Gość: meg IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.01, 03:54 o ile wiem Maryla Rodowicz jest z Włocławka - kto jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kozak Re: znani mieszkańcy - oprócz Gołoty IP: *.jasna.tarnow.pl 02.07.01, 18:40 Pomyłka bo Maryla Rodowicz jest z Zielonej Góry Odpowiedz Link Zgłoś
magn Re: znani mieszkańcy - oprócz Gołoty 03.07.01, 01:13 Sorry, ze znowu ja. Rodowicz tak polowicznie; urodzila sie CHYBA w Zielonej Gorze ale tu chodzila do szkoly i o ile wiem, nadal mieszka jej matka. Poza tym takie nazwiska przychodza mi do glowy: Stanislaw Skarzynski, facet, ktory pierwszy przelecial nad Atlantykiem. Z bardziej wspolczesnych ale niemal zapomnianych (i dobrze), niejaki Stefan Olszowski, jeden z najbardziej twardoglowych komunistow, ktory w koncu wyjechal do znienawidzonych kapitalistow w USA, z podobnej opcji politycznej: Danuta Waniek :( O, znow zapomnialam o Marchlewskim Takze niejaki Jerzy Kropiwnicki, dosc niedawny minister oraz najbardziej znana ostatnio pielegniarka, Bozena Banachowicz. Z emigrantow - polsko-zydowsko-niemiecki Marcel Reich-Ranicki, najbardziej znany i powazany krytyk literacki za Odra a takze szwajcarski laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny z lat 50-tych, Tadeusz Reichstein. Artysci - bardziej znani za granica niz we Wloclawku, malarz Zbigniew Stec i genialny rzezbiarz i kloszard zarazem, Stanislaw Zagajewski. Profesor medycyny i muzyk, podobno przyszly tesc Carrerasa, Jerzy Woy-Woyciechowski. Na koniec najbardziej znane nazwiska, bo to popkultura - Jerzy Engel, ten od pilki, ze sportowcow jeszcze Aneta Szczepanska, srebrna medalistka olimpijska w judo; Waldek Zlotopolski - sorry, Andrzej Nejman i Edyta Olszowka. Znam tez osobiscie trzech (publikujacych!) poetow... A, i jakas pisarka z tych siostr-skandalistek na B, jedna publikuje w "Twoim Stylu" ale nie jestem pewna, ale chyba tak. Tylko dlaczego tylko jedna skoro to siostry? A, Bojarska. A moze obie stad? Caly czas ktos mi sie przypomina, pamietacie trzydziestolatkowie taki program TV z ponurych lat 80 "Jarmark", w ktorym po raz pierwszy chyba pojawily sie teledyski? Jednym z prowadzacych byl niejaki Krzysztof Szewczyk, podobno tez z W., taka przynajmniej byla plotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: znani mieszkańcy - oprócz Gołoty IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 03:03 jestem pełna podziwu - co do Rodowicz, to wiedziałam, że moja babcia pracowała z jej matką w PSS-ie a ten biskup Michał Kozal(?)- ostatnio conajmniej beatyfikowany był z Włocławka, czy chwilowo "urzędował" przed wojną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stone Re: znani mieszkańcy - oprócz Gołoty IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 02:15 Ciekawy wykład. Co do trenera Engela to mieszkał na ul.20 stycznia. Chodził do SP10, a w LMK z moim staruszkiem grali razem w siatkówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
magn Re: znani mieszkańcy - oprócz Gołoty 26.07.01, 22:36 Meg, o ile mi wiadomo, to tylko urzedowal, podobnie jak Wyszynski, ktory opiekowal sie we Wloclawku bezrobotnymi. Ale sprawdze przy okazji. Nikt nie slyszal o innych znanych wloclawianach czy na tych nazwiskach lista sie konczy? Moze ktos z Was jest lub bedzie "celebrity"? :-) Odpowiedz Link Zgłoś