kid_cassidy 27.05.09, 10:01 anty_gw, co dzis napiszesz, by podważyć rasistowski charakter napasci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uszaty25 Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 11:05 To juz nie ma naszych ludzi do pracy do zamiatania chodnikow, to skandal ze czarni zabieraja naszym obywatelom prace nawet na Rubinkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 11:40 jestem ciekawy co o tym mysla wladze spolki, ktorej nazwa brzmi tak samo jak nazwa klubu pilkarskiego, w ktorym pracowal ten pan. Odpowiedz Link Zgłoś
edek_fabryki_kredek Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 12:55 sdb napisał: > jestem ciekawy co o tym mysla wladze spolki, ktorej nazwa brzmi tak > samo jak nazwa klubu pilkarskiego, w ktorym pracowal ten pan. A ja tu nie widzę żadnego związku przyczynowo-skutkowego. Wiem oczywiście do czego pijesz, że działania klubu niszczą logo Elany i itp, ale przecież mozna to odwrócić w drugą stronę - działania firmy, która co rusz zwalnia kolejną grupę ludzi, mogą wpływać na to, jak może być postrzegany klub tak samo jak ta firma się nazywający. Ja tylko pragnę przypomnieć, że nazwa klubu piłkarskiego Elana nie wzięła się znikąd. Że to nie jakieś widzimisię jej działaczy. Ten klub został założony w 1968 roku i wtedy otrzymał taką nazwę, jaką ma obecnie (z kilkuketnią przerwą). Skoro więc jego założycielom wtedy nie przeszkadzała nazwa, więc obecnie nie ma tematu. Skoro w firmie Elana zwalniają ludzi i klubowi nic do tego, tak samo przedstawicielom firmy nic do tego, co się dzieje w klubie. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 13:06 jest spora różnica w tej logice, bo zwolnienie z przyczyn ekonomicznych nie są tożsame z biciem czlowieka o innym kolorze skóry i to pod wpływem akoholu No chyba, ze uzywajac retoryki w stylu anty_gw udowodnisz ze tak jest. W zakładzie zwalniaja ludzi bo, nie ma dla nich pracy. Ale pijane kierownictwo nie bije pracowników, uprzednio wyzwawszy i goniwszy ich kilkaset metrów Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond007 Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 17:49 sdb napisał: > jestem ciekawy co o tym mysla wladze spolki, ktorej nazwa brzmi tak > samo jak nazwa klubu pilkarskiego, w ktorym pracowal ten pan. Takiej spółki już nie ma. Dzisiaj to Boryszew S.A. Oddział Elana w Toruniu - jeden z oddziałów wiekszej spółki giełdowej, której pakiet kontrolny należy do Karkosika. A Karkosik to zdaje się ostatnio zuzel sponsoruje, a nie piłke... Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko [...] 27.05.09, 13:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko rynsztokowe slownictwo gazety 27.05.09, 15:43 posty usuwacie, a powinniscie polowe swoich artykulow usunac. PO PIJAKU to slownictwo rynsztokowe!!! zaden dziennikarz jeszcze z 10 lat temu by tak nie napisal. kiedys "dziennikarz" oznaczalo kogos wyksztalconego i umiejacego poslugiwac sie ojczystym jezykiem. dzis chyba nawet nie potrzeba matury. Odpowiedz Link Zgłoś
kierownikmasarni Jacy działacze, taki klub 27.05.09, 13:49 Jacy działacze, taki klub Odpowiedz Link Zgłoś
jarek1125 Kompromitacja dla nas wszystkich 27.05.09, 14:33 To skandal, że doszło do takiego incydentu w Toruniu. Aspirujemy do miana ESK a klimat w mieście niczym przed wojną secesyjną w USA. Aż chce się strawestować słowa piosenki Leszka Bubla: "...USA to raj? Więc alkoholicy i neofaszyści won do Ameryki..." Żenada i tyle. Czy Klub miał na myśli "czarny" PR zatrudniając tego pana? O to chodziło, żeby do końca pogrzebać Elanę? Mało jeszcze ma trudności? Przemoc, alkoholizm, podejrzenia o neofaszyzm... Może niech klub zatrudni następnym razem pedofila, albo znanego gangstera. Efekt będzie podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city Re: Przezywacie jak zydzi okupacje. 27.05.09, 16:33 Spoko, było minęło. Nic wielkiego sie nie stało.Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_gw1 @kid_cassidy 27.05.09, 16:45 Nic nie napiszę, by podwazyć rasistowski charakter napaści. Rasizm winien być karany i jeśli Urtnowski pobił Nigeryjczyka z powodów rasistowskich - o tym zdecyduje sąd - to ma ponieść dodatkową karę. Niemniej jednak mam własny rozum i ten nakazuje mi ferowanie wyroków w oparciu o konkretne przesłanki, a nie wydumane imaginacje. Skoro w pierwszym tekście nie było słowa o rasiźmie, to krytykowałem wmwianie Urtnowskiemu rasizmu. Gdyby zamiast pierwszego tekstu od razu pojawił się drugi, to i mój komentarz byłby inny. Bo ja staram się komentowć fakty na podstawie informacji jakie mam. W pierwszym tekście nie było nic co by wskazywało na rasizm. Świadkiem zajścia nie byłem, więc miałem prawo krytykować pierwszy artykuł. Chcesz powiedzieć "Nie dla Rasizmu"? To ci powiem, że podpisuję się pod tym obiema rękami. Bicie murzynów za to, że są czarni jest dla mnie jak i powinno być dla każdego normalnego człowieka, ohydą, czymś parszywym. Niemniej jednak ja dopuszczam - co nie znaczy że w tym przypadku tak było - pobicie murzyna nie z powodów rasistowskich tylko z powodu pecha owego przykładowego murzyna, polegającego na tym, że można będąc murzynem trafić wprawdzie na nierasistę, ale na bandytę, który lubi bić słabszych. Wszystkich: czarnych, białych, masajów, aborygenów, indian i latynosów. Nie zawsze pobicie murzyna musi być rasizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: @kid_cassidy 28.05.09, 14:44 wiesz, mam wrażenie, że posiadanie własnego rozumu, w twoim przypadku jest zarezerwowane jedynie do czynnosci poddawania watpliwości wszystkiego co GW napisze, a co nie jest tobie wygodne. Wtedy masz własny rozum. Ale ten rozum, to umiejetnosć samodzielnego pomyslenia, wyobrazenia sobie czegos, odniesienia tego do posiadanej juz wiedzy, wyciagniecia wniosków. I jesli te wnioski nie sa tobie wygodne, to rozuumu juz nie ma. Nie chciej mi teraz tłumaczyć, że jest inaczej, bo to ty sam takie wrazenie stworzyłes i tak jestes odbierany, pytałes o skalę butności?- odpowiedz, której udzielił dziennikatrzowi urtnowski była butna. Każdy to odczyta, ale nie ty. bo akurat własny rozum nie zadziałał? Butna jest twoja pisanina na ten temati próby udowadniania czegos na siłę, poprzez mnożenie wątpliwosci, pisanie o braku pełnych informacji, podważanie sensu treści i próbach siania wrażenia, że rzeczy miały się zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
rufin.1 Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 17:37 mam pytanie czy ktoś czytał ten aktykuł i zwrócił uwagę na conajmniej nieścisłości. zostało opisane jak to pijany napastnik majacy 3,6 do 3,78 według róznych artykuów promili we krwi, pśscił sie w pościg za rzeczonym napadnietym, i po "kilkusetmetrowym" pościgu dopadł i skopał wypoczętego młodego męzczyznę. Za taki bieg majac tyle promili we krwi proponuję nominacje do druzyny olimpijskiej i stypendium, oraz nagrodę od firm monopolowych za zaprzeczenie wielkości smiertelnej dawki akoholu . Cytuję: [u]stadium III - zamroczenia (stężenie alkoholu we krwi 2,5-4‰): utrata świadomości, adynamia, osłabienie odczuwania bólu, bezwiedne oddawanie moczu i stolca, szerokie wolno reagujące na światło źrenice, tachykardia, spadek ciśnienia krwi, oddech maszynowy, czasem hipotermia i hipoglikemia[/i][/u] ponizej postępowanie z w/w przypadkiem: stadium III i IV; przewieźć do szpitala pod opieką lekarza cytat za:lek. med. Bogdan Kowalczyk medycyna rodzinna niedługo cd...... Odpowiedz Link Zgłoś
rufin.1 Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 17:51 teraz cytat z artykułu: "Mąż szedł ulicą, kiedy pan Sławek zaczął go wyzywać - opowiada pani Anna, żona pobitego. - Niestety nic nie rozumiał, bo jeszcze nie zna polskiego. Potem Urtnowski puścił się w pogoń z sąsiadem, powalił go na ziemię i skopał. - Krzyczałem: "Dlaczego mnie kopiesz?" - opowiada pan Akin. - Napastnik był pijany i bardzo agresywny." Pomijając kwestię 3,6 do 3,78 promila alkoholu we krwi,jak można zrozumieć wyzwiska skoro sie nie zna języka polskiego, a ponadto powiedzieć po polsku " dlaczego mnie kopiesz" uzywając głosek które sa powszechnie uwazane za barrdzo trudne????? skrót myślowy????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
1.rojber Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 18:35 Cytujesz żonę"Nic nie rozumiał bo nie zna polskiego" -Ty się pytasz jak to możliwe że napastowany rozumiał .... Zapewniam Ciebie ,chociaż możesz nie uwierzyć ,że w języku którym posługuje się pobity można powiedzić "dlaczego mnie kopiesz",naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond007 Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 20:27 To Urtnowski nie zrozumiał, co do niego mówił w jakims obcym języku. Moze myślał, ze chce jeszcze. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 22:11 Nieoficjalnie mówi sie,ze czekoladowy cały czas prowokował. Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond007 Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 27.05.09, 22:29 No pewnie! Jaka tam można przed Prawdziwym Polakiem uciekać, tylną część ciała mu pokazując! I jeszcze coś jęczeć w jakimś niezrozumiałym języku! Tu Polska jest, jęczeć powinien tylko po polsku! Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 28.05.09, 14:33 jeden wypije sznapsa i idzie zpać zmącony, a drugi wychla wiadro, otrze gębę i pójdzie szukac zaczepki. Polska to kraj alkoholowych rekordów i wysokie promile sa bardzo względne. A akurat dyrektor od marketingu wywodził się z tych, co od razu 5 piw jednym wymachem prawej reki, w góre i lekko przed siebie, zamawiał. Gdzie mas tam napisane, że powiedział mu po polsku- dlaczego mnie kopiesz? uważasz, ze trzeba znać biegle polski, by powszechnie znane obelgi mogły docierac? Jeśli ktos mówi do ciebie w języku, ktorego nie rozumiesz, to potrafisz chyba odróżnic czy mówi do ciebie uprzejmnie, czy w napadzie szału i za chwilę przekopie ci dupe. nastepny po anty_gw, co wątpiwości podda każdy przecinek, byleby tylko odwrócić kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
rufin.1 Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 28.05.09, 15:29 jeżeli w/w zdanie znajduje się w cudzysłowie, a tak jest w artykule, to musi oznaczać cytat, a nie tłumaczenie z jakiegoś innego języka logiczne zacytuje z wikipedii : "dosłowne przytoczenie czyichś słów" dosłowne, a nie tłumaczenie poza tym gdzie przeczytałeś że to był napad szału???????? odnośnie picia wiadrami jest takie powiedzenie "każdy sądzi po sobie" również warte wytłumaczenia jest użyte przez ciebie określenie "przekopie ci dupe". trauma?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: Pijany działacz Elany pobił Nigeryjczyka 28.05.09, 15:52 >>>poza tym gdzie przeczytałeś że to był napad szału???????? ja tego nie przeczytałem, ja to napisałem. trudno dociekliwemu alalitykowi tekstu pisanego zorientować sie? jest takie powiedzenie....trauma?????????????? jako człowiek niezwykle skrupulatnie analizujacy tekst pisany (i pewnie tez mający własny rozum) nie powinienes pozwalac sobie na takie wtrącenia, nie majace scisłego związku z napisaną trescia i bezposrednio n niej nie wynikajace. Jeszcez gorzej, gdy pozwalasz sobie na własne przypuszczenia, co do których możesz jedynie bezpodstawnie domniemywać. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_gw1 @Rufin1 - kapitalny tekst 28.05.09, 09:39 Rufin1 - kapitalny tekst. Czy ktoś zechce wyjasnić tę sprzeczność, na którą zwrócił uwage Rufin1? Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko to tylko artykul w "gazecie" 28.05.09, 09:59 mozna uzywac rynsztokowego (po pijaku), niezrozumialego (deal) lub nieistniejacego ( ) slownictwa. ciagi przyczynowo-skutkowe, logika i piekne slownictwo to nie tutaj. dziennikarstwo dziesiec lat temu wygladalo zupelnie inaczej. niestety konkurencja wsrod gazet nie oznacza wzrostu lub chociaz utrzymania poziomu. trzeba skads nowych "dziennikarzy" brac. dlaczego wybieraja akurat takich skoro podobno na "castingi" zjawia sie 300 osob? jak mierna musi byc ta reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
anty_gw1 jak się mierzy butność wypowiedzi? 28.05.09, 14:12 "Zajmuję się w nim marketingiem, public relations. Ludzie, zastanówcie się nad logiką. Co to ma wspólnego z przeszłością? - pytał butnie. Mam pytanie - jak mierzy się stopień butności zadawanych pytań? Skąd Szanowna Pani Redaktor wie, że to było butne zapytanie, a nie np. pokorne? Jest jakieś narzędzie mierzące tę moja wątpliwość? Przecież wcześniejsze teksty o Urtnowskim pisał kolega Rzekanowski i to on z nim rozmawiał, więc tym bardziej NW nie powinna wiedzieć, czy pytanie było butne, czy jakiekolwiek inne. Prawda? Czy takie nasączanie tekstów informacyjnych emocjonalnymi i subiektywnymi wstawkami to jeszcze obiektywizm dziennikarski, czy już nie? Czy autorka tekstu jest nierzetelna, czy też brakuje jej zwyczajnie warszatu - w co osobiście nie wierzę i będę twierdził, że nie brakuje jej podstawowej wiedzy. Doceniam natomiast fakt zauważenia, że to niektóre środowiska uważają NOP za neofaszystowski. Gdyby udało się utrzymac wysoki poziom z leadu w reszcie tekstu, to byłoby wprost fantastycznie:) No ale skoro początek jest dobry, więc może jeszcze kiedyś rozwinięcie i zakończenie będą równie dobre. Trzymam kciuki:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: jak się mierzy butność wypowiedzi? 28.05.09, 16:44 i jeszcze jedno: czy po tych tekstach o Urtnowskim, Walochową tez nazwiesz cynglem? Czy mnie nazwiesz cynglem, jesli wkleję to, co o nim napisano?: Pan Urtnowski poza dzialalnoscia w skrajnie nacjonalistycznych, szerzacych nienawisc organizacjach, gra takze do dzis w muzycznym zespole szerzacym szowinizm o nazwie Zadruga lub NaRa (zespol zmienil nazwe, pozniej powrocil do starej), ktory koncertowal z innymi zespolami tego pokroju typu: Honor, Konkwista 88 (a to juz typowo faszystowskie, polskie grupy muzyczne) krotki cytat z tekstow Konkwisty 88: "(...) do zwyciestwa nas poprowadzi znak swastyki na sztandarze, za krew naszej rasy, nasz honor - narodowy-socjalizm, bedziemy walczyc do konca swych dni)". pl.wikipedia.org/wiki/NaRa wywiad z Urtnowskim: www.exsite.pl/muzyka_mp3/58160-nara-armia-boga.html polecam tez poszukac dalej i poczytac o kumplach pana Urtnowskiego z zespolow Konkwista 88 i Honor. ... Odpowiedz Link Zgłoś