Dodaj do ulubionych

Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!!

07.01.04, 19:11

Mieszkańcy nowego osiedla Cztery Pory Roku na Jagodnie skarżą się na
połączenia autobusowe z centrum. W stronę Jagodna odjeżdża tylko jedna linia -
nr 610.

To autobus do Siechnic, między 8.50 a 13.15 i 18 a 22.30, w dni powszednie,
jeździ nawet rzadziej niż co godzinę. - Autobusy są stare i zniszczone,
często się psują, są dni, kiedy spóźniają się prawie o godzinę - mówi
Andżelika Sztabińska z ul. Vivaldiego.

MPK dodatkową linię albo zwiększenie częstotliwości kursów 610 uzależnia od
decyzji ZDiK-u. - Jesteśmy wyłącznie przewoźnikiem i wykonujemy zlecenia ZDiK-
u - mówi Janusz Rajces, rzecznik MPK. - Jeśli dostaniemy pieniądze na nowe
kursy, to nie widzę żadnego problemu w uruchomieniu dodatkowej komunikacji na
Jagodno.

W siedzibie Archicomu powiedzieli nam, że do dzisiaj oddano już 183
mieszkania, w lutym przybędzie kolejnych 78. Za jakieś dwa lata całe osiedle
będzie miało 874 mieszkania. Jedna linia autobusowa z odjazdami średnio co 40
minut to w tym wypadku chyba zdecydowanie za mało.

Jerzy Kozłowski, dyrektor-prokurent spółki Archicom, mówi, że firma zrobiła
wszystko, żeby na osiedle przyjeżdżały autobusy. - Były głosy, że nie będą
miały gdzie zawracać, więc zbudowaliśmy rondo. Wszystko jest gotowe, we
wtorek ZDiK zarządził przegląd trasy, jej oznakowania. Jestem przekonany, że
wszystko jest w porządku. - Jeśli nie będzie żadnych komplikacji, to 19
stycznia ruszy nowa linia nr 145 (przedłużenie jej obecnej trasy). - To za
duże osiedle, żeby jeździł tam jeden autobus - dodał Kozłowski.

Rzecznik ZDiK-u Krzysztof Kiniorski potwierdził, że przegląd trasy wypadł
pomyślnie. - Sprawdziliśmy rondo i przystanek. Jeszcze w tym miesiącu
przedłużymy linię 145. Na razie będzie to co drugi kurs w godzinach szczytu.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów,artur975.
Obserwuj wątek
    • bolaz Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 04.02.04, 11:18
      Co prawda autobus 145 jeździ na Jagodno, ale to rozwiązanie nie załatwia sprawy.
      Po pierwsze godziny kursowania autobusów 145 i 610 prawie się pokrywają. Z
      kursowania autobusu 145 może cieszą się osoby zaczynające pracę przed godziną
      8.00, a Ci pracujący od 9.00 nie mają okazji skorzystać z tego autobusu.
      W południe nadal nie można wydostać się z osiedla, do dyspozycji jest tylko 610,
      który kursuje rzadziej niż raz na godzinę. Nie wspomnę o dniach świątecznych.
      Rozwiązanie jest jedno, tzn. zmienić trasę 145, tak aby wszystkie (albo
      większość) kursy były do Lamowic lub też uruchomić dodatkową linię, która będzie
      kursować od dworca PKS na rondo i odwrotnie :-)

Pozdrawiam

• meh_ow Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 04.02.04, 12:05
        bolaz napisał:

> Rozwiązanie jest jedno, tzn. zmienić trasę 145, tak aby wszystkie (albo
        > większość) kursy były do Lamowic

wszystkie to byłoby chyba za duzo ... ale co drugi poza szczytem można by ...
        przy jednoczesnym zgraniu z 610 które wymagałoby zrobienu na niej taktu 30/60
        minutowego

• svarte_sjel Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 04.02.04, 19:13
          meh_ow napisał:
          > przy jednoczesnym zgraniu z 610 które wymagałoby zrobienu na niej taktu 30/60
          > minutowego

Nie wiemy, czy rozkład 610 nie jest dopasowany do specyficznych potrzeb
          mieszkańcół gminy Św. Katarzyna
    • gosc_nty Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 05.02.04, 12:04
      artur975 napisał:

>
      > Mieszkańcy nowego osiedla Cztery Pory Roku na Jagodnie skarżą się na
      > połączenia autobusowe z centrum. W stronę Jagodna odjeżdża tylko jedna linia -
      > nr 610.
      >
      > To autobus do Siechnic, między 8.50 a 13.15 i 18 a 22.30, w dni powszednie,
      > jeździ nawet rzadziej niż co godzinę. - Autobusy są stare i zniszczone,
      > często się psują, są dni, kiedy spóźniają się prawie o godzinę - mówi
      > Andżelika Sztabińska z ul. Vivaldiego.
      >
      > MPK dodatkową linię albo zwiększenie częstotliwości kursów 610 uzależnia od
      > decyzji ZDiK-u. - Jesteśmy wyłącznie przewoźnikiem i wykonujemy zlecenia ZDiK-
      > u - mówi Janusz Rajces, rzecznik MPK. - Jeśli dostaniemy pieniądze na nowe
      > kursy, to nie widzę żadnego problemu w uruchomieniu dodatkowej komunikacji na
      > Jagodno.
      >
      >
      > Rzecznik ZDiK-u Krzysztof Kiniorski potwierdził, że przegląd trasy wypadł
      > pomyślnie. - Sprawdziliśmy rondo i przystanek. Jeszcze w tym miesiącu
      > przedłużymy linię 145. Na razie będzie to co drugi kurs w godzinach szczytu.
      >

fajnie, ino gdzie jest jej rozklad jazdy ?

www.wroclaw.pl/zdik/0145/w.htm

• leo19 Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 05.02.04, 12:19
        gosc_nty napisał:

> fajnie, ino gdzie jest jej rozklad jazdy ?
        >
        > www.wroclaw.pl/zdik/0145/w.htm

No przecież stoi jak byk, trzeba tylko wykazać minimum inicjatywy i przewinąć
        ekran trochę w dół.
      • svarte_sjel Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 05.02.04, 14:11
        gosc_nty napisał:
        > fajnie, ino gdzie jest jej rozklad jazdy ?
        > <a
        href="http://www.wroclaw.pl/zdik/0145/w.htm"target="_blank">www.wroclaw.pl/zdik/0145/w.htm</a>
        >

Sam sobie przecież odpowiedziałeś.

No chyyyba, że się zasugerowałeś datą ważności
    • bolaz Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 01.03.04, 12:21
      Podobno już w marcu 145 ma jeździć co drugi kurs przez cały dzień. Czy w dni
      wolne również ?
      Może ktoś wie coś więcej?

Pozdrawiam
      • krzysztof_kiniorski Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 03.03.04, 13:27
        bolaz napisał:

> Podobno już w marcu 145 ma jeździć co drugi kurs przez cały dzień. Czy w dni
        > wolne również ?
        > Może ktoś wie coś więcej?
        >
        > Pozdrawiam

Na razie nie będziemy zmieniać dotychczasowego układu, bo po prostu nie ma na
        to pieniędzy.
        Pozdrawiam
        KK
        • bolaz Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 03.03.04, 16:31
          Hmm to dziwne. Pisze Pan, że nie ma na to pieniędzy. Można je bardzo prosto
          zarobić zmieniając trasę 145. Dla mnie sprawa jest oczywista. Jeżeli na pętle
          Buforowa jedzie 4 osoby a na przystankach Jagodno i Lamowice wysiada ponad 20
          osób z autobusi 610 (po godzinie 17.00) to znaczy, że zapotrzebowanie jest.
          Co więc należy zrobić, aby pieniądze się znalazły i 145 częściej jeździło na
          Jagodno ?:-)

Pozdrawiam
          • meh_ow Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 03.03.04, 20:54
            bolaz napisał:

> Dla mnie sprawa jest oczywista. Jeżeli na pętle
            > Buforowa jedzie 4 osoby a na przystankach Jagodno i Lamowice wysiada ponad 20
            > osób z autobusi 610 (po godzinie 17.00) to znaczy, że zapotrzebowanie jest.

jest zapotrzebowanie na 610 :) a to nie znaczy ze koniecznie tez na dodatkowego
            przeguba

> Co więc należy zrobić, aby pieniądze się znalazły i 145 częściej jeździło na
            > Jagodno ?:-)

przekonać rade miejską do zwiekszenia dotacji :)
        • chrust policzyc osoby 13.03.04, 21:23
          czy zdik ma plany przeprowadzenia badania rynku na swoje uslugi? Przeciez na
          petle na Buforowa nie jezdzi prawie nikt, a osiedle Czterech Por Roku przy
          VIvaldiego to potencjalnie 500 klientow ktorzy mogliby dojechac autobusem do
          miasta.
    • rw.wro Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 14.03.04, 13:00
      Ja akurat mieszkam z drugiej strony linii 145 i zastanawia mnie fakt, że
      autobus przebija się (w godzinach szczytu - gdy wykonuje te przedłużone kursy)
      od Klinik do Dworca Głównego w ślimaczym tempie. Może to jest tak, że zanim
      dotrze na drugą stronę miasta spotyka się tam z 610 (raz miałem tę wątpliwą
      przyjemność skorzystać z tej linii), które zaczyna swoją trasę na PSK-ie? Nie
      wiem, bo nie znam ich rozkładów jazdy. Ale tak samo "stadami" jeździ wiele
      linii i w ciągu 3 minut wsztsyko jedzie na jakieś osiedle, a potem 15 minut
      wycięte z życiorysu, bo człowiek zapuszcza korzenie na przystanku...
      • almac Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 14.03.04, 18:38
        rw.wro napisał:

> Ja akurat mieszkam z drugiej strony linii 145 i zastanawia mnie fakt, że
        > autobus przebija się (w godzinach szczytu - gdy wykonuje te przedłużone
        kursy)
        > od Klinik do Dworca Głównego w ślimaczym tempie. Może to jest tak, że zanim
        > dotrze na drugą stronę miasta spotyka się tam z 610 (raz miałem tę wątpliwą
        > przyjemność skorzystać z tej linii), które zaczyna swoją trasę na PSK-ie? Nie
        > wiem, bo nie znam ich rozkładów jazdy. Ale tak samo "stadami" jeździ wiele
        > linii i w ciągu 3 minut wsztsyko jedzie na jakieś osiedle, a potem 15 minut
        > wycięte z życiorysu, bo człowiek zapuszcza korzenie na przystanku...
        Przykład bezsensownych rozkładów (1 przystanek za pętlą! prawie zawsze 135 i
        136 odjeżdża o podobnej godzinie - zwłaszcza w dni wolne):
        www.wroclaw.pl/zdik/0135/0135t023.htm i
        www.wroclaw.pl/zdik/0136/0136t002.htm
        • leo19 Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 15.03.04, 23:00
          almac napisał:

> Przykład bezsensownych rozkładów (1 przystanek za pętlą! prawie zawsze 135 i
          > 136 odjeżdża o podobnej godzinie - zwłaszcza w dni wolne):
          > www.wroclaw.pl/zdik/0135/0135t023.htm i
          > www.wroclaw.pl/zdik/0136/0136t002.htm

Przecież te autobusy jadą w zupełnie inne strony świata więc co w tym
          niestosownego? Nie mówiąc o tym, że w dni wolne mają różne częstotliwości więc
          15 minutowych przerw i tak nie da się uniknąć.
          • almac Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 16.03.04, 16:49
            leo19 napisał:

> almac napisał:
            >
            > > Przykład bezsensownych rozkładów (1 przystanek za pętlą! prawie zawsze 135
            > i
            > > 136 odjeżdża o podobnej godzinie - zwłaszcza w dni wolne):
            > > www.wroclaw.pl/zdik/0135/0135t023.htm i
            > > www.wroclaw.pl/zdik/0136/0136t002.htm
            >
            > Przecież te autobusy jadą w zupełnie inne strony świata więc co w tym
            > niestosownego? Nie mówiąc o tym, że w dni wolne mają różne częstotliwości
            więc
            > 15 minutowych przerw i tak nie da się uniknąć.

Jeżdżą w różne strony - to fakt, ale jak chcę jechać np. na pl. Dominikański
            (niestety z Kozanowa nie ma bezpośredniego połączenia) to pasuje mi 135 (z
            przsiadką na tramwaj na pl. 1 Maja) i też 136 (przesiadka na Pilczycach lub
            przy Bajana)
      • bolaz Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 14.03.04, 21:01
        Na Jagodno tylko w "godzinach szczytu" w pojęciu ZDiK (tzn. od 5.00 do 8.00 i od
        14.00 do 17.00) można senswonie dojechać na Jagodno. Jeżeli chodzi o kierunek
        Jagodno-Dworzec PKS to można wybrać sobie autobus, bo prawie zawsze jadą w
        kilkuminutowych odstępach albo jeden po drugim. W południe i po godzinie 17
        częstotliwość kursowania jedynego autobusu waha się w granicach raz na godzinę.
        W dni świąteczne jest jeszcze gorzej, np. 14.54 a następny o 16.19.
        Tłumaczenie Pana K., że nie ma pieniędzy na to, aby 145 jeździło na pętlę
        Lamowice jest poprostu śmieszne. No chyba, że pieniędzy nie chce się zarobić.
        Jedno jest pewne, jak się chce to można, ale warunek jest taki, że musi się chcieć.

• meh_ow Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 15.03.04, 09:03
          bolaz napisał:

> Tłumaczenie Pana K., że nie ma pieniędzy na to, aby 145 jeździło na pętlę
          > Lamowice jest poprostu śmieszne.

uważasz że te kursy na Lamowice zarobiłby na siebie - bo ja wątpię

> No chyba, że pieniędzy nie chce się zarobić.

chciałbyć linię komercyjną bez obowiązyjącej taryfy ZDiK obsługiwanej M11 ? :)

> Jedno jest pewne, jak się chce to można, ale warunek jest taki, że musi się
          > chcieć.

powiedz to Radzie Miejskiej :)
          • bolaz Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 15.03.04, 11:57
            meh_ow napisał:
            > uważasz że te kursy na Lamowice zarobiłby na siebie - bo ja wątpię

ja nie wątpię.
            Jechałeś koleś choć raz na Jagodno, że wypowiadasz się tak krytycznie? Jeżeli
            nie wiesz jak wygląda komunikacja w tej części Wrocławia, to może nie zabieraj
            głosu...

• meh_ow Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 15.03.04, 14:57
              bolaz napisał:

> Jechałeś koleś choć raz na Jagodno, że wypowiadasz się tak krytycznie?

jechałem

> Jeżeli
              > nie wiesz jak wygląda komunikacja w tej części Wrocławia, to może nie zabieraj
              > głosu...

jeśli nie wiesz jak wygląda finasowanie komunikacji to nie oceniaj z tego
              innych ...
              • bolaz Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 15.03.04, 16:46
                > jeśli nie wiesz jak wygląda finasowanie komunikacji to nie oceniaj z tego
                > innych ..

To fakt, nie wiem jak wygląda finansowanie komunikacji miejskiej.
                Ale liczby mówią same za siebie.
                Zrobiłem proste obliczenia. Autobus 145 jadąc na rondo przejeżdża o ok. 5 km
                więcej od tego gdyby jechał na pętlę Buforowa. Teraz pytanie. Ile może spalić
                oleju napędowego taki autobus na tych 5 kilometrach? Myślę, że nie więcej niż
                1,5-2 litry. Litr kosztuje około 2,7 zł w detalu (MPK tankuje pewnie dużo
                taniej). Więc koszt samego paliwa to jakieś 5 zł więcej na tej przdłużonej
                trasie. Powiedzmy, że inne koszty to kolejne 5 zł na tych 5 km. Wychodzi 10 zł.
                To 5 biletów po 2 zł. Teraz proponuję policzyć ile osób wsiada i wysiada do/z
                145 na przystanku Lamowice i Jagodno.

Wyjaśnij więc, dlaczego przedłużenie lini 145 może się nie opłacać. Może ja
                czegoś nie wiem?

• meh_ow Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 15.03.04, 22:05
                  bolaz napisał:

> Ale liczby mówią same za siebie.

Faktem jest to że komunikacja nie jest dochodowa - gdyby dało się zarobić na
                  najbardziej obleganych liniach tak by można było z nich utrzymac te "społeczne"
                  to nie potrzebna by była dotacja miejska

> Zrobiłem proste obliczenia. Autobus 145 jadąc na rondo przejeżdża o ok. 5 km
                  > więcej od tego gdyby jechał na pętlę Buforowa. Teraz pytanie. Ile może spalić
                  > oleju napędowego taki autobus na tych 5 kilometrach? Myślę, że nie więcej niż
                  > 1,5-2 litry. Litr kosztuje około 2,7 zł w detalu (MPK tankuje pewnie dużo
                  > taniej). Więc koszt samego paliwa to jakieś 5 zł więcej na tej przdłużonej
                  > trasie. Powiedzmy, że inne koszty to kolejne 5 zł na tych 5 km. Wychodzi 10
                  > zł.

stawki MPK chyba są jednak wyższe

> To 5 biletów po 2 zł. Teraz proponuję policzyć ile osób wsiada i wysiada do/z
                  > 145 na przystanku Lamowice i Jagodno.

i tu własnie jest problem - te "5 biletów" jest na trasie Lamowice - Buforowa
                  czy na dłuższej? Chyba jednak dłuższej więc kwota rozkłada sie na cała trasę a
                  nie tylko przedłużony odcinek

> Wyjaśnij więc, dlaczego przedłużenie lini 145 może się nie opłacać. Może ja
                  > czegoś nie wiem?

Dlatego, że komunikacja miejska jest niedochodowa ;) - prosty rachunek: masz
                  100 osób i jeden autobus oraz 100 osób i dwa autobusy ... w którym przypadku
                  koszty komunkacji są niższe?
                  Przeciez te osoby które jeździłyby częstszym 145 teraz jeźdzą 610 albo tymi
                  szczytowymi skrawkami 145 - wiec pojawienie się większej ilości 145 nie
                  zwiększy wpływów bo ilość pasażerów będzie ta sama - a koszty wzrosną

PS Cały czas staram się przekonać że 145 do Lamowic nie bedzie dochodowe -
                  natomiast absolutnie nic nie mam co do jego przedłuzenia :) Nie polecam
                  argumentu że na tym da sie zarobic tylko po prostu wymagać od miasta
                  zapewnienia komunikacji (a ludzi tam będzie coraz więcej przecież).
                  Może ZDiK uzgodniłby chociaż ze Św.Katarzyną taki rozkład by 145 nie kleił sie
                  do 610?
                  • leo19 Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 15.03.04, 23:12
                    meh_ow napisał:

> Dlatego, że komunikacja miejska jest niedochodowa ;) - prosty rachunek: masz
                    > 100 osób i jeden autobus oraz 100 osób i dwa autobusy ... w którym przypadku
                    > koszty komunkacji są niższe?
                    > Przeciez te osoby które jeździłyby częstszym 145 teraz jeźdzą 610 albo tymi
                    > szczytowymi skrawkami 145 - wiec pojawienie się większej ilości 145 nie
                    > zwiększy wpływów bo ilość pasażerów będzie ta sama - a koszty wzrosną

Zasadniczo tego typu rachunki są trochę nieadekwatne w odniesieniu do ogólnego
                    obrazu komunikacji miejskiej. Policzmy najpierw jak bardzo niedochodowe jest
                    utrzymywanie linii E w obecnym kształcie, autobusów jeżdżących ul. Robotniczą w
                    niedzielę o 22 średnio co 3 min 45 s w każdą stronę, kursowanie linii 16 i 21 w
                    równie jałowym okresie itd. W komunikacji można by bardzo dużo powycinać i
                    porobić spore oszczędności, jeśli zrobi się to z głową (należy przy tym
                    wprowadzić taryfę czasową). Jeśli jakieś kursy mają być bardziej
                    dofinansowywane to właśnie takie jak 145 na Lamowice, aby mieszkańcy tego
                    osiedla mieli zapewniony dojazd do centrum w rozsądnym wymiarze (czyli częściej
                    niż raz na godzinę), podczas gdy mieszkańcy centrum i dużych osiedli nawet po
                    ewentualnych cięciach będą mieć tak czy owak zadowalające częstotliwości.
                    • meh_ow Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 16.03.04, 09:11
                      leo19 napisał:

> Zasadniczo tego typu rachunki są trochę nieadekwatne w odniesieniu do
                      > ogólnego obrazu komunikacji miejskiej.

dlaczego ? przecież to czysta matematyka :)

> W komunikacji można by bardzo dużo powycinać i
                      > porobić spore oszczędności, jeśli zrobi się to z głową (należy przy tym
                      > wprowadzić taryfę czasową).

powycinać można trochę ale potrzeb i tak jest więcej ... a patrząc na
                      punktualność komunikacji to jestem sceptycznie nastawiony do taryfy czasowej
                      (choć owszem jest chyba najbardziej "demokratyczna") - juz może prędzej strefowa

> Jeśli jakieś kursy mają być bardziej
                      > dofinansowywane to właśnie takie jak 145 na Lamowice,

i właśnie o to mi ciągle chodzi że 145 będzie dofinansowywane a nie przynoszące
                      zysk :)
                      • leo19 Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 16.03.04, 11:52
                        meh_ow napisał:

> dlaczego ? przecież to czysta matematyka :)

No tak, ale tu z niej wynika, że trzeba karać mieszkańców peryferii, podczas
                        gdy oszczędności trzeba szukać gdzie indziej.Skoro co pół godziny da się
                        dojechać na Ratyń, to na Lamowice też powinno się dać.

> i właśnie o to mi ciągle chodzi że 145 będzie dofinansowywane a nie
                        >przynoszące
                        > zysk :)

Podobno wszystko jest dofinansowywane i z jednej puli idzie kasa na całą KM
                        więc czemu się czepiać akurat 145.
                        • meh_ow Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 16.03.04, 12:44
                          leo19 napisał:

> Podobno wszystko jest dofinansowywane i z jednej puli idzie kasa na całą KM
                          > więc czemu się czepiać akurat 145.

HEH przecież ja się nie czepiam idei przedłużenia 145 tylko twierdzeniu że
                          będzie to dochodowe
    • bolaz Re: Od 19 stycznia 145 na Jagodnie!!! 28.03.04, 21:21
      Ooooo,
      zniknął Pan KK i forum ZDiK ? :-(

Czy pojawi się NOWY expert od Ulic i osiedli i komunikacji ?:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka