Dodaj do ulubionych

VOX POPULI,VOX DEI

07.02.11, 22:59
Bardzo dziekuję wszystkim forumowiczom z Niemcza i nie tylko za interesujące dyskusje,ciekawe pomysły,za serdeczność i poczucie humoru.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego.
Małgorzata Rutka-były sołtys Niemcza
i znikam z tego forum....
Obserwuj wątek
    • osielsko21 Re: VOX POPULI,VOX DEI 07.02.11, 23:26
      to pod jakim loginem teraz będzie Pani występować?
    • bylemwanglii Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 08:13
      soltysniemcza napisała:

> i znikam z tego forum....

ale dlaczego od razu znikam?
    • niemcz44 Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 10:34
      Robi miejsce dla nowej /starej/ pani sołtys. Na pewno pani Lachowska konkretnie i wyczerpująco odpowie na tym forum na wszelkie wątpliwości internautów dotyczące wsi Niemcz.
      • osielsko26 Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 12:09
        Nie oczekujcie że nowa/stara p.sołtys będzie tak nowoczesna jak p.Rutka. A zauważyliście że była to jedna p.sołtys która prowadziła takie rozmowy na forum? To samo dotyczy radnych. Kiedyś pod nickiem semeon tak działał radny p.Andrzej Różański . Niestety ,po przegranych wyborach również zamilkł ,a wnosił dużo ciekawych wątków na to forum. Pozostał na placu boju jedynie radny powiatowy p. Leszek Kuziak. Niestety, pozostali nasi radni , czy to gminni , czy do powiatu , obudzą się znowu dopiero miesiąc przed wyborami . Zastanawiam się czy nasz sołtys p. Cichański potrafi posługiwać się komputerem :-)
        • sx3 Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 15:53
          Do Pani byłej sołtys, Pana Różańskiego i innych obrażonych.Co takiego się stało, że zamilkliście.Czyżby nasze sprawy przestały was obchodzić.Trzeba uznać fakt,że nie przekonaliście mieszkańców do swoich pomysłów- chyba nie pokrywały się z oczekiwaniami mieszkańców tych starych i tych nowych.Czas biegnie dalej założę się , że do następnych wyborów wam przejdzie.Nasze bieżące życie nie kręci się tylko wokół bloków, świetlicy itp. Brak poparcia dla Was wskazuję, źe inne sprawy są również ważne. A propos czy ktoś może wytłumaczyć co dzieje się w obecnej świetlicy i po co ma być wybudowana nowa ale konkretnie.Czy taki obiekt jest niezbędny w naszej społeczności, kto z niego korzysta i kogo oczekuje się w nowym obiekcie, czy liczymy na nagły wybuch kółek zainteresowań.Przecież nowy/wyremontowany obiekt szkolny powinien zwiększyć swoją rolę w naszej społeczności. Zebrania od dawna odbywają się w sali gimnastycznej.Czy koszt nowej świetlicy dużej czy małej jest naszym priorytetem.Kto z mieszkańców i jak licznie zagląda do obecnej świetlicy.
          • oren12 Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 16:46
            Witam. Myślę, że teraz gdy ze świetlicy od rana do ok 17oo, korzysta szkoła, możliwości są nieco ograniczone.Wiem, że sporadycznie odnajmuje się świetlicę na prywatne uroczystości i zabawy (też potrzebne). Nieraz jakimś zrywem odbywa się jakiś wieczór kulturalny, ale nie wiem kto jest organizatorem. Odbywają się też "nasiadówki" koła gospodyń i koła seniorów. A zebrania odbywają się wszkole, zapewne z powodu metrażu, świetlica za mała :( Myślę ,że nowa świetlica, choc trochę większa od obecnej + prężny pracownik (pracownicy) byłaby przydatna.
          • niemcz44 Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 16:47
            Nie chcę być adwokatem wymienionych, ale jak wykazała praktyka, najlepiej wyszli w wyborach ci co się na tym forum nie udzielali, a już pani Lachowska w szczególności. Mam pytanie? Skoro pani Lachowska jest radną i z tego tytułu, jak twierdzi pan wójt, wiele może, /wszystko zależy od radnych - to wypowiedź pana wójta na zebraniu wiejskim w Niemczu/ to po co została jeszcze soltysem?
            • abcniemcz Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 16:59
              do niemcz44

po co została sołtysem?DLA KASY!!!!!!!!!!!!!
              Poprzednia do tego interesu dokładała-dużo jeżdziła w sprawach sołeckich,miała komórkę,ja teraz mamy sołtys bez komórki,na rowerze to czysty zysk.....,a jeszcze zyski od wpłaconych podatków i roznoszenia wezwań podatkowych....
              • nniemczanin Re: VOX POPULI,VOX DEI 13.02.11, 09:49
                > a jeszcze zyski od wpłaconych podatków i roznoszenia wezwań podatkowych....

A tak przy okazji - czy ktos juz dostal podatek na 2011 ? Chyba ze mamy juz pierwszy efekt dzialan nowego soltysa - wyliczenie podatku dotrze dlugo po terminie platnosci, tak jak jest z fakturami dostarczanymi przez poczte w Niemczu :)

Metoda na opoznienia jest faktura elektroniczna, ale w przypadku podatku i nowej soltys to chyba sie nie uda ...:)
                • olimpijka92 Re: VOX POPULI,VOX DEI 17.02.11, 00:29
                  >A tak przy okazji - czy ktos juz dostal podatek na 2011 ? Chyba ze mamy juz pie
                  > rwszy efekt dzialan nowego soltysa - wyliczenie podatku dotrze dlugo po termini
                  > e platnosci, tak jak jest z fakturami dostarczanymi przez poczte w Niemczu :)

p. Lachowska od kilku dni ROZNOSI podatek przy okazji obserwując Niemcz i to co należało by w nim "podreperować"...
                  Co jest moim zdaniem słuszne przenajmniej na poczatku kadencji, napewno lepsze od "śmignięcia" samochodem przez Niemcz przez co część Niemczan niewiedziała nawet gdzie mieszka Pani Sołtys, ale nie czepiajmy się szczegułów co było minęło...

A jeśli tak już drażycie temat poczty....
                  Naprawde przykro jest patrzeć jak ktoś mieszka kilka lat w Niemczu i nawet niewie że nasza poczta jest tylko pocztą nadawczą co znaczy że owszem możemy wysyłać tu listy, możemy też odbierać przesyłki itp. ale listy dowożą nam listonosze osielscy tak więc nie rozumiem jakim cudem p. Lachowska może być winna opuźnieniom naszych listów...
                  (To jest tyle co wiem o opuźnieniach listów braków awizo itp. jednak nie koniecznie moja wypowiedź oznacza, że jestem zadowolona z obsługi pocztowej, ale nie winię za to p. Lachowskiej)
                  • abcniemcz Re: VOX POPULI,VOX DEI 17.02.11, 13:18
                    do olimpijki92
                    a może trzeba było najpierw zacząć od nauki ortografii.....
                    • niemcz44 Re: VOX POPULI,VOX DEI 17.02.11, 18:11
                      do olimpijaka... Aż ciśnie się na usta proste stwierdzenie: jaka forma taka treść. A swoją drogą, popełnić tyle błędów ortograficznych w tak krótkim tekście to trzeba być naprawdę mistrzem i to nie gminnym, a przynajmniej powiatowym. WSTYD
                      • nniemczanin Re: VOX POPULI,VOX DEI 18.02.11, 20:01
                        > A swoją drogą, popełnić tyle błędów ortograficznych w tak krótkim tekś
                        > cie to trzeba być naprawdę mistrzem

Albo jest sie pracownikiem Urzedu Pocztowego w Niemczu (przepraszam - urzedu nadawczego)
                        • bennyk Re: VOX POPULI,VOX DEI 18.02.11, 21:40
                          I ja tez tak obstawiam..hehe
                          • olimpijka92 Re: VOX POPULI,VOX DEI 19.02.11, 01:37
                            Skoro uważacie, że mając 19 lat można juz pracować na poczcie to ok.... Myślcie tak dalej...

Jak się nie ma czego czepiać to trzeba zwrócić uwagę za błędy ort. żeby Wasze było na wierzchu się rozumie? Nie wiem czy wiecie ale jest coś takiego jak DYSORTOGRAFIA…
                            Swoją drogą nawet Waszej ukochanej byłej Pani Sołtys takowe się zdarzały więc nie rozumiem dlaczego Jej też się o to nie uczepiliście skoro z Was tacy wyśmienici poloniści....
                  • nniemczanin Re: VOX POPULI,VOX DEI 05.03.11, 16:52
                    > p. Lachowska od kilku dni ROZNOSI podatek przy okazji obserwując Niemcz i to co
                    > należało by w nim "podreperować"...
                    > Co jest moim zdaniem słuszne przenajmniej na poczatku kadencji, napewno lepsze
                    > od "śmignięcia" samochodem przez Niemcz przez co część Niemczan niewiedziała na
                    > wet gdzie mieszka Pani Sołtys,

> p. Lachowska od kilku dni ROZNOSI podatek

Nie roznosi, albo juz sie zmeczyla. Awizo, polecony, ale to z Osielska, a nie urzedu nadawczego, nieprawdaz ?

> gdzie mieszka Pani Sołtys,

Wiemy, wiemy. Swietlica nie powstanie, Niemcz ma pecha, ktos wymyslil lokalizacje za blisko...
          • lutekwiejski Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 18:22
            Sx3….o jakich argumentach Ty mówisz? Trzeba było słuchać uważnie. Rutka mówiła o wizji nowoczesnej wioski , gdzie jest dużo do zrobienia i jak zrobić , a Lachowska o dokończeniu Słowackiego . A będzie miała na to wpływ taki jak na budowę S-5. Przecież sołtys nie ma na taką inwestycję żadnego wpływu. Gdybym ja zachęcał, tak jak obecna sołtys czyli stawiał gorzałę to byłbym też sołtysem. O gorzale dosyć głośno chwalili się zadowoleni wyborcy wychodząc z zebrania , to nie moje insynuacje
          • soltysniemcza Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 20:41
            Odpowiem bardziej hurtowo
            do osielska21-nie będę pod żadnym nickem,zawsze miałam wystarczająco odwagi,by mówić i brać odpowiedzialność za swoje słowa
            do sx3
            Obrażona?a skąd taki wniosek?
            Nie przekonaliśmy ludzi-ok w Niemczu podczas ostatnich wyborów prezydenckich zarejestrowanych było 1706 wyborców-jak więc łatwo wywnioskować,na zebraniu wiejskim było 150(głosowało 140)-czyli nawet nie 10% uprawnionych!!!!Ludzie mają sprawy Niemcza gdzieś(a gdzie,to niech każdy sobie sam odpowie).Część "wyborców" pojawiła się po raz pierwszy i wyszła bardzo zadowolona dzięki wyszynkowi(konkretnie wódce zasponsorowanej przez aktualną sołtys-czemu głośno dawali wyraz!!!).Lepiej niech Pan się nie zakłada-moja "kariera" jako sołtysa Niemcza DEFINITYWNIE się skończyła,w takim cyrku już nigdy nie będę uczestniczyła jako kandydatka-nigdy nie zniżałam się do takiego poziomu,ani nie zrobię tego w przyszłości.Mieszkańcy Niemcza mają więc dożywotnio zapewnioną sołtys-chyba,że ktoś zdecyduje podjąć się tego niewdzięcznego zajęcia.....
            Pytam,kogo przekonywać?czy była jakaś konkretna MERYTORYCZNA dyskusja?
            Proszę nie mieć do pretensji,że zamilkłam i nie będę pisać.Sprawy Niemcza ZAWSZE będą mnie obchodzić-tu mieszkam-ale chyba oczywistym jest,że nie mam na nie żadnego wpływu.
            O funkcjach świetlicy,jako miejsca sportowego(sala gimnastyczna,siłownia),integrującego,centrum kulturalnego,zajęć pozalekcyjnych również,mówiłam szeroko na zebraniu(łącznie z prezentacją koncepcji-bardzo ładnej)
            A czy koszt świetlicy dla tak bogatej gminy,jak Osielsko jest problemem?Porównywalną (600m2)wybudowano w Maksymilianowie(1500 mieszkańców)
            Dlaczego znikam?forumowicze pytają.
            Uchodzę za osobę twardą,przedsiębiorczą,zdecydowaną(to akurat bardzo przydatne w potyczkach z administracją!!!) ale moje życie to muzyka klasyczna,opera,balet,literatura,podróże,historia,architektura-nie nadaję się do brudnej,bezpardonowej walki o "władzę"-przegrać MERYTORYCZNIE ,z godnym,wymagającym przeciwnikiem to nie dyshonor-to zaszczyt,przegrać w ten sposób to bagno,a ja się do bagna nie nadaję.
            Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego
            Małgorzata Rutka

• dajdziuba Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 22:26
              Chwała b. p. sołtys za tak liczne zainteresowania, ale czy to nie jest trochę tak, że jak coś (ktoś) jest do wszystkiego, to jest do niczego? Może Niemczowi jest potrzebny ktoś bardziej przyziemny, kto zajmie się sprawami i bolączkami życia codziennego. Dziury w drogach, brak oświetlenia, biegające psy, kłótnie sąsiedzkie, wywóz śmieci-itp brudne sprawy- to zadanie dla życzliwego sołtysa. Nie twierdzę,że p. Lachowska to najlepszy wybór, ale pewnie za dużego wyboru nie było (nie było mnie na zebraniu). Z bardziej intelektualnymi sprawami ludzie sobie poradzą we własnym zakresie. Oczywiście porządna świetlica też się przyda :)
              • niemczxyz Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 22:41
                rozumiem ze teraz nowy sołtys będzie zaklejała dziury w drogach , dbała o to żeby latarnie się świeciły , wyprowadzała nasze psy na spacerek i sprzątała śmieci , które tak rozrzucamy po całej wiosce. Jeżeli tak będzie to zgadzam się z dajdziuba ...to będzie życzliwy sołtys.
                • dajdziuba Re: VOX POPULI,VOX DEI 13.02.11, 08:44
                  Rozumiem, że to odpowiedź żartobliwa, bo wszyscy zapewne zrozumieli, że chodzi o to, aby sołtys był pośrednikiem między mieszkańcem a urzędem, aby łągodził zaostrzone sytuacje, a nie je zaostrzał. Bo łątwiej mieszkańcowi zgłosic jakąś niedogodność sołtysowi niż jeździc osobiście do urzędów. A sołtys powinien mieć czas, aby wysłuchać, i załatwić .Powtarzam, nie wiem czy p. Lachowska jest osobą odpowiednią, ale czy jej poprzednicy na pewno spełniali te warunki?
                  • niemcz44 Re: VOX POPULI,VOX DEI 13.02.11, 22:47
                    Rozumiem.... Ale dlaczego pani Lachowska nie mogła robić tego o czym piszesz jako radna. Po co dwie funkcje w jednym człowieku, że się tak wyrażę i do tego wzajemnie się przenikające, czy naprawdę nie byłoby lepiej, żeby funkcję radnej oddzielić od funkcji sołtysa? Przynajmniej byłyby dwie osoby do działania, a nie jedna, a jak mówi przysłowie co dwie głowy to nie jedna. Odnoszę wrażenie, że tutaj zadziałała zasada: na złość babci odmrożę sobie uszy lub jak kto woli to ta o psie ogrodnika. A biorąc pod uwagę "aktywność" innych sołectw "w tym temacie" to można tylko jedno stwierdzić: mało kogo obchodzą wybory sołtysa i jego działania.
                    • dajdziuba Re: VOX POPULI,VOX DEI 14.02.11, 07:12
                      Masz rację, faktycznie lepiej dwie głowy a nie jedna, moją myśl zaprzątnęło samo sołtysowanie. No ale teraz już mamy, jak mamy. A swoją drogą, to chyba to sołtysowanie nie jest takim "miodkiem", w przeciwnym razie z pewnością byłoby więcej kandydatów bijących się o tę funkcję.
                      • lutekwiejski Re: VOX POPULI,VOX DEI 14.02.11, 08:22
                        Też się zastanawiam co kierowało radną aby się ubiegać o funkcję sołtysa. Przecież nie będzie i tak robiła tego co poprzednia sołtys a będzie teraz musiała udowodnić ze jest tak zaradna jak tamta. Myślę że o kandydowaniu zdecydowała kasa....mała bo mała , ale dla niej istotna.
                        • bylemwanglii Re: VOX POPULI,VOX DEI 14.02.11, 16:39
                          lutekwiejski napisała:

> Też się zastanawiam co kierowało radną aby się ubiegać o funkcję sołtysa. Przec
                          > ież nie będzie i tak robiła tego co poprzednia sołtys a będzie teraz musiała u
                          > dowodnić ze jest tak zaradna jak tamta. Myślę że o kandydowaniu zdecydowała kas
                          > a....mała bo mała , ale dla niej istotna.

To źle myślisz... Porozmawiaj z nią w cztery oczy to może Ci opowie co ją do tego skłoniło.
            • niem-czanin Re: VOX POPULI,VOX DEI 13.02.11, 10:34
              Mimo wielkiej sympatii dla Byłej Pani Sołtys, z przykrością muszę napisać, że swoim postem "pocztowym" (który sprawił, że nie głosowało 141 mieszkańców - bo post skutecznie odepchnął mnie od uczestnictwa w zebraniu), a także powyższym wpisem, w moim odczuciu dopasowuje się właśnie do bagnistej atmosfery wyborczej (Chodzi o sugestię, że Aktualna Pani Sołtys była przeciwnikiem niegodnym i niewymagającym).
              Mam szczerą nadzieję, że po chwili odpoczynku, jednak powróci Pani do działalności społecznej.
              Ukłony.
            • bylemwanglii Re: VOX POPULI,VOX DEI 23.02.11, 18:20
              soltysniemcza napisała:

> nie nadaję się do brudnej,bezpardonow
              > ej walki o "władzę"-przegrać MERYTORYCZNIE ,z godnym,wymagającym przeciwnikiem
              > to nie dyshonor-to zaszczyt,przegrać w ten sposób to bagno,a ja się do bagna ni
              > e nadaję.

No tak, ale sama Pani w tym bagnie kijem mieszała - posty na temat poczty i niedoręczania niech będą tego przykładem (pomijam nieznajomość funkcjonowania poczty w Niemczu i faktu, że listy roznosi listonosz ale z Osielska, który jeszcze ani razu nie pojawił się w moim domu z poleconym - zawsze awizo lądowało w skrzynce)
    • niemcz44 Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 17:13
      My to w Niemczu mamy chociaż jakieś pytania, dylematy, wątpliwości, dyskutujemy, obrażamy się, itd., a na przyklad na zebraniu w Osielsku, które wybrało sołtysa było 24 obecnych. Osielsko liczy ok. 4500 mieszkańców, dla porównania w Niemczu było 150 osób na zebraniu przy 2300 mieszkańcach. Czyli w Osielsku, praktycznie, sołtys wybrał sam siebie i to chyba już 5 raz. Jak było w innych sołectwach to tego nie wiem. Wniosek nasuwa się prosty: daleka jeszcze przed mieszkańcami droga do gminnej demokracji.
      • osielsko21 Re: VOX POPULI,VOX DEI 12.02.11, 20:48
        Wy w Niemczu może i dużo mówicie - ale z tego, bez urazy, nic nie wynika - przegrał kandydat na wójta, taki sam los spotkał Panią sołtys, która tak aktywnie udzielała się na forum (nie jest ani radną powiatową, ani sołtysem....), także z jednej strony demokracja (absencja też jest formą wyrażania zdania), a z drugiej można by przytoczyć powiedzenie: "psy szczekają, karawana idzie dalej..... Niska frekwencja na zebraniach może być wyznacznikiem, gdzie ludzie mają "politykierstwo" gminnych elit (prawdopodobnie tylko istotne zagrożenie osobistych interesów wpłynie na zaangażowanie w sprawy gminy....)
        Moja wypowiedź nie ma celu obrażenia mieszkańców Niemcza....
        • dziwny22 Re: VOX POPULI,VOX DEI 06.03.11, 00:31
          A wiesz ilu mieszkańców Osielska było na ostatnim /i poprzednich/ zebraniu, na którym wybierano sołtysa i radę sołecką Osielska? A wiesz ilu było, gdy zebranie wiejskie opiniowało największy plan zagospodarowania przestrzennego w historii gminy, czyli plan Osielsko-Niemcz? Zajmij się może "demokracją" w swoim sołectwie. My sobie poradzimy. I pamiętaj ten się śmieje kto się śmieje ostatni.
        • nniemczanin Re: VOX POPULI,VOX DEI 06.03.11, 20:18
          > Moja wypowiedź nie ma celu obrażenia mieszkańców Niemcza....

NP. Ale sie chyba naraziles dziwnemu :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka