba i czarownicy to mają w Toruniu.
          • maly_rzadzi_wiekszym Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 05.03.11, 11:26
            niska edukacja mieszkanców bydgoszczy nie pozwala im byc specjalistami od nieczego więcej, ponad piwko spijane na ławce przed blokiem.
            Zatem specjlaliści z Torunia, a szambo w bydgoszczy
    • frych47 Re: Wspólna spalarnia za ponad pół miliarda zł 05.03.11, 06:25
      alfred_prawdomowny napisał:

> Prosimy o konkrety, kto ile daje na spalarnię.

W Toruniu zawsze twierdzą, że ilość mieszkańców się nie liczy, Toruń daje 300 a Bydgoszcz 200 milionów.
    • madzix_red Bydgoszcz + Toruń 06.03.11, 11:39
      Może wywołam małą burzę, ale uważam, że spalarnia, to pierwszy krok do takiej, szerokiej współpracy. Liczę na tę współpracę. Dodatkowo, jako pierwsi w kraju pozbywamy się problemy śmieci. Just do it!
      • arafat11 Re: Bydgoszcz + Toruń 10.03.11, 20:39
        trudno nazwac wspolpraca pokrywanie wszystkich kosztowi ewentualnych strat przez jedno miasto...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka