Dodaj do ulubionych

Watykański minister gościł w Toruniu

17.07.06, 21:14
Dobrze powiedziane - miasteczka :D. UMK ędzie wszechnicą wiedzy jak sie połączy z WSKM o. Rydzyka
Obserwuj wątek
    • ja_sprite_wy_pragnienie Re: Watykański minister gościł w Toruniu 17.07.06, 21:15
      Natomiast matura z religii to już chory pomysł.
    • tewua Re: prawie jak Szczuka 17.07.06, 22:13
      bo słówko "ubogacają" to jej chyba wymysł.
      • zoomca Miasteczka... 18.07.06, 22:21
        No coz, Princeton jest kilkakrotnie mniejszy od Torunia, wiec moze sobie byc
        miasteczkiem. Z drugiesj strony porownywanie jakiejkolwiek polskiej uczelni z
        Princeton University, to chyba zart!
    • vieri95 Ale jaka religia? 19.07.06, 08:55
      O jaką religię na maturach chodzi? Wszystkie czy jedynie słuszna katolska?
      • gruss.aus.thorn Re: Ale jaka religia? 19.07.06, 23:28
        Noo , światowe książątko . Religia na maturze ? Z Gierdychem i całym tym
        świątobliwym rządem to niedługo na maturze może być tylko religia i
        zaświadczenie od księdza proboszcza.
    • koalam1 Re: Watykański minister gościł w Toruniu 20.07.06, 12:31
      Artykuł dodany: 2006-07-20 10:00:00
      Nasz Dziennik (2006-07-20)

- Katolicy muszą być obecni w mediach - mówił wczoraj w Toruniu ksiądz kardynał
      Zenon Grocholewski, prefekt Kongregacji ds. Wychowania Katolickiego przy
      Stolicy Apostolskiej, goszczący w Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej
      oraz Radiu Maryja i Telewizji Trwam. Spotkanie, jak sam przyznał, zostało
      wywołane niekompetencją prasy, a konkretnie "Gazety Wyborczej".
      W Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej, Radiu Maryja i Telewizji Trwam
      gościł wczoraj ksiądz kardynał Zenon Grocholewski, prefekt Kongregacji ds.
      Wychowania Katolickiego przy Stolicy Apostolskiej. Ksiądz kardynał przebywa w
      Ciechocinku, niedaleko Torunia, na urlopie. Odpoczynek zakłócają mu jednak
      nierzetelne informacje pojawiające się w prasie. - Odwiedziłem waszą szkołę,
      ponieważ wchodzi to w zakres moich kompetencji, ale ściśle mówiąc, nie jest to
      wasza zasługa, że właśnie dzisiaj odwiedziłem waszą uczelnię - żartował ksiądz
      kardynał. - Jest to "zasługa" "Gazety Wyborczej", która napisała bardzo
      tendencyjny artykuł, interpretując moją wizytę w Toruniu jako pewnego rodzaju
      afront dla waszej uczelni, dla waszego zgromadzenia, co oczywiście nie ma
      żadnego uzasadnienia - mówił wczoraj dostojny gość. - Powoływanie się na
      anonimowych duchownych, zamiast sprawdzenia genezy i natury mojej wizyty,
      wskazuje na nieprofesjonalność i tendencyjną interpretację "Gazety Wyborczej".
      Dlatego czułem się zobowiązany przybyć dzisiaj, by moja osoba nie była
      instrumentalizowana w celach, które są mi obce - tłumaczył ks. kard.
      Grocholewski i zaraz dodał, że cieszy się z przybycia do Wyższej Szkoły Kultury
      Społecznej i Medialnej, gdyż prawdopodobnie przybyłby tu i tak innym razem.
      Wizytę wywołał artykuł we wczorajszej "Gazecie Wyborczej", w którym
      insynuowano, że prefekt Kongregacji ds. Wychowania Katolickiego z premedytacją
      ominął Radio Maryja i powstałe przy nim dzieła. "Po śmierci Jana Pawła II to
      właśnie kardynał Grocholewski jest najwyższym rangą polskim duchownym w Stolicy
      Apostolskiej. Gdyby odwiedził rozgłośnię redemptorystów, przysporzyłoby to ojcu
      Rydzykowi dużego prestiżu. Nie jest tajemnicą, że mediom o. Rydzyka od miesięcy
      krytycznie przygląda się Watykan. Ale redemptorystom bardziej zależało na
      przyciągnięciu kardynała do swojej uczelni - Wyższej Szkoły Kultury Społecznej
      i Medialnej. Nie ma ona oficjalnie statusu katolickiej, ale bardzo o to
      zabiega. Wizyta watykańskiego ministra edukacji uwiarygodniłaby szkołę mającą
      opinię mocno upolitycznionej. Kardynał ominął jednak imperium ojca Rydzyka
      wielkim łukiem. Wolał spotkać się z prorektorem Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
      prof. Andrzejem Radzimińskim i porozmawiać z prezydentem miasta Michałem
      Zaleskim (Stowarzyszenie Ordynacka). Znalazł też czas na zwiedzanie toruńskiej
      Starówki i wysłuchanie koncertu organowego w katedrze" - takie insynuacje snuła
      wczorajsza "Wyborcza".
      - Jestem u was z wielką przyjemnością, cieszę się, że ten ośrodek się rozwija i
      życzę całym sercem, by była to uczelnia solidna, by zdobywała coraz
      wspanialszych profesorów, by przygotowywała solidnych ludzi dla mediów,
      solidnych ludzi dla pracy społecznej w naszym kraju, także dla aktywności
      politycznej, ponieważ od ludzi, od ich solidności, od ich moralności, zależy
      bardzo dużo, zależy przyszłość, zależy dobro naszego kraju. Życzę wam, żeby ta
      uczelnia miała jak najwięcej sukcesów - mówił ks. kard. Grocholewski. -
      Katolicy, którzy udzielają się w życiu społecznym, powinni być
      profesjonalistami wielkiej klasy - dodał gość.
      W spotkaniu z ojcami redemptorystami posługującymi w Radiu Maryja i Telewizji
      Trwam oraz władzami uczelni ksiądz kardynał zwrócił także uwagę na integralny
      wymiar wychowania. - Uczelnia winna nie tylko dostarczać wiedzy, ale formować
      człowieka - podkreślił, co ucieszyło wykładowców WSKSiM, gdyż tak właśnie
      starają się czynić.
      - Cieszę się z tego pięknego rozwoju, zwłaszcza uczelni. Dzisiaj są potrzebne
      tego rodzaju uczelnie, by przygotowywać dla mediów ludzi uczciwych, solidnych,
      którzy nie instrumentalizują innych, tylko starają się szukać prawdy - dodał na
      zakończenie spotkania ks. kard. Grocholewski.

Katarzyna Cegielska, Toruń

• koalam1 Re: Watykański minister gościł w Toruniu 20.07.06, 20:39
      oto tresc depeszy Polskiej Agencji Prasowej, jaka ostatnio przeczytalem:

Kardynał Zenon Grocholewski odwiedził w Toruniu Radio Maryja i wyższą szkołę
      należące do ojców redemptorystów. Nieplanowaną wizytę sprowokowała
      informacja "Gazety Wyborczej", która uznała, że dostojnik kościelny podczas
      wizyty w Toruniu dystansuje się od ojca Tadeusza Rydzyka.
      "Bardzo się cieszę, że odwiedziłem waszą szkołę, która w jakimś zakresie
      wchodzi w zakres moich kompetencji, ale - ściśle mówiąc - to nie wasza zasługa,
      że akurat dzisiaj tu jestem, ale +Gazety Wyborczej+. Napisała ona bardzo
      tendencyjny artykuł, interpretując moją wizytę w Toruniu jako afront dla waszej
      uczelni czy zgromadzenia, co oczywiście nie ma żadnego uzasadnienia" -
      powiedział kard. Grocholewski w wypowiedzi nagranej na dziedzińcu Wyższej
      Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu i wielokrotnie emitowanej w
      czwartek w TV Trwam i Radiu Maryja.
      Kard. Zenon Grocholewski jest zwierzchnikiem watykańskiej Kongregacji
      Wychowania Katolickiego, która nadzoruje szkolnictwo kościelne na całym
      świecie. Najwyższy obecnie rangą polski dostojnik w Watykanie od lat spędza
      urlopy w Ciechocinku, a podczas tegorocznego pobytu przyjął zaproszenie
      prezydenta pobliskiego Torunia i zwiedził w poniedziałek miasto oraz spotkał
      się z przedstawicielami władz Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
      "GW", powołując się na wypowiedzi "anonimowych duchownych", uznała wizytę
      hierarchy za porażkę ojca Rydzyka i stworzonych przez niego instytucji.
      Przypomniano, że także Jan Paweł II podczas wizyty w Toruniu nie odwiedził
      Radia Maryja, a program pobytu kard. Grocholewskiego zinterpretowano
      jako "omijanie wielkim łukiem" toruńskich redemptorystów.
      "Powoływanie się na anonimowych duchownych, zamiast sprawdzić genezę i naturę
      mojej wizyty, wskazuje na nieprofesjonalność względnie tendencyjność
      interpretacji +Gazety Wyborczej+. Dlatego czułem się zobowiązany dzisiaj
      przybyć, aby moja osoba nie była instrumentalizowana w jakichś celach, które są
      mi obce" - zaznaczył kard. Grocholewski.
      Jak poinformowano, kardynał zwiedził nie tylko siedzibę Wyższej Szkoły
      Komunikacji Społecznej i Mediów (WSKSiM), ale także Radio Maryja i TV Trwam.
      Dostojnik podkreślał swoje pozytywne nastawienie do toruńskiej szkoły i
      zapewniał o swoim poparciu dla jej działalności.
      "Dzisiaj są potrzebne tego rodzaju uczelnie, żeby przygotowywać, zwłaszcza dla
      mediów, ludzi uczciwych, solidnych, którzy nie instrumentalizują innych, tylko
      starają się szukać prawdy. Życzę całym sercem, żeby to była uczelnia solidna,
      żeby zdobywała coraz wspanialszych profesorów; nie tyle chodzi o ilość, ale
      jakość, o przygotowanie solidnych ludzi dla mediów, dla pracy społecznej w
      naszym kraju, także dla aktywności politycznej" - podkreślił kard. Grocholewski.
      Wypowiedź emitowaną przez Radio Maryja i TV Trwam zakończyło osobiste
      błogosławieństwo kardynała "dla dzieła i dla tych, którzy sprawiają, że dzieło
      może funkcjonować, rozwijać się".(PAP)
    • koalam1 Re: Watykański minister gościł w Toruniu 21.07.06, 12:01
      no tak, jeszcze wczoraj ten artykol byl zupelnie inny: mowiono w nim wiele
      nieprzychylnych rzeczy o Radiu Marzja i O. Tadeusyu Rzdyzku. Dzis jak reka
      odjal... Michnik + Holob = ORWELL. Dzialacie razem jak slynne ministerstwo
      prawdy. Co bylo faktem wczoraj a jest niewygodne dzis po prostu na przemial i
      wczorajsza gazete piszemy od nowa. Jak myslicie ilu jeszcze ludzi bedzie sie
      dawalo nabrac. A mozeby tak opisac "komplementy" jakie padly z ust kard.
      Grocholewskiego pod adresem Gazety Wyborczej???
      • rotepirat Re: Tak, to prawda prawie jak Kazia 22.07.06, 12:20
        "Ubogacić" - to słowo stare jak Polska. Ubzdurała sobie również i to, że jest
        Żydówką - myśli sobie - teraz jej nikt nie ruszy.

Kazi kompletnie odbiło.
        • sdb Re: Tak, to prawda prawie jak Kazia 22.07.06, 23:48
          zgadzam sie- nie wszyscy dziennikarze GW prezentuja wysoki poziom
    • miwosnygeniu Re: Watykański minister gościł w Toruniu 06.08.06, 00:02
      ....... i m.in. odwiedził swoich wasali !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka