jacek.killman 16.09.09, 21:24 Trzymam kciuki za mieszkańców. Nie dajcie się przekonać. Pieniądze to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rilian bełchatów... bogatynia... 16.09.09, 21:50 z jednej strony bełchatów i okolice - najbogatsze gminy w Polsce. z drugiej Bogatynia i zmiany mikroklimatu, smutny pejzaż... coś za coś, drodzy Państwo. ale jak w mieście - nie da się powstrzymać zabudowy w miejscu, gdzie każdy ar jest na wagę złota. podobnie, czy da się nie korzystać z tego, co tuż pod stopami?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolle Re: bełchatów... bogatynia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 23:11 Chciałbyś mieszkać w Bogatyni albo w najbogatszym Bełchatowie? Proste pytanie. Jeśli powstanie kopalnia, to i wielka elektrownia, dymiąca na...Wrocław! Ale tobie to nie będzie przeszkadzało, bo przecież korzystamy "z tego, co tuż pod stopami"...Ten smutny pejzaż o którym piszesz będziesz mieć tuż za rogatkami miasta. Dziwię się, że my we Wrocławiu tak spokojnie patrzymy się, co dzieje się pod Legnicą. To przecież i nasz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisław Nie kumam tego narodu. IP: 90.156.120.* 16.09.09, 23:40 Elektrownia jądrowa - ŹLE, Elektrownia konwencjonalna na węgiel brunatny też niedobrze. Ze spalarnią odpadów też był problem. Zasilanie w energię elektryczną każdy chce mieć. Tylko skąd ją brać. Przydałoby się kilku krzykaczom wyłączyć dopływ energii elektrycznej na tydzień, może zmieniliby zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sevrin Re: bełchatów... bogatynia... 16.09.09, 23:53 Jak wymieniamy nazwy miejscowości związane z odkrywkami w Polsce to podyktuję jeszcze jedną: Kleszczów. Na terenie tej właśnie gminy znajdują się kopalnia i elektrownia powszechnie znane jako "bełchatowskie". To chyba jedyna gmina w Polsce, gdzie w już w latach 90-tych ubiegłego wieku życie toczyło się jak w dobrze rozwiniętej gospodarce typu zachodnioeuropejskiego. Przejeżdżając tamtędy jako dzieciak zastanawiało mnie, dlaczego wszystkie drogi miały tam równy i szeroki asfalt, dlaczego wszyscy mieli podłączony gaz ziemny, dlaczego wzdłuż dróg poprowadzone są chodniki i ścieżki rowerowe (oczywiście poza obszarami zabudowanymi również), dlaczego ulice i posesje były zadbane itp... Polecam malkontentom wizytę w tej gminie i rozmowę z mieszkającymi tam ludźmi. Na kopalnię i elektrownię tam nie narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marx Re: bełchatów... bogatynia... IP: 89.100.152.* 17.09.09, 00:54 Miejscowość Kleszczów leży obok złoża, nie bezpośrednio nad, jak gmina Miłkowice (przykładowo, bo jest ich kilka). W podlegnickim przypadku np. chociaż większość gminy Kunice pójdzie w rozkop, to sama miejscowość Kunice może ocaleje - stanie się nowym Kleszczowem: zbudują sobie równe drogi, metro, lotnisko, a może i port morski, ale marna to pociecha dla mieszkańców gminy spoza samych Kunic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: bełchatów... bogatynia... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.09.09, 15:23 Człowieku, jedź tam i pogadaj sam. Ja tę gminę znam (już pisałem że pochodzę z miejsca gdzie teraz jest środek dołu kopalni Bełchatów). Moi dziadkowie spoczywają na cmentarzu w tej gminie (na marginesie - ich szczątki też przenoszono wraz z kościołem jak budowano kopalnię). Fakt - są pieniądze. Tylko że pieniądze to nie wszystko. Gwarantuję Ci, że nim powstała tam kopalnia ludzie byli szczęśliwi a ja pamiętam jak wyglądały te tereny wcześniej. I naprawdę mi żal. Poza tym kopalnia i elektrownia Bełchatów to Pan Pikuś w porównaniu do tego co pod Legnicą jest planowane. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: bełchatów... bogatynia... 19.09.09, 11:26 > Fakt - są pieniądze. Tylko że pieniądze to nie wszystko. Gwarantuję Ci, że nim > powstała tam kopalnia ludzie byli szczęśliwi a ja pamiętam jak wyglądały te > tereny wcześniej. "Jeszcze żeby tylko tą elektryczność odłączyli" © Sami Swoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cogito Re: bełchatów... bogatynia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 11:12 Sęk w tym, że te rejony do najbiedniejszych nie należą, a te rzekome pieniądze dla gmin pójdą na nie wiadomo co bo kilku gminom grozi praktycznie zniknięcie z powierzchni Ziemi. Tymi, którzy skorzystają z kombinatu energetycznego będą przede wszystkim inwestorzy. Zwykli obywatele reszty kraju nie odczują zmian ale 2000tys. mieszkańców okolic Legnicy i Lubina oraz samych miast będą żyli w zdegradowanych społecznie i ekonomicznie miejscowościach bo czym jest 6 tys. miejsc pracy wobec co najmniej kilkunastu tys. zlikwidowanych stanowisk?? Odpowiedz Link Zgłoś
chrust mam nadzieje ze to niewiazace referendum 17.09.09, 05:24 Trudno sobie wyobrazic kogos kto moglby sie zgodzic na kopalnie w miejscu swojego domu, a z drugiej strony ta kopalnia jednak musi powstac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agt81 Re: mam nadzieje ze to niewiazace referendum IP: 194.181.192.* 17.09.09, 11:49 a dlaczego musi? od wielu lat nie musiała (sama kopalnia i rząd z niej zrezygnowali, twierdzili że najwcześniej w 2030r. zaczną o niej kontemplować) i pozwolili gminom na robienie mpzp pod mieszkaniówkę. a teraz nagonka: że mamy się wynieść! a do tej pory urzędy wydają pozwolenia na budowę :) w Europie odchodzi się od źródeł nieekologicznych na rzecz elektrowni wiatrowych (powstają pod Poznaniem), wodnych (u nas trudniej) i atomowych (wybuchy ile razy? raz na stulecie?!) ale u nas MUSI być kopalnia, bo górnicy. tylko że dołowi tu pracy nie dostaną, tylko specjaliści z wyczerpanych kopalń odkrywkowych. czyli nie "nasi". czyli kto zyska? firmy, nie ludzie. po co pieniądz gminom, skoro ludzi w nich nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: mam nadzieje ze to niewiazace referendum IP: *.chello.pl 19.09.09, 10:50 ONI PROTESTUJĄ NIE PRZECIW ELEKTROWNI A PRZECIWKO DEWASTACJI NA NIESPOTYKANA SKALĘ - METODZIE ODKRYWKOWEJ . Sami budowniczy kopalń nie wiedzą jakie będą skutki wykopania takiej dziury i na 2 krotnie większą głębokosc niż do tej pory kopali !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cogito Re: mam nadzieje ze to niewiazace referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 11:20 Człowieku nie byleś zapewne w miejscu o którym mowa więc nie rozumiesz problemu. Ta kopalnia wcale nie jest potrzebna w tym regionie ba! nawet nie jest potrzebna w Polsce bo to przeżytek technologiczny od którego się odchodzi w cywilizowanych krajach! Ta kopalnia to nie jakaś sobie kopalnie tylko ogromny dół głęboki na 200-220m ciągnący się przez kilkanaście km pomiędzy dwoma 100tys. miastami tylko po to aby wydobywać 10-20 metrową warstwę niskokalorycznego węgla. Do tego powstaniu tego kombinatu nie przyświeca cel opłacalności ekonomicznej i społecznej dla polaków bo za cenę tej inwestycji można uruchomić nowoczesną i BEZPIECZNĄ elektrownię jądrową! Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce 17.09.09, 07:03 Optymalniejsza jest jednak elektrownia jądrowa, węglowe to jednak zbyt duże koszty społeczne i finansowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.09, 10:42 > Optymalniejsza jest jednak elektrownia jądrowa, węglowe to jednak zbyt duże koszty społeczne i finansowe Elektrownia jądrowa jest wielokrotnie droższa w budowie i eksploatacji. Do tego trzeba kupować paliwo w Rosji albo gdzie indziej po cenie takiej jaką nam podyktują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killman zuch Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 07:32 jacek.killman napisał: > Trzymam kciuki za mieszkańców. Nie dajcie się przekonać. Pieniądze > to nie wszystko. Jasne. A światło i ogrzewanie to też nie wszystko - da się przetrwać bez...Na początek spróbuj przez tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 08:18 Człowieku, weź słownik, znajdź słowa: - alternatywa - koszty społeczne Później się zastanów. Gdybyś poświęcił trochę czasu na przeanalizowanie całej sytuacji to może zrozumiałbyś o co w tym chodzi.Zajrzyj na forum Muratora poświęcone sprawie, wejdź na stronę stopodkrywce.pl. Zobacz plany narysowane na mapach uwzględniających stopień zurbanizowania terenów z lat 60-tych XX wieku. Może zadasz sobie pytanie dlaczego "fachowcy" mówią o konieczności wysiedlenia ok. 1100 ludzi ("fachowcy" z kręgów lobbujących za kopalnią) podczas gdy jedna z wsi na tym terenie sama ma ponad 1100 mieszkańców. Zastanów się nad skutkami dla np. Wrocławia - skutkami wynikającymi z potencjalnego leja depresyjnego (skutki środowiskowe) jak i skutkami społecznymi wynikającymi chociażby z faktu że droga do Wrocławia z kilku ważnych miejscowości znacznie się wydłuży. Popatrz też na mapki GDZIE leży najwięcej węgla. Dla ułatwienia: nie w tym miejscu gdzie planują kopalnię a odrobinę na północny - zachód. Jeśli ta kopalnia powstanie to znaczny obszar woj. dolnośląskiego stanie się "wielką dziurą" w perspektywie kilkudziesięciu lat. A do skutków to akurat mogę coś powiedzieć, bo pochodzę z Bełchatowa i temat znam z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce 17.09.09, 10:04 Z jakich kilku ważnych miejscowości droga do Wrocławia się wydłuży? Rui, Koskowic? Czy jeszcze z jakiś metropolii? Oczywiste jest, że jeśli kopalnia powstanie, to nastąpią zmiany. W krajobrazie i mikroklimacie. To jest nie do uniknięcia, ale coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agt81 Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: 194.181.192.* 17.09.09, 11:44 droga 94 między Wrocławiem i Zieloną Górą a dalej do granicy. droga Legnica-Zielona Góra, kiedy miała tam powstać jedna z dróg ekspresowych południe-granica. i myślisz że tamtędy nie jeździsz i nie będziesz jeździł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novo Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: *.chello.pl 19.09.09, 10:52 Killman a Ty dalej weglem grzejesz ?? Ja wydałem troche kasy i grzeje kolektorami i gazem ale gaz dopiero od października, do marca :p Odpowiedz Link Zgłoś
narwik Za 10 lat nie będziesz mieć prądu w gniazdku 17.09.09, 08:56 i będziesz pisać na forum że to skandal, że jak to, w nowoczesnym państwie etc etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cogito Re: Za 10 lat nie będziesz mieć prądu w gniazdku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 11:27 Jak się jest ignorantem faktów to się łyka każde kłamstwo z ust "fachowców" wielkich korporacji. Napisze to kolejny raz elektrownie węglowe to przeżytek. Nie dość, że degradują środowisko to jeszcze są n i e o p ł a c a l n e! Np. nowoczesna elektrownia atomowa jest a) tańsza b)bezpieczniejsza i wbrew pozorom o wiele bardziej "ekologiczna" c)może powstać w takim samym czasie bądź szybciej niż elektrownia węglowa Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Stop odkrywce - stop cywilizacji 17.09.09, 10:00 Stop odkrywce - stop cywilizacji. Wyłączcie prąd, oddajcie telefony komórkowe i samochody. Woda ze studni i chomąto na barki i jazda. Mam nadzieję, że decydenci oleją wyniki referendum. Z tej kopalni mogą być pieniądze, dla nas wszystkich. Ja mieszkam 10 kilometrów od centrum zamieszania. Mam nadzieję, że te kopalnie i elektrownie powstaną. Będzie praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Stop odkrywce - stop cywilizacji IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.09.09, 14:37 Może dla Ciebie będzie praca. Przy budowie kopalni będzie sporo prostych czynności do wykonania. A poważnie: to nie jest kwestia kopalnia / nie kopalnia. Osobiście jestem za wprowadzeniem zapisanej w projekcie strategii energetycznej ochrony złoża, ale w całości - czyli w praktyce obszar od Legnicy przez Lubin, Ścinawę po Głogów. Jestem natomiast przeciw wywalaniu dziury w ziemi. Ochrona do czasu wypracowania mniej inwazyjnych metod pozyskania energii z węgla brunatnego. Tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atam Re: Stop odkrywce - stop cywilizacji IP: *.chello.pl 19.09.09, 10:46 Jasne ,masz szanse na prace przy taśmie .. A od kiedy to nowoczesnośc to wycinanie ok.1000 ha lasów, i kopanie dziury ?? JAk wycinaja lasy w Brazyli to tez im przyklaskujesz?? PRzypomne że to lasy absorbują CO2 dla Lubina i LEgnicy i dla Wrocławia też. Elektrownia atomowa jak najbardziej,nawet koło mnie -warunek- ma byc nowoczesna. Nie wiem czy wiecie ale popiól,żużel ze spalania węgla wydziela dużwiększe promieniowanie niż materialy radioaktywne w sarkofagu. A tez żużel gdzieś trzeba wywozic a popiól poleci - IDEALNIE NA WROCŁAW ,bo tak najczęsciej wieją wiatry . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Stop odkrywce - stop cywilizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 22:18 skoro tak uważasz to musisz byc robolem-tłukiem i w sumie g.wno wiesz. skoro mieszkasz tak blisko to codzien bedziesz zbieral z okna wiadra pylu jaki bedzie wedrowal z kopalni. gdy rusza elektrownie zycze Ci zebys sie zatrul ich dymem i zdechl pod jedna z nich, w koncu tam chcesz pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce 17.09.09, 10:19 Nie dziwię się, ginące w oczach krajobrazy gdzie powstają kamieniołomy , rozjeżdżone drogi, samochody wożące kruszywo wysypujące się w drodze na inne auta, to przeżywam co dzień pod Strzegomiem :/ Wolna amerykanka, psia krew i nikogo to nie obchodzi, bo przecież to na budowy nowej Polski, pięknej jak we śnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Tylko atom! 17.09.09, 10:37 Energia z węgla to przeszłość. Trzeba zbudować elektrownię atomową a wielką kopalnię odkrywkową rujnującą środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Bredzisz. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 12:31 Jezeli ktos wpadnie na pomysl skladowania odpadow atomowych z elektrowni jadrowych np. w kopalni soli to bedzie to tylko przyklad kompletnego zidiocenia technicznego (jeszcze jeden). Zapoznaj sie z aktualna dyskusja o Gorleben i niemieckimi problemami ze skladowanymi odpadami nuklearnymi. To jest dopiero horror. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Bredzisz. 17.09.09, 14:19 Wszystko ma swoje wady. Węgiel dymi i niszczy środowisko, wiatr psuje krajobraz i zabija ptaki, atom trzeba gdzieś składować. Przy obecnym poziomie techniki najlepszym rozwiązaniem dla Polski jest elektrownia nuklearna. A co z odpadami? A wysłać gdzieś do Rosji, Afryki czy czort wie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Chyba sam nie wiesz jakie bzdury wypisujesz... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 14:59 Przy obecnym poziomie techniki jest wiele rozsadnych alternatyw. Tylko idioci nie biora ich pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Odsylam Szanownego Pana tu: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 15:16 forum.gazeta.pl/forum/w,72,100354340,100386531,To_jest_dopiero_horror_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Te bzdury to wiara, ze IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 16:50 odpady nuklearne mozna sobie gdzies zakopac, ukryc, zmagazynowac. Nie ma takiego bezpiecznego miejsca. Belkot politykow na ten temat jest przerazajacy i zalosny jednoczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Te bzdury to wiara, ze 18.09.09, 10:04 Bo co, pies pójdzie siusiać i wygrzebie? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ale 17.09.09, 15:33 Ale ja nadal czekam na odpowiedź - jakie są alternatywy dla Polski? Jeśli nie atom to co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Nawet w USA statystyka pochodzeniea energii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 16:47 z roznych nosnikow wyglada tak: www.eia.doe.gov/cneaf/electricity/epa/epat2p2.html Polska moze to atomowe bagno spokojnie zostawic innym. Jak do tej pory sie to udawalo. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ciągle czekam na odpowiedź 17.09.09, 17:42 Nie podawaj mi jak to wygląda w USA czy gdzieś indziej. Powiedz jaką widzisz alternatywę dla Polski. Węgiel jest bardzo szkodliwy dla środowiska. Wiatr też jest szkodliwy (krajobraz, ptaki) i dodatkowo w Polsce nie ma warunków geograficzno-meteorologicznych do tego, by z wiatru uzyskać odpowiednią ilość energii. Woda jest fajna, ale niestety też nie dla nas. Nasz system rzeczny jest za mały na takie wymysły. Fale morskie? Dobre dla Hiszpanii czy Portugalii ale nie dla Polski leżącej nad Bałtykiem. Energia słoneczna? Owszem, ale w Afryce albo Australii. Energia geotermalna? My nie Islandia. Pytam więc - jeśli nie atom, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Sam sobie odpowiedziales. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 18:33 1.Inne kraje posiadajace podobne warunki geograficzne jak Polska beda sie wycofywac z energii jadrowej (Niemcy). 2.Polska bedzie musiala zastosowac systemy spalania wegla w energetyce z uwzglednieniem najnowoczesniejszch technologii. Zasoby wegla sa naszym narodowym bogactwem. 3.Wykorzystanie konwersji termicznej energii slonecznej do celow grzewczych w domach jednorodzinnych jest nieuchronne. Powinno byc preferowane przez system podatkowy. Podobnie powinno sie postapic w budownictwie z wymaganymi parametrami izolacyjnymi wszystkich budynkow. 4. W sieciach przesylowych powstaja powazne straty energii, nalezy przebudowac/unowoczescnic system sieci przesylowych. 5. Wszedzie, gdzie to jest tylko mozliwe, wprowadzac technologie redukujace straty. Koszty budowy elektrowni jadrowych sa przedstawiane przez sfery polityczne w sposob calkowicie zafalszowany, bez uwzglednienia precyzyjnego "rachunku ciagnionego". Niemcy dopiero teraz po latach staja przed problemem katastrofy ekologicznej, spowodowanej zmagazynowaniem odpadow nuklearnych. Rozwiazania NIE WIDAC. Jezli komus sie wydaje, ze energetyka jadrowa jest rozwiazaniem, to "mu sie wydaje". Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Ubawiles mnie... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 18:43 "wegiel jest szkodliwy", a energia jadrowa "nie jest". Co za wytarte komunaly. Zwlaszcza w swietle problemow z kopalniami soli Asse i Gorleben w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ble ble ble 17.09.09, 18:53 Cały czas proszę o konkretną odpowiedź na pytanie - co zamiast atomu? Energia słoneczna może być wykorzystywana jako źródło dodatkowe. Węgiel to technologia XIX wieczna. Może jeszcze samochody zastąpmy wozami zaprzężonymi w woły? Nikt nie mówi, że atom jest cacy, ale obecnie nie ma lepszej alternatywy. A odpady? Zapakować w kontenery i sru do Afryki czy innej Mongolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Jestes zalosnym ignorantem. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.09.09, 10:00 W dodatku prymitywnym. Strata czasu jest ta rozmowa. Dla mnie. Argumenty o Afryce i Mongolii wsadz sobie tam, gdzie miesci sie Twoj rozum, czyli w ....., prymitywie. Nawet na zadupiu w Afryce bylbys tylko w najlepszym razie pacholkiem czarownika. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ojej :P 18.09.09, 10:21 Jak przychodzi do konkretów to uciekamy w inwektywy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa W USA jest juz ponad 20 000 MW z zainstalowanych IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 15:15 generatorow wiatrowych. www.zeitpunkt.ch/news/artikel-einzelansicht/artikel/usa-windkraft-und-fledermaeuse.html PS Niestety u nas "chlopaki z podworka" wola odpady nuklearne. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: W USA jest juz ponad 20 000 MW z zainstalowan 17.09.09, 15:35 No fajnie, ale widziałeś jak wygląda USA a jak Polska? Jakie są warunki geograficzne i klimatyczne? To, że coś się sprawdza w Afryce nie znaczy, że sprawdzi się w Skandynawii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa To jest dopiero horror! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.09, 15:06 www.stern.de/panorama/atommuell-lager-menschliche-asche-in-der-asse-1509534.html Odpowiedz Link Zgłoś
kropka9991 Wsi spokojna, wsi wesoła 17.09.09, 11:45 Z jednej strony chcemy aby kraj 'doganiał' państwa bardziej rozwinięte gospodarczo, a drugiej odczuwamy silną tęsknotę za sielskim krajobrazem bez żadnego komina na horyzoncie. Te dwie wizje są niestety ze sobą sprzeczne, trzeba się na coś zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agt81 Re: Wsi spokojna, wsi wesoła IP: 194.181.192.* 17.09.09, 11:50 wolę ekologię a nie księżyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kri Re: Wsi spokojna, wsi wesoła IP: 156.17.53.* 17.09.09, 12:19 i czym będziesz zasilać swój komputer żeby pisać o ekologii, jak Ci prądu zabraknie w gniazdku? może z "ekologicznej" elektrowni atomowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agt81 Re: Wsi spokojna, wsi wesoła IP: 194.181.192.* 17.09.09, 13:28 nie, wiatrowej. pod Poznaniem budują. o wiele ekologiczniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kri Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: 156.17.53.* 17.09.09, 12:23 a skąd pochodzą dane o tych 50 likwidowanych miejscowościach? czy na tym spotkaniu były przedstawione jakieś plany co do rzeczywistego rozmiaru odkrywki i jej planowanej lokalizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agt81 Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: 194.181.192.* 17.09.09, 13:27 gmina.lubin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1004&Itemid=78 skopiuj link i zapraszam do czytania pochodzę stamtąd. moja miejscowość zniknie. moi rodzice w wieku 55lat będą musieli się przenieść (wybudowali dom 5 lat temu, obok sąsiad się buduje - czyli pozwolenia wydawano, pozwolono ludziom, a teraz się im zabiera). nie chodzi o fakt przenosin. ale sposób w jaki się to robi, w jaki sposób się (dez)informuje. do tej pory ludziom się pozwala budować. a teraz mówią że w 2011r. zaczną wywłaszczać? nie czułabyś/czułbyś się oszukana/ny? a prąd do komputera wolałabym z elektrowni wiatrowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.09.09, 14:40 Popieram Ciebie w 100%. Chodzi nie o fakt a o sposób prowadzenia polityki informacyjnej. Kopalnia dotyczy mnie bezpośrednio ale jestem gotów się z tym pogodzić jeśli będę traktowany jak obywatel demokratycznego kraju a nie jak przedmiot który można przestawić z miejsca na miejsce bez słowa wytłumaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kri Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: 156.17.53.* 17.09.09, 14:43 w kwestii pozwoleń na budowę to się zgadzam, to złoże powinno być dawno chronione, ale jak państwo nie ma polityki energetycznej to niestety tak to wygląda... A co do tej grafiki przedstawiającej potencjalny zasięg wyrobiska odkrywkowego to powinien się w zasadzie kończyć na miejscowości Pieszków. Złoże "Ścinawa" i "Ruja" nie są tak perspektywiczne jak złoże "Legnica" i ich potencjalna eksploatacja to właściwe science fiction.. Odpowiedz Link Zgłoś
marczolinio Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce 17.09.09, 14:05 Gminy przecież tylko chcą pieniędzy a taka odkrywka to kopalnia złota. Węgiel to przeszłość, ale jakby w Polsce miała powstać elektrownia atomowa to o też byśmy mieli referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cogito Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 11:39 Przyszłość?? Czego socjalizmu i czy innej utopii? na co gminom będą pieniądze jak zostaną okrojone do kilku wiosek a jedyną gałęzią rozwoju będzie energetyka węglowa która zatrudni "aż" 6tys. osób podczas gdy kilka razy tyle straci miejsca pracy bo okolicznym miejscowościom grozi degradacja nie tylko środowiska ale i ekonomiczno-społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świadoma matka Re: Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce IP: *.chello.pl 19.09.09, 11:25 DZIWI MNIE BEZCZYNNOŚC WROCŁAWIA, BO PRZECIEŻ IDEALNIE NA WROCŁAW BEDZIE LECIEC OPAD PYŁOW I SPALIN Z KOMINÓW TEJ ELEKTROWNI. Czytałam srednią długośc życia, okazyje się że na Gornym Sląsku i Łódzkiem ,jest najnizsza w Polsce.Sprawdziłam gdzie jest Bełchatow i jestem przerażona. W Łodzi też i na górnym Slasku rodzi się najwięcej nboworodków martwych i z wadami .Szok Niech sie Wrocław przebudzi wreszcie bo w 21 wieku nie można fundowac nam takiej katastrofy !! Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce 19.09.09, 13:23 "NIE" dla kopalni odkrywkowych. Popierajmy i wspierajmy w tym Gminy. Dbajmy o przyrodę i piękne krajobrazy. Jest to ważne dla nas i następnych pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
stimi2l Gminy coraz głośniej mówią "stop" odkrywce 23.09.09, 11:16 Zamiast kopalni odkrywkowej proponuje budować fabrykę świec oraz wiader do przenoszenia importowanego prądu protestującym mutantom !!! Odpowiedz Link Zgłoś