Gość: Turysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 21:52 Podczas weekendu odwiedziłem Wasze miasto. Zaintrygowała mnie jedna rzecz: skąd tyle starych niemieckich napisów, skoro przed wojną Toruń należał do Polski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomas Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.03.05, 10:03 Profesorze my sie nie wstydzimy dobrych wzorcow ornung muss sein!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY 07.03.05, 11:00 Gość portalu: Turysta napisał(a): > Podczas weekendu odwiedziłem Wasze miasto. Zaintrygowała mnie jedna rzecz: > skąd tyle starych niemieckich napisów, skoro przed wojną Toruń należał do Polsk > i? A słyszałeś kiedyś o zaborze pruskim? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kko Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: 194.246.124.* 07.03.05, 12:18 Ale zabory nie mają tu chyba nic do rzeczy. Napisy na murach starego miasta wyglądają na lata trzydzieste. Poza tym, dziwne, że po 1918 nikt ich nie zamalował lub nie zmienił na polskie. Coś tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: *.petrus.com.pl 07.03.05, 14:16 Co to za napisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kko Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: 194.246.124.* 07.03.05, 14:52 Stare szyldy na murach. Na przykład te w okolicach liceum Kopernika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: *.torun.mm.pl 07.03.05, 15:32 stara pamiatka ;-) mysle,ze te napisy nikomu nie przeszkadzaja. w toruniu dlugo mieszkali niemcy. oni nawet traktuja torun jak swoje dawne miasto,a w podrecznikach niemieckich ucza, ze kopernik byl niemcem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 07.03.05, 15:45 Polecam ponizsza stronke o historii Torunia. www.um.torun.pl/torun/miasto/poznaj.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kołczak@nowasiła W Lwowie są napisy w języku Polskim IP: *.torun.mm.pl 08.03.05, 16:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: W Lwowie są napisy w języku Polskim IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 08.03.05, 16:24 No tak, bo taka jest historia!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: 158.75.35.* 08.03.05, 08:39 A moze tak filmy byly krecone i niezbyt dokladnie starto napisy po zejsciu z planu? polecam rok spokojnego slonca np. proste nie? I nie ma żadnych ukrytych znaczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz farba z 1910 roku jest nieraz mocniejsza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 12:33 okazuje sie, ze farba z 1910 roku jest nieraz mocniejsza niz ta z okresu PR i czesto wierzchnie napisy sie wyplukiwaly, a spod spodu wystawaly poniemieckie. No i sa tez napisy z okresu 1939-45. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amos Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.05, 21:35 Drogi Turysto, cieszę się że odwiedziłeś nasz piękny Toruń.Zauważyłeś resztki niemieckich napisów na murach. Tak ,jest ich sporo także na przedmieściach, poprostu farba sprzed 100 lat była trwalsza.Wiele razy napisy były zamalowywane, ale farba nie była chyba najlepsza.Ktoś tu wspomniał o Koperniku i jego niemieckim pochodzeniu.W Toruniu ,na Rynku Staromiejskim stoi pomnik Kopernika i tam - na cokole wyraznie pisze kim on był - TORUŃCZYKIEM.Komuś ,kto nie zna złożonej histori Torunia może trudno zrozumieć. W Toruniu - naszej małej Ojczyżnie -żyli Polacy, Niemcy, Szwedzi,Żydzi i wszyscy nazywali siebie Toruńczykami, narodowośc schodziła na drugi plan.Przywiązanie do miasta jest najważniejsze. Pozdrawiam i zapraszam do Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: *.torun.mm.pl 09.03.05, 22:21 ja wiem, ze w toruniu mieszkaly rozne narodowosci. do tego w czasach kopernika nie rozroznioalo sie polakow czy niemcow. wszyscy czuli sie zwiazani z miasem. kopernik czul sie wiec torunczykiem. dlatego wlasnie wkurza mnie, ze niemcy uwazaja,ze on byl niemcem :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: STARE NIEMIECKIE NAPISY IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 09.03.05, 22:43 A Polacy uwazaja go za Polaka, wiec co cie tak wkurza? I nie Kopernik uwazal sie za torunczyka, tylko to historyczny kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś