pawel123130 20.09.14, 12:08 Czy ktoś wie co symbolizują te twarze na ulicach Świecia? I kto za tą ,,pseudo" sztuke zapłacił bo obawiam się że jak zwykle MY podatnicy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr2_pl Re: Ryje 20.09.14, 14:26 Pewnie, że my podatnicy za to zapłaciliśmy, przecież nie miłościwie nam panujący od ćwierć wieku i wysoko opłacany z naszej kaski pan Pogoda, ani jego serdeczny przyjaciel pan Wójcik, przewodniczący Rady Miejskiej złożonej z radnych/bezradnych. Co ta pseudo sztuka ma przedstawiać i co symbolizować? Pojęcia nie mam, ale może ktoś wie... Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 20.09.14, 23:18 piotr2_pl napisał: > Pewnie, że my podatnicy za to zapłaciliśmy, przecież nie miłościwie nam panując > y od ćwierć wieku i wysoko opłacany z naszej kaski pan Pogoda, ani jego serdecz > ny przyjaciel pan Wójcik, przewodniczący Rady Miejskiej złożonej z radnych/bezr > adnych. > Co ta pseudo sztuka ma przedstawiać i co symbolizować? Pojęcia nie mam, ale moż > e ktoś wie... ---pan Pogoda i pan Wójcik sa też podatnikami chciałem zauważyć więc też za to zapłacili!Nie pisz nieprawdy! Co sztuka przedstawia i co symbolizuje dowiedzieć sie mozna np. u autora tych rzezb.W czym problem że jeszcze tego nie zrobiłes skoro cie to tak trapi niemiłosiernie????? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_marry Re: Ryje 20.09.14, 14:28 Z wyprawy na Marsa wróciłeś? Jak tak to sporo cie ominęło, musisz nadrabiać. Tu masz wątek forum.gazeta.pl/forum/w,327,146899465,146899465,kamienne_twarze.html Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 20.09.14, 16:20 Schowajcie mu te dłuta niech już nie zepsuje ani jednego kamienia!! Powinni mu tego zabronić! Odpowiedz Link Zgłoś
victor93 Re: Ryje 20.09.14, 16:26 Dla mnie wygląda to tragicznie , a większość ludzi tego w ogóle nie zauważa. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 20.09.14, 23:20 nn33 napisał(a): > Schowajcie mu te dłuta niech już nie zepsuje ani jednego kamienia!! Powinni mu > tego zabronić! --A kim ty jesteś aby komukolwiek czegoś zabraniać??????!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 21.09.14, 14:44 A kim ty jesteś żeby mi zabraniać krytyki ryju głupi!!!!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 21.09.14, 15:10 Nie zabraniem ci krytyki,broń Boże tylko powiedz w którym miejscu twojej wczesniejszej wypowiedzi zawarta jest krytyka?Pozwól że zacytuję: "Schowajcie mu te dłuta niech już nie zepsuje ani jednego kamienia!! Powinni mu tego zabronić!" Prosze,wskaż mi tu jakąs konstruktywną krytykę tych rzezb! W tym zdaniu zawarta jest tylko jedna myśl,ano taka że "zabraniasz" artyscie rzezbić wg.jego wizji i uznania.Więc spytałem cię kim jesteś że masz takie prawo mu tego zabraniać.Wiesz co mi odpisałes?Otóż to: "A kim ty jesteś żeby mi zabraniać krytyki ryju głupi!!!!!!!" A więc: ani nie zawarłes jakiejkolwiek krytyki podpartej jakimkolwiek argumentem,na dodatek "naskoczyłeś" na mnie bez powodu.A tylko chcemy się dowiedzieć dlaczego jesteś przeciwny.Nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel123130 Re: Ryje 21.09.14, 15:29 mi osobiście te twarze się nie podobają. Taką sztukę ludzie tworzyli na początku cywilizacji w jaskiniach no ale jeśli władze miasta chcę promować Świecie jako osadę homoerectus to widać jak jesteśmy oceniani oczami Władz Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 21.09.14, 16:17 masz święte prawo do tego aby uważać że rzezby te ci sie nie podobają..Tak nawiasem mówiąc to na początku cywilizacji,w jaskiniach to ludziska bardziej malowali na ścianach niz rzezbili....ale niech ci bedzie:-).. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 21.09.14, 17:09 Cały czas pisałem co mi się nie podobało w tych ,, ryjach " żeby nie napisać twarzach , tylko ty jakąś sklerozę masz .Cofnij się do dyskusji o kamiennych twarzach.A wizje to ten gość ma ale pewnie po skrętach i pytam się kto go artystą nazwał? Skończył jakąś akademie czy samozwaniec? Z resztą nawet po szkołach nie każdy artystą jest , a ten nie jest i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
jawanda Re: Ryje 21.09.14, 23:56 Przyczepiliście się do człowieka,a on tylko uczciwie zarabia na życie.Na siłę nie "wjechał"z tymi rzeźbami. Zaproponował usługę,wykonał i wziął za swoją pracę pieniądze. Nie znam się na rzeźbieniu,ale podejrzewam,że takie dłubanie w kamieniu do łatwych nie należy,więc człowiek się nieźle napracował. Podejrzewam,że większości z krytykujących nie chodzi o te kamienne twarze,ale o pieniądze,które dostał twórca. Zła to przywara zawiść i zazdrość,od tego tylko wątroba się psuje. Osobiście do tych kamieni mam obojętny stosunek,mam tylko wrażenie,żę tak trochę na odchrzan je umieścili,jakby napaćkali tu i ówdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 21.09.14, 23:57 no jeśli to jest konstruktywna krytyka to.....po prostu wow.. Cały czas jednak nie ustosunkowałeś się do pytania:kim jesteś że zabraniasz twórcy rzeźbić wg.jego wizji i pomysłu?? Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 22.09.14, 12:44 Bo widzicie , troszkę odeszliśmy od tematu a bynajmniej ja , tak na prawdę przecież nie chodziło mi o krytykę pana , który to rzeźbi tylko o krytykę samych jego rzeźb. I zdaję sobie sprawę , że nie jest łatwo obrabiać kamień , jednakże jeśli się coś tworzy to naturalne jest , że ludzie to będą oceniać i nie tylko same prace lecz też wykonawcę. I dla tego jeszcze raz napiszę , że mi te jego prace nie podobają się ani trochę i uważam iż ten pan nie potrafi nic innego wyrzeźbić , wszystkie te twarze to klony za bardzo do siebie podobne , nauczył się coś tam według jednego szablonu i lini masówkę . A chwalić go tylko za to , że trudno się kamień obrabia? Wybaczcie nie będę , równie ciężko ma kamieniarz , który pomniki na cmentarze wyrabia. Pochwalić to mogę go tylko za przedsiębiorczość , w końcu zarobił nie? Ale większe pretensje to mam do naszych władz , że pieniądze na to wydała. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Ryje 22.09.14, 15:14 Każdy artysta musi liczyć się z krytyką i z tym, ze psy na nim będą "wieszać". To normalne i nie ma nad czy wydziwiać :) Mnie zastanawia co innego. Artysta zaproponował mikroskopijne rzeźby twarzy z kamienia polnego montowane wysoko na kamienicach. Wszystko fajnie, ale chyba musiał sobie zdawać sprawę, że tego dzieła nie będzie widać bez lornetki. To nie jest w porządku. Nasi samorządowcy podchwycili pomysł, też nie zdając sobie sprawy z owych mikroskopijnych rozmiarów, a to już jest niekompetencja. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 22.09.14, 18:56 Po prostu taki miał zamysł i charakter całego przedsięwziecia.Niektóre są malutkie niektóre większe.Nic nam i nikomu do jego wizji.Twarze na kamienicach to nie wszystko.Są jeszcze dosyć duże przy wejściu do OKSiR od ulicy Wojska Polskiego i na terenie amfiteatru.O ile się orientuje,są one dość pokaźnych rozmiarów.Sądzę jednak że samorządowcy zostali dokładnie zapoznani z całym tym rzeźbieniem,i podjęli taką a nie inna decyzję.To już się wydarzyło i nic tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 22.09.14, 22:41 No ostatnio chyba ich już przy oksirze nie ma chyba je przenieśli. Durze ale tak samo wyglądają jak te małe albo jeszcze gorzej. Czy ktoś wie czy ten pan co to wyrzeźbił ma na swoim końcie jeszcze inne jakieś prace oprócz tych kamiennych twarzy , i gdzie można je zobaczyć? Może jak zobaczę więcej jego prac to sobie wyrobie jakąś lepszą o nim opinię bo te twarze to raczej mi się nie zaczną podobać Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 23.09.14, 06:20 Tak,otóż instalacja w ruinach zamku krzyżackiego jest jego autorstwa.Po za tym wystrój holu w kinie Wrzos w budynku OKSiR-u jest jego pomysłu..Wykonane wraz z dziećmi i stojące w amfiteatrze postacie zwierząt z papieru to też jego pomysł.Dwa lata temu wraz z dziećmi pobił rekor Guinnesa tworząc najdłuższego "węża" narysowanego kredkami przez tysiące maluchów w ciągu 3 czy 4 tygodni.Od listopada jego prace będzie można "krytykować" w CSW w Toruniu i Gdańsku.No i na koniec-jest pomysłodawcą dużego międzynarodowego projektu-pleneru rzeźbiarsko-malarskiego w Portugali i Francji.W przeszłości wydawnictwo jego wydało kilka broszur,książek,etc.Na stałe współpracuje z pismem Wprost,gdzie już kilkanaście razy zamieszczane były jego grafiki.Ostatnio statuetka jego pomysłu i wykonania została wręczona zwyciężczyni MPO w Świeciu. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 23.09.14, 13:37 Dzięki za info. Ale w tych twarzach najbrzydsze są oczy . Przez co całe są brzydkie , i wygląda na to , że pan Tomasik nie potrafi inaczej tych oczu wyrzeźbić. Ja przynajmniej nie widziałem ani jednej rzeźby z normalnymi oczyma , a myślę , że jak się tyle twarzy wyrzeźbiło to artyście powinno też zależeć na tym aby te twarze się różniły , więc spodziewałem się iż część będzie miała okrągłe oczy , czyli nasze polskie w końcu miały one promować nasze miasto Świecie a nie Mongolię czy Japonię . Stąd moje przypuszczenie , że ten pan po prostu nie potrafi inaczej tego zrobić a co za tym idzie dla mnie artystą nie jest i basta.Picasso malował buhomazy z trójkątów ale ma też prace na których widać , że potrafi malować normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 23.09.14, 15:02 nn33 napisał(a): > Dzięki za info. Ale w tych twarzach najbrzydsze są oczy . Przez co całe są brzy > dkie , i wygląda na to , że pan Tomasik nie potrafi inaczej tych oczu wyrzeźbić ---może potrafi tylko akurat miał taki a nie inny zamysł.. > . Ja przynajmniej nie widziałem ani jednej rzeźby z normalnymi oczyma , a myśl > ę , że jak się tyle twarzy wyrzeźbiło to artyście powinno też zależeć na tym ab > y te twarze się różniły , więc spodziewałem się iż część będzie miała okrągłe o > czy , czyli nasze polskie w końcu miały one promować nasze miasto Świecie a nie > Mongolię czy Japonię ----myślę że najlepiej jest jak sam autor-artysta decyduje o swoim dziele..w przeciwnym wypadku była by to praca zbiorowa.A takową przecież nie jest. . Stąd moje przypuszczenie , że ten pan po prostu nie pot > rafi inaczej tego zrobić a co za tym idzie dla mnie artystą nie jest i basta.P > icasso malował buhomazy z trójkątów ale ma też prace na których widać , że po > trafi malować normalnie. ---To był jego pomysł,jego koncepcja i wykonanie.Widocznie taką a nie inną miał wizję swojego dzieła.Nie można komuś odbierać łatki "artysta" tylko dlatego że dane dzieło komuś się nie podoba.To niesprawiedliwe.Komuś przecież mogą się nie podobać "buhomazy" Picassa i czy wtedy sprawiedliwym bedzie powiedzenie że :"Picasso artystą nie był"? Odpowiedz Link Zgłoś
casandrescu Re: Ryje 23.09.14, 08:18 swiecie24.pl/Pierwsze_twarze_juz_sa,9941.html inhabitat.com/marek-tomasik-creates-a-spectacular-room-installation-from-electronic-waste/ www.instalacja.oksir.eu/ Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 23.09.14, 13:43 Swoją drogą promocja Naszego miasta po przez skośnookie twarze lub wręcz kosmiczne ? Niebywale głupi pomysł. I żeby choć raz nas Mongołowie ze swymi chordami najechali , to można by to jakoś podhaczyć ale tak? Wybaczcie koń by się uśmiał. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 23.09.14, 15:10 Może i głupi.To pojęcie względne.Natomiast zrealizowany od początku do końca.Może warto by zasięgnąć informacji co i kogo przedstawiają te twarze,hm?Myślę że najłatwiej było by u samego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 24.09.14, 07:32 "byle by było".....hm....Nie wydaję mi się że robi to byle by było..zauważ że jednak te twarze,już pomijając czy się podobają czy też nie,to jednak są wyrzezbione dokładnie.Naprawdę dużo pracy i umiejęności trzeba aby uzyskać taki efekt.Gdyby robił to na "byle by było"myślę że nie były by takie "dopieszczone". A płacą dlatego że się wywiązują z umowy.Jedna strona zaproponowała cykl tych rzezb,napisała program,kosztorys i przedstawiła drugiej stronie.Druga strona zaakceptowała usługę i zgodziła się na warunki.Myślisz że doszłoby do transakcji gdyba jedna ze stron zachowywałaby się na zasadzie "byle by było"? Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 24.09.14, 12:48 Ty mi tu nie tłumacz kto komu i za co bo to jest oczywiste , i w ogóle zamknijmy ten temat bo nic nie wnosi , uzgodniliśmy , że mi się nie podobają , innym pewnie tak i tyle . Ja zdania nie zmienię bez względu na to jak bardzo będziecie słodzić wykonawcy. Jak tobie się podobają to dobrze , przynajmniej komuś . I już pisałem ,że nie wystarczy się napracować aby coś miało jakąś wartość . Wartości się nie mierzy ilością wykonanej pracy lecz jakością i to tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 24.09.14, 13:12 No to skoro jest oczywiste to po jakiego ... ciagle o tym debatujecie? No wiem Ze Ci się nie podobają twarze jako twór rzezbiarza,ale czy możesz wyrazić swoją opinię o przedsiewzięciu?Bo mi natomiast cała ta "akcja" się podoba. Ja nie słodzę wykonawcy jeśli już o nim piszę to na wyrazne twoje zyczenie bowiem pytałeś się co ten artysta jeszcze stworzył.Podałem Ci kilka przykładów jego aktywnośći artystycznej. Czy mi sie podobają?Nie jestem zwolennikiem i fascynatem takiego stylu.Mój ulubiony to Grecka rzezba archaiczna.Dlategoż są mi obojetne,natomiast cała ta "akcja"mi się podoba.Zauważ że oddzielam te dwie sprawy! Moim zadaniem jest troszezke inaczej niż piszesz,otóz własnie trzeba sie napracować i to mocno aby coś miało jakąś wartość. Jakość tez ma znaczenie,i ja osobiście sądze że "twarze"zostały wykonane dosyć dokładnie.Jest też więc i jakość.Chyba tego nie można zarzucać artyście,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 24.09.14, 13:22 nn33 napisał(a): > Cały czas pisałem co mi się nie podobało w tych ,, ryjach " żeby nie napisać tw > arzach , --dlaczego piszesz "ryje"?dlaczego "żeby nie napisać twarzy?Skąd ta pogarda? tylko ty jakąś sklerozę masz .Cofnij się do dyskusji o kamiennych twar > zach.A wizje to ten gość ma ale pewnie po skrętach ---nawet gdyby to co z tego?Czy to jest takie dziwne?Połowa wielkich artystów tworzyła na bazie używek róznorakich,nawet Picasso którego tak cenisz.. i pytam się kto go artystą nazwał? --artystą jest z prostego powodu-tworzy. Ale może wkleję ci znaczenie tego słowa. Artysta – osoba tworząca (wykonująca) przedmioty materialne, lub utwory niematerialne mające cechy dzieła sztuki. Artysta – twórca tym różni się od rzemieślnika – odtwórcy, że swoje dzieła tworzy w oparciu o własną koncepcję, nadając im niepowtarzalny charakter. Dzięki temu dzieła znanych artystów rozpoznawane są bez potrzeby oglądania ich sygnatur. Artystą może być każdy, bez względu na stopień profesjonalizmu w uprawianiu sztuki. W zależności od rodzaju uprawianej twórczości, bez względu na to, czy jest ona wykonywana zawodowo czy nie, artysta będzie nosił nazwę związaną ze swoją specjalnością, np.: artysta plastyk, artysta muzyk. Coś tu się nie zgadza?Czegoś nie rozumiesz? Wg.powyższej definiji można smiało stwierdzić że jest artystą Skończył jakąś akademie czy samozwaniec? Z resztą nawet po szkołach nie każdy artystą jest , a ten nie jest i tyle --patrz wyżej,na definicję!!! "a ten nie jest i tyle"---kim jesteś żeby tak łatwo rzucać osąd i klasyfikować? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Ryje 24.09.14, 15:32 No nie... Najwięcej do powiedzenia ma gość, który w Świeciu nie mieszka i tych ryjów nie widział, wnosząc po jego wypowiedziach. Żałosny jesteś kol. nonnel z twoją nienawiścią do ludzi. Wracając do tematu. Te kamienne ryje/łby/twarze są bez sensu i szkoda było wydać na nie 130 tysi. Miały niby zachęcać turystów do zwiedzania Świecia, bo takie jedyne, niepowtarzalne. Żadne miasto nie ma takiego dzieła itd... Wszystko byłoby fajnie, gdyby w Świeciu było co zwiedzać, a ryje byłyby fragmentem większej całości promującej Świecie. Niestety, w Świeciu nie ma co zwiedzać ani nie ma spójnej koncepcji promującej miasto. Jakoś dwadzieścia pięć lat rządów pana Pogody i pana Wójcika na to nie starczyło. Nie moja to wina. Przypominam tylko znane fakty. Ledwo wyszliśmy z miana wariatkowa, z racji dużego szpitala psychiatrycznego, to teraz przez bzdurne decyzje nieodpowiedzialnych ludzi możemy zyskać miano miasta kamiennych łbów. Tego się obawiam i dlatego jestem przeciwnikiem tej koncepcji, pomijając całą wątpliwą wartość artystyczną owego dzieła. Szkoda tylko tych 130 tysi które mogły zostać wydane sto razy lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 24.09.14, 18:22 Jak to najwięcej?Wyrażam tylko swoją opinię o całym projekcie "Twarze miasta".Chyba mam do tego prawo,prawda?Czy zaczniemy cenzurować forum gdy pojawią się "niewygodne"posty??? Nienawiścią do ludzi?Doprawdy zdumiewające.... Pan piotr pisze: "Te kamienne ryje/łby/twarze są bez sensu i szkoda było wydawać na nie 130 tysi" Musi się pan zastanowić jak w końcu nazwać dane dzieło.Ryje,łby czy twarze?Przypominam tylko że autor nazwał to "Twarze miasta" i wypadałoby jednak nie zmieniać jego koncepcji. --"są bez sensu"--rozumiem że jest to pana ocena dzieła,tak?W takim razie gratuluję rzetelnej oceny z ust prawdziwego "fachowa".Dobrze by było aby jednak uzasadniał pan swoje poglądy,np.dlaczego to coś jest bez sensu..? --" i szkoda było wydać na nie 130 tysi."--Może wyjaśni nam pan skąd wie o takiej sumie tej ackji.Z jakiego zródła?Z tego co informowały media i biuletyn UM,projekt"Twarze miasta" był z założenia projektem dwuletnim,w którym do zrobienia było ponad 200 rzeźb przez artystę p.Marka Tomasika za wynagrodzenie w kwocie 70 tys. zł.Podał pan kwotę o 50 tys.zł wyższą.Można wiedzieć w jakim celu? --" Miały niby zachęcać turystów do zwiedzania Świecia, bo takie jedyne, niepowtarzalne" No tak,taki był z góry zamierzony cel! 200 mniejszych, abstrakcyjnych twarzy o wielkości od 15 do 40 cm.zdobią kamienice, tworząc ciąg od ul. Wojska Polskiego, poprzez Gimnazjalną i Klasztorną.Kolejne pojawiły się na ul. Sądowej od wjazdu do szpitala psychiatrycznego aż do mostu na Wdzie.Oczywiście że są niepowtarzalne.Widział pan piotr w jakimś polskim mieście takie twarze tworzące swoiste szlaki??Jakie miasto ma takie dzieło?Proszę wskazać. --" Wszystko byłoby fajnie, gdyby w Świeciu było co zwiedzać, a ryje byłyby fragmentem większej całości promującej Świecie." No też właśnie "szlaki" te kierują ciekawego człowieka nad Wdęa tam jest co zaiedzać,Mamy przeież starą Farę i zamek krzyżacki który pod kątem możliwośći zwiedzania rozwinął skrzydła w przeciągu ostatnich 15 lat.Tylko proszę mi nie mówić że to są ni nie warte budowle.Chociażby dlatego nie zgodzę sie z twierdzeniem pana piotra że w Świeciu nie ma co zwiedzać.Właśnie za rządów pana Pogody zamek nasz zmienił się od tego jakim był w latach 80-tych.Czyli ruiną i siedliskiem narkomanów,pijaczkó i wagarującej młodzieży.Nie ma koncepcji promujacej miasto?Nie,myślę że tak zle nie jest.Proszę sie przejść do punktu informacji turystycznej lub do UM i zapoznać się z ofertą. A pro po szpitala psychiatrycznego--ten tez juz należy do zabytków! Jest pan przeciwnikiem tej koncepcji,tak?Wszystko można nawet zrozumieć tylko szkopuł w tym że biadoli pan nad "rozlanym mlekiem"."Twarze miasta" są już obecne.To się stało.Nie można juz tego cofnąć.I jeszcze wątpi pan w "wątpliwą wartość artystyczną owego dzieła"? Może pan stwierdzić że się te twarze panu nie podobają-zgoda,ale żeby od razu wątpić w wartość artystyczną?Rozumiem że jest pan,panie piotrze znanym krytykiem sztuki,który jezdzi po całym świecie i ocenia prace różnych artystów,tak?Gdyby tak było jestem w stanie zaakceptować pana opinię.Problem w tym że dobrze wiemy że tak nie jest. I zostawię to bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl nonnel/kulfon troll na forum 25.09.14, 16:24 nonnel napisał: > Jak to najwięcej?Wyrażam tylko swoją opinię o całym projekcie >"Twarze miasta" ...ble ble ble... Gadała doopa z panem na wieki wieków amen. Żałosny jesteś. Trolluj może gdzie indziej, bo o Świeciu i naszych problemach pojęcia nie masz, a wymądrzać się każdy głupi potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: nonnel/kulfon troll na forum 25.09.14, 20:46 > Gadała doopa z panem na wieki wieków amen. Żałosny jesteś. Trolluj może gdzie > indziej, bo o Świeciu i naszych problemach pojęcia nie masz, a wymądrzać się ka > żdy głupi potrafi. --rozumiem że jest głos w dyskusji tak??Bardzo wiele wnoszący i interesujący. To już z panem "n33" można na jakimś poziomie podyskutować ....a z panem po prostu sie to nie udaje.....dziwne,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: nonnel/kulfon troll na forum 27.09.14, 07:50 No nie. Najwięcej do powiedzenia w sprawach Świecia ma gość, który w Świeciu nie mieszka. Podziwiać tylko tupet i bezczelność trolla należy. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: nonnel/kulfon troll na forum 27.09.14, 16:15 Czy to jest kolejny,wielce interesujący wpis w ramach dyskusji?Jesli tak,to nic nie wnosi a zaśmieca tylko dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
zupa-z-trupa Re: Ryje 25.09.14, 10:01 [i]Szkoda tylko tych 130 tysi które mogły zostać wydane sto razy lepiej... [i] Np. na kilka metrów chodnika z polbruku, który się rozsypie za kilka lat? Chyba nie masz pojęcia o cenach miejskich inwestycji. Każda duperela kosztuje tyle, że te 130 tysięcy za chociaż tak małą cegiełkę w uatrakcyjnienie miasta, to mały pikuś. Moim zdaniem było warto. Jeden tylko koncert gwiazdy, potrafi kosztować miasto blisko połowę tej kwoty. A trwa 1,5-2 godziny, a po kilku dniach jest zapomniany i miastu (jako takiemu), kompletnie nic nie daje. Podejrzewam, że nawet kwiaty w miejskich rabatach (a które żyją tylko kilka miesięcy), kosztują więcej niż ta realizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 25.09.14, 14:58 Do pana Nonnela . Otóż wyraźnie napisałem , że te twarze mi się nie podobają , nie narzucam nikomu mego zdania . Dzięki dyskusji na ten temat wiem , że nie tylko mi się nie podobają ale widzę też , że są ludzie , którym się spodobały , nie rozumiem tego ale to już mój problem . Natomiast pozwolę sobie nie zgodzić się z panem w temacie napracowania się. Otóż napisałeś - ( trzeba sie napracować i to mocno aby coś miało jakąś wartość. ) Oczywiście , że tak ale przecież ja pisałem zupełnie co innego a mianowicie ( nie wystarczy się napracować aby coś miało jakąś wartość . ) Zauważ różnicę trzeba ale czasami nie wystarczy . W sensie ,że sama ciężka praca nie gwarantuje że coś ma wartość taką czy inną . Ja na przykład mógłbym strasznie się napracować nad rzeźbieniem i co? zaraz byłoby to dzieło artystyczne ? no nie bo nie potrafię rzeźbić ale czy to zabrania mi ocenianie innych ? No nie . Krytykujemy wszyscy i wszystkich , choćby naszych piłkarzy , no można też powiedzieć jak potraficie grać lepiej to wchodźcie na boisko i pokarzcie! No właśnie nie wejdziemy tam bo ni w połowie tak grać nie umie większość z nas jak oni choć przegrywają ale nie znaczy to , że nie możemy na nich psioczyć , to samo jest z artystami nie potrafię ni troszkę tak jak pan Tomasik ale nie mam go za artystę i tyle w temacie.. Potraktuj to nonnel jako odpowiedź na twoje pytanie kim jestem aby oceniać i klasyfikować ? Człowiekiem jak ty i ty też oceniasz . Na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 25.09.14, 20:44 nn33 napisał(a): > Do pana Nonnela . Otóż wyraźnie napisałem , że te twarze mi się nie podobają ,nie narzucam nikomu mego zdania ---rozumiem to, potrafię czytać . Dzięki dyskusji na ten temat wiem , że nie tylko mi się nie podobają ale widzę też , że są ludzie , którym się spodobały , nie rozumiem tego ale to już mój problem --no każdy jest inny i inaczej te rzezby odbiera. . Natomiast pozwolę sobie nie zgodzić się z panem w temacie napracowania się. Otóż napisałeś - ( trzeba sie napracować i to mocno aby coś miało jakąś wartość. ) Oczywiście , że tak ale przecież ja pisałem zupełnie co innego a mianowicie ( nie wystarczy się napracować aby coś miało jakąś wartość . ) Zauważ różnicę trzeba ale czasami nie wystarczy . W sensie ,że sama ciężka praca nie gwarantuje że coś ma wartość taką czy inną . Ja na przykład mógłbym strasznie się napracować nad rzeźbieniem i co? zaraz byłoby to dzieło artystyczne ? no nie bo nie potrafię rzeźbić ale czy to zabrania mi ocenianie innych ? No nie . --no zapewne masz rację Krytykujemy wszyscy i wszystkich , choćby naszych piłkarzy , no można też powiedzieć jak potraficie grać lepiej to wchodźcie na boisko i pokarzcie! No właśnie nie wejdziemy tam bo ni w połowie tak grać nie umie większość z nas jak oni choć przegrywają ale nie znaczy to , że nie możemy na nich psioczyć , to samo jest z artystami nie potrafię ni troszkę tak jak pan Tomasik ale nie mam go za artystę i tyle w temacie. --nie,nie...mogą cie sie jego prace nie podobać itd.ale nie możesz podważać tego że nie jest artystą.Podałem juz jakiś czas temu definicję artysty To tak samo gdybyś do tych piłkarzy powiedział że wogóle nie są piłkarzami.nonsens... . Potraktuj to nonnel jako odpowiedź na twoje pytanie kim jestem aby oceniać i klasyfikować ? Człowiekiem jak ty i ty też oceniasz . Na razie. --oceniam-tak owszem ale nie zakazuje nikomu tworzyć,grać cokolwiek.to jest róznica Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 25.09.14, 15:01 A znasz takie powiedzenie ziarnko do ziarnka nazbiera się miarka? Twoim zdaniem nie są to duże pieniądze , czy to znaczy , że małe kwoty można marnotrawić? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Ryje 25.09.14, 16:27 Ech... Świecie jest bogate, to jest co przewalać na głupie pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 25.09.14, 20:49 piotr2_pl napisał: > Ech... Świecie jest bogate, to jest co przewalać na głupie pomysły. --Fakt...jedna z najbogatszych gmin w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 25.09.14, 20:48 nn33 napisał(a): > A znasz takie powiedzenie ziarnko do ziarnka nazbiera się miarka? Twoim zdaniem > nie są to duże pieniądze , czy to znaczy , że małe kwoty można marnotrawić? --tylko zdaniem mym nie zostały one zmarnotrawione.przecież skutki są widoczne,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Ryje 25.09.14, 15:30 zupa-z-trupa napisała: > Szkoda tylko tych 130 tysi które mogły zostać wydane sto razy lepiej... > Np. na kilka metrów chodnika z polbruku, który się rozsypie za kilka >lat? Jeżeli chodnik z polbruku (kostki betonowej) rozsypie się za kilka lat to znaczy, że był źle zbudowany z materiału marnej jakości. Taki jest niestety efekt stosowania kryterium niskiej ceny w przetargach. Widziałem w Niemczech (i nie tylko tam) nie tylko chodniki z kostki betonowej, ale całe ulice z intensywnym ruchem samochodów, które po dwudziestu latach użytkowania jakoś dziwnie nie rozsypują się. Dlaczego w Świeciu tak nie można? zupa-z-trupa napisała: > Chyba > nie masz pojęcia o cenach miejskich inwestycji. Każda duperela kosztuje tyle, > że te 130 tysięcy za chociaż tak małą cegiełkę w uatrakcyjnienie miasta, to mał > y pikuś. Moim zdaniem było warto. Moim zdaniem nie było warto, a atrakcja wątpliwa bo tam, gdzie je zamontowano nie ma co oglądać, te kamienne twarze/łby/ryje tego nie zmienią. Takie jest moje zdanie. Uważam, że te pieniądze można było wydać rozsądniej. Choćby na przykład na oczyszczenie małego blankusza itp... :) PS. Sorki. ale mieszaj do tego koncertów gwiazd, bo to inna bajka :) Odpowiedz Link Zgłoś
zupa-z-trupa Re: Ryje 25.09.14, 19:27 Takie jest moje zdanie. A moje przeciwne. Pozwolisz mi mieć swoje zdanie, czy będziesz prezentował swój wątpliwy gust i braki w edukacji, pod każdą wypowiedzią, która nie trzyma się Twojego toru myślowego? Uważam, że te pieniądze można było wydać rozsądniej. Choćby na przykład na oczyszczenie małego blankusza itp... :) W jakim niby celu? Żeby w kolejnym roku znowu zarosło? Co zmieni oczyszczenie tego „oczka” – urządzi się w nim kąpielisko? Wybacz, ale to jest dopiero przykład marnowania pieniędzy – czyszczenie zbiornika, który do niczego nie służy. :) PS. Sorki. ale mieszaj do tego koncertów gwiazd, bo to inna bajka :) A niby jaka inna? Pieniądze, to pieniądze. Wydane na cokolwiek, dla pewnej grupy osób –zmarnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 25.09.14, 20:51 ..i teraz pan piotr się obrazi i wyzwie od trolla i takie tam,że jesteś głupi,że sie nie znasz i wogóle co ty robisz na forum....to tylko kwestia czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 27.09.14, 16:22 Każdy kto ma jakikolwiek pomysł na cos ciekawego i uważa że jest dobry ma szansę w tym o to programie: www.oksir.eu/a8167.projekt_zyj_kultura Naprzód panie piotrze!Może pan spróbuje,hm?? Odpowiedz Link Zgłoś
chibi.pies2 Re: Ryje 27.09.14, 19:36 No tego już za dużo.Kretyn porównuje miejsce gdzie bardzo wiele osób spędza wolny czas z kretyńskimi powykrzywianymi mordami które straszą.Jeśli nie rozumiesz debilu że miejsc rekreacji w Świeciu jest bardzo mało a te co są zdewastowane,zniszczone lub jak określiłeś zarośnięte to polecam się leczyć na głowę.Idiota się pyta "W jakim niby celu? Żeby w kolejnym roku znowu zarosło? " no to już trzeba być matołem żeby nie zrozumieć że na twoje mordy patrzą ludzie nie z ciekawością a odrazą a cały rok mieszkańcy korzystają z dobrodziejstwa jakim jest to oczko wodne(chłód i piękno natury z ptactwem wodnym )Widać w dzieciństwie mama ani babcia nie pozwalały ci karmić kaczek,ryb czy łabędzi i dlatego jesteś takim popaprańcem jakim jesteś.Zamknij już się bo Tobie trzeba by jak Mytnickowi załatwić dożywotni zakaz zbliżania się do komputera żeby nie drażnił innych. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 27.09.14, 19:58 chibi.pies2 napisała: > No tego już za dużo.Kretyn porównuje miejsce gdzie bardzo wiele osób spędza wol > ny czas z kretyńskimi powykrzywianymi mordami które straszą. --kogo straszą?boisz się ich?masz trochę problem w takim razie.. Jeśli nie rozumiesz > debilu że miejsc rekreacji w Świeciu jest bardzo mało a te co są zdewastowane, > zniszczone lub jak określiłeś zarośnięte to polecam się leczyć na głowę ---taa i zniszczyły się oraz zdewastowały samoczynnie...!!! .Idiota > się pyta "W jakim niby celu? Żeby w kolejnym roku znowu zarosło? " no to już t > rzeba być matołem żeby nie zrozumieć że na twoje mordy patrzą ludzie nie z ciek > awością a odrazą ---niektórzy patrzą z zaciekawianiem wyobraz sobie......i jakie "moje mordy"????? a cały rok mieszkańcy korzystają z dobrodziejstwa jakim jest t > o oczko wodne(chłód i piękno natury z ptactwem wodnym ) --wraz z szkłami,odchodami,śmiećmi i pijaczkami-extra!! Widać w dzieciństwie mam > a ani babcia nie pozwalały ci karmić kaczek,ryb czy łabędzi i dlatego jesteś ta > kim popaprańcem jakim jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
chibi.pies2 Re: Ryje 27.09.14, 21:25 Używaj raczej odnośników albo cudzysłowie i przepisz z czym się nie zgadzasz a nie stosujesz metodę wytnij i wklej , bo świadczy to o poziomie Twojej inteligencji i estetyki.To że zdewastowane jest tyle miejsc a wiele wygląda jak wygląda nie znaczy że tak ma być i żadne pomniki ani płaskorzeźby tego nie zmienią.To że szkła,odchody i pijaczki są przy Małym Blankuszu to nie zamierzony cel a indolencja władz.Miasto powinno zamiast na szpetotę na kamieniach przeznaczyć pieniądze na utrzymanie w czystości i porządek z pijakami.Jakoś nie dziwi że pijusy zbierają się tam,bo w promieniu kilkuset metrów jest kilka mordowni z piwem i nie wiadomo czym jeszcze a na dodatek kompletnie sobie nic nie robią z monitoringu.Tylko dlatego że tak jest trzeba pozwolić by miejsce w którym setki ludzi odpoczywa przez cały dzień i dzieci które się tam bawią było zaniedbane?Zupełnie wypaczony pogląd.Może lepiej więcej kamiennych szpetot i upodobnimy się do Wyspy Wielkanocnej.Tylko pytanie gdzie miejsce dla mieszkańców miasta?Może postawić kilka ławek przed kamieniami i będą kontemplować dlaczego taką brzydotą miasto ich pokarało?Zamiast pisać tu brednie i ośmieszać się może lepiej wyjdź na spacer i odetchnij świeżym powietrzem a nam nie psuj atmosfery i nie burz spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 27.09.14, 22:52 Po pierwsze jest możliwość na tym forum odpowiedzi cytując wypowiedź poprzednika.I z tej możliwości skorzystałem.Żadne rzeźby czy płaskorzeźby nie zmienia zdewastowanych miejsc.Nawet ciągle naprawy i ich koszty nie wiadomo jakie tego nie zmienia.Zmieni to tylko podejście użytkowników-czyli nas samych.Niestety mieszkamy w takim kraju gdzie dewastacja z jakiegokolwiek powodu jest na porządku dziennym.I nie ważne że "niszczyciel"sam jest podatnikiem i niszczy właściwie swoje pieniądze.To nie dochodzi do niego.Ważne jest że on zniszczy coś bo akurat ma taki kaprys więc jest "panem".Na utrzymanie czystości miasto wydaje ogromne pieniądze-nie martw się o to.Gdyby tak nie było nie chciałbyś tu mieszkać-zaręczam Ci.Smród,epidemie i choroby wygonily by Cię ze Świecia.Monitoring??przepraszam a kto go obsługuje?Burmistrz?Radni?Weź Ty się w głowę trzepnij.Sam piszesz bzdury i głupoty.Ławki przed rzeźbami??Czy Ty jesteś popier......ny???I kogo miasto ukarało?Czym?I za co?Chłopie wrzuc luz-wstydu oszczędz.A przepraszam jak twoim zdaniem należałoby zrobić porządek z pijakami?Masz jakiś genialny pomysł czy znów zaczniesz swoje wynaturzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl nonnel obcy troll na forum 28.09.14, 12:34 A ten znowu wymądrza się jak naćpany. Śmietnik robi z forum Świecia kolo, który tu nie mieszka. Bezczelny typ i tyle. Paskudny następca kulfona. nonnel napisał: > ---Nawet nie mieszkam w Świeciu.. To czego pchasz się z szerokim ry*em w wąskie drzwi? Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: nonnel obcy troll na forum 28.09.14, 15:17 piotr2_pl napisał: > A ten znowu wymądrza się jak naćpany. Śmietnik robi z forum Świecia kolo, który > tu nie mieszka. Bezczelny typ i tyle. Paskudny następca kulfona. > > nonnel napisał: > > ---Nawet nie mieszkam w Świeciu..To czego pchasz się z szerokim ry*em w wąskie drzwi? ---a coś sensownego potrafisz napisać...czy razej nie masz nic do powiedzenia tłuku? > Odpowiedz Link Zgłoś
dolna-pa Re: Ryje 28.09.14, 06:39 Najpierw pojawiły się ryje małe an budynkach, a teraz ryje duże - wolnostojące. Co będzie następne? Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 28.09.14, 08:11 Nie wiadomo ale masz szansę na swój pomysł.Wejdz na stronę OKSiR-U i zapoznaj się z oferta pewnego programu. Odpowiedz Link Zgłoś
chibi.pies2 Re: Ryje 28.09.14, 13:32 Widać że im bardziej czujesz się zagrożony tym bardziej atakujesz typie.W psychiatrii jakoś się to nazywa.Nie będę się wymądrzał.Natomiast młotku wcale nie czuję się winny temu że zaniedbany jest Mały Blankusz i pijacy wokoło.Jeśli masz w tej sprawie coś sobie do zarzucenia to nie rozmywaj odpowiedzialności na wszystkich.Natomiast jeśli chodzi o pijaków to proste rozwiązanie .Wystarczy żeby przynajmniej raz na godzinę patrol policji i straży miejskiej pojawił się w tym miejscu i to pieszy a nie samochodem.Tamtejsi pijaczkowie są wszystkim znani więc pomyłki nie będzie.Wystarczy że się im utrudni to co robią zabierając ich na komendę lub do biura straży miejskiej kiedy się tylko w tamtym miejscu pojawią i zaręczam Ci że jak parę razy dziennie będą maszerować z drugiego końca miasta to się im odechce.Tych co mieszkają na miejscu jest może trzech a reszta schodzi się z całego miasta od rana.Jaki mają cel?Proste żeby się napić,wyżebrać parę złotych i jeszcze się napić.Przy monitoringu nie siedzi Pan Burmistrz ale typ który kompletnie ma w dupie co się i gdzie dzieje a opłacany jest przez nas wszystkich.Jeśli by mu leżało na sercu dobro mieszkańców to z pewnością pijacy nie oblegaliby Małego Blankusza .Tylko że ten typ jak i Ty nie mieszkacie nawet w Świeciu więc kogo to obchodzi.Normalni ludzie nie dewastują dobra wspólnego tylko pijani wandale.To że ty masz odmienne zdanie i na ten temat to już wiemy.Dewastacje odbywają się w określonym czasie i w określonych miejscach to też wszyscy wiemy .Powywracane śmietniki,zniszczone znaki drogowe i wiele innych to nie dzieło 60-cio latka tylko napie...nych małolatów wracających w stadach z dyskotek,barów i knajp.Może gdyby surowe kary były w postaci robót publicznych dla niszczycieli lub wysokie grzywny to by się to zmieniło.Jeśli chodzi o pieniądze wydawane przez OKSiR to najlepszym przykładem są właśnie te ryje.Za 200 tyś to można by zapewnić stałą opiekę nad parkami w naszym mieście przez cały rok.Wystarczy żeby zatrudnić za nie osoby odpowiedzialne za utrzymanie w stałym porządku takie miejsca.Ile ich jest w mieście może 4-5 wliczając w to 2Blankusze,planty,park na ogrodowej.Z prostego rachunku wynika że 5 osób mogłoby zarobić pieniądze,posiadać pracę a społeczeństwo czyste miejsca odpoczynku.Gwarantuję Ci że obecność osób odpowiedzialnych za dane miejsce zniechęci wandali.Może lepiej zjedz placuszka od Twojej uroczej kobiety i daj nam spokój ze swoimi wypocinami nikomu niepotrzebnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 28.09.14, 15:14 chibi.pies2 napisała: > Widać że im bardziej czujesz się zagrożony tym bardziej atakujesz typie ---ja zagrożony?czym?przez co?przez kogo?....no litości! .W psych > iatrii jakoś się to nazywa.Nie będę się wymądrzał --całe szczęście!! .Natomiast młotku wcale nie cz > uję się winny temu że zaniedbany jest Mały Blankusz i pijacy wokoło.Jeśli masz > w tej sprawie coś sobie do zarzucenia to nie rozmywaj odpowiedzialności na wszy > stkich ---a na kogo??na ufoludki?puknij się!! .Natomiast jeśli chodzi o pijaków to proste rozwiązanie .Wystarczy żeby p > rzynajmniej raz na godzinę patrol policji i straży miejskiej pojawił się w tym > miejscu i to pieszy a nie samochodem ---skoro to takie proste dlaczego tak sie nie dzieje? .Tamtejsi pijaczkowie są wszystkim znani wi > ęc pomyłki nie będzie.Wystarczy że się im utrudni to co robią zabierając ich na > komendę lub do biura straży miejskiej kiedy się tylko w tamtym miejscu pojawią > i zaręczam Ci że jak parę razy dziennie będą maszerować z drugiego końca miast > a to się im odechce.Tych co mieszkają na miejscu jest może trzech a reszta scho > dzi się z całego miasta od rana.Jaki mają cel?Proste żeby się napić,wyżebrać pa > rę złotych i jeszcze się napić ---takie rzeczy się dzieją nawet np. w Gdańsku na ul.Długiej ajednak nie zauważyłem żeby był tam syf! .Przy monitoringu nie siedzi Pan Burmistrz --cóz za odkrycie!!brawo! ale ty > p który kompletnie ma w dupie co się i gdzie dzieje a opłacany jest przez nas w > szystkich.Jeśli by mu leżało na sercu dobro mieszkańców to z pewnością pijacy n > ie oblegaliby Małego Blankusza ----zmienić!proste! .Tylko że ten typ jak i Ty nie mieszkacie nawet > w Świeciu więc kogo to obchodzi --widzę że ciebie jednak tak więc nie pisz głupot! .Normalni ludzie nie dewastują dobra wspólnego tylko pijani wandale.To że ty masz odmienne zdanie i na ten temat to już wiemy --ja nie pisałem nic o "normalnych ludziach"..nie przypominam sobie nic takiego.. .D > ewastacje odbywają się w określonym czasie i w określonych miejscach to też wsz > yscy wiemy .Powywracane śmietniki,zniszczone znaki drogowe i wiele innych to ni > e dzieło 60-cio latka tylko napie...nych małolatów wracających w stadach z dysk > otek,barów i knajp .Może gdyby surowe kary były w postaci robót publicznych dla > niszczycieli lub wysokie grzywny to by się to zmieniło. ---no to jak myślisz kto może zmienić prawo??tylko nie mów że burmistrz i radni!! Jeśli chodzi o pieniądze > wydawane przez OKSiR to najlepszym przykładem są właśnie te ryje --nie przez OKSiR!Nie pisz nieprawdy! .Za 200 tyś to > można by zapewnić stałą opiekę nad parkami w naszym mieście przez cały rok --podejrzewam że wydaje sie sporo więcej! Wys > tarczy żeby zatrudnić za nie osoby odpowiedzialne za utrzymanie w stałym porząd > ku takie miejsca.Ile ich jest w mieście może 4-5 wliczając w to 2Blankusze,plan > ty,park na ogrodowej.Z prostego rachunku wynika że 5 osób mogłoby zarobić pieni > ądze,posiadać pracę a społeczeństwo czyste miejsca odpoczynku.Gwarantuję Ci że > obecność osób odpowiedzialnych za dane miejsce zniechęci wandali. --jakoś nie zauważyłem żeby na Ogrodowej w parku przy OKSiR był taki syf jak tam-przy Blankuszu......dziwne prawda? Może lepiej zj > edz placuszka od Twojej uroczej kobiety i daj nam spokój ze swoimi wypocinami n > ikomu niepotrzebnymi. ---końcówka twojego wpisu pozbawiona i sensu i meritum..... Odpowiedz Link Zgłoś
jawanda Re: Ryje 28.09.14, 09:31 Podniesiono tu problem przetargów,t.zn. wybierania z urzędu najtańszej oferty. Problem w tym,że gdy urzędnicy wybierają droższe oferty,to najczęściej kończy się taki przetarg kontrolą,bo być może doszło do przyjęcia łapówki lub coś w tym rodzaju. Jeżeli zaś idzie o inwestycje nie jest tak,że można 100% budżetu przeznaczyć np. na budowę dróg i chodników.Zwłaszcza pieniądze z dotacji mają swoje konkretne przeznaczenie.Jeżeli ich się nie wykorzysta trzeba oddać najprościej mówiąc.Pewnie dlatego tak dużą kwotę przeznaczono na twarze,które są tak kontrowersyjne. Już Rzymianie wiedzieli,że nie samym chlebem człowiek żyje....no większość. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Ryje 28.09.14, 12:57 Rzeźby rzymskie, a te twarze z kamienia łupanego to jak dwa bieguny galaktyki. Taka jest różnica :) Mnie taka kultura nie jest potrzebna. Zwróćcie też uwagę, że po burzliwej dyskusji, tylko jednej osobie te ryje podobają się. Nie liczę oczywiście obcego trolla o nicku nonnel, który bez sensu wymądrza się na naszym forum. Wszyscy inni są przeciw. O czymś to chyba świadczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 28.09.14, 15:00 piotr2_pl napisał: > Rzeźby rzymskie, a te twarze z kamienia łupanego to jak dwa bieguny galaktyki. > Taka jest różnica :) Mnie taka kultura nie jest potrzebna. > Zwróćcie też uwagę, że po burzliwej dyskusji, tylko jednej osobie te ryje podob > ają się. Nie liczę oczywiście obcego trolla o nicku nonnel, który bez sensu wym > ądrza się na naszym forum. Wszyscy inni są przeciw. O czymś to chyba świadczy : > ) > --chory z nienawiści człowieku-przestań pisac bo nikt tego nie czyta grafomanie! Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 29.09.14, 12:10 Ty nonnel nie umiesz normalnie pisać? Musisz za każdym razem zmuszać nas do czytania drugi raz tego co już czytaliśmy zauważ ,że po za tobą nikt tego nie robi ,kto na tym forum siedzi doskonale wie o czym poprzednicy pisali nie musisz za każdym razem tego powielać , no chyba naprawdę tępy jesteś a i czytać ze zrozumieniem nie potrafisz ni w ząb mało kiedy kumasz co się do ciebie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 29.09.14, 12:16 A i proszę zauwarzyć ,że nonnel nigdzie nie pisał, że mu się te twarze podobają , Podkreślam NIGDZIE!! I NIGDY!!! Mylę się? To daj cytat . Ot tak sobie jak zwykle pisze nonnelek aby mieć się z kim kłucić Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 29.09.14, 12:21 I wyprzedzając twoje złośliwe uwagi nonnel wiem że kłócić pisze się przez ó . Ale ty wiedz ,że pisze się raczej a nie razej. to z twojej wypowiedzi z dnia 29 .09 Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 29.09.14, 13:03 Oczywiście że nigdy i nigdzie nie napisałem że rzeźby-twarze mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 29.09.14, 12:21 A czy Ty nie rozumiesz że nic mi do tego czy komuś się te twarze podobają czy nie tylko nie można pisać nieprawdy,np.o rzekomych 120.000zł kosztach projektu choć kosztował on 70.000 !Nie można nikomu zakazywac być artysta i tworzyć tego co i jak się chce.Co mnie obchodzi czy komuś się to podoba czy nie?Gó... mam do tego.Pisanie pisaniem-ja to rozumiem bo to jest forum-ale nie pisanie bzdur i nieprawdy.! Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 29.09.14, 13:01 A co ja mogę za to że jest opcja odpowiedzi:"odpowiedz cytując".?.Tak bardzo to przeszkadza?No proszę,to już jest niepotrzebne wywoływanie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 29.09.14, 16:22 No jest taka opcja ale czy za każdym razem musisz cytować prawie całe wypowiedzi ? Ja chcąc nie chcąc zmuszany jestem do czytania jeszcze raz tego wszystkiego , a czytam aby nic mi nie umknęło . Ale ok twoje prawo. A jeszcze jedno z kąt ta pewność , że ktoś pisze nieprawdę? Faktycznie w gazecie wyczytałem o 70.000 , ale kto ich tam wie może domówili więcej rzeźb? A te duże były w cenie 70000? czy tylko małe? Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 29.09.14, 20:33 Przecież to można sobie sprawdzić w każdej chwili w dziale promocji miasta w UM.Całkowity koszt projektu,jak się okazuje zamknął się w kwocie 75.420zł.Zainteresowanych niedowiarków zapraszam do sprawdzenia zanim cokolwiek napiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl nonnel obcy troll na forum 30.09.14, 15:56 Po co wpie*rdalasz się na nasze forum i bredzisz o sprawach, o których nie masz pojęcia trollu z Elbląga? Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: nonnel obcy troll na forum 30.09.14, 21:31 piotr2_pl napisał: > Po co wpie*rdalasz się na nasze forum i bredzisz o sprawach, o których nie masz > pojęcia trollu z Elbląga? --???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Ryje 30.09.14, 15:51 Do tych 70 tysięcy dla artysty trzeba doliczyć jeszcze 50 tysięcy za montaż, więc razem 120 tysięcy. Duże były w cenie :) Trzeba jeszcze dodać wymalowanie elewacji kamienicy jako odszkodowanie właściciela za montaż bez zgody i chyba wykonanie fundamentów pod dwa łby przed OKSiR-em, bo przewracały się, ale nie znam kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
chibi.pies2 Re: Ryje 30.09.14, 19:26 Nonnel Ty jesteś z Elbląga?Dlaczego więc zabierasz głos na forum Świecia?Pewnie się nudzisz na tym bezrobociu i przywalasz wszystkim innym?Muszę powiedzieć że Elbląg to zbieranina ludzi z całej Polski jaka przyjechała na szaber na ziemie poniemieckie po 2 wojnie światowej.Teraz po tylu latach to nieistotne bo minęło kilka pokoleń ale po wojnie to pewnie dziadziuś z babcią przyjechali w dziurawych butach albo i bez z lubelskiego i upaśli się na ruinach starego pruskiego miasta.Może właśnie w swoim mieście zaproponuj jakiś pomnik."Wymordowanej Ludności Cywilnej"przez armię czerwoną lub "Zakatowanym w 70-tym roku przez SB"Może też odrestaurujecie czołg Kpt.Diaczenki ku chwale wyzwolicielom lub zgoła inną inicjatywę kulturalną .Jedyny człowiek z Elbląga, który oprócz Konstantego Kulki,Erwiny Ryś-Ferenc do czegoś doszedł to Wojtek Cejrowski ale on też już nawet obywatelstwo zmienił żeby go z Tobą nie kojarzono.Siedź sobie człowieku na tej Zawadzie,Zawodziu czy innych Bielanach i nie truj ludziom życia swoimi wpisami na obcym forum.Jeśli się jeszcze będziesz nudził to przekop Mierzeję Wiślaną to będziecie mieć bezpośredni dostęp do morza.Łopatę możesz sobie pożyczyć z Bramy Targowej.Tyle każdy może w internecie znaleźć na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
chibi.pies2 Re: Ryje 30.09.14, 19:41 Ad vocem tego co poprzednio napisałem lepiej graj już w tym swoim Elblągu ma jakimś instrumencie tylko nie na nerwach innych ludzi.W sprawie bezpośredniego kontaktu z tym to typem polecam napisać:fazi1973@gmail.com 41 lat do czegoś zobowiązuje fazi może do rozsądku? Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 30.09.14, 20:24 Po pierwsze:Elbląg to jedno z miast gdzie prowadzę swoje usługi.Są jeszcze Malbork,Kwidzyn,Grudziądz,Toruń,Sztum,Bydgoszcz czy Tczew...i wiele więcej.Po drugie gdzie zostało napisane czy też ja napisałem że mieszkam w Elblągu?Ano nigdzie.No ale cóż...norma u pana piotra.Po trzecie:podany email,to jeden z moich że tak powiem znajomych muzyków który współpracuje dla mnie i nie sądzę żeby wyrażał zgodę na ujawnianie swoich danych kontaktowych w też żenującej dyskusji jeśli wogóle można nazwać to dyskusją. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 30.09.14, 21:30 chibi.pies2 napisała: > Nonnel Ty jesteś z Elbląga?Dlaczego więc zabierasz głos na forum Świecia ---skąd ten bzurny domysł??? ?Pewnie > się nudzisz na tym bezrobociu i przywalasz wszystkim innym? ---na jakim bezrobociu??? Muszę powiedzieć że > Elbląg to zbieranina ludzi z całej Polski jaka przyjechała na szaber na ziemie > poniemieckie po 2 wojnie światowej.Teraz po tylu latach to nieistotne bo minęł > o kilka pokoleń ale po wojnie to pewnie dziadziuś z babcią przyjechali w dziura > wych butach albo i bez z lubelskiego i upaśli się na ruinach starego pruskiego > miasta --nie wiem skąd czerpiesz informacje o mich dziadkach,nie wnikam w to...no ale skoro co w tym dobrze to sie tego trzymaj.powodzenia! .Może właśnie w swoim mieście zaproponuj jakiś pomnik --ktoś tu proponował jakiś pomnik? a moz to ja byłem?skąd ty bierzesz te brednie? ."Wymordowanej Ludno > ści Cywilnej"przez armię czerwoną lub "Zakatowanym w 70-tym roku przez SB"Może > też odrestaurujecie czołg Kpt.Diaczenki ku chwale wyzwolicielom lub zgoła inną > inicjatywę kulturalną .Jedyny człowiek z Elbląga, który oprócz Konstantego Kulk > i,Erwiny Ryś-Ferenc do czegoś doszedł to Wojtek Cejrowski ale on też już nawet > obywatelstwo zmienił żeby go z Tobą nie kojarzono. ---a jaki to ma zwiazek ze mna??bo nie rozumiem? Siedź sobie człowieku na tej > Zawadzie,Zawodziu czy innych Bielanach i nie truj ludziom życia swoimi wpisami > na obcym forum.Jeśli się jeszcze będziesz nudził to przekop Mierzeję Wiślaną t > o będziecie mieć bezpośredni dostęp do morza.Łopatę możesz sobie pożyczyć z Bra > my Targowej.Tyle każdy może w internecie znaleźć na ten temat. ---jeszcze raz spytam:jaki u licha ma to zwiazek z moją osobą i co to ma wspólnego z dyskusją o "Twarzach miasta" autorstwa p.Marka Tomasika???? Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 30.09.14, 21:33 piotr2_pl napisał: > Do tych 70 tysięcy dla artysty trzeba doliczyć jeszcze 50 tysięcy za montaż, wi > ęc razem 120 tysięcy. Duże były w cenie :) > Trzeba jeszcze dodać wymalowanie elewacji kamienicy jako odszkodowanie właścici > ela za montaż bez zgody i chyba wykonanie fundamentów pod dwa łby przed OKSiR-e > m, bo przewracały się, ale nie znam kosztów. --nie znasz kosztów ale piszesz o nich..hm..zastanawiające. i skąd wytrzasnąłeś te 50 tysiecy za montaż?Z którego palca ssałeś??? > Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 01.10.14, 11:04 Ja pamiętam , jakiś czas temu ktoś napisał na forum do ciebie nonnel , że nie jesteś anonimowy kolego z elbląga i piotr2 chyba tego się chwycił co dziwne nie jest bo tego nie zdementowałeś. Ja tego nie łyknąłem bo napisałeś kiedyś ,że nie mieszkasz w samym świeciu tylko kawałek za miastem a przecież to to samo co Świecianin . A z tymi kamiennymi twarzami to se naprawdę przygrali w kulki . Mam nadzieję , że dożyję chwili gdy będą zdjęte , na prawdę jakby ktoś to w program wyborczy wpisał ma mój głos Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 01.10.14, 13:07 Nie będę komentował bzdur i wynaturzeń.Jak ktoś chce fantazjować niech sobie to robi.Temat tego portu dotyczy "Twarzy miasta".Zapewne kiedyś tam ktoś się znajdzie,który wykorzysta temat tych twarzy i ich likwidacji w swojej "politycznej drodze"...Trudno,to jest wolny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl nonnel obcy troll na forum 01.10.14, 16:12 nn33 napisał(a): > Ja pamiętam , jakiś czas temu ktoś napisał na forum do ciebie nonnel , że nie j > esteś anonimowy kolego z elbląga i piotr2 chyba tego się chwycił co dziwne nie > jest bo tego nie zdementowałeś. Ja tego nie łyknąłem bo napisałeś kiedyś ,że ni > e mieszkasz w samym świeciu tylko kawałek za miastem a przecież to to samo co Ś > wiecianin . Mylisz się. To za mało, żebym tego się "chwycił" nonnel napisał: > ---Rozczaruję cię---mam gdzieś wybory...z reguły w nich nie uczestniczę. > Nawet juz nie mieszkam w Świeciu... oraz: nonnel napisał: > no i co??na zarzut że pisze tutaj dlatego że zbliżają się wybory odpowiedziałem że mam je gdzieś-co w tłumaczeniu znaczy tyle że > nie jestem wyborca naszego burmistrza...naprawdę trzeba ci słowo po słowie tłumaczyć?nie możesz zajarzyć?. Później pisze, że mieszka sto metrów za tablicą, czyli wali głupa. 350 postów, pomijając kilkadziesiąt usuniętych za chamstwo. Na tym forum nie da się normalnie wyrazić opinii nie narażając się na bałwanienie nonnela. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Ryje 02.10.14, 01:15 nonnel napisał: > --nie znasz kosztów ale piszesz o nich..hm..zastanawiające. i skąd wytrzasną > łeś te 50 tysiecy za montaż?Z którego palca ssałeś??? Piszę, bo widziałem jak parę dni temu robili fundamenty pod te dwa duże łby przed OKSiR-em. Chyba jasne, że musiało to coś kosztować, ale nie wiem ile. 50 tysięcy za montaż było podawane w lokalnej prasie, podobnie jak wymalowanie kamienicy, gdzie zamontowali łba bez zgody właściciela. Jak się tu nie mieszka to się nie wie i ośmiesza pisaniem głupot. Czyli znowu mamy kolejny post kol. nonnel z cyklu: nie mieszkam w Świeciu. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 02.10.14, 09:22 No właśnie o ten wpis mi chodziło , że mieszka 100 metrów za tablicą Świecie. A to że nonnel się czepia bez sensu to kwestia dla mnie bezsporna. Czasami jak czytam jego wypowiedzi to odnoszę wrażenie , że Nonnel to jakiś małolat , tak jakoś formułuje swoje wywody jak chłopiec z podstawówki albo wczesne gimnazjum. Codzi mi o styl i jego emocje , chłopiec , który udaje dorosłego nie mogę pozbyć się tego wrażenia. Czasami jak coś palnie to klękajcie narody! Nie potrafi czytać ze zrozumieniem i często zaprzecza sam sobie. I do Nonnela nie będę teraz szukał przykładów bo mi się nie chce ty i tak nie zrozumiesz to się wysilał nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 02.10.14, 09:30 Pragnę Cię poinformować że fundamenty pod rzeźby przy OKSiR wykonuje firma wewnętrzną na zlecenie właśnie OKSiR.Jeśli mi wierzysz,proszę przejdz się i zasięgnij informacji u źródła.Oczywiście że jest to usługa płatna..ile?nie wiem. sprawdź sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 02.10.14, 09:27 A ryje są szpetne i tyle zawsze i wszędzie będę to powtarzał , Dla mnie pan Tomasik żadnym artystą nie jest i basta a wy se chwalcie te straszydła jak wam się podobają. A może by zrobić w Świeciu sondaż odnośnie tych paskud i zobaczymy czy się podobają większości czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 02.10.14, 09:35 1.masz prawo do swojej oceny wg swojego gustu.2.To czy jest artysta czy nie jest nie należy do rozstrzygania przez ciebie.3.niektórzy może i te dzieła wychwalaja,nie wiem-w tej dyskusji tutaj tego nie zauważyłem.4.Zrób taki sondaż-sam jestem ciekaw wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: Ryje 03.10.14, 10:35 Właśnie dla mnie to czy ktoś jest artystą czy nie , należy właśnie do rozstrzygnięcia prze ze mnie i tylko prze ze mnie , Mi nie wystarczy powiedzieć , że ten czy tamten jest artystą żebym tak myślał mam swój światopogląd i pamiętaj nie wszystko złoto co się świeci! Nawet jak większość powie że on jest artystą to nigdzie nie jest napisane że większość ma rację . Zwykły papudrun i tyle a jeszcze gorsi są ci co zapłacili mu za to duże pieniądze i to nie swoje a nasze Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 03.10.14, 11:24 Definicję artysty przytoczyłem już wiele postów wcześniej,więc nie będę się powtarzał.Dla Ciebie to nawet inni ludzie mogą nie istnieć,możesz nic nie widzieć oprócz czubka swojego nosa itp.ale w świetle ogółu ludzkości Marek Tomasik jest twórca.Czyli w tym wypadku artysta. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Ryje 06.10.14, 13:24 Już podawalem tłumaczenie pojęcia "artysta".W kółko Macieju nie będę o tym samym pisał.Jeśli chcesz to zawsze możesz przecież utworzyć nowy temat pod tytułem:"Czy pan Marek Tomasik jest artystą?".Zapewne ktoś odpisze i Ci wyjaśni,skoro wzięte wprost chociażby z encyklopedii objaśnienie tegoż terminu cię nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl nonnel obcy troll na forum 06.10.14, 15:11 nn33 napisał(a): > Nie jest udowodnij! Dyskusja z trollem mija się z celem. Olej go i nie daj się sprowokować. Tylko o to mu chodzi, a resztę ma w dupie. Proponuję zostawiać bez odpowiedzi gałązki tematu z bałwanieniem nonnela, bo tylko wtedy można je usunąć. Jak odpowiesz, administracja forum musi usunąć również Twoją wypowiedź, bo w tym skrypcie inaczej się nie da, a wtedy zwykle uznają, ze nie ma naruszenia regulaminu, bo... odpowiedziałeś ha... ha... ha... Cwaniaczek wie o tym doskonale. Moja rada. Pisz swoje omijając wywody trolla i wal jego mądrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: nonnel obcy troll na forum 06.10.14, 15:35 Macham już ręką na posty nie na temat i niezwiązane z dyskusja.Tak też się stało w tym przypadku.Szkoda czasu i energii aby się bawić w gó...arstwo i dać się zniżać do takiego poziomu gdzie nie ma miejsca ani merytoryka ani konstruktywna krytyka czy też wymiana poglądów.Tak naprawdę pan,panie piotrze, nie ma nic do powiedzenia i z czystej niemocy oraz złośliwości pisze pan coś w stylu "obcy troll" i inne brednie,których już nie będę przytaczał...Na szczęście nie pan decyduje o moich poglądach ani o tym czy mam prawo tu pisywać.No niestety.Nie będę z panem polemizował (chyba że będzie to miało jakiś sens)gdyż nie stać mnie na to aby być na pańskim poziomie.Z prostej przyczyny-zniszczy mnie pan!....Więc macham już ręką na pana.....Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: nonnel obcy troll na forum 07.10.14, 06:50 A pan panie nonnel nie decyduje o moich poglądach! Pan Tomasik nie jest artystą i koniec! Już pisałem nie wszystko złoto co się świeci. Artysta z definicji też mi coś! Koń by się uśmiał Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: nonnel obcy troll na forum 07.10.14, 11:16 Szanowny panie "nn33". Nie mam zamiaru ani takiej mocy,aby decydować o pana poglądach.Mogę jedynie z nimi komfortować swoje.Mogę je podzielać lub nie.Mogę się nimi dzielić i dyskutować o nich merytorycznie.Nie ma natomiast takiej możliwości abym o nich decydował.Pana stwierdzenie "Pan Tomasik nie jest artystą i koniec" jest na poziomie,przepraszam ale...pięcioletniego,upartego i złośliwego dziecka,które chce tą zabawkę zza szyby sklepu a rodzic mu tłumaczy że to nie zabawka tylko dekoracja wystawy.Dziecko się upiera i robi scenę.Bardzo proszę pana o przeczytanie w pierwszej lepszej encyklopedii znaczenie słowa "artysta" i zrozumienie tekstu,lub dosłowne przytoczenie.Myślę i wierzę w to że zrozumie pan potem że jednak pana Tomasika artystą nazwać można.To że jednak nie przyjmuje pan tego do wiadomosci jest już zwykłym syndromem tegoż dziecka o którym pisałem wcześniej.Jasne że może pan widzieć tylko swoje rację i swój czubek nosa...lecz jest to na dłuższą metę "nieopłacalne",głupie i prymitywne......raczej "koń by się uśmiał" Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: nonnel obcy troll na forum 08.10.14, 16:48 No proszę co za konstruktywna odpowiedź . Ale to nie mój dziecinny upór tylko mój pogląd nie pozwala mi nazwać pana Tomasika artystą. Poszperałem trochę i obejrzałem prace tego pana i sorry ale żadne mi się nie podobają i nie zaczną podobać choćbym był jedynym człowiekiem na planecie któremu się nie podobają jego prace. Chwalenie tego typu artystów , bo Pan Tomasik nie jest jedyny , który tak tworzy przypomina mi bajkę pt. Król jest nagi . Ale po przemyśleniu twoich argumentów jestem skłonny jednak zmienić zdanie i mogę nazwać go artystą tyle tylko , że miernym , tak już lepiej? Bo rzeczywiście coś tam jednak tworzy ale mi się to nie podoba . Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: nonnel obcy troll na forum 08.10.14, 17:56 O gustach się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nn33 Re: nonnel obcy troll na forum 09.10.14, 17:27 Ja nie o gustach teraz pisałem jak zwykle czytanie ze zrozumieniem się kłania Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: nonnel obcy troll na forum 09.10.14, 19:08 Zacytuję cie:"...obejrzałem prace tego pana i sorry ale żadne mi się nie podobają i nie zaczną podobać." " ...rzeczywiście coś tam jednak tworzy ale mi się to nie podoba..." ..hm..jeśli to nie jest wypowiedz o gustach to nie wiem kto powinien bardziej ze zrozumieniem.....pisać? Odpowiedz Link Zgłoś