michutor 30.01.07, 14:47 lotnisko, to cale wojewodztwo powinno finansowac jedynie UMK, a nie UKW. Chyba logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanton2 Re:Nie możesz michu przeżyć istnienie UKW? 30.01.07, 14:50 Już trochę czasu upłynęło a ty ciągle swoje. Aż tak słabo z naborem na UMK ? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 14:51 Uzasadnij. Odpowiedz Link Zgłoś
delecta_sj B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lotnisk 30.01.07, 15:00 Bydgoszcz ciagle mowi, ze region NIE MOŻE miec 2 lotnisk? Że po co utzrymywac, trzeba myslec radcjonalnie itp. A 2 uniwerki moze i to jest racjonalne? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lo 30.01.07, 15:15 > A 2 uniwerki moze i to jest racjonalne? A szpitali może nawet więcej, za to autostradę tylko jedną. I? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lo 30.01.07, 15:22 ka_zet napisał: > > > A 2 uniwerki moze i to jest racjonalne? > > A szpitali może nawet więcej, za to autostradę tylko jedną. I? > nie wyglupiaj sie. chodzi o to aby w wojewodztwo posiadalo jeden uniwerek o znaczeniu miedzynarodowym, nie ma sensu rozwijac wszystkich, tzn nie ma na to kasy, musimy sie zdecydowac. zreszta ja naprawde nie widze problemu zeby wszystkie uczelnie wspolpracowaly miedzy osoba, tzn wspolne projekty regionalne, wspolna baza dydaktyczna. ale musi byc ten lider, przeciez takie myslenie jest w przypadku lotniska, ale coraz bardziej wierze ze jakby takie lotnisko istnialoby w toruniu to wasze myslenie by sie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lo 30.01.07, 15:39 michutor napisał: > ka_zet napisał: > > > > > > A 2 uniwerki moze i to jest racjonalne? > > > > A szpitali może nawet więcej, za to autostradę tylko jedną. I? > > > > nie wyglupiaj sie. Ty zacząłeś :) >chodzi o to aby w wojewodztwo posiadalo jeden uniwerek o > znaczeniu miedzynarodowym, nie ma sensu rozwijac wszystkich, tzn nie ma na to > kasy, musimy sie zdecydowac. Dlaczego? Czy mamy też zdecydować się na rozwijanie jednego Szpitala Wojewódzkiego(tm) który będzie posiadał filie w miastach województwa? I czemu ma być o znaczeniu międzynarodowym, a jeżeli tak to może zlikwidujemy wszystkie lokalne marki i podczepimy się pod UJ? > zreszta ja naprawde nie widze problemu zeby > wszystkie uczelnie wspolpracowaly miedzy osoba, tzn wspolne projekty regionalne > , > wspolna baza dydaktyczna. ale musi byc ten lider, przeciez takie myslenie jest > w > przypadku lotniska, ale coraz bardziej wierze ze jakby takie lotnisko istnialob > y > w toruniu to wasze myslenie by sie zmienilo. Ale takie lotnisko nie istnieje i nie ma najmniejszego sensu pakować w nie pieniędzy, mniej więcej na takiej samej zasadzie na której nie ma najmniejszego sensu zmienianie teraz przebiegu autostrady A1 przez województwo. Ja wiem czemu założyłeś wątek, ale starasz się uparcie porównywać ciepłe z miękkim. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lo 30.01.07, 15:53 ka_zet napisał: > Ty zacząłeś :) :-) > Dlaczego? Czy mamy też zdecydować się na rozwijanie jednego Szpitala > Wojewódzkiego(tm) który będzie posiadał filie w miastach województwa? Dokladnie, po co budowac kolejny most na Wisle... po co robic dworce, przystanki:-) dosc osobliwe myslenie:-) > I czemu ma być o znaczeniu międzynarodowym, a jeżeli tak to może zlikwidujemy > wszystkie lokalne marki i podczepimy się pod UJ? zlituj sie. to co nam lotnisko w Bydzi skoro jest w Wawie. > Ale takie lotnisko nie istnieje i nie ma najmniejszego sensu pakować w nie > pieniędzy, mniej więcej na takiej samej zasadzie na której nie ma najmniejszego > sensu zmienianie teraz przebiegu autostrady A1 przez województwo. na tej zasadzie, ze UKW jest znacznie slabszy od UMK nie warto pakowac tam piniedzy wojewodzkich. > Ja wiem czemu założyłeś wątek, ale starasz się uparcie porównywać ciepłe z mięk > kim. > chyba jednak nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lo 30.01.07, 16:16 > Dokladnie, po co budowac kolejny most na Wisle... po co robic dworce, > przystanki:-) dosc osobliwe myslenie:-) Przeciez to myslenie prezentowane przez Michutora. > zlituj sie. to co nam lotnisko w Bydzi skoro jest w Wawie. Lotnisko w Bydzi istnieje a lotnisko w Toruniu nie. UKW istnial od bardzo dawna tyle, ze pod inna nazwa, co chciales zrobic? Zlikwidowac? Ciekawym Twojej opini: Torun powinien budowac lotnisko czy tez nie? Jezeli tak to z jakich pieniedzy? Moze zrezygnowac z budowy mostu i zbudowac od razu dwa lotniska po obu stronach Wisly? Po co wtedy most? Sorry, ale dostosowalem sie do poziomu dyskusji prezentowanego przez absolwentow UMK. :) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lo 30.01.07, 16:28 thornholm napisał: > > Przeciez to myslenie prezentowane przez Michutora. widac, ze jak potrafisz poprawnie zrozumiec tekst. > Lotnisko w Bydzi istnieje a lotnisko w Toruniu nie. UKW istnial od bardzo dawna > tyle, ze pod inna nazwa, co chciales zrobic? Zlikwidowac? wez sie garsc i zacznij rozumiec to co czytasz. > > Ciekawym Twojej opini: Torun powinien budowac lotnisko czy tez nie? Jezeli tak > to z jakich pieniedzy? Moze zrezygnowac z budowy mostu i zbudowac od razu dwa > lotniska po obu stronach Wisly? Po co wtedy most? Jasne ze lotnisko jest waznym elementem miastotworczym. Jesli Torun chcialbym miec odpowiedni port lotniczy to musialby zainwestowac najpierw z wlasnego budzetu. Szanse na to sa jednak nikle, na pewno nie powstanie port taki jak w BYdgoszczy. Sorry, ale dostosowalem sie > do poziomu dyskusji prezentowanego przez absolwentow UMK. :) najpierw sie nauczy czytac teskt ze rozumieniem a pozniej mozesz oceniac innych za ich poglady, ale nie wiem czy dumny mieszkanie szwederowa jest w stanie to pojac. Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lo 30.01.07, 16:40 > nie wiem czy dumny mieszkanie szwederowa jest w stanie to p > ojac. :) Nie, dumny mieszkaniec zupelnie innego miejsca, nie jest wstanie zrozumiec jak elita polskiej nauki Moze tak bardzo bzdurzyc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 Re: B-cz ciagle mowi ze region NIE MOŻE miec 2 lo 31.01.07, 08:29 Wg bydgoszczy wszystko musi iść do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:01 W Toruniu jest lotnisko, mysle ze duzo sie pomyle jesli zaryzykuje teze: Lotnisto w Toruniu ma sie tak do lotniska w Bydzi jak Uniwerek w Toruniu do Uniwerka w Bydzi. Wystarczy spojrzec na liczby i fakty. Do tego UMK jest wspolnym uniwerkiem, obecnym w obu miastach. Glownym argumentem Bydgoszczan jest haslo: po co mamy rozwijac cos slabo rozwinietego skoro 60 km jest cos znacznie lepszego. Skoro musimy konkurowac z innymi osrodkami. Sluczne pytanie. Tylko dlaczego ono nijak sie ma do sytuacji z uniwerkami, czemu aplikacja tego haslo jest jedynie ograniczona do bydgoskich interesow? czekam na odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
delecta_sj Bydgoszcz myśli wyłacznie o sobie, nie o regionie. 30.01.07, 15:04 > Glownym argumentem Bydgoszczan jest haslo: po co mamy rozwijac cos slabo > rozwinietego skoro 60 km jest cos znacznie lepszego. Skoro musimy konkurowac z > innymi osrodkami. Sluczne pytanie. Tylko dlaczego ono nijak sie ma do sytuacji > z > uniwerkami, czemu aplikacja tego haslo jest jedynie ograniczona do bydgoskich > interesow? czekam na odpowiedz. Bo tak naprawde Bydgoszcz myśli wyłacznie o sobie, nie o regionie. Dowodem jest to jak Pseudoregionalna TV traktuje Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:04 michutor napisał: > W Toruniu jest lotnisko, mysle ze duzo sie pomyle jesli zaryzykuje teze: sie NIE pomyle, oczywiscie mialo byc:) Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: Spokojnie michu nie przejmuj się UKW i innymi 30.01.07, 15:07 uczelniami w Bydgoszczy .Udało wam się z CM i myślisz że dalej pójdzie tak gładko ? Na UMK jest mniejszy nabór również przez konkurencję w Toruniu -WSKS i M ojca Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Spokojnie michu nie przejmuj się UKW i innymi 30.01.07, 15:10 kanton2 napisał: > uczelniami w Bydgoszczy .Udało wam się z CM i myślisz że dalej pójdzie tak > gładko ? Na UMK jest mniejszy nabór również przez konkurencję w Toruniu > -WSKS i M ojca Rydzyka. ja jestem spokojny:) gorzej chyba z toba. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:21 michutor napisał: > W Toruniu jest lotnisko, mysle ze duzo sie pomyle jesli zaryzykuje teze: > > Lotnisto w Toruniu ma sie tak do lotniska w Bydzi jak Uniwerek w Toruniu do > Uniwerka w Bydzi. Wystarczy spojrzec na liczby i fakty. No więc mniej więcej w tym momencie analogia Ci się sypie, ponieważ UKW ma studentów, zaplecze, kadrę a toruńskie lotnisko nie ma pasażerów, zaplecza ani kadry :) Porównanie "liczebnicze" też zupełnie ma się nijak do lotnisk. > Tylko dlaczego ono nijak sie ma do sytuacji > z > uniwerkami, czemu aplikacja tego haslo jest jedynie ograniczona do bydgoskich > interesow? czekam na odpowiedz. Ponieważ to nieco inna inwestycja niż w infrastrukturę. Zauważ może że nikt nie protestuje przeciwko otwieraniu na UMK typowo technicznych kierunków, mimo że przecież uczelnia techniczna w regionie już jest. Dodatkowo zauważ jeszcze że utworzenie uniwersytetu z AB sprowadzało się de facto do zmiany tablic. Jeżeli chcesz tylko zmienić tablice na toruńskim lotnisku to nie sądzę żeby ktokolwiek miał coś przeciwko. :) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:25 ka_zet napisał: > > Dodatkowo zauważ jeszcze że utworzenie uniwersytetu z AB sprowadzało się de > facto do zmiany tablic. Jeżeli chcesz tylko zmienić tablice na toruńskim > lotnisku to nie sądzę żeby ktokolwiek miał coś przeciwko. :) > ale tu chodzi o przyszle inwestycje! przeciez ja niechce zamkniecia uniwerku ktory powstal dzieki pracy wielu ludzi, ale czemu na milosc boska nie mozna otwarcie powiedziec o tym gdzie ta uczelnia teraz sie znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:42 michutor napisał: > > Dodatkowo zauważ jeszcze że utworzenie uniwersytetu z AB sprowadzało się > de > > facto do zmiany tablic. Jeżeli chcesz tylko zmienić tablice na toruńskim > > lotnisku to nie sądzę żeby ktokolwiek miał coś przeciwko. :) > > > > ale tu chodzi o przyszle inwestycje! Ależ nie zauważyłem żeby ktoś zabraniał miastu Toruń rozwijać lotniska. A jak będzie ze środków własnych doprowadzone do takiego poziomu jak bydgoskie w 2004, to możemy podyskutować o środkach wojewódzkich. > przeciez ja niechce zamkniecia uniwerku > ktory powstal dzieki pracy wielu ludzi, ale czemu na milosc boska nie mozna > otwarcie powiedziec o tym gdzie ta uczelnia teraz sie znajduje. No, w Bydgoszczy, nie? (chociaż TVN tego nie wie) Czy chodzi ci o miejsca w rankingach? Bo tego też przecież nikt nie ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:49 ka_zet napisał: > > > Ależ nie zauważyłem żeby ktoś zabraniał miastu Toruń rozwijać lotniska. A jak > będzie ze środków własnych doprowadzone do takiego poziomu jak bydgoskie w 2004 > , > to możemy podyskutować o środkach wojewódzkich. dokladnie o srodki wojewodzkie mi chodzi! dlaczego UKW ma dostac kupe kasy z funduszy UE? > No, w Bydgoszczy, nie? (chociaż TVN tego nie wie) Czy chodzi ci o miejsca w > rankingach? Bo tego też przecież nikt nie ukrywa. > chodzilo mi o wyposazenie laboratoriow, publikacje, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:30 > Lotnisto w Toruniu ma sie tak do lotniska w Bydzi jak Uniwerek > w Toruniu do Uniwerka w Bydzi. Uniwersytet w Bydgoszcz to była zmiana nazwy uczelni, która lepiej lub gorzej rozwijała się od lat. Była to naturalna konsekwencja jej rozwoju po osiągnięciu warunków umożliwiających zmianę nazwy. Mieszkańcom Torunia nic z tego powodu nie ubyło. Rozwój lotniska w Toruniu (doprowadzenie go do używalności) to wielkie koszty, które chce się przerzucić na samorząd, a które w praktyce nic nie zmienią w województwie. Uniwersytety można porównać do orkiestr. Toruńska Orkiestra Kameralna zmieniła nazwę na Symfoniczną i nikomu nie przyszło na myśl robić z tego aferę. Z lotniskiem to bardziej, jakby w Bydgoszczy budować obserwatorium, bo miejsce mamy i chętnych do obserwowania też, więc czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:37 a_creep napisał: > Uniwersytet w Bydgoszcz to była zmiana nazwy uczelni, która lepiej lub gorzej > rozwijała się od lat. Była to naturalna konsekwencja jej rozwoju po osiągnięciu > warunków umożliwiających zmianę nazwy. Mieszkańcom Torunia nic z tego powodu ni > e > ubyło. ja nie mowie ze uniwerku w bydzi nie powinno byc. ja chce powiedziec tylko ze skoro wybiera sie jedno lotnisko aby ZAIWESTOWAC w nie aby bylo KONKURENCYJNE wobec innych to czemu nie mozna tak zrobic z uniwerkiem. Wybrac jeden i tylko w niego inwestowac z pieniedzy wojewodzkich! dlaczego nie? > Uniwersytety można porównać do orkiestr. Toruńska Orkiestra Kameralna zmieniła > nazwę na Symfoniczną i nikomu nie przyszło na myśl robić z tego aferę. tak srednio. orkiestry sa na utrzymaniu miasta, a uniwerki panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kuna_sogobi Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 01.02.07, 04:43 michutor napisał: > tak srednio. orkiestry sa na utrzymaniu miasta, a uniwerki panstwa. Tak czy siak - na utrzymaniu podatników. Różnica tylko w sposobie dystrybucji kasy. Co do całości tej - średnio sensownej - dyskusji: w Europie jest wiele miejsc, gdzie uniwerki sąsiadują ze sobą w tym samym mieście lub miastach mniej odległych od siebie niż B i T. O USA nie ma już nawet co wspominać - np. 100 km od ogromnego Chicago (w tamtejszych warunkach to bliżej, niż z Torunia do Solca) w miasteczku znacznie mniejszym od Torunia, jest prawie stuletni uniwerek stanowy, któremu bazy mogą pozazdrościć czołowe polskie uniwerki. I wszyscy się cieszą, że młodzież ma się gdzie kształcić. Oczywiście są też na świecie miasta posiadające 2-3 lotniska. Są to jednak kilku- a nawet kilkunastomilionowe metropolie. Po prostu "zasięg oddziaływania" lotniska jest wielokrotnie większy niż uniwersytetu - zarówno pod względem liczby mieszkańców, jak i terenu. I szersza uwaga: mogę się zgodzić, że na niektórych polach Bydgoszcz traktuje Toruń jak konkurencję i próbuje ograniczać jego rozwój. Z drugiej strony jednak Toruń niemal w każdej dziedzinie stara się nie tylko ograniczać rozwój, ale wręcz niszczyć wszystko, co bydgoskie! Wygląda to momentami jak chęć powrotu do I połowy XIV wieku, kiedy T. był już miastem, a B. jeszcze nie ;D Natomiast szowinizm, nienawiść i zacietrzewienie są wręcz nieporównywalne w obu miastach... Na tym polu toruńscy krzykacze (nie ogół mieszkańców) mają mistrzostwo świata :/ Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:17 W Toruniu nie ma lotniska porownywalnego do bydgoskiego. Potrzeba 100-200 mln aby to wyrownac. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:21 thornholm napisał: > W Toruniu nie ma lotniska porownywalnego do bydgoskiego. Potrzeba 100-200 mln > aby to wyrownac. A ile potrzeba aby UKW dorownalo UMK jesli chodzi o wyposazenie i budynki (liczac bez CM)? Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:52 Nie mam pojecia. Wiem, ze z lotniska w Bydgoszczy odlatuje 150 tys ludzi a z torunskiego 0, Na UMK studiuje okolo 40 tys ludzi na UKW 20 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:43 Ty wierzysz w te brednie co piszesz? Bydgoszcz rozwija swoją bazę akademicką i to nie jest tylko UKW. A to że podpier.... AMedyczną to inny wątek!Akurat UMK nie łączy tylko dzieli w tym wypadku! Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:05 michutor napisał: > lotnisko, to cale wojewodztwo powinno finansowac jedynie UMK, a nie UKW. > Chyba logiczne. A widzisz chyba róznice pomiędzy lotniskiem a unwersytetem? Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:05 uniwersytetem oczywiscie* Odpowiedz Link Zgłoś
delecta_sj Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:11 W formie finansowania jest podobna - przez podatnika, w celu odniesienia korzysci przez rrgion. Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:12 A jaki korzysci bydgoszczanie mają z UMK? no sorry Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:15 campenile napisał: > A jaki korzysci bydgoszczanie mają z UMK? no sorry maja nowy budynek Farmacji Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:23 michutor napisał: > campenile napisał: > > > A jaki korzysci bydgoszczanie mają z UMK? no sorry > > maja nowy budynek Farmacji Zdajesz sobie oczywiście sprawę że ten budynek byłby i bez UMK? :) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:12 campenile napisał: > uniwersytetem oczywiscie* rozumiem ze juz nic ciekawego od ciebie nie uslysze? Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:14 A myslałem, ze czytasz a ty nawet słyszysz. No cóz jednak UMK wpływa na rozwój osobowościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:16 campenile napisał: > A myslałem, ze czytasz a ty nawet słyszysz. No cóz jednak UMK wpływa na rozwój > osobowościowy. ciekawy glos (wpis;)) w dyskusji:) nie wiem co powiedziec;) Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:19 Najlepiej "zamilknij", bo z twoich głupawych postów i tak nic nie wynika! Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 15:21 Pomyślałes o tym ? Widzisz rektor UKW wykazuje niezwykły tak nie zabiegając o utworzenie dublujących się wydziałów z UMK. Nie można tego niestety powiedzieć o władzach UMK prowadzących agresywną kampanię w Bydgoszczy . Z poziomem UMK wyluzuj trochę i nie oszukuj sam siebie. Dla twojej informacji niejestem absolutnie związany z UKW . Mierzi mnie jedynie bezczelnośc i agresja takich osobników jak ty w stosunku do tej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 15:29 kanton2 napisał: > Pomyślałes o tym ? Widzisz rektor UKW wykazuje niezwykły tak nie zabiegając o > > utworzenie dublujących się wydziałów z UMK. :-) historia, filologie, nauki spoleczne, przyrodnicze:) na prawo UKW po prostu nie stac. Nie można tego niestety powiedzieć > o władzach UMK prowadzących agresywną kampanię w Bydgoszczy . tak jak UMK to agresja, jak UKW to dobra wola,pekne ze smiechu. > Z poziomem UMK wyluzuj trochę i nie oszukuj sam siebie. Dla twojej informacji > > niejestem absolutnie związany z UKW . Mierzi mnie jedynie bezczelnośc i agresja > > takich osobników jak ty w stosunku do tej uczelni. wy jestescie przewrazliwieni na punkcie tego uniwerku. to ze smiejecie sie z torunskiego lotniska i planow jego rozbudowy to jest racjonalne i rozsadne, ale jak ktos powie ze was uniwerek jest kiepski wobec UMK, UAM to juz jest obraza majestatu i typowa torunska bezczelnosc i agresja, ot myslenie prosto z bydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 15:32 Nie odwracaj kota ogonem. Nasz uni, powstawał wiele lat. A wy chcecie kasę na lotnisko by zbudować coś od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 15:39 campenile napisał: > Nie odwracaj kota ogonem. Nasz uni, powstawał wiele lat. A wy chcecie kasę na > lotnisko by zbudować coś od podstaw. problem tego watku jest postawiony wyraznie: Jak inwestujemy w lotnisko, jedne w regionie aby stalo sie konkurencyjne. Czemu nie mozemy inwestowac w jeden Uniwerek aby stal sie konkurencyjny? Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 15:54 Eee michu zdecyduj się wreszcie . Podobno UMK jest 4 w kraju więc już jest bezkonkurencyjny. Poczekajmy jeszcze na lustrację może "konkurencyjność" jeszcze się wziększy. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 15:57 kanton2 napisał: > Eee michu zdecyduj się wreszcie . Podobno UMK jest 4 w kraju więc już jest > bezkonkurencyjny. Poczekajmy jeszcze na lustrację może "konkurencyjność" > jeszcze się wziększy. widac ze noskiem siegasz najdalej na bydgoskie Blonia. Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 16:47 > Jak inwestujemy w lotnisko, jedne w regionie aby stalo sie konkurencyjne. > Czemu nie mozemy inwestowac w jeden Uniwerek aby stal sie konkurencyjny? Poniewaz jest zapotrzebowanie na jedno lotnisko w regionie i wiecej niz jeden Uniwersytet w regionie. Logiczne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 17:01 thornholm napisał: > > Poniewaz jest zapotrzebowanie na jedno lotnisko w regionie i wiecej niz jeden > Uniwersytet w regionie. Logiczne? :) a co jesli nie ma na to wystarczajcej liczby pieniedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 17:07 > a co jesli nie ma na to wystarczajcej liczby pieniedzy? Nic prostrzego, zrobcie rektorem Leppera. On wie jak wyczarowywac miliony. :) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 17:16 thornholm napisał: > > a co jesli nie ma na to wystarczajcej liczby pieniedzy? > > Nic prostrzego, zrobcie rektorem Leppera. On wie jak wyczarowywac miliony. :) Albo nazwac : Katolicki;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 30.01.07, 16:49 Radziłbym zajrzeć do ocen wystawianych przez ministerstwo. Okazuje się, że nie jest tak źle jak starasz sie to przedstawić. Najgorszy wydział ma ocenę nie gorszą jak wydziały UMK! Odpowiedz Link Zgłoś
kuna_sogobi Re: michu jeszcze WSB w Toruniu ci zagraża 01.02.07, 05:01 michutor napisał: > tak jak UMK to agresja, jak UKW to dobra wola,pekne ze smiechu. Fakty mówią same za siebie - to UMK dokonał przejęcia bydgoskiej AMed. Wyobraża ktoś sobie co by się działo, gdyby którakolwiek z bydgoskich uczelni chociaż bąknęła cokolwiek o zamiarze przejęcia choćby szkoły policealnej w Toruniu albo utworzenia w Toruniu własnego oddziału???!!!!! Toż ziemia by się zatrzęsła i Wisła wylała od krzyku, jaki by się podniósł w Toruniu ;D > wy jestescie przewrazliwieni na punkcie tego uniwerku. to ze smiejecie sie z > torunskiego lotniska i planow jego rozbudowy to jest racjonalne i rozsadne, ale > jak ktos powie ze was uniwerek jest kiepski wobec UMK, UAM to juz jest obraza > majestatu i typowa torunska bezczelnosc i agresja, ot myslenie prosto z bydzi. Bzdura. Jestem z Bydzi, myślę racjonalnie (a nie przez pryzmat kompleksów i szowinizmu) i całkowicie się z Tobą zgadzam, że UKW daleko do siły i poziomu UMK czy UAM. To naturalne, że młody uniwerek (także jako wyższa uczelnia bez tej nazwy znacznie młodszy od T. i P.) dopiero pracuje na swój rozwój i dobrą markę, a stare i zasłużone uczelnie są zaliczane do krajowej czołówki. Odpowiedz Link Zgłoś
bartas1 Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:24 nielogiczne jak ch... Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 15:59 > Chyba logiczne. Nie, nie logiczne i doskonale o tym wiesz. Moznaby sie spodziewac wiecej po fizyku z UMK, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:15 thornholm napisał: > > Chyba logiczne. > > Nie, nie logiczne i doskonale o tym wiesz. Moznaby sie spodziewac wiecej po > fizyku z UMK, nieprawdaz? a moze jakies argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:29 > a moze jakies argumenty? Sam nie przytaczas zadnych argumentow poza demagogia dla madrych inaczej wiec nie czulem sie w obowiazku ich przedstawiac. Ale jezeli chcesz? - Lotnisko w Bydgoszczy istnieje i dziala. To chyba nizaprzeczalny fakt. - Odleglosc z Torunia do tegoz lotniska jest niewielka jak na lotnisko. - Lotnisko w Bydgoszczy obsluguje w chwili obecnej cos okolo 150 tys pasazerow i przy optymistycznych zalozeniach bedzie obslugiwac 1 mln za ladnych pare lat. - Nie ma ZADNYCH logicznych przeslanek, ze lotnisko w Toruniu daloby sobie rade lepiej niz bydgoskie. Ba nawet sa przeslaniki odwrotne. Podsumowujac NIE MA na razie zapotrzebowania na wiecej niz jedno lotnisto miedzynarodowe w regionie poza ambicjami Michutora i Babika. Co do "argumentow" o jednym uniwerku w regionie wolalbym milosiernie zamilczec, ale jak tak bardzo chcesz to UKW powstalo bo w Bydgoszczy od kilkudziesieciu lat istniala szkola wyzsza ktora sie rozwijala i wspinala sie coraz wyzej. Wg Ciebie jak miala wygladac przyszlosc AB? Rozwiazac? Sam fakt, ze studiuje tam cos okolo 20 tys studentow wskazuje, ze jest zapotrzebowanie, nic nie wskazuje na zapotrzebowanie na drugie lotnisko. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:57 thornholm napisał: > > a moze jakies argumenty? > > Sam nie przytaczas zadnych argumentow poza demagogia dla madrych inaczej wiec > nie czulem sie w obowiazku ich przedstawiac. Ale jezeli chcesz? > > - Lotnisko w Bydgoszczy istnieje i dziala. To chyba nizaprzeczalny fakt. > - Odleglosc z Torunia do tegoz lotniska jest niewielka jak na lotnisko. > - Lotnisko w Bydgoszczy obsluguje w chwili obecnej cos okolo 150 tys pasazerow > i przy optymistycznych zalozeniach bedzie obslugiwac 1 mln za ladnych pare lat. > > - Nie ma ZADNYCH logicznych przeslanek, ze lotnisko w Toruniu daloby sobie rade > > lepiej niz bydgoskie. Ba nawet sa przeslaniki odwrotne. > Podsumowujac NIE MA na razie zapotrzebowania na wiecej niz jedno lotnisto > miedzynarodowe w regionie poza ambicjami Michutora i Babika. Prosze wskaz mi miejsce, w ktorym KWESTIONUJE pozycje lotniska w Bydgoszczy. Zreszta to nie jest watek o lotnisku i sensie jego rozbudowy (ktory nota bene uwazam za strate kasy). Coz widac jak bardzo potrafisz zrozumiec teskt. > Co do "argumentow" o jednym uniwerku w regionie wolalbym milosiernie zamilczec, Kompromitujesz sie stary na calej linii. Prosze wskaz mi miejsce w ktorym pisze ze w naszym regionie powinnien byc JEDEN uniwerek!! CZEKAM! Pisze - prosze przeczytaj to kilka razy i postaraj sie zrozumiec- aby z pieniedzy UE rozbudowywany byl tylko JEDEN uniwerek! aby wzmocnic jego pozycje wsrod innych w POlsce! na tej samej zasadzie na jakiej chcecie aby lotnisko w Bydgosczy-poprzez nierozpraszanie funduszy na inne lotniska-wzmocnilo swoja pozycje w Polsce, czy to az takie trudne do pojecia? > ale jak tak bardzo chcesz to UKW powstalo bo w Bydgoszczy od kilkudziesieciu > lat istniala szkola wyzsza ktora sie rozwijala i wspinala sie coraz wyzej. Wg > Ciebie jak miala wygladac przyszlosc AB? Rozwiazac? Sam fakt, ze studiuje tam > cos okolo 20 tys studentow wskazuje, ze jest zapotrzebowanie, nic nie wskazuje > na zapotrzebowanie na drugie lotnisko. Niech sobie istnieje, ale czemu ma byc rozbudowywane z pieniedze UE? > Amen. Wiare zostaw w spokoju i staraj sie zrozumiec co ktos do ciebie mowi, Mr Dumny Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 17:04 > Prosze wskaz mi miejsce, w ktorym KWESTIONUJE pozycje lotniska w Bydgoszczy. Nie, nie kwestionujesz lecz uzywasz go do uzasadnienia swojej tezy o potrzebie finansowania TYLKO jednego uniwerka. > ze w naszym regionie powinnien byc JEDEN uniwerek!! Kompromitujesz sie stary, finansowanie jednego tylko uniwerka oznacza istnie tylko jednego uniwerka. > Niech sobie istnieje, ale czemu ma byc rozbudowywane z pieniedze UE? Niech sobie Torun buduje most tylko dlaczego za pieniadze UE? Doprawdy, zaszlismy wysoko. :) >Mr Dumny Czy to mial byc taki skromny znak, ze znasz angielski? Mr Donkey ? Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 17:12 > >Mr Dumny > > Czy to mial byc taki skromny znak, ze znasz angielski? Mr Donkey ? Przepraszam, nie zalozylem okularow i zamiast m dojrzalem r. :) Cofam Mr Donkey. :) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 17:15 thornholm napisał: > Przepraszam, nie zalozylem okularow i zamiast m dojrzalem r. :) Cofam Mr > Donkey. > > :) a ja myslalem ze pomyliles n z m:-) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 17:31 thornholm napisał: > > Kompromitujesz sie stary, finansowanie jednego tylko uniwerka oznacza istnie > tylko jednego uniwerka. Uniwerki finansowane sa z panstwa, ja niechce aby UKW upadl, ale uwazam za bezcelowe pakowanie mln euro w slaby uniwerek. Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 31.01.07, 03:07 > Uniwerki finansowane sa z panstwa, ja niechce aby UKW upadl, ale uwazam za > bezcelowe pakowanie mln euro w slaby uniwerek. Wlasnie dlatego, ze slaby trzeba pakowac wiecej aby stal sie silny. :) sssssssssspokojnie, ja tylko zartowalem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:35 Uniwersytet Bydgoski byl budowany od podstaw przez bydgoszczan,nie dostal takiego prezentu jak Torun, ktory gdyby nie wspaniale dla niego zbiegi okolicznosci pewnie nie mialby zadnej wyzszej uczelni. Po drugie rowniez bydgoskie lotnisko jest wybudowane przez bydgoszczan, ktorym lata zajelo by port funkcjonowal, jak rowniez Bydgoszcz placila za budowe calego portu i jego modernizacje, tak, ze teraz spelnia prawie wszystkie najbardziej surowe warunki. Dopiero teraz port chce byc wspolfinansowany przez wojewodztwo. A Torun?? Chce by wszystko mu sprezentowali. Wybudujcie pasy startowy, port, wyposazcie w potrzebne sprzet, a wtedy dopiero krzyczcie o pieniadze. Bardzo latwo mowic, ze Toruniowi sie nalezy, ze by lepiej prosperowal, ale wlóżcie tyle pracy co Bydgoszcz najpierw. Wy wydawaliscie na inne rzeczy pieniadze, an upiekszanie starowki, Bydgoszcz na lotnisko. To bylo by bardzo nie fair gdyby powstalo drugie lotnisko za pieniadze wojewodztwa. Chcecie lotniska? To za swoje pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 31.01.07, 08:32 To nieprawda. Decyzja o tworzeniu uniwerka od 1940 roku zapadla w 1938 roku, przerwana przez wojne. USB z Wilna tylko wpisal sie w strategie i skorzystal z gotowej w duzej czesci juz bazy od czasow II RP w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:51 Jakby tak ciebie poczytal taki prof. Łęgowski, Bała, Grudziński i wielu innych to zastanowiliby się jak im taki felerny produkt opuścił mury na Grudziądzkiej! Odpowiedz Link Zgłoś
staszeek1 Re: Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 30.01.07, 16:02 Czy ty deb.... myslisz? podpaski i stal chccesz samolotem wozic Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 30.01.07, 16:08 > - biznes, jesli ma je używac, musi byc silny. A od dawna widac, ze w Bydgoszczy > > choc wiecej firm, sa to głównie średniaki. Duze, bardzo rozwojowe firmy > znajduja sie w Toruniu (TZMO i Bella, Nestle, ThyssenKrupp, Nova Trading, > Kopernik, Elana, Beretta). Wszystkie rankingi pokazuja torunskie firmy w > czołówce, a bydgoskie - w srodku tabel (Rzeczpospolita 2000, Polityka 500, > Wprost, Wyborcza...) Coz, jak sie czegos nie rozumie to dochodzi sie do bzdurnych wnioskow. Popatrz sobie na stope bezrobocia w powiatach torunskim i bydgoskim a zrozumiesz, ze Torum bardzo slabo oddzialowuje na otoczenie. Pisanie o Toruniu jako lokomotywie gospodarczej jest dzicinada. > > lotniska, sposród licznych turystow z Francji, Niemiec czy ostatnio Japonii i > wschodu Taaak, :) Najlepsze jest to licznych. :) Poza ty Torun ma lotnisko i to polozone bardzo blisko bo zaledwie 50 km od centrum. > > - kultura - oba miasta prezentuja zblizony poziom, lecz na nieco innych > zakresach: Bydgoszcz - imprezy muzyczne, glownie regionalne, a Torun - imprezy > filmowe, teatralne, czesto zagraniczne. Pocieszne, Torun nie ma nic co byloby porownywalne do kulturotworczej roli Opery Nowa, Filharmoni Pomorskiej i jedynej uczelni artystycznej w regionie jaka jest Akademia Muzyczna. Najbardziej prestizowe imprezy kulturalne w regionie zwiazane sa wlasnie z tymi dwoma instytucjami. (Zreszta sa to jedyne instytucje kultury w regionie ze statusem narodowych. Poza tym co to ma wspolnego z lotniskiem? > > - sympozja, kongresy - tu bezsprzecznie prym wiedzie Torun, chocby ostatnio > Zjazd Swiatowej Polonii -w Toruniu. Prym, bezprzecznie. :) > > - Pomorska SSE - jest kilka km od lotniska w Toruniu i prawie 60 - od > Bydgoszczy. Gdzie im wiec bliżej? 60 km dla lotniska to nic. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 16:36 Zawsze zastanawiam się jak człowiek, który uważa się za kwiat polskich naukowców może pisać takie bzdury! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 17:02 mac_byd napisał: > Zawsze zastanawiam się jak człowiek, który uważa się za kwiat polskich > naukowców może pisać takie bzdury! wez sie w garsc i odrzuc bydgoskie kompleksy odnosnie UKW i zacznij myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 20:26 Dalej bredzisz! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 30.01.07, 21:41 mac_byd napisał: > Dalej bredzisz! moze uraczysz mnie swoim komentarzem, alfa i omego? Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 31.01.07, 23:21 To jest naprawdę zbędne, i tak tego nie zrozumiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 01.02.07, 01:26 mac_byd napisał: > To jest naprawdę zbędne, i tak tego nie zrozumiesz! Biedaczek, myslenie nie boli! Naprawde nawet Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
jmm6 Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 31.01.07, 07:55 Cala ta dyskusja ponizej jest troche bez sensu. Wiadomo ze bydgosz jako duze miasto (niezaleznie od tego czy sie wliczy fordon i inne bydgosz duza jest) jakis uniwersytet miec musi. Istnienie uniwersytetu w Bydgoszczy nie musi wcale byc problemem dla UMK, chociaz potencjalnie moze. Istnienie innych uniwersytetow w samym Toruniu, juz napewno nie jest problemem dla UMK, dlatego ze to podnosi range Torunia w kwestii edukacji wyzszej. Wszystkie wieksze miasta na swiecie maja po kilka uniwersytetow, pewien stopien powielania kierunkow i wydzialow jest pozyteczny bo wtedy te musza sie o studentow starac poprzez atrakcyjniejsze programy itd. To tak jak z sklepami jednej branzy, owszem jesli kolo sklepu elektrycznego powstanie drugi prawie taki sam, to polowa ludzi zacznie kupowac w tym drugim, ale jesli sklepow jest cala ulica to rownoczesnie wszyscy z calego miasta beda sie w ta okolice zjezdzac bo wiedza ze tam napewno dostana to czego szukaj. Tak samo jesli Region bedzie sie rozwijal w tym kierunku to coraz wiecej studentow bedzie sie tu przenosic. Oczywiscie Torun ma w kwestii uniwersytetow i edukacji wyzszej znacznie lepsza reputacje i mozliwosci niz Bydgoszcz. Bydgosz natomiast jest znacznie wazniejsza w kwestiach dzialalnosci komercyjnej, zakladow produkcyjnych itd. To sie nie da pominac kazdy musi wykorzystac to w czym sa silni. Co do lotniska w Toruniu to ze przedzej czy pozniej jest ono konieczne i tyle. Tak samo jak nieunikniony byl uniwersytet w Bydgoszczy. To jest po prostu z czasem potrzebne. To jakiej rangi bedzie to lotnisko to juz zupelnie co innego, ale mysle ze biorac pod uwage turystow ktorzy w lato do torunia przybywaja w setkach tysiecy nie trzeba sie o nie az tak martwic. pozdrawiam JM (z torunia) Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: Skoro Torun i cale wojewodztwo ma budowac byd 31.01.07, 13:05 Glos rozsadku. :) Zgadzam sie generalnie lacznie z lotniskiem. Lotnisko w Toruniu kiedys powstanie jak i we Wloclawku i pewno w Grudziadzu. Chodzi raczej o zrodla finansowania tegoz. Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 31.01.07, 08:34 PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian, samorzad wojewodzki ma w nim udzialy. Nie zapominajmy o tym. Dlaczego wiec Toirun mkailby tworzyc lotnisko (choc bardziej uzasadnione ekonomicznie) wylacznie za swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet samorząd nie jest własnościąn Torunia! 31.01.07, 09:40 jaca515 napisał: > PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian, samorzad wojewodzki ma w nim > udzialy. Sejmik wojewódzki nie jest prywatną włastością miasta na prawach powiatu Toruń. Przeginacie z tą megalomanią, obywatelu. Odpowiedz Link Zgłoś
jokerprim Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 31.01.07, 13:41 Alez przeciez nic takiego nie napisal. Zarzuty o megalomanie to typowa dla ciebie demagogia. Torunianie placili wiec i za otwarcie i płacą - za utrzymanie PLB. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 31.01.07, 14:02 jokerprim napisał: > Torunianie placili wiec i za otwarcie i płacą - za utrzymanie PLB. Idźcie sobie naprawić moduł wnioskowania, obywatelu. a) samorząd nie jest własnością torunian, więc pisanie "pieniądze torunian" jest nieuprawnione, b) nawet gdybyśmy założyli że samorząd kupił jakieś udziały to w żaden sposób nie wynika z tego płacenie przez samorząd za utrzymanie PLB. Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 31.01.07, 12:59 Jak zwykle klamiesz. PLB powstal za pieniadze Bydgoszczy a samorzad dostal udzialy w podarunku. Dopiero teraz zaczyna sie mowic o finansowaniu przez samorzad i slusznie. Niby dlaczego Regionalny Port Lotniczy ma byc finansowany przez jedno miasto? Na koniec: Samorzad to nie Torun, wiecej pieniedzy samorzadu pochodzi z Bydgoszczy niz Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 31.01.07, 21:07 Wojewodzywo daje na utrzymanie, a nie dawalo na budowe. Jezeli Torun zbuduje wszystko za swoje pieniadze to niech wojewodztwo utrzymuje i ten port. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 31.01.07, 23:23 Ile daje Bydgoszcz, która ma 57% udziałów, a ile daje województwo mając 17%. Chciałbym zwrócić uwagę, ze Bydgoszcz należy do Kuj-POm i z tego tytułu też należą się środki! Tak więc naprawdę to lotnisko jest głównie finansowane przez mieszkańców Bydgoszczy! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 31.01.07, 23:50 paig napisał: > Wojewodzywo daje na utrzymanie A jesteś w stanie znaleźć taką pozycję w budżecie sejmiku? Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 01.02.07, 00:29 Zgadzam sie z mac-byd. Te 17% to i tak troche mniej, niz przypada na Bydgoszcz patrzac na liczbe mieszkancow miasta jak i wojewodztwa. Wynika z tego, ze Bydgoszcz sama utrzymuje port. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 01.02.07, 00:44 paig napisał: > Zgadzam sie z mac-byd. Te 17% to i tak troche mniej, niz przypada na Bydgoszcz > patrzac na liczbe mieszkancow miasta jak i wojewodztwa. Wynika z tego, ze > Bydgoszcz sama utrzymuje port. Ale z czym się właściwie zgadzasz? Przecież z tego, że podmiot posiada udziały nie wynika że dokłada się do wydatków spółki, wręcz przeciwnie. Czy uważacie że gmina Sicienko też coś dokłada do lotniska co roku? :) Ponadto cały czas mam nieodparte wrażenie że samorząd kujpomu swoje akcje niejako odziedziczył po skarbie państwa przy przekształceniach administracyjnych a nie kupował. Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 01.02.07, 08:39 ka_zet napisał: > ... mam nieodparte wrażenie To troche malo jak na dyskusje, i konkrety, ktorych żądasz, prawda? Samorzad niczego nie odziedziczal, po przezd 1998 nie bylo samorzadow wojewodzkich w Polsce. UM kupil udzialy ZA PIENIADZE, za czasow tak podobno nielubianego Achramowicza. Bydgoskie lotnisko nie ma racji bytu - obsluguje 1 lot krajowy i jeden zagraniczny. To żenada, po prawie 3 latach istnienia? Juz 2x w historii otwierano lotniskow Bydgoszczy i dwa razy po roku-dwóch z racji braku chetnych zamykano je - raz przed wojna ok. 1930, raz ok 1970 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 01.02.07, 09:11 jaca515 napisał: > ka_zet napisał: > > > ... mam nieodparte wrażenie > > To troche malo jak na dyskusje, i konkrety, ktorych żądasz, prawda? Dlaczego mam być jedyną osobą wysilającą się na szukanie konkretów w dyskusji, obywatelu? > Samorzad niczego nie odziedziczal, po przezd 1998 nie bylo samorzadow > wojewodzkich w Polsce. "Port Lotniczy Bydgoszcz SA powstał w wyniku przekształcenia Bydgoskiej Korporacji Lotniczej Sp. z o.o. w dniu 17 maja 1995 roku. Członkami założycielami byli: Miasto Bydgoszcz, Skarb Państwa (obecnie: Województwo Kujawsko – Pomorskie z siedzibą w Toruniu), Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2 z siedzibą w Bydgoszczy." Już wiecie, obywatelu, dlaczego mówię o odziedziczaniu? > UM kupil udzialy ZA PIENIADZE, za czasow tak podobno > nielubianego Achramowicza. Skoro macie taką niezachwianą pewność, obywatelu, to udowodnijcie to odnośnikiem do jakiegoś dokumentu. Jak na razie większość "dyskusji" wygląda tak że poświęcam swój czas na udowadnianie wam nieprawdy tylko po to żebyście i tak powtarzali ją w kółko. Nadal czekam też na odpowiedź w jaki to sposób torunianie rękami samorządu płacą za utrzymanie lotniska. > Bydgoskie lotnisko nie ma racji bytu - obsluguje 1 lot krajowy i jeden > zagraniczny. To żenada, po prawie 3 latach istnienia? Trzech, hehe. Get your facts straight, citizen. > Juz 2x w historii otwierano lotniskow Bydgoszczy i dwa razy po roku-dwóch z > racji braku chetnych zamykano je I jak zwykle nieprawda, obywatelu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 01.02.07, 09:53 ka_zet napisał: > "Port Lotniczy Bydgoszcz SA powstał w wyniku przekształcenia Bydgoskiej > Korporacji Lotniczej Sp. z o.o. w dniu 17 maja 1995 roku. Członkami > założycielami byli: Miasto Bydgoszcz, Skarb Państwa (obecnie: Województwo > Kujawsko – Pomorskie z siedzibą w Toruniu... W linku ktory przytaczasz pisze jak byk, ze ZAŁOZYCIELAMI PLB SĄ...Województwo Kujawsko – Pomorskie z siedzibą w Toruniu... > > Juz 2x w historii otwierano lotniskow Bydgoszczy i dwa razy po roku-dwóch > > z racji braku chetnych zamykano je > > I jak zwykle nieprawda, obywatelu. Chciałbys, ale to niestety prawda. Tu Jaroslaw Kasznia, bydgoski dziennikarz Expressu pisze, ze stalo sie tak w 1930 i 1965, a teraz (2004) to juz trzecia proba uruchomienia: www.torun-bydgoszcz.pl/duze/121104_11_08nowo_lotnisko.jpg Oczekuję przeprosin za słowo "nieprawda" oraz "jak zwykle". Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 01.02.07, 10:04 jaca515 napisał: > ka_zet napisał: > > "Port Lotniczy Bydgoszcz SA powstał w wyniku przekształcenia Bydgoskiej > > Korporacji Lotniczej Sp. z o.o. w dniu 17 maja 1995 roku. Członkami > > założycielami byli: Miasto Bydgoszcz, Skarb Państwa (obecnie: Województwo > > Kujawsko – Pomorskie z siedzibą w Toruniu... > > W linku ktory przytaczasz pisze jak byk, ze ZAŁOZYCIELAMI PLB SĄ...Województwo > Kujawsko – Pomorskie z siedzibą w Toruniu... *opad rąk* Weźcie w końcu idźcie na kurs czytania ze zrozumieniem. Jakie województwo kuj-pom w 1995? Wtedy był Skarb Państwa! I _udowodnij_ mi > Juz 2x w historii otwierano lotniskow Bydgoszczy i dwa razy po roku > -dwóch > > > z racji braku chetnych zamykano je > > > > I jak zwykle nieprawda, obywatelu. > > Chciałbys, ale to niestety prawda. Tu Jaroslaw Kasznia, bydgoski dziennikarz > Expressu pisze Ale to żadna nowość że dziennikarze są niedouczeni. I ani bydgoski, ani Expressu, tylko tej nieszczęsnej spółki która wydaje , ze stalo sie tak w 1930 i 1965, a teraz (2004) to juz trzecia > proba uruchomienia: > www.torun-bydgoszcz.pl/duze/121104_11_08nowo_lotnisko.jpg > Oczekuję przeprosin za słowo "nieprawda" oraz "jak zwykle". Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: PLB powstał m.in dzieki pięniądzom torunian 01.02.07, 10:08 jaca515 napisał: > > "Port Lotniczy Bydgoszcz SA powstał w wyniku przekształcenia Bydgos kiej > > Korporacji Lotniczej Sp. z o.o. w dniu 17 maja 1995 roku. Członkami > założycielami byli: Miasto Bydgoszcz, Skarb Państwa (obecnie: Wojew ództwo > > Kujawsko – Pomorskie z siedzibą w Toruniu... > > > W linku ktory przytaczasz pisze jak byk, ze ZAŁOZYCIELAMI PLB SĄ...Województwo > Kujawsko – Pomorskie z siedzibą w Toruniu... *opad rąk* Weźcie w końcu idźcie na kurs czytania ze zrozumieniem. Jakie województwo kuj-pom w 1995? Wtedy był Skarb Państwa! I _udowodnij_ mi że samorząd województwa po 1998 kupił jakiekolwiek udziały. > Juz 2x w historii otwierano lotniskow Bydgoszczy i dwa razy po roku > -dwóch > > > z racji braku chetnych zamykano je > > > > I jak zwykle nieprawda, obywatelu. > > Chciałbys, ale to niestety prawda. Tu > Jaroslaw Kasznia, bydgoski dziennikarz > Expressu pisze > Ale to żadna nowość że dziennikarze są niedouczeni. I ani bydgoski, ani Expressu, tylko tej nieszczęsnej spółki która wydaje i Express i Nowości (co ani jednej z tych gazet nie wyszło na dobre). > , ze stalo sie tak w 1930 i 1965, a teraz (2004) to juz trzecia > > proba uruchomienia: Podsumowaniem tego niedouczenia może być traktowanie 2004 jako daty ostatniego otwarcia lotniska. ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
staszeek1 Re: Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 01.02.07, 16:34 Trudno nie zauwazyc spamerze ze te argumenty wysuwasz juz 20 raz pod roznym nikiem. Jak myslisz czy ukraincy beda wozic do siebie podpaski i bandaze samolotem?? Odpowiedz Link Zgłoś
jokerprim Re: Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 01.02.07, 16:35 A moze menadzerowie tak wielkiej firmy beda latac samolotami? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 01.02.07, 16:42 delecta_sj napisała: > jezus, kazet, 100 razy pytasz o to samo. cytuje. Odpowiedzi na moje pytania w tym spamie nie ma, obywatelu. Jeszcze raz: w jaki sposób samorząd województwa utrzymuje PLB? Odpowiedz Link Zgłoś
staszeek1 Re: Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 01.02.07, 23:02 A ilu jest tych menadzerow?? A jesli beda chcieli poleciec np do Bukaresztu to tez dadza rade z Bydgoszczy czy z Torunia??? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Cale wojewodztwo ma budowac ... 02.02.07, 16:02 Oczywiscie, ze cale wojewodztwo musi wsystko budwoac i dawac Bydgoszczy! Przciez Bydgoszcz to metropolia i wszystko sie jej tylko nalezy. Tak bylo od 1945 rokui tak pownno byc zawsze! A niech kto sie tylko wychyli to dostanie od bydgopszczan pala w leb! Odpowiedz Link Zgłoś
wilman Re: Cale wojewodztwo ma budowac ... 02.02.07, 16:05 wet3 napisał: > cale wojewodztwo musi wsystko budwoac i dawac Bydgoszczy! Przciez > Bydgoszcz to metropolia i wszystko sie jej tylko nalezy. Tak bylo od 1945 roku wejdź na www.torun-bydgoszcz.pl masz znacznie wiecej przykladow tego. Bydgoszczanie (niektorzy) jej nie lubia bo ukazuje fakty wywózek instytucji. Ale tym bardziej warto. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Cale wojewodztwo ma budowac ... 02.02.07, 17:06 wilman naspamował po raz kolejny: > wejdź na www.torun-bydgoszcz.pl > masz znacznie wiecej przykladow tego. > Bydgoszczanie (niektorzy) jej nie lubia ...ponieważ jest to stek ordynarnych kłamstw, bredni, konfabulacji i przeinaczeń okraszony sowicie ekstremalnie stronniczym komentarzem. Goebbels byłby dumny. Obywatel legion wprost uwielbia stosować przeklejki stamtąd, najczęściej poprzedzone kłamliwym "znalazłem coś takiego" Dowodów czarno na białym można szukać w archiwum for, jest do upojenia. Oczywiście każde wytknięcie kłamstwa jest zasypane histerycznym "kłamiesz, jątrzysz, judzisz, odpowiadasz za gradobicie i koklusz, zaprzeczasz wywózkom, bla bla bla", oczywiście bez podawania kontrźródeł. Albo, alternatywnie, zbywane milczeniem. Ze stroną wiąże się też afera z ordynarnie przerobionymi na denne dowcipaski na temat Bydgoszczy rysunkami Mleczki. Oczywiście nikt nie miał na tyle odwagi cywilnej żeby się pod tym internetowym paszkwilem podpisać, ale w świetle powyższych informacji jakoś mnie to nie dziwi. Ogólnie wartość poznawcza jest mniej więcej taka jak strony www.danzigfreestate.org/ Może służyć za studium psychiki autorów, nic więcej. Gdyby tam napisano że o godzinie 12:00 w dniu 1 marca 2007 będzie jasno, trzeba by to zweryfikować w kilku źródłach :-> Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: wilman 02.02.07, 18:42 wilman napisał: > wejdź na www.torun-bydgoszcz.pl > masz znacznie wiecej przykladow tego. > Bydgoszczanie (niektorzy) jej nie lubia bo ukazuje fakty wywózek instytucji. > Ale tym bardziej warto. Jestem starym dziadem i wywozke urzedow doskonale pamietam. Mialo u nas pozozstac PIEC urzedow wojewodzkich. Nie pozostalo nic. To byla grabiez w bialy dzien. Szczytem lokalnego szowinizmu bylo zlikwidowanie rozglosni torunskiej - najnowoczesniejszej w kraju obok rozglosni warszawskiej i przekazanie jej do Bialegostoku po wybudowaniu radiostacji w Bydgoszczy! Bydgoszczanie jednak bardzo nie lubia sluchac prawdy. Zwalaja wszystko na komunizm i na bydgoski oddzial PPR w ktorym przeciez byli bydgoszczanie. Poza tym oskarzaja nas o klamstwo i pyche, podobnie jak Zydzi oskarzaja swoich ktytykow piszacych o nich prawde o antysemityzm. Szowinizm ma rozne oblicza. Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: wilman 02.02.07, 18:45 > Jestem starym dziadem i wywozke urzedow doskonale pamietam. A moze to skleroza? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: wilman 02.02.07, 19:28 wet3 napisał: > Jestem starym dziadem i wywozke urzedow doskonale pamietam. Jeżeli pamiętasz doskonale to bucówa uprawiana na wzmiankowanej stronie powinna cię irytować. > Szczytem lokalnego szowinizmu bylo zlikwidowanie rozglosni torunskiej - > najnowoczesniejszej w kraju obok rozglosni warszawskiej i przekazanie jej do > Bialegostoku po wybudowaniu radiostacji w Bydgoszczy! Najnowocześniejszej? Po wojnie? To gruzowisko? (ale może ja coś źle kojarzę?) > Bydgoszczanie jednak > bardzo nie lubia sluchac prawdy. Prawda, nawet nieprzyjemna, może być. Bezczelne kłamstwa - nie. Konfabulacje też nie. Nikt nie będzie przecież twierdził że przenosiny siedziby województwa to było coś pozytywnego dla Torunia (chociaż JAKIEŚ pozytywy tego zjawiska da się znaleźć) czy negatywnego dla Bydgoszczy (chociaż da się znaleźć negatywy). > Zwalaja wszystko na komunizm i na bydgoski > oddzial PPR w ktorym przeciez byli bydgoszczanie. Wierchuszka była jednakowoż z desantu (bo i skąd miała być). Poza tym ma to dzisiaj tyle znaczenia co przedwojenne niesnaski sportowe. > Poza tym oskarzaja nas o > klamstwo i pyche "Was" nie, b-t.pl, wilmana, babbika, mavellisa i innych takich i owszem, zresztą dowody na to że kłamią są po tym forum rozsiane szeroko. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: thornholm i ka_zet 02.02.07, 21:09 Ot, prawdziwe oblicze bydgoskich antagonistow. Nie majac odpowiedzi pisza o sklerozie. To gruzowisko dzialalo jednak zupelnie przyzwoicie do wybudowania bydgoskiej radiostacji, a przed wojna Torun byl o wiele grzeczniejszy od waszego Poznania i pozwolil otworzyc w Bydgoszczy studio terenowe. Za to Bydgoszcz zrewanzowala sie po wojnie likwidacja radiostacji torunskiej - bo przeciez nadmuchana metropolia musi posiadac wlasna radiostacje, a w Toruniu trzeba wszystko pozamykac lub zlikwidowac! Nie pitolcie glupich kawalkow! Jakie znowu klamstwa?! Przeciez wywozka urzedow jest historycznie udokumentowana. A moze powiecie mi z czego to spadliscie na glowe? Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: thornholm i ka_zet 02.02.07, 22:05 >mi z czego to spadliscie na glowe? Nastepny nawalony przyglup. :) Nie pitol i tyle nie pij. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: thornholm 02.02.07, 23:59 thornholm napisał: > >mi z czego to spadliscie na glowe? > > Nastepny nawalony przyglup. :) Nie pitol i tyle nie pij. :) Oto macie klasyczny przyklad typowej reakcji bydgoszczan w przypadkach gdy nie sa w stanie zanegowac prawdy historycznej o wywozce urzedow z Torunia. To jest bydgoska "normalka"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
thornholm Re: thornholm 03.02.07, 01:22 > Oto macie klasyczny przyklad typowej reakcji bydgoszczan Przestan pic!! > sa w stanie zanegowac prawdy historycznej o wywozce urzedow z Torunia. O jakiej prawdzie historycznej pitolisz? > To jest bydgoska "normalka"!!! Ot, i caly torunianin. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: thornholm i ka_zet 03.02.07, 03:09 wet3 napisał: > To gruzowisko dzialalo jednak zupelnie przyzwoicie do wybudowania bydgoskiej > radiostacji, a przed wojna Torun byl o wiele grzeczniejszy od waszego Poznania > i pozwolil otworzyc w Bydgoszczy studio terenowe. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=24845661&a=24854654 a_weirdo się o radiu wypowiadał. Wygłosił nieprawdę? > Jakie znowu > klamstwa?! No nie osłabiaj, stek bzdur zaczynając od "bydgoszczanin, Stanisław Szwalbe". Jeżeli nie przyjmujesz tego do wiadomości, to patriotyzm lokalny przysłania ci fakty. Mogę zacząć nowy wątek w którym dam linki do swoich postów bo nie będę pisać po raz enty tego samego. > Przeciez wywozka urzedow jest historycznie udokumentowana. Ale nikt jej nie neguje! Natomiast owszem, ja (i nie tylko ja) będę protestować przeciwko utożsamianiu hołoty z PPR z Bydgoszczą. > A moze > powiecie mi z czego to spadliscie na glowe? A może powiesz mi z czego spadł na głowę autor takich perełek jak "w Bydgoszczy sztucznie wywołana migracja przewyższała nawet przyrost naturalny!"? Migracja taka była typowa dla postępującej w PRL urbanizacji i dotyczyła wszystkich miast od Warszawy po Bielsko-Białą, również Torunia, ale w Bydgoszczy była "sztucznie wywołana", niezłe. Nie to żeby bydgoszczanie też nie potrafili zapędzić się i generować informacji faktopodobnych w stylu "przeniesienie stolicy woj. pomorskiego do Bydgoszczy było ustalone już przed wojną", bo jak najbardziej potrafią. Tyle tylko że żaden z nich nie posunął się do wyprodukowania tak skoncentrowanego streku bzdur jak b-t.pl ani do astroturfingu pod wieloma nickami na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: thornholm i ka_zet 03.02.07, 17:07 Istnieje cos takiego jak rzeczywistosc, ktora jest NOTOWANA w historii. Prezentujecie bardzo debilna postawe: jesli fakty sa przeciw nam, to tym gorzej dla faktow! Stuknijcie sie porzadnie w wasze dekle i zacznijcie myslec! Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: thornholm i ka_zet 03.02.07, 18:07 Debilną postawę to prezentujcie wy na forum. Troll i spamer to wasz rodzimy produkt w dodatku bredzący tak jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tiss 03.02.07, 20:29 tlss napisała: > Debilną postawę to prezentujcie wy na forum. Troll i spamer to wasz rodzimy > produkt w dodatku bredzący tak jak ty. Jeszcze jedna bydgoska trollowna sie odezwala. Jak fakty sa przeciwko waszym bredniom - to tym gorzej dla faktow! Siadlabys na cztery litery i najpierw zapoznala sie z tematyka, zamiast osmieszac sie przez pisanie glupstw! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: thornholm i ka_zet 03.02.07, 21:47 wet3 napisał: > Prezentujecie bardzo debilna postawe: jesli fakty sa przeciw nam, to tym gorzej > > dla faktow! Stuknijcie sie porzadnie w wasze dekle i zacznijcie myslec! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=341&w=56687484 Proszę bardzo, oto są twoje "fakty" a raczej wierzchołek góry lodowej. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: thornholm i ka_zet 05.02.07, 21:06 To jest temat dotyczacy lotniska i jego sie trzymajmy. Wywozki jak i TVB maja juz dziesiatki innych swoich watkow... Lotniskow Bydgoszczy bylo dwa razy zamykana, zgadza sie, ale jakos nikt nie chcial nawet uruchamiac w Toruniu lotniska. Uzywacie za argument zamykanie lotniska w Bydg. Ale to w Bydgoszczy przed wojna wybudowano lotnisko i to z Bydgoszczy przed wojna byly loty do Warszawy, a z Torunia nie. To chyba swiadczy o tym, ze widziano potrzebe tworzenia lotniska w Bydgoszczy, a w Toruniu (ktory podobno przed wojna to byla stolica calego pomorza pod kazdym wzgledem) takiej potrzeby nie widziano. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: paig 08.02.07, 15:25 paig napisał: > To jest temat dotyczacy lotniska i jego sie trzymajmy. Wywozki jak i TVB maja > juz dziesiatki innych swoich watkow... Lotniskow Bydgoszczy bylo dwa razy > zamykana, zgadza sie, ale jakos nikt nie chcial nawet uruchamiac w Toruniu > lotniska. Uzywacie za argument zamykanie lotniska w Bydg. Ale to w Bydgoszczy > przed wojna wybudowano lotnisko i to z Bydgoszczy przed wojna byly loty do > Warszawy, a z Torunia nie. To chyba swiadczy o tym, ze widziano potrzebe > tworzenia lotniska w Bydgoszczy, a w Toruniu (ktory podobno przed wojna to byla > > stolica calego pomorza pod kazdym wzgledem) takiej potrzeby nie widziano. Co to duzo hagac! Kazda liszka swoj ogon chwali. Badzmy jednak realistami i powiedzmy sobie prawde. Lotnisko w Bydgoszczy nie zdalo egzaminu, bo bylo otwierane i zamykane pare razy. Nie ma po prostu chetnych do latania. Dlaczego wiec cale wojewodztwo ma na sile popierac cos czego popierac sie nie powinno??? Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: paig 08.02.07, 21:44 Nie porownuj sytuacji z przed wojny z dzisiejsza... Na razie lotnisko sie rozwija. Dajmu mu pare lat.. Jezeli w Bydgoszczy nie sie nie sprawdzi, to w zadnym miescie u nas w wojewodztwie sie nie sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: paig 09.02.07, 15:40 paig napisał: > Nie porownuj sytuacji z przed wojny z dzisiejsza... Na razie lotnisko sie > rozwija. Dajmu mu pare lat.. Jezeli w Bydgoszczy nie sie nie sprawdzi, to w > zadnym miescie u nas w wojewodztwie sie nie sprawdzi. Chyba jest ewidentne, ze Bydgoszcz sie nie sprawdzila. Zgadzam sie z toba, ze zadne miasto moze sie w naszym regionie nie sprawdzic. U nas powinny byc male lotniska turystyczne, a lotnisko miedzynarodowe ma zbyt duza komkurencje ze strony Gdanska i Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: paig 09.02.07, 15:59 wet3 napisał: > Chyba jest ewidentne, ze Bydgoszcz sie nie sprawdzila. Chyba nie jest, zważywszy warunki poprzednich zamknięć (bynajmniej "brak pasażerów" to nie był). Ale wcale nie jest powiedziane że to lotnisko jest skazane na sukces. I co z tymi "faktami" ze strony b-t.pl? Tyle się naprodukowałem, a poza bredzeniem na mój temat obywatela legion żadnego odzewu w tamtym wątku... Odpowiedz Link Zgłoś