Dodaj do ulubionych

Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm

IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.04.05, 23:28
Statystyki
Statystyka baza to liczba mieszkancow. Uwzgledniono 10 miast
Pozostale statystyki to uwzglednianie tychze 10 miast i ustawianie ich w
kolejnosci o 1 do 10.
Czyli to nie jest statystyka to jest oszołomstwo
Panowie z dwumiasto.pl. Piszecie o szowinistach z torun-bydgoszcz.pl.
Wy jestescie jeszcze gorsi
Obserwuj wątek
    • geograf102 Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 28.04.05, 23:30
      Co donosi TV TRWAM?
    • a_weirdo Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 28.04.05, 23:37
      > Statystyka baza to liczba mieszkancow. Uwzgledniono 10 miast

Racja i to jest wyraźnie napisane, że jest to porównanie Bydgoszczy do innych miast powyżej 300
      tysięcy mieszkańców. Inne porównanie (powyżej 100 tysięcy mieszkańców) też tam widziałem. Nie są to
      nawet wybrane statystyki, gdzie Bydgoszcz będzie przed Toruniem.

> Czyli to nie jest statystyka to jest oszołomstwo

Co jest z oszołomstwa w porównywaniu polskich miast większych niż 300 tysięcy mieszkańców? GUS
      też porównuje czasem pewien zbiór największych miast.

> Wy jestescie jeszcze gorsi

Nie chcę ich bronić (niech się bronią sami), ale dla mnie różnica jest jakościowa na korzyść strony
      dwumiasto.pl - nie starają się za wszelką cenę nikogo obrazić, albo pokazać jego słabość, nie
      widziałem kłamstw (np. jakoby Gazeta Pomorska była Gazetą Toruńską) - może pan takie coś
      przytoczy, dzięki czemu wyrobię sobie opinię?

Pozdrawiam
      • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.04.05, 00:07
        Strona zostala zmieniona. Autorzy widać uznali moje racje w temacie statystyki
        Ja akurat żółcia nie pluje.
        Jezeli nie rozumiesz o czym pisze to mie chrzan. Gdybym nie mial racji nic
        autorzy by nie zmieniali
        Ja nie wierzylem nigdy w wspolprace bo nie wierze w dwumiasto. Bo w Polsce 40km
        przedzielone Wisłą, Polchemami to odległośc nie do pokonania przez 100 lat
        poza tym mam kolejne uwagi do strony
        Dlaczego Bydgoszcz ma 8 linkow a Torun 3?
        Jestem za to za wspolpraca. Jednak to Bydgoszcz powinna wyciagnac reke jako
        miasto wieksze.
        • a_weirdo Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 29.04.05, 00:19
          > Bo w Polsce 40km przedzielone Wisłą,

Nawet w Polsce te 40km to nie jest dużo, żeby codziennie je pokonać i współpracować. Czy ktoś chce,
          czy nie, to toruńskie firmy dalej będą mierzyły czas dojazdu na bydgoskie lotnisko, ludzie z
          Bydgoszczy dalej będą sobie jeździć (nawet na piwo) i wiele takich. Szczególnie w Warszawie
          normalnym jest, jak ktoś jedzie godzinę do pracy, tylko wieczni bezrobotni (czy inne nieroby) narzekają
          na takie czasy dojazdów. Oczywiście można też namawiać wszystkich (bo większość ludzi się nie
          wyzywa), żeby obrażać sąsiadów, niszczyć im samochody, wyśmiewać, sabotować, wymyślać jakieś
          swoje krzywdy... Tylko po co?
        • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 29.04.05, 00:58
          > autorzy by nie zmieniali

Klamstwo. Wszystkie statystyki zamieszczone sa bez zmian od poczatku.

> Dlaczego Bydgoszcz ma 8 linkow a Torun 3?

Z powodow o ktorych pisalem wielokrotnie.

zapraszam do wspolpracy.
          • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.04.05, 17:20
            Przyznaje sie lekko przeklamalem
            Sa dwie statystyki jedna dotyczy Bydgoszczy i Torunia a druga tylko Bydgoszczy
            w porownaniu z miastami wiekszymi od Bydgoszcy
            Pytam wiec. Po co 2 statystyki takie same?
            Jezeli Bydgoszcz ma "swoja" statystyke dlaczego Torun nie ma "swojej"

Sprawa druga Cytat:
            "Bydgoszcz od stuleci jest najważniejszym ośrodkiem Kujaw, uznawanym też
            stolicą południowej części Pomorza"
            Jezeli to ma sluzyc pojednaniu to .....
            Przyznam szczerze ze pierwszy raz slysze o "stolicy poludniowego pomorza"
            Nie slyszalem nawet nigdy o "poludniowym pomorzu"
            • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 29.04.05, 17:40
              > Sa dwie statystyki jedna dotyczy Bydgoszczy i Torunia a druga tylko
              Bydgoszczy
              > w porownaniu z miastami wiekszymi od Bydgoszcy

Jedna jest porownaniem wszystkich miast powyzej 300 tys a druga, miast powyzej
              100 tys. Gdzie tu szowinizm?

> "Bydgoszcz od stuleci jest najważniejszym ośrodkiem Kujaw, uznawanym też
              > stolicą południowej części Pomorza"

???? A co w tym zdaniu zlego? O ile sie nie myje Torun nie lezy na Kujawach.
              • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.04.05, 20:12
                Statystyka powyzej 100 tys obejmuje miasta pow 300tys?
                Moim zdaniem 2 statystyki sa niepotrzebne.
                Sprawa stolicy pomorza poludniowego przemilczales.
                Napiszesz ze Torun nie lezy tez na pomorzu pewnie bo raczej powinno byc ze na
                Ziemi Chelminskiej.
                Moim zdaniem jezeli piszemy juz to piszmy o regionie jako REGION KUJAQWSKO
                POMORSKI. To ta nazwe powinno sie promowac.
                • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 29.04.05, 20:19
                  > Statystyka powyzej 100 tys obejmuje miasta pow 300tys?

a takze powyzej 500 tys a nawet miliona. Wybacz ale akurat to uwazam za zwykle
                  czepianie sie. Czy statystyki sa klamliwe, sfalszowane czy cos jeszcze innego?

> Sprawa stolicy pomorza poludniowego przemilczales.

Twoja uwage przekaze autorowi tekstu.

---------------------------------
                  www.dwumiasto.pl
                  • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.04.05, 23:55
                    Nie jest to czepianie sie.
                    Bo 1 statystyka zalatwilbys sprawe, dane w niej zawarte bylyby prawdziwe i
                    statystyka przejrzysta pokazujaca gdzie my i wy jestesmy wzledem innych
                    Statystyka mozesz oddzielac od Torunia takie miasta jak Nowy jork, Londyn czy
                    Berlin.
                    Ja rozumiem ze Wy uwazacie swoje miasto za wielka metropolie, ja tak nie uwazam
                    • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 30.04.05, 01:44
                      Zamieszczone statystyki sa opracowane na podstawie danych GUSu. Ciagle nie
                      rozumiem o co Tobie chodzi. Czy mielismy dodac Torun do statystyki miast
                      powyzej 300 tys. czy tez moze usunac Bydgoszcz z listy miast powyzej 100 tys. ?
                      Statystyki nie sa podkolorowane a na pierwszej (powyzej 300 tys) jakos nie
                      widac aby Bydgoszcz brylowala i wcale sie tego nie boimy bo chodzi o PRAWDE a
                      nie propagande sukcesu. Wiec moze wyrazniej przedstawisz swoje zarzuty" A moze
                      sugerujesz, ze powinnismy wprowadzic polityke regionalnej poprawnosci?

Podsumowujac, jak na razie Twoje zastrzezenia sa smieszne lub tez niejasno je
                      przekazales.
                      • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 30.04.05, 17:33
                        Postaram sie powiedziec jajjasniej i najkrocej jak moge.
                        Zrobiles strone o dwumiescie
                        Jest pomysl upublicznic statystyki

Najczytelniejsza statystyka bylaby wg mnie statystyka w ktorej Torun i
                        Bydgoszcz sa razem. W niej miescilaby sie przeciez tez statystyka Bydgoszczy do
                        innych miast (wiekszych i mniejszych) i Torunia do innych miast (mniejszych i
                        wiekszych). Bo wg mnie jedynym zadaniem statystyki jest porownywanie
                        Umieszczenie jednej statystyki jest bardzo czytelne.
                        Ja nie rozumiem dlaczego wlozyles te 2 miasta do innych koszykow.
                        Zrozumialbym to jedynie jakby w polsce bylo 20 miast milionowych i do nich
                        nalezalaby Bydgoszcz i 100 miast 100tys do ktorych nalezalby torun.
                        Uwazam ze te miasta sa porownywalne potencjalem i ja bym tak je ststystykowal
                        Uwazam ze z Nowym Jorkiem nie jestesmy porownywalni i Nowy Jork umiescilbym z
                        Londynem, Berlinem, Paryzem
                        Jasniej juz nie moge

• Gość: promon Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: 212.122.214.* 28.04.05, 23:47
      Gość portalu: ja napisał(a):

> Statystyki
      > Statystyka baza to liczba mieszkancow. Uwzgledniono 10 miast
      > Pozostale statystyki to uwzglednianie tychze 10 miast i ustawianie ich w
      > kolejnosci o 1 do 10.
      > Czyli to nie jest statystyka to jest oszołomstwo
      > Panowie z dwumiasto.pl. Piszecie o szowinistach z torun-bydgoszcz.pl.
      > Wy jestescie jeszcze gorsi

biedny chłopie...nie masz innych zajęć tylko plucie żółcia na monitor?
      zbankrutujesz na srodkach czystosci....(wiesz co to znaczy?)
      • Gość: Jerzy Re: Dwumiasto.pl = Pinokio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 18:03
        Powiedz dwumiastgo jaki długi juz masz nosek?
    • Gość: gasso Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 13:59
      Autor dwumiasta najpierw pisał jako genuine44, potem leszek - alfa - ala - oko
      (znany tez jako "jątrzący leszek"). Zalożył strone www.torun-bydgoszcz.org, a
      teraz dwumiasto.pl

To ta sama osoba - jątrzacy leszek, bydgoszczanin nienawidzacy Torunia
      Tu jest więcej o nim: www.torun-bydgoszcz.pl/forumtb/viewtopic.php?t=403
      • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 30.04.05, 14:33
        Zapraszam:
        www.dwumiasto.pl
      • Gość: gasso Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 20:15
        jeszcze raz link:
        torun-bydgoszcz.pl/forum/viewtopic.php?t=403
    • wilman Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 30.04.05, 18:00
      nie chce mi sie szczegolowo gadac, ale w skrocie: ta strona torunska (torun-
      bydgoszcz.pl) jest 5x lepsza:
      1) masz wyrazne informacje,
      2) oddzielony komentarz,
      3) biezace informacje
      4) po rowno o obu miastach
      5) Podaje link do bydgoskiej strony BEZ ZADNEGO KOMENTARZA!

Bydgoska dwumiasto:
      1) ma 10x mniej informacji o Toruniu, a zaslanianie sie autorow, ze nie maja
      informacji - to ich problem. Po co robia, skoro nie maja?
      2) Statystyka - tylko Bydgoszcz
      3) Ciekawostki - tylko Bydgoszcz
      4) Tematy -5x wiecej o Bydgoszczy.
      5) link do torunskiej strony - oblepiony tyradą negatywnego tekstu. Nie
      potrafia go po prostu podac?
      6) Nawet napis "Torun" zrobili 2x mniejszy...
    • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 30.04.05, 20:04
      Jezeli autor na uwagi czytelnika o braku informacji na stronie, ktora to strona
      powinna te informacje przekazywac pisze ze to problem czytelnika to skomentuje
      to tak.
      Masz wszelkie predyspozycje do bycia bydgoskim szowinistycznym prymitywnym
      dznnikarzem. Napisz do bydgoskiej gazety, etat masz pewny
      • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 30.04.05, 22:24
        > Masz wszelkie predyspozycje do bycia bydgoskim szowinistycznym prymitywnym
        > dznnikarzem. Napisz do bydgoskiej gazety, etat masz pewny

Czym jest Twoja wypowiedz jezeli nie szowinistycznym prymitywnym belkotem?

zapraszam
        www.dwumiasto.pl
    • Gość: balum Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 20:13
      Rób swoje i nie wdawaj się z nimi w polemikę ci goście są niereformowalni a do
      tego nienawidzą wszystkiego co bydgoskie. Twoja strona dopiero się rozwija
      staraj się być obiektywny a z czasem ludzie sami ocenią to co robisz nie
      patrząć na żałośne poszczekiwanie tych burków. Swoją drogą robią tobie dobrą
      reklamę.
      Na koniec dodam, że jeżeli ktoś ma demokrację i pluralizm we krwi nie będzie
      się starał zeszmacić kogoś przed koncem dopiero co rozpoczętej pracy. Marzy się
      wam panowie po prostu monopol na informacje, kształtowanie poglądów i na
      jednynie słuszą rację na tym forum. O cenzurze na tym nie wspominam, choć wiele
      osób miałoby tu wiele do powiedzenia.
      • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 30.04.05, 20:21
        Solidarnosc bydgoszczaków.
        Nie znosicie krytyki co?
        Słusznej krytyki. autor sie tu kompromituje tym ze wskazuje ze to jest problem
        czytelnika ze jest malo informacji na stronie autora.
      • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 30.04.05, 22:36

> Rób swoje i nie wdawaj się z nimi w polemikę

O jakiej polemice Ty mowisz? :) A robic swoje bede. Znasz to o psach i
        karawanie. :)

>Swoją drogą robią tobie dobrą reklame

Darmowa. :)

pozdrawiam
        www.dwumiasto.pl
    • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 30.04.05, 20:50
      Ja bym sie wstydzil wykorzystac cos nie informujac kto jest autorem
      • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 30.04.05, 22:25
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Ja bym sie wstydzil wykorzystac cos nie informujac kto jest autorem

Masz wystarczajace powody aby sie wstydzic. Nie martw sie o mnie. :)

www.dwumiasto.pl
        • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 30.04.05, 22:32
          Jak widzisz Balum Twoj ziomek ma problemy ze zrozumieniem tekstu dlugosci
          jednego zdania.
        • Gość: Jerzy Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 22:34
          Długo nie wytrzymałes koleś o nicku genuine i pozostałych.

"Czym jest Twoja wypowiedz jezeli nie szowinistycznym prymitywnym belkotem? "
          "Masz wystarczajace powody aby sie wstydzic. Nie martw sie o mnie. "

Do tej pory nie marwiłem , teraz tez nie zacznę.Takich gostkow jak Ty jest
          pełno na bydgoskim forum.

Kolego Janie Maternicki jak Cie znamy długo nie wytrzymasz.Ty nie jestes
          przyjacielem ,ani Torunia ,ani naszych mieszkanców.
          • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 30.04.05, 22:37
            Zapraszam (takze durni):
            www.dwumiasto.pl
            • Gość: jerzy Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 22:59
              Zapraszam (takze durni):

Jeden juz tam popisuje sie swoją erudycją.Poproś może ethanaka lub manka...to
              pewni kandydaci.
              • Gość: balum Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 23:05
                Jerzy takie mam do ciebie pytanie - nie złośliwe - byłeś kiedyś w Bydgoszczy ?
                Jest długi weekend przejedź się - popłyń sobie tramawjem wodnym zobacz gdańską
                (która co prawda jest zaniedbana ale secysyjne maszkary, zdobienia są piękne).
                Przejdż się na wyspę młyńską, może do opery, multikina, może do myślęcinka.
                Każde miasto jest inne i każde ma swoje plusy i minusy. Rzecz w tym żeby
                wypowiadając się o przeciwniku wiedzieć coś na ten temat.
                Także zapraszam o ile oczywiście masz czas.
                • Gość: jerzy Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 23:11
                  Byłem wczoraj.Balon ,nawet nie wiesz jak czesto bywam.Niestety oprócz
                  wspaniałego chleba z piekarni przy Wełnianym Rynku,niewiele mam miłych
                  wspomnien.
                  Starm sie nie pamietać kiedy wydłubano mi podczas odwiedzin lustro z mojego
                  samochodu.
                  Napisałem wówczas interesujacy watek "Bydłoszcz miastem złodzei"pamietasz?
                  Tyle.
                  • Gość: balum Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 08:42
                    Mnie kiedyś skradziono samochód w toruniu podobnie jak znajomemu a nie wyciągam
                    tego publicznie bo po co.
    • Gość: Takijeden. Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 01.05.05, 02:42
      Lubię Toruń, lubię Bydgoszcz i cieszy mnie ich rozwój.
    • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 01.05.05, 15:45
      Przeginacie Panowie
      Nie ma co wytykac ze Ci lusterko zbili bo to nie ma sensu. Mysle ze niejednemu
      bydgoszczanowi tez zbili. Pomijajmy oszolomow.
      Mam pytanie do bydgoszczan.
      Czy uwazacie swoich dziennikarzy za obiektywnych? tu jest problem. Nie jaki
      jest jakis kretyn z bydgoszczy ktory zbije komus lusterko tylko jaki jest
      dziennikarz ktory podnieca tylko ta nienawisc
      • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 01.05.05, 15:53

> Czy uwazacie swoich dziennikarzy za obiektywnych?

Sa dokladnie tak samo obiektywni lub nie jak dziennikarze z innych miast np.
        Torunia. :)

zapraszam
        www.dwumiasto.pl
        • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 01.05.05, 16:45
          zadalem proste pytanie czy sa obiektywni. Sa dwie mozliwe odpowiedzi
          Albo sa obiektywni albo nie.
          Twoj post sugeruje dosc prezyzyjnie ze nie sa.
          Oto mi chodzilo.
          • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 01.05.05, 19:08
            > Twoj post sugeruje dosc prezyzyjnie ze nie sa.
            > Oto mi chodzilo.

Masz racje. Tak samo jak dziennikarze z innych miast np. z Torunia tez sa
            nieobiektywni. :)
            www.dwumiasto.pl
            • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 01.05.05, 19:27
              Ty jako autor strony czyli w pewnym sensie dziennikarz to mowi?
              Uwazasz ze wszyscy sa nieobiektywni i to ze Ty jestes tez to Cie ma
              usprawiedliwic?
              • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 01.05.05, 19:52
                Lubisz proste pytania i proste odpowiedzi?

1.Czy torun-bydgoszcz.pl jest obiektywna?
                2.Wskaz najbardziej jaskrawy przyklad nieobiektywnosci na dwumiasto.pl

zapraszam
                www.dwumiasto.pl
                • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 01.05.05, 20:39
                  wlasnie wszedlem na Twoja strone i na torun-bydgoszcz.pl
                  Wnioski moje
                  Strona DWUMIASTO
                  Strona nieobiektywna
                  Bydgoszcz 9 linkow, Torun 3 linki
                  Brak historii o Toruniu, ale jest za to historia Fordonu. Nawet jak myslisz ze
                  te dwie osady maja podobną historię to dlaczego nie ma na tej stronie jej Torun?
                  Przemilcze ze w TEATRZE nie ma nic o 2 teatrach dla dzieci w Toruniu w tym 1
                  bardzo preznym
                  FOTOGRAFIE
                  Jaki procent jest o Toruniu, miescie do ktorego przyjezdzaja ze wszystkich
                  akademii Sztuk pięknych studenci uwieczniac je na plotnie? (5%?)
                  OBJETOSC TEKSTU o Bydgoszczy i Toruniu - O Bydgoszczy 3 razy wiecej
                  STATYSTYKA - jak pisalem wczesniej, po co 2 statystyki, jedna jest bardziej
                  czytelna. Dwie statystyki sugeruja o zupelnie innym potencjale miast
                  Twoja strona ma na celu przyblizenie innym naszych miast. Przybliza
                  zdecydowanie lepiej jedno z tych miast

Strona TORUN-BYDGOSZCZ
                  Strona zdecydowanie obiektywniejsza, albo inaczej. Nie ze wszystkimi zarzutami
                  autora ja bym sie zgodzil. Strona ma na celu ukazac mocarstwowa polityke i
                  mocarstwowe postrzeganie Torunia przez Bydgoszcz.
                  Strona podaje fakty z ktorymi w zdecydowanej wiekszosci sie zgadzam.

Ocena tych stron zdecydowanie na korzysc tej drugiej
    • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 01.05.05, 21:31
      Przedstawilem zarzuty dla Twojej strony. Czemu wszystko przemilczales?

Strona torun-bydgoszcz to strona o innym charakterze niz Twoja.
      To strona 'pretensjonalna"
      Wymienia autor niegodziwosci Bydgoszczy. Podaje on fakty, ktore w zdecydowanej
      wiekszosci sa cala prawda o dwumiescie
      • a_weirdo Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 01.05.05, 21:58

> Wymienia autor niegodziwosci Bydgoszczy. Podaje on fakty, ktore w zdecydowanej
        > wiekszosci sa cala prawda o dwumiescie

Autor nie podaje faktów, tylko kłamstwa i własne opinie nie bez argumentów...
        • Gość: ja Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 01.05.05, 22:17
          No jak nie podaje faktow?

Główna informacja w Zbliżeniach w dniu zakończenia Międzynarodowego Festiwalu
          Teatralnego KONTAKT w Toruniu w 2001: "W bydgoskim przedszkolu Modraczek odbył
          się bal przedszkolaka...". O festiwalu mówi się później, bez materiału
          filmowego.

Pytanie do Ciebie. Jakbys byl szefem programu informacyjnego jaka wiadomosc
          bylaby wazniejsza - o balu przedszkolaka, czy o bardzo waznym festiwalu?
          Takich przykladow jest wiecej. Odowiedz na moje pytanie!!!

• Gość: maniek Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 22:20
            Dwumiasto zlewa sie w tej chwili nad jakims kiepskim piwem.
    • Gość: marek.k Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 10:01
      Spie..j do Bydgoszczy ,niegodziwcze.Bujaj sie z naszego forum.
      • dwumiasto Re: Dwumiasto.pl - szowinizm i fanatyzm 02.05.05, 17:58
        Jerzus, nudny jestes

zapraszam
        www.dwumiasto.pl
    • wilman BYDGOSKA STRONA JEST BARDZO NIEOBIEKTYWNA 02.05.05, 17:28
      Bydgoska strona www.dwumiasto.pl (czy tez www.bydgoszcz-
      torun.org) są znacznie mniej obiektywne, a torunska www.torun-
      bydgoszcz.pl - znacznie bliższa prawdy. Oto dowody:

1. Torunska podaje link do bydgoskiej strony BEZ ŻADNEGO KOMENTARZA. To
      internauta powinien wyrobić sobie opinię o stronie, a nie subiektywne
      komentarze.
      Bydgoszczanin "jątrzący leszek ", twórca bydgoskiego dwumiasta.pl, nie potrafi
      podac zwykłego linku, musi oczernic i obsmarowac torunską stronę - cytaty
      bydgoszczanina:
      - "Autorzy posługuja się propaganda i manipulacja"
      - "autorzy wykazuja posunieta ignorancje w temacie na który pisza"
      - "autorzy pomijaja szereg faktów"
      - "autorzy sa niekonsekwentni"
      - "strona jest monotematyczna i opisuje tylko pewne aspekty obu miast"
      - "autorzy powtarzaja pewne mysli, sformulowania, tezy"
      - "autorzy koncentruja sie na kwestii lokalizacji urzedów i instytucji "
      - "wystarczy poczytać forum będące czescia strony aby zobaczyc..." - czy
      autorzy odpowiadają za opinie internautów?

Jako "dowodów"używa wyrwane z kontekstu cytaty, pisane jako obiegowe opinie, a
      wkłada je w usta autorów strony.

2. Przez długi czas na bydgoskiej stronie nawet czcionka "Bydgoszcz" była 2x
      większa od czcionki "Toruń". Teraz to zmieniono i się tego wypiera, ale to
      ilustruje podejście do tematu.

3. Przy NAUCE najpierw wymieniane sa bydgoskie uczelnie, ze słynną AB na czele,
      a UMK, najlepszej uczelni regionu - NIE MA. Jest tylko Collegium Medicum UMK
      w... Bydgoszczy. Czy UMK zasługuje, by być pominietą?

4. W STATYSTYCE jest "Bydgoszcz Wśród Innych Miast" i 9 jej podkategorii, dla
      Torunia nie ma nawet takiego działu ani żadnej podkategorii.

5. W dziale BYDGOSZCZ jest 41 kategorii, a w dziale TORUN - 8 kategorii.

6. W dziale DO POBRANIA jest 13 pdf-ów dot. Bydgoszczy i 1 dotyczący Torunia...

7. Z kłamstw w dziale POŁOŻENIE:
      a) "Bydgoszcz od stuleci jest najważniejszym ośrodkiem Kujaw, uznawanym też
      stolicą południowej części Pomorza..." rozumiem że od XII wieku, czy od czasów
      Hanzy, czy od czasów Kopernika???

b) "Bydgoszcz dysponuje młodymi, ponadprzeciętnie wykształconymi mieszkańcami" -
      akurat demografia jest wysoce niekorzystna dla Bydgoszczy, a jedyne duże
      miasto w regionie o dodatnim przyroście naturalnym to... Torun

c) "w Bydgoszczy buduje i oddaje się najwięcej mieszkań w regionie" kłamstwo -
      Torun ma znacznie wiecej mieszkań na 1000 mieszkancow a od 2 lat nominalnie
      wiecej o 50% niz Bydgoszcz!

d) "w Bydgoszczy studiuje najwięcej studentów w regionie" - kłamstwo, na samym
      UMK studiuje 42.000 studentow, a łacznie w Toruniu ok. 50.000

e) omawia się wojskowosc, sport, muzykę (gdzie Bydgoszcz odnosi sukcesy), a
      przemilcza sie kulturę, teatr, festiwale, zabytki, turystykę, naukę, czy choćby
      planetaruim, gdzie dominuje Torun

8. Mieszanie opisów z własnymi komentarzami, np.:
      a) przy opisie dróg: "władze Bydgoszczy powinny zabiegać o szersze..."
      b) przy opisie kolei: "niepokojące jest pomijanie inwestycji w obrębie węzła
      bydgoskiego..."
      Jakos nie pisze sie o co powinny zabiegac władze Torunia?

9. W ALBUMACH zdjęć jest 7 zbiorów o Bydgoszczy i 1 o Toruniu - czy Bydgoszcz
      jest bardziej medialnym, malowniczym ośrodkiem turystycznym? I to 7-krotnie?

10. W opisie miast jest 10 kategorii o Bydgoszczy i 4 o Toruniu. Rozumiem, ze
      Bydgoszcz jest większa, ale kategorii powinno byc chyba tyle samo? Tworzy też
      typowo napastliwe tematy "Antybydgoska propaganda" czy "Fakty i Mity".

11. Stworzony jest dział BYDGOSZCZ WŚRÓD INNYCH MIAST, zawierajacy 9 kategorii.
      Czemu w ogóle nie ma działu TORUŃ WŚRÓD INNYCH MIAST?

12. Tworzone są hasła i nagłówki propagujące wyższość Bydgoszczy na różnych
      podstronach - treści typu "BYDGOSZCZ WŚRÓD 10 MIAST POWYŻEJ 300 tyś.
      mieszkańców".
      Dlaczego nie tworzy się nagłówków typu:
      - "miasta powyżej 100 tysięcy"
      - "miasta uniwersyteckie"
      - "miasta UNESCO"
      - "miasta przy projektowanych autostradach"
      ...żeby nie wykazywać wyższości Torunia w tych kategoriach?

13. Strona torunska:
      1) ma wyrazne informacje,
      2) oddzielony komentarz,
      3) bieżące informacje,
      4) po rowno o obu miastach,
      5) Podaje link do bydgoskiej strony BEZ ŻADNEGO KOMENTARZA!

14. Strona bydgoska:
      1) ma 10x mniej informacji o Toruniu, a zaslanianie sie autorow, ze nie maja
      informacji - to ich problem. Po co robia, skoro nie maja?
      2) Statystyka - głównie Bydgoszcz
      3) Ciekawostki - tylko Bydgoszcz
      4) Tematy -5x wiecej o Bydgoszczy.
      5) link do torunskiej strony - oblepiony tyradą negatywnego tekstu. Nie
      potrafią go po prostu podać?

15. Strona bydgoska w zasadzie pomija kwestie najważniejsze dla relacji obu
      miast:
      a) okres PRL i wywózki instytucji
      b) eweidentne przykłady wykorzystywania mediów bydgoskich do glryfikowania
      Bydgoszczy i pomniejszania roli i skali Torunia - dziesiątki przykładów na
      toruńskiej stronie
      ciekawi jesteśmy, co o nich myślą dzisiejsi bydgoszczanie?

Generalnie uważam, że obie strony powinny mieć prawo głosu, a pogląd na relacje
      obu miast zostawić czytelnikom, a nie ośmieszać drugą stronę www. Toruńska
      strona nigdzie nie krytykuje tych w/w ewidentnych nieścisłości czy przekłamań
      bydgoskich, a strona bydgoska - robi to w kilku miejscach.
    • Gość: Emeryt z Bydgoszcz Re: BYDGOSKA STRONA JEST BARDZO NIEOBIEKTYWNA IP: *.telsten.com / *.telsten.com 08.05.05, 20:18
      A ja myslalem,ze wreszcie bedzie jakas strona na ktorej mieszkancy obu miast
      beda zastanawiac sie jak poprawic nasza wspolprace.Tymczasem to kolejna strona
      klotni,obelg.Panowie to niema sensu.
      • dwumiasto Re: BYDGOSKA STRONA JEST BARDZO NIEOBIEKTYWNA 08.05.05, 21:36
        Gość portalu: Emeryt z Bydgoszcz napisał(a):

> Tymczasem to kolejna strona
        > klotni,obelg.Panowie to niema sensu.

Jakies konkrety? Czy na stronie dwumiasto.pl znajduja sie obelgi ? Jezeli tak
        chetnie skoryguje.
        • Gość: torunianka zmiany na stronie IP: *.petrus.com.pl 09.05.05, 22:17
          miła niespodzianka:)
          pozdrawiam
    • Gość: zarek dajcie juz spokoj - niech bydgoszczanie sobie robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 20:22
      dajcie juz spokoj - niech bydgoszczanie sobie robia swoja strone
      mamy swoja www.torun-bydgoszcz.pl oni tez - i OK, jest wolnosc słowa
      • jakub_lauder Re: dajcie juz spokoj - niech bydgoszczanie sobie 10.05.05, 07:43
        Gość portalu: zarek napisał(a):
        > dajcie juz spokoj - niech bydgoszczanie sobie robia swoja strone
        > mamy swoja www.torun-bydgoszcz.pl oni tez - i OK, jest wolnosc słowa

Strony www.dwomiasto.pl oraz www.torun-bydgoszcz.pl nigdy nie beda
        moje bo ich poziom od siebie nie odbiega.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka