Dodaj do ulubionych

Market w Niemczu

21.10.10, 21:55
Czy ktoś coś wie że w Niemczu ma powstać kolejny market ale tym razem BIEDRONKA???????
Obserwuj wątek
    • oren12 Re: Market w Niemczu 22.10.10, 09:36
      A ja słyszałem ,że stacja benzynowa :). A w razie co, to biedronce raczej nie pójdzie. Tu ludzie nie szukają groszowych zakupów.
      • bolekxlolek Re: Market w Niemczu 22.10.10, 19:59
        Jasne, tu mieszka samo wielkie Państwo typu Niemczanie-Ziemianie. Dziwne tylko, kto to groszowe oszczędności robi wyrzucając worki ze śmieciami na ponoczu dróg i w lasach gminy? Kto podrzuca domowe śmieci do pojemników (albo obok) przeznaczonych do segregacji śmieci?
        Ja tam Biedronką się nie zachwycam jednak zauważyłem, że wybór towarów mają niewielki, są to towary rzadko markowe za to dobre jakościowo i świeże. Zwłaszcza mięso czego np. nie można powiedzieć o Polo. Konkurencja jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
    • blue_marianna Re: Market w Niemczu 22.10.10, 14:24
      W ktorym miejscu brakuje nam jeszcze marketu typu Biedronka? :o/

Niemcz oficjalne zszedl na dno.

pzdr
      m.
      • osielsko21 Re: Market w Niemczu 22.10.10, 17:57
        a ja mimo dość zasobnego portfela robię zakupy w "Biedronce". Szkoda, że nie powstanie ona w Osielsku, bo "polo" już mi zbrzydło.... Będę przyjeżdżał na zakupy do sąsiadów :-).
        Droga marianno, już dawno "mówi się", że Niemcz spadł na dno.......czas się przeprowadzić;-)
        • blue_marianna Re: Market w Niemczu 22.10.10, 19:41
          Droga marianno, już dawno "mówi się", że Niemcz spadł na dno.......czas się prz > eprowadzić;-)

DOKLADNIE !!!!
      • jedyny_misiek Re: Market w Niemczu 22.10.10, 18:41
        podobno na skrzyżowaniu ulic Bydgoskiej z Kolonijną...
    • osielsko Re: Market w Niemczu 23.10.10, 08:52
      jedyny_misiek napisał:

> Czy ktoś coś wie że w Niemczu ma powstać kolejny market ale tym razem BIEDRONKA
      > ???????

Biedronka jest rowniez planowana w Osielsku, po przeciwnej stronie Polo w okolicach Banku Spoldzielczego. Tam rowniez planowane bylo przeniesienie wszystkich osob z targowiska obecnie mieszczacego sie na parkingu. U podstaw takiego rozwiazania mialo byc odciazenie i rozszerzenie centrum Osielska na tereny po drugiej stronie Szosy Gdanskiej
      Nie wiem na ile to pewna informacja, ale przekazuje to czego sie dowiedzialem.
      PoloM jest drogi. Drugi market, chociazby Biedronka zmusi do konkurencji cenowej i jakosciowej, ktora tylko moze pomoc mieszkancom. Niestety wszystkie sklepiki, ktore jeszcze jakos dychaja zostana takim rozwiazaniem dobite.
      • osielsko21 Re: Market w Niemczu 23.10.10, 13:29
        a ja uważam, że powstanie Biedronki w Osielsku to bardzo dobra wiadomość dla mieszkańców Osielska.... Konkurencja dla Polo jest potrzebna, a co do pomniejszych sklepików, to do tej pory też raczej korzystały z braku konkurencji na wsi (obecność marketu nie wpłynęła na nie źle - nie wyglądają "jakby ledwo dychały" tak wiem, że ich właściciele mogą być odmiennego zdania). W zasadzie to oprócz dwóch "ogólnospożywczych" i jednego mięsnego przy Centralnej to chyba nie ma więcej w "centrum" wsi....
        • jedyny_misiek Re: Market w Niemczu 23.10.10, 13:54
          Ja uważam że jednak w Niemczu powstanie,na tej dużej działce przy skrzyżowaniu ulic Bydgoskiej a Kolonijnej...
    • jodyna.2 Re: Market w Niemczu 23.10.10, 14:46
      Nawet o tym nie myśl, Musimy uruchomić wszystkie siły by tak się nie stało. Ludzie chyba wszyscy chcemy by zarówno - Niemcz, Osielsko , Maksymilianowo, Żołedowo i pozostałe sołectwa były dla nas miesjcem odpoczynku po pracy, a nie kolejnym osiedlem Bydgoszczy. Dlatego 100% mieszkańców tej Gminy mówi 'NIE" dla marketów i budynków wielorodzinnych. Na zakupy i popatrzeć na brzydkie bloki to my sobie jeździmy do Bydgoszczy po drodze z pracy.
      Jeżeli chcesz i zależy Ci na utrzymaniu tego stanu głosój na listę PO w nadchodzących wyborach - tam będą ludzie, którzy wybrani do Rady Gminy - nie pozwolą na takie budowle za płotem twojego domku jednorodzinnego.
      • dajdziuba Re: Market w Niemczu 23.10.10, 15:09
        ;)"głosuj" pisze się przez "u", a biedronkę jak będą chcieli to i tak pobudują, ja tam nie kupuję, ale fakt, konkurencja się przyda. I myślę, że zwolennicy małych sklepików pozostaną im wierni i wszyscy w zgodzie będą żyli dłuuugo i szczęśliwie :)
      • osielsko21 Re: Market w Niemczu 23.10.10, 15:10
        do jodyny.2!!!! Głosuj a nie głosój!!!! A ja mówię TAK dla "biedronki" w Osielsku - i już nie jest 100%. A co do "tych ludzi z listy PO, co nie pozwolą....." to niestety o wszystkim decyduje kasa a nie ideały i kolor partyjny ma tu tyle co pięść do nosa.....Jak się znajdzie znajdzie developer z odpowiednio dużą kiesą to i pozwolą i jeszcze ulgi dadzą....
      • osielsko21 Re: Market w Niemczu 23.10.10, 15:22
        oczywiście przeciwny jestem przyłączaniu gminy Osielsko do Bydgoszczy!!!!Przy okazji jodyna.2 proponuję zainteresuj się jak wyglądają połączenia komunikacyjne między poszczególnymi wioskami i Bydgoszczą... Rozumiem, że jeździsz samochodem, ale są ludzie, którzy nie jeżdżą. Oprócz tego są jeszcze dzieci, młodzież, która o ile rodzice ich nie zawiozą to jest skazana na siedzenie w domu, zero spotkań z kolegami, koleżankami, zero inegracji (no może tylko w szkole....) - pod tym względem mieszkanie w blokach ma ten plus, że mozna pobawić się, spotkać z innymi...
        • dziwny22 Re: Market w Niemczu 23.10.10, 21:29
          ....zainteresuj się jak wyglądają..... A dlaczego radni obecnej kadencji się tym nie zainteresowali?
      • osielsko21 Re: Market w Niemczu 23.10.10, 15:24
        czy PO rozwiąże problem komunikacji w naszej gminie?
        • blue_marianna Re: Market w Niemczu 23.10.10, 19:46
          na prawde przykre jest to co sie stalo z cala ta gmina. Idziemy w bardzo zlym kierunku, choc zdaje sie,ze czesci mieszkancow to zupelnie odpowiada-rozwoj, rozwoj, rozwoj.. tylko rozwijac sie mozna bardziej logicznie. Pamietam jak to wszystko fajnie wygladalo kilkanascie lat temu.. nawet gdy zamiast porzadnych chodnikow i ulic byl piach- bylo sto razy lepiej niz w tej chwili, gdzie wladza zupelnie nie kuma tego po co ludzie sie tu przeprowadzaja. bo na pewno nie po to by miec bloki, szkole, polo czy biedronke bezposrednio za oknem.

co do biedronki na skrzyzowaniu ulic bydgoskiej i kolonijnej to moze byc calkiem prawdopodobne.. to miejsce bylo alternatywa dla polo w niemczu.. wiec radze trzymac reke na pulsie, zanim tak jak w przypadku szkoly, mieszkancy dowiedza sie o calej sprawie (juz przyklepanej) po fakcie.

Droga wladzo, jesli nie potraficie poradzic sobie z pohamowaniem checi spiepszenia tej gminy, to moze przeznaczcie do tego celu jakis teren , zwany uslugowym i tam wpakujcie wszystko co wam do lba wpadnie.. a reszte terenow zostawcie po to by ludzie mogli miec to, po co tu sie przeprowadzili, spokojne sasiedztwo.. domkow jednorodzinnych!!

w tej chwili jest padaka, jednak wielka padaka.. zaczynam myslec o przeprowadzce.

hej
          m.
          • osielsko21 Re: Market w Niemczu 23.10.10, 20:56
            szanowna marianno, czytając Twoje komentarze odnoszę wrażenie, że całkiem mądrze myślisz - jeśli zakandydujesz i "ujawnisz się" to może zagłosują na Ciebie..... Uważam jednak, że co do marketów typu polo czy biedronka są one potzrebne w gminie, tylko w rozsądnym miejscu, bloków też niestety nie unikniemy - ale na to wszystko, jak juz wczesniej powinno znaleźć się miejsce zagwarantowane i wcześniej zaplanowane w planie zagospodarowania przestrzennego (taka przestrzeń przemysłowo-usługowa). Tak teraz przyszło mi na myśl - jeśli sąsiad prowadzi uciążliwy zakład usługowy czy "mały" przemysł to też jest to niezbyt korzystne dla otoczenia..... I jeszcze z innej "mańki" - jeśli, Ci tak ceniący sobie cichy i miły odpoczynek w ogródku wypalają śmieci w piecach (a protestują przecwko marketom, blokom) i tym zatruwają i uprzykrzają innym życie to też nie jest w porządku.........
            • blue_marianna Re: Market w Niemczu 24.10.10, 09:36
              Zgadzam sie w 100%.

Wspomniales o pewnych kwestiach, ktore leza jedynie w gestii mieszkancow.
              Palenie smieci, mycie samochodow pod domem, wyrzucanie odpadow gdzie popadnie, przekraczanie predkosci, nie sprzatanie po pupilach.. i wiele innych spraw. O tych problemach tu na forum wiele osob juz pisalo.. W tej sytuacji potrzebna jest tylko kultura osobista. Zachowywanie sie na poziomie. Oczywiscie sa pewne srodki formalno-prawne jakie mozna zastosowac w tego typu sytuacjach, ale one jak wiemy sa malo skuteczne.
              Nie mieszkam w otoczeniu wszystkich tych miejsc w jakich podejmowalam glos, (market, szkola, bloki, kontenery do recyclingu, drogi, itepe ), ale jestem w stanie wczuc sie w sytuacje ludzi, ktorzy sa na to skazani i staram sie zyc wedlug zasady: nie rob drugiemu tego, co tobie nie mile. Gdy wyprowadzam psa, sprzatam po nim kupy, jesli jade wyrzucic odpady recyklingowe, to wrzucam je DO kontenera, a nie obok. Nie wiem jaka cholera by mnie strzelala, gdybym miala pod domem smietnisko jakie niektorzy innym serwuja..itepe

Wiele rzeczy zalezy tylko od nas.. Szkoda, ze wokol tylu ignorantow, ktorzy widza tylko czubek wlasnego noa, a gdyby tylko chciec, mogloby sie to wszystko jakos bujac.
              Namawiam do zmiany! To nie boli.
              Troche przychylnosci wobec innych!!

p.s. polityka .. nie na moje nerwy ;)
          • bolekxlolek Re: Market w Niemczu 23.10.10, 23:22
            Nie bardzo rozumiem Pani argumenty. O ile mogę zrozumieć protesty przeciwko budowaniu "bloków" to pretensje, że można mieć szkołę pod oknami trudno naprawdę zrozumieć. Szkoła była tam gdzie jest, pewnie już wtedy, gdy Pani mamy nie było jeszcze na swiecie. Niemcz się rozrasta więc i szkoła musiała się rozrosnąć. Będą powstawać kolejne sklepy punkty usługowe i tego się nie uniknie. Te wszystkie protesty przeciw "blokom" , sklepom, szkołom to wyraz niestety frustracji. Najchętniej gdybyście mogli to wprowadzić, to byłby zakaz budowania czegokolwiek i gdziekolwiek. Także nowych domów. Na zasadzie: ja zbudowałem tu dom i wokól niego ma być kilometr lasów i łąk. Tak nie będzie niestety.
            • blue_marianna Re: Market w Niemczu 24.10.10, 07:58
              bolekxlolek bardzo sie z Toba nie zgadzam, ale szanuje fakt, ze Tobie nie przeszkadza, czy bedziesz mial za oknem wielki market, blok, czy szkole.
              Wydaje mi sie, ze celem wiekszosci osob, ktore przeprowadzaja sie do Niemcza jest to, by mieszkac poza klimatami miasta. Jesli wiec ktos inwestuje kupe pieniedzy by ten cel osiagnac i mysli, ze oprocz wybudowania na dzialce domu, posadzenia w ogrodku roslinek nic mu wiecej nie pozostalo jak cieszyc sie wiejskim spokojem i sasiedztwem innych domkow jednorodzinnych, to sie grubo myli.
              W przypadku masowego naplywu mieszkancow, ogolnie rozumianego rozwoju nie unikniemy. Rozwijajmy sie, ale pod warunkiem, ze to tego celu przeznaczy sie jeden obszar, gdzie droga wladzo hulaj dusza, a osoby, ktore kupuja wookol tego obszaru dzialki z gory wiedza na co sie decyduja.
              Nie po to ludzie biora kredyty, ktore beda splacac do konca zycia, by nagle pod ich oknami przechodzila kolejna droga przelotowa przez wies, market, szkola, czy szereg blokow. Wlasnie od tego ludzie uciekali z miasta! Jest super nie w porzadku wstrzeliwanie sie z roznymi inwestycjami gdzie popadnie. Ani nie jest to przemyslane, ani estetyczne !! Wladze maja byc dla mieszkancow, a jest odwrotnie.
              A skoro rozwinales przyklad szkoly, to na zebraniach wiejskich wielokrotnie mieszkancy podnosili kwestie, ze budujac tam domy byli od lat zapewnieni przez gmine, ze szkoly w tym miejscu dluzej nie bedzie, a rodzice, ze bedzie przeniesiona z dala od glownej ulicy, a w nowym miejscu bedzie szkola, ktorej miejsca dydaktyczne nie sa porozrzucane po polowie wsi.
              W zwiazku z tym ponownie uwazam, ze takie ruchy ze strony gminy sa nie fair, a ludzie sa nieustannie robieni w balona, (zwykle po czasie, gdy wszystkie decyzje sa juz przyklepane). Co pozostaje? Przelykac te gorzkie pigulki, albo stad spadac..

W jednym sie z Toba zgadzam.. ludzie sa tym ogromnie sfrustrowani !!!!!!!

p.s. i jeszcze w czyms- TAK, najpiekniej byloby gdyby wookol naszych domow byly tylko lasy i laki.. :)

pzdr
              m.
              • niemczxyz Re: Market w Niemczu 24.10.10, 13:13
                dzisiaj zajrzałem na stronę PKW aby zobaczyć naszych kandydatów na radnych. Dużo osób o których mało wiemy albo nie wiemy nic. Ale porównałem listę naszego wójta z poprzedniej kadencji i listę obecnie przez niego wystawioną. Te same osoby na pierwszych miejscach. Wniosek jeden...władze naszej gminy uważają że ta ekipa jest dobra i się sprawdziła. A wnioski dla nas? ....nadal będzie realizowany styl zarządzania , który nas wkurzał i irytował przez poprzednie lata. Proponuję aby się przyjrzeć kandydatom...i niekoniecznie sugerować się przynależnością partyjną. Niekoniecznie ci z PO są super a z Nasza Gmina Osielsko są źli. Może zacznijmy pytać personalnie co zrobili lub chcą zrobić chętni na włodarzy naszego terenu. jednak mamy trochę czasu aby nas oświecili. Bo kluczem do dobrego zarządzania gminą jest niekoniecznie zmiana wójta lecz dobranie takich radnych , którzy wiedzą że są przedstawicielami wyborców i ich interesów maja tam pilnować. Pozdrawiam
              • bolekxlolek Re: Market w Niemczu 24.10.10, 13:24
                Niestety Pani wypowiedź potwierdza to o czym pisałem poprednio. Ten głos to przykład myślenia egoistycznego opartego na przekonaniu, że wszyscy się mają do mnie dostosowac bo mi ma być wygodnie. Wybudowałam dom koło szkoły, wziełam kredyt więc szkołe należy przenieśc gdzie indziej, a na jej miejscu najlepiej niech mi gmina zrobi rabatki. Nie jest ważne, że to rozwiazanie jest nieracjonalne ekonmicznie. Mieszkam koło ulicy z asfaltem więc będę protestować przeciw budowie kolejnych. No ewentualnie zgodzę się gdy plany zagospodarowania bedą tak ułozone, że bedzie to odległe ode mnie. Mieszkam w rejonie gdzie jest slaby zasięg sieci komórkowej więc głosno krzyczę, że trzeba to zmienić ale w żadnym wypadku maszt nie może stanąć koło mojego domu. Chcą w pobliżu wybudowac mały dom dziecka. Organizuje protesty, zbieram podpisy pod petycjami, bo przecież moje dzieci nie mogą się zetknąć z "patologią" itd. Życie niestety przynosi wiele przykładów takich postaw.
                Mamy w Niemczu jeszcze paru prawdziwych rolników. Ich zabudowania nie są zbyt reprezentacyjne. O zgrozo, śmierdzi czasami, bo ci zacofańcy wyrzucają odchody zwierząt na pola!!! Ich traktory błocą na asfalcie. Pewnie należałoby doprowadzić do tego aby wójt ich wywłaszczył?
                • blue_marianna Re: Market w Niemczu 24.10.10, 15:30
                  Pan CALKOWICIE nie zrozumial mojej wypowiedzi.
                  Trudno, a szkoda mi niedzieli na tlumaczaczenie czegos, zwlaszcza, ze Pan zapewne i tak swoje lepiej wie.

pozdrawiam !
                  m.
                  • bolekxlolek Re: Market w Niemczu 24.10.10, 18:04
                    Troche to dziecinne. Obraziłam sie i pokazałam język...
                    • blue_marianna Re: Market w Niemczu 24.10.10, 19:58
                      pff, litosci..
                      nie mam nic wiecej w tym temacie do powiedzenia, a powtarzac sie (po raz kolejny zreszta) nie ma sensu. Pan widzi moja odpowiedz popadajac w skrajnosci, a mi chodzi o wypracowanie pewnych kompromisow. Jesli ktos bedzie chcial odczytywac pewne mysli w konkretnym swietle, to je tak odczyta.. a mi szkoda czasu na takie niekonczace sie nigdy dysputy, zwlaszcza, ze wiele tematow jest potocznie mowiac "pozamiatana".
                      Jesli Pan uwaza, ze wladze tej gminy podejmuja decyzje majac na wzgledzie tylko i wylacznie dobro jej mieszkancow, to ok. Ja mam w tej kwestii inne zdanie.. przyklady mozna mnozyc..

dobranoc
                      m.
                      • joas1973 Re: Market w Niemczu 16.01.11, 12:42
                        Witam. dużo tu o biedronce a mnie doszły słuchy że w Niemczu przy Słowackiego ma powstać Lidl
                        • dajdziuba Re: Market w Niemczu 17.01.11, 11:44
                          ...ooooo, "joas", a skąd takie wieści ? ;)))
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka