Gość: LenferDook IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:11 Siemanko spicie na tym forum czy jak??chcialem sie dowiedziec ilu mieszkancow ma brodnica,jezeli ktos moze mi udzielic tej info to bym byl wdzieczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soter_mlodszy Re: Śpiace forum 13.07.05, 13:19 Śpimy aktywnie! około 28 tys. mieszkańców... pozdrawiam i witam na forum Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Śpiace forum 13.07.05, 14:16 Ino nie chrapta za głośno bo niesie ;-)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Śpiace forum 13.07.05, 14:17 chetor napisał: > Ino nie chrapta za głośno bo niesie ;-)) po lesie to może poniesie, a w mieśćie zagnieździ się w cieśćie!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LenferDook Re: Śpiace forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 16:35 No sporo nawet jak 28tys. tak jak Świecie cos,ale macie mało wpisow na forum bardzo.No niedlugo przyjezdzam odwiedzic wasze miasto bo nie bylem jeszcze no.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Re: Śpiace forum 13.07.05, 21:46 No widocznie to forum przedklada jakosc nad ilosc. No Brodnica to calkiem ladne miasto. No to jak tu przyjezdzasz to szczesciarz z Ciebie. No no ... Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Śpiace forum 15.07.05, 22:10 nie śpiące, tylko pracujące :( po przyjściu z pracy z reguły padam na nos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marowit Re: Śpiace forum IP: 80.48.149.* 15.07.05, 22:40 No to anaiss - chlodna woda w wannie i do lozeczka :) dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Śpiace forum IP: *.eltronik.net.pl 15.07.05, 22:43 Dobra nocka. Ale po pracy, przy dobrej herbacie, gorącej oczywiście,można? Chmurzy sie od zachodu.Może popada?Może będzie się dobrze spało? Cisza tu u mnie.Tylko cykają koniki polne.Sprawdziłam, nie cykają,będzie padało.Chociaż nie wiem, a i tak nikt nie zauważy. Śpiące forum.To dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krux Re: Śpiace forum IP: *.eltronik.net.pl 16.07.05, 01:47 Heh fajny post - sympatyczny...a padac bedzie chyba, ale dopiero w dzien. Milej nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Śpiace forum 17.07.05, 14:12 Dzień Dobry Wszystkim :-) Marowit, miło, że do nas zajrzałeś. U mnie padało trochę w piątek wieczorem, ale wczoraj po całym dniu prac w ogrodzie stwierdziłam, że mimo to i tak jest sucho jak pieprz :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LenferDook Re: Śpiace forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:07 no a u mnie jak padało,o jeju całe pole zalane buhahhahaha zart taki elo Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Śpiace forum 30.07.05, 14:50 pewnie, ze teraz spiące, odpoczywające po długiej chorobie... ale zawsze ma rękę na pulsie! Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Śpiace forum 03.08.05, 19:21 Hej,rzeczywiście tak śpiące,jeszcze grypy nie przeszły? Chociaż z drugiej strony, ten upał,podobno deszcz idzie,oby nie grzmoty.Wawa po piątkowej burzy cała była w gałęziach,jakby przeszło tornado,prawie przeszło i zalało jeszcze tunele i przejścia podziemne,niesamowity widok. Trzeba być zatem czujnym.Nie spać. Czuj duch.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Śpiace forum 04.08.05, 16:07 Czołem, forumowy sen, spowija NAS, każdy do swoich spraw i oderwać się trudno, czasami jest to nie do wykonania! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Śpiace forum 14.08.05, 14:46 Proszę, proszę, i kto powiedział,że śpiące ? Zapraszamy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Śpiace forum 14.08.05, 16:13 Oczywiście, w końcu wcześniej wysiadłam a raczej mój szanowny K. O rzeczach też trzeba z szacunkiem, bo nie wiadomo co im się zachce Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Śpiace forum 14.08.05, 20:23 ja na mojego też nigdy się nie złoszczę i dbam jak umiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Śpiace forum 14.08.05, 20:29 rzecz nie człowiek,ale wiele różności mmoże Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Śpiace forum 14.08.05, 20:41 ha, a jak ktoś ma np. małe uzależnienie od forum, to rzecz tym bardziej cenna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszko Re: Śpiace forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 17:01 prawa miejskie maa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Śpiace forum IP: *.eltronik.net.pl 15.08.05, 20:44 ma i to dawno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Śpiace forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 18:57 to i okłady były ? wtedy to burmistrz zwał sie komtur Odpowiedz Link Zgłoś
bgp2001 Re: Śpiace forum 16.08.05, 20:21 i co z tego? super odpowiedź...a jaka inteligentna...aż błyszczy! I wiedza przy tym! Nic tylko gratulować osobniku m.! Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Śpiace forum 17.08.05, 16:30 Gość portalu: m. napisał(a): > to i okłady były ? > wtedy to burmistrz zwał sie komtur dopis z okładem znaczy trochę więcej niż ta wymieniona liczba!!! miasto prawa miejskie ma dokładnie...707 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: Śpiace forum a poezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 00:16 Oto wiersz wspaniałego naszego Miłosza: Wiersz napisany przez Czesława Miłosza we Lwowie w 1939 roku. Wydrukowany w miejscowej prasie za zezwoleniem władz radzieckich i nagrodzony specjalną nagrodą Stalina. 1. Runą w łunach, spłoną w pożarach Krzyże Kościołów , krzyże ofiarne I w bezpowrotnym zgubi się szlaku Z Lechickiej ziemi Orzeł Polaków 2. O słońce jasne, wodzu Stalinie Niech władza twoja nigdy nie zginie Niech jako orłów prowadzi z gniazda Rosji i Kremla płonąca gwiazda 3. Na ziemskim globie flagi czerwone Będą na chwałę grały jak dzwony Czerwona Armia i wódz jej Stalin Odwiecznych wrogów swoich obali 4. Zmienisz się rychło w wieku godzinie Polsko , a twoje córy i syny Wiara i każdy krzyż na mogile U stóp nam legnie w prochu i pyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Śpiace forum a poezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 00:55 Nie wierzę. Podaj tytuł tego utworu i źródło bo nie zasnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Śpiace forum a poezja IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 17.08.05, 04:13 A wiecie cooo? Ze wcale sie nie dziwie. Dostalem podobna poezje Milosza od znajomych z Australii. Jednak juz duzo wczesniej, bo przed kilkunastoma laty, kiedy Milosz byl profesorem na slawnym, lewicowym uniwerku Berkley, to Milosz dluuugo wczesniej mial te silne ciagaty do sprawiedliwego podzialu swiata. Jednak w Polsce a zwlaszcza w narodowych mediach podziw dla Milosza byl tak wielki, ze jakakolwiek krytyka jego w oparciu o fakty napotykala gniewna reakcje dobrych, jak by nie bylo ludzi, ktorzy mieli altruistyczno-wolnosciowe intencje. Bo Milosz byl niejako symbolem patriotyzmu jak i wolnosci. Moze znajde zapiski z rebelianckiego okresu lat 60 tych, gdzie profesor Milosz podburzal mlodziez uniwersytecka do opozycji przeciwko tak polityce jak i ekonomi USA, przeciwko systemowi, ktory okazal sie bardziej ludzki i wydajny, niz ten Miloszowsko-Marskistowski. I rozumiem Gwiazdko, ze jest to szoook. Bo nasze narodowe mity wiedna bo "Lilie, ktore sie psuja, cuchnaa o wiele bardziej niz chwasty". Pozdr. Niko Ps. Mialem ( i chyba wciaz mam) niezwykle serdeczna przyjaciolke, ktora na wiesc o Hejno, czy Hajnal w Watykanie, ze to pospolity zdrajca, od razu podejrzewala i oskarzala sily polityczne.... Nie szkoda mi jej, bo dziewczyna miala zawsze zdrowe zasady zyciowe, a nie szkoda mi jej bo dobrze jest czasami przyjacielowi zyczyc zimny kubel na glowe. Pozdrawiam. niko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Śpiace forum a poezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:01 podobnych wierszy jest wiele, nienawidził Polski Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Śpiace forum a poezja 17.08.05, 11:21 Kiedyś, ktoś podawał sposób czytania w/w wiersza. Wychodziło przeciw, Stalinowi i Sowietom. Ale, nie pamiętam już, jak to się czyta. Byc może było to spreparowane na użytek mitu o wielkim człowieku, patriocie. Wszak mity to nasza specjalność. A może nie tylko nasza...? Niko napisał;"..przeciwko systemowi, ktory okazal sie bardziej ludzki i wydajny, niz ten Miloszowsko-Marskistowski." Nie wiem, Niko, czy istnieje system, który odpowiadałby naturalnym potrzebom człowieka, w którym, pragnienie dobra, sprawiedliwości społecznej, jest niejako zakodowane? Stąd pewnie długa i bolesna droga poszukiwań. Stąd pewnie głęboka wiara w Jezusa i w sprawiedliwość, którą obiecał po ponownym przyjściu na świat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Śpiace forum a poezja 17.08.05, 16:23 Gość portalu: matylda napisał(a): > Oto wiersz wspaniałego naszego Miłosza: > Wiersz napisany przez Czesława Miłosza we Lwowie w 1939 roku. Wydrukowany w > miejscowej prasie za zezwoleniem władz radzieckich i nagrodzony specjalną > nagrodą Stalina. > > > 1. Runą w łunach, spłoną w pożarach > Krzyże Kościołów , krzyże ofiarne > I w bezpowrotnym zgubi się szlaku > Z Lechickiej ziemi Orzeł Polaków > > 2. O słońce jasne, wodzu Stalinie > Niech władza twoja nigdy nie zginie > Niech jako orłów prowadzi z gniazda > Rosji i Kremla płonąca gwiazda > > 3. Na ziemskim globie flagi czerwone > Będą na chwałę grały jak dzwony > Czerwona Armia i wódz jej Stalin > Odwiecznych wrogów swoich obali > > 4. Zmienisz się rychło w wieku godzinie > Polsko , a twoje córy i syny > Wiara i każdy krzyż na mogile > U stóp nam legnie w prochu i pyle. Wiersz przypisywany Miłoszowi. Podpowiedź do ukrytej treści: 1 - 3 2 - 4 Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Śpiace forum a poezja 17.08.05, 16:34 hm...Miłosz emigrant walczący z odległości 1000 kilometrów, Nowak Jeziorański to samo, Szymborska też miała niechlubny okres w twórczości...mało prawdziwych bohaterów bez plam, ale czy my jesteśmy bez plam....??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Śpiace forum a poezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 16:43 Matyldo...podaj zródło Czy mam czekać do gwiazdki? Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Śpiace forum a poezja 18.08.05, 16:07 Gość portalu: gwiazdka napisał(a): > Matyldo...podaj zródło > Czy mam czekać do gwiazdki? poszperaj!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka poszperaj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 17:09 oj świntuszek....chciało by się chciało... Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: poszperaj? 19.08.05, 14:52 Gość portalu: gwiazdka napisał(a): > oj świntuszek....chciało by się chciało... pewnie!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bgp2001 Re: Śpiace forum a poezja 18.08.05, 21:39 Mam ten tekst w formie jak należy go czytać, widać "zbyt trudny" dla niektórych. Wiersz napisany przez Czesława Miłosza we Lwowie w 1939 roku. Wydrukowany w miejscowej prasie za zezwoleniem władz radzieckich i nagrodzony specjalną nagrodą Stalina. 1. Runą w łunach, spłoną w pożarach 3. Na ziemskim globie flagi czerwone Krzyże Kościołów , krzyże ofiarne Będą na chwałę grały jak dzwony I w bezpowrotnym zgubi się szlaku Czerwona Armia i wódz jej Stalin Z Lechickiej ziemi Orzeł Polaków Odwiecznych wrogów swoich obali 2. O słońce jasne, wodzu Stalinie 4. Zmienisz się rychło w wieku godzinie Niech władza twoja nigdy nie zginie Polsko , a twoje córy i syny Niech jako orłów prowadzi z gniazda Wiara i każdy krzyż na mogile Rosji i Kremla płonąca gwiazda U stóp nam legnie w prochu i pyle. Teraz przeczytaj ten wiersz nie zwrotkami , a jako poziomy tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
bgp2001 Re: Śpiace forum a poezja 18.08.05, 21:42 może teraz trochę ową gwiazdę oświeści.... bez "szperania" ..... że nie powiem co myślę Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Śpiace forum a poezja 19.08.05, 14:53 bgp2001 napisała: > może teraz trochę ową gwiazdę oświeści.... bez "szperania" ..... że nie powiem > co myślę a o czym ja mówię!:-0))) Odpowiedz Link Zgłoś
bgp2001 Re: Śpiace forum a poezja 21.08.05, 19:03 Skoro niektórzy nie potrafią ...zrozumieć, to trzeba im przedłożyć co następuje! POzdrawiam Cię Soter. Odpowiedz Link Zgłoś