jakub_lauder 28.02.06, 06:16 Czy inwestycja w Lysomicach bedzie kolejnym (?) sukcesem Zaleskiego, Achranowicza, Ramlaula czy kogos innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan996 Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 09:32 Bardzo dobrze, ze SSE powstala w Toruniu. Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz: Jest polozona cenralnie w regionie i z punktu widzenia bezrobotnego z Brodnicy., Wloclawka, Grudziadza czy Inowroclawia (a nawet B-czy, ale u was nie ma bezrobovcia :-) - najblizej mu do Torunia. Poza tym Torun lezy przy budowanej A1 (najwazniejszej drodze regionu) co ma podstawowe znaczenie dla inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 09:38 jan głosi jakieś ksieżycowe teorie . Z tym centralnym położeniem ośmiesza się po raz setny. Cały region ma dojeżdżać do pracy do Torunia.Ciekawe co się stanie jeżeli nastąpi np. zmiana województw i Toruń będzie na końcu województwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan996 Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 09:41 kanton2 napisał: > ...co się stanie jeżeli nastąpi np. zmiana województw ... Jeżeli, jeżeli - na razie kuj-pom jest i w jego centrum , najdogodniej połozone dla grudziadzan i Wloclawian jest tylko 1 miasto - Torun. Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: Torun ma atuty ???,brak odpow. kadr .!!!! 28.02.06, 09:48 atuty przedstawione przez ciebie sa śmieszne i tyle. Komu z Włocławka bedzie chciało się dojeżdżać do Torunia. Torunianom nie chce się dojechać do studia TVB a dlaczego inni mają dostosowywać się do was. ? Czy wy jesteście ulepieni z innej gliny ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan996 Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 09:52 Studio TV powstaje w Toruniu z innych powodow niż niechec dojeżdżania, ale to inny temat. W SSE inwestor bedzie potrrebowal kilka-kilkanascie osób kadry i pewnie z 1000 ludzi ze srednim wykształceniem to pracy przy produkcji. Kadry w Toruniu sa, mam najlepsza uczelnie regionu. Ale one nie beda tak wazne, jak osoby z niższym wyksztalceniem chetne do pracy przy produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
balumbyd Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 10:03 Mowisz o uczelniach technicznych ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan996 Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 10:07 na UMK jako jedynej uczelni w regionie ksztalci sie specjalistow z automatyki i robotyki o specjalnosci automatyzacja maszyn i procesow przemyslowych, a takich specjalistow wlasnie bedzie potrzebowala ewentualna fabryka do tego jest masa absolwentow zarzadzania i prawa, ktorych nie ksztalci zadna z uczelni w BYdzi (prywatne i zarzadzanie w budownictwie, pozostawiam bez komentarza) wiec czy to jest rzeczywisty problem, czy frustracja bydgoszczan gdzie traca powoli monopol na inzynierow? Odpowiedz Link Zgłoś
lary_81 Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 10:47 Dlaczego porównujesz inzynierów wykształconych na uniwersytatach do tych z uczelni technicznych? Przecież to nie ma sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
darek445 Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 10:50 Mysle, ze pracodawca czesto zatrudnia tego kogo chce, kto mu wpadnie w oko, kto sie umie "sprzedac" i błysnąć, a nie studiuje dokladnie specjalnosci a tym bardziej rodzaju uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
lary_81 Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 11:21 Masz racje, ale są różni pracodawcy. Niektórzy nawet biorą pod uwage szkołę średnią (liceum, technikum) i robia to bardzo często jeżeli chodzi o kierunki techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
yeti48 Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 11:22 jan996 napisał: > na UMK jako jedynej uczelni w regionie ksztalci sie specjalistow z automatyki i > robotyki o specjalnosci automatyzacja maszyn i procesow przemyslowych, a takich > specjalistow wlasnie bedzie potrzebowala ewentualna fabryka > Lepiej napisz ilu absolwentów ukończyło ten kierunek, albo może kiedy pojawią się piersi na rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
darek445 Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 11:30 yeti48 napisał: > kiedy pojawią się piersi na rynku pracy. Nie wiem, kiedy na rynku pojawią się piersi :-) Ale pierwsi absolwenci - pewnie wczesniej niż fabryka zostanie wybudowana. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do yeti48 28.02.06, 15:36 yeti48 napisal >Lepiej napisz ilu absolwentow ukonczylo tem kierunek, albo moze kiedy pojawia sie piersi na rynku pracy< Kochany yeti48 - piersi to mamy juz od urodzenia! Nie wiem jednak kiedy pojawia sie PIERWSI absolwenci. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: do yeti48 28.02.06, 18:21 wet3 napisał: > yeti48 napisal >Lepiej napisz ilu absolwentow ukonczylo tem kierunek, albo > moze > kiedy pojawia sie piersi na rynku pracy< > > Kochany yeti48 - piersi to mamy juz od urodzenia! Nie wiem jednak kiedy pojawia > > sie PIERWSI absolwenci. yeti48 - przepraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: do yeti48 02.03.06, 13:01 Mnie oprócz tego, kiedy się pojawią takowe piersi na rynku, interesuje także w jakiej będą cenie, jakie modele i czy można wybierać dowolnie kolor :P. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda1978 Re: Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 16:47 jan996 napisał: > na UMK jako jedynej uczelni w regionie ksztalci sie specjalistow z automatyki i > robotyki o specjalnosci automatyzacja maszyn i procesow przemyslowych, a takich > specjalistow wlasnie bedzie potrzebowala ewentualna fabryka > > do tego jest masa absolwentow zarzadzania i prawa, ktorych nie ksztalci zadna z > uczelni w BYdzi (prywatne i zarzadzanie w budownictwie, pozostawiam bez > komentarza) > > wiec czy to jest rzeczywisty problem, czy frustracja bydgoszczan gdzie traca > powoli monopol na inzynierow? to chyba moje slowa:-) gdzie prawa autorskie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
donpedro243 Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz!!!!! 28.02.06, 18:59 Uważam, że do Torunia należy również przenieść stolicę Polski. W końcu z tego miasta pochodą Kopernik, Linda i wielu wielu innych. A co najważniejsze przy adresowaniu wszelakiej korespondencji do tego zacnego ośrodka napewno wszyscy łatwo zapamiętaliby kod: 87-100 bez względu na ulicę. O ile dobrze mi wiadomo jest to domeną małych miasteczek i wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon1234 Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz!!!!! 01.03.06, 07:21 donpedro243 napisał: A co najważniejsze przy > adresowaniu wszelakiej korespondencji do tego zacnego ośrodka napewno wszyscy > łatwo zapamiętaliby kod: 87-100 bez względu na ulicę. O ile dobrze mi wiadomo > jest to domeną małych miasteczek i wsi. Co jest domeną ? Jakieś kompleksy ? Toruń nie ma jednego kodu, jest ich wiele, no ale co to ma do rzeczy to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
darek445 Kolejny dowod na koniecznosc poszerzenia Torunia. 28.02.06, 10:41 Kolejny dowod na koniecznosc poszerzenia Torunia. Nie mamy teenow, ktore mają Lysomice - czy to normalne i zdrowe dla Torunia? Czy to nie utrudnia naszego rozwoju? Odpowiedz Link Zgłoś
tomjab Re: Kolejny dowod na koniecznosc poszerzenia Toru 28.02.06, 11:44 Nie ma koniecznosci poszerzania granic miast mozna razem wspoldzialac, a poza tym gmina wiejska jest tansza w utrzymaniu bo np nie utrzymuje darmozjadow ze strazy miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do darekk445 28.02.06, 15:29 darek445 napisał: > Kolejny dowod na koniecznosc poszerzenia Torunia. > Nie mamy teenow, ktore mają Lysomice - czy to normalne i zdrowe dla Torunia? > Czy to nie utrudnia naszego rozwoju? Masz kompletna racje! Wladze Torunia dawno powinny to zrobic! Pare dni temu wojewodwa Ramlau wyrazil zgode na poszerzenie granic Bydgoszczy. Nie wiadomo jak ta sprawa sie zakonczy, bo kilka gmin nie chce byc przylaczonych do Bydgoszczy i protestuje. Dlaczego wladze Torunia SPIA?! Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Ramlau wyrazil zgode na poszerzenie granic Bydgosz 28.02.06, 15:43 wet3 napisał: > wojewodwa Ramlau wyrazil zgode na poszerzenie granic Bydgoszczy. Moze nasi po prostu złoża odpowiednie dokumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Ramlau wyrazil zgode na poszerzenie granic By 28.02.06, 18:19 mavellis napisał: > wet3 napisał: > > > wojewodwa Ramlau wyrazil zgode na poszerzenie granic Bydgoszczy. > > Moze nasi po prostu złoża odpowiednie dokumenty? Powinni sie uczyc przede wszystkim od Rzeszowa i zrobic to jak najszybciej! Wymagana jest chyba zgoda gmin, ktorych tereny maja byc wlaczone do miasta. Nie wiem czy podpis wojewody stoi ponad stanowiskiem gmin. Na tyle prawa nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Japończycy sami obiektywnie wybrali. 28.02.06, 15:26 Japończycy sami obiektywnie wybrali. Mozemy sie tylko cieszyc. To oznacza znaczny spadek bezrobocia w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
edge10 Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 28.02.06, 18:21 >Cały region ma dojeżdżać do pracy do Torunia.Ciekawe co się >stanie jeżeli nastąpi np. zmiana województw i Toruń będzie na końcu >województwa ? Nic sie nie stanie. Caly czas bedziemy w centrum obszaru z dosc duzym bezrobociem chyba ze Wloclawek Grudziadz i Bydgoszcz przesuna na Slask Jeszcze nic nie jest pewne co do SSE Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Bydgoska SEE 01.03.06, 03:26 Szczerze mówiąc nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Mam zdecydowanie różne zdanie na ten temat. Poważny inwestor (branża elektroniczne) zainteresowany podtoruńskimi polami. (??) Do tego przekonany przez toruńskiego postkomunistę Achramowicza? To jakaś niebywała historia.. Mam wrażenie, że ktoś tu próbuję tworzyć fakty... Nie pierwszy raz. Nie wierzę w powstanie w regionie SSE w skład której nie wejdą bydgoskie tereny inwestycyjne. To byłby absurd. Narazie to spekulacje prasowe. Już nie takie cuda miały powstać w Toruniu. Z realizacją bywa gorzej. Zobaczymy co życie przyniesie. Po drugie dlaczego takie przekonanie, że Bydgoska SSE miałaby powstać jedynie na terenie BPP. Przecież to żaden wymóg. Otwartych niezagospodarowanych terenów nie brakuje.. nawet w obrębie samej Bydgoszczy. Nie wiem np. kto jest właścicielem terenu pomiędzu Łęgnowem a elektrociepłownią..? Przeciez to blisko 100ha plac. Zressztą przytaczane argumenty o ochronie lasu w obrębie BPP itp. to jakiś kabaret. Wystarczy spojrzeć jak wycinano las dla węzłów "Stryszek" i "Lotnisko". Drewno jest bardzo chodliwym towarem. Wycięcie drzew i sprzedaż to nie problem. Bydgoska SSE stworzy korzystne warunki dla pozyskania inwestorów. Bydgoszcz ma swoje atuty, historycznie ukształtowała się jako miasto przemysłowe. Sieć dróg będzie bardzo dobra, położenia pomiędzy Poznaniem i Gdańskiem droga ekspresowa S-5, S-10 Warszawa - Szczecin Kołbaskowo, węzeł wodny, magistrala kolejowa, port lotniczy. Warunki optymalne. Uczelnia techniczna, szkoły techniczne, powstający Reg. CI przy ATR/UT, K-P Izba Przemysłowo-Handlowa itd... Najważniejszy atut Bydgoszczy to wykwalifikowana kadra inżynierska i techniczna (technolodzy, elektronicy, mechanicy, elektrotechnika przemysłowa, mechanika, budownictwo, telekomunikacja, sterowanie i robotyka, fizyczne miernictwo komputerowe itd.) Toruń mniej może w tym wymiarze zaoferować. Jakieś szczególne nadzieje na pracę dla kadry menadżerskiej są też na wyrost, bowiem firmy mają swoje kadry menedżerskie. Tak naprawdę oprócz kadry inżynierskiej największy zapotrzebowanie jest na średni personel techniczny i "fizycznych". Tak więc proponuję spokojnie poczekać i nie uprawiać propagandę. Naszczęście nie postkomunista Achramowicz ma kompetencje tworzenia stref. Jestem zwolennikiem rzeczowej debaty. Wierzę w powstanie SSE w regionie, ale na pewno nie w takim kształcie. Klimat jaki towarzyszy SSE jest narazie fatalny. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjab Re: Bydgoska SEE 01.03.06, 09:06 Tez mi sie wydaje ze SSE moze powstac na terenach po dawnych zakladach ktore zajmowaly olbrzymia powierzchnie, a skoro marszalek mowi cos o dwumiescie to niech w koncu zroni pierwszy krok Odpowiedz Link Zgłoś
jan996 SSE powinna byc w centrum regionu. 01.03.06, 09:08 SSE powinna byc w centrum regionu. A ostateczna decyzje podjal inwestor, ktory nie zamierza wycinac lasu wokol Zachemu, bo ma gotowe pole w Lysomicach. Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: SSE 01.03.06, 11:13 W Bydgoszczy nie mówi się już o powstaniu SSE tylko BSSE . Argument o jedynej w województwie uczelni technicznej jest śmieszny ; w Mławie zainwestował LG a najbliższe uczelnie techniczne znajdują się w Warszawie . A tak wogóle to w Bydgoszczy dużo mówi się o rozwoju tzw. uniwersytetu a o rozwoju ATR media bydgoskie milczą ( a może przemilczają ten temat ? ). Najważniejsze , że jest inwestor i nadzieja na powstanie wielu miejsc pracy ; gdy będą tam dobre zarobki to do pracy do Łysomic dojadą ludzie z Torunia , Bydgoszczy , Grudziądza i innych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK 01.03.06, 11:15 Poza tym wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK - prawnicy, informatycy, ekonomisci, ksiegowi (administracja). Technologow raczej nie potrzebuja, przywioza wlasne projekty. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK 01.03.06, 11:26 > Poza tym wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK - prawnicy, informatycy, > ekonomisci, ksiegowi (administracja). Technologow raczej nie potrzebuja, > przywioza wlasne projekty. Nie wiem, czy wiesz, ale większość fabryk nie potrzebuje doktorantów ekonomii na 1/10 etatu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan996 Re: wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK 01.03.06, 11:28 A marketin, a rozne call-center itp.? Ekonomia ma sens i znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK 01.03.06, 11:34 > A marketin, a rozne call-center itp.? Myślisz, że profesor UMK po godzinach będzie pracował w call-center, czy tak? Ciekawe... Chyba, że w czasie pracy będzie wychodził. Godzina na UMK, potem udaje, że idzie do toalety, a tak na prawdę pracować w call-center... Przyznam, że nie tak sobie wyobrażałem pracę kadry naukowej na uniwersytecie, ale może masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Re: wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK 01.03.06, 12:06 Strefa nie powstaje dla dorabiania profesorow UMK po godzinach i chyba doskonale zdajesz sobie z tego sprawe, bydgoszczaninie. Mysle, ze 90% to beda ludzie z okolic Tournia i regionu, w wiekszosci ze srednim wyksztalceniem (tacy maja problemy ze znalezieniem pracy), bardzo rzadko z doktoratem, a pewnie nigdy z tyt. profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK 01.03.06, 12:09 > w wiekszosci ze srednim wyksztalceniem Właśnie intryguje mnie, jak to się ma do "wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK". Może chodzi ci o studentów? Oni mają średnie wykształcenie i są na UMK. Nie wydaje mi się jednak, żeby dużo studentów pracowało w fabrykach. Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK 01.03.06, 12:14 mavellis napisał: > Strefa nie powstaje dla dorabiania profesorow UMK po godzinach i chyba > doskonale zdajesz sobie z tego sprawe, bydgoszczaninie. > Mysle, ze 90% to beda ludzie z okolic Tournia i regionu, w wiekszosci ze > srednim wyksztalceniem (tacy maja problemy ze znalezieniem pracy), bardzo > rzadko z doktoratem, a pewnie nigdy z tyt. profesora mnie w to nie mieszaj LOL Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_tor Bydgoszczanie co za problem? 01.03.06, 11:42 Wielu Torunian zdobyło wykształcenie techniczne chociażby na waszym ATR. Nie ma więc problemu braku odpowiednio wykwalifikowanej kadry. UMK rozwija przy pomocy miasta kierunki techniczne, a ten inwestor powinien być impulsem do działań. Z tego się najbardziej ciesze. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_a_tomek Ciekawe jaka firma u Was będzie? 01.03.06, 13:33 Bardzo ładnie wypowiedział się prezes bydgoskiego PP, Grzegorz Dudzinski: Nie ma co rozpaczać, że japonczycy wybrali Lysomice. Torunianom gratuluje i szczerze móiąc, cieszę się. Wierzę, że ta inwestycja ożywi całe nasze województwo. Ciekawe jaka firma u Was będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
darek445 Re: Ciekawe jaka firma u Was będzie? 02.03.06, 13:14 tomek_a_tomek napisał: > Bardzo ładnie wypowiedział się prezes bydgoskiego PP, Grzegorz Dudzinski: > Nie ma co rozpaczać, że japonczycy wybrali Lysomice. Torunianom gratuluje i > szczerze móiąc, cieszę się. Wierzę, że ta inwestycja ożywi całe nasze > województwo. > > Ciekawe jaka firma u Was będzie? To tylko kurtuazja. A jaka firma? Stawiam na elektronike. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Ciekawe jaka firma u Was będzie? 02.03.06, 13:20 > Stawiam na elektronike. Ty tak poważnie, czy sobie jaja robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Ciekawe jaka firma u Was będzie? 02.03.06, 20:18 Co jest nie tak z elektronika? Odpowiedz Link Zgłoś
blockk Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 01.03.06, 13:54 to ze japonczyk byc moze zainwestuje nie oznacza ze bedzie strefa....do tego jeszcze dluga droga, wiec wrzuccie na luz huram-optymisci jeszcze sie mozecie mocno zdziwic... z pewnych zrodel wiadomo mi ze bedzie to podstrefa :) wiec easy... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 01.03.06, 13:56 > z pewnych zrodel wiadomo mi ze bedzie to podstrefa :) Z podstrefy należy się smucić? Odpowiedz Link Zgłoś
stary_piernik1 Torunska bedzie chyba podstrefa Gdanska. 01.03.06, 14:00 Nowe strefy juz nie moga powstawac, tylko podstrefy. Torunska bedzie chyba podstrefa Gdanska? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Torunska bedzie chyba podstrefa Gdanska. 01.03.06, 14:02 > Nowe strefy juz nie moga powstawac, tylko podstrefy. Tradycyjnie się mylisz. > Torunska bedzie chyba podstrefa Gdanska? Nie ma gdańskiej SSE, ale to szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
blockk Re: Torunska bedzie chyba podstrefa Gdanska. 01.03.06, 15:02 hyhyhy :) dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
blockk Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 01.03.06, 14:02 a_weirdo napisał: > > z pewnych zrodel wiadomo mi ze bedzie to podstrefa :) > > Z podstrefy należy się smucić? pewnie ze nie .. napisalem to w odniesieniu do temtu tego postu ktory nie jest zgodny z prawda ... zreszta jak wiele innych kwestii naciagnych na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
stary_piernik1 Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 01.03.06, 14:03 Temat i tytul jest wynikiem tytułu artykułu. Strefa czy podstrefa - czy to ma jakies znaczenie dla osob otrzymujacych prace? Odpowiedz Link Zgłoś
blockk Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 01.03.06, 17:12 stary_piernik1 napisał: > Temat i tytul jest wynikiem tytułu artykułu. > Strefa czy podstrefa - czy to ma jakies znaczenie dla osob otrzymujacych prace? no to masz odp. na ile wiarygodny jest dziennikarzyna ktory to pisal... Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 02.03.06, 20:20 Czy w pelnej strefie nie zarabia sie wiecej? Moze nie, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 01.03.06, 20:08 a_weirdo >Właśnie intryguje mnie, jak to się ma do "wiekszosc potrzebnych pracownikow ma >UMK". Może chodzi ci o studentów? Oni mają średnie wykształcenie i są na UMK. >Nie wydaje mi się jednak, żeby dużo studentów pracowało w fabrykach Pisalem Tobie kiedys ze jezeli nawet w Toruniu nie ma fachowcow (w co oczywiscie sam nie wierzysz) inwestor ich sciagnie nie tylko z Bydgoszczy ale nawet z miejscowosci o wiele dalej polozonych. Zapewniam Cie ze taki fachowiec z B. b chetnie bedzie pracowal w T., a np taki fachowiec z np Gdanska przeprowadzi sie tutaj i doskonale o tym wiesz. Ps Jezeli nie zgadzasz sie z kims nie pisz "to nie prawda" "to klamstwo" a jezeli to piszesz podaj swoja wersje "bydgoskiej prawdy" Tak jest i madrzej i grzeczniej i taka krytyka moze wyjsc na dobre wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 01.03.06, 20:54 > inwestor ich sciagnie nie tylko z Bydgoszczy Ale jaki to ma związek, że z tezą mavellisa "wiekszosc potrzebnych pracownikow ma UMK". Nigdy nie wątpiłem, że jak komuś będą potrzebni, to sobie ściągnie. > Ps Jezeli nie zgadzasz sie z kims nie pisz "to nie prawda" "to klamstwo" Nie piszę tak, gdy się nie zgadzam, tylko gdy ktoś kłamie. > grzeczniej Do grzecznych osób nie piszę, że kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 02.03.06, 17:57 > Ale jaki to ma związek, że z tezą mavellisa "wiekszosc potrzebnych pracownikow > ma UMK Taki ma to zwiazek ze bydgoszczanie pisza i jakos nie zauwazylem abys protestowal ze ATR jest magnesem. > Nie piszę tak, gdy się nie zgadzam, tylko gdy ktoś kłamie Skad wiesz ze klamie, moze sie myli. Wyprowadz ew. czlowieka z bledu, bo Twoj komentarz nie posuwa tematu dalej Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 02.03.06, 20:36 > Taki ma to zwiazek Spróbuj odpowiedzieć na moje pytanie. > Skad wiesz ze klamie, moze sie myli. Jeśli ktoś się myli kilkanaście razy na ten sam temat, chociaż kilkanaście razy dostawał odpowiedź, że się myli i nie odpowiadał na nią, to albo ma problemy z głową, albo kłamie. > Wyprowadz ew. czlowieka z bledu, bo Twoj komentarz nie posuwa tematu dalej Ile razy. Jeśli ktoś nie chce znać prawdy, to nie ma sensu tłumaczyć mu kilkadziesiąt razy to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 03.03.06, 18:00 > Spróbuj odpowiedzieć na moje pytanie. Uwazam ze Mavelis sie myli, Ty uwazasz tez ze sie myli jednoczesnie nie negujesz bydgoskich pseudoprawd ze magnesem jest ATR. Cos wiec jest nie tak Dla inwestora w temacie "kadra" nie ma znaczenia czy SSE bedzie w Toruniu czy Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 02.03.06, 08:06 Panowie sprawa jest prosta. Nie ma co zastanawiać się czy ktoś to załatwił czy nie. Podziwiam tego pana co to drugi post wpisał i podawał argumenty. Dla mnie różnica polegała na tym , że tam było puste pole bez infrastruktury a o to chodziło inwestorowi. Tak podano oficjalnie na konferencji prasowj. Koniec kropka. Nie żadne tam lepsze coś tam. Trzeba się z tą decyzją pogodzić i szukać następnych inwestorów do parku technologicznego. AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon1234 Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 04.03.06, 11:44 Fajnie że ma być ta inwestycja.Szkoda, że nie w Toruniu, ale Łysomice są i tak bardzo blisko.Można liczyć na dynamiczny rozwój budownictwa mieszkaniowego na terenach "Jar-u" które są chyba najbliżej planowanej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 04.03.06, 15:12 ej no ok trzeba się cieszyć, ale chyba nie myślisz poważnie , że otwarcie montowni sprzętu spowoduje, że pracownicy sowicie opłacani zbudują sobie domy albo mieszkania w okolicy fabryki. Dobrze wiesz że takie fabryki dziś są jutro może ich nie być a domu nie przeniesiesz. Gratuluję Łysomicom, ale Twoje przewidywania chyba nie mają podparcia w rzeczywistości. Inwestycja spowoduje poprawienie dróg, może jakiegoś skrzyżowania. Przystanek autobusowy, spożywcak na przystanku no ale nie budowę osiedli :) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Bydgoszcz odpada z gry o strefę 04.03.06, 17:47 > ale chyba nie myślisz poważnie Calkiem powaznie fabryka czy supermarket czy cos tam jeszcze innego jest miastotworcze a ze JAR i tak jest koniecznoscia to te inwestycje moga to osiedle tylko przyspieszyc PS a_weirdo uciekl i nie skomentowal mojego komentarza. I tak wlasnie "zalatwia" sie gosci z Bydgoszczy. A_weirdo nie ma pomyslu na odpowiedz i uciekl w swiat reala. Do komputera nie podejdzie przez tydzien Odpowiedz Link Zgłoś