muvon200 14.04.09, 17:13 tu mógłby nastąpić róznie idiotyczny i kłamliwo-populistyczny tekst jak u kolego piszącym o metro toruńsko-bydgoskiej. Nie napiszę ale proszę o komentarze. Mój przynajmniej nie łże jak pies Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szlachcic Re: metropolia bydgosko-toruńska 14.04.09, 19:48 albo na partnerskich zasadach albo zadnej metropolii tylko muvon nie pisz ze Bydgoszcz sama moze byc metropolia bo na 99% nie bedzie moglaby byc a jak bedzie to o sile tej metropolii jestes swiadomy Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 14.04.09, 20:11 tak jestem świadomy. Dlatego lepiej wcale. Generalnie wiedzą wszyscy tu piszący bydgoszczanie czym skończą się rządy marszałka lub prezydenta Torunai w metro. Teraz marszałek może dzielić jak chce pieniądze wojewódzkie. A jak chce to wiemy wciskając kity o źle przygotowanych projektach i wniosku bydgoskich środowisk o budowę hali w Toruniu. Ale gdy ten sam ghostek dobierze się do budrzetu Bydgoszczy to juz nie tylko pośrednio ale i bezpośrednio będziemy finansować jego toruńskie zachciewajki. Dlatego prosty wniosek. jeśli nie sami to wcale i tyle. Może wtedy troszkę wolniej pójdzie ale do przodu a nie do tyłu tak jak w "sojuszu" Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: metropolia bydgosko-toruńska 14.04.09, 21:01 > wciskając kity o źle przygotowanych projektach ale przeciez nie wszystkie projekty przechodza przez marszalka a mimo to w Bydgoszczy wychodzilo kiepsko To tez winny marszalek? To jest dowod na to ze faktycznie szalu nie ma w B z projektami > Dlatego prosty wniosek. jeśli nie sami to wcale No ale sami nie bedziecie czyli wcale Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 14.04.09, 22:00 posłuchaj i proszę nie łap mnie za słówka wyrwane z kontekstu. Po pierwsze te miejskie projekty które przepadają nie są przygotowywane przez miasto. Do tego nie sądzę by było ich mniej niż w innych miastach. Mi chodzi jedynie o projekty unijne na dużą kasę i co do których marszałek ma głos decydujący. Po drugie nie jest powiedziane czy sami nie będziemy. Jest na to szansa jeśli tylko będzie można więcej niż 3 metro w Polsce zrobić. I może nie będziemy konkurencją dla pozostałych ale na pewno znacznie to wpłynie na rozwój miasta i okolic. (i to boli najbardziej co nie?)Do tego o tych funduszach nie będzie mógł decydować marszałek, więc na pewno zostaną w mieście i okolicy. Nie zasilą budowy mostów srostów, hal sral i innych wymysłów ambitnych budowniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 10:30 > Po pierwsze te miejskie projekty które przepadają nie są >przygotowywane przez miasto. Do tego nie sądzę by było ich mniej >niż w innych miastach. tu nie chodzi czy przez miasto czy miejskie instytucje a o to ze sa zle/slabo przygotowywane i odpadaja podobnie jest z tymi jak to mowisz duzymi >co do których marszałek ma głos decydującyco do których marszałek >ma głos marszalek sam moze cos powiedziec ale musi miec wiekszosc ktora tworza bydgoszczanie. sprawdz jaki jest uklad sil w sejmiku >Jest na to > szansa jeśli tylko będzie można więcej niż 3 metro w Polsce zrobić jezeli bedzie wiecej niz obecny projekt to szanse na metropolie maja miasta ktore sa prezne. Nie chce mowic ze Bydgoszcz ma 0% szans ale ma tak male ze to jest nieprawdopodobne z prostego powodu ze tych metropolii musialoby powstac 20 a na to sie nikt nie zgodzi > decydujący Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 08:05 No ale sami nie bedziecie czyli wcale bez przesady, w polse beda 3 metropolie( jak na polskie warunki dosc duze) wszystkie pozotale miasta beda mogly byc na zasadzie dogadania sie zainteresowanych stron, w zwiazku z tym bydgoszcz ma takie same szanse jak szczeci czy lublin( miasta o podobnym potencjale) ambicje ma tez rzeszow... wiec bydgoszcz bez problemu moze byc samodzielna metropolia bez torunia, a jezeli nie bedzie to w podobnej sytuacji beda inne maista z pierwszej dziesiatki najwiekszych miast w polsce.... a po drugie sama metropolia bydgosko torunska nie ma wiekszego sensu, ze wzgledu na to ze ich wspolny poterncjal jest niewiele wiekszy od potencjalu samej bydgoszczy( uprzedajac oburzone glosy wyjasniam: podobnie jak w sporcie zlczenie druzyny drugoligowej z trzecioligowa nie da druzyny pierwszoligowej! podobnie jest tutaj, bredzenie ze byd z toruniem ma tyle samo mieszkancow co poznan i ma z nim rywalizowac to marzenie scietej glowy...i dobrze o tym wiemy...idac tym tropem zrobmymetropolie z calego naszeg wojewodztwa ( 2 miliony mieszkancow) i mozemy sie rownac z warszawa! tylko ze w jakich kategoriach z nia wygramy? ilosci firm? rozwoj przemyslu? infrastruktury? zamoznosci? itp itd...wygramy w kategorii: ilosc drog gruntowych, ilosc pol uprawnych na terenie metropolii,itp...chyba nie o to chodzi.... zdaje sobie srawe, ze metropolia bydgoska nie bedzie zadna potega, ale spokojnie moze rywalizowac ze szczecinem czy lublinem czyli miastami porownywanymi... Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_sympatyk_po Re:arafat, absolutnie nie odstawiaj tabletek 15.04.09, 08:14 I nie zrób sobie krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re:arafat, absolutnie nie odstawiaj tabletek 15.04.09, 09:45 zaloz nowy nick i dalej smiec na forum.... Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 09:38 Nie o to chodzi żeby rywalizować z kimkolwiek. Dopływ gotówki poza łapami marszałka i polityków z Torunia spowoduje szybszy rozwój właściwie w każdej dziedzinie. I o to chodzi. No i tego obawiają sie sąsiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_sympatyk_po Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 10:45 To tylko twoja opinia, w Toruniu sa przekonai,ze podział srodków jest uczciwy. Moze trzeba sie puknac w piersi i przyznac racje Toruniowi,ze lepiej przygotowuje wnioski ? Pozniej, kiedy Torun dostaje srodki w Bydgoszczy słychac tylko płacz i zgrzytanie zebów? Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 11:08 Stary ale tu nie o wnioski chodzi a o rozdawnictwo marszałka. Dlaczego całe woj. ma budować halę sportową? Każde miasto w woj samo sobie ja zbudowało a teraz ma się zrzucic na toruńską. Wszystkie nowe znaczące inwestycje drogowe w gestii marszałka dziwnym trafem prowadzą do Torunia. Dofinansowania podwórkowych festiwalików w Toruniu są ważniejsze od znaczących wydarzeń w Bydgoszczy (Festiwal Operowy, Smooth Jazz Festiwal, Festiwal prapremier itp) Rzeczywiście nie wiem jak było z projektami ale nie wierze by odległość 45 km miała wpływ na jakość projektów. Właściwie zajmują się tym ci sami ludzi z tych samych firm, ci sami doradcy. Miałem nieprzyjemność widzieć jak odrzucano projekty edukacyjne Bydgoszczy i jak interpretowano przepisy by pieniądze wróciły do puli i zostały wykorzystanie dla toruńskich szkół. Więc wiem coś o tym. Nie to jest jednak ważne a RADOSNE ROZDAWNICTWO PANA MARSZAŁKA Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 22:02 Doceniam te festiwale, ale dlaczego w Toruniu to festiwaliki ( czy Kolega był kiedyś na muzyce i architekturze czy tez w toruńskim teatrze na festiwaliku - przypominam że kiedyś była to 2 scena teatrów bydgoskich - dobrze że gmach nie miał kółek - a wcześniej toruńsko bydgoskich a jeszcze wcześniej.. no jakich? i już wtedy po to aby w gazetach krajowych ukazywały się recenzje ze sceny nr 2 ), mosteczek uniwersytecik to jak nazwać most Sulimy ( kładką !?) a UKW.Przypominam również że opera NOVA powstała w takiej wielkości również ze względu na klase robotniczą pobliskiego Torunia jak argumentował ówczesny 1 KW gdy KC chciało jeden krąg mniej bo zaczynało się w kraju walić. Teraz przynajmniej są projekty a kiedyś ukaz wojewody przenosił orkiestrę i to sie ne vrati .Życze rozwoju festiwali choćby poto żeby obejrzeć dobre przedstawienie muzyczne Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_sympatyk_po Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 22:51 jedrek95 napisał: > Doceniam te festiwale, ale dlaczego w Toruniu to festiwaliki ( czy Kolega był > kiedyś na muzyce i architekturze czy tez w toruńskim teatrze na festiwaliku - > przypominam że kiedyś była to 2 scena teatrów bydgoskich - dobrze że gmach nie > miał kółek - a wcześniej toruńsko bydgoskich a jeszcze wcześniej.. no jakich? i > już wtedy po to aby w gazetach krajowych ukazywały się recenzje ze sceny nr 2 ) > , > mosteczek uniwersytecik to jak nazwać most Sulimy ( kładką !?) a UKW.Przypomina > m > również że opera NOVA powstała w takiej wielkości również ze względu na klase > robotniczą pobliskiego Torunia jak argumentował ówczesny 1 KW gdy KC chciało > jeden krąg mniej bo zaczynało się w kraju walić. Teraz przynajmniej są projekty > a kiedyś ukaz wojewody przenosił orkiestrę i to sie ne vrati .Życze rozwoju > festiwali choćby poto żeby obejrzeć dobre przedstawienie muzyczne Jedrku, po.jebało cie? Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 23:09 coś takie podobne pytanie mi się po głowie telepało Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 23:08 przekręcasz to co napisałem. Przecież nie napisałem, że nie ma ciekawych festiwali w Toruniu choć akurat te które są nie dorównują festiwalowi operowemu swoim prestiżem i klasą. Chodziło mi o to że byle podwórkowy czy też uliczny festiwalik szczudlarzy i innych pomalowanych przebierańców dostaje dofinansowaie prawie tak samo wysokie jak najważniejsze imprezy w regionie. I tylko o to chodziło. A że festiwale które wymieniłeś są na wysokim poziomie to wiem. Tyle że nie mają takiego zasięgu i prestiżu jakie powinny mieć. Ten który miał wyemigrował. Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_sympatyk_po Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 22:50 muvon200 napisał: > Stary ale tu nie o wnioski chodzi a o rozdawnictwo marszałka. Dlaczego całe woj > . > ma budować halę sportową? Każde miasto w woj samo sobie ja zbudowało a teraz ma > się zrzucic na toruńską. Wszystkie nowe znaczące inwestycje drogowe w gestii > marszałka dziwnym trafem prowadzą do Torunia. Dofinansowania podwórkowych > festiwalików w Toruniu są ważniejsze od znaczących wydarzeń w Bydgoszczy > (Festiwal Operowy, Smooth Jazz Festiwal, Festiwal prapremier itp) Rzeczywiście > nie wiem jak było z projektami ale nie wierze by odległość 45 km miała wpływ na > jakość projektów. Właściwie zajmują się tym ci sami ludzi z tych samych firm, c > i > sami doradcy. Miałem nieprzyjemność widzieć jak odrzucano projekty edukacyjne > Bydgoszczy i jak interpretowano przepisy by pieniądze wróciły do puli i zostały > wykorzystanie dla toruńskich szkół. Więc wiem coś o tym. Nie to jest jednak > ważne a RADOSNE ROZDAWNICTWO PANA MARSZAŁKA jestes subiektywny Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 15.04.09, 23:11 hmm. NIe mogę być subiektywny. Takim się jest gdy się coś ocenia, a ja przedstawiam fakty i nawet ich nie komentuję. Ael oczywiście piszę tylko w moim imieniu i tu masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 17.04.09, 20:03 To tylko twoja opinia, w Toruniu sa przekonai,ze podział srodków jest uczciwy. Moze trzeba sie puknac w piersi i przyznac racje Toruniowi,ze lepiej przygotowuje wnioski ? Pozniej, kiedy Torun dostaje srodki w Bydgoszczy słychac tylko płacz i zgrzytanie zebów? Jak przypominam sobie ,a ta sprawa leży na sercu torunianom od dawna ,a chodzi mi o most. To projekt tez poszedł do poprawki.. ,a mieliście dużo czasu,żeby go napisać poprawnie... Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 15:23 przeciez dobrze wiesz, że nie o kasę z wniosków chodzi a o rozdawnictwo radosne waszego marszałka. Sypie kasa na toruńskie inwestycje odbierając tym samym pieniądze innym miastom np.konkurencyjnemu Chełmnu. ciekawe, że wszystkie nawet miałe miasta umiały zbudowac halę ale Toruniowi musi ją zbudować całe województwo. Odpowiedz Link Zgłoś
el_kujawiako Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 16:22 bo wszystkie inne nawet male miasta to zywiciele regionu a torun to jebany pasozyt ktory musi miec wszystko najlepsze kosztem innych Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 16:29 Ciekawe kiedy koledzy z miasta nad Brda napisza ze np nowy stadion zuzlowy w Toruniu zostal zbudowany kosztem np pakosci czy znina??? Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 17:05 nikto prawdziwy tego nie napisze, no chyba że przebeiraniec jakiś na forum. Wiadomo kto zbudował stadion i wiadomo, że podziwiamy go zza miedzy. Daliśmy tego dowód na forum żużlowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 16:57 nie pamiętam chłystku, by bydgoski złodziej kradnąc latami co popadnie przejmował się innymi miejscowosciami... Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 17:03 taaaak, a elane, merinotex, kampus umk to kiedy zbudowano? Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 17:08 ukradliśmy innym i daliśmy Toruniowi może :)). Do tych fabryk zwożono codziennie setki jeśli nie tysiące ludzi z okolicznych wiosek, bo wielki przemysł był ambicją władz Torunia. Tyle że pracować w nim nie miał wtedy kto. Stąd Rubinkowo, osiedle dla pracowników nowych fabryk. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 17:09 ale pocisnąłem , aż sam się zdziwiłem. :)) Ale kolega mnie sprowokował :) :) Przez ponad 20 lat gdy mieliście swoje województwo tez wam kradliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 17:18 czerwona władza sypała czerwonej Bgd. Gdzie wówczas były partyjne centrale? A kto decydował o rozdziale środków? Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 17:15 znów pieprzysz głupoty. Na obu rubinkowach i Skarpie jest raptem kilka bloków "zakładowych", głównie elanowskich. Osiedla były dla mieszkanców, a nie robotników. Wielki przemysł nie był domeną Torunia- to zarezerwowała sobie czerwona Bdg. Przemysł, który był, słuzył jedynie utrzymaniu zatrudnienia w miescie- to dokładnie opisał juiz szlachcic. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 17:54 aaaaa Szlachcic? No to zmienia zupełnie stan rzeczy. Szlachcic tworzy historię. Teraz to ale zalałeś :) i z tą czerwoną Bydgoszczą też :)). Znajdź mi miasto które nie było czerwone, no może poza Krakowem, który nigdy się nie ugiął. Nie wymieniaj tylko tych miast, które witały Wermacht kwiatami ok? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 22:05 > Rubinkowo, osiedle dla pracowników nowych fabryk. Fordon, osiedle dla bydgoskich fabryk Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_sympatyk_po [...] 24.04.09, 23:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekad Re: metropolia bydgosko-toruńska 24.04.09, 23:42 Lecz się chłopie na nogi, bo na głowe za późno!!! Będąc jednak bardzo bezczelnym typem odpiszę tak: Torun jest jak szambo a toruniarze jak gó... w tym szambie. Mimo że szambo bedzie zbudowane z cegieł typu "gotyk na dotyk" to i tak gó... bedzie smierdziało. Mimo że marszałkunio za grube miliony wyłoży to szambo sreberkiem, to i tak gó... bedzie śmierdziało. AMEN !! Odpowiedz Link Zgłoś
leszekad Re: metropolia bydgosko-toruńska 25.04.09, 10:29 szlachcic napisał: > Ale z ciebie kretyn No pewnie kretynie zafajdany :) Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_sympatyk_po [...] 25.04.09, 23:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekad Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 08:11 trzeci_sympatyk_po napisała: > spadaj zydzie komuchu Sbeku z Bydy ! Pudło koleś!! :), ale pisz, pisz. Bawię się setnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
yogibaboo104 Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 13:46 Mamy nowego lidera w rankingu troli forumowych ha ha ha. Jeszcze z tydzień temu trzeci sympatyk... robił za bydgoszczanina chcącego głosować na KD ale zdjął maske i pokazał swój normalny poziom konwersacji. Jeszcze tylko niech ujawni swój talent na forum Olsztyna i rozwój trola z T będzie kompletny. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 13:56 no i generalnie babikowo rządzi :). Zawsze znajdzie się jakis Arek więc dobrze, że mamy z tego polewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 14:37 Musiecie to kiedys zrozumiec chłopcy,ze czas najwyzszy uznac wyzszosc Torunia nad ta wiocha zwana bydą. Mysle,ze tym razem to jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekad Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 14:53 blue_city napisała: > Mysle,ze tym razem to jasne. W tej wiosce toruniu to raczej ciemne, tam przecież na noc wyłączają latarnie. Czysta wiocha to toruniewo :) Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 14:55 głubcze.............................................................. ............szkod ami na ciebie czasu. Zawsze pozostaniesz tylko plugartem z Bydy. Odpowiedz Link Zgłoś
el_kujawiako Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 15:12 jak nie umiesz po polsku to nie kalecz i po niemiecku szczekaj krzyzacki psie a od bydgoszczan z dala Odpowiedz Link Zgłoś
leszekad Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 15:13 No nie wiem kto tu jest glupkiem (a może głubkiem) :D Jesteś i pozostaniesz gó.nozjadem z tego szamba jakim jest toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 18:34 Do budy komunistyczna hołoto. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekad Re: metropolia bydgosko-toruńska 26.04.09, 15:18 Poproście marszałkunia żeby wam sztucznie podniósł rangę toruniewa, bo jak narazie jesteście wiochą i zaściankiem dla Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś