Dodaj do ulubionych

X Festiwal Teatrow Lalek

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 11:57
Co sadzicie o festiwalu?
Obserwuj wątek
    • Gość: jaszczurka Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: 195.205.214.* 03.10.03, 15:42
      Festiwal jest super, tak jak super jest nowy dyrektor Baja Zbyszek Lisowwski,
      nie powiem przystojny z niego facet i ma dużo mądrości twórczej w głowie. To on
      wystawił na scenie Baja Cyrk Dekamerona. No niech się odezwie ktoś komu ta
      sztuka się nie podobała. Piotrowi Tomaszukowi tez nic nie brakuje - dobrze, że
      tacy artysci są w Toruniu. Festiwal Teatrów Lalek bardzo mi się podobał. Oby
      więcej takich imprez w Toruniu.
      • Gość: Artur Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 03:46
        Wielkie brawa dla Teatru Pleciuga ze Szczecina.
        Aaaaa ktoś przesadza z nowym Dyrektorem ale ja jestem facet wiec może się nie
        znam
        • Gość: vesna Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.torun.mm.pl 04.10.03, 13:10
          1. Festiwal w porządku, choć parę przedstawień było kiepskich
          (np. "Kartoteka", czy "Hamlet").
          2. Nowy dyrektor odpowiadał za końcową organizację festiwalu, ale
          przedstawienia wybrano za poprzedniego dyrektora.
          3. Cały festiwal raczej na plus. Tylko przykro i żenująco się robiło jak na
          rozdaniu nagród 80% nagrodzonych nie było, bo już pojechali do domu.
          4. Czekam na przyszły rok - i spodziewam się jeszcze więcej :)
          • Gość: waw Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 02:37
            Spektakl ktory Tobie sie nie podobal "Kartoteka" zostal zaproszony przez
            nowego Dyrektora ale to tylko szczegol. Bardziej popadam w zdumienie
            nad brakiem reklamy przy koncercie Stanislawa Soyki. Plakaty i afisze
            Festiwalu jak widac nie zalatwily sprawy. Dobre pomysly wymagaja dobrej
            realizacji.
          • Gość: waw Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 02:41
            zgadzam sie z punktem 3 i 4. Tez czekam na przyszly rok. Dla mnie to jest
            istotny Festiwal.
          • Gość: superme Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 18:50
            Ad 2.
            Oczywista nieprawda. Wszystkie spektakle wybrała powołana na początku maja
            komisja kwalifikacyjna, w której zasiadali m.in. Pan Słociński, pan Wicza-
            Pokojski, Pan Rochowiak.
            Ze spektakli zaproszonych przez Sieńkę zostały tylko Hamlet i Cinelli. Inne
            jego propozycje nie uzyskała akceptacji komisji i zostały zweryfikowane. Nie
            zmienia to jednek faktu że Dyrektor Lisowski nie miał dużego wpływu na
            repertuar festiwalu.
            pzdr
            • Gość: waw Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 00:20
              Nie będę się spierać ale myślę, że źródło mam dobre... Słyszałem też pochlebne
              głosy o Kartotece. Nie ma co się denerwować to był dobry festiwal. I dobrze
              życzę nowemu dyrektorowi.
    • Gość: x Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 19:41
      Nie obrzydza ludzi kulturalnych, ze Tomaszuk wybral (w najwiekszej czesci)
      Lisewskiego, za co teraz tu wystawia, bedzie rezyserowal etc. Co zostawil w
      Wierszalinie latwo sie dowiedziec, jak zakonczyl w Bielsku-Bialej takze. Wiecej
      uniaru.
      • Gość: waw Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 00:34
        Tak to może wyglądać i może warto przyglądać się nowemu Dyrektorowi? Jednak
        problem w tym, że Tomaszuk jest znaczącym reżyserem, którego teraz mógł
        pozyskać Toruń. Dyrektor Czesław Sieńko odszedł po konflikcie z zespołem jednak
        jeszcze ten zespół postawi mu pomnik. Pamiętam Baj przed Sieńką i widzę co ten
        Dyrektor zrobił dla tego Teatru. Jeszcze jedna obawa: Baj Pomorski jest
        Teatrem, którego zespół odwołał już dwóch Dyrektorów. Czy to już będzie regułą?
        • Gość: teatroman Re: X Festiwal Teatrow Lalek IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 11:02
          Czas pokaże co nowy dyrektor jest wart. Myślę, ze nie warto negować dokonań
          Sieńki i dobrze się stało,że na koniec festiwalu dyrektor oddał mu należny hołd
          zaznaczając, że to Sieńko stworzył ten festiwal.Warto też wiedzieć - to a
          propos repertuaru - że zwycięski spektakl ""modlitwy..."" był dwukrotnie
          odrzucany przez Sieńkę podczas kompletowania repertuaru na poprzednie edycje...
          Cieszyć może fakt,iż w Baju chyba naprawdę zmieniła się atmosfera i panuje
          jakiś taki twórczy zamęt. Oby jak najdłużej. Pamiętać należy, że takie efekt
          jest wspólnym sukcesem nie tylko aktorów,ale i innych wielbicieli teatru oraz
          mądrych urzędników, którzy dokonali rozważnego wyboru i zorganizowali bardzo
          profesjonalny konkurs, w którym mowy nie było o jakichś cichych układach. Swoją
          drogą, ciekawe, czy gdyby Tomaszuk wcześniej wiedział, że poleci w Bielsku to
          czy stanąłby do konkursu na dyrektora Baja.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka